Sarajevski standard zivota
- nellington
#101 Re: Sarajevski standard zivota
Struja jeftinija u Zenici nego u Sarajevu?

- ultima_palabra
#102 Re: Sarajevski standard zivota
Ložio lik raju, ima objašnjeno negdje na temi.
- muha_sa
#103 Re: Sarajevski standard zivota
onaj gore post sam shvatio kao zezancijunellington wrote:Struja jeftinija u Zenici nego u Sarajevu?![]()
![]()
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#104 Re: Sarajevski standard zivota
ultima_palabra wrote:Ložio lik raju, ima objašnjeno negdje na temi.
a nisam vidio.
ali ima osoba pa vjeruju da je ono istina.
- nellington
#105 Re: Sarajevski standard zivota
Ja sam se ponadao da je bar 10% istine uvijeno u 90% laži, ali vidim da je ovo 100% lažmuha_sa wrote:onaj gore post sam shvatio kao zezancijunellington wrote:Struja jeftinija u Zenici nego u Sarajevu?![]()
![]()
ispostavit ce se da jest--metuzalemski osjecaj me do sad nije iznevjerio
-
Gospoda Ministarka
#106 Re: Sarajevski standard zivota
muha_sa wrote:slagala te 100%Gospoda Ministarka wrote:Svicarka koja zivi u Svedskoj vec 30 god, i ciji sin studira u Gavle-u. Ako je ona mene, i ja sam Vas.muha_sa wrote:ko te je ovo slago![]()
ne bih dalje--iznerviram se kad procitam neistinu a forum mi dodje da se malo razonodim
I evo, kako je u Finskoj:
Student benefits are transfer payments that are given to students for purposes of full-time study, and require progress in studies, or obtaining academic credits. Student benefits are found in countries where education is free of charge, e.g. Finland and Sweden. Student benefit is paid by the state to all qualifying students, excluding only those with full-time employment and income, and is thus distinct from an individually evaluated scholarship.
Different forms of student benefit are:
Direct funding for daily living expenses.
Support for renting an apartment.
Partially state-funded meals at student cafeterias.
Securing student loans.
Secondary and tertiary education is free of charge. Monetary support is paid by the government agency KELA. Most student benefits are paid to students in tertiary education, but in special circumstances, smaller benefits are available also on the secondary level. Student benefits are independent of parents' income in tertiary education. In tertiary education, students in Bachelor's and Master's level programmes qualify for student benefits. Only those months spent actively studying are supported; i.e. in summer, benefits cease unless a special summer studying plan is submitted and followed.
For students in tertiary education, the figures are as follows. Direct monetary support is €298.00 per month. Rent support is 80% of rent or maximum €201.60. (The state or the universities generally do not provide student accommodation.) The state secures student loans (from private banks) for up to €300 per month. Student meals are supported by €1.67 per meal and available only on (privately operated) student cafeterias on campus, thus the effective price is about €2-3.
Persistent failure to progress in studies ultimately leads to the termination of student benefits. Likewise, when evaluated on a yearly basis, income of over €660 per month on supported months and over €1,970 per month on unsupported months reduces the student benefit. Typically, nine months are supported and three summer months are not, which gives a maximum annual income of €11,850.[1]
In 2008, the benefits were raised: the direct support was increased by 15% and the income limits were raised by 30%.
Student benefits are available to Finnish citizens. They are not available for students entering the country for the sole purpose of studying.
- muha_sa
#107 Re: Sarajevski standard zivota
ministarko draga
sve to fino piše ( mada pojma nemam šta piše jer znam samo naša tri jezika-pardon, 4
) al vjeruj Muhi da nije tako--znaš valjda da imam kcerku gore--da mi je zet studiro--da je moje sestre sin gore--da mi od prijetelja kcerka i sin studiraju gore-u ŠveCkoj
a bogme i upoznah dosta ljudi koji imaju djecu na studijama. a imam i unucad na koju mi kcerka ne dobija doplatak o kojem je tebe tvoja jaranica slagala
-šta hocu rIJet
samo pišem ono što osobno iliti licno 100% znam.ono o cemu polovicno znam nikad se ne upuštam u pisaniju
zato hajd vozdra
se mi zezat. 
sve to fino piše ( mada pojma nemam šta piše jer znam samo naša tri jezika-pardon, 4
-šta hocu rIJet
zato hajd vozdra
- Alhemicarkaa
#108 Re: Sarajevski standard zivota
Kako te nije sramota nabijati jadnim Švedima na nos da ideš na more za šest stoja? Znaš li koliko oni moraju izdvojiti za godišnji, i to još idu na neku sterilnu Azurnu obalu ili Majorku, dok ti uživaš u avanturističkoj Hrvatskoj jedući argetu i paradajz. Šta bi oni dali da prožive one zgode kad graničar vidi pun gepek argeta, to im je kao da čitaju Kroz pustinju i prašumu.žulijan asanž wrote:i onda kaže neko jebo zemlju koja bosne nema - 2 sedmice godišnjeg krv ispišaš dok ih dobiješ (to je 10, a ne 14 dana, samo nek se zna - to su "dvije sedmice"), subote radiš, a piše ti se kao da ne radiš, na odmor ideš tako što od dva jarana posudiš po tri stoje i od staraca iskamčiš još tri stoje (isto su i ti jarani istim sistemom osigurali sebi godišnji - piramidalno posuđivanje para), stan možeš samo da zamisliš, a i ako se odlučiš da ga imaš onda si rob kredita i ti i tvoje dijete do 25 godine, vikendice samo gledaš u magazinima o sportskom ribolovu, ne do bog trudan ostat, odma si žik.
mašalah, jes nam dobro
Oni bi se rado mjenjali sa nama, ali ih malo brine PDV od 17 %, pa da im poručim da se to i ne osjeti, jer ionako nemaš para da nešto kupiš, pa ti je svejedno je li PDV 13, 17 ili 25%. A kako divno žive ljudi na socijali, oni svaki dan dobiju spremljen obrok, dok jadni Švedi dobiju pare, pa se pate po prodavnicama, kupuju, plaćaju PDV i još moraju kuhati. A mi ko gospoda, sve na gotovo.
Nije im lako, a ti im odmor nabijaš na nos.
- O'zone
- Globalni moderator
#109 Re: Sarajevski standard zivota
Ovo se pretvotri u temu "U Švedskoj problemi! Zdra'o"
Fino je u SarajVU kad se pogleda standard života u drugim gradovima, Da je poskupo, pa nekad jest nekad nije ali se ni drugi gradovi ne razlikuju po tome (izuzev Zenice
) al' 'ebi ga hoćeš da živiš u gradu plati jarane nema druge.
Ima uvjek bofl radnji za sitniju buraniju a bogami viđam i ove krupnije zvjerke, pa onda tu su pijace pa ulični prodavci sa kartonskih kutija a onda kineza prema Rajlovcu kolko ho'š a da ne spominjem Škafu i Robot.
E sad što mi volimo da se k...imo i idemo po onoj "vidjela žaba gdje se konji potkivaju pa i ona digla nogu" pa hoćemo da smo trendi-cool-full pa već desetog u mjesecu para nema a plata daleko, pokrivaj te se koliko je jorgan dug
Fino je u SarajVU kad se pogleda standard života u drugim gradovima, Da je poskupo, pa nekad jest nekad nije ali se ni drugi gradovi ne razlikuju po tome (izuzev Zenice
Ima uvjek bofl radnji za sitniju buraniju a bogami viđam i ove krupnije zvjerke, pa onda tu su pijace pa ulični prodavci sa kartonskih kutija a onda kineza prema Rajlovcu kolko ho'š a da ne spominjem Škafu i Robot.
E sad što mi volimo da se k...imo i idemo po onoj "vidjela žaba gdje se konji potkivaju pa i ona digla nogu" pa hoćemo da smo trendi-cool-full pa već desetog u mjesecu para nema a plata daleko, pokrivaj te se koliko je jorgan dug
- Not My Idea
#110 Re: Sarajevski standard zivota
a podvuceno jest?!anthraxQ wrote:Nije.lakazlaja wrote:Ovo je istina.Mini_Star wrote: Npr. zivot u Viskom, Zenici je za 1/3 ako ne i vise jeftiniji u odnosu na Sarajevo.
Cijena 1L benzina u Zenici je 1.80KM.
Golf IV moze se naci i za 25% nizu cijenu nego u Sarajevu.
Struja je jeftinija u Zenici za 28%.
Klasovo brasno je u Zenici jeftinije nego u Sarajevu za vise od 30%.
100g Milke 1.5KM, a samo pogledajte koliko je ovih dana u Sarajevu.
2l Coca Cole 1.65KM.
Flasica jane 35% jeftinija.
Tenisice koje su u Sarajevu 200KM (Nike original), u Zenici se mogu naci po 150KM.
Laptop koji je u Sarajevu 1200KM u Zenici kosta 900KM.
Samsungov plasma TV od 50" je 25% jeftiniji nego bilo gdje u Sarajevu.
2 Hamburgera i Cola u zenickom Mcdonaldsu 3.5KM, a koja je cijena u Sarajevu?
Ziva istina, sve za 1/3 jeftinije nego u Sarajevu. /i
Nije.
Nije.
Nije.
Nije.
Hajd prestanite vjerovati u čuda.
-
Gospoda Ministarka
#111 Re: Sarajevski standard zivota
muha_sa wrote:ministarko draga![]()
sve to fino piše ( mada pojma nemam šta piše jer znam samo naša tri jezika-pardon, 4) al vjeruj Muhi da nije tako--znaš valjda da imam kcerku gore--da mi je zet studiro--da je moje sestre sin gore--da mi od prijetelja kcerka i sin studiraju gore-u ŠveCkoj
a bogme i upoznah dosta ljudi koji imaju djecu na studijama. a imam i unucad na koju mi kcerka ne dobija doplatak o kojem je tebe tvoja jaranica slagala
![]()
-šta hocu rIJetsamo pišem ono što osobno iliti licno 100% znam.ono o cemu polovicno znam nikad se ne upuštam u pisaniju
![]()
zato hajd vozdra![]()
se mi zezat.
They are not available for students entering the country for the sole purpose of studying.
- muha_sa
#112 Re: Sarajevski standard zivota
Gospoda Ministarka wrote:muha_sa wrote:ministarko draga![]()
sve to fino piše ( mada pojma nemam šta piše jer znam samo naša tri jezika-pardon, 4) al vjeruj Muhi da nije tako--znaš valjda da imam kcerku gore--da mi je zet studiro--da je moje sestre sin gore--da mi od prijetelja kcerka i sin studiraju gore-u ŠveCkoj
![]()
-šta hocu rIJetsamo pišem ono što osobno iliti licno 100% znam.ono o cemu polovicno znam nikad se ne upuštam u pisaniju
![]()
zato hajd vozdra![]()
se mi zezat.
They are not available for students entering the country for the sole purpose of studying.
natjerat ceš me da se pocnem po stare dane prepucavat na forumu a nije mi do toga
-još ovo da reCem
-jesam li ovo dobro rekooooooooooooooooooooo
-
Gospoda Ministarka
#113 Re: Sarajevski standard zivota
Vjerovala sam na rijec Svedskom drzavljaninu, pa sam isto to procitala na internetu i quotala ovdje.muha_sa wrote:-još ovo da reCem ko vjeruje svemu što procita taj ne treba da cita
Mina-Sana, je potvrdila da dobije 700 € "kredita" i kaze da je od toga samo 200 € nepovratno, vjerovatno postoje i odredeni uslovi da se utvrdi koliko je od toga kojem studentu nepovratno. Konkretno u ovom slucaju, studentu je nepovratno oko 500€, jer studira van roditeljskog doma, otac mu je umirovljenik... vjerovatno postoji jos uslova.
-
Gospoda Ministarka
#114 Re: Sarajevski standard zivota
Moze biti to sto je radio prije?mina-sana wrote:Gospoda Ministarka wrote:Vjerovala sam na rijec Svedskom drzavljaninu, pa sam isto to procitala na internetu i quotala ovdje.muha_sa wrote:-još ovo da reCem ko vjeruje svemu što procita taj ne treba da cita
Mina-Sana, je potvrdila da dobije 700 € "kredita" i kaze da je od toga samo 200 € nepovratno, vjerovatno postoje i odredeni uslovi da se utvrdi koliko je od toga kojem studentu nepovratno. Konkretno u ovom slucaju, studentu je nepovratno oko 500€, jer studira van roditeljskog doma, otac mu je umirovljenik... vjerovatno postoji jos uslova.
Nema nikakvih odredjenih uslova, za sve je isto koji uzimaju taj vid pomoci..Naravno, dobrovoljno je da li ces ti uzeti tih 700 eura, 200 ili nista...Nema veze je li neciji otac umirovljenik ili sta vec, uopste se ne uzima u obzir kako zive roditelji...Ako taj student zaista dobija 500 eura svaki mjesec bez da mora vracati to je vec o necemu drugom rijec...Moguce da ima neku stipendiju ili je radio prije i ima neki vid pomoci s druge strane...
-
Eborg
#115 Re: Sarajevski standard zivota
Mislim da Zenica uopće nije najbolji primjer za ovakvo poređenje. Istina je da je ekonomska situacija teža nego u Sarajevu ali da je tolika razlika - apsolutno da nije, sumnjam da odudara recimo od Tuzle ili Mostara. Pa lakše je i brže nekim danima doći od Baščaršije do Zenice nego od Baščaršije do Hrasnice, znači više-manje to sve spada u jednu geografsku cjelinu s obzirom da veliki broj ljudi vozari u oba smjera svaki dan.
Ako već želite neke drastične varijacije u cijenama pogledajte malo provinciju u istočnoj Bosni, tu već dolaze šok-cijene u kombinaciji sa općom depresijom. Jednom prilikom u Foči platih 2 kahve i čaj ukupno 2 KM (kad skontam vjerovatno me konobar zahebao za tih 0,50 KM
). To je ono što je tužno, ako izuzmemo političko-nacionalni element, uporedite koliko ljudi dolazi na studije iz recimo Breze ili Jablanice a koliko iz Zenice na studije u Sarajevu (još Zenica na svom univerzitetu ima dosta fakulteta).
Ako već želite neke drastične varijacije u cijenama pogledajte malo provinciju u istočnoj Bosni, tu već dolaze šok-cijene u kombinaciji sa općom depresijom. Jednom prilikom u Foči platih 2 kahve i čaj ukupno 2 KM (kad skontam vjerovatno me konobar zahebao za tih 0,50 KM
- bingov buraz
#116 Re: Sarajevski standard zivota
Tipicni primjer baliluka!AmirEmira wrote: Ili je tebi neko debelo slagao ili ti onako lupas. Bila sam neko vrijeme u Svedskoj, i ne znam nikog ko ima platu od 2500 Eura. Doktori toliko para na ruke ne dobiju, porez od 33-do nekih 52%, cak i na penziju. Osim toga na sve PDV 13%, pa osim toga placaj doktora 30-ak KM svaki put, lijekovi od 60KM pa na vise. Studentske knjige od 40 KM pa nadalje, da ne duljim. Prosjecna pocetna plata fakultetski obrazovanih ljudi, poslije poreza na ruke nekih 1200- 1300 Eura. Kirija oko 600 Eura u vecem gradu, a samo tamo stranac moze dobiti posao. Mjesecni racuni 250 Eura. Hrana oko 300 Eura. Sta ces sa ostalih 50 eura, biraj sam. Tvoj problem je sto racunas koliko je to kafa, vidis u Svedskoj je kafa vani luksuz, i pije se mozda 2 puta sedmicno, ako i toliko. Sve ostalo ide na prezivljavanje. To sto racunas platu u kafama vani, pokazuje da ti nije toliko tesko koliko mislis. Mogu ti nabrojati 10 ljudi koji jedu makarone krajem mjeseca u Svedskoj, a ovdje je blam ako nemas za kafe i sendvica vani. Najnize placen doktor u Svedskoj ima na ruke platu od 1100 Eura. Znam da je uvijek trava zelenija na drugoj strani, ali mi nije jasno ovo idealiziranje dijasporskog zivota. Daleko bolje zivim u BiH nego sto sam ikada u Svedskoj, i BEZ USTEDJEVINE, samo da preduhitrim komentar..
Bila sam i u Holandiji- tamo jeste plata 2000-2500 Eura. Kirija za neugledan stan za prosjecnu pordicu 800 Eura, za studenta minimalno 500 Eura ako hoces pristojno. Osiguranje 100 Eura, Skolovanje 250 Eura, Knjige za 6 sedmica (po semestru) 400 Eura, ako kopiras 150 Eura, Mjesecna karta za tramvaj 150 Eura, hrana 300 Eura. Malo pristojnije nego u Svedskoj, ali nizi standard. Svi su oni bijeda, to nek ti je jasno. To sto uzmu kredit kad dodju ovamo, pa tebi vade mast je druga prica, a pricaju ti koliko je skupo kako od njih ne bi trazio (znam da niko ne trazi, ali svi dijasporci misle kad dodju ovamo da se od njih ocekuje da dijele i "poguraju", a njima makarona do guse!). Samo malo informativnog materijala..
9 od 10 stvari napisanih su lazi,toliko
- bingov buraz
#117 Re: Sarajevski standard zivota
Trudnice placaju kartu kao i ostali,sto se tice skolovanja drzava ti daje kredit za isto ali kad se zaposlis vracas nekih nula zarez nesto od plate da se opet neko skoluje,nekakav solidarni sistem.Gospoda Ministarka wrote:Svicarka koja zivi u Svedskoj vec 30 god, i ciji sin studira u Gavle-u. Ako je ona mene, i ja sam Vas.muha_sa wrote:ko te je ovo slago
- bingov buraz
#118 Re: Sarajevski standard zivota
Zavist je bolest gadna.Alhemicarkaa wrote:
Kako te nije sramota nabijati jadnim Švedima na nos da ideš na more za šest stoja? Znaš li koliko oni moraju izdvojiti za godišnji, i to još idu na neku sterilnu Azurnu obalu ili Majorku, dok ti uživaš u avanturističkoj Hrvatskoj jedući argetu i paradajz. Šta bi oni dali da prožive one zgode kad graničar vidi pun gepek argeta, to im je kao da čitaju Kroz pustinju i prašumu.
Oni bi se rado mjenjali sa nama, ali ih malo brine PDV od 17 %, pa da im poručim da se to i ne osjeti, jer ionako nemaš para da nešto kupiš, pa ti je svejedno je li PDV 13, 17 ili 25%. A kako divno žive ljudi na socijali, oni svaki dan dobiju spremljen obrok, dok jadni Švedi dobiju pare, pa se pate po prodavnicama, kupuju, plaćaju PDV i još moraju kuhati. A mi ko gospoda, sve na gotovo.
Nije im lako, a ti im odmor nabijaš na nos.
-
Trebam te
#119 Re: Sarajevski standard zivota
Ma smijesno mi je sta ova zena prica o standardu u Svedskoj, da je tako lose
nasi gradjani bi se davno vratili u Bosnu. Radila sam za svedsku komapniju i znam da se vrlo pristojno zaradi.

Last edited by Trebam te on 24/01/2012 11:09, edited 1 time in total.
-
Trebam te
#120 Re: Sarajevski standard zivota
Mini_Star wrote:Kakav je standard zivota u Sarajevu gledano iz vaseg ugla? Npr. zivot u Viskom, Zenici je za 1/3 ako ne i vise jeftiniji u odnosu na Sarajevo.
Sto se tice standarda Sarajeva a i cijele Bosne relano i ne postoji, sve se svelo na prezivljavanje. Imam rodbinu dole i uze clanove familije, nemaju kredite, zive u vlastitim kucama/stanovima imaju prosjecna primanja mjesecno oko 1500km sa licnom bastom i zimnicom i malo boljim autom. Medjutim za svaki mali projekat trebaju se zaduziti ili da se pomognu...
Komsije u ulici smatraju njihov standar za malo pristojniji...
- muha_sa
#121 Re: Sarajevski standard zivota
što smo to mi dole a vi goreTrebam te wrote:Mini_Star wrote:Kakav je standard zivota u Sarajevu gledano iz vaseg ugla? Npr. zivot u Viskom, Zenici je za 1/3 ako ne i vise jeftiniji u odnosu na Sarajevo.
Sto se tice standarda Sarajeva a i cijele Bosne relano i ne postoji, sve se svelo na prezivljavanje. Imam rodbinu dole i uze clanove familije, nemaju kredite, zive u vlastitim kucama/stanovima imaju prosjecna primanja mjesecno oko 1500km sa licnom bastom i zimnicom i malo boljim autom. Medjutim za svaki mali projekat trebaju se zaduziti ili da se pomognu...![]()
![]()
- O'zone
- Globalni moderator
#122 Re: Sarajevski standard zivota
Pa kako ne znaš to @muha da je "unaske u Šveckoj gore sve jeftinije i bolje nego uvaske ovdje mislim za 10 ojra se obuješ,obučeš i najedeš još ti za kahve ostane"muha_sa wrote:što smo to mi dole a vi goreTrebam te wrote:Mini_Star wrote:Kakav je standard zivota u Sarajevu gledano iz vaseg ugla? Npr. zivot u Viskom, Zenici je za 1/3 ako ne i vise jeftiniji u odnosu na Sarajevo.
Sto se tice standarda Sarajeva a i cijele Bosne relano i ne postoji, sve se svelo na prezivljavanje. Imam rodbinu dole i uze clanove familije, nemaju kredite, zive u vlastitim kucama/stanovima imaju prosjecna primanja mjesecno oko 1500km sa licnom bastom i zimnicom i malo boljim autom. Medjutim za svaki mali projekat trebaju se zaduziti ili da se pomognu...![]()
![]()
- muha_sa
#123 Re: Sarajevski standard zivota
O'zone wrote:
Pa kako ne znaš to @muha da je "unaske u Šveckoj gore sve jeftinije i bolje nego uvaske ovdje mislim za 10 ojra se obuješ,obučeš i najedeš još ti za kahve ostane"
-
DearJohn
#124 Re: Sarajevski standard zivota
Da raskrstimo to s Svedskom jednom zauvijek buduci da sam na relaciji SA-STO, pouzdane informacije (ne pitajte me kako znam), i to je to (prosjecne plate):Trebam te wrote:Ma smijesno mi je sta ova zena prica o standardu u Svedskoj, da je tako losenasi gradjani bi se davno vratili u Bosnu. Radila sam za svedsku komapniju i znam da se vrlo pristojno zaradi.
![]()
Neto plata radnika u metalnoj industriji 1700 EUR
Neto plata radnika u prodavnici 1600 EUR
Neto plata lijecnika opste prakse na pocetku karijere 2700 EUR
Neto plata policajca, pazi sad 1900 EUR (izadje se vise sa dodatkom za nocni rad)
Neto plata sluzbenika u opstini sa visom strucnom spremom 2200 EUR
Cijene
Espresso u kaficu izmedju 1,5 - 2 EUR (zavisno od lokacije)
Pivo u boci 33cl 4-6 EUR (zavisno od lokacije)
Gin-tonic 8-10 EUR (isto zavisi gdje ga pijes)
Vecera za dvoje u pristojnom restoranu sa flasom prosjecnog vina (120-150 EUR)
Stan 2 soban, predgradje Stockholma 500-700 EUR, u centru grada ga je nemoguce dobiti. Ako hoces da ga kupis onda je cijena za dvosoban stan od nekih 60 kvm 250 000-300 000 EUR plus sto placas mjesecnu naknadu koja se krece u zavisnosti od zgrade izmedju 250-400 EUR
Struja u prosjeku 20-30 EUR mjesecno
Struca hljeba u prodavnici 2-2,5 EUR
Kila telece snicle u normalnoj radnji 25 EUR (moze se proci jeftinije ako ides u predgradja i kupujes kod Arapa i Turaka, to ti je kao da ides u Tarcin i kupis od seljaka direktno)
Pastrmka 1 kg u prodavnici 12-15 EUR
Mjesena clanarina u pristojnoj teretani 35 EUR
Eto, to je to, nemoj da vam iko lupa neke ublehe. Sreo sam nasu raju koja zivi zivot kao i u SA (kafica, pice svaki dan) i s obzirom na gore navedene cijene ne ostane im puno. Takodje ima i raje koja ne izlazi nesto puno i mogu nesto da pristede. Ali da ljudi mogu da zarade neke basnoslovne cifre, ma bjaaazi. Ako ne jedu krompirusu svaki dan i sjede kuci od jutra do navece.
- JThomas
#125 Re: Sarajevski standard zivota
pa nije zemlja dembelija da pada s neba, niti to neko misli. al' da mi kaže da doktor dobija pola prosječne plate na ruke...jebaji ga sad, ni mi ovdje ne pasemo travu.