Vjerujete li da ce opet biti rata?

nezavisni

#101 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by nezavisni »

udrch wrote:
nezavisni wrote:Moze li neko od 'zagovornika' nasilnih metoda, objasniti moguce ishode tog eventualnog rata? Ko sta moze dobiti, a sta izgubiti tim ratom?
U najmanju ruku Srbi će izgubiti Zvornik, Bratunac i Srebrenicu, vojno ili kasnijim mirovnim pregovorima..osim ovog dijela, izgubiće kompletnu Istočnu Hercegovinu, Doboj vjerovatno..
Hrvati će se svesti samo na Hercegovački pašaluk ako budu neovisna strana u sukobu..

Ono što je neko dobro primjetio, a što i mene plaši jeste da bi sutrašnji borci bili mnogo krvožedniji od prošlih..vjeruje i da bi među probosanskim snagama bilo kapitalnih zločinaca..
Ako je ovaj ishod izvjestan, sta se ceka? I uopste, ako su vec svi ubjedjeni u pozitivan ishod sta se onda ceka?
breuer

#102 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by breuer »

Skijaš wrote:
Šef wrote:
radostan dan wrote:
Možda sam pretjerao. HajD nek bude 3 - 5 dana.
Dan-dva, plafon.
Dva dana ili dvije godine, to je manje važno. Ono što je važno jeste činjenica da bi se branilo teritorijalni integritet države. Niko normalan ne traži sukob i svima je u interesu da ne dolazi do jednostranih poteza, ni Sarajeva ni četnika.
:thumbup: :bih:
Skijaš

#103 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Skijaš »

radostan dan wrote:4 Skijaš - U cilju sagledavanja brojnog stanja zaraćenih strana, možeš li mi definisati pojam - četnik 2011-?
Srbin koji smatra da taj entitet pripada samo srpskom narodu, u okviru BiH ili kao samostalna država.
radostan dan

#104 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by radostan dan »

Skijaš wrote:
radostan dan wrote:
Šef wrote:
Zaboravio si forumski trust mozgova. :wink:
Bogami nisam, moje prognoze zasnovane su na informacijama iz njihovih postova.
Dodik je rekao da separatisti nemaju šanse puškom ni dva dana. Zato je njegova jedina nada to da bi Sarajevo mirno gledalo raspad zemlje. A oni koji, u medijima ili ovdje na forumu, šire tu laž da je miran raspad zemlje moguć, oni su u suštini najveća prijetnja miru jer ohrabruju separatiste.
Bez obzira na neke različite poglede, cijenim te kao ozbiljnijeg forumaša. Nije valjda da vjeruješ sve što Dodik izlaprda, pogotovu na mjesec dana pred izbore, u bijeljinskoj sali na skupu sa bn poljoprivrednicima?
Šef

#105 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Šef »

radostan dan wrote:
Šef wrote:
Zaboravio si forumski trust mozgova. :wink:
Pardon cijenjeni kolega, do mene je. :wink:
Skijaš wrote:
Dva dana ili dvije godine, to je manje važno. Ono što je važno jeste činjenica da bi se branilo teritorijalni integritet države. Niko normalan ne traži sukob i svima je u interesu da ne dolazi do jednostranih poteza, ni Sarajeva ni četnika.
Tu državu sačinjavaju i Srbi, koje ti zoveš četnicima. I pola teritorijalnog integriteta države pripada njima. I oni ga brane od tebe. :-)
udrch

#106 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by udrch »

Samo se vi zajebajite..ja ne vjerujem da je neko kontrolisano poslao ove majmune koji su kroz Tuzlu prošli sa četničkom zastavom..
To niko ni u ludilu nije očekivao, mrtva glava je mogla vrlo lahko pasti, s obzirom da od Brčanske malte gdje su ovi zaustavljeni počinju da dominiraju novonaseljeni Zvorničani, Bratunčani i Srebreničani..
Sreća je da to ni u ludilu niko nije očekivao, moguće da su mnogi mislili da se radi o nekim našim budalama prije nego ih je policija sklepala..
Jedna mrtva četnička glava mogla bi svašta da poremeti..bošnjačka nije toliko skupa, jer Bošnjo nije naučio da se sveti na nedužnom, a smradovima je svejedno..

Ja više nisam siguran da je sve pod kontrolom..
Skijaš

#107 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Skijaš »

nezavisni wrote:
udrch wrote:
nezavisni wrote:Moze li neko od 'zagovornika' nasilnih metoda, objasniti moguce ishode tog eventualnog rata? Ko sta moze dobiti, a sta izgubiti tim ratom?
U najmanju ruku Srbi će izgubiti Zvornik, Bratunac i Srebrenicu, vojno ili kasnijim mirovnim pregovorima..osim ovog dijela, izgubiće kompletnu Istočnu Hercegovinu, Doboj vjerovatno..
Hrvati će se svesti samo na Hercegovački pašaluk ako budu neovisna strana u sukobu..

Ono što je neko dobro primjetio, a što i mene plaši jeste da bi sutrašnji borci bili mnogo krvožedniji od prošlih..vjeruje i da bi među probosanskim snagama bilo kapitalnih zločinaca..
Ako je ovaj ishod izvjestan, sta se ceka? I uopste, ako su vec svi ubjedjeni u pozitivan ishod sta se onda ceka?
Sarajevo neće izazvati oružani sukob jer nema potrebe za tim. Bitno je zadržati stvari u okviru sistema i podržati euroatlantske integracije kroz koje će unutrašnje uređenje BiH evoluirati u svima prihvatljiv model. Bez mrtvih i nasilja.
Irvinovo stado

#108 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Irvinovo stado »

Ja teme... Ovo ce brzo pod kljuc :D
Skijaš

#109 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Skijaš »

radostan dan wrote:
Skijaš wrote:
radostan dan wrote:
Dodik je rekao da separatisti nemaju šanse puškom ni dva dana. Zato je njegova jedina nada to da bi Sarajevo mirno gledalo raspad zemlje. A oni koji, u medijima ili ovdje na forumu, šire tu laž da je miran raspad zemlje moguć, oni su u suštini najveća prijetnja miru jer ohrabruju separatiste.
Bez obzira na neke različite poglede, cijenim te kao ozbiljnijeg forumaša. Nije valjda da vjeruješ sve što Dodik izlaprda, pogotovu na mjesec dana pred izbore, u bijeljinskoj sali na skupu sa bn poljoprivrednicima?
Pa to za dva dana ne vjerujem, potrajalo bi to mjesec i po, dva. Ali eto počeli ste se zafrkavati sa prognozama, pa rekoh da vas podsjetim na Dodikove riječi.
IHAVEDREAM

#110 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by IHAVEDREAM »

Skijaš wrote:
radostan dan wrote:4 Skijaš - U cilju sagledavanja brojnog stanja zaraćenih strana, možeš li mi definisati pojam - četnik 2011-?
Srbin koji smatra da taj entitet pripada samo srpskom narodu, u okviru BiH ili kao samostalna država.
E ovo je vec "Visa matematika "za mene.... :-) Je li ovo neka Evaluacija primata u 2011 koju sam ja propustio u profesionalnoj nadogradnji.... :-)
samo pitam

#111 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by samo pitam »

udrch wrote:Samo se vi zajebajite..ja ne vjerujem da je neko kontrolisano poslao ove majmune koji su kroz Tuzlu prošli sa četničkom zastavom..
To niko ni u ludilu nije očekivao, mrtva glava je mogla vrlo lahko pasti, s obzirom da od Brčanske malte gdje su ovi zaustavljeni počinju da dominiraju novonaseljeni Zvorničani, Bratunčani i Srebreničani..
Sreća je da to ni u ludilu niko nije očekivao, moguće da su mnogi mislili da se radi o nekim našim budalama prije nego ih je policija sklepala..
Jedna mrtva četnička glava mogla bi svašta da poremeti..bošnjačka nije toliko skupa, jer Bošnjo nije naučio da se sveti na nedužnom, a smradovima je svejedno..

Ja više nisam siguran da je sve pod kontrolom..
trebalo je marvu palicama namlatiti...poslati ih polomljene u Doboj !samo da im pogana duša u nosu ostane ! nek divljaju ovako po Kosovu ..hoće al u k...cu ! a nama pišaju i seru po šehidskom mezarju ! i urlaju sa četničkim zastavama u po' Tuzle ! e jadu i čemeru šta smo doživjeli ! :(
Šef

#112 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Šef »

Irvinovo stado wrote:Ja teme... Ovo ce brzo pod kljuc :D
Dobra je tema. Svi govore o ratu ko da je to dječija igra. To se oslobađa na sve strane, sve je već izračunato. A niko konkretno i argumentovano da napiše, kako, šta, gdje, kuda, čime, otkud, s kim, protiv koga i protiv čega, itd... :D
nezavisni

#113 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by nezavisni »

Skijaš wrote:
nezavisni wrote: Ako je ovaj ishod izvjestan, sta se ceka? I uopste, ako su vec svi ubjedjeni u pozitivan ishod sta se onda ceka?
Sarajevo neće izazvati oružani sukob jer nema potrebe za tim. Bitno je zadržati stvari u okviru sistema i podržati euroatlantske integracije kroz koje će unutrašnje uređenje BiH evoluirati u svima prihvatljiv model. Bez mrtvih i nasilja.
A zasto bi Srbi imali interes da izazovu oruzani sukob? Gore je neko vec objasnio da to nije u njihovom interesu: imaju etnicki cistu drzavu u drzavi, i u njoj rade sta zele.
Ma.Le.Na

#114 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Ma.Le.Na »

nata_sa wrote:Ljudi moji,
kako koji dan sve mi veća nelagoda živjeti u ovoj našoj Bosni. Jel to pritisak medija ili lični osjećaj zbog svega što se preživjelo u prethodnom ratu...ne znam, ali činjenica je da se nešto dešava.
Pitam, prvenstveno one koji su preživjeli prošli rat, bili tu pod granatama, borili se na ovaj ili onaj način, da li mislite da nam se ista sudbina ponovo sprema?
Da li postoje oni koji bi opet pristali da idu boriti se....na kraju opet ni za šta??
Da li je moguće prisiliti ove naše vođe da nešto učine, da ih opkolimo u parlamentu, vladi, ili gdje već, i ne damo im napolje dok ne donesu određene zakone, odluke...?? Napraviti miran protest i ne micati se dok ne dobijemo nešto. Ovdje mislim na sve entitete jer smatram da nikome od običnih ljudi nije u interesu rat. Pošto je ovu zemlju teško ujediniti mislim da je najlakše ujediniti se u muci, da se skupimo...
Jesmo li zaista nemoćni....
ne mislim..
da mislim ..ne bi bila ovdje..nego negdje daleko
Skijaš

#115 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Skijaš »

Šef wrote:
Skijaš wrote:
Tu državu sačinjavaju i Srbi, koje ti zoveš četnicima. I pola teritorijalnog integriteta države pripada njima. I oni ga brane od tebe. :-)
Ja ne dovodim u pitanje dvoentitetsko uređenje države niti podržavam jednostranu akciju Sarajeva kojom bi se izašlo van sistema i recimo poslalo policiju kantona Sarajevo da kontroliše saobraćaj između Rogatice i Višegrada. Ali oni koji podržavaju takve jednostrane poteze, stavljanje državnih zakona van snage, otcjepljenje entiteta i slično, moraju biti spremni na žestoku reakciju. Nismo zaboravili ono mučenje granatama i snaperima i vrlo dobro znamo s kim imamo posla.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#116 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Truba »

čim počnu vake teme cijene ulja i šećera idu gore
Skijaš

#117 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Skijaš »

nezavisni wrote:
Skijaš wrote:
nezavisni wrote: Ako je ovaj ishod izvjestan, sta se ceka? I uopste, ako su vec svi ubjedjeni u pozitivan ishod sta se onda ceka?
A zasto bi Srbi imali interes da izazovu oruzani sukob? Gore je neko vec objasnio da to nije u njihovom interesu: imaju etnicki cistu drzavu u drzavi, i u njoj rade sta zele.
Pa Dodik spominje stavljanje državnih zakona van snage. Ako ne bude takvih pobunjeničkih poteza, neće biti ni oružanog sukoba. Ne znam šta ti tu nije nije jasno.
CungaLunga

#118 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by CungaLunga »

Ako opet bude rata, svi cemo biti pred kompjuterima da komentarisemo... :roll:
zavrzlama

#119 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by zavrzlama »

Vjerujem.....

srbija ce isti izazvati jer su im BIH srbi jedino preostali kao adut za prolongiranje neizbjeznog desavanja naroda u samoj srbiji..srbija nije demokratski,civilizacijski i tehnoloski jaka da prizna moralni,strateski i vojni poraz jedne 200-godisnje ideologije na miran nacin...srpska politika i sama zna da rs ne moze funkcionirati unutar BIH , velikosrbi ne da toliko zele sukob,koliko ih samo postojanje rs-a tjera na konstantnu konfrontaciju ,jer kako sam rekao nemoguce je da tvorevina kaom rs egzistira u BIH jer su to dvije ne spojive stvari,a da velikosrbi se odreknu srpskog eskluziviteta nad rs-om i prihvate BIH ,tad rs nema svrhu svog postojanja...

velikosrbi ce izazvat rat,jer znaju da iako fasuju BIH im nece nigdje pobjeci,a zapad radi kontrole bosnjaka ce mozda ponovo sacuvati rs u dejtonskom obliku....velikosrbi kontaju da izazivanjem rata nemaju sta izgibiti,jer ce ako nista dodatno udaljiti srbe od suzivota i BIH,i uvjeriti MZ da srbi trebaju dobiti svoj dio BIH i pripojiti srbiji ili se seliti za srbiju....stvarana politika velikosrba i jest dokazati da srbi ne zele i ne mogu zivjeti sa drugima van srbije....
karanana

#120 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by karanana »

Skijaš wrote: Pa Dodik spominje stavljanje državnih zakona van snage. Ako ne bude takvih pobunjeničkih poteza, neće biti ni oružanog sukoba. Ne znam šta ti tu nije nije jasno.
pa sta i da je bio onaj proljetnji referendum? sta da nisu pritisli dodika da ga odgodi?
mislis da bi se zaratilo da ga je odrzao?
Irvinovo stado

#121 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Irvinovo stado »

zavrzlama wrote:Vjerujem.....

srbija ce isti izazvati jer su im BIH srbi jedino preostali kao adut za prolongiranje neizbjeznog desavanja naroda u samoj srbiji..srbija nije demokratski,civilizacijski i tehnoloski jaka da prizna moralni,strateski i vojni poraz jedne 200-godisnje ideologije na miran nacin...srpska politika i sama zna da rs ne moze funkcionirati unutar BIH , velikosrbi ne da toliko zele sukob,koliko ih samo postojanje rs-a tjera na konstantnu konfrontaciju ,jer kako sam rekao nemoguce je da tvorevina kaom rs egzistira u BIH jer su to dvije ne spojive stvari,a da velikosrbi se odreknu srpskog eskluziviteta nad rs-om i prihvate BIH ,tad rs nema svrhu svog postojanja...

velikosrbi ce izazvat rat,jer znaju da iako fasuju BIH im nece nigdje pobjeci,a zapad radi kontrole bosnjaka ce mozda ponovo sacuvati rs u dejtonskom obliku....velikosrbi kontaju da izazivanjem rata nemaju sta izgibiti,jer ce ako nista dodatno udaljiti srbe od suzivota i BIH,i uvjeriti MZ da srbi trebaju dobiti svoj dio BIH i pripojiti srbiji ili se seliti za srbiju....stvarana politika velikosrba i jest dokazati da srbi ne zele i ne mogu zivjeti sa drugima van srbije....
Nemoguce citati zbog prekomjerne upotrebe termina "Srbija", "velikosrbi", a nekad ti se omakne pa kazes i "Srbi" :shock: :D
Šef

#122 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Šef »

Zavzrlama, lupaš ko Maksim po diviziji. Srbiji ne treba RS u Srbiji. Bolje imati uticaja u dvije držve nego u jednoj. Drugo, ne treba im tolika granica sa Hrvatskom.
IHAVEDREAM

#123 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by IHAVEDREAM »

VJERUJEM........ :(
1992 god na prostorima bivse BiH ( i bivse" JUGOSLAVIJE" ) je provejavao DUH zajednistava.., a desio se rat :( ... :( 2011...rata nema, a zajednistvo je postalo "MISLENA IMENICA".... :oops: Zajednistvo-NUSPRODUKT jedne zablude -SFRJ :oops: Mi smo "KONACNO" Oslobodjeni..... :oops..Vlastite savjesti :oops:
Last edited by IHAVEDREAM on 29/08/2011 00:19, edited 2 times in total.
levana

#124 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by levana »

Šef wrote:
Irvinovo stado wrote:Ja teme... Ovo ce brzo pod kljuc :D
Dobra je tema. Svi govore o ratu ko da je to dječija igra. To se oslobađa na sve strane, sve je već izračunato. A niko konkretno i argumentovano da napiše, kako, šta, gdje, kuda, čime, otkud, s kim, protiv koga i protiv čega, itd... :D
Ne mislim da svi govore kao da je djecja igra. Mnogi zabrinuto analiziraju, opserviraju, neki sa vise logike i racionalnosti, neki manje... Moje skromno misljenje na temu - sumnjam u sukobe golemih razmjera, zapravo sumnjam da je nas narod moguce pokrenuti u njegovoj letargiji i izdrzljivosti kada trpi. Onaj u RS u neopisivoj bijedi, pa repom ne mrda, suti i trpi... I mislim kakav rat, ko ce ga dopustiti... dodik? ugroziti tesko stecenu milionsku imovinu? vodje u federaciji, ministri, parlamentarci sa 5 (pet!) hiljada maraka mjesecne zarade˝, plus, plus, plus...
Ne pokrece se niko da protestira, demonstrira, trazi, pita, zahtijeva... Pa ko onda da ratuje?
Skijaš

#125 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Skijaš »

CungaLunga wrote:Ako opet bude rata, svi cemo biti pred kompjuterima da komentarisemo... :roll:
Ne znam za tebe, ali ako dođe do oružanog sukoba, buraz i ja ćemo posjetiti našeg dobrog prijatelja u Srebrenici, gradu po kojem je franjevačka provincija dobila ime. Da jedemo mladi kravlji sir, marmeladu od jabuka i lovimo muflone.
Last edited by Skijaš on 29/08/2011 00:19, edited 1 time in total.
Locked