Talas poskupljenja komunalnih usluga
Moderator: anex
- Control panel
#101 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
nisam bas sretan sa ovim poskupljenjima. mada ne koristim usluge toplana ali placam plin koji je takodje skup. znam ako ga ne platim da ce mi ga sarajevo gas zatvoriti, ako sarajevo gas ne plati BH gasu a BH gas rusima rusi ce ga zatvoriti. ali mi nije jasno kako je kubik vode skuplji od kubika plina koji nam dolazi iz rusije.
kada ce se konacno poceti smanjivati plate u komunalnom sektoru koji posluju sa gubitkom od nekoliko desetina miliona KM. kada ce se konacno poceti otpustati oni lezeihljebovici i visak radnika po tim firmama.
jeli to jedina ideja koju vajni menadzment tih firmi smisli pa posalje (mozda ultimativni) zahtjev vladi za povecanje cijena.
skoro sam u novinama procitao da je vlada za proslu godinu dala iz budzeta preko 50 miliona KM za pokrivanje gubitaka ovih firmi. najveca sredstva je dobio gras a kod njih plata prosjek 1400 KM. valjda je logicno ako si gubitas ides na minimalac, ako poslujes dobro povecaj plate.
bravo menadzeri.
kada ce se konacno poceti smanjivati plate u komunalnom sektoru koji posluju sa gubitkom od nekoliko desetina miliona KM. kada ce se konacno poceti otpustati oni lezeihljebovici i visak radnika po tim firmama.
jeli to jedina ideja koju vajni menadzment tih firmi smisli pa posalje (mozda ultimativni) zahtjev vladi za povecanje cijena.
skoro sam u novinama procitao da je vlada za proslu godinu dala iz budzeta preko 50 miliona KM za pokrivanje gubitaka ovih firmi. najveca sredstva je dobio gras a kod njih plata prosjek 1400 KM. valjda je logicno ako si gubitas ides na minimalac, ako poslujes dobro povecaj plate.
bravo menadzeri.
- rimac
#102 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Nisam sklon teorijama zavjere, ali ne bih se sad čudio da je ovo poskupljenje odrađeno baš pred ovako važnu utakmicu!Spejs wrote:Pa da, hljeba i igara!PR-player wrote:nea veze nek poskupljuje idemo na evropsko, idemo gazit portugal! Za Dzeku i Zmajeve!
BH fanatikosi - Svedska
Bolje nismo ni zaslužili.
Nek su nama zmajevi udarna vijest na svim medijima a mi ćemo se nekako već snaći.
- hamza_sa
#103 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Mene su danas sa ovim povecanjem cijena vode i grijanja, kao i nedavnim struje i plina definitivno doveli na prosjacki stap.
Obzirom da sam sa porodicom podstanar, prisiljen sam placati sve komunalije.
Kiriju placam 300 KM.
Struju izmedju 50 i 60 KM.
Upravitelj 14,80 KM.
Smece 6 KM.
Grijanje do sada bilo 54,20 KM, od sada 72 KM.
Voda do sada bilo 15 KM, od sada 18,75 KM.
A, tek nam slijede jos veca poskupljenja zivotnih namirnica.
Uzas!!!!!
Kiriju placam 300 KM.
Upravitelj 14,80 KM.
Smece 6 KM.
Uzas!!!!!
- Ateista
#104 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Nista cudno, paznja je vise usmjerena na utakmicu pa misle da ce bolje proci.rimac wrote:Nisam sklon teorijama zavjere, ali ne bih se sad čudio da je ovo poskupljenje odrađeno baš pred ovako važnu utakmicu!Spejs wrote:Pa da, hljeba i igara!PR-player wrote:nea veze nek poskupljuje idemo na evropsko, idemo gazit portugal! Za Dzeku i Zmajeve!
BH fanatikosi - Svedska
Nek su nama zmajevi udarna vijest na svim medijima a mi ćemo se nekako već snaći.
- dino84
#105 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Ma nemojte se ba sekirati ljudi,sada ce doci madner ili neko sa one liste SDP-ovih ublehasa koji imaju jedno 325423231554551345435 postova o Lagumdziji pa ce vam reci da ste svi kolektivno u zabludi,da su Rusi krivi za poskupljenje plina a da je za vodu kriva Selma Bajrami (razlog je malo prost pa mogu na pm objasniti koga zanima),uglavnom to je to...
Opusteno ba raja - Drzava za covjeka !!!
U zdravlje i grijte se na televizor.
-
nikimostar
#106 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
hamza_sa wrote:Mene su danas sa ovim povecanjem cijena vode i grijanja, kao i nedavnim struje i plina definitivno doveli na prosjacki stap.
Kiriju placam 300 KM.
Upravitelj 14,80 KM.
Smece 6 KM.
Uzas!!!!!
Slicno nesto kod mene i ja sam podstanar sa muzem i 2 djece,samo sto ja placam grijanje 80KM,a sada ce to biti oko 110 KM,pa stvarno previse
- alibaba_i_30_godina
#107 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Dosadili su mi vise i sa utakmicom i sve vezano za istu!Ateista wrote:Nista cudno, paznja je vise usmjerena na utakmicu pa misle da ce bolje proci.rimac wrote:Nisam sklon teorijama zavjere, ali ne bih se sad čudio da je ovo poskupljenje odrađeno baš pred ovako važnu utakmicu!Spejs wrote: Pa da, hljeba i igara!
Hvalimo se da imamo vodu u izobilju a povecavaju cijenu iste. Ovo samo rade kako bi izvukli vodovod iz minusa, nisu se sjetili da smanje plate, otpuste visak radnika, posalju neke u penziju, izvrse opravku cijevi kako bi smanjili gubitak vode itd.
-
PR-player
#108 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
hehe nisam iz svedskechuchumbamayumbe wrote:Jel to ti iz ŠveCke svijuti govoriš - nema veze?!PR-player wrote:nea veze nek poskupljuje idemo na evropsko, idemo gazit portugal! Za Dzeku i Zmajeve!
BH fanatikosi - Svedska
u sred sarajeva sam a ovo je bilo onako cinicki
i ono usput poziv na bojkot samo SDP-a a ne ostatka mafije mi je smijesan
- bez_ideje
#109 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Nama su prije par dana dosli : neki sudski izvrsitelj i 4 policajca na vrata zbog navodnog duga od 33 KM iz 2009 godine mescini.......
Sreca da cuvamo sve odreske i racune 5 godina unazad,pa smo im na pragu zalijepili na nos taj racun-placen naravno !
Ni oprostite,ni izvinite......
samo odose.....
Poslije vidim,spartaju po zgradi gore-dole i utjeruju postojece i nepostojece dugove koji ne prelaze 50 KM.....valjda ona 4 policajca za bolji efekat sta li..........
A koliko je onih sto imaju hiljede i hiljede neplacenih dugova
Sreca da cuvamo sve odreske i racune 5 godina unazad,pa smo im na pragu zalijepili na nos taj racun-placen naravno !
samo odose.....
Poslije vidim,spartaju po zgradi gore-dole i utjeruju postojece i nepostojece dugove koji ne prelaze 50 KM.....valjda ona 4 policajca za bolji efekat sta li..........
- Dr.Mr.Fr.
#110 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Utakmica ili ne utakmica ovaj je sistem ne održiv totalno...plate stoje ili se smanjuju a svi troškovi života rastu, to obican radnik ne može podnjeti, ovdje mora doci neki revolt ili pobuna gradjana...
a javna preduzeca su slika i prilika ovog i ovakvog sistema, vlada nema snage da ih sruši tako da ih izgleda gradjani moraju rušiti, od promjene vlade i novih izbora nema ništa...treba zavrnuti pare pa onda vidjeti kako ce
a javna preduzeca su slika i prilika ovog i ovakvog sistema, vlada nema snage da ih sruši tako da ih izgleda gradjani moraju rušiti, od promjene vlade i novih izbora nema ništa...treba zavrnuti pare pa onda vidjeti kako ce
- alcho
#111 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Eto im SDP je*o ih on...dok je nama SDP-a i SDA, ne trebaju nam cetnici da nas unistavajudino84 wrote:Ma nemojte se ba sekirati ljudi,sada ce doci madner ili neko sa one liste SDP-ovih ublehasa koji imaju jedno 325423231554551345435 postova o Lagumdziji pa ce vam reci da ste svi kolektivno u zabludi,da su Rusi krivi za poskupljenje plina a da je za vodu kriva Selma Bajrami (razlog je malo prost pa mogu na pm objasniti koga zanima),uglavnom to je to...
- Control panel
#112 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
15 godina mi sutimo. 15 godina razni stranacki kadrovi se uhljebljavaju u ovim preduzecima. mnogi od njih nisu stranacki ali su, kazu platili svoje radno mjesto, taj visak radnika je polako stvarao balasat tim firmama i kad tad je moralo do ovoga doci. a prethodne vlasti su kupovale socijalni mir i gubitke namirivale iz budzeta. i tp samo za plate, a u infrastrukturu nisu ulagali ni marke. mislim da nas ceka jos gora situacija, kad svi tramvaji, autobusi i trolejbusi stanu zbog istrosenosti a menadzeri nisu stvorili uslove da se iz godine u godinu obnavlja vozni park od dijela prodatih karata. kada nisu ulozili ni marsku svojih para u popravak i zamjenu pruge.
kada nam se sve kotlovnice koje su inace dotrajale raspadnu, kada nam cijevi (azbesten idruge) kao i pumpe i rezerevoari raspadnu,
tako postavljen sistem se mora jednom srusiti a sto je najgore pao je na teret SDP-a manje ili vise krivog. njihova ce krivica biti jos veca ako ne ispitaju ovakvo domacinsko poslovanje menadzmenta ovih firmi.
nesposobnost je dosla na naplatu. hoce li ceh platiti SDP ili onaj ko je kriv do njih je.
kada nam se sve kotlovnice koje su inace dotrajale raspadnu, kada nam cijevi (azbesten idruge) kao i pumpe i rezerevoari raspadnu,
tako postavljen sistem se mora jednom srusiti a sto je najgore pao je na teret SDP-a manje ili vise krivog. njihova ce krivica biti jos veca ako ne ispitaju ovakvo domacinsko poslovanje menadzmenta ovih firmi.
nesposobnost je dosla na naplatu. hoce li ceh platiti SDP ili onaj ko je kriv do njih je.
- Dr.Mr.Fr.
#113 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
bez_ideje wrote:Nama su prije par dana dosli : neki sudski izvrsitelj i 4 policajca na vrata zbog navodnog duga od 33 KM iz 2009 godine mescini.......
samo odose.....
Policajci su tu da ih zaštite od mogucih batina koje bi vjerovatno dobili, a policajci ne mogu ništa bez naloga suda, kao ni taj inkasant
osim toga dug od 33 km je bagatelno potraživanje i niko ti ga ne može naplatiti osim suda a to je premala vrijednost za svaki sud...a isto tako cudi me da smiju potraživati nešto što je toliko staro, tu je zastara duga odavno na snazi cini mi se
- madnessa
#114 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Isto sam pod kirijom i moram da plaćam, a neki iznosi su mi veći nego kod tebe. Sada će biti upravitelj 23KM, smeće 7KM, grijanje 100KM, voda 27.5KM, struja 50-60KM. Plaćam još kablovsku+internet u paketu i pretplatu za TV.hamza_sa wrote:Mene su danas sa ovim povecanjem cijena vode i grijanja, kao i nedavnim struje i plina definitivno doveli na prosjacki stap.
Kiriju placam 300 KM.
Upravitelj 14,80 KM.
Smece 6 KM.
Uzas!!!!!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#115 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Premijer Musić istaknuo je danas da će u ovim preduzećima, koja će konačno biti u vlasništvu KS-a, nastupiti i odgovarajuće mjere racionalizacije troškova od smanjenja plaća i toplih obroka do revizije kolektivnih ugovora i sistematizacije zaposlenih, što su predstavnici javnih preduzeća također podržali.
nadati se je da ne lažu
nadati se je da ne lažu
- Ateista
#116 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Ma vjerovatno trebaju skontati kako iskoristiti visak sredstava od poskupljenja, kome koliko povecati plate i slicno.Black swan wrote:Premijer Musić istaknuo je danas da će u ovim preduzećima, koja će konačno biti u vlasništvu KS-a, nastupiti i odgovarajuće mjere racionalizacije troškova od smanjenja plaća i toplih obroka do revizije kolektivnih ugovora i sistematizacije zaposlenih, što su predstavnici javnih preduzeća također podržali.
nadati se je da ne lažu
- alibaba_i_30_godina
#117 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Sumnjam da oni znaju i sta je zastara, ti policajci pogotovo.Dr.Mr.Fr. wrote:bez_ideje wrote:Nama su prije par dana dosli : neki sudski izvrsitelj i 4 policajca na vrata zbog navodnog duga od 33 KM iz 2009 godine mescini.......
samo odose.....
Policajci su tu da ih zaštite od mogucih batina koje bi vjerovatno dobili, a policajci ne mogu ništa bez naloga suda, kao ni taj inkasant, ako imaš dugova ideš na sud a ne u policiju, trebala si ih otjerati sa vrata i reci im da ti se pismeno obrate ako imaju nekog osnova...
osim toga dug od 33 km je bagatelno potraživanje i niko ti ga ne može naplatiti osim suda a to je premala vrijednost za svaki sud...a isto tako cudi me da smiju potraživati nešto što je toliko staro, tu je zastara duga odavno na snazi cini mi se
Nisu nama krivi samo politicari, i mi smo krivi sto ovo sve dopustamo! Hajde da se organizujemo, da pokrenemo nesto, kad nece niko drugi, hajde ako nista mi forumasi da krenemo od necega!
- bez_ideje
#118 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Vjeruj mi,kad sam ih vidjela na vratima.....nije mi na pamet palo da su tu radi komunalija i rezija.....reko dosli da hapse,za sta-ne znamDr.Mr.Fr. wrote:bez_ideje wrote:Nama su prije par dana dosli : neki sudski izvrsitelj i 4 policajca na vrata zbog navodnog duga od 33 KM iz 2009 godine mescini.......
samo odose.....
Policajci su tu da ih zaštite od mogucih batina koje bi vjerovatno dobili, a policajci ne mogu ništa bez naloga suda, kao ni taj inkasant, ako imaš dugova ideš na sud a ne u policiju, trebala si ih otjerati sa vrata i reci im da ti se pismeno obrate ako imaju nekog osnova...
Ono,zbune te totalno.....
Ma ne zanima me jel zastara,jel bagatelno........to je placeno ,njihova greska
A kod mene je stari ,jedan od tih tipova-propast svijeta bi nastao kad bi on dugovao za nesta
tako da.........ta akcija,neplacanja racuna,kod mene fijasko dozivljava odma
Last edited by bez_ideje on 09/11/2011 15:42, edited 1 time in total.
-
sokkia
#119 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
molio bih da mi bilo ko kaže kako se u sarajevu obracunava smece ,jel po clanu domacinstva ili paušalno i koliko dođe za petoclanu porodicu, i koliko košta kubik vode sa poskupljenjem 
- kockica_kockica
#120 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
chuchumbamayumbe wrote:Ja sam trenutno bez posla, žena radi za malu platu, jednostavno smo prestali da plaćamo sve što nam ne mogu isključiti, pa neka tuže.
Izvinjavam se forumašima koji misle da zbog mog neplaćanja namiruju dug, ali ja bih plaćao kada bih imao od čega.
Opletite.
@chuchu ti nisi jedini koji nema od cega platiti sve te komunalije koje su preskupe a od niskoristi...
od mog dijela poreza slobodno neka uzmu za svakog ko nije u stanju platiti njihove usluge i neka namire... ja se ne bunim
-
obelix1
#121 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Psi laju karavane prolaze
takav smo mi narod, dosad nam je struja poskupila 100 puta, kao i gorivo, i hljeb i plin i šta već nije a sad je problem zbog vode i grijanja.
takav smo mi narod, dosad nam je struja poskupila 100 puta, kao i gorivo, i hljeb i plin i šta već nije a sad je problem zbog vode i grijanja.
-
photo
#122 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
ovim poskupljenjima su napravili glupost. sada ce jos manje ljudi da placa racune jer jednostavno ljudi nemaju para. pa ce opet povecati cijene da namire dug a onda ce jos manji broj ljudi placati i tako u nedogled.
umjesto da izvrse naplatu postojecih dugovanja preko sudskih izvrsitelja (pa i pljenidbom pokretnosti ili slicnih stvari), povecavanje cijena ne vodi nicemu dobrom. samo revolt raste sve vise, ljudi imaju sve manje i manje para dok jednom ne pukne.
a hoce li puci, to zavisi koliko je stoka (tj narod) spreman da trpi.
umjesto da izvrse naplatu postojecih dugovanja preko sudskih izvrsitelja (pa i pljenidbom pokretnosti ili slicnih stvari), povecavanje cijena ne vodi nicemu dobrom. samo revolt raste sve vise, ljudi imaju sve manje i manje para dok jednom ne pukne.
a hoce li puci, to zavisi koliko je stoka (tj narod) spreman da trpi.
- alibaba_i_30_godina
#123 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Pausalno, placas 7 KM, barem je tako po kucama.sokkia wrote:molio bih da mi bilo ko kaže kako se u sarajevu obracunava smece ,jel po clanu domacinstva ili paušalno i koliko dođe za petoclanu porodicu, i koliko košta kubik vode sa poskupljenjem
- kockica_kockica
#124 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Nema zastare kod Toplana and CO.. vjeruj mi...NeyDan wrote:Pa zar nije nastupila zastara?! Ukoliko jeste, onda nisi imala nikakvu obavezu placanja duga.kockica_kockica wrote: I da kazem da sam ja jedna od budala koja je digla kredite da bi paltila dug za komunalije koje sam naslijedila
A ovo poskupljenje je FUJ!!!!!
Stvarno ne znam od cega cemo placati ove silne racune ... jos ja sam u kuci, hajd' ne plati neki racun ako smijes, a bez struje, vode i grijanja (plin) se sada ne moze zivjeti!
I ja se sad pitam odakle cu ja sve to placati ...
-
obelix1
#125 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
mislim da su troškovi života u zenici, tuzli, visokom ili npr. goraždu jeftiniji.madnessa wrote:Isto sam pod kirijom i moram da plaćam, a neki iznosi su mi veći nego kod tebe. Sada će biti upravitelj 23KM, smeće 7KM, grijanje 100KM, voda 27.5KM, struja 50-60KM. Plaćam još kablovsku+internet u paketu i pretplatu za TV.hamza_sa wrote:Mene su danas sa ovim povecanjem cijena vode i grijanja, kao i nedavnim struje i plina definitivno doveli na prosjacki stap.
Kiriju placam 300 KM.
Upravitelj 14,80 KM.
Smece 6 KM.
Uzas!!!!!
nemoramo svi živiti u Sarajevu