NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post Reply
nosara

#101 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by nosara »

VjecitiStudent wrote:
madner wrote:
VjecitiStudent wrote:
Nisam vidio novi prijedlog zakona, osnovica je bruto plata samo je pitanje poslje kojih doprinosa.
Osnovica je do sada bila neto plata, ona koja se na kraju trebala isplatiti na ruke, gdje si ti usnio bruto platu?
Lupeta jer ga u sustini boli kita... :D
madner

#102 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by madner »

VjecitiStudent wrote:
madner wrote:
VjecitiStudent wrote:
Nisam vidio novi prijedlog zakona, osnovica je bruto plata samo je pitanje poslje kojih doprinosa.
Osnovica je do sada bila neto plata, ona koja se na kraju trebala isplatiti na ruke, gdje si ti usnio bruto platu?
Dakle neto plata nije neto plata, nego neto plata prije poreza na licni dohodak :D

Nema pojma bruto i neto plate vise, imas platu (bivsi bruto) i onda se u nekom redosljedu od iste odbija.
hocunecu

#103 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by hocunecu »

VjecitiStudent wrote:
Da nam sutra dodje svedska vlada, koliko bi joj vremena trebalo da zaposli nasu armiju nezaposlenih?
A do tad, nek tih 50% crkavaju od gladi?
a koliko je u 50% onih sto su na birou zbog zdravstvenog osiguranja, a rade na crno razne usluzne djelatnosti i bolje zive od mase zaposlenih
visocicaguy

#104 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by visocicaguy »

ma ima li ista da su uradili dobro? te povecanje cijena goriva (kartel radi sta hoce, vlast ne haje za njihovo monopolisticko kreiranje cijena), te povecanje cijena plina po deseti put, te povecanje cijena elektricne energije, pa pokusaj poskupljenja plina i vode, povecanje poreza (vec je povecan porez bio za 10% na licni dohodak prije 2 godine - sjetit cete se)..... ma nek idu u 100 pi... ma...

SMANJENJE BROJA KANTONA! NOVO USTAVNO UREDJENJE, MAKAR BOSNJACKOG DIJELA FEDERACIJE... PRAVNICI, SNADJITE SE... ukidanje sekretarice, vozaca, pomocnika ministara, labudovih muda.... drzava od 4 miliona stanovnika treba 150 dobrih ljudi da sve ide kako treba... ukidanje KAFAISPIJACA!

ZA KNJIGU! ZA POS'O!

SIKTER

dosta je vise bilo
Last edited by visocicaguy on 07/12/2011 15:05, edited 3 times in total.
hadzinicasa

#105 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by hadzinicasa »

karanana wrote:fundamentalna ekonomija.

umjesto da stimulisu potrosnju koja ce dovesti i investicije i nova radna mjesta, tako sto ce kod radnih ljudi ostaviti vise love u dzepu za potrosnju, oni jos vise stezu kais radnicima da bi popunili svoje manjkove, i na taj nacin smanjuju potrosnju sto ce dovesti do otkaza i zatvaranja firmi i firmica jer vise niko nece moci kupovati/korisiti njihove proizvode/usluge......sto otvara zacarani krug jer ce im onda ponovo zafaliti love koju su prikupljali od poreza od tih firmi i od prometa, pa ce opet dici porez na dohodak i tako u nedogled........
bravo.
to je kao onaj vic sa turistom u grčkom hotelu.
stimulacija SME i potrošnje, kako bi se olakšali "socijalni izdaci" države, riješila nezaposlenost, povećao prihod od poreza....

kod nas svi prave kuće od krova.
SA 071

#106 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by SA 071 »

VjecitiStudent wrote:
madner wrote:Hvala ovo je daleko najbolji post na temi.

OPET JE OTIMANJE.
Ova tema je izvanredan lakmus da razdvoji ljevicare od ostalog kukolja. :oops:
I ti mislis da je ovo ljevicarski.

Kao prvo, ovo nije jos usvojeno, a od ovog bi drzava kao malo napunila budzet. Ja sam za diferencirane stope, ali bi ljevicarski bilo da minimalna plata bude osnov za utvrdjivanje poreskog odbitka. Pa recimo, da se do visine minimalne plate ne placa porez, do visine prosjecne 5%, do visine 3 prosjecne 10%, do visine 6 prosjecnih 20%, a preko 30%. E ovo bi mozda i pogodilo srz, a ne ponudjeno rjesenje. Ja uopste ne mislim da neki recimo inzinjer el. koji je npr. programer (deficitaran kadar) ima bezobrazno visoku platu sa 2000-2500 KM. Vi ga ovdje tretirate kao nekog koga treba oguliti jer je "bezobrazno bogat, dok drugi gladuju". Ja nisam inzinjer elektrotehnike niti bilo ko moj, samo sam naveo primjer. Moze biti i doktor, konsultant, ili bilo sta sto je malo bolje placeno, ali i deficitarno, dakle sto ne moze svako biti.

Kao drugo, ono sto je usvojeno i treba biti potvrdjeno, a od cega drzava nema nikakve koristi vec samo vlasnici firmi tj. isplatioci tih naknada, to su niza stopa neoporezivog iznosa TO, dnevnica, regresa i sl. Je li to ljevicarski da neko ko je dosada dobijao TO 320 KM, 48 KM dnevnice i 70% svoje plate kao regres (uz uslov da radi u dobroj firmi koja isplacuje regres), sada dobija 160 KM za TO, 25 KM za dnevnicu i 50% prosjecne plate u FBiH kao regres (cca 410 KM)?

Kakva je to ljevica koja uzima od radnika i daje to kapitalistima?!? Ovo smanjenje naknada nece pogoditi budzetske korisnike oni su vec u ovim okvirima, nego ljude koji rade u firmama i ustanovama koje nisu na budzetu. Ljevicari koji daju kapitalistima??? Posto je u BiH sve naopako, tako i ljevica u Bosni se bori za gazde, a ne za radnike!
VjecitiStudent

#107 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by VjecitiStudent »

umjesto da stimulisu potrosnju koja ce dovesti i investicije i nova radna mjesta, tako sto ce kod radnih ljudi ostaviti vise love u dzepu za potrosnju, oni jos vise stezu kais radnicima da bi popunili svoje manjkove, i na taj nacin smanjuju potrosnju sto ce dovesti do otkaza i zatvaranja firmi i firmica jer vise niko nece moci kupovati/korisiti njihove proizvode/usluge......sto otvara zacarani krug jer ce im onda ponovo zafaliti love koju su prikupljali od poreza od tih firmi i od prometa, pa ce opet dici porez na dohodak i tako u nedogled........
Koju crnu potrosnju, kad se vecina viska love potrosi na robu proizvedenu izvan BiH.
Fundamentalno pitanje: Kako hraniti 50% onih u FBiH koji nemaju nikakvih vlastitih prihoda?
O'zone
Globalni moderator

#108 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by O'zone »

Samo kratko:

-Novac se neće upotrijebiti za nezaposlene nego za budžet,plate i nove vozilice
-Pošto kod nas ljudi i onako ili imaju neredovne plate ili ih nisu primili uopšte nemaju za šta da se brinu nema se porez od čega uzeti.
-Kad-tad sa ovakvim palamudljivim stavom ćemo da pocrkamo od gladi, tako da je sve ovo irelevantno
quasar

#109 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by quasar »

VjecitiStudent wrote:Koliko ono bi prosjecna plata u FBIH, oko 800km?
Koliki procenat stanovnistva ce ove mjere da pogode?

U isto vrijeme, trenutacni Iznos socijalne pomoci u FBiH, za lica koja nemaju nikakvog izdrzavanja, je oko 50km.
Ako ce dirati u TO, onda ce pogoditi najvise upravo one sa tim prosjecnim ili ispod prosjecnim platama. Njima ce procentualno najvise pasti prihodi. Ne nadajte se da ce poslodavci preuzeti na sebe placanje poreza na TO. I dalje ce izdvajati isti iznos, a iz njega ce se placati porez.

Ovo jednostavno nema vise smisla. Dizati poreze dok su plate budzetskim korisnicima u prosjeku vece od onih u privredi, je bezobrazluk nevidjen.
Ovdje jednostvano MORA da se smanji budzetski aparat. Koji ce nam klinac kantonalne vlade, skupstine, administracija? Upravljaju teritorijama sa petocifrenim brojem stanovnika i potrebna je tolika masinerija. To moze i mora da se smanji.
Zdravstvo. Hitna reforma. Privatna praksa da se stavi u polozaj da moze naplacivati usluge preko fonda. Samo tako.
Penziono, pa nije to atomska fuzija. Ima raznih rjesenja, pa nek odaberu neko koje je ispobano u drugim zemljama.
Ali nece. Zato ce meni da maknu jos malo od plate, jbg. puno mi je para ovo sto mi isplati gazda. Ionako cu ih potrositi, pa ce oni to bolje.
Ja dajem 230 maraka svaki mjesec za zdravstveno a dobijem nadrkanu sestru koja mi moze zakazati termin za 10 dana. Je*o te termin, za 10 dana cu biti ili u horizontali ili zdrav, nema trece. Kcer mi treba operaciju zbog povrede na stopalu, a ja se ne usudjujem zbog hebene MRSA da dam da se to uradi ovdje. Isto ko da sam u najcrnjoj zemlji afrike. I sad trebam smisliti kako da dodjem do para za privatni zahvat, a ovamo mi otimaju paraziti.
bjezi jebo ovo vise, samo mi pritisak skace.... dabogda zazdio meteor sutra po sred Sarajeva.

I
PapakizSarajeva

#110 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by PapakizSarajeva »

VjecitiStudent wrote:

Koju crnu potrosnju, kad se vecina viska love potrosi na robu proizvedenu izvan BiH.
Fundamentalno pitanje: Kako hraniti 50% onih u FBiH koji nemaju nikakvih vlastitih prihoda?
Pa ja treba da gulim i za sebe i za njih ????
hadzinicasa

#111 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by hadzinicasa »

ovo je Federalni nivo?
VjecitiStudent

#112 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by VjecitiStudent »

SA 071 wrote:
VjecitiStudent wrote: Ova tema je izvanredan lakmus da razdvoji ljevicare od ostalog kukolja. :oops:

Kao prvo, ovo nije jos usvojeno, a od ovog bi drzava kao malo napunila budzet. Ja sam za diferencirane stope, ali bi ljevicarski bilo da minimalna plata bude osnov za utvrdjivanje poreskog odbitka. Pa recimo, da se do visine minimalne plate ne placa porez, do visine prosjecne 5%, do visine 3 prosjecne 10%, do visine 6 prosjecnih 20%, a preko 30%. E ovo bi mozda i pogodilo srz, a ne ponudjeno rjesenje. Ja uopste ne mislim da neki recimo inzinjer el. koji je npr. programer (deficitaran kadar) ima bezobrazno visoku platu sa 2000-2500 KM. Vi ga ovdje tretirate kao nekog koga treba oguliti jer je "bezobrazno bogat, dok drugi gladuju". Ja nisam inzinjer elektrotehnike niti bilo ko moj, samo sam naveo primjer. Moze biti i doktor, konsultant, ili bilo sta sto je malo bolje placeno, ali i deficitarno, dakle sto ne moze svako biti.

Kao drugo, ono sto je usvojeno i treba biti potvrdjeno, a od cega drzava nema nikakve koristi vec samo vlasnici firmi tj. isplatioci tih naknada, to su niza stopa neoporezivog iznosa TO, dnevnica, regresa i sl. Je li to ljevicarski da neko ko je dosada dobijao TO 320 KM, 48 KM dnevnice i 70% svoje plate kao regres (uz uslov da radi u dobroj firmi koja isplacuje regres), sada dobija 160 KM za TO, 25 KM za dnevnicu i 50% prosjecne plate u FBiH kao regres (cca 410 KM)?

Kakva je to ljevica koja uzima od radnika i daje to kapitalistima?!? Ovo smanjenje naknada nece pogoditi budzetske korisnike oni su vec u ovim okvirima, nego ljude koji rade u firmama i ustanovama koje nisu na budzetu. Ljevicari koji daju kapitalistima??? Posto je u BiH sve naopako, tako i ljevica u Bosni se bori za gazde, a ne za radnike!
NE POSTOJI socijalna drzava ne svijetu, a da nema neki oblik progresivnog oporezivanja.
O optimalnom rasporedu tih stopa za nase drustvo mozemo diskutovati.

TO, dnevnice, regresi itd., su u ogromnoj vecini slucajeva, znam to i iz vlastitog iskustva, bili samo nacin da poslodavci zaobidju placanje poreza drzavi, a da istovremeno, ko fol, zadovolje radnu snagu.

Ono sto treba uz ovu mjeru jeste bespostedni RAT protiv svih oblika rada na crno.
"2000 uhvacenih" u protekloj akciji, za cijelu FBIH je apsolutno nedovoljno.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#113 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by JoseMujica »

VjecitiStudent wrote:

ja ti kažem da ih sigurno neće hraniti iz ovih poreza. Ovi porezi će otići na krpljenje rupa nastalih ukinućem carina. Sve ovo će spržiti administracija.
madner

#114 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by madner »

Dole Vlada!

Nema ba nista, OTIMANJE no pasaran.
hadzinicasa

#115 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by hadzinicasa »

gdje se ovo usvaja - je li ovo federalni nivo?
bomba

#116 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by bomba »

hadzinicasa wrote:gdje se ovo usvaja - je li ovo federalni nivo?
Jeste, na federalnom nivou
future millionaire

#117 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by future millionaire »

hadzinicasa wrote:gdje se ovo usvaja - je li ovo federalni nivo?
jest

al nema nista na danasnje dnevnom redu sjednice Vlade FBiH
nosara

#118 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by nosara »

VjecitiStudent wrote:
SA 071 wrote:
VjecitiStudent wrote: Ova tema je izvanredan lakmus da razdvoji ljevicare od ostalog kukolja. :oops:

NE POSTOJI socijalna drzava ne svijetu, a da nema neki oblik progresivnog oporezivanja.

TO, dnevnice, regresi itd., su u ogromnoj vecini slucajeva, znam to i iz vlastitog iskustva, bili samo nacin da poslodavci zaobidju placanje poreza drzavi, a da istovremeno, ko fol, zadovolje radnu snagu.

Ono sto treba uz ovu mjeru jeste bespostedni RAT protiv svih oblika rada na crno.
Mislim samo na ljude sa malim platama koji su se, kako-tako, krpili toplim obrokom... Sad ce se krpit karinom...
VjecitiStudent

#119 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by VjecitiStudent »

nosara wrote:
VjecitiStudent wrote: NE POSTOJI socijalna drzava ne svijetu, a da nema neki oblik progresivnog oporezivanja.

Mislim samo na ljude sa malim platama koji su se, kako-tako, krpili toplim obrokom... Sad ce se krpit karinom...
I onda, nakon 40 godina takvog krpljenja sa TO, zavrsi na 100km penzije.
visocicaguy

#120 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by visocicaguy »

Pitanje: Zasto se ne ogranici kupovna cijena sluzbenih vozila drzavne sluzbe na, recimo, 30 prosjecnih plata po vozilu? I zasto se ne produzi amortizacioni period za 33% ?
quasar

#121 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by quasar »

VjecitiStudent wrote:
nosara wrote:
VjecitiStudent wrote: NE POSTOJI socijalna drzava ne svijetu, a da nema neki oblik progresivnog oporezivanja.

I onda, nakon 40 godina takvog krpljenja sa TO, zavrsi na 100km penzije.
Sad ce isto zavrsiti na 100 maraka penzije, ako ne krepa do tad. Zar tebi nije jasno da ce najnaguzeniji biti oni sa malim platama?
Željezničar

#122 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by Željezničar »

1.Prilikom prošlog uvođenja poreza, ukinuli su poslodavcima porez na platu od 5 % i uveli radnicima za 10 %.
2.Sad smanjuju poslodavcima doprinose za Pio za trećinu, kako će se to odraziti na naše penzije u budućnosti?
3.Svako povećanja nameta od Pdv-a do sad karakterizirale su priče o socijalnoj osjetljivosti, itd...Šta je od tog ostvareno?
4.Niko ne smije da objavi katastrofalne rezultate od uvođenja fiskalizacije.
5.Ljudi u najboljim godinama, koji plaćaju poreze i doprinose, kupuju nekretnine i vraćaju kredite, sad treba dodatno opteretiti, mjesto da smanjuju crno tržište itd...Da uvode naknade za izgradnju zgrada od kojih se pomazašan broj gradi bez ikakbe dozvole itd...
6.Postavlja se pitanje - šta uraditi?
7.Za kraj konstatacija od još jednog bivšeg glasača sdp-a, smrdilo mi je čim su izbori završili a sad dramatično smrdi. Pokazuje se činjenica da je većina progresivnih birača bila naklonjena sdp-u, ali da oni rapidno gube tu naklonost, nek idu na selo prodavati ublehe.
VjecitiStudent

#123 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by VjecitiStudent »

quasar wrote: Sad ce isto zavrsiti na 100 maraka penzije, ako ne krepa do tad. Zar tebi nije jasno da ce najnaguzeniji biti oni sa malim platama?
Za njih je 10% bilo i do sada.
U dosadasnjim informacijama nije navedeno da se nacin racunanja odbitaka promijenio.
madner

#124 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by madner »

U pitanju je lova, ja ne oprastam veci harac.
ultima_palabra

#125 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by ultima_palabra »

Nije toliko strašno koliko sam mislio, bar za plate. Više će me zaklati TO, dnevnice i regres :roll:
Post Reply