OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drndalo

#101 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by drndalo »

heckler wrote:Do zadnjeg sam se potajno nadao da ce Hifa napraviti iskorak ali kurac, eto smrdljivih rusa.
Na osnovu cega si smatrao da Hifa moze ponuditi dobru cijenu za 28 pumpi odjednom ? Koliko bi im to bilo odjednom povecanje dosadasnjeg poslovanja, 400% ? Odakle ? Sta je babi milo... :-?

Jah, eto "smrdljivih" Rusa kod "mirisljavih" Bosanaca i Hercegovaca... :roll:
heckler

#102 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by heckler »

drndalo wrote:
heckler wrote:Do zadnjeg sam se potajno nadao da ce Hifa napraviti iskorak ali kurac, eto smrdljivih rusa.
Na osnovu cega si smatrao da Hifa moze ponuditi dobru cijenu za 28 pumpi odjednom ? Koliko bi im to bilo odjednom povecanje dosadasnjeg poslovanja, 400% ? Odakle ? Sta je babi milo... :-?

Jah, eto "smrdljivih" Rusa kod "mirisljavih" Bosanaca i Hercegovaca... :roll:

Na osnovu izjava Hifinih zvanicnika na tu temu.

A sto se tice rusa...

Image

Image

Jel ovima da pare ostavljam????
drndalo

#103 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by drndalo »

Znaci da su Hifini zvanicnici na tu temu rekli da je taraba = pi*ka, ti bi gurao tamo ? :shock: Pretjerujes u citanju novina, i vjerovanju istima... Familija ima 7-8 pumpi po BiH, i sad odjednom bi da skoce za jos +28....? Bas onako realno...

Oko Rusa, kupuj ili ne kupuj, nikakav problem, za svoje pare imas pravo da biras... Reci:"Smrdljivi Rusi", je rasizam... A pare svakako nece ici ovim "pjesnicima"... Samo tu opet imas problem, vecina goriva u BiH je svakako iz Rafinerije u Bos. Brodu, a tamo se preradjuje mahom ruska nafta, pa pare (opet) odose Rusima, plus jos ponesto para Slovencima, Hrvatima, Madjarima, Austrijancima, Bosancima, Hercegovcima, Srbima, Grcima, Rumunima, Turcima, Arapima... A ti zivi u zabludi da tvoje pare "ostaju tu"...
mayab

#104 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by mayab »

karanana wrote:I u mom slucaju vjerovatno. Ako bude jeftiniji 10 feninga, a nece, tad bih mozda sipao kod njih.
Ma to i jeste poenta mog posta, bice to samo jos jedna u nizu firmi koje nam prodaju preskupi benzin na "slobodnom BH trzistu naftnih derivata", "gdje je slobodno formiranje cijena" , i ja takodjer mislim da nema sanse da budu 10pf povoljniji :twisted:
Bodkin

#105 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by Bodkin »

heckler wrote:Do zadnjeg sam se potajno nadao da ce Hifa napraviti iskorak ali kurac, eto smrdljivih rusa. Nema te sile koja bi me natjerala tamo litar benzina da natocim.
hifa nije mogla napraviti iskorak jer nisu imali sa cim
Jedinstvo_Manchester

#106 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by Jedinstvo_Manchester »

Država wrote:Više ne sipam na OMV-u...

:x
ja hoćeš ih zaye... ne zna Gazprom šta će bez tvog cenera :lol:
Halcyon

#107 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by Halcyon »

Jedinstvo_Manchester wrote:

A je*i ga, šta ćeš, neki bi se poye*ali za deset feninga, pa zbog tog i vlastite principe pogaze (ako ih uopšte i imaju). Sreća pa nismo svi isti. 8-)
drndalo

#108 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by drndalo »

Nemoj tako, vidis da je OMV napustio benzinske pumpe otkad sam ja prestao od njih sipati... Ima ta moc para nekog smisla, samo sto raja nije jedinstvena oko kaznjavanja...
okean

#109 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by okean »

Pa do zadnjeg kruga pregovora su bili u nekoliko miliona KM razlike odnosno Gazprom je na kraju podigao cijenu i dao dosta više nego što te pumpe vrijede.
Jedinstvo_Manchester

#110 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

drndalo wrote:

Nemoj tako, vidis da je OMV napustio benzinske pumpe otkad sam ja prestao od njih sipati... Ima ta moc para nekog smisla, samo sto raja nije jedinstvena oko kaznjavanja...
Prvo rafinerija u koju je uloženo preko 500 miliona Eura ne može da proizvodi gorivo lošeg kvaliteta, drugo Gazprom je firma koja je samo prošle godine zaradila milijarde na nafti i gasu, njima je tržište u BiH kao tržište Himkija a to je predgrađe Moskve, treće samo budala može kupovati skuplje a gore gorivo. Pa u BiH je Nestro sve potukao i cjenama i kvalitetom, a da ne potuče NIS Gazpromnjeft. Ove internet patriote koje 2012 žive u 1992 nisu ni vrijedne pomena, a da li imaju da sipaju jos je diskutabilnije.
Jedinstvo_Manchester

#111 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Dobra je stvar što dolazi na tržište velika kompanija koja će u prvim mjesecima poslovanja možda čak i oboriti cijene na cijelom tržištu jer kod nas udruženje distributera drži monopl na cijene. Kad uleti velika riba pojest će male a cijene će padati što može biti samo običnim ljudima od koristi
Ricken

#112 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by Ricken »

Ako je nekome utjeha HIFA je bila vrlo ozbiljan igrač, a bilo je ih je mnogo, od lokalnih Hravtskih kompanije, INE MOL, nekih lokalnih "privrednika" do arapskih kompanija. Također treba naglasiti da je inicijalno prodaja podrazumjevala u paketu OMV HR i OMV BiH, kako je bilo objavljeno.

No prodaja je izvršena odvojeno, odnosno koliko vidim, OMV HR još nije prodat, i vjerovatno posjeti Katarskih zvaničnika Hrvatskoj imaju veze s tim. A možda i nemaju ali me nebi čudilo da i politika ovdje itekako determinira rezultate akvizicija.

Možda je ovo i znak nekih novih granica koje se crtaju u Europi, a Europa je u krizi i suočena sa velikim problemima, nemože pružiti ni BiH ništa dobro. Ovim činom, Srbija definitivno kontrolira tržište nafte u BiH, a preko njih i Rusija, skupa sa tržištima gasa. U ovome nevidim ništa loše jer je NIS ozbiljan igrač koji može unaprijediti infrastrukturno BiH, samo je pitanje naših vlasti, ideja, strategija i vremena da se bave ozbiljnim stvarima osim dnevno političkog potkusurivanja. NIS je definitivno igrač koji će voditi glavnu riječ u BiH, na tržištu nafte, a to bi moglo značiti i jeftinije gorivo, i niže cijene mnogih drugih proizvoda te oporavak privrede, pogotovo kad se zna da NIS ima kapacitet ojačati infrastrukturu gasa i tako poboljašti kvalitet usluga, minimzirati troškove distribucije gasa i otvoriti neke nove kompetentnosti zašto ne i lokalnih kompanija.

Dolaskom nove vlasti u Srbiji, mogle su se čuti neke želje integracijama tržišta BiH, Srbije, CG, Makedonije i sl, odnosno istočnog bloka bivše Juge, kao repu koji visi, koji je mali pojedinačno da bi bio kompetentan na svjetskim tržištima, a potencijal i bez Hrvatske i Slovenije i dalje postoji, pri čemu su izgledi za integraciju Europu minorni.

U svakom slučaju umjesto posrnulog giganta, koji se mora rješavati zdravih jedinica poput BiH, a koji se slupao lošim akvizicijama na istoku, dolazi trenutno puno jača i zdravija kompanija.

Možda nekima zvuči ludo, ali će austrijski uposlenici puno više žaliti za ovim akvizicijama nego što to treba BiH, jer će zbog ovih akvizicija poslove gubiti austrijanci. Bosanci sigurno neće.

Ono što mene zanima, a što službeno neće biti objavljeno, je cijena akvizicije. Vjerujem da nije ispod 100 miliona KM. Sve preko 150 miliona bilo bi previše, po mom skromnom mišljenju.
Ricken

#113 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by Ricken »

drndalo wrote:

BiH nije prodata radi lošeg poslovanja nego da bi se krpile rupe u matici.
panzer

#114 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by panzer »

ako im pogledas finansijske izvjestaje vidi se da nisu bili nesto profitabilni. a transakcija je dosta manja od 100 mil.
dustaban

#115 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by dustaban »

Bodkin wrote:
dustaban wrote:
Bodkin wrote: p.s. hifa je bio ozbiljan kandidat ali je ovo preveliki zalogaj za njih
:lol:
Biva Hifa prodaje domacu naftu i benzin :-)
glup ti je odgovor. prvo, ako nista profit ostaje ovdje, a drugo, spomenuo sam zato sto je hifa bio jedini domaci distributer u igri
Eto koliko si ti pametan. Ti na prvo mjesto stavljas PROFIT DISTRIBUTERA.
To ti je strucnjace moj, s aspekta mog i tvog interesa - NISTA. Kod nafte ti je bitna akciza, porez, one nekakve takse i slicno i to se zaracunava na svakoj pumpi bez razlike je li "nasa" ili "njihova".
Profit pumpe nije mali, ali ja stvarno ne znam kakvu korist ja i ti imamo od hifinog profita.

Ovo sa naftom je velika igra velikih igraca i mi smo tu sasvim nebitni. To ima veze samo iz koje ce rafinerije dolaziti nafta na ovo trziste a ja koliko znam to ce u svakom slucaju biti NEBOSANSKA nafta.
Ovo naravno ima veze sa Rusima i Rafinerijom u Brodu i ako mene pitas ja ne vidim nista lose u tome sto jaca brodska rafinerija, ona mi je, bez obzira na sve animozitete prema RS-u, nekako domacija od ininih i madjarskih rafinerija.

A kad vec spomenuste "nasu HIFU" moram vas podsjetiti - otkud uopce OMV u BiH ?
Doveo ga "nas KOPEX" !

Vidjet ce te vi kako ce nas, na slican nacin, uskoro i "nasa HIFA" iznenaditi !

Nije nas problem sto smo ekonomski beznacajni i sto ne predstavljamo nikakve igrace u krupnim poslovima, nas najveci problem je ovakav rezon, pamet & naiva...
ElRe

#116 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by ElRe »

I zvanicno

NIS kupio OMV u Bosni i Hercegovini

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=664888
Bodkin

#117 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by Bodkin »

dustaban wrote:
Bodkin wrote:
dustaban wrote:
:lol:
Biva Hifa prodaje domacu naftu i benzin :-)
glup ti je odgovor. prvo, ako nista profit ostaje ovdje, a drugo, spomenuo sam zato sto je hifa bio jedini domaci distributer u igri
Eto koliko si ti pametan. Ti na prvo mjesto stavljas PROFIT DISTRIBUTERA.
To ti je strucnjace moj, s aspekta mog i tvog interesa - NISTA. Kod nafte ti je bitna akciza, porez, one nekakve takse i slicno i to se zaracunava na svakoj pumpi bez razlike je li "nasa" ili "njihova".
Profit pumpe nije mali, ali ja stvarno ne znam kakvu korist ja i ti imamo od hifinog profita.

Ovo sa naftom je velika igra velikih igraca i mi smo tu sasvim nebitni. To ima veze samo iz koje ce rafinerije dolaziti nafta na ovo trziste a ja koliko znam to ce u svakom slucaju biti NEBOSANSKA nafta.
Ovo naravno ima veze sa Rusima i Rafinerijom u Brodu i ako mene pitas ja ne vidim nista lose u tome sto jaca brodska rafinerija, ona mi je, bez obzira na sve animozitete prema RS-u, nekako domacija od ininih i madjarskih rafinerija.

A kad vec spomenuste "nasu HIFU" moram vas podsjetiti - otkud uopce OMV u BiH ?
Doveo ga "nas KOPEX" !

Vidjet ce te vi kako ce nas, na slican nacin, uskoro i "nasa HIFA" iznenaditi !

Nije nas problem sto smo ekonomski beznacajni i sto ne predstavljamo nikakve igrace u krupnim poslovima, nas najveci problem je ovakav rezon, pamet & naiva...
sve na stranu ali ako ti ne shvatas zasto je bolje da profit ostaje u zemlji, a ne da ide u rusiju ili austriju, ja ti ne mogu puno pomoci. jer akcize ce se placati, nafta ce se tociti i porez ce se placati ali nije bolje da ode 5 mil godisnje u rusiju nego da ostane ovdje
motorola01

#118 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by motorola01 »

Ne znam samo na osnovu cega ocekujete nize cijene, kad su srbi odnosno rusi usli na trziste gdje je niza cijena goriva u odnosu na Srbiju gdje takodjer sve drze. Jos ako se tome doda to da su preplatili cijeli posao, onda nema sumnje ko ce to na kraju iskihati...Oduvijek sam sipao na EP i uvijek cu i sipati, a ovi istocni sabani koji i dan danas vrse agresiju ce pocekati moj novac. A ovako razmislja jos uvijek dosta gradjana. KAd bi svi ovako razmisljali, njima ne bi palo na pamet da ulaze na ovo trziste.
bosn.om

#119 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by bosn.om »

drndalo wrote:
Jedinstvo_Manchester wrote:ja hoćeš ih zaye... ne zna Gazprom šta će bez tvog cenera :lol:
Prvo rafinerija u koju je uloženo preko 500 miliona Eura ne može da proizvodi gorivo lošeg kvaliteta, drugo Gazprom je firma koja je samo prošle godine zaradila milijarde na nafti i gasu, njima je tržište u BiH kao tržište Himkija a to je predgrađe Moskve, treće samo budala može kupovati skuplje a gore gorivo. Pa u BiH je Nestro sve potukao i cjenama i kvalitetom, a da ne potuče NIS Gazpromnjeft. Ove internet patriote koje 2012 žive u 1992 nisu ni vrijedne pomena, a da li imaju da sipaju jos je diskutabilnije.
Ova opaska je jos diskutabilnija, no ne vrijedi rasprave, uvjek je do danas Bosancima dolazio dan osvjestenja i shvatanja da im okruzenje zabranjuje da zaborave neke osnovne principe i da ne mogu zivjeti kao u normalnim sredinama, pa doce i tebi. Onako usput, slicni tebi su ismijavali one koji su izrazavali brigu, '60-ih, '70-ih, kako JNA i neke kljucne firme operiraju pod previse velikoj bliskosti sa srpskim odredjenim krugovima, armija i firme koje su Bosanci u dobrom dijelu finansirali zajedno sa ostalima, podsjecam. Znaci, finansirati nekoga i nije tako bezazleno.

A sada da se vratimo vise ekonomski orijentiranoj argumentaciji: radi slicnog mentaliteta Bosna uvozi skoro 80% proizvoda koji se prodaju na njenom tlu. Sad, da je problem veoma kompleksan, znamo svi, i otkriti gdje tacno pocinje greska bi bila duga rasprava, ali reci da je jedina normalna istina letiti za jeftinijim i kvalitetnijim bez obzira na porijeklo, nazivajuci drugacija misljenja budalastinama, je nesto sto pokazuje veliku naivnost kad je u pitanju ekonomija kao nauka. Imaj svoje misljenje, slobodno, ali malo smiri sa sudjenjem drugih, koji su mozda daleko dalje stigli u analiticnom razmisljanju, makar im to potroseno vrijeme vrijedi postovati ;-)

PS : Nemam namjeru raspravljati, pa se ne cudi ako ne odgovorim na tvoj moguci odgovor.
motorola01

#120 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by motorola01 »

Covjece raspravljas sa "ljudinom" iz RS-a ako nisi znao i dosao je ovdje da prodaje m.da pod bubrege..
Ricken

#121 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by Ricken »

motorola01 wrote:Ne znam samo na osnovu cega ocekujete nize cijene, kad su srbi odnosno rusi usli na trziste gdje je niza cijena goriva u odnosu na Srbiju gdje takodjer sve drze. Jos ako se tome doda to da su preplatili cijeli posao, onda nema sumnje ko ce to na kraju iskihati...Oduvijek sam sipao na EP i uvijek cu i sipati, a ovi istocni sabani koji i dan danas vrse agresiju ce pocekati moj novac. A ovako razmislja jos uvijek dosta gradjana. KAd bi svi ovako razmisljali, njima ne bi palo na pamet da ulaze na ovo trziste.
Mozemo ja i ti sipati gdje hoćemo, ali OMV je imao itekako značajno tržišno učešće većeih potrošača odnosno kompanija koje su točile kod njih.
motorola01

#122 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by motorola01 »

Mozemo se samo nadati da ce te kompanije malo pametnije vrsiti izbor pumpi kod kojih ce sipati gorivo, mada i ovdje politika igra veliku ulogu(pored politike je i nacin izbora IMT)..Samo dzabe tipkamo ovdje.
dustaban

#123 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by dustaban »

motorola01 wrote:Covjece raspravljas sa "ljudinom" iz RS-a ako nisi znao i dosao je ovdje da prodaje m.da pod bubrege..
Kako bi bilo da se i ova tema prebaci na politiku.
Sa ovakvim "ekonomistima" nikad mi na zelenu granu.
karanana

#124 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by karanana »

majke mi meni ovo izgleda kao neko zacrtavanje granica rusije i zapadne evrope. i to se desava bas kod nas kao i nakon odlaska turaka. samo tada smo bili na istocnoj granici evrope a kako sada izgleda biti cemo na zapadnoj granici rusije. ne kazem da je jedno ili drugo dobro ili lose, ali kao da su se ponovo dogovorili i prepustaju trziste rusima. u par mjeseci otisle su/odlaze dvije austrijske banke i jedna naftna kompanija a zamijenili ih rusi.
motorola01

#125 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by motorola01 »

karanana wrote:majke mi meni ovo izgleda kao neko zacrtavanje granica rusije i zapadne evrope. i to se desava bas kod nas kao i nakon odlaska turaka. samo tada smo bili na istocnoj granici evrope a kako sada izgleda biti cemo na zapadnoj granici rusije. ne kazem da je jedno ili drugo dobro ili lose, ali kao da su se ponovo dogovorili i prepustaju trziste rusima. u par mjeseci otisle su/odlaze dvije austrijske banke i jedna naftna kompanija a zamijenili ih rusi.
Sve je moguce... I plinovod obilazi HR, a HR je od iduce godine u EU.
Post Reply