Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#101 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
čuo sam da će tu negdje biti kružni tok od 40 metara je li to istina???
-
DON_eARL
#102 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Black swan wrote:čuo sam da će tu negdje biti kružni tok od 40 metara je li to istina???

Valjda se misli na ove izlaze sa petlje...
Kako vidim po ovom projektu, ruši se Dallas, sad samo ne kontam kako će ovaj "drugi" most preko groblja pravit...
- ReD aka Socijalista
#103 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tunel vijenac nove slike

Trenutni radovi
Trenutni radovi na tunelu se izvode sa obe strane tunela. Sa južne strane iskopano je po 160 m desne tunelske cijevi i 165 m lijeve tunelske cijevi, a sa sjeverne strane 122 m desne tunelske cijevi i 58 lijeve tunelske cijevi.
- karanana
#104 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
pa ovo nije kruzni tok. od ova 4 izlaza vec imaju 3. samo fali onaj gornji desni aerodrom-glavna cesta centar.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#105 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ništa mi nije jasno ja sam mislio da će taj kružni biti više briješću bliži
morat cu ja to ispitati
morat cu ja to ispitati
-
DON_eARL
#106 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Imaju 2 i po.karanana wrote:pa ovo nije kruzni tok. od ova 4 izlaza vec imaju 3. samo fali onaj gornji desni aerodrom-glavna cesta centar.

- karanana
#107 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
pa dobro, ali u sustini vec postoji onaj gornji lijevi koji izlazi na cestu za ilidzu. aha to je ono "i po". ali to i nece nesto olaksati i smanjiti guzvu. jedino kad zaobilaznicu naprave tad ce ovaj dio prodihat.
Last edited by karanana on 01/12/2011 14:01, edited 1 time in total.
- Tahta
#108 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
očigledno onda ne znaš koliko treba da se most (50 m) napravi po tvojoj predpostavci dvije građevinske sezone ??????StupskaBitanga wrote:haj ne laži ko god bionisu ni stubove mosta napravili na Miljacki,
most napravljen samo treba asfalt staviti
I čuj ne radi se
Treba sačekati da se kružni tok gore napravi i onda će ići asfalt na novoj dionici da bi se stara mogla popraviti
Živim tu pa znam
ono je zamazivanje očiju direkcije za ceste kantona zbog ogromnih gužvi na stupu i briješću nek dokažu da nije ?
- rimac
#109 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zna li netko, od stupske petlje prema aerodromu, gdje će se praviti nove dvije trake, na strani gdje je Esmeralda i Energoptrolova pumpa ili s druge strane?DON_eARL wrote:Black swan wrote:čuo sam da će tu negdje biti kružni tok od 40 metara je li to istina???
Valjda se misli na ove izlaze sa petlje...
Kako vidim po ovom projektu, ruši se Dallas, sad samo ne kontam kako će ovaj "drugi" most preko groblja pravit...
-
DON_eARL
#110 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Planira se još jedan most, tako da ce taj izlaz postojeći postati neupotrebljiv. A novi gornji lijevi ulaz-izlaz bi valjda trbao olakšati liniju Zenica - Ilidža i Centar - Aerodrom, tj. preciznije Centar - Zenica i Aerodrom - Ilidža.karanana wrote:pa dobro, ali u sustini vec postoji onaj gornji lijevi koji izlazi na cestu za ilidzu. ali to i nece nesto olaksati i samnjiti guzvu.
Edit: Moja greška.rimac wrote:
Zna li netko, od stupske petlje prema aerodromu, gdje će se praviti nove dvije trake, na strani gdje je Esmeralda i Energoptrolova pumpa ili s druge strane?
Last edited by DON_eARL on 01/12/2011 14:18, edited 1 time in total.
- Tahta
#111 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kružni tok je kod "drvosjeće" briješće -bačići poslije onog željezničkog mosta a preko kružnog ide ulaz u sarajevo navodno 4 trake koji bi trebao ići paeralelno sa prugom i valjda izlaziti negdje u novom sarajevu.Black swan wrote:ništa mi nije jasno ja sam mislio da će taj kružni biti više briješću bliži![]()
morat cu ja to ispitati
Ali po dinamici za jedno 30 godina moglo bi to sve biti

-
DON_eARL
#112 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako misliš na most preko Miljacke, firma koja ga je prvobitno počela praviti je bankrotirala, pa su zato i radovi dobar dio godine stajali.Tahta wrote:očigledno onda ne znaš koliko treba da se most (50 m) napravi po tvojoj predpostavci dvije građevinske sezone ??????StupskaBitanga wrote:haj ne laži ko god bionisu ni stubove mosta napravili na Miljacki,
most napravljen samo treba asfalt staviti
I čuj ne radi se
Treba sačekati da se kružni tok gore napravi i onda će ići asfalt na novoj dionici da bi se stara mogla popraviti
Živim tu pa znam
ono je zamazivanje očiju direkcije za ceste kantona zbog ogromnih gužvi na stupu i briješću nek dokažu da nije ?
-
StupskaBitanga
#113 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije direkcija kantona već Ceste FBiHono je zamazivanje očiju direkcije za ceste kantona
Most i ta dionica se počela raditi u februaru ove godine a intenzivno u martuono je zamazivanje očiju direkcije za ceste kantona zbog ogromnih gužvi na stupu i briješću nek dokažu da nije ?
- rimac
#114 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne razumijem. Energopetrolovu pumu prošle godine završili i uredili, graniči sa postojećom cestom. Neće je valjda rušiti!DON_eARL wrote:[Da. Strana gdje je Esmeralda i EP pumpa. Već se radi s one strane Miljacke, pogledaj slike na prethodnoj strani.rimac wrote:
Zna li netko, od stupske petlje prema aerodromu, gdje će se praviti nove dvije trake, na strani gdje je Esmeralda i Energoptrolova pumpa ili s druge strane?
-
StupskaBitanga
#115 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Neće taj dio ide prekoputa kod onoga Lamper centraNe razumijem. Energopetrolovu pumu prošle godine završili i uredili, graniči sa postojećom cestom. Neće je valjda rušiti!
-
ins
#116 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tahta wrote:kružni tok je kod "drvosjeće" briješće -bačići poslije onog željezničkog mosta a preko kružnog ide ulaz u sarajevo navodno 4 trake koji bi trebao ići paeralelno sa prugom i valjda izlaziti negdje u novom sarajevu.Black swan wrote:ništa mi nije jasno ja sam mislio da će taj kružni biti više briješću bliži![]()
morat cu ja to ispitati
Tako je.
- Tahta
#117 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ako nema kanton što se onda Zolj slika na TV i poriča o famoznom izmještanju instalacija koj traje čitavu građevinsku sezonu ?StupskaBitanga wrote:Nije direkcija kantona već Ceste FBiHono je zamazivanje očiju direkcije za ceste kantonaMost i ta dionica se počela raditi u februaru ove godine a intenzivno u martuono je zamazivanje očiju direkcije za ceste kantona zbog ogromnih gužvi na stupu i briješću nek dokažu da nije ?
znaš li za koliko je ŽGP napravio 10-ak mostova i rekonstrukcija strarih na prvoj dionici autoputa do ilijaša preko rijeke bosne ??
pita nje zza pola miliona
1. za 10 god
2. za 5 god
3. za 3 god
4. za 2 god
5. za jednu grđevinsku sezonu
-
StupskaBitanga
#118 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
znam za ovu dionicu da su bili problem IP odnosi i dalje su problem jer se mora uraditi kružni tok zbog pristupa Centrotrans bazi ne može se završiti
Tu ide i viadukt koji će spajati ovaj dio Sarajevske zaobilaznice sa prvom dionicom... itd itd
Tu ide i viadukt koji će spajati ovaj dio Sarajevske zaobilaznice sa prvom dionicom... itd itd
- Tahta
#119 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
što li kod nas sve bankrotiraju izvođači i na autoputu i na nekakvom mostićuAko misliš na most preko Miljacke, firma koja ga je prvobitno počela praviti je bankrotirala, pa su zato i radovi dobar dio godine stajali.
-
ins
#120 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I to je tacno, Da bi se zavrsila nova traka ispred CTS i Wise, mora se prvo uraditi kruzni tok. Jer ce nova traka blokirati ulaz u CTS.
-
StupskaBitanga
#121 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
opet netačnoTahta wrote:što li kod nas sve bankrotiraju izvođači i na autoputu i na nekakvom mostićuAko misliš na most preko Miljacke, firma koja ga je prvobitno počela praviti je bankrotirala, pa su zato i radovi dobar dio godine stajali.![]()
![]()
Ovo je LOT2 koji radi Osijek-Koteks kako već a podizvođač i glavni radovi se vode u režiji Hidrogradnje
Firma koju spominjete je SCT i ona je završšena priča i početkom godine domaći konzorciji GP PUT/ŽGP i EA dobijaju posao završetka LOT1 koji će gore spomenutim vijaduktom i ovom dionicom biti upotrebljiv
Treći LOT je u ingerenciji ACFBiH i pripreme su u toku i glavni problem su IP odnosi koji bi trebali biti gotovi do početka iduće godine
Tako da iduće godine bi sva 3 bila u izgradnji a u promet puštena ova dionca Stup-Jošanica odnosno Vogošćanska petlja
- Tahta
#122 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
zato što kanton već godinam ne izdvaja sredstva za ekproprijaciju na tom dijeluStupskaBitanga wrote:znam za ovu dionicu da su bili problem IP odnosi i dalje su problem jer se mora uraditi kružni tok zbog pristupa Centrotrans bazi ne može se završiti
Zato što kad su dobri sa Fahrom prave prvu transverzalu pored Avaza otkupljuju cijele zgrade
Jadni mi sa njima i ko mora po onim gužvam se J......
- Comrad
#123 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pored izgradnje samih puteva, evo na sta mi bacimo najvise novca, na rusenje i isplatu ovih objekata. Znaci ovdje se zna da ce biti put, ali djaba, tu je niklo kuca, poslovnih prostora, zgradica. Nesto je od prije rata, mozda i prije ovih planova. Ne kontam koji djavo se daje i ta dozvola da se izgradi objekat na odredjeno vrijeme i sta ti ja znam. Zabrani gradjenje i gotova prica. I ovaj Dallas ce biti uklonjen, ali ako sam dobro negdje procitao bit ce im isplaceno ja mislim troskovi gradnje ili nesto sl. Ma ja bih im naplatio rusenje i plus jos tih nekih 20m puta sto ce ici tom parcelom.
Evo pogledajte sta bi se sve trebalo srusit i onda uporedite ovo sa situacijom koja je bila na Mostarskom kruznom kad se radio, gdje su 3-4 covjeka kocili gradnju godinama. Evo samo ovaj dio, poznavajuci nas mentalitet, ce biti nemoguce rijesiti.

A da ne pricam o tom famoznom gradskom autoputu ili kako se vec zove sto je dosao trenutno do mercatora, koji nece biti nikad izgradjen. Jedino podzemni kakav da naprave.
Evo pogledajte sta bi se sve trebalo srusit i onda uporedite ovo sa situacijom koja je bila na Mostarskom kruznom kad se radio, gdje su 3-4 covjeka kocili gradnju godinama. Evo samo ovaj dio, poznavajuci nas mentalitet, ce biti nemoguce rijesiti.

A da ne pricam o tom famoznom gradskom autoputu ili kako se vec zove sto je dosao trenutno do mercatora, koji nece biti nikad izgradjen. Jedino podzemni kakav da naprave.
- Tahta
#124 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
OVA TI ZLATA VRIJEDI !!!!!Comrad wrote:Pored izgradnje samih puteva, evo na sta mi bacimo najvise novca, na rusenje i isplatu ovih objekata. Znaci ovdje se zna da ce biti put, ali djaba, tu je niklo kuca, poslovnih prostora, zgradica. Nesto je od prije rata, mozda i prije ovih planova. Ne kontam koji djavo se daje i ta dozvola da se izgradi objekat na odredjeno vrijeme i sta ti ja znam. Zabrani gradjenje i gotova prica. I ovaj Dallas ce biti uklonjen, ali ako sam dobro negdje procitao bit ce im isplaceno ja mislim troskovi gradnje ili nesto sl. Ma ja bih im naplatio rusenje i plus jos tih nekih 20m puta sto ce ici tom parcelom.
još kad dodaš da se naši stručnajci i zaposleni na budžetu baš i ne trude da to riješe ili ne znaju ili neće.jer imali su 10-ak godina mogli su pravnici predmet po predmet riješavati svake godine izdvojiti sredstva
- ReD aka Socijalista
#125 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Interesantna je ova slika koja je danas izasla na stranici JP autoceste FBiH. Sta kazete na ovo? (moze li ko smanjiti sliku da je vidimo odmah ovdje, ovako ima samo link).
http://www.jpautoceste.ba/web/images/karta-ac.jpg
http://www.jpautoceste.ba/web/images/karta-ac.jpg