Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
i ovime će konačno moci agresivnije nastupiti na tržištu HR
Sva ova dešavanja nažalost negativno će se odtraziti na bh privredu
Neko gore reče i mislim da je vrijeme da ovo što je naših lanaca ostalo treba promovisati gurati i bh proizvode
To ne amnestira proizvodjace da nam proizvode smeće već kvalitetne i ispravne proizvode
i ovime će konačno moci agresivnije nastupiti na tržištu HR
Sva ova dešavanja nažalost negativno će se odtraziti na bh privredu
Neko gore reče i mislim da je vrijeme da ovo što je naših lanaca ostalo treba promovisati gurati i bh proizvode
To ne amnestira proizvodjace da nam proizvode smeće već kvalitetne i ispravne proizvode
Kako ove nase jadne firme neznaju poslovati...
Skoro ni jedan BH proizvod nema u HR ili u SRB.
BINGO, Robot i Amko trebaju se sto prija siriti, ali bojim se da ce i oni na kraju pasti u rukama stranaca.
StupskaBitanga wrote:Evo i naši mediji vidim u Oslobodjenju pišu o eventualnom preuzimanju Mercatora od strane Agrokora i banaka i kakav će to uticaj ostaviti na BiH
Sve je rečeno u jednoj rečenici BiH će biti dio Agrokorove države
Zar u tom slucaju ne bi trebalo da intervenise konkurencijsko vijece i zabrani takvu koncentraciju u BiH? to bi dovelo da bi preko 2/3 maloprodajnih objekata bile pod agrokorom a do sada su intervenisali i za manje koncentracije
StupskaBitanga wrote:Evo i naši mediji vidim u Oslobodjenju pišu o eventualnom preuzimanju Mercatora od strane Agrokora i banaka i kakav će to uticaj ostaviti na BiH
Zar u tom slucaju ne bi trebalo da intervenise konkurencijsko vijece i zabrani takvu koncentraciju u BiH? to bi dovelo da bi preko 2/3 maloprodajnih objekata bile pod agrokorom a do sada su intervenisali i za manje koncentracije
Sta treba da se desi da ovih par preostalih domacih lanaca trznih centara konacno skonta da jedini nacin na koji ce opstati je da se uvezu u savez i povecaju zajednicku kupovnu moc i pregovaracku poziciju?
Ovo je kao gledati samoubistvo u usporenom snimku. Pa ima li i zrno domace pameti u ovoj kaljuzi?
Konkurencijsko Vijece na vama je. To vam je jedini razlog postojanja! Nadam se da necete prespavati.
Koncentracije nacelno nisu zabranjene, samo podlijezu odobravanju od strane Konkurencijskog vijeca. A ono bi interveniralo samo ako se radi o zloupotrebi dominantnog polazaja ili ako bi na odredhjenom podrucju bilo previse prodavnica od nekog lanca, odnosno ako bi njegov udio na trzistu presao, recimo 40%.
Ovdje to nije slucaj, cak i da agrokor kupi mercator, konzum, mercator i dp na nasem trzistu zajedno nemaju ni 20% tako da ne vidim uopce razloga za djelovanje Konkurencijskog vijeca.
Koncentracije nacelno nisu zabranjene, samo podlijezu odobravanju od strane Konkurencijskog vijeca. A ono bi interveniralo samo ako se radi o zloupotrebi dominantnog polazaja ili ako bi na odredhjenom podrucju bilo previse prodavnica od nekog lanca, odnosno ako bi njegov udio na trzistu presao, recimo 40%.
Ovdje to nije slucaj, cak i da agrokor kupi mercator, konzum, mercator i dp na nasem trzistu zajedno nemaju ni 20% tako da ne vidim uopce razloga za djelovanje Konkurencijskog vijeca.
Ima dosta naselja u Sarajevu gdje samoposluge imaju samo konzum i dp. Ako dodje do ove koncentracije definitvno ce na nivou grada imati puno vise od 20%.
Ovakvom koncentracijom itekako bi doslo do zloupotrebe tržišta jer su Konzum Mercator najjači igrači zajedno sa Interexom a ako braku K-M dodate DP dobijete monopol direktno na tržištu Sarajeva jer su najjači igrači na tržištu KS upravo DP-konzum-Mercator
mozda nama koji zivimo u gradovima zvuci nevjerovatno, ali i pored rasta udjela ovih velikih, mali trgovci i dalje drze preko 50% trzisnog udjela. mozda sto mi svi ovdje kupujemo u merkatoru ili konzumu, pa onda imamo predstavu da svi tu kupuju ali, po nekim mjerenjima koja su radjena, konzum i merkator cine oko 20% ukupnog udjela.
sadmire wrote:
Molim da neko potvrdi da je ovo istina.
Oko 25% bi bio ukupni udio na nivou BiH, možda nešto više na ne-prehrani (hemija i tehnika). U Sarajevu bi to bilo oko 30%. Veće udjele u Sarajevu imaju i Interex, Bingo, Amko (+ TD Marketi) i Robot, ukupno oko 20%. Dakle, čak i kad bi se svi "veći" lanci spojili u jedan opet bi to i u Sarajevu i na nivou BiH jedva prelazilo 50% udjela.
Prema pisanju ljubljanskog lista Finance, čiji su novinari upućeni u sadržaj ponude konzorcija, Agrokor i investitori se obvezuju da će zadržati ime Mercator na svim tržištima izuzev Hrvatske i Bosne i Hercegovine s obzirom na to da je prvi trgovac na tim tržištima Konzum.
Drugo, ime Mercator koristit će se i za osvajanje novih tržišta, s tim da bi novi trgovački holding najvjerojatnije prvo ciljao na Tursku.
Holding Konzum-Mercator će, ako Agrokor uspije u preuzimanju, poslovati na devet tržišta, od Slovenije do Bugarske. Treće, namjeravaju povećati broj zaposlenih u Mercatoru na svim tržištima kao i povisiti primanja i ostale pogodnosti za radnike. Četvrto, tijekom tri godine od preuzimanja Agrokor se obvezuje zadržati jednake ili čak i bolje uvjete za dobavljače Mercatora. I kao peto, Agrokor će ograničiti količinu proizvoda iz svojih tvrtki tako da ona neće prelaziti sadašnji udio na policama.
Prema pisanju ljubljanskog lista Finance, čiji su novinari upućeni u sadržaj ponude konzorcija, Agrokor i investitori se obvezuju da će zadržati ime Mercator na svim tržištima izuzev Hrvatske i Bosne i Hercegovine s obzirom na to da je prvi trgovac na tim tržištima Konzum.
Drugo, ime Mercator koristit će se i za osvajanje novih tržišta, s tim da bi novi trgovački holding najvjerojatnije prvo ciljao na Tursku.
Holding Konzum-Mercator će, ako Agrokor uspije u preuzimanju, poslovati na devet tržišta, od Slovenije do Bugarske. Treće, namjeravaju povećati broj zaposlenih u Mercatoru na svim tržištima kao i povisiti primanja i ostale pogodnosti za radnike. Četvrto, tijekom tri godine od preuzimanja Agrokor se obvezuje zadržati jednake ili čak i bolje uvjete za dobavljače Mercatora. I kao peto, Agrokor će ograničiti količinu proizvoda iz svojih tvrtki tako da ona neće prelaziti sadašnji udio na policama.
Meni ova istrazivanja nista ne znace dok ne vidim koju su metodologiju koristili i kako su prikupljali podatke. Do tada njihove procjene i procjene vidovite dzamile kod mene isto vrijede.
hm ovo je veoma zanimljivo dešavanje.....ispravite me ako griješim: Jel nedavno DP kupio Mercur? A prije toga je bila priča da mercator hoće da kupi Mercur? A sada Mercator kupuje DP, još ako Agrokor kupi Mercator mi ćemo u BiH de facto živjeti pod terorom trgovinskog monopola?!
Jer ko će drugi platiti ove sve akvizicije doli krajnji potrošači
On vjerovatno misli na Selimvićev Merkur koji je dat u zakup Amku
DP je samo objekte dao u zakup Mercatoru
A odnosi Agrokor-Mercator znati ćemo za nekoliko dana
Usto što je Todorićeva ponuda najizdašnija, preostale tri ponude nude fondovi koji nisu strateški investitori i koji će Mercator vrlo brzo prodati dalje čim se ukaže prilika
Ivica Todorić nikad nije bio bliže preuzimanju Mercatora. Za 12 dana vlasnik koncerna Agrokor mogao bi zaključiti posao života. Ako je točno da je izdašna ponuda od 221 euro za dionicu Mercatora (predana s najjačima igračima europske i svjetske financijske scene) na stolu samo tri tjedna - Slovenci bi bili ludi da ju i ne prihvate. Osim što su preostale tri ponude znatno slabije (oko 160 eura po dionici), nude ih fondovi koji nisu strateški investitori i koji će Mercator vrlo brzo prodavati dalje čim se za to ukaže prilika.
Vlasnici Mercatora, banke i Pivovarna Laško, nemaju više vremena. Banke udjele u Mercatoru moraju prodati do kraja godine ili ih unijeti u bilancu, a Pivovarnu Laško (koja je i sama na prodaju) svaki mjesec odgode prodaje 23,3 udjela u Mercatoru stoji 650 tisuća eura. Bankari su navodno već odlučili i žele se Mercatora riješiti čim prije. Koristi od što skorije prodaje imat će i država koja onda ne mora dokapitalizirati Novu Ljubljansku banku sa 400 nego sa 250 milijuna eura. Analitičari tvrde da će se rješavanjem priče oko Mercatora poboljšati likvidnost na Ljubljanskoj burzi, a bankama suvlasnicama Mercatora oslobađa se novac... Osim ovih praktičnih razloga koji idu u prilog Todorićevoj ponudi, na ruku mu ide i aktualna politička situacija. Slovenija je u predizbornoj kampanji, parlamentarni izbori su 4. prosinca i politika se bavi sama sobom. Najnovije ankete kažu da dosadašnjeg favorita i bivšeg premijera Janeza Janšu "šiša" Gregor Virant s novooformljenom listom, a dobro stoji i Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane i bivši prvi čovjek Mercatora. Politička scena se zahuktava a o Mercatoru i Agrokorovoj ponudi skoro da se i ne govori osim tu i tamo u nekom novinskom tekstu. Vruća tema od proljetos kad je Pivovarna Laško prodavala samostalno svoj udio u Mercatoru, ove je jeseni ohladila i postala realna u glavama političkog establišmenta. No, suština vjerojatno pozitivnog ishoda za Agrokor leži u činjenici da je Slovencima dana ponuda koju ne mogu odbiti.
Slovenski državni kapitalizam jest jak, ali moćni igrači koji su pristali biti u Agrokorovom konzorciju - Svjetska banka, JP Morgan Chase i EBRD - puno su, puno jači. Priče da će Agrokor preuzeti Mercator putem sindiciranog kredita te da će kasnije dugove jednostavno svaliti na taj trgovački lanac više ne stoje. Ivica Todorić je ne sveopće iznenađenje u susjednoj državi protagonistima oko Mercatora skoro pa ponudio strateško partnerstvo. Jasno je da će u trenutku kad Agrokor postane većinski vlasnik Mercatora, moći s njim činiti što ga je volja. Ali Mercator je jedna od najuređenijih, najorganiziranijih i najtransparentnijih kompanija u regiji pa činiti s njim bilo što sigurno ne bi bilo dobro niti za Agrokor. Todorić se obvezuje da će širenje maloprodaje nastaviti upravo pod imenom Mercator, da će zadržati isti opseg proizvoda iz Agrokorovih tvrtki na policama, da će povećati broj radnika kao i plaće radicima. I uvjeti prema dobavljačima neće se mjenjati tri godine, osim nabolje. I sigurno je da će ga slovenska javnost u tome kontrolirati u stopu. Kad se sve skupa zbroji i oduzme, u višegodišnjoj priči o Agrokorovim pokušajima da preuzme Mercator i stalnim otporima tom scenariju u Sloveniji, u jesen 2011. ispada da će Todorić na kraju biti njegov jedini spasitelj.
karanana wrote:mislim da DP nije kupio merkur. oni su samo pod zakup uzeli jedan dio prostora koji merkur ima na stupu. ali mozda nisam ni ja dovoljno upucen.
Cekaj ti mislis Intermerkur ??? To je nesto sasvim drugo DP tu nije nista kupio nego je to stratesko partnerstvo izmedju Intermerkur - a, DP - a i jos par prodavnica. Intermerkur je vlasnik objekta a ostali placaju najam, to je osmisljeno iz razloga sto je prodaja bila slaba u tom velikom objektu. Onda su dosli na ideju da tu ima velikog potencijala ako se udruze sa par radnji koje ne prodaju isti asortiman kao oni.
Merkur je nesto sasvim drugo da ne bude zabune mislim da je u posjedu Selimovica ali nisam upucen u to.
karanana wrote:mislim da DP nije kupio merkur. oni su samo pod zakup uzeli jedan dio prostora koji merkur ima na stupu. ali mozda nisam ni ja dovoljno upucen.
Cekaj ti mislis Intermerkur ??? To je nesto sasvim drugo DP tu nije nista kupio nego je to stratesko partnerstvo izmedju Intermerkur - a, DP - a i jos par prodavnica. Intermerkur je vlasnik objekta a ostali placaju najam, to je osmisljeno iz razloga sto je prodaja bila slaba u tom velikom objektu. Onda su dosli na ideju da tu ima velikog potencijala ako se udruze sa par radnji koje ne prodaju isti asortiman kao oni.
Merkur je nesto sasvim drugo da ne bude zabune mislim da je u posjedu Selimovica ali nisam upucen u to.
ja sam ga shvatio da je pricao da merkator hoce da kupi taj slovenacki merkur, intermerkur, i da ga je dp kupio.
Po meni ova rasprava apsolutno nebitna. Objašnjenje: na našem tržištu je veoma mali broj artikala sa "potpisom" : Made in Bih. Naši građani ionako kupuju robu stranih proizvođaća, jedemo hranu čak iz Kine (kad sam to pročitala bila sam šokirana) Mislim da je za nas apsolutno nebitno tko "drži" Merkur i ine veletrgovine.Oni su ionako samo distributeri. Nas treba da zanima gdje su naši proizvodi u svemu tome, i kako da konkurišemo kvalitetom ostalim proizvođaćima, a za cijenu možemo biti jako konkurentni obzirom da ti ljudi posluju na tlu BiH. Nema toga šta dobar sporazum ne može da uradi (za nas , naravno). Stoga nama udruživanje domaćih veletrgovina neće donijeti ništa niti će išta promijeniti ukoliko se ne potrudimo da izgradimo prepoznatljive Bh brendove koji će u svakom pogledu biti konkurentni i zaštićeni. U tome je poanta, bez toga?-ko god da drži trgovinu nama je nebitno.
malaplavooka wrote:Po meni ova rasprava apsolutno nebitna. Objašnjenje: na našem tržištu je veoma mali broj artikala sa "potpisom" : Made in Bih. Naši građani ionako kupuju robu stranih proizvođaća, jedemo hranu čak iz Kine (kad sam to pročitala bila sam šokirana) Mislim da je za nas apsolutno nebitno tko "drži" Merkur i ine veletrgovine.Oni su ionako samo distributeri. Nas treba da zanima gdje su naši proizvodi u svemu tome, i kako da konkurišemo kvalitetom ostalim proizvođaćima, a za cijenu možemo biti jako konkurentni obzirom da ti ljudi posluju na tlu BiH. Nema toga šta dobar sporazum ne može da uradi (za nas , naravno). Stoga nama udruživanje domaćih veletrgovina neće donijeti ništa niti će išta promijeniti ukoliko se ne potrudimo da izgradimo prepoznatljive Bh brendove koji će u svakom pogledu biti konkurentni i zaštićeni. U tome je poanta, bez toga?-ko god da drži trgovinu nama je nebitno.
To neki fatalisticki pristup ekonomskom planiranju?
Bez obezbjedjene distribucije nemas ni teoretskih predpostavki za razvijanje proizvodnje.
malaplavooka wrote:Po meni ova rasprava apsolutno nebitna. Objašnjenje: na našem tržištu je veoma mali broj artikala sa "potpisom" : Made in Bih. Naši građani ionako kupuju robu stranih proizvođaća, jedemo hranu čak iz Kine (kad sam to pročitala bila sam šokirana) Mislim da je za nas apsolutno nebitno tko "drži" Merkur i ine veletrgovine.Oni su ionako samo distributeri. Nas treba da zanima gdje su naši proizvodi u svemu tome, i kako da konkurišemo kvalitetom ostalim proizvođaćima, a za cijenu možemo biti jako konkurentni obzirom da ti ljudi posluju na tlu BiH. Nema toga šta dobar sporazum ne može da uradi (za nas , naravno). Stoga nama udruživanje domaćih veletrgovina neće donijeti ništa niti će išta promijeniti ukoliko se ne potrudimo da izgradimo prepoznatljive Bh brendove koji će u svakom pogledu biti konkurentni i zaštićeni. U tome je poanta, bez toga?-ko god da drži trgovinu nama je nebitno.
To neki fatalisticki pristup ekonomskom planiranju?
Bez obezbjedjene distribucije nemas ni teoretskih predpostavki za razvijanje proizvodnje.
kO JE UOPĆE SPOMENUO ISKLJUČENJE DISTRIBUCIJE. mISLILA SAM DA JE RIJEČ O NAMA, NAŠM INTERESIMA U DATOJ SITUACIJI.
Neko reće da je Amko uzeo pod zakup Merkur.
Ne, to nije tačno.
Ako se sjećate, prije rata se onaj objekat zvao Hepok i bio je u vlasništvu firme Hepok Mostar.
A kao što je poznato Amko je kupio Hepok iii... biće da je to njegovo. A merkur je to malo bio prigrlio...renovirao i prisvojio.
Mjesto gdje je Merkur na otoci, je u vlasništvu Hepoka, tj. Amka.