zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post Reply
HM 2011

#101 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by HM 2011 »

suncica24 wrote:Rekoh sebi da cu se kloniti ove teme, ali ne lezi vraze :D
ja jednostavno volim upadati tamo gdje "gori"

Prvo da rijesimo jednu stvar. Razlika izmedju pojmova "jednakosti" i "jednakopravnost".
Nismo jednaki. Nikad necemo ni biti. Niti tome trebamo teziti. Od razlike u spolu, preko razlika u rasi, seksualna opredjeljenost, kulturne razlicitosti, pa i nacionalne i vjerske su najvece bogatstvo sa kojim se susrecemo. Stoga, "tjerati" zenu da "bude" muskarac, da tezi istim stvarima, ima iste fizicke predispozicije, ponasa se isto, razmislja, oblaci i ne znam ti sta vec ne samo da je nemoguce, nego je i apsolutno nepozeljno.
Ja sam zena. Kada su se dijelili kromozomi dobila sam ona dva X, te time i sve ono sto me cini zenom: od izgleda, preko emocionalnih karakteristika, te psiho ili fizickih sposobnosti, sposobnosti radjanja potomaka, pa na dalje. Sve ono sto me cini posebnom kao zenom (nastranu stavljajuci to sto sam i kao individua u tom "skupu zena" posebna).
Stoga, ja nikad necu biti jedna od decki. Niti to zelim biti.
I to je prvi stepen gdje pocinje diskriminacija.
Drustvo kaze, ako zelis uspjeti, budi kao oni. Pa smo tako culi ovdje da se kaze da je problem izostajanja s posla usred roditeljskog bolovanja zenska stvar, i da zene ako hoce da budu "jednake" ili ne trebaju radjati, sta li vec, ili ne trebaju raditi kad vec hoce da radjaju, sta li vec. Tj. kaze se da se trebaju prilagoditi muskom svijetu, standardima koji postoje za jedne, ako vec zele uspjeti u njemu.
A zasto naprimjer ne bismo te standarde prilagodili "zenskom svijetu"? Zasto muskarci koji zele biti aktivni roditelji ne bi imali isto pravo na dopust i dio svog zivota posvetili odgoju djeteta?
Sto nas dovodi do drugog pojma. Jednakopravnosti. Jednakopravnosti znaci da imamo ista prava, i mogucnosti, ali i obaveze. I u tome lezi problem. Zene imaju jednake obaveze, ponekad i jednaka prava (u vecini slucajeva samo deklarativno), ali ne i mogucnosti. Tacnije da kao u najvecoj mogucoj mjeri "ispolje" svoje zelje, mogucnosti i razlicitost. Tako da, ako zena ima mogucnost da radja, zasto ne bi radjala? Ako ima mogucnost da radi, zasto ne bi radila? Ako zeli da se obrazuje, zasto se ne bi obrazovala? Ako zeli da se posveti iskljucivo domacinstvu, zasto je drustvo ne bi podrzalo u tom, te i taj njen posao smatralo poslom? Ako zeli da bude traktorista, vozacica oklopnog vozila, radnica na gradjavini, pripadnica vojnih snaga, i misli da uspjesno moze obavljati taj posao, zasto ne?
I to je osnovni princip jednakopravnosti. Da svi imamo jednaka prava da budemo ono sto zelimo i ostvarimo ono sto hocemo.
Uzimajuci pri tom u obzir da nismo svi jednaki, da ne zelimo svi isto i da nemamo svi ista interesovanja i ciljeve.

Uglavnom, imamo jos puno posla do toga.
Pocevsi od onoga da je zena kur... a muskarac frajer.
Da je ona sponzorusa, a on uspjesan bracni covjek (sa debelim mirazom).
Da je ona slaba, a on produhovljen (kao npr. Hillary Clinton koja je zaplakala pri intervju-u pa mediji prenijeli kako je pokazala slabost, za razliku od Obame koji kada je pustio suzu je okarakterisan kao emotivan i duhovan)
Da je ona karijeristkinja koja je do pozicije dosla preko kreveta, a on uspjesan biznismen (koji je usput zajebao "samo" par desetina ljudi kako bi dosao do zeljenog).
Da je ona "tetka", "glupa tuka", "zenska glava" za volanom, a on... Schumacher :D
Da je ona (samo) domacica, a on domacin.
I da je ona jadna glupa sto ne ode od njega (bez obrazovanja, posla, mjesta gdje bi otisla...), dok je on bog i batina.

Ja ne zelim biti ista.
Ali zelim imati ista prava. Da budem drugacija. Svoja.
I u tome je cijela poenta. :)
Za sunčicu, sve je ok što si napisala, ali u svemu tome neko mora ispaštati - ili djete ili činjenica da djece neće biti, jer teško da će muškarac biti strpljivi edukator "maksuma" kao što to može biti žena, nekako neprirodno.....

kada već djeca stasaju - tada i uloga oca dolazi do izražaja, ali dok ne stasaju - teško....

To je moje mišljenje.....

Najbolji vozač je robot kada su u saobraćuju svi učesnici roboti, ne pravi prekršaje, vožnja je najudobnija moguća u skladu sa programom koji je instaliran..... U ostalim situacijama uticaja ima količina stresa, umora, alkohola u krvi....

Pocevsi od onoga da je zena kur... a muskarac frajer - i jedno i drugo su promiskuitetni u tom stadiju života, ne mora značiti da se neće promjeniti, ne mora značiti niti da će se promjeniti....

Da je ona sponzorusa, a on uspjesan bracni covjek (sa debelim mirazom) - Ona se udala, a u ovom slučaju i on se udao , a ne oženio....

Da je ona slaba, a on produhovljen (kao npr. Hillary Clinton koja je zaplakala pri intervju-u pa mediji prenijeli kako je pokazala slabost, za razliku od Obame koji kada je pustio suzu je okarakterisan kao emotivan i duhovan) - Važeće pravilo je da je ženski spol nježniji spol - međutim izuzetci postoje.... NIje svako niti Tyson, niti Anne Nicole Smith...

Da je ona karijeristkinja koja je do pozicije dosla preko kreveta, a on uspjesan biznismen (koji je usput zajebao "samo" par desetina ljudi kako bi dosao do zeljenog) - okolina u kojoj rade im je omogućila da na taj način rastu u hijerarhiji i ta je okolina osuđena na probleme - to što si opisala to nisu pohvalne aktivnosti - nego u muškom slučaju kažnjive zakonom, a u ženskom opet kažnjive (davanje dara u naturi)

Da je ona "tetka", "glupa tuka", "zenska glava" za volanom, a on... Schumacher :D - on ili ona krše saobraćajne propise i oni su prekršioci saobraćajnih propisa - sve ostalo je vrijeđanje ili sokoljenje potencijalnog kamikaze...

Da je ona (samo) domacica, a on domacin. Ona je uz domaćicu još i šta, on je uz domaćina još i šta - ona je predpostavimo majka, supruga i domaćica, a on otac, suprug i domaćin nije to samo...

I da je ona jadna glupa sto ne ode od njega (bez obrazovanja, posla, mjesta gdje bi otisla...), dok je on bog i batina - e ovo je već problematično i traži akciju odsavjetovanja prije sklapanja braka, do savjetovanja u braku i pravilima o tome šta pripada kojem bračnom drugu nakon razvoda braka - tu imate prostora za rad koliko god hoćete...

Ovdje je pitanje u čemu žena želi uspjeti ?

Ako želi voziti traktor i kombajn te orati i žnjeti posijano, ima i takvih situacija, i kod koje god da dođeš da pitaš za neku želju, ona poželi nekog odgovarajućeg pored sebe da dočeka starost sa njim i da joj pomogne u životu jer teško je živjeti sam, a još teže bez potomaka....

Želi voditi privredno društvo, istražiti tržište, naručiti repro materijal, gotov proizvod, plasirati isto na tržište - i kod koje god da dođeš da pitaš za neku želju, ona poželi nekog odgovarajućeg pored sebe da dočeka starost sa njim i da joj pomogne u životu jer teško je živjeti sam, a još teže bez potomaka....
silencepain

#102 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by silencepain »

vox-populi wrote:
HM 2011 wrote: U mojoj glavi jeste urođena osobina da krevet dižem ja da bi ona ispod njega obrisala prašinu, ili pomjeram ormar, ili krečim, cjepam drva, postavljam šator, montiram elektro instalacije, petljam oko parketa i laminata, oko vodovodnih instalacija, brusim, šarafam, servisiram, lemim, plaćam, nosim namirnice, razbijem jaje belaj, upraljam prema njenim riječima Njenu rernu - belaj, uprljam rešo - belaj, sve što radim izvan moje ingerencije fasujem jezikovu juhu jer se petljam tamo gdje mi nije mjesto ispraljam puno suđa....

Usisavam, perem prozore,

i da, pravim mušku djecu po kućama,

ako prvi pokušaj ne uspije svi ostali pokušaj su besplatni... d.o.o.

Šta znači domaćica bez domaćina ?

Domaćin se rodi to je ili urođena osobina ili stečena, ali urođeno je i pravljenje djece ?
Izgleda da nisi nikada zivio sam. Da jesi, vjeruj mi da bi ti bilo jednako tako urodjeno da kuhas, peres, cistis. Isto tako bi naucio da ne isprljas reso ili rernu, jer bi isprljao SVOJU rernu i SVOJ reso koji bi na kraju TI trebao cistiti.
Ali isto tako bi onda bilo logicno da zena radi gore navedene poslove koje on radi.
HM 2011

#103 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by HM 2011 »

silencepain wrote:
vox-populi wrote:
HM 2011 wrote: U mojoj glavi jeste urođena osobina da krevet dižem ja da bi ona ispod njega obrisala prašinu, ili pomjeram ormar, ili krečim, cjepam drva, postavljam šator, montiram elektro instalacije, petljam oko parketa i laminata, oko vodovodnih instalacija, brusim, šarafam, servisiram, lemim, plaćam, nosim namirnice, razbijem jaje belaj, upraljam prema njenim riječima Njenu rernu - belaj, uprljam rešo - belaj, sve što radim izvan moje ingerencije fasujem jezikovu juhu jer se petljam tamo gdje mi nije mjesto ispraljam puno suđa....

Usisavam, perem prozore,

i da, pravim mušku djecu po kućama,

ako prvi pokušaj ne uspije svi ostali pokušaj su besplatni... d.o.o.

Šta znači domaćica bez domaćina ?

Domaćin se rodi to je ili urođena osobina ili stečena, ali urođeno je i pravljenje djece ?
Izgleda da nisi nikada zivio sam. Da jesi, vjeruj mi da bi ti bilo jednako tako urodjeno da kuhas, peres, cistis. Isto tako bi naucio da ne isprljas reso ili rernu, jer bi isprljao SVOJU rernu i SVOJ reso koji bi na kraju TI trebao cistiti.
Ali isto tako bi onda bilo logicno da zena radi gore navedene poslove koje on radi.
To i jeste fazon -

to je po predpostavci moj posao -

a ona ima neke svoje poslove.....
amrica

#104 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by amrica »

:roll:

najgore je neznanje zasnovano samo na vlastitiom iskustvu.

ima zena koje narucuju repromaterijal, znaju sve cijene, sve dobavljace, distributere, carinike, .... i svu papirologiju... i dobro zaradjuju

eto, ona hoce samo nekoga da ne bude sama kad ostari :roll:

a on nece? njemu treba i vise, ne samo da ne bude sam nego i da mu kuha, pere, cisti, dubi na glavi oko njega...

i zene se mnogo lakse snadju u samackom zivotu, za 10-20 KM ce naci nekoga ko ce joj promijeniti elektroinstalacije, sudoper, zavjese...
ako je sama nece vuci 50 kg sa pijace. itd...
suncica24

#105 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by suncica24 »

Je li tebi do argumenata ili do svadje?
Mozda bi i muskraci u ratu radije bili silovani nego zaklani (nekima se ipak desilo oboje), ali pri raspodjeli funcija ih je to zapalo. A biti muskarac takodje nije anomalija.
Samo, belaj i kod jednog i kod drugog je ljudska zloba. U jednom slucaju zloba i pohlepa poslodavca, u drugom slucaju zloba Zloba.
Sto se tice ostalih argumenata, manje-vise si ponovio ono sto sam ja vec pisao.
Je li diskriminacija? jeste.
je li stetna? jste.
treba li se boriti protiv nje? treba.
Dakle, ako si za svadje, bez mene....
Moram samo jos ovdje da "odreagujem".
Silovanje je najgnusniji i po meni najtezi zlocin koji se moze izvrsiti nad drugim bicem (da ne spominjem silovanje djece sto... :x ).
Trebas otici u udruzenja za pomoc zenama i susresti se sa osjecajem, sa tom stigmom, sa ponizenjem, sa nemoci, sa gnusnoscu tog cina i fizickim i psihickim posljedicama koje ostaju nakon njega.
Upucaju te, umres. Zakolju te, umres. Probodu te, umres. Raznesu te, umres.
Siluju te... psihicki i fizicki te raznesu, probodu, zakolju, upucaju, uzmu ti tijelo i dusu... ubiju te. A ti ziv.
Bolje bi ti bilo da si mrtav.
HM 2011

#106 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by HM 2011 »

amrica wrote::roll:

najgore je neznanje zasnovano samo na vlastitiom iskustvu.

ima zena koje narucuju repromaterijal, znaju sve cijene, sve dobavljace, distributere, carinike, .... i svu papirologiju... i dobro zaradjuju

eto, ona hoce samo nekoga da ne bude sama kad ostari :roll:

a on nece? njemu treba i vise, ne samo da ne bude sam nego i da mu kuha, pere, cisti, dubi na glavi oko njega...

i zene se mnogo lakse snadju u samackom zivotu, za 10-20 KM ce naci nekoga ko ce joj promijeniti elektroinstalacije, sudoper, zavjese...
ako je sama nece vuci 50 kg sa pijace. itd...
Ženama je u svakom slučaju lakše u toj situaciji - one biraju....

U situaciji žene ona bi njemu uvalila taj repro materijal ili taj traktor - ali pod uslovom da je odgovarajući.....

To odgovarajući sa protekom godina postaje veliki problem....
Last edited by HM 2011 on 07/12/2011 18:13, edited 1 time in total.
bez_ideje

#107 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by bez_ideje »

Odrasla sam i ja kod mame i oca....pa nemam apsolutno nikakvog "slifa" za bilo koji kucni posao.....samo mene nije niko silio.....da to treba,da ja nisam u redu ako to ne znam i ne radim...da je meni prirodno stanje da kuham i cistim...daleko od toga......radili smo svi sve....jer se trebalo uraditi.....stari je s rernom najbolji od nas sviju i vjesao je zavjese uvijek.
Evo,ja sam kucni majstor....to po tebi nije normalno stanje ,jelda ? prisarafit,montirat,plafonjere,grla,uticnice,kvake i elementi .....lezi mi onako.......*ebi ga.....
Ni strpljenja nemam s ljudima,ters sam veliki.....ni djecu ne volim.......zamisli....freak of nature......

Ovo nije tema o domacinstvu.......da ne idemo vise u offfffffff
madner

#108 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by madner »

Sve super, ali ako covjek zeli domacicu to je njegovo pravo. Sta se uspinjete da sada njega ubjedite da nema pravo na izbor. Nece tu sto sarafa uticnice, zna sam sarafat, trazi neku kompatibilnu.

To sto sada navodite nema nikakve veze sa diskriminacijom, nego sada vi namecete vasu sliku kao jedinu ispravnu.
HM 2011

#109 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by HM 2011 »

bez_ideje wrote:Odrasla sam i ja kod mame i oca....pa nemam apsolutno nikakvog "slifa" za bilo koji kucni posao.....samo mene nije niko silio.....da to treba,da ja nisam u redu ako to ne znam i ne radim...da je meni prirodno stanje da kuham i cistim...daleko od toga......radili smo svi sve....jer se trebalo uraditi.....stari je s rernom najbolji od nas sviju i vjesao je zavjese uvijek.
Evo,ja sam kucni majstor....to po tebi nije normalno stanje ,jelda ? prisarafit,montirat,plafonjere,grla,uticnice,kvake i elementi .....lezi mi onako.......*ebi ga.....
Ni strpljenja nemam s ljudima,ters sam veliki.....ni djecu ne volim.......zamisli....freak of nature......

Da ne idemo više u off, za svakog postoji nešto što mu odgovara - sve je u tome hoće li ga naći?

Ja znam šta odgovara meni ? i Vjeruj mi nisam zahtjevan ?

Ljudska prava - pravo na privatnost prepiske moje supruge - moja supruga nema to pravo - na kraju krajeva nemam niti ja to pravo ? Privatnost - nemam privatnosti - živim sa njom ?

Zaštićen od mučenja i zlostavljanja - još uvjek prikupljam sredstva da kompletiram arsenal oružija čija je jedina svrha zaštita od mučenja i zlostavljanja.... Moja žena kaže da je to glup potez, ali ja je u tom slučaju ignorišem....

Politička prava - tajnost glasanja - ima pravo na to - ali zaista joj ne vjerujem kome daje glas kada glasa - glasanje je obligatorno u mojoj kući - ja naređujem, ja glava porodice za koga to je već privatna odluka....

Treba postaviti spisak ljudskih prava...
Last edited by HM 2011 on 07/12/2011 18:24, edited 1 time in total.
silencepain

#110 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by silencepain »

bez_ideje wrote:Odrasla sam i ja kod mame i oca....pa nemam apsolutno nikakvog "slifa" za bilo koji kucni posao.....samo mene nije niko silio.....da to treba,da ja nisam u redu ako to ne znam i ne radim...da je meni prirodno stanje da kuham i cistim...daleko od toga......radili smo svi sve....jer se trebalo uraditi.....stari je s rernom najbolji od nas sviju i vjesao je zavjese uvijek.

To i jest fazon,jer kada bilo muskarci ili zene traze ravnopravnost za nesto obicno traze za ono sto njima odgovara, a ostalo je kao nevazno.
HM 2011

#111 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by HM 2011 »

Gdje možemo pronaći ugroženost žena, samo žena i isključivo žena, kontinuirano žena ?

ČLANAK 1

Svako se ljudsko biće rađa slobodno i prema svakom se čovjeku treba odnositi na jednak način.

ČLANAK 2

Svatko ima ista prava unatoč razlikama, kao što su boja kože, spol, vjera, jezik kojim govori, političko uvjerenje, podrijetlo i dr.

ČLANAK 3

Svatko ima pravo na život i pravo živjeti slobodno i sigurno.

ČLANAK 4

Nitko te nema prava držati za roba, a ni ti ne smiješ drugoga učiniti robom.

ČLANAK 5

Nitko te nema pravo ozlijediti, mučiti ili ponižavajuće s tobom postupati.

ČLANAK 6

Svatko ima pravo pred zakonom biti jednak i priznat kao osoba.

ČLANAK 7

Zakon je isti za svakoga i treba na isti način biti primjenjiv na sve.

ČLANAK 8

Svatko ima pravo tražiti zakonsku pomoć kada se njegova prava ne poštuju.

ČLANAK 9

Nitko te nema prava neopravdano zatvoriti ili protjerati iz zemlje.

ČLANAK 10

Svatko ima pravo na pošteno i javno suđenje.

ČLANAK 11

Svatko treba biti smatran nevinim dok mu se ne dokaže krivnja.

ČLANAK 12

Svatko ima pravo tražiti zaštitu ako mu tko drugi pokuša nauditi, ali nitko nema prava ući u tvoj dom, otvarati tvoja pisma ili bez ikakva opravdanog razloga gnjaviti tebe ili tvoju obitelj.

ČLANAK 13

Svatko ima pravo putovati kad god i kamo god zaželi.

ČLANAK 14

Svatko ima pravo ući u drugu zemlju i tražiti zaštitu ako je proganjan ili je u opasnosti da to bude.

ČLANAK 15

Svatko ima pravo na pripadnost nekoj zemlji, tj. pravo na državljanstvo. Nitko vas nema pravo spriječiti da pripadate drugoj zemlji ako to želite.

ČLANAK 16

Svatko se ima pravo vjenčati i osnovati obitelj.

ČLANAK 17

Svatko ima pravo na vlasništvo i posjed.

ČLANAK 18

Svatko ima pravo prakticirati i slijediti svoju vjeru (uvjerenje) te ju promijeniti ako to želi.

ČLANAK 19

Svatko ima pravo reći što misli te davati i primati informacije.

ČLANAK 20

Svatko ima pravo sudjelovati na mirnom skupu i postati članom nekog udruženja.

ČLANAK 21

Svatko ima pravo izabrati vlast i sudjelovati u vlasti svoje zemlje.

ČLANAK 22

Svatko ima pravo na socijalnu sigurnost i mogućnost razviti svoje vještine.

ČLANAK 23

Svatko ima pravo na rad u sigurnim uvjetima za poštenu plaću te se pridružiti sindikatu.

ČLANAK 24

Svatko ima pravo na odmor i slobodno vrijeme.

ČLANAK 25

Svatko ima pravo na primjeren životni standard i liječničku pomoć ako je bolestan.

ČLANAK 26

Svatko ima pravo ići u školu. Osnovno obrazovanje mora biti obvezno i besplatno.

ČLANAK 27

Svatko ima pravo sudjelovati u kulturnom životu svoje zajednice.

ČLANAK 28

Svatko ima pravo na društveni poredak u kojem se prava i slobode iz ove Deklaracije ostvaruju.

ČLANAK 29

Svatko mora poštovati prava drugih, zajednicu i javno vlasništvo.

ČLANAK 30

Nitko nema pravo oduzeti bilo koje pravo iz ove Deklaracije
amrica

#112 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by amrica »

HM 2011 wrote: Da ne idemo više u off, za svakog postoji nešto što mu odgovara - sve je u tome hoće li ga naći?

Ljudska prava - [b]pravo na privatnost prepiske moje supruge - moja supruga nema to pravo [/b]- na kraju krajeva nemam niti ja to pravo ? Privatnost - nemam privatnosti - živim sa njom ?

Zaštićen od mučenja i zlostavljanja - još uvjek prikupljam sredstva da kompletiram arsenal oružija čija je jedina svrha zaštita od mučenja i zlostavljanja....

Politička prava - tajnost glasanja - ima pravo na to - ali zaista joj ne vjerujem kome daje glas kada glasa - glasanje je obligatorno u mojoj kući - ja naređujem, ja glava porodice za koga to je već privatna odluka....

koji si ti faktor da naredjujes nesto odrasloj osobi :roll:

zato sto znas zamijeniti uticnice i mozes se dobro natovariti?
:run:
bez_ideje

#113 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by bez_ideje »

Zaboli mene ko sta hoce da se razumijemo....
Niti kome namecem svoje,niti me tudji zivoti i tudje kuce zanimaju.....apsolutno nevazno !
Pocinje me se ticati onda kad mi se u formalnom ili neformalnom razgovoru pocne stavljati u neku kategoriju......neki imaginarni kos,kad se pocne ugrozavati direktno ili suptilno moje pravo na sve te stavke u zakonu.....

Nije rodno zasnovana diskriminacija samo kada ti nekome u lice kazes -e ti to ne mozes,vec kada ponudu proslijedis muskim kandidatima,ne trudeci se uopste da uzmes kvalifikacije sviju za stolom -A TO SE DESAVA !
HM 2011

#114 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by HM 2011 »

zagazaga wrote:@HM 2011, ovo je pdf ''politika'' i govorimo o zenskim pravima iz domena ljudskih prava a ne o rasporedu kucanskih poslova.

Neki misle ako usisaju kucu i objese zavjese da su dokazali da su im zene ravnopravne ali ce gdje god dođu traziti sefa!

Mislim da na bht1 govore o ovoj temi, tj. da govore o ovome po cemu je tema otvrena.
Ako je gender sensitive language - eto ja tražim nadređenog, a zaposlenica koja je ženskog spola me uputi direktoru - koji je ženskog spola ?

Najveći je problem u nepostojanju edukacije i pogrešnom tumačenju naučenog...

- za amricu -

I kakva su to pitanja ja naređujem u svojoj u kući ? Pa normalno je da naređujem, neće njena naredba u obliku "ma mrsko mi glasati" važiti za nju ili mene....

I zakon naređuje štošta - mogla bi i do zatvora sa takvim stavovima (em pisano em muškog roda - a moraš poštivati).....

Pa čovječe kako ne shvataš - na šta ona meni odgovori ja nisam čovjek ja sam žena - a ja njoj ako nisi čovjek šta si (ako nisi insan onda si ?)
amrica

#115 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by amrica »

no comment :cry:
1gorstak

#116 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by 1gorstak »

HM 2011 wrote:Ovdje je pitanje u čemu žena želi uspjeti ?

Ako želi voziti traktor i kombajn te orati i žnjeti posijano, ima i takvih situacija, i kod koje god da dođeš da pitaš za neku želju, ona poželi nekog odgovarajućeg pored sebe da dočeka starost sa njim i da joj pomogne u životu jer teško je živjeti sam, a još teže bez potomaka....

Želi voditi privredno društvo, istražiti tržište, naručiti repro materijal, gotov proizvod, plasirati isto na tržište - i kod koje god da dođeš da pitaš za neku želju, ona poželi nekog odgovarajućeg pored sebe da dočeka starost sa njim i da joj pomogne u životu jer teško je živjeti sam, a još teže bez potomaka....
Pod jedan, nije tvoje da se opterecujes tim pitanjem u cemu zene zele uspjeti, to je individualna stvar svake od njih i samo njihov izbor. Sta se ti imas petljati u to ? Pod dva, ovdje se govori o cinjenici da one taj izbor nemaju, nego da ih se poput bonsai drveca uporno oblikuje u skladu sa zeljom drugih, tebe na forumu, nekog poslodavca, mahale, itd. Nase je da se borimo za to da imaju jednaka prava, da ne ispastaju zbog trudnoce i radjanja sto je samo po sebi teret, da ih se ne suta svaki put kad se junaku u bijeloj potkosulji digne, ili ne digne, dok mahala hinjski traca itd. Zene u BiH su u ponizenom polozaju, krivaca za to ima dosta i to treba rjesavati, a price o tom treba li zena voziti helikopter ili tenk, je silovanje teme glupostima.
Gray

#117 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Gray »

HM 2011 wrote:

Da ne idemo više u off, za svakog postoji nešto što mu odgovara - sve je u tome hoće li ga naći?

Ljudska prava - pravo na privatnost prepiske moje supruge - moja supruga nema to pravo - na kraju krajeva nemam niti ja to pravo ? Privatnost - nemam privatnosti - živim sa njom ?

Zaštićen od mučenja i zlostavljanja - još uvjek prikupljam sredstva da kompletiram arsenal oružija čija je jedina svrha zaštita od mučenja i zlostavljanja.... Moja žena kaže da je to glup potez, ali ja je u tom slučaju ignorišem....

Oko ovoga (između ostalog) sam se ja toliko svađao sa svojim starim da je to nevjervatno, od 7 dana bar 3 nismo pričali.

On hoće da bude glava porodice... A zašto bi on bio glava porodice (ili u ovom slučaju ti). Po čemu to ti moraš biti ta glava, ili zašto je ta glava uoptše potrebna... i po čemu je ta kuća tvoja, zar ne bi trebala biti zajednička (kao što po zakonu i jeste ako ste je zajedno stekli).

Dakle to je taj muški stav kojeg ja (kao muškarac) mrzim. Ja sam muško, ja sam glava porodice u mojoj kući... how yes no...

HM 2011 wrote:
zagazaga wrote:@HM 2011, ovo je pdf ''politika'' i govorimo o zenskim pravima iz domena ljudskih prava a ne o rasporedu kucanskih poslova.

Neki misle ako usisaju kucu i objese zavjese da su dokazali da su im zene ravnopravne ali ce gdje god dođu traziti sefa!

Mislim da na bht1 govore o ovoj temi, tj. da govore o ovome po cemu je tema otvrena.
Ako je gender sensitive language - eto ja tražim nadređenog, a zaposlenica koja je ženskog spola me uputi direktoru - koji je ženskog spola ?

- za amricu -

I kakva su to pitanja ja naređujem u svojoj u kući ? Pa normalno je da naređujem, neće njena naredba u obliku "ma mrsko mi glasati" važiti za nju ili mene....

I zakon naređuje štošta - mogla bi i do zatvora sa takvim stavovima (em pisano em muškog roda - a moraš poštivati).....

Pa čovječe kako ne shvataš - na šta ona meni odgovori ja nisam čovjek ja sam žena - a ja njoj ako nisi čovjek šta si (ako nisi insan onda si ?)

Po čemu je normalno da ti naređuješ? Ne mora ni ona naređivati, nego pustite jedno drugo da radi šta hoće, ako ona neće da glasa šta joj imaš ti naređivati.
HM 2011

#118 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by HM 2011 »

1gorstak wrote:
HM 2011 wrote:Ovdje je pitanje u čemu žena želi uspjeti ?

Pod jedan, nije tvoje da se opterecujes tim pitanjem u cemu zene zele uspjeti, to je individualna stvar svake od njih i samo njihov izbor. Sta se ti imas petljati u to ? Pod dva, ovdje se govori o cinjenici da one taj izbor nemaju, nego da ih se poput bonsai drveca uporno oblikuje u skladu sa zeljom drugih, tebe na forumu, nekog poslodavca, mahale, itd. Nase je da se borimo za to da imaju jednaka prava, da ne ispastaju zbog trudnoce i radjanja sto je samo po sebi teret, da ih se ne suta svaki put kad se junaku u bijeloj potkosulji digne, ili ne digne, dok mahala hinjski traca itd. Zene u BiH su u ponizenom polozaju, krivaca za to ima dosta i to treba rjesavati, a price o tom treba li zena voziti helikopter ili tenk, je silovanje teme glupostima.
I ja sam za, i kontinuirano tvrdim žena će uvjek imati više prava od muškarca, bila mlađa zbog svoje ljepote ili starija zbog poštovanja...

Čak i u pitanju trudnica trudim se da iste ne stoje u redu i da preko reda završe svoje poslove, misleći na djete koje nose nose.... ALi to je za sada moj domet - jer ništa više trenutno ne mogu uraditi za njih... Problem je ujedno u licima koji su poslodavci - bezdušni jesu plaćaju samo 2 kalendarska mjeseca bolovanja, sve ostalo plaća zdravstvo....

Konkretno za junaka ima policija ali tek od momenta kada žena odluči da podigne prijavu i ustraje u istoj što je rijetkost ! U većini takvih slučaja koji su iznimno rijetki (provjeriti na KUM-u) lice koje je ozljeđeno tvrdi da su krive stepenice ili slično... To prilike za posao - u saradnji sa KCUS-om, pravna pomoć za nasilje nad ženama - full time job, u smjenama sa noćnim radom....

Što odmah vuče na dodatnu temu - Noćni rad za žene majke - da ili ne - ja tvrdim ne, ali tu je masa da mi objasni kako je to normalno da supruga noći na poslu.... Nisam pravio ovaj sistem - imam i ja neka prava - ako ona bude budna biti ću i ja sa njom - takav sam....

Mahala hjinjski trača evo primjer i ovih žena ovdje - zaista nemam zle namjere - amrica prva flame-a, a uredno piše Edukacija o pravima prije sklapanja braka, tokom trajanja braka i prilikom podjele imovine....

Neka se malo uokvire i one, nije šerijatska država ba da mogu biti druga ili treća supruga, smijem imati samo jednu, šta ću - nisam ja kriv za vaše frustracije...

evo recimo boldano ? Meni se to ne sviđa ?
HM 2011

#119 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by HM 2011 »

Gray wrote:
HM 2011 wrote:

Oko ovoga (između ostalog) sam se ja toliko svađao sa svojim starim da je to nevjervatno, od 7 dana bar 3 nismo pričali.

On hoće da bude glava porodice... A zašto bi on bio glava porodice (ili u ovom slučaju ti). Po čemu to ti moraš biti ta glava, ili zašto je ta glava uoptše potrebna... i po čemu je ta kuća tvoja, zar ne bi trebala biti zajednička (kao što po zakonu i jeste ako ste je zajedno stekli).

Dakle to je taj muški stav kojeg ja (kao muškarac) mrzim. Ja sam muško, ja sam glava porodice u mojoj kući... how yes no...

HM 2011 wrote:

- za amricu -

Po čemu je normalno da ti naređuješ? Ne mora ni ona naređivati, nego pustite jedno drugo da radi šta hoće, ako ona neće da glasa šta joj imaš ti naređivati.
Tako smo se mi dogovorili, dogovorili smo se još štošta, ali ti sa tim nemaš aposlutno ništa, to je u mojoj porodici potpuno normalno.....

I ne ne možeš mi biti druga žena - ne daje mi supruga pravo na dvije žene, neće da me djeli.....
NIN

#120 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by NIN »

Malo preletjeh po temi. Hmmm....

Mnogo generalisanja i suplje. Haj'mo 'vako: prvo neka nam neko definise (pravni) pojam pravo zene pa cemo nakon toga isti pokusati sagledati sa antropoloskog i onog kulturoloskog aspekta, sirom planete. Ipak, komparativna kulturoloska analiza koja bi se temeljila na istorijskom i geografskom kontekstu bi u mnogo cemu dala mnogo jasnije odgovore na temu.

Razumjevanje fenomena je bit.
Mr.Penguin

#121 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Mr.Penguin »

Šta su prava žena?

Ljudska prava i prava žena...

4 problema:

Kontroverzna je tvrdnja da internacionalne odredbe o ljudskim pravima isključuju žene. Upravo suprotno: od samog početka dio UN-ove deklaracije bila i zapovijest da se niti jedan čovjek ne smije oštetiti po osnovu njegove spolne pripadnosti. Međutim, jednako kontroverzna je i činjenica da se još i danas širom svijeta upravo žene i to zbog nihove spolne pripadnosti ograničavaju u svojim ljudskim pravima, i to čak u jednom od najvažnijih i osnovnih prava - pravu na život i tjelesnu neovisnost. Feministkinje kritiziraju koncept ljudskih prava. Po njihovom mišljenju koncept ljudskih prava je suviše oslonjen na zapadnjačko građansko društvo i orijentiran ka problemima muških članova porodice.

1) Nasilja nad žanama je privatna stvar?

Prvi gravirajući problem je podjela na dvije sfere, koja postoji u gotovo svim današnjim društvima: "javno" i "privatno". Tradicionalno, ženama se dodjeljuje sfera "privatnog", a muškarcima sfera "javnog". Zaštita privatne sfere je kostituirana kao jedno od veoma bitnih ljudskih prava. Ipak, koliko god je ova zaštita privatne sfere bitna, kako bi se spriječilo uplitanje države u istu, ona istoj toj državi omogućava da kršenje prava žena ne posmatra kao kršenje ljudskih prava, već da to markira kao privatni problem u koji se država ne može i ne želi miješati. Nasilje nad ženama velikim dijelom se dešava upravo u "privatnoj" sferi.

2) Nasilje nad ženama od strene fizičkih lica...

Drugi problem tiče se glavnog smjera ljudskih prava kao zaštite individue od direktnog upada državne moći. Zaštita individue od fizičkih lica ili nedržavnih organizacija najprije uopće nije bila predviđena. Međutim, ono što je specifično za povrede ljudskih prava nad ženama je da njih ne izvršava država, niti pravna lica, već u velikom broju slučajeva upravo fizička lica, koja opet ostaju zaštićena od bilo kakve kazne, jer im to garantiraju njihova ljudska prava - zaštitu individue od državne moći. Upravo na ovakve povrede ljudskih prava žena, država ostaje gluha.

3) Specifične povrede ljudskih prava žena...

Treći problem leži u činjenici da je dosadašnji koncept ljudskih prava slabo primjenjiv na povrede ljudskih prava žena. Postoje prije svega povrede ljudskih prava žena koje su iste kao i povrede ljudskih prava muškaraca, a to su kada žene po osnovu svoje rasne ili religijske pripadnosti ili čak zbog svojih političkih stavova bivaju progonjene od strane države. Ovakvim povredama ljudskih prava žena bave se nacionalne i internacionalne organizacije. Međutim, postoje i povrede ljudskih prava koje su specifične za žene, na primjer, kada se položaj žena pogoršava samo po osnovu njihove spolne pripadnosti. Primjeri za to su silovanja, seksualna mučenja u zatvorima i izbjegličkim logorima. A osim toga postoje i povrede ljudskih prava koje se vrše samo nad ženama, kao na primjer, pobačaji ženskih fetusa ili nasilje nad ženama u braku.

4) Problem kulturne tradicije...

Četvrti problem postoji u vijekovima staroj i duboko ukorjenjenoj tradiciji povreda ljudskih prava žena u mnogim zemljama. Međunarodno poštivanje ovakve tradicije često je izazivalo revolt i pobune kod stanovništva. Protiv ovakve tradicije može se boriti jedino intenzivnim i dugoročnim mjerama koje se tiču svih sfera ljudskog života. Mnoge nezapadnjačke vlade neprestalno ukazuju na to je da koncept ljudskih prava jako obojen zapadnjačkom kulturom i da se ne može primjeniti na njihove kulture i u njihovim sredinama. Po njima se tako "jednakost" između žene i muškarca nikako ne može prenjeti u njihove kulture. Oni propagiraju tzv. "jednaku vrijednost" muškarca i žene, pri čemu je bitno zadržati razlike među spolovima. Ova jednostrana argumentacija često se prihvata od strane zapadnjačkih vlada pod motom tolerancije. Međutim, bitno je naglasiti da ovakva argumentacija često vodi do opravdavanja teških povreda ljudskih prava žene, što opet ne predstavlja nikakvo kulturno nasljeđe, već izvor represivnih vladajućih sistema (npr. Alžir ili Afganistan). Često se umjetno konstruiraju ovakvi odbrambeni sistemi zasnovani na tobožnjem kulturnom identitetu i tradiciji da bi se odvratila pažnja od stvarne socijalno-ekonomske nejednakosti i asimetričnih vladajućih odnosa.

Zapostavljanje prava žena...

Svi pomenuti problemi usko su povezani jedan s drugim i doveli su do toga da do početka 90-tih godina povrede ljudskih prava žena uopće nisu posmatrane kao takve. Primjerice, ovakve "povrede ljudskih prava žena" u Ujedinjenim nacijama raspravljane su unutar odvojenih gremija, koji su strukturalno bili izolirani od ostatka Ujedinjenih nacija i nisu imali zadovoljavajući budžet, ili su ovi problemi, pak, posmatrani kao dio socijalno-ekonomskog odjela UN-a. Čak i najutjecajnije organizacije za zaštitu ljudskih prava kao Amnesty International ili Human Rights Watch nisu poklanjali povredama ljudskih prava žena dovoljno pažnje po osnovu njihove orijentacije ka zaštiti građanskih i političkih ljudskih prava. Tako se, na primjer, seksualni napadi u oružanim konfliktima ili ratovima nisu smatrali povredom ljudskih prava. Njima je pripisivan pridjev "privatne sfere" ili "izuzetno nepovljnih okolnosti" - dakle, počinioci nisu djelovali u zvaničnoj funkciji, nego kao fizička lica, čime je to postajao slučaj za nacionalne sudove.

Kritika koncepta ljudskih prava sa stanovišta žena...

Borci za ljudska prava i prava žena od kraja 80-tih godina kritiziraju koncpet ljudskih prava i insistiraju na njihovom preobličavanju i daljem razvoju u smislu poklanjanja više pažnje zaštiti prava žena. Najprije je potrebno dodati nove odredbe koje se tiču diskriminiranja žena u međudržavne pravne Ugovore. Putem ovih odredbi ženama bi trebala biti dodjeljena ista pozicija kao i muškarcima - sa jednakim pravima i mogućnostima. Jer, dok se god prava žena ne budu posebno obrađivala u internacionalnim konvencijama, ni pojedinačne nacionalne države neće se osjećati pozvanima da kažnjavaju prekršaje u ovoj sferi prava.

Mnoge feministkinje pokušavaju učiniti postojeće međunarodne strandarde zaštite ljudskih prava korisnim i za žene, i to proširujući konkretne odredbe i na povrede ljudskih prava žena. Tako, na primjer, prisilna prostitucija može potpadati i pod "ropstvo", nasilje u kući i silovanje pod "mučenje". Drugi pokušavaju razriješiti "ograničenja pravne odgovornosti". Dok god muški počinioci krivičnih djela nad ženama mogu računati na blagonaklonost državnih organa, država je u svojoj funkciji prisilne moći obavezna da stvori djelotvorne zakone za zaštitu svih svojih građana, uključujući i zaštitu od spolnog nasilja. Osim toga, mnoge feministkinje kritiziraju prednost građanskih i političkih prava nad socijanim i ekonomskim pravima i zalažu se za izjednačavanje važnosti ovih prava. Uzimajući u obzir duboko ukorijenjenu društvenu podređenost žena muškarcima, upravo su socijalna i ekonomska prava bitna za postizanje zaštite ljudskih prava žena.
Većina feministkinja u osnovi priznaje paradigmu ljudskih prava. One postuliraju dostojanstvo i integritet individue, njenu autonomiju i pravo na samoodređenje. Samo osiguravanje ove ideje odgovarajućim zakonima može jamčiti da se o tijelu i životu žene ne može odlučivati bez njene suglasnosti. Zbog toga je bitno stalno braniti univerzalni karakter prava žena kao ljudskih prava nasuprot relativističke argumentacije, primjerice nekih islamskih država.
Landa

#122 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Landa »

NIN wrote:Malo preletjeh po temi. Hmmm....

Mnogo generalisanja i suplje. Haj'mo 'vako: prvo neka nam neko definise (pravni) pojam pravo zene pa cemo nakon toga isti pokusati sagledati sa antropoloskog i onog kulturoloskog aspekta, sirom planete. Ipak, komparativna kulturoloska analiza koja bi se temeljila na istorijskom i geografskom kontekstu bi u mnogo cemu dala mnogo jasnije odgovore na temu.

Ej pa NIN da smo htjeli stvarno da shvatimo nesto viza vi ove teme isli bismo citati journals, knjige i tako to...`ta ce nam to :lol:

Eto pocnimo od kvazi nauke - wikipedije

Ženska prava je izraz kojim se opisuje pravni, ideološki, filozofski i politički koncept prema kome svako ljudsko biće ženskog spola samim činom rođenja, bez obzira na porijeklo ili državljanstvo, stiče određen broj neotuđivih prava, a koje se sadržajem razlikuju od šireg koncepta ljudskih prava.
Razlog zbog kojih se ženska prava razlikuju od ljudskih prava je najčešće taj što su žene kroz historiju, a dijelom i danas, bile ili lišene određenih prava koje uživaju muškarci, ili imale specifična prava koja zakoni i običaji ne priznaju muškarci. Kao razlozi za to se najčešće spominju biološke razlike između spolova, ali feministkinje i mnoge suvremene društvene teorije ih nastoje objasniti umjetno nametnutim "rodnim razlikama".
Kao primjer ženskog prava koje je isključivo vezano za spol se spominje pravo na odlučivanje o trudnoći, odnosno pravo na izvođenje abortusa.
Kao primjer ženskog prava koje se tiče jednakosti spolova jest pravo na sudjelovanje u raznim oblastima društvenog života, odnosno služenje u oružanim snagama. Također se kao žensko pravo navodi pravo na društvenu jednakost, bilo da je riječ o jednakosti u plaćama, ili mjerama pozitivne diskriminacije u svrhu jednake zastupljenosti muškaraca i žena u upravnim odborima poduzeća, odnosno predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#123 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by prljavi Hare »

Kada sam na prvoj stranici teme napisao da prva moja ne zatvara usta ostao sam neshvaćen! :roll:
Nastavite o pravima! :D
NIN

#124 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by NIN »

Landa wrote:

Ej pa NIN da smo htjeli stvarno da shvatimo nesto viza vi ove teme isli bismo citati journals, knjige i tako to...`ta ce nam to :lol:
Ima i toga. :)
1gorstak

#125 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by 1gorstak »

Landa wrote:

Mozda i jedan seminar da organizujes ? Ovo je forum, krcat prosjecnim ljudima koje se nekad na malu kasiku mora edukovati o osnovnim stvarima. Ne treba ti "viza vi ove teme" citanje nekakvih "journals", nije diskriminacija i nasilje nad zenama nesto misteriozno poput globalnog zagrijavanja, nego sveprisutna pojava u balkanskom drustvu koju da bi detektovali, trebamo samo otvoriti oci.
Post Reply