Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

sandra01

#101 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by sandra01 »

poznanik wrote:Imaju li, mogu li "mali trgovci" iz cijele BiH organizirati dovoljno novca i oformiti - osnovati jednu veliku i finansijski snažnu IT firmu, koja bi kao takva izašla na svjetsko tržište kao dobar kupac u veletrgovini i na taj način preuzela distribuciju od dosadašnjih hrvatskih, srbijanskih ili trećih distrubutera, i na taj način korigirala dosadašnje, po nas negativne trgovačke odnose i snizila nabavne cijene, i od koje bi kasnije ti isti ili bilo koji drugi "mali trgovci" nabavljali uvezenu robu po fiksnim maržama - 1-2%, tek toliko da se firma administrativno održava, pa neka ih poslije sami dižu koliko kome odgovara?

Mislim da je jesenas nesto bilo organizovano po tom pitanju ,zaboravila sam imena kompanija ,znam da su bile iz oba entiteta ali ne mogu da se sjetim imena da me ubijes :? :-? .Ako neko ovde zna nesto o tom udruzenju nek nam slobodno javi :)
dragan.s

#102 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by dragan.s »

sandra01 wrote:
dragan.s wrote:...Zadnji udar je bilo poskupljenje diskova koje je sve konfiguracije poskupilo za minimalno 150KM (500GB bio 100KM, sada je 250KM).

A zar to nije nelogicno? U Americi je prije dvije godine izasao externi HD sa 2T i bio je negdje oko 120 dolara,i automatski pojeftinio ove od 500GB i 1T,jer su oni po shvatanju trzista prevazidjeni .
To se dešavalo i ovdje samo sa malim zakašnjenjem. Razlika u odnosu na SAD je što ovdje i ne možeš uzeti ništa manje od trenutno 500GB, a u SAD možeš samo je pitanje sa kojim cijenama.
Uzrok poskupljenja se zna i to su poplave u Tajlandu i berzanske špekulacije usljed nestašice. Jedan HP ili Dell su morali biti namireni jer iza toga stoje veliki ugovori, a ostalima šta preostane. A čitava BiH na godišnjem nivou troši višestruko manje diskova nego recimo HP.
dragan.s

#103 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by dragan.s »

Thug... wrote:....
Maloprodaja drzi cijene kako hoce i boli ih kurac, svi su oni skupa u semi hodaju po seminarima i sastancima i svaki drzi svoj dio teritorije zato su nam i cijene skoro iste, sto bih nesto prodavao dosta jeftinije ako ne moram...poneki zagrizu previse od pohlepe zato i popuse i to je samo do menadzmenta i koliko su sposobni oni koji znaju posao su bili i ostace uvijek tu jer IT nije trziste koje ce umrijeti moze samo rasti bez obzira koliko mi suplja zemlja bili :bih:
Vrlo malo se seminara i ostalih druženja organizuje da bi tu maloprodaja nabijala cijene. Ljudi su par postova prije stavili analizu jedne cijene i koliko kome ide od toga. Ja radim u maloprodaji i znam ulazne cijene. Ide se najmanjom mogućom maržom (naročito ako je za keš i avans) samo da bi se bilo konkurentno. A troškovi poslovanja su drastični. Od nerazumno visokih doprinosa na plate, opštinskih i ostalih taksi, troškova vode, struje, telefona, net-a, goriva, održavanja auta, brzih pošti, etc. Nema više zarade u IT prodaji, sada je samo golo preživljavanje.
Dileri po meni tu najmanje uzimaju, njihove medjusobne cijene su skoro vazda u 2-3 marke, pa cak i dosta cijena znaju diktirati sami proizvodjaci, dilerima je u cilju da prodaju vise kolicinski da bi ostvarili bonuse od dobavljaca tako da nekad prodati jeftinije pa i dampirati cijenu je normala, jer sve je to biznis

Nemojte otici predaleko samo govorim globalno i malo karikiram :D
Dileri su pametni i ne učestvuju u ovim raspravama pa i ne možemo znati koliko uzimaju. A cijene naravno nisu iste za jednu Njemačku ili Francusku i BiH. Naši dileri ne mogu dobiti cijene kao oni u velikim zemljama jer smo mi jako malo tržište. A u posljednje vrijeme sa smanjenom prodajom situacija se samo pogoršava.
oldschool

#104 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by oldschool »

@Cetmi: Savršeno sam ja analizirao naše tržište, lijepo pročitaj post, kao i prethodne. Imtec u gornjem dijelu posta mjesto, samo sam se pitao, izrazio bojazan u vezi primanja, svi danas otpuštaju, a ako se vi širite, onda mi je zaista drago, samo da ne ponovite greške drugih.

@Thug: Nakon kupovine, srevis DNC uređaja se nalazio u CT sjedištu u Sa, tamo se sve nosilo, svi koji su imali garanciju, pa mi je bilo logično da je to sve obavljen, a i poznajem neke ljude koji su nosili uređaje na servis godinu i pol nakon preuzimanja. Nisam znao da su kupili u Hrvatskoj nekoga.
ITMAN

#105 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by ITMAN »

Išao sam juče ponovo u mobilmediju i tamo nesto rade unose robu, piše radnja u pripremi na staklima stare novine. Otvara sad neka nova firma isto. To moze samo kod nas propadneš dva puta pa imaš pravo i na treci. Dal ce preuzeti i servisiranje robe koju su prodali do sada?
thepatriot

#106 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by thepatriot »

ITMAN wrote:Išao sam juče ponovo u mobilmediju i tamo nesto rade unose robu, piše radnja u pripremi na staklima stare novine. Otvara sad neka nova firma isto. To moze samo kod nas propadneš dva puta pa imaš pravo i na treci. Dal ce preuzeti i servisiranje robe koju su prodali do sada?

Tehnomag upada u objekte Mobilmedie
dragan.s

#107 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by dragan.s »

ITMAN wrote:Išao sam juče ponovo u mobilmediju i tamo nesto rade unose robu, piše radnja u pripremi na staklima stare novine. Otvara sad neka nova firma isto. To moze samo kod nas propadneš dva puta pa imaš pravo i na treci. Dal ce preuzeti i servisiranje robe koju su prodali do sada?
Čisto sumnjam. Nisu oni prodali tu robu. Ali u principu mogu ako kupac ima originalnu garanciju od uvoznika s tim da će troškove transporta snositi kupac.
zizithestrasni

#108 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by zizithestrasni »

TehnoMag je kupio MobilMediu...
udrch

#109 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by udrch »

zizithestrasni wrote:TehnoMag je kupio MobilMediu...
Kolko je bila?
amarcor

#110 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by amarcor »

Pa bila je jedno 2-3 godine :run:
burekodsira

#111 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by burekodsira »

amarcor wrote:Pa bila je jedno 2-3 godine :run:
sto si mucko kolu :D

decko misli na lovu :mrgreen:
amarcor

#112 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by amarcor »

burekodsira wrote:
amarcor wrote:Pa bila je jedno 2-3 godine :run:
sto si mucko kolu :D

decko misli na lovu :mrgreen:
he he he bas ko je mucko kolu ?? :mrgreen:
ITMAN

#113 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by ITMAN »

pa šta se tu imalo kupiti ako su propali?
udrch

#114 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by udrch »

ITMAN wrote:pa šta se tu imalo kupiti ako su propali?
Ma kakvi kupili, samo upali u njihove objekte..dugove niko pametan ne kupuje..
iceman ze

#115 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by iceman ze »

Cuj Mobilmedija riknula; prije par godina mi nisu uvazili garanciju na neispravan TV koji su mi uvalili, vidim da ih je moja kletva stigla :evil:
Post Reply