Ali koja je onda poenta svih tih silnih glasanja ako glavnu riječ opet vodi par država, a ostali ne smiju ni riječ prozborit?
Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
- Halcyon
#101 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
Slažem se, i mi bi na kraju garant izvukli deblji kraj.
Ali koja je onda poenta svih tih silnih glasanja ako glavnu riječ opet vodi par država, a ostali ne smiju ni riječ prozborit?
Ne trebaju nam onda ni UN ni Vijeće (ne)sigurnosti.
- mO k3
#102 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
kada bi onda bio dobar tajming?Hodidid wrote:Abbas je izabrao djelomicno los tajming vizavi toga sto idu izbori u USA i Obama se mora cuvati propalestinskih izjava u javnosti inace ce ga zidovski lobi + republikanci odnosno Tea Party lobisti ukopati u Washington DC i onda moze halaliti drugi mandat komotno.Ionako mu je rejting pao drasticno nakon ekonomske recesije iako je njegova vlada ponajmanje kriva za sranje u budzetu i drzavnom dugu koje mu je ostavila Bush family.
S druge strane palestincima je sad ili nikad. Inicijativa je pozitivna i svidja mi se to sto primjecujem kod palestinskog vodjstva spremnost da na jedan racionalan nacin pridju ovoj problematici. Vec dugo rade na lobiranju. Priznalo ih je dosta drzava. U Latinskoj Americi gotovo sve, izmedju ostalog i najbitnije Brazil i Argentina.
Ovo arapsko proljece plestincima ide na ruku ali Obami su zavezane ruke i veto je neminovnost. Cujem da im je plan B status promatraca pri UN sto bi takodjer bio prilican uspjeh za sad. Navodno tu opciju podrzava i Sarkozy.
Prvi korak su ucinili sto se tice njemackog naroda da se pita a ne politicara palestina bi jos danas bila priznata zato
Free Palestina!!!
-
Hodidid
#103 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
Poenta glasanja u generalnoj skupstini je da se odrzi maska demokratskog pluralizma. U praksi tim rezolucijama mozes komotno obrisati dupence. One bi imale neku validnost da VS nema pravo veta a ovako zabava za mase.Halcyon wrote:Slažem se, i mi bi na kraju garant izvukli deblji kraj.
Ali koja je onda poenta svih tih silnih glasanja ako glavnu riječ opet vodi par država, a ostali ne smiju ni riječ prozborit?Ne trebaju nam onda ni UN ni Vijeće (ne)sigurnosti.
Uostalom po meni bi UN trebala imati izmjenjen mandat po kojem bi peace keeping okvir dobio izmjenjenu ulogu i postao peace making.
1) Dakle veto out
2) permanentne peace making snage pri UN
3) VS dobija reduciranu ulogu kao savjetodavno tijelo
4) svih 15 clanica VS se rotira
5) clanice VS ucestvuju u formiranju peace making snaga
6) Izmjestanje sjedista UN iz NY u Montreal ili Toronto
Tad mozemo govoriti o UN kao faktoru rijesavanja globalnih kriza.Prije toga nazalost ne.
@doktore: Po meni bi dobar tajming bio eventualni pocetak drugog Obaminog mandata. Problem je medjutim da li ce Obama proci. Ima previse neprijatelja u USA i izvan nje tako da su mu sanse 50-50%.
Sto se tice licno Obame mislim da bi on sutra potpisao priznanje palestinske drzave ali prekosutra bi dobio metak i to je to.
- mO k3
#104 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
Pusti obamu ...ili kako je neko napisao ovdje na forumu obmanu.... mene je jako razocaro i on i bajden a nado sam se da ce pogurati ovo sranje u bosni da ide na boljeHodidid wrote:Poenta glasanja u generalnoj skupstini je da se odrzi maska demokratskog pluralizma. U praksi tim rezolucijama mozes komotno obrisati dupence. One bi imale neku validnost da VS nema pravo veta a ovako zabava za mase.Halcyon wrote:Slažem se, i mi bi na kraju garant izvukli deblji kraj.
Ali koja je onda poenta svih tih silnih glasanja ako glavnu riječ opet vodi par država, a ostali ne smiju ni riječ prozborit?Ne trebaju nam onda ni UN ni Vijeće (ne)sigurnosti.
Uostalom po meni bi UN trebala imati izmjenjen mandat po kojem bi peace keeping okvir dobio izmjenjenu ulogu i postao peace making.
1) Dakle veto out
Tad mozemo govoriti o UN kao faktoru rijesavanja globalnih kriza.Prije toga nazalost ne.
@doktore: Po meni bi dobar tajming bio eventualni pocetak drugog Obaminog mandata. Problem je medjutim da li ce Obama proci. Ima previse neprijatelja u USA i izvan nje tako da su mu sanse 50-50%.
Sto se tice licno Obame mislim da bi on sutra potpisao priznanje palestinske drzave ali prekosutra bi dobio metak i to je to.
-
roštilj
#105 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
bez veta jace zemlje ni bi ni priznale un, a un se finansira najvise od njihove love.Hodidid wrote:Poenta glasanja u generalnoj skupstini je da se odrzi maska demokratskog pluralizma. U praksi tim rezolucijama mozes komotno obrisati dupence. One bi imale neku validnost da VS nema pravo veta a ovako zabava za mase.Halcyon wrote:Slažem se, i mi bi na kraju garant izvukli deblji kraj.
1) Dakle veto out
- kiky
#106 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
na pitanju palestine oslikava se sva bijeda un-a ...
ta institucija je odavno izgubila ulogu koju je trebala da ima ...
ta institucija je odavno izgubila ulogu koju je trebala da ima ...
-
Bodkin
#107 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
pa jarane te peace keeping trupe kako ih zoves bi dolazile iz najvecih na svijetu. jel ti mislis da bi oni slali svoje ljude da idu svijetom i gase pozare i bore se za neki tamo mir koji im nista ne donosi?Hodidid wrote:Poenta glasanja u generalnoj skupstini je da se odrzi maska demokratskog pluralizma. U praksi tim rezolucijama mozes komotno obrisati dupence. One bi imale neku validnost da VS nema pravo veta a ovako zabava za mase.Halcyon wrote:Slažem se, i mi bi na kraju garant izvukli deblji kraj.
1) Dakle veto out
-
theTruePath
#108 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
Palestinska djeca izrazuju podrsku Turskoj i predsjedniku Erdoganu...palestinci se manje vise okrenuli od arapskih zemalja,sramota za arapske tirane(kako ih nije stramota toliko bogatstvo,nafta i sta sve ne a oni sute kao zaliveni)

- Grover
#109 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
Palestina vrbuje BiH za podršku

Tel Aviv -- Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki kaže da je 8 članova SB UN obećalo podršlu Palestini, i da im treba još jedan glas.
link
-------------
Treba da narede ambasadoru da glasa za Palestince, bez obzira na bilo koga. I da tako pokažu da BiH postoji i da o nečem odlučuje.

Tel Aviv -- Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki kaže da je 8 članova SB UN obećalo podršlu Palestini, i da im treba još jedan glas.
link
-------------
Treba da narede ambasadoru da glasa za Palestince, bez obzira na bilo koga. I da tako pokažu da BiH postoji i da o nečem odlučuje.
-
Haettenschweiler
#110 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
Veži konja gdje ti Amer kaže.Grover wrote:Palestina vrbuje BiH za podršku
link
-------------
- heckler
#111 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
Ovo je zadnja stvar koja nam je trebala. Jebali smo jeza u ledja kako god okrenes a znajuci nasu sposobnost necemo znaci naplatiti tu neugodnost uopste.
Ako glasamo za Palestinu dovescemo Amere u poziciju da ce morati veto udariti i i formalno sjebati odnose sa arapskim svijetom. Ako budemo glasali protiv pisamo po pravdi i nasim odnosima sa tim istim bliskim nam arapskim svijetom.
Poserem se ja na onog stratega koji nas ikad kandidira za VS.
Ako glasamo za Palestinu dovescemo Amere u poziciju da ce morati veto udariti i i formalno sjebati odnose sa arapskim svijetom. Ako budemo glasali protiv pisamo po pravdi i nasim odnosima sa tim istim bliskim nam arapskim svijetom.
-
zavrzlama
#112 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
valjda im opcija "uzdrzan" 
-
Haettenschweiler
#113 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
A kakve to odnose ima BiH sa arapskim svijetom? Bošnjaci imaju odnose sa arapskim svijetom i čisto sumnjam da će nam arapski svijet zamjeriti na odluci koja odgovara Amerima znajući da ni sama BiH nije u nekom zavidnom položaju.heckler wrote:Ovo je zadnja stvar koja nam je trebala. Jebali smo jeza u ledja kako god okrenes a znajuci nasu sposobnost necemo znaci naplatiti tu neugodnost uopste.
-
Bodkin
#114 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
boli i jedne i druge za palestinuheckler wrote:Ovo je zadnja stvar koja nam je trebala. Jebali smo jeza u ledja kako god okrenes a znajuci nasu sposobnost necemo znaci naplatiti tu neugodnost uopste.
- Reisova
#115 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
BiH treba iskljucivo gledati svoje interese a u ovom trenutku to je ono sto kaze Amerika. Iskreno vaznije mi je sta ce o meni misliti Amerika nego uraditi pravednu stvar, sto bi bila recimo podrska Palestini.
Treba cijeniti angazman Amerike, arapi ne znaju sebi pomoci a kamoli drugome.
Nego, hajmo zaratiti sa Amerikom, pa ona nas kao lafo osvoji pa nas sebi pripoji
Pa da i mi pocnemo normalno zivjeti 
Treba cijeniti angazman Amerike, arapi ne znaju sebi pomoci a kamoli drugome.
Nego, hajmo zaratiti sa Amerikom, pa ona nas kao lafo osvoji pa nas sebi pripoji
- Grover
#116 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
Možda treba sačekati još malo kolaps Zapada.
Tada će i Palestini svanuti.
Tada će i Palestini svanuti.
-
Tamna Strana Mjeseca
- mO k3
#118 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
u interesu Bosne i Hercegovine bi bilo bolje da se dogovorimo sa Amerikom ,ali moralno bi pravilno bilo da se Plaestina prizna ..... Treba da pricekamo mozda neka od 6 zemalja dadne potreban glas ...Haettenschweiler wrote:A kakve to odnose ima BiH sa arapskim svijetom? Bošnjaci imaju odnose sa arapskim svijetom i čisto sumnjam da će nam arapski svijet zamjeriti na odluci koja odgovara Amerima znajući da ni sama BiH nije u nekom zavidnom položaju.heckler wrote:Ovo je zadnja stvar koja nam je trebala. Jebali smo jeza u ledja kako god okrenes a znajuci nasu sposobnost necemo znaci naplatiti tu neugodnost uopste.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#119 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
razjebaće nas izrael ko jugu 
treba ostati neutralan
treba ostati neutralan
-
Tamna Strana Mjeseca
#120 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
treba pomoci palestini....jedino ispravno...
- sinuhe
#121 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
Dati Palestini nezavisnost i poslati nekog random Jevreja kao Alkalaj da digne ruku.
Od cetrnaeste ne igramo nikakvu ulogu u svjetskoj istoriji.
Od cetrnaeste ne igramo nikakvu ulogu u svjetskoj istoriji.
- Arteta
#122 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
Za sta god glasali nahebacemo...ali s moralne strane...Tamna Strana Mjeseca wrote:treba pomoci palestini....jedino ispravno...
FREE PALESTINE
-
Tamna Strana Mjeseca
#123 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
bas tako..kad cemo vec najebati...daj da uradimo ono ispravno i moralno..nemora ni politika uvijek biti licimjerna 
- heckler
#124 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
Ne zamajavajte se. Bosna ce apstinirati. Od 2 lose izabrace se manje losa opcija jer svako na svijetu gleda svoj interes prvo i to je kraj svake price.
- bandini
#125 Re: Na svaki pomen nezavisne Palestine dvoranom odjekivao aplauz
zao mi je sto cu te razocarati ali politika mora biti licemjernaTamna Strana Mjeseca wrote:bas tako..kad cemo vec najebati...daj da uradimo ono ispravno i moralno..nemora ni politika uvijek biti licimjerna