Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
-
Trebam te
#101 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Swicarska je lijepa ali i sigurna zemlja, trazi da se radi ali se i zaradi. Poslovno sam isla na jedan mjesec sobzirom da je to bilo prije 8 godina nemam stvarnu sliku stanja da komentarisem dalje...
Da i na zimski odmor, na odmoru mi se ucinilo jako skupo, ali eto ocit izdrzljivo posto usvim centrima pretezno rade nasi (ex-Yu) ljudi.
Da i na zimski odmor, na odmoru mi se ucinilo jako skupo, ali eto ocit izdrzljivo posto usvim centrima pretezno rade nasi (ex-Yu) ljudi.
- bubavi1
#102 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Trebam te wrote:Swicarska je lijepa ali i sigurna zemlja, trazi da se radi ali se i zaradi. Poslovno sam isla na jedan mjesec sobzirom da je to bilo prije 8 godina nemam stvarnu sliku stanja da komentarisem dalje...
Hoteli u Svicarskoj su NAJ SKUPLJI na svijetu....mislim da to dovoljno govori!!!
"http://www.lematin.ch/suisse/Les-hotels ... y/28958753"
A vi i dalje mastajte u liejpoj bogatoj Svici...
Blizu 4% nezaposlenih ali zaista tesko pronaci posao, do nedavno su svicarci glasali kako bi vise uplacivali za kasu nezaposlenosti i manje bi dobivali..tako da preko 15000 nezaposlenih su otisli pravo na socijanu pomoc, i sve sto im se da se treba vratiti...
Neko pise da cistacica i obicni radnik mogu solidno zivjeti i graditi kucu u BIH...necu to komentarisati koliko mi je smijesno!
A plata za sofera kamiona se krece oko 5500-6000Bruto..Da napomenem da se kamioni privlace na pruzi, tako da su skroz rijetki u CH.
Pozdrav
- minjonja
#103 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
znam ja jedan par: on baustelac, ona domacica, ponekad na crno cisti kuce, imaju jedno dijete. bogami napravise dvije kuce u BiH i non stop se voze na relaciji CH-BiH.
-
jefferson
#104 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
minjonja wrote:znam ja jedan par: on baustelac, ona domacica, ponekad na crno cisti kuce, imaju jedno dijete. bogami napravise dvije kuce u BiH i non stop se voze na relaciji CH-BiH.
A sta ce im dvije kuce u BiH?
Jel to jedna u njegovom bivsem komsiluku a druga u njenom bivsem komsiluku? Ono da komsije vide?
- minjonja
#105 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
jefferson wrote:minjonja wrote:znam ja jedan par: on baustelac, ona domacica, ponekad na crno cisti kuce, imaju jedno dijete. bogami napravise dvije kuce u BiH i non stop se voze na relaciji CH-BiH.![]()
![]()
![]()
Jel to jedna u njegovom bivsem komsiluku a druga u njenom bivsem komsiluku? Ono da komsije vide?
ne, jednu sebi napravili u sanskom mostu drugu njenoj sestri sagradili u tuzlanskom kantonu.
-
jefferson
#106 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ah OK, reko da nije ono nase tipicno ponasanje gdje se prave kule i gradovi u BiH a nikad se ne vrate.minjonja wrote:jefferson wrote:minjonja wrote:znam ja jedan par: on baustelac, ona domacica, ponekad na crno cisti kuce, imaju jedno dijete. bogami napravise dvije kuce u BiH i non stop se voze na relaciji CH-BiH.![]()
![]()
![]()
ne, jednu sebi napravili u sanskom mostu drugu njenoj sestri sagradili u tuzlanskom kantonu.
Ili grade djeci u BIh a roditelji otisli vani. Onda se postavlja pitanje sto bi se djeca vratila ako roditelji nisu htjeli ostat?
Da bog da da i oni usele u tu kucu u SM, jer ce djeca dobiti djecu, pa unuci, pa tesko bez unuka, i eto to ti je to.
- bubavi1
#107 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
A nas narod kao svugdje, dize kredit na 5 godina koliko im traje ausweiss C...a zasto se ona ne zaposli kada ima firme koje traze osobe za ciscenje??
- minjonja
#108 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
ne znam, nit sam ikad pitala te stvari, ali pretpostavljam da je razlog taj sto ne zna rijeci njemackog. zna gut, grüezi i mozda jos dvije. btw sve troje imaju svicarsko drzavljanstvo. da mene hoce Bog tako pogledatibubavi1 wrote:A nas narod kao svugdje, dize kredit na 5 godina koliko im traje ausweiss C...a zasto se ona ne zaposli kada ima firme koje traze osobe za ciscenje??
-
Melami
#109 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
et vidis ti kakav ti je nas narod. Brate ja ti ne bi pozelio da ti vidis kako oni rade, ako su im to poslovi i napravili dvije kuce onda rade po 12 sati dnevno, Vjerovatno nikd ne odu nigdje na odmor i sebi nista ne uzimaju, mozda djetetu nesto nekad.minjonja wrote:jefferson wrote:minjonja wrote:znam ja jedan par: on baustelac, ona domacica, ponekad na crno cisti kuce, imaju jedno dijete. bogami napravise dvije kuce u BiH i non stop se voze na relaciji CH-BiH.![]()
![]()
![]()
Eh sad, raditi toliko, godinama stediti i odes u BiH i napravis kuce u nekim jebokracinama, da izvines, ne zelim nikog da vrijedjam, al tamo kucu nit moze rentati a niti zivjeti u obje istovremeno. Sve osim sarajeva je crna rupa, i u sarajevu nema posla a da ne pricam za dalje. Uredu onome kome ne treba posao pa ucme kucu negdje daleko i zivi u miru, al sta od druge kuce?? Zar nije bolje bilo uzeti stan u SA dobar, a mozda i dva manja i rentati, imati jednu prosjecnu platu i biti hadzija.
-
sha_ba
#110 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
"Neko pise da cistacica i obicni radnik mogu solidno zivjeti i graditi kucu u BIH...necu to komentarisati koliko mi je smijesno!"
@bubavi1
ja sam napisala i stojim iza toga jer poznajem par porodica... mislim da nije smijesno bas kako kazes... ne znam u kojem dijelu ch zivis al vjeruj tu gdje sam ja moguce je... poznajem licno/osobno porodicu sa 3 djece gdje otac radi u CFF a majka je domacica, pa su napravili kucu dole i vjeruj da bas soldno zive...
ne kazem za sve, naravno, ali ima slucajeva...
@bubavi1
ja sam napisala i stojim iza toga jer poznajem par porodica... mislim da nije smijesno bas kako kazes... ne znam u kojem dijelu ch zivis al vjeruj tu gdje sam ja moguce je... poznajem licno/osobno porodicu sa 3 djece gdje otac radi u CFF a majka je domacica, pa su napravili kucu dole i vjeruj da bas soldno zive...
-
Melami
#111 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
da, u pravu si, ima toga.sha_ba wrote:"Neko pise da cistacica i obicni radnik mogu solidno zivjeti i graditi kucu u BIH...necu to komentarisati koliko mi je smijesno!"
@bubavi1
Jak franak pa zato
-
musa_2004
#112 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Sofer:
za platu se mogu raspitati ako te interesuje, imam poznanika koji to radi. ili je barem dugo radio
inace ovdje mozes vidjeti da se bas puno trazi sofera (samo u mojoj firmi uvjek 4-5 traze)
http://ch.jobrapido.com/?w=chauffeur
inace neznam otkud ljudima prica za krizu itd.
sve koje poznam imaju poslove i to ne lose.
zavrisli ovdje skolu, zanat, fax ili dosli iz bosne pa se snasli.
i svak ko ima 100% penzum ( i taj zeli) trebo bi da moze normalno da zivi, i jos ako je spreman malo raditi na sebi i svom znanju snace se.
4% nezaposlenih i nije bas puno. pogotovo ako gledas koliko ljudi "novo" je doslo u sivcarsku, mislim da je to prosla godina bila 60 ili 80 000 i svi nasli posao. tih 3-4% uvjek stoji, ljudi koji bi svastas.. samo ne radili.
neznam da li se moze kuca u bih izgraditi.. vjerovatno moze.. ali kome je do betona
za platu se mogu raspitati ako te interesuje, imam poznanika koji to radi. ili je barem dugo radio
inace ovdje mozes vidjeti da se bas puno trazi sofera (samo u mojoj firmi uvjek 4-5 traze)
http://ch.jobrapido.com/?w=chauffeur
inace neznam otkud ljudima prica za krizu itd.
sve koje poznam imaju poslove i to ne lose.
zavrisli ovdje skolu, zanat, fax ili dosli iz bosne pa se snasli.
i svak ko ima 100% penzum ( i taj zeli) trebo bi da moze normalno da zivi, i jos ako je spreman malo raditi na sebi i svom znanju snace se.
4% nezaposlenih i nije bas puno. pogotovo ako gledas koliko ljudi "novo" je doslo u sivcarsku, mislim da je to prosla godina bila 60 ili 80 000 i svi nasli posao. tih 3-4% uvjek stoji, ljudi koji bi svastas.. samo ne radili.
neznam da li se moze kuca u bih izgraditi.. vjerovatno moze.. ali kome je do betona
- thea
#113 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Za sve one koji zele da zive i rade u svicerskoj mogu vrlo lako.
Uslov, morate biti inteligentni.
Da budete profesionalac u svom kadru, inzinjerstvo, medicina, naucna istrazivanja. Ono sto se trazi, ali najvise istrazivanja.
Poznavanje stranih jezika, ne jedan vec 2-3.5 stranih jezika ide vrlo brzo ako ste visoko obrazovani, u svici se podrazumjeva visoko obrazovanje govoriti nekoliko tacno stranih jezika.
Ako imate ove predispozicije, u okviru univerziteta cijele svicerske mozete vrlo lako doci do posla.
Ali ce te raditi, je svicarci vole, intelektualce, koji ne znaju kad ce doci kuci, toliko vole svoj posao.
Svicerskoj drzavi trebaju nacunici koji ce unaprijediti zemlju, a da pritom oni iste takve nemaju u svojoj zemlji.
posao zagarantovan.
Za one koji zele nauciti jezik, postoji 1 godina intezivnog ucenje odredenog stranog jezika, u okviru uiniverziteta, nakon ceg mozes traziti posao nekog istrazivackog tima.
Da budete profesionalac u svom kadru, inzinjerstvo, medicina, naucna istrazivanja. Ono sto se trazi, ali najvise istrazivanja.
Poznavanje stranih jezika, ne jedan vec 2-3.5 stranih jezika ide vrlo brzo ako ste visoko obrazovani, u svici se podrazumjeva visoko obrazovanje govoriti nekoliko tacno stranih jezika.
Ako imate ove predispozicije, u okviru univerziteta cijele svicerske mozete vrlo lako doci do posla.
Ali ce te raditi, je svicarci vole, intelektualce, koji ne znaju kad ce doci kuci, toliko vole svoj posao.
Svicerskoj drzavi trebaju nacunici koji ce unaprijediti zemlju, a da pritom oni iste takve nemaju u svojoj zemlji.
posao zagarantovan.
Za one koji zele nauciti jezik, postoji 1 godina intezivnog ucenje odredenog stranog jezika, u okviru uiniverziteta, nakon ceg mozes traziti posao nekog istrazivackog tima.
- minjonja
#114 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
je li postoji neki spisak deficitarnih kadrova u CH? ja gledala na stranici ambasade ali ne nadjoh.
-
Trebam te
#115 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
thea wrote:Za sve one koji zele da zive i rade u svicerskoj mogu vrlo lako.
posao zagarantovan.
Slazem se sa tvojim postom, osim sto profesionalac u svom kadru za mene se podrazumijeva "ako si majstor svog zanata" bez obzira imas li fax ili ne (dobar frizer, dobar majstor u drvetu, itd...sigurna sam da ce ti ljudi naci posao i fino zaradjivati...A Swica kako god sa perspektive Bosne je veoma obecana zemlja
-
Trebam te
#116 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Melami wrote:[\quote]
![]()
![]()
![]()
Kakav stan u SA i hadzinluk? O cemu ti pricas? to su veoma sitne pare za hadzinluka, a ljudi prave kuce is ceifa ne da zarade na njima, ako hoces da zaradjujes na kirijama onda kupis stan u Parizu, Minhenu, Stokholmu, Oslu itd evropskim metropolama...a zivis u Bosni u kuciet vidis ti kakav ti je nas narod. Brate ja ti ne bi pozelio da ti vidis kako oni rade, ako su im to poslovi i napravili dvije kuce onda rade po 12 sati dnevno, Vjerovatno nikd ne odu nigdje na odmor i sebi nista ne uzimaju, mozda djetetu nesto nekad.
Eh sad, raditi toliko, godinama stediti i odes u BiH i napravis kuce u nekim jebokracinama, da izvines, ne zelim nikog da vrijedjam, al tamo kucu nit moze rentati a niti zivjeti u obje istovremeno. Sve osim sarajeva je crna rupa, i u sarajevu nema posla a da ne pricam za dalje. Uredu onome kome ne treba posao pa ucme kucu negdje daleko i zivi u miru, al sta od druge kuce?? Zar nije bolje bilo uzeti stan u SA dobar, a mozda i dva manja i rentati, imati jednu prosjecnu platu i biti hadzija.
-
musa_2004
#117 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
minjonja wrote:je li postoji neki spisak deficitarnih kadrova u CH? ja gledala na stranici ambasade ali ne nadjoh.
neznam da tako nesto postoji,
niti zasto bi to bilo na stranici ambasade, nije njihovo da se petljaju u to.
gledaj po stranicama za posao (linkovano prije) ili neki veci "headhunter" svaka "industrija" ima svojeg glavnog manje vise.
-
Melami
#118 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Za dodatni prihod, 700-800KM je i vis enego dobro u Bosni. To ej jedna plata. koliko ima cetveroclanih porodica koji zive sa mnogo manje love. Meni sad da neko da 700KM mjesecno ne bi nikad ni pomislio da maknem iz Bosne. Bolje lezati u svojoj kuci i gledati TV, ne brinuti brige, nego crnciti negdje, placati taxe nekome , rentati stna i slicno. Nisam znao da su 800KM sitne pare.Bogami porasli apetiti u bosnja. to je isto sad da ja imam 4k dodatne zarade u USA. A sta ce recimo od te druge kuce, samo da se zna da je ima??? Fakat nekad ne razumijem ljude. Trebali su napraviti i 9 spavacih soba pa da se i time hvale.Trebam te wrote:Melami wrote:[\quote]
![]()
![]()
![]()
Jel to jedna u njegovom bivsem komsiluku a druga u njenom bivsem komsiluku? Ono da komsije vide?ne, jednu sebi napravili u sanskom mostu drugu njenoj sestri sagradili u tuzlanskom kantonu.Kakav stan u SA i hadzinluk? O cemu ti pricas? to su veoma sitne pare za hadzinluka, a ljudi prave kuce is ceifa ne da zarade na njima, ako hoces da zaradjujes na kirijama onda kupis stan u Parizu, Minhenu, Stokholmu, Oslu itd evropskim metropolama...a zivis u Bosni u kuciet vidis ti kakav ti je nas narod. Brate ja ti ne bi pozelio da ti vidis kako oni rade, ako su im to poslovi i napravili dvije kuce onda rade po 12 sati dnevno, Vjerovatno nikd ne odu nigdje na odmor i sebi nista ne uzimaju, mozda djetetu nesto nekad.
- thea
#119 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
ne kuzim ove ljude koji pisu da se ogorcavaju na one koji prave kuce u bih a zive u ch, iskreno svatko tko moze da sebi priusti takvo nesto skidam mu kapu. bilo koji posao da radi, ako radi posteno zaraduje svoj novac.
jednom sam cak cula jednu mladu damu iz SA, koja je jednom priliko u nasem drustvu rekla, pa znate oni svakakve poslove tamo rade, ali to je kao za nju ponizno.
ocito da smo mi drstvo za koje je ponizno raditi, a kamo li raditi neki tezi posao. zaista je ponizno raditi kao cistacica a pritom od te plate kupiti sebi BMW.
a jos kucu graditi ma to ne moguce...cistacica
ja to ne podrzavam
jednom sam cak cula jednu mladu damu iz SA, koja je jednom priliko u nasem drustvu rekla, pa znate oni svakakve poslove tamo rade, ali to je kao za nju ponizno.
ocito da smo mi drstvo za koje je ponizno raditi, a kamo li raditi neki tezi posao. zaista je ponizno raditi kao cistacica a pritom od te plate kupiti sebi BMW.
ja to ne podrzavam
-
musa_2004
#120 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
thea wrote:ne kuzim ove ljude koji pisu da se ogorcavaju na one koji prave kuce u bih a zive u ch, iskreno svatko tko moze da sebi priusti takvo nesto skidam mu kapu. bilo koji posao da radi, ako radi posteno zaraduje svoj novac.
ja to ne podrzavam
hmm neznam jeli ovo bilo za mene.. nadam se da ne jer bi onda bilo pogresno razumljeno.
svako naravno ima pravo raspolagati sa parama koje zaradi kako zeli. i koji god posao u piptanju je, ako je legalan svaka cast i samo naprjed. nije sramota nista posteno zaraditi.
i svaki posao ima svoje + i - i isto tako se svaki treba cjeniti i profesionalno uraditi.
ja sam recenicu stavio kao salu, jer cu pare radije u loziti ili u neku skolu (na srecu zavrseno za sada) ili jos bolje u putovanja. meni je samo smjesno malo kad vidim ljude.. imaju jednu kucu dole budu tu mozda 2-3 sedmicno u godini, i onda uzmu jos vikendicu ili drugu kucu... ali naravno ako im volja.. pravi 4. meni bi bilo zao para.. a prica za pemziju... pa imaces para tad ako sta na stranu ostavis pa ako ti treba uzmi vikendicu ili iznajmi.
ali naravno si u pravu, kako kome volja.. neka gradi
-
Trebam te
#121 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Mislim da se nemozemo ovdje razumjeti i ne bih isla dalkeo u diskusiju, jer ocit stvari gledamo iz razlicite perspective,Melami wrote:Za dodatni prihod, 700-800KM je i vis enego dobro u Bosni. To ej jedna plata. koliko ima cetveroclanih porodica koji zive sa mnogo manje love. Meni sad da neko da 700KM mjesecno ne bi nikad ni pomislio da maknem iz Bosne. Bolje lezati u svojoj kuci i gledati TV, ne brinuti brige, nego crnciti negdje, placati taxe nekome , rentati stna i slicno. Nisam znao da su 800KM sitne pare.Bogami porasli apetiti u bosnja. to je isto sad da ja imam 4k dodatne zarade u USA. A sta ce recimo od te druge kuce, samo da se zna da je ima??? Fakat nekad ne razumijem ljude. Trebali su napraviti i 9 spavacih soba pa da se i time hvale.Trebam te wrote:Melami wrote:[\quote]
![]()
![]()
![]()
Jel to jedna u njegovom bivsem komsiluku a druga u njenom bivsem komsiluku? Ono da komsije vide?ne, jednu sebi napravili u sanskom mostu drugu njenoj sestri sagradili u tuzlanskom kantonu.Kakav stan u SA i hadzinluk? O cemu ti pricas? to su veoma sitne pare za hadzinluka, a ljudi prave kuce is ceifa ne da zarade na njima, ako hoces da zaradjujes na kirijama onda kupis stan u Parizu, Minhenu, Stokholmu, Oslu itd evropskim metropolama...a zivis u Bosni u kuciet vidis ti kakav ti je nas narod. Brate ja ti ne bi pozelio da ti vidis kako oni rade, ako su im to poslovi i napravili dvije kuce onda rade po 12 sati dnevno, Vjerovatno nikd ne odu nigdje na odmor i sebi nista ne uzimaju, mozda djetetu nesto nekad.
Smatram, prvo vrlo je malo stanova u SA da se izdaju za te pare, drugo malo je ljudi koji to mogu platiti a stranci malo dodju budu i odu (hocu reci trziste rentanjaje nestabilno I siromasno uz puno glavobolje) …doduse ti poredis sa USA I mozda imas pravo ( mada recimo rentanje u NY je dosta profitabilno itd)
700KM nisu neke pare ni u Bosni, dole su cijene hrane iste kao I u svim evropskim zemljama poredjenja radi mozda I vise nego u USA osim ako nemas vlastitu bastu pa ne moras na pijacu svaki dan…svi uvozni prozvodi su skuplji nego u Evropi ili su blizu evropskih.
Poredjenja radi nije isto 700KM u Bosni I $4000 u Americi, mislim da je omjer ako vec vagamo 3000KM/$4000 radila sam i u USA I znam
- thea
#122 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
svako raspolaze svojim novcem kako zeli, i ja bi graadila sebi 5 luksuznih kuca sa dizajniranim namjestajem da iznajmljujem strancima ali ne mogu.
nek se gradi bih bar ovi iz dijaspore urade fasade
ovi nasi urade kucu od 3 sprata, jadna nikad fasade ne vidi, kao po jedan sprat sinovima, koji se na kraju mrze i niko ne zivi skupa.
nek se gradi bih bar ovi iz dijaspore urade fasade
ovi nasi urade kucu od 3 sprata, jadna nikad fasade ne vidi, kao po jedan sprat sinovima, koji se na kraju mrze i niko ne zivi skupa.
-
jefferson
#123 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ma ja sam to napisao.thea wrote:ne kuzim ove ljude koji pisu da se ogorcavaju na one koji prave kuce u bih a zive u ch, iskreno svatko tko moze da sebi priusti takvo nesto skidam mu kapu. bilo koji posao da radi, ako radi posteno zaraduje svoj novac.
ja to ne podrzavam
Ne zgrazavam se na kuce. Nego ono, ako vec se ima visak para onda zar nije bolje vikendicu na vlasicu i sl? Samo misljenje nista drugo, ja bi prvi to uradio.
A to za poslove koji su kao ponizni. Pa BiH upravo i ima taj problem jer svi hoce da budu direktori nakon skole, da imaju koznu foteljui da pametuju.
Zato kad odu vani svi imaju otreznjenje koje traje par mejseci. Oni koji ne skontaju princip vrate se oni koji skontaju ostanu, a oni koji skontaju kako da iskoriste princip dog eat dog, ostanu i dobro zavrse.
-
Melami
#125 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
KUCA je uredu, al KUCE nije.thea wrote:ne kuzim ove ljude koji pisu da se ogorcavaju na one koji prave kuce u bih a zive u ch, iskreno svatko tko moze da sebi priusti takvo nesto skidam mu kapu. bilo koji posao da radi, ako radi posteno zaraduje svoj novac.
ja to ne podrzavam