dibidus wrote:Nakon svih ovih godina trunjenja o ovim pitanjima koja su, kako vidimo, sva povezana, jos uvijek imamo dosta vrcenja u krug, tj, ponavljanja vec recenog i apsolviranog, ali ja primjecujem i izvjestan pomak.
Mislim da smo se svi slozili da buducnost ove drzave potpuno zavisi od BALANSA TRI nacionalna bloka. Svaki dizbalans je rusi.
Mi se trenutno nalazimo u najvecem mogucem dizbalansu i ja zelim na to da ukazem. Mi vise uopste nemamo one "u sredini" tj. Bosance koji ne pretezu ni na jednu starnu. Svi ti koji su bili na toj bosanskoj sredini, gdje i sebe svrstavam, su svjesno ili nesvjesno odvuceni na jednu stranu i zato danas imamo zemlju Bosnu bez Bosanaca.
To sto neko za sebe smatra da je Bosanac, to moze macku objesiti o rep.
Taj Bosanac, gdje i sebe svrstavam, nema uopce niti jednu mogucnost da se tako i politicki artikulise (stalno upotrebljavam ovu rijec, nemam bolje) i da time zaista DOKAZE svoje bosanstvo.
Ja sam se nadao da ce tu artikulaciju uciniti SDP, jer je imao sve pretpostavke za to. Prije svega taj nekakav kontinuitet od prijeratne zajednicke partije.
Ali sipak. Ja sam spreman reci da je danas SDA jednako prihvatljiva odnosno neprihvatljiva nebosnjacima kao i SDP.
Ali ona kap koja je prelila casu je ovaj LOPOVSKI KADROVSKI koncept SDP-a!
Zar moze jos neko, nakon svih ovih kadrovskih skandala, jos uvijek vjerovati da je afera reket izmisljenja?
Zar moze neko jos uvijek onome ko DIREKTNO U KAMERU KAZE da svjesno mece na vazna mjesta rodbinu i prijatelje jer njima vise vjeruje, zar se nekome takvom moze vjerovati da mu je gradnja integralne i funkcionalne drzave na prvom mjestu?
Praviti novu stranku na istu matricu - "nije bitno ko je sta, hajmo zajedno" je utopija. To se najbolje vidjelo na primjeru Nase stranke koja je u startu "zagadjena" ubacenim elementima i trajno onesposobljena za svoju integrativnu misiju.
Zato ja mislim da je u politickom smislu nuzno uvesti neki EGZAKTAN kriterij koji ce zaista izdvoji to neko "cisto bosansko tkivo".
Boljeg kriterija od ateizma trenutno ne vidim.
Ova prica kako niko ne brani bosanskim Srbima i Hrvatima da masu istom zastavom kakva se vijori na Ajvatovici je prica za malu djecu i necu je ovdje ni razglabati. Toj prici je mjesto na temi o Bosnjackom identitetu koji je zaista cista konfuzija.
A ako se ispostavi ono sto mi se, nazalost, cini da jeste stvarnost - da vecina Bosnjaka ZAISTA tu ne vidi nikakav problem, onda je vrijeme kazati ADIO i ovoj temi i ovoj Drzavi.
Slusaj, nemam zaista nista protiv tvojih pateticnih "wanna be politicki naliticar" monologa, ali ti i takvi kao ti su zadnji koji bi smjeli trubit o, kako kazes, konfuznom bosnjackom identitetu.Jer, ne postoji politicka grupacija ciji je identitet toliko konfuzan kao onaj dijaspore susjednih drzava. Sami su se, bez bosnjackog uplitanja, davno odredili kako spram BiH tako i spram maticama i to je zavrsena prica koja niti Bosnjake kao kolektiv zanima niti u tome vide problem za sebe, jer -suprize, suprize- Bosnjaci danas i sada pri prosudivanju politickih i drustvenih kretanja uzimaju sopstveni interes kao osnovicu, kao uostalom svi ostali politicki narodi. Ili ti smatras da bi Bosnjaci trebali biti zabrinuti i analizirati moguci uzrok i "krivicu" sa svoje strane za ne samo antidrzavno vec i anticivilizacijsko ponasanje dobrog dijela Srba u BiH? Kad,npr., Milos iz Banja Luke na proslavi Borceve titule mase umjesto zastave BiH srpskom trobojnicom i klice najvecem srpskom heroju Smradicu, Bosnjaci bi trebali sto hitnije sazvati, npr., VKB i to sve u Bosnjackom Institutu i razmatrati sta je to,s bosnjacke strane,u inace finom i u raji omiljenom Milosu probudilo malog cetnika? I nakon sto kostatiraju da je i ovaj put krivica njihova, jer su insistirali da Milosev ujak odgovara za ratni zlocin, poslati pismo isprike i zahvalnosti sto mali Milos nije, kao donedavno sugradani mu, cupao nisane iz obliznjih mezarluka i slavodobitno nosao po Gospodskoj uz odobravanje mase?
Malo morgen, sto rece onaj sto danas pociva pod lipom kraj Pozarevca.