Thug... wrote:....
Maloprodaja drzi cijene kako hoce i boli ih kurac, svi su oni skupa u semi hodaju po seminarima i sastancima i svaki drzi svoj dio teritorije zato su nam i cijene skoro iste, sto bih nesto prodavao dosta jeftinije ako ne moram...poneki zagrizu previse od pohlepe zato i popuse i to je samo do menadzmenta i koliko su sposobni oni koji znaju posao su bili i ostace uvijek tu jer IT nije trziste koje ce umrijeti moze samo rasti bez obzira koliko mi suplja zemlja bili
Vrlo malo se seminara i ostalih druženja organizuje da bi tu maloprodaja nabijala cijene. Ljudi su par postova prije stavili analizu jedne cijene i koliko kome ide od toga. Ja radim u maloprodaji i znam ulazne cijene. Ide se najmanjom mogućom maržom (naročito ako je za keš i avans) samo da bi se bilo konkurentno. A troškovi poslovanja su drastični. Od nerazumno visokih doprinosa na plate, opštinskih i ostalih taksi, troškova vode, struje, telefona, net-a, goriva, održavanja auta, brzih pošti, etc. Nema više zarade u IT prodaji, sada je samo golo preživljavanje.
Dileri po meni tu najmanje uzimaju, njihove medjusobne cijene su skoro vazda u 2-3 marke, pa cak i dosta cijena znaju diktirati sami proizvodjaci, dilerima je u cilju da prodaju vise kolicinski da bi ostvarili bonuse od dobavljaca tako da nekad prodati jeftinije pa i dampirati cijenu je normala, jer sve je to biznis
Nemojte otici predaleko samo govorim globalno i malo karikiram

Dileri su pametni i ne učestvuju u ovim raspravama pa i ne možemo znati koliko uzimaju. A cijene naravno nisu iste za jednu Njemačku ili Francusku i BiH. Naši dileri ne mogu dobiti cijene kao oni u velikim zemljama jer smo mi jako malo tržište. A u posljednje vrijeme sa smanjenom prodajom situacija se samo pogoršava.