Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Pasiflora

#101 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by Pasiflora »

photo wrote: Trajno je registracija pasa, evidencija vlasnika, ako treba cip na psu i ko ga pusti vani bez nadzora da plati citav postupak pronalaska psa, hvatanje, medicinsko zbrinjavanje, pronalazak vlasnika, prevoz i vracanje vlasniku. kada nekoga lupis po dzepu sa par milja maraka, smnjice se i broj vlasnika pasa a i manje ce se pustati vani da lutaju.
evo konstruktivnih prijedloga.
Ovo potpisujem od rijeci do rijeci :!: To je konstruktivno i iskreno zelim da se pocne provoditi.
Jos bih dodala - imam psa i ne bih imala nista protiv da godisnje placam neku taksu ili kako god to nazvali, a taj novac da ide za odrzavanje azila. U ovoj zemlji jako puno ljudi ima pse. Tu ne mislim samo na one koji imaju kucne ljubimce, vec i na lovce i one koji drze pse npr. za cuvanje objekata ili slicno. Znaci svima nama odrediti neku godisnju sumu koju bi placali s tim da se novac obavezno usmjeri za brigu o ulicnim psima.
kokuz_sa

#102 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by kokuz_sa »

Pasiflora wrote:
photo wrote: Trajno je registracija pasa, evidencija vlasnika, ako treba cip na psu i ko ga pusti vani bez nadzora da plati citav postupak pronalaska psa, hvatanje, medicinsko zbrinjavanje, pronalazak vlasnika, prevoz i vracanje vlasniku. kada nekoga lupis po dzepu sa par milja maraka, smnjice se i broj vlasnika pasa a i manje ce se pustati vani da lutaju.
evo konstruktivnih prijedloga.
Ovo potpisujem od rijeci do rijeci :!: To je konstruktivno i iskreno zelim da se pocne provoditi.
Jos bih dodala - imam psa i ne bih imala nista protiv da godisnje placam neku taksu ili kako god to nazvali, a taj novac da ide za odrzavanje azila. U ovoj zemlji jako puno ljudi ima pse. Tu ne mislim samo na one koji imaju kucne ljubimce, vec i na lovce i one koji drze pse npr. za cuvanje objekata ili slicno. Znaci svima nama odrediti neku godisnju sumu koju bi placali s tim da se novac obavezno usmjeri za brigu o ulicnim psima.
registracija i porez na psa se moze primjeniti ali samo i to donekle u gradovima..
jer otidji na selo gdje svaka kuca ima psa a covjek zivi od poljoprivrede samo i kazi mu morad platiti cip i registraciju za psa npr 40KM i moras jos dati poreza 40KM na osnovu tog psa..pa sak ce reci..jeftinije meni njega odvezat s lanca i pustiti ga nek ide gdje god zeli meni osta 80KM u dzepu e tek bi tada bilo poklanih ovaca i zadavljenih kokosi po selima i prigradskim naseljima

imas kategoriju ljudi koja ima pse iz kurtoazije i koja ce sve uciniti za njih i platiti i porez i sve..
i imas kategoriju ljudi koja je od malih nogu naviknuta da ima psa u dvoristu ali za koje je pas zivotinja na koju im se ne isplati davati porez
Pasiflora

#103 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by Pasiflora »

kokuz_sa wrote:jer otidji na selo gdje svaka kuca ima psa a covjek zivi od poljoprivrede samo i kazi mu morad platiti cip i registraciju za psa npr 40KM i moras jos dati poreza 40KM na osnovu tog psa..pa sak ce reci..jeftinije meni njega odvezat s lanca i pustiti ga nek ide gdje god zeli meni osta 80KM u dzepu e tek bi tada bilo poklanih ovaca i zadavljenih kokosi po selima i prigradskim naseljima

imas kategoriju ljudi koja ima pse iz kurtoazije i koja ce sve uciniti za njih i platiti i porez i sve..
i imas kategoriju ljudi koja je od malih nogu naviknuta da ima psa u dvoristu ali za koje je pas zivotinja na koju im se ne isplati davati porez
U koju kategoriju si mene smjestio? Ja se ne vidim ni u jednoj. Mislim ni ostali ljudi ovdje, koliko ih poznajem...
Ovo za selo si vjerovatno u pravu. Ali svaki put pocinje prvim korakom. Negdje moramo poceti. Pocnimo po gradovima. Eto ja se slazem sa tim.
Ukupno, proces rjesavanja ovoga problema nece trajati ni nekoliko sedmica, ni nekoliko mjeseci. Radi se o dugotrajnom procesu - minimalno 5 - 10 godina. Mislim da je to dovoljno dugo da bi i ljudi na selu skontali da im je ovaj nacin bolji nego da im psi lutalice pobiju ovce i kokosi (kako si ti rekao) ili nanesu bilo kakvu drugu stetu.
Znaci - od necega se MORA krenuti. Ako budemo nalazili razloge zasto je neki model sanacije ovog problema neprihvatljiv, nikada necemo mrdnuti sa mrtve tacke, jer u krajnjem slucaju - svaki ima neku manu.
metronom

#104 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by metronom »

Mene samo zanima kako ljudi ovdje zamisljaju te azile. Ja sam naravno za azile, ali onakve kakvi su i na zapadu. Dakle, kad dovedu psa tamo, isti bude 15tak dana u azilu i ako ga niko ne usvoji ide na uspavljivanje. Za takvo nesto, kapacitet ne bi trebao biti veci od 200-300 pasa (u pocetku), a kasnije bi vec bilo dovoljno i 50tak. Na taj nacin bi za par godina s ulica sklonili zivotinje kojima na njima nije mjesto.

S druge strane, imam osjecaj da mnogi ovdje pod azilom podrazumijevaju dozivotni smjestaj za sve uhvacene pse lutalice. To je jednostavno neizvodivo i nema te budale koja ce to finansirati, jer bi troskovi takve institucije bili ogromni, sigurno preko 50 miliona KM godisnje za BiH. Definitivno nema govora da se tolike pare u nasoj situaciji izdvajaju za pse... Da nam je GDP pc jedno $50.000, mozda bi se i dalo o tome razmisljati, ovako... ni u najludjim snovima.
kockica_kockica

#105 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by kockica_kockica »

Drzava ocigledno nece napraviti azil/e za pse... Mislim da oni trenutno po listi prioriteta na ovu temu nece doci ni za 10 godina (daj Boze i tada al' eto)...
I sta nama treba:
1. Azil - prostor za lutalice
2. Veterinar
3. Osoblje za odrzavanje cistoce i hranjenje pasa - ovo mogu biti volonteri
4. Terensko osoblje - barem dva tima
5. Nekakav menadzer koji ce sve to nadgledati (bez suvisnih ljudi naravno)
6. Vozilo - namjensko - barem 2

Ono sto se moze napraviti jeste akcija za prikupljanje novca za izgradnju azila... Neka svako da od sebe 2 KM (znam da bi neki dali i vise samo da se ovo pitanje rijesi), za izgradnju azila u Kantonu Sarajevo, i sa tim novcem se sigurno moze nesto napraviti.. To ne mora biti fensi smensi azil sa super modernom opremom i boksovima koji zvone, moze to biti skromno u skladu sa budzetom koji je naraspolaganju, da sluzi svrsi za koju je namjenjeno...

Mediji su vrlo jaka armija za ove stvari, i ako oni daju dovoljno prostora u svojim radio, tv programima, novine i casopisi na svojim stranicama gdje ce se iznijeti cinjenice zasto se te pare skupljaju mislim da niko nece razmisljati previse vec ce dati te 2KM da se stanje sa lutalicama rijesi...

Izgradnjom azila mi necemo rijesiti problem odmah.. i to neka vam bude kristalno jasno...
Uvjerena sam ako skupimo akcijom novac za izgradnju azila, da ce drzava dati od sebe dio sredstava za odrzavanje azila... Ako nista drzava moze placati iz budzeta 5 osoba koje ce raditi u azilu, i Kanton moze izdvajati dio sredstava za hranu sticenika azila. Naravno da postoji mogucnost dodatnih donacija i doprinosa koji ce se davati.

Pitanje:
Ko treba pokrenuti akciju???? Ona se sama od sebe nece pokrenuti, i to je jasno... Udruzenja za zastitu zivotinja, bi recimo bila idealni pokretaci toga... Samo trebaju dobru volju, nekoliko volontera koji ce razgovarati sa medijima, jedan ziro racun udruzenja i malo maste.
hadzun

#106 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by hadzun »

Kako rijesiti problem pasa lutalica?

vratiti sve na staro stanje, dok se ne naprave ti azili....
pakica_

#107 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by pakica_ »

problem je sto raja hoce rjesenje, a niko marke ne da.. najlakse je rec nema narod hljeba da jede, a mi bi da hranimo cuke.. nije niko vama rek'o da ih hranite ako necete, ali ja sam ove u svojoj mahali pripitomila i nece me nijedan ujest upravo jer ih hranim i pomazim i pustim svog cuku da se igra s njima.. ako za svog cuku trosim xxx maraka mjesecno, sta mi je jos xx za lutalice, a ako nemam trenutno, odvojim od hrane koja je namjenjena mom psu i odnesem im.. samo sto svi hoce da se to rijesi preko noci, novcanik pun, ovce na broju, cuka nema.. e pa k... nemojte da lajem.. :x :x :x
gospodo draga, samo da znate da i boca za uspavljivanje kosta.. pa izvo'lte.. natovarite te pse iz mahale u auto, odvedite ih veterinaru, pa ih uspavajte kad vam je cejf.. ja NECU! niti cu IKAD podrzat ideju da se cuke uspavaju tek tako (osim onih koji su bolesni ili agresivni do te mjere da im nema povratka).. sto je najgore, necete ni vi kojima psi smetaju.. nece NISTA da radite.. ne date pare, ne zalite se onima kojima se trebate zaliti.. samo dodjete ovdje i s*rete i kukate kako vas je strah.. kuknjava nikom nije pomogla..
jedino rjesenje je cipovanje i registracija onih koji zive u kucama i okucnicama, pa kad ih se istjera na ulicu, udarit vlasniku kaznu da mu se zanebesa..
a lutalice nafatat, smjestiti ih negdje fine, okupane, nahranjene, staviti sliku na net, i ako se niko ne javi, uspavati ga tek nakon mjesec dana.. ponavljam po ko zna koji put- draze bi mi bilo da se psi uspavaju nego da trpe nas, dvonoge zivotinje!
luna09

#108 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by luna09 »

pakica_ wrote:problem je sto raja hoce rjesenje, a niko marke ne da.. najlakse je rec nema narod hljeba da jede, a mi bi da hranimo cuke.. nije niko vama rek'o da ih hranite ako necete, ali ja sam ove u svojoj mahali pripitomila i nece me nijedan ujest upravo jer ih hranim i pomazim i pustim svog cuku da se igra s njima.. ako za svog cuku trosim xxx maraka mjesecno, sta mi je jos xx za lutalice, a ako nemam trenutno, odvojim od hrane koja je namjenjena mom psu i odnesem im.. samo sto svi hoce da se to rijesi preko noci, novcanik pun, ovce na broju, cuka nema.. e pa k... nemojte da lajem.. :x :x :x
gospodo draga, samo da znate da i boca za uspavljivanje kosta.. pa izvo'lte.. natovarite te pse iz mahale u auto, odvedite ih veterinaru, pa ih uspavajte kad vam je cejf.. ja NECU! niti cu IKAD podrzat ideju da se cuke uspavaju tek tako (osim onih koji su bolesni ili agresivni do te mjere da im nema povratka).. sto je najgore, necete ni vi kojima psi smetaju.. nece NISTA da radite.. ne date pare, ne zalite se onima kojima se trebate zaliti.. samo dodjete ovdje i s*rete i kukate kako vas je strah.. kuknjava nikom nije pomogla..
jedino rjesenje je cipovanje i registracija onih koji zive u kucama i okucnicama, pa kad ih se istjera na ulicu, udarit vlasniku kaznu da mu se zanebesa..
a lutalice nafatat, smjestiti ih negdje fine, okupane, nahranjene, staviti sliku na net, i ako se niko ne javi, uspavati ga tek nakon mjesec dana.. ponavljam po ko zna koji put- draze bi mi bilo da se psi uspavaju nego da trpe nas, dvonoge zivotinje!
@pakica :thumbup: :thumbup: potpisujem sve od riječi do riječi.....
naja22

#109 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by naja22 »

Onaj sto kaze da napravimo azile i nakon sto pas bude uhvacen, ako poslije 15 dana niko ga ne uzme bit ce uspavan ? Koja glupost, bolje im je onda i na ulicama..
Mr. Brightside

#110 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by Mr. Brightside »

naja22 wrote:Onaj sto kaze da napravimo azile i nakon sto pas bude uhvacen, ako poslije 15 dana niko ga ne uzme bit ce uspavan ? Koja glupost, bolje im je onda i na ulicama..
ok tebi je to glupost, a sta ti predlazes konkretno?
kokuz_sa

#111 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by kokuz_sa »

naja22 wrote:Onaj sto kaze da napravimo azile i nakon sto pas bude uhvacen, ako poslije 15 dana niko ga ne uzme bit ce uspavan ? Koja glupost, bolje im je onda i na ulicama..
svugdje u svijetu ustaljena praksa i zakonska obaveza je to sem u Bosni..
znaci ti bi ih ostavila u azilu i mjesecno bi taj pas kostao 108KM..a pas moze zivjeti nekih eto 15-tak godina..ne znam da li svatas ali tih 108KM je nekih 45% najnize penzije koja je najzastupljenija u federaciji(jos manja je u RS-u)

zalosno je procitati da je nekome vrijedniji zivot psa od npr penzionera
Mr. Brightside

#112 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by Mr. Brightside »

koliko sam shvatio pojedinci smatraju da je psima mjesto na ulici? psima izgladnjelim, bez medicinske brige(jer ko ce ih traziti po ulicama ne bi li ih pregledali, nahranili?ocigledno ne podrzavaju azile(azil nije dom za pse koji ce uzivati njegu i brigu neograniceno tj. dok ih starost ne savlada)

sta je rjesenje drug/arice? :)
Last edited by Mr. Brightside on 23/11/2011 16:58, edited 1 time in total.
naja22

#113 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by naja22 »

Azile ali ne onakve kakve ti zelis.
astrid

#114 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by astrid »

kokuz_sa wrote:znaci ti bi ih ostavila u azilu i mjesecno bi taj pas kostao 108KM..a pas moze zivjeti nekih eto 15-tak godina..ne znam da li svatas ali tih 108KM je nekih 45% najnize penzije koja je najzastupljenija u federaciji(jos manja je u RS-u)
..
kakve sad penzioneri imaju veze sa azilom i sl :? Kafilerija uredno svake godine iz budžeta dobije novac koji je ko zna gdje završio .Opet ponavljam ,da su odmah u startu radili svoj posao..tj.hvatali pse,vodili na preglede,sterilizaciju i čipovanje..do ovog stanja ne bi ni došlo.
Ni sad nije kasno da počnu to raditi..stare i bolesne pse uspavati,a sa ostalim uraditi kao što rekoh maloprije.Proces bi bio dugotrajan,a opet zahvaljujući nemaru nadležnih za ovaj problem.
Mistik_

#115 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by Mistik_ »

Ne mrzim lutalice. Ne znam gdje sam to tacno napisao. Kazem da su lutalice realan, evidentan problem. Nema tu ljubavi nema tu mrznje. To je cinjenicno stanje. Psi kad se udruze u copore i kad steknu odredjeno lose iskustvo sa ljudima pocnu da se razlikuju od mog i vaseg psa. Postanu poludivlji.
Ja imam 2 psa i vec mi je postalo problem da ih izvodim. U ulici su sve macke koje su mogli uhvatiti pojeli, ne ubili i ostavili nego pojeli.

Najlakse je piciti po internetu i braniti pse. Niko nista konkretno ne radi ali se slomi braneci ih. Odredjene osobe koje se tako ponasaju nanose vise zla tim lutalicama nego iko drugi. Jer to bezrazlozno branjenje samo izaziva frustraciju kod drugih ljud kojima je pun kufer raznih zivotnih sranja pa se trebaju plasiti jos i da ih kakav pas ne zajmi. Pa ko da u djungli zivimo.
Mr. Brightside

#116 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by Mr. Brightside »

naja22 wrote:Azile ali ne onakve kakve ti zelis.
ja zelim ove :)
pakica_ wrote: a lutalice nafatat, smjestiti ih negdje fine, okupane, nahranjene, staviti sliku na net, i ako se niko ne javi, uspavati ga tek nakon mjesec dana..
:thumbup:

ti mi reci kako ti to zamisljas, pa da mozemo prodiskutovati normalno :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#117 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by JoseMujica »

rještiti problem pasa lutalica niej nikakvo mudro slovo...samo treba malo zasukati rukave i prepisivati...sad druga je priča što političare boli neka stvar kako narod živi.

Još prije 15 godina u Bih su bili ljudi iz RSPCA UK i nudili pomoć (i know how i finansijsku) ali možemo se samo zahvaliti našim mlatimudanima i državnim i nvo-vskim što problem nije rješen.
Last edited by JoseMujica on 23/11/2011 16:44, edited 3 times in total.
karanana

#118 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by karanana »

alal vam vera sa ovim sto ste izborili.
ja da sam ker, radje bih da me uspavaju nego da imam ovo za sta ste se vi izborili.

i da, ne dam marke i hocu rjesenje. ovakvo ili onakvo, azil ili stari shinteraj ali hocu rjesenje.
vidi ih molim te, ponasaju se ko kakvi reketashi: ili dajte pare ili ce vas cuke nastaviti ujedati.
Mistik_

#119 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by Mistik_ »

Smijesno je samo govoriti da je vlast kriva.

Daj brate donirajte koliko ko moze, pokrenite akciju naravite azil, jebemu ko da je toliko tesko zabit 10 eksera i napravit box.
kokuz_sa

#120 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by kokuz_sa »

astrid wrote:
kokuz_sa wrote:znaci ti bi ih ostavila u azilu i mjesecno bi taj pas kostao 108KM..a pas moze zivjeti nekih eto 15-tak godina..ne znam da li svatas ali tih 108KM je nekih 45% najnize penzije koja je najzastupljenija u federaciji(jos manja je u RS-u)
..
kakve sad penzioneri imaju veze sa azilom i sl :? Kafilerija uredno svake godine iz budžeta dobije novac koji je ko zna gdje završio .Opet ponavljam ,da su odmah u startu radili svoj posao..tj.hvatali pse,vodili na preglede,sterilizaciju i čipovanje..do ovog stanja ne bi ni došlo.
Ni sad nije kasno da počnu to raditi..stare i bolesne pse uspavati,a sa ostalim uraditi kao što rekoh maloprije.Proces bi bio dugotrajan,a opet zahvaljujući nemaru nadležnih za ovaj problem.
dok je kafilerija radila niko nije imao problema sa psima u gradu..cim su oni prestali da rade za 2 godine cuka ko gljiva..
a dobije se svake godine iz budzeta novac..a ako te zanima gdje je ..lijepo kuc kuc u kafileriju i trazis finansijski izvjestaj..
svaki takav izvjestaj je javan dokument i moze se izdati ko god zeli d ga vidi na uvid..pa onda eto vidi gdje se trosio novac
vratnik

#121 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by vratnik »

Ovo postaje smijesno. A problem na zalost ostaje.
Da ponovim rjesenje, posto drugog nema (sem u dembeliji u kojoj vidim neki zive): smanjenje broja lutalica na neki prihvatljiv broj, sterilizacija i kastracija ostalih, cipovanje svih (makar u gradovima), azil.
Sve ostalo je dembelija.
astrid

#122 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by astrid »

kokuz_sa wrote:a dobije se svake godine iz budzeta novac..a ako te zanima gdje je ..lijepo kuc kuc u kafileriju i trazis finansijski izvjestaj.
...a je li tebe zanima zašto je ovako stanje u gradu sa psima lutalicama..ti fino kuc,kuc u kafileriju pa ih pitaj.Njihova dužnost nije samo hvatanje i ubijanje pasa,već sve vezano za pse lutalice,tj za šta su plaćeni.
astrid

#123 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by astrid »

vratnik wrote:Da ponovim rjesenje, posto drugog nema (sem u dembeliji u kojoj vidim neki zive): smanjenje broja lutalica na neki prihvatljiv broj, sterilizacija i kastracija ostalih, cipovanje svih (makar u gradovima), azil.
:thumbup:
Sa ovom praksom je trebalo davno početi,pa do ovog ne bi ni došlo.
kokuz_sa

#124 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by kokuz_sa »

astrid wrote:
kokuz_sa wrote:a dobije se svake godine iz budzeta novac..a ako te zanima gdje je ..lijepo kuc kuc u kafileriju i trazis finansijski izvjestaj.
...a je li tebe zanima zašto je ovako stanje u gradu sa psima lutalicama..ti fino kuc,kuc u kafileriju pa ih pitaj.Njihova dužnost nije samo hvatanje i ubijanje pasa,već sve vezano za pse lutalice,tj za šta su plaćeni.
duznost kafilerije je bila prije donosenja zakona ovoga

"-skanjanje pasa sa ulica(znaci prikupljanje i fatanje)
-zadrzavanje pasa odredjen broj dana dok im se ne javi vlasnik
-u slucaju javljanja vlasnika..naplatiti mu vrijeme koje je pas proveo u kafileriji
-u slucaju da se vlasnik ne javi u odredjenom vrem intervalu,pas se uspava"

po novom zakonu zadatak kafilerije
"-skloniti psa sa ulice ali SAMO ako su dobili napismeno od veterinarske sluzbe d aje pas agresivan i da ugrozava ljude"

veterinarska sluzba moze izdati papir za uklanjanje psa kafileriji SAMO ako ih policija pozove i javi im da izadju na teren da ustanove da li je pas na toj lokaciji agresivan po ljude i druge zivotinje..

meni je ovdje sve jasno..i ne vidim nikako kako je kafilerija kriva za lutalice na ulici
Mistik_

#125 Re: Kako rijesiti problem pasa lutalica?

Post by Mistik_ »

Nije stvar u ljudima koji mrze zivotinje, nije stvar u psima koji su ovakvi ili onakvi. Problem su psi lutalice kojih je sve vise i koji napadaju, ne interesuje me razlog. Problem su ovdje i sad, ne jucer, ne sutra, nego ovdje i sad.

Pozivam sve ove koji brane pse da pokrenu akciju. U protivnom nanosite im vise zla nego dobra jer ce nekom dopizditi pa ce ih potrovati sve.
Locked