Vječna vatra na meti vandala

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

pemanapemani

#101 Re: Vječna vatra na meti vandala

Post by pemanapemani »

HM 2011 wrote:U potpunosti razumijem da postoje ljudi koji VJERUJU DA BOG NE POSTOJI - I DA SVE ŠTO SE ZBIVA DOGAĐA SLUČAJNO - a to dalje znači da oni ipak vjeruju u nešto,

i ne osporavam njihovo pravo,

Međutim i dalje zadržavam svoje pravo da kažem da ja a predpostavljam i mnogi drugi VJERUJU DA BOG IMA UTICAJA NA ZBIVANJA I DA SVE ŠTO SE ZBIVA DOGAĐA BOŽIJOM VOLJOM I BOŽIJIM ODREĐENJEM.

šta ćemo sad ?

Napominjem, ne podržavam oživljavanje - usmjeravanje pažnje na spomenik, na ovakav način, čak šta više, ukazao sam na određeni nesklad u komunikaciji građana po pitanju spominjanja Allaha Dž.Š.-Boga Svemogućeg-Jahvea.

Kako ćemo npr. (na primjer) ja i ti usaglasati stavove na ovu temu ? Ja problem ne vidim, ti problem vidiš -

pokaži mi šta je to problem osim moje religijske orjentacije (predpostavljam da i ti VJERUJEŠ da Bog ne postoji - znači vjeruješ u nešto) - pa ako mogu, da to ispravim, da bi jedan drugoga mogli smatrati za ravnopravne sugrađane ?
U pravu si, vjeruju da Bog ne postoji.
Vidiš, sada si dobro napisao "vjerujem" i "pretpostavljam". Reagovao sam na ono "Ja Vam tvrdim da je Bog pomogao partizanima".
Vjerujem u Boga, ali ne volim religije, odnosno, povraća mi se posebno od ove tri velike. Bog u kojeg vjerujem ne mrzi nikog, ne širi mržnju i predrasude, ne uslovljava... Tebe, kao i svakog drugog smatram za ravnopravnog sugrađanina. Ne mislim da sam pametniji od bilo koga, samo mi smeta kada neko nameće isključivo svoj stav, a posebno kada se potegne priča o Bogu.
Zox

#102 Re: Vječna vatra na meti vandala

Post by Zox »

Kad "nashi" ispadnu glupi, prva reakcija je uvijek "cinici likuju". hehe.
Mojo

#103 Re: Vječna vatra na meti vandala

Post by Mojo »

Negdje u rješenju tog vašeg (pemanapemani i HM 2011) je i rješenje ključnih problema u BiH.

Zanimljivo je da ste obojica pismeni, elokventni i, vjerujem, pošteni u svojim namjerama, a toliki ambis je u vašim poimanjima života i svijeta. Od nastanka pa nadalje :wink:

Meni se čini da u toj vašoj "igri" neće biti ni pobjednika, ni poraženog, obojica ćete imati isti rezultat na kraju - osuda vandalskog čina, ali ćete ostati u svojim rovovima.

Pitam se kako je moguće da dva insana sa (moguće) istim obrazovanjem tako različito razmišljaju? Da ne vide, pored truna u tuđem, i balvan u svom oku?

Bez pretjerane želje da se stavim na bilo čiju stranu jedan detalj ipak moram primjetiti: ovom drugom učesniku dijaloga nikako ne ide u prilog što su "na njegovoj strani" isti oni vandali koji su jednoglasno osuđeni, kao i oni koji su ih tako odgojili. Svi su oni daleko ispod tvog nivoa obrazovanja, ti se vjerovatno ne slažeš sa većinom njihovih postupaka, ali ipak ste istih shvatanja. Ili, prevedeno, kada se neko obrazovan deklariše kao vjernik zar ne primjećuje koliko odudara od društva u koje je "upao"???
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#104 Re: Vječna vatra na meti vandala

Post by -LIBERO- »

HomeArt wrote:
Chmoljo wrote:
HomeArt wrote:Cinici su jedva docekali da osvane onakva parola, pitam se kakvi bi komentari bili da je pisalo: Samo je Zeljo vjecan ili Sanela volim te... nebitno. Sto se mene tice spomenik kao takav je izgubio svaki smisao poslije agresije '92, "heroj" se pretvorio u krvnika, tako da je onaj grafit samo jedan primitivizam u moru slicnih po sarajevskim zidovima.
Avdo Humo, Nurija Pozderac, Džemal Bijedić... krvnici?
Ne nego SRPSKO-CRNOGORSKE jedinice iste te vojske 50 godina kasnije.
Po tvojoj logici i nacinu zakljucivanja '92. su nas sa okolnih brda napadali i terorisali partizani??

Po mojoj logici su to bili cetnici,tako da ne vidim nacin na koji si ti stavio znak jednakosti izmedju oslobodilaca '45-te i agresora '92-ge.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#105 Re: Vječna vatra na meti vandala

Post by PipiDugaDevetka »

Image
http://www.banjalukain.com/blog/srpski-narod-nije-kriv-za-markale wrote: "Kvalifikacija 'srpski zločinci' obilježava cijeli srpski narod kao zločinački, što je kolektivna optužba, a znamo da krivica može biti samo individualna, s imenom i prezimenom svakog pojedinačnog zločinca... Natpis 'srpski zločinci' se s pravom među Srbima doživljava kao proglašavanje cijelog naroda zločinačkim, što ne ostavlja mogućnost da je bilo ko nevin..."

Piše: Bojan BAJIĆ

U slučaju Markala sve je poznato. Imamo pojedince s imenom i prezimenom – krivi su. Imamo instituciju: Vojska Republike Srpske – kriva je (što ne obuhvata sve vojnike VRS-a). Imamo Republiku Srpsku pod čijom ingerencijom se nalazila vojska – kriva je (što ne obuhvata sve građane RS-a). Baš ovom logikom će Republika Srpska morati plaćati odštete po tužbama građana Sarajeva.
Međutim, srpski narod nije kriv za Markale.
Apsolutno se slažem sa bloggerom Bojanom Bajićem! Naročito ovo za isplatu odštetaa po tužbama građana Sarajeva.

Ovu pogrešnu kvalfikaciju srpskog naroda na spomen pločama na mjestima zločinaa u Sarajevu prvi je javno primjetio književnik Abdulah Sidran u nekoj tv. emisiji (ne sjećam se kojoj).
Pitar s Kariba

#106 Re: Vječna vatra na meti vandala

Post by Pitar s Kariba »

-LIBERO- wrote:Zasto mislis da je to sprdanje sa Allahovim imenom??
Mozda je to SAMO neciji stav,je l' svi moramo vjerovati u to da je oslobadjanju Sarajeva doprinjeo Allah???
Ne moramo! Svačije je pravo da vjeruje u šta hoće, ali pri tome svi moraju poštovati one druge!
Upotreba Allahovog imena u običnim "grafitskim" prepucavanjima je svakako šprdanje, barem iz pozicije nekoga kome to ime predstavlja nešta uzvišeno.
A zašto se uopšte moralo odgovarati na ovaj način i petljati Allaha u to sve? Svi znamo da su partizani oslobodili Sarajevo i ne vidim da to iko spori, ali zašto pri tome osporavati nekome, ko već hoće, da vjeruje da se sve na svijetu pa i to oslobađanje desilo Allahovom voljom. Zar je to nešto loše?
Ovaj transparent ja ne vidim kao osudu jednog običnog vandalskog, besmislenog čina, jedne obične budale, vjerovatno nekog balavca, već ulaženje u ideološku prepirku sa sadržajem poruke ove spomenute budale. Tu kao što rekoh Allahovom imenu nije mjesto, ni s jedne ni s druge strane zida/transparenta!
HAVANA

#107 Re: Vječna vatra na meti vandala

Post by HAVANA »

Pitar s Kariba wrote:
-LIBERO- wrote:Zasto mislis da je to sprdanje sa Allahovim imenom??
Mozda je to SAMO neciji stav,je l' svi moramo vjerovati u to da je oslobadjanju Sarajeva doprinjeo Allah???
Ne moramo! Svačije je pravo da vjeruje u šta hoće, ali pri tome svi moraju poštovati one druge!
Upotreba Allahovog imena u običnim "grafitskim" prepucavanjima je svakako šprdanje, barem iz pozicije nekoga kome to ime predstavlja nešta uzvišeno.
A zašto se uopšte moralo odgovarati na ovaj način i petljati Allaha u to sve? Svi znamo da su partizani oslobodili Sarajevo i ne vidim da to iko spori, ali zašto pri tome osporavati nekome, ko već hoće, da vjeruje da se sve na svijetu pa i to oslobađanje desilo Allahovom voljom. Zar je to nešto loše?
Ovaj transparent ja ne vidim kao osudu jednog običnog vandalskog, besmislenog čina, jedne obične budale, vjerovatno nekog balavca, već ulaženje u ideološku prepirku sa sadržajem poruke ove spomenute budale. Tu kao što rekoh Allahovom imenu nije mjesto, ni s jedne ni s druge strane zida/transparenta!

Posljedica nakaradnog i za druge uvredljivog nacina poimanja vjere...dovodi do toga da ponekad ispadne cirkus i zajebancija sa necim sto je nekom sveto.I sam sam nekada ucesnik tih zajebancija mada iz cista mira nikada ne bih tako nesto radio...Vrlo cesto isprovociran u svakodnevnom zivoti i na forumu...povucen za jezik,lanem i lanucu uvijek...Do nas nije,razmislite do koga je i kakvi sve debili uzimaju sebi za pravo da tumace vjeru i nekoga izvode na pravi put? Ne dira me,ne diram ga...dira me...jebacu mu mamicu na svaki moguci nacin.Ko mali ,prvu lekciju naucio...Ne daj na sebe,nikome.
Usput,meni ne bi na pamet palo nikada da pisem po zidovima nema boga blablabla...
Meni da sam profesor istorije religije ne bi nikada palo na pamet da pricam djeci kako ja eto ne mogu shavatiti da postoje ljudi koji ne vjeruju u boga,jos uz to doktori,naucnici...gledaju na ultrazvuku bebu,kako nastaje zivot...i kažu nema boga...zamislite djeco?(vako nesta otprilike je neki dan srala mom djetetu u skoli)
Meni nikada ne bi palo na pamet da druge ljude osudjujem i prepadam nakim vatrama,qrcima,palcima...zbog toga sto oni ne misle i ne vjeruju u ono što ja vjerujem...Ovako bi mogao do sutra nabrajati...Eto vam te budale pa njih vaspitajte...Rijesite uzrok da izbjegnete posljedicu ,ako vam vec smeta...
Pitar s Kariba

#108 Re: Vječna vatra na meti vandala

Post by Pitar s Kariba »

pape wrote: Imam dovoljno znanja o NOB-u (1941-1945), da ni u jednom trenutku ne zanemarujem ucesce i doprinos istinskih vjernika u partizanskim jedinicama u Drugom svjetskom ratu, te konacno izvojevanom pobjedom nad nacistickim zlom. U tom smislu sam zelio reci, da je u partizanskim jedinicama vjera bila potisnuta u strogo privatne sfere i nije figurirala kao bitan ideoloski faktor. I sva sreca da je bilo tako. Da je bilo po drugom obrascu, ovo sranje sto imamo danas, imali bi jos davne 1945.
Nije nas ta partizanska borba dovoljno naucila, ... zar iz nje ne mozemo toliko jasno prepoznati sta su bili ciljevi onih koji su se u njoj priklonili A.Pavelicu, D.Mihajlovicu, a da ne grijesim dushu, ... i onima koji su se kao cvijece priklanjali kvislinzima. To su bili ondasnji Bobani, Karadzici i po volji vam, ... dodajite ostale. Svima njima je parola bila, sa svojim narodom, u svojoj vjeri, na svojoj zemlji, a toga u Bosni nema i nikada nece biti bez puno prolivene krvi.
Sarajevo i cijelu teritoriju bivse Juge oslobodise partizani i to su povjesni fakti, bilo to nekima pravo ili ne.
Ne znam zašto ovo sve meni govoriš? Zar sam ja rekao nešta protiv? Zar neko spori da su partizani oslobodili Jugu?
Ja sam samo odgovorio na ono što si prethodno rekao, a po tome je ispadalo da niko od partizana nije vjerovao u Boga.
U Bosni svi treba da su na svojoj zemlji, i u svojoj vjeri ili nevjeri, bilo koja ta vjera ili nevjera bila! To je jedina formula opstanka ove zemlje. Ne vidim ništa loše u paroli "na svojoj zemlji u svojoj vjeri" ako se pri tome ne uskraćuje pravo na tu zemlji i drugim vjerama i nevjerama. Ovo sranje koje imamo danas stvorili su baš oni koji su htjeli to pravo uskratiti drugima. S druge strane, mislim da je pogrešna i formula negiranja i potiskivanja vjere i vjerskih osjećaja, nasilnog brisanja razlika i stvaranja jednoličnog (nevjerničkog) društva, jer se vidjelo kroz istoriju da je to nemoguće i da se prije i kasnije to što je silom potisnuto vrati u mnogostuko jačoj i destruktivnoj formi. Ne vidim zašto bi pavili istu grešku i vraćali se na nešto što je propalo ne samo kod nas nego i u čitavom svijetu.

pape wrote: Ubijedjen sam da ovo nije cin vjernika, ... ovo je cin nekoga ko je u sustini vjerski analfabeta, veze on sa vjerom nema. Taj je potpuno isti kao i onaj sto u Banja Luci nacrta kukasti kriz na Ferhadiji dzamiji, potpuno isti kao i onaj sto sprejom sara po nisanima, isti kao i onaj koji ostavlja poruke po crkvama, ... koji rusi nadgrobne spomenike.
I jos jedna jako bitna crta u svemu tome, .... svi se oni izjasnjavaju kao vjernici, ... ni jedan kao Titov sljedbenik.

Jesam li nesto slag`o, .... ?

Mi smo Titovi - Tito je nas. :D
Opet ne znam zašto meni? Potpuno se slažem!
Ja samo smatram da je pogrešan način na koji se na vandalizam odgovorilo pomenutim transparentom. Čisto ideološko prepucavanje pri čemu se onima drugima treba nametnuti svoj stav, a to već liči na način razmišljanja jednog dijela Titovih sljedbenika. Dakle, još jednom da ponovim, niko ne spori da su Sarajevo oslobodili partizani i hvala im na tome! Ali, ako neko pri tome želi da vjeruje da je to bila i Allahova volja, zašto mu osporavati to? A ovaj tranparent upravo to radi!
Pitar s Kariba

#109 Re: Vječna vatra na meti vandala

Post by Pitar s Kariba »

HAVANA wrote:

Posljedica nakaradnog i za druge uvredljivog nacina poimanja vjere...dovodi do toga da ponekad ispadne cirkus i zajebancija sa necim sto je nekom sveto.I sam sam nekada ucesnik tih zajebancija mada iz cista mira nikada ne bih tako nesto radio...Vrlo cesto isprovociran u svakodnevnom zivoti i na forumu...povucen za jezik,lanem i lanucu uvijek...Do nas nije,razmislite do koga je i kakvi sve debili uzimaju sebi za pravo da tumace vjeru i nekoga izvode na pravi put? Ne dira me,ne diram ga...dira me...jebacu mu mamicu na svaki moguci nacin.Ko mali ,prvu lekciju naucio...Ne daj na sebe,nikome.
Usput,meni ne bi na pamet palo nikada da pisem po zidovima nema boga blablabla...
Meni da sam profesor istorije religije ne bi nikada palo na pamet da pricam djeci kako ja eto ne mogu shavatiti da postoje ljudi koji ne vjeruju u boga,jos uz to doktori,naucnici...gledaju na ultrazvuku bebu,kako nastaje zivot...i kažu nema boga...zamislite djeco?(vako nesta otprilike je neki dan srala mom djetetu u skoli)
Meni nikada ne bi palo na pamet da druge ljude osudjujem i prepadam nakim vatrama,qrcima,palcima...zbog toga sto oni ne misle i ne vjeruju u ono što ja vjerujem...Ovako bi mogao do sutra nabrajati...Eto vam te budale pa njih vaspitajte...Rijesite uzrok da izbjegnete posljedicu ,ako vam vec smeta...
možemo se mi sad slomiti raspravljajući šta je uzrok a šta posljedica, šta je starije koka ili jaje. na znam zašto sad podjela MI i VI. ne valjaja niko ko pregoni u bilo čemu i nameće nekome drugom bilo šta i svaki takav za mene spada u NJIH! treba osuditi pojedince, budale, a ne uzvraćati istom mjerom, inače ćemo se vrtiti u krug, i tako bez kraja!
igorailwayman

#110 Re: Vječna vatra na meti vandala

Post by igorailwayman »

Ideja s počasnom stražom je super i pravo bi dobro bilo za turiste i sve ostale. Zamilio bih sve zainteresirane i one koji imaju iskustva s pisanjem molbi gradskim vlastima da se okupimo kao građani i napišemo PETICIJU da hoćemo počasnu stražu ispred vječne vatre. Gradskim ocima to vjerovatno dosada nije palo na pamet a vjerujem da bi to gospodim Behmen s oduševljenjem prihvatio i postavio vojnike.
karanana

#111 Re: Vječna vatra na meti vandala

Post by karanana »

PipiDugaDevetka wrote:Image
http://www.banjalukain.com/blog/srpski-narod-nije-kriv-za-markale wrote: "Kvalifikacija 'srpski zločinci' obilježava cijeli srpski narod kao zločinački, što je kolektivna optužba, a znamo da krivica može biti samo individualna, s imenom i prezimenom svakog pojedinačnog zločinca... Natpis 'srpski zločinci' se s pravom među Srbima doživljava kao proglašavanje cijelog naroda zločinačkim, što ne ostavlja mogućnost da je bilo ko nevin..."

Piše: Bojan BAJIĆ

U slučaju Markala sve je poznato. Imamo pojedince s imenom i prezimenom – krivi su. Imamo instituciju: Vojska Republike Srpske – kriva je (što ne obuhvata sve vojnike VRS-a). Imamo Republiku Srpsku pod čijom ingerencijom se nalazila vojska – kriva je (što ne obuhvata sve građane RS-a). Baš ovom logikom će Republika Srpska morati plaćati odštete po tužbama građana Sarajeva.
Međutim, srpski narod nije kriv za Markale.
Apsolutno se slažem sa bloggerom Bojanom Bajićem! Naročito ovo za isplatu odštetaa po tužbama građana Sarajeva.

Ovu pogrešnu kvalfikaciju srpskog naroda na spomen pločama na mjestima zločinaa u Sarajevu prvi je javno primjetio književnik Abdulah Sidran u nekoj tv. emisiji (ne sjećam se kojoj).
i meni je ovo malo zapelo za oci, ali mislim da se ne oznacava citav narod zlocincima. ti koji su ispalili te granate jesu li bili srbi? 99,9% da jesu. jesu li bili zlocinci? jesu. znaci srpski zlocinci su ubili te ljude. svaki narod ima zlocince pa tako i srbi i o tome se na ovim plocama i govori. da je umjesto "srpski zlocinci" receno "srpski narod" ili samo "srbi", onda bi to razumio. ne znam sta je trebalo da pise. samo "zlocinci"? mozda "cetnici"? ali onda bi se javili neki cetnici i rekli da te table njih vrijedjaju i da oni nisu ubijali tako ljude.
ne smeta bojanu kad se za alqaidu cesto kaze islamski teroristi. jeli to po bojanu znaci da su svi muslimani teroristi?

na temu: ja licno mislim da je medju nacistickim neprijateljima bilo vise muslimanskih vjernika nego medju partizanima.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#112 Re: Vječna vatra na meti vandala

Post by -LIBERO- »

Pitar s Kariba wrote: Ne moramo! Svačije je pravo da vjeruje u šta hoće, ali pri tome svi moraju poštovati one druge!
Pa ko je prvi upetljao Allahovo ime u cijelu ovu pricu??
I nemoj molim te ,uvijek,ali bas uvijek,kada se desi neki od incidenata ovog tipa sve svaliti na "grupu neodgovornih pojedinaca"
A sta mislis sta je tu "grupu neodgovornih pojedinaca" nagnalo da se obracuna ,sprejom i parolom,sa spomenikom palim partizanima u odbrani ovoga grada??

Mislis da jos neko ima,barem indirektne odgovornosti u stvaranju atmosfere netrpeljivosti i prema partizanima i prema "crvenima" i prema srbima i vecini drugih i drugacijih,sta god da to znacilo.
Pogledaj na stranici iza kada decko,nicim izazvan,izjednacava partizane sa ovim agresorima '92,a to je vrlo cesta reakcija na sami spomen partizana i sl.. Pogledaj u vise navrata gdje se direktno spocitava ateizmu i forsiranju te price ,agresiji na nasu drzavu,kao da svi ,najednom,zaboravljaju da su vojske u agresiju ,i rat uopsteno, kretale ispod nacionalnih,vjerskih obiljezja i zastava,i vrlo cesto(da ne kazem u pravilu) sa Bozijim imenom na usnama. Neko je kriv,suodgovoran bar', i za takvu manipulaciju vjerskim osjecajima i stvaranja militantnih nacionalno/vjerskih pohoda?

I za to su krivi ateisti?? :D

Stigmatizacija i etiketiranje drugih i drugacijih ,a vrlo cesto od strane samih vjerskih sluzbenika,i dovode do ovakvih stavova,ponasanja,negiranja i slicno..a ova reakcija sa transparentom koji se odgovorilo da taj grafit,je samo reakcija na ucestali stav da su ateisti,crveni ,srbi,hrvati,pederi i svi koji nisu kao "Mi" neko ko moze istolerisati stigmatizaciju,uvrede,omalovazavanje,a i u hutbama se vrlo cesto zakace ti "drugi i drugaciji" ..tako da je ovo samo ,vrlo vjerovatno,bila inicialna kapisla koja je kulminirala odgovorom na taj grafit na spomeniku.

Previse je teizam uzeo sebi za pravo rasudjivanja i osudjivanja,kao i pravo da se svako negiranje postojanja Boga proglasava uvredom i vrijedjanjem. ;-)
Locked