NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Locked
madner

#101 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by madner »

vs84sa wrote:ako mislis buducnost podjele ove zemlje koja je vec ionako podijeljena zavisi od 3 vjere, onda se slazemo. a bosne sa takvim konceptom nikad nece biti, jer nema mjesta ni za tebe ni za mene, Iliju Jurisica, Divjaka, Šibera, Osima, Montena...

ne znam zasto si toliko ogorcen na SDP, da se razumijemo nisam glasao za njih, ali u ovom trenutku oni koriste zakonske mogucnosti da koliko toliko promovisu tu Bosansku snagu. Znaci imaju i hrvate i srbe i bosnjake i bosance i ostale. Daleko je to od idealnog al puno je bolje od marioneta iz drugih stranaka kakav je npr Vlajki i njemu slicni.
Da ti objasnim problem sa SDPom. Odredjena grupacija je jako razocarana SDPom i odkazala mu je podrsku i okrenula se progresivnim strankama tipa NS. Jer su utvrdili da su SDPovci lazni multietnicari koji ne uvazavaju narode nego guraju taj Bosanski koncept.

Dok recimo bivsi lider NS otvoreno kaze isto sto i Vasic, nema Bosanaca. Sada su vise razocarani sto jedna takva progresivna snaga nije prosla.
popajic

#102 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by popajic »

@dibidus
...Mislim da smo se svi slozili da buducnost ove drzave potpuno zavisi od BALANSA TRI nacionalna bloka. Svaki dizbalans je rusi.

Mi se trenutno nalazimo u najvecem mogucem dizbalansu i ja zelim na to da ukazem. Mi vise uopste nemamo one "u sredini" tj. Bosance koji ne pretezu ni na jednu starnu. Svi ti koji su bili na toj bosanskoj sredini, gdje i sebe svrstavam, su svjesno ili nesvjesno odvuceni na jednu stranu i zato danas imamo zemlju Bosnu bez Bosanaca...
Ko se slozio ? Kad ? :-)
Ovu drzavu upravo koce , a i ruse tri nacional ( isticka ) bloka. Jedino sto je tu izbalansirano je imovinsko stanje nacionalnih vodja. Sve drugo je u debelom debalansu .
Buducnost ove drzave lezi jedino u deraterizaciji klero sovinizma , etno nacionalizma.
Ne da se treba truditi da se nac. blokovi izbalansiraju , nego ih treba svugdje i na svakom mjestu harangirati u korist gradjanina , pojedinca , covjeka !
A sto se Bosanaca tice - ima ih !
Oni koji su svjesno ili nesvjesno ( ! ) odvuceni na tu neku drugu stranu - nikad Bosanci nisu ni bili 8)
Hipatija

#103 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Hipatija »

Meni ni jedna posebnost ( po bilo kojem atributu, svojstvu, osobini, kriteriju,...) ne smeta, ali ...(uvijek ima ono jedno „govnarsko“ – ali);
Ukoliko bila koja posebnost izrasta do glavnog i najvažnijeg obilježja, koje prevladava nad svim onim što je opštije od toga posebnog;
Ukoliko to posebno predstavlja kočnicu za sve ostalo što je važnije i bitnije za čovjeka i čovječanstvo;
Ukoliko to posebno nije na „zdravim ljudskim temeljima“;
Ukoliko to posebno nanosi štetu svim drugim posebnostima;
....
Onda tom posebnom mogu samo uputiti protest na čistom Bosanskom jeziku, koji svi dobro razumiju:
Idite u tri p..materine! Pustite nas da živimo i radimo normalno, ko ljudi !
I taj protest mogu uputiti i zaštitnicima tog posebnog (m. Dodik, M. Bosić, D. Čović, B. Ljubić, M. Cerić, F. Radončić,....).
U narednom linku, Josip Pejaković: "Ona Bosna koju oni brane - NE VALJA!"
Last edited by Hipatija on 19/08/2011 11:42, edited 4 times in total.
vs84sa

#104 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by vs84sa »

poceo sam nesto pisat pa naletih na ovo...

http://www.youtube.com/watch?v=8HrVW3YcKdE
avantime

#105 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by avantime »

dibidus wrote: I zaista, kako izaci na kraj sa hrvatskim domoljubima koji vole samo "svoju" Herceegovinu i pogotovo Srbima koji samo vole "svoju" Republiku Srpsku? A i Hercegovina i RS su dio BiH.
Na kraju ce zapravo ispasti da je glavni uzrok ovog rata bio "nesporazum" oko pojma domovine, jer svi vele da su se branili!
Apsolutno netočno. Tipična predrasuda koja nema nikakvu argumentaciju u stvarnosti. Iz svog iskustva znam da se hercegovci ne odriču Bosne, nego je upravo suprotna stvar u pitanju. "Bosna" negira Hercegovinu te samim tim stvara animozitet prema sebi. I Bosna i Hercegovina je jednako zemlja svih njenih stanovnika. RS je dominantno srpski Federacija Bošnjačka. Čisto zbog brojki. platformaški sateliti su samo smokvini listovi.

Što se tiče srba i RS-a. Meni je to kod njih sasvim logično. Ne vidim koji bi razlo imali voljeti Sarajevo kad iz njega dolaze samo salve vrijeđanja, omalovažavanja, diskriminiranja prema njima. Dapače, ima puno rasističko-fašističi intoniranih izjava. Ne treba daleko gledati, evo odmah po forumu.
Logično je da onda vole ono što smatraju svojim, a ne "Sarajevo i Federaciju".
madner

#106 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by madner »

avantime wrote:
dibidus wrote: I zaista, kako izaci na kraj sa hrvatskim domoljubima koji vole samo "svoju" Herceegovinu i pogotovo Srbima koji samo vole "svoju" Republiku Srpsku? A i Hercegovina i RS su dio BiH.
Na kraju ce zapravo ispasti da je glavni uzrok ovog rata bio "nesporazum" oko pojma domovine, jer svi vele da su se branili!
Apsolutno netočno. Tipična predrasuda koja nema nikakvu argumentaciju u stvarnosti. Iz svog iskustva znam da se hercegovci ne odriču Bosne, nego je upravo suprotna stvar u pitanju. "Bosna" negira Hercegovinu te samim tim stvara animozitet prema sebi. I Bosna i Hercegovina je jednako zemlja svih njenih stanovnika. RS je dominantno srpski Federacija Bošnjačka. Čisto zbog brojki. platformaški sateliti su samo smokvini listovi.

Što se tiče srba i RS-a. Meni je to kod njih sasvim logično. Ne vidim koji bi razlo imali voljeti Sarajevo kad iz njega dolaze samo salve vrijeđanja, omalovažavanja, diskriminiranja prema njima. Dapače, ima puno rasističko-fašističi intoniranih izjava. Ne treba daleko gledati, evo odmah po forumu.
Logično je da onda vole ono što smatraju svojim, a ne "Sarajevo i Federaciju".
Potpuno si u pravu. Evo oticu do Sirokog i tamo na stadionu Dr Franje Tudjmana se posuti pepelom, iz ispaljenje cahure kalibra 155mm, gardijske brigade HV. Onda cu do Banja Luke, pa cu obic sve plakate Mladicu, narocito one: Slomljeno je krilo ali se pamti let.

Nadam se da cu tim cinovima ubijediti doticne da zavole Sarajevo.
LBVIEW

#107 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by LBVIEW »

dibidus wrote:Nakon svih ovih godina trunjenja o ovim pitanjima koja su, kako vidimo, sva povezana, jos uvijek imamo dosta vrcenja u krug, tj, ponavljanja vec recenog i apsolviranog, ali ja primjecujem i izvjestan pomak.

Mislim da smo se svi slozili da buducnost ove drzave potpuno zavisi od BALANSA TRI nacionalna bloka. Svaki dizbalans je rusi.

Mi se trenutno nalazimo u najvecem mogucem dizbalansu i ja zelim na to da ukazem. Mi vise uopste nemamo one "u sredini" tj. Bosance koji ne pretezu ni na jednu starnu. Svi ti koji su bili na toj bosanskoj sredini, gdje i sebe svrstavam, su svjesno ili nesvjesno odvuceni na jednu stranu i zato danas imamo zemlju Bosnu bez Bosanaca.

To sto neko za sebe smatra da je Bosanac, to moze macku objesiti o rep.
Taj Bosanac, gdje i sebe svrstavam, nema uopce niti jednu mogucnost da se tako i politicki artikulise (stalno upotrebljavam ovu rijec, nemam bolje) i da time zaista DOKAZE svoje bosanstvo.

Ja sam se nadao da ce tu artikulaciju uciniti SDP, jer je imao sve pretpostavke za to. Prije svega taj nekakav kontinuitet od prijeratne zajednicke partije.
Ali sipak. Ja sam spreman reci da je danas SDA jednako prihvatljiva odnosno neprihvatljiva nebosnjacima kao i SDP.

Ali ona kap koja je prelila casu je ovaj LOPOVSKI KADROVSKI koncept SDP-a!
Zar moze jos neko, nakon svih ovih kadrovskih skandala, jos uvijek vjerovati da je afera reket izmisljenja?
Zar moze neko jos uvijek onome ko DIREKTNO U KAMERU KAZE da svjesno mece na vazna mjesta rodbinu i prijatelje jer njima vise vjeruje, zar se nekome takvom moze vjerovati da mu je gradnja integralne i funkcionalne drzave na prvom mjestu?

Praviti novu stranku na istu matricu - "nije bitno ko je sta, hajmo zajedno" je utopija. To se najbolje vidjelo na primjeru Nase stranke koja je u startu "zagadjena" ubacenim elementima i trajno onesposobljena za svoju integrativnu misiju.
Zato ja mislim da je u politickom smislu nuzno uvesti neki EGZAKTAN kriterij koji ce zaista izdvoji to neko "cisto bosansko tkivo".
Boljeg kriterija od ateizma trenutno ne vidim.

Ova prica kako niko ne brani bosanskim Srbima i Hrvatima da masu istom zastavom kakva se vijori na Ajvatovici je prica za malu djecu i necu je ovdje ni razglabati. Toj prici je mjesto na temi o Bosnjackom identitetu koji je zaista cista konfuzija.
A ako se ispostavi ono sto mi se, nazalost, cini da jeste stvarnost - da vecina Bosnjaka ZAISTA tu ne vidi nikakav problem, onda je vrijeme kazati ADIO i ovoj temi i ovoj Drzavi.

Slusaj, nemam zaista nista protiv tvojih pateticnih "wanna be politicki naliticar" monologa, ali ti i takvi kao ti su zadnji koji bi smjeli trubit o, kako kazes, konfuznom bosnjackom identitetu.Jer, ne postoji politicka grupacija ciji je identitet toliko konfuzan kao onaj dijaspore susjednih drzava. Sami su se, bez bosnjackog uplitanja, davno odredili kako spram BiH tako i spram maticama i to je zavrsena prica koja niti Bosnjake kao kolektiv zanima niti u tome vide problem za sebe, jer -suprize, suprize- Bosnjaci danas i sada pri prosudivanju politickih i drustvenih kretanja uzimaju sopstveni interes kao osnovicu, kao uostalom svi ostali politicki narodi. Ili ti smatras da bi Bosnjaci trebali biti zabrinuti i analizirati moguci uzrok i "krivicu" sa svoje strane za ne samo antidrzavno vec i anticivilizacijsko ponasanje dobrog dijela Srba u BiH? Kad,npr., Milos iz Banja Luke na proslavi Borceve titule mase umjesto zastave BiH srpskom trobojnicom i klice najvecem srpskom heroju Smradicu, Bosnjaci bi trebali sto hitnije sazvati, npr., VKB i to sve u Bosnjackom Institutu i razmatrati sta je to,s bosnjacke strane,u inace finom i u raji omiljenom Milosu probudilo malog cetnika? I nakon sto kostatiraju da je i ovaj put krivica njihova, jer su insistirali da Milosev ujak odgovara za ratni zlocin, poslati pismo isprike i zahvalnosti sto mali Milos nije, kao donedavno sugradani mu, cupao nisane iz obliznjih mezarluka i slavodobitno nosao po Gospodskoj uz odobravanje mase?
Malo morgen, sto rece onaj sto danas pociva pod lipom kraj Pozarevca.
nosara

#108 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by nosara »

LBVIEW wrote: Slusaj, nemam zaista nista protiv tvojih pateticnih "wanna be politicki naliticar" monologa, ali ti i takvi kao ti su zadnji koji bi smjeli trubit o, kako kazes, konfuznom bosnjackom identitetu.Jer, ne postoji politicka grupacija ciji je identitet toliko konfuzan kao onaj dijaspore susjednih drzava.
Ako mislis na Srbe i Hrvate u BiH, oni nisu nikakva dijaspora, vec su autohtoni, drzavotvorni narodi... To sto vecina sebe smatra dijelom jedinstvenog "nacionalnog bica" sa ovima iz susjedstva, to je zbog naseg mentaliteta...

Jovo Divjak je, vec, dijaspora...
LBVIEW

#109 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by LBVIEW »

nosara wrote:
LBVIEW wrote: Slusaj, nemam zaista nista protiv tvojih pateticnih "wanna be politicki naliticar" monologa, ali ti i takvi kao ti su zadnji koji bi smjeli trubit o, kako kazes, konfuznom bosnjackom identitetu.Jer, ne postoji politicka grupacija ciji je identitet toliko konfuzan kao onaj dijaspore susjednih drzava.
Ako mislis na Srbe i Hrvate u BiH, oni nisu nikakva dijaspora, vec su autohtoni, drzavotvorni narodi... To sto vecina sebe smatra dijelom jedinstvenog "nacionalnog bica" sa ovima iz susjedstva, to je zbog naseg mentaliteta...

Vecina politickog tijela gore spomenutih s vec poodavno samodefinirala kao dijaspora susjednih drzava, a cega smo bili svjedoci i na ovom forumu. A to sto su, kako kazes, drzavtvorni, s bosnjackog politickog stanovista ne obavezuje ni na sta, sve dok se ponasaju drzavorusiteljski, jer ako sebi pripisuju prava drzavotvornih naroda onda im pripadaju i odredene obaveze spram drzave?
nosara

#110 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by nosara »

LBVIEW wrote:
nosara wrote:

Vecina politickog tijela gore spomenutih s vec poodavno samodefinirala kao dijaspora susjednih drzava, a cega smo bili svjedoci i na ovom forumu. A to sto su, kako kazes, drzavtvorni, s bosnjackog politickog stanovista ne obavezuje ni na sta, sve dok se ponasaju drzavorusiteljski, jer ako sebi pripisuju prava drzavotvornih naroda onda im pripadaju i odredene obaveze spram drzave?
Ne mozes se ti samodefinirat, to je neobjektivno, a u konkretnom slucaju i pogresno...

Ko definise "bosnjacki politicki interes"...?

Ko ne placa porez...?
res publica

#111 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by res publica »

Treba stalno imati na umu da je Bosna sastavljena od različitosti. Aktuelni pobornici bosanske ideje kažu da ti partikularizmi nisu smetnja da svi budemo Bosanci. Ali njihov problem je to što su tu bosansku formu ispunili supstratom sastavljenim samo od jednog materijala, a ne od materijala svih pojedinčanih identiteta koji su u BiH prisutni.
Ti identiteti nose različite interese, pa bi bosanstvo moralo u sebi da pomiri te različite interesa, ma kako oni izlgedali suprotstavljeni. To je formula, komplikovana, ali jedino moguća.
Za početak mora se otvoreno reći šta svaki od naroda želi, a manje više to se može golim okom vidjeti: Srbi otcjepljenje, Bošnjaci jedinstvenu i građansku, Hrvati nešto između otcjepljenja i svoje federalne jedinice. Za Bosanstvo se postavlja pitanje da li ono može nekako da pomiri sve te interese, a da nikome ne ide na ruku do kraja, da se niko ne bi osjetio poražim od tog bosanstva. Moj je utisak da bosanstvo to nije ni pokušalo, još uvijek a možda hoće u perspektivi, da potraži odgovor na to pitanje. Ono nastoji da ignoriše te partikularne interese i da propovjeda jedinstvo na drugim osnovama, na osnovama puke pripadnosti jednom političkom okviru koji se zove BiH. I zbog toga je bosasntvo najbliže bošnjaštvu, po toj integracionalističkoj politici. Ni Bošnjaci nisu sasvim zadovoljni bosanstvom, prije svega njegovom neetničkom i sekularnom prirodom, ali ga prihvataju jer ono nudi državnu formu koja odgovara bošnjaštvu. Ali je zbog toga Srbima i Hrvatima to bosanstvo neprihvatljivo i djeluje im kao druga varijanta bošnjačke politike. Sa takvim nastupom, teško bosanstvo može da se primi kod Srba i Hrvata.

Primjer SDP-a kao političkog nosioca goreopisane ideje bosanskog jedinstva to najbolje pokazuje. Snaga SDP-a počiva na podršci bošnjačkog biračkog tijela uz neka minimalna odstupanja. Srbima i Hrvatima, barem njihovim većinama, SDP ne vodi ništa drugačiju politiku od SBiH ili SDA, u nekim segmentima čak i ekstremniju probošnjačku politiku.
Međutim kad bi SDP počeo da zagovara federalizam etničkih entiteta, kao neko od srednjih rješenja koja mi padaju na pamet, ne kažem da nema i drugih, u kojem se ne bi pokretalo pitanje rapsada BiH, vjerovatno bi stranka izgubila veliki dio bošnjačke podrške, ali bi omasovila podršku Hrvata i privukla dobar dio Srba. Kako bi se to odrazilo na snagu stranke teško je reći, ali tada bi s pravom mogla da se zove bosanskom, jer bi bila otvorena za svaki od tri interesa bosanskih naroda. A Bosna je to - podjeljena i različita, a ako neko kaže da je drugo, onda taj Bosnu ne poznaje makar se busao u prsa da je najveći Bosanac.
Luka 1

#112 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Luka 1 »

Hipatija wrote:Meni ni jedna posebnost ( po bilo kojem atributu, svojstvu, osobini, kriteriju,...) ne smeta, ali ...(uvijek ima ono jedno „govnarsko“ – ali);
Ukoliko bila koja posebnost izrasta do glavnog i najvažnijeg obilježja, koje prevladava nad svim onim što je opštije od toga posebnog;
Ukoliko to posebno predstavlja kočnicu za sve ostalo što je važnije i bitnije za čovjeka i čovječanstvo;
Ukoliko to posebno nije na „zdravim ljudskim temeljima“;
Ukoliko to posebno nanosi štetu svim drugim posebnostima;
....
Onda tom posebnom mogu samo uputiti protest na čistom Bosanskom jeziku, koji svi dobro razumiju:
Idite u tri p..materine! Pustite nas da živimo i radimo normalno, ko ljudi !
I taj protest mogu uputiti i zaštitnicima tog posebnog (m. Dodik, M. Bosić, D. Čović, B. Ljubić, M. Cerić, F. Radončić,....).
U narednom linku, Josip Pejaković: "Ona Bosna koju oni brane - NE VALJA!"
A evo kako se to kaze na cistom srpskom jeziku...
- Idite u tri p..materine!Pustite nas da živimo i radimo normalno, ko ljudi ! -

:-D
damirdamic

#113 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by damirdamic »

podrzavam "dibidusa" dibidus :-D

biti u manjini je uvijek tesko

ja necu plasirati nekakvu teoriju ugrozenosti,jel se ne osjecam ugrozeno,ali postoji jedna istina i to boli

-najbolji prijatelji su mi bosnjaci,40 % rodbine su mi bosnjaci,i sam sam 1/4 bosnjak po mojoj nani,bio sam ovdje cijeli rat,otac mi je ranjen,brat mi je stradao....cijeli zivot smo ja i moja porodica bili za cjelovitu BiH i sta dobivam za to....eh da moji bosnjaci su objektivni i posteni svjesni rada minder ekipe,el mudjahida i drugog

ali vecina stanovnika je takva,ja razumijem da su ljudi gubili u ratu ali zasto mene mrze sta sam im ja radio....

da mi je bilo dobiti 1000 KM kad me je neko provocirao nacionalno ili kad sam nacuo ustasa,cetnik i slicno sad bi bio milioner!

X puta sam naisao na razlicita zatvorena vrata,za koja znam da su mi se zatvorila zato sto nosim krscansko ime.sigurnih 50 % djevojaka u mladosti me je otvoreno odbillo zato sto sam Vlah :-) .Oduvijek sam prisustvovao nacionalnim diskusijama gdje se nije smjelo spomenuti da je neki bosnjacki lider,komandant kriv,za sve su bili krivi drugi anamo srbi i hrvati" a mi smo se samo branili" :lol:

od moje zene brat je bio napadnut i pretucen zato sto je vlah,naravno to se nikad nije culo na tv u.znate sta je policija rekla to je zato sto je punker pa je izazivao svojim izgledom :x

ja naravno zelim istaci da nisu svi isti bosnjaci i naravno zelim da istaknem da su i srbi i hrvati u vecinski svojim enklavam isto tako netolerantni,priznajem čak i agresivniji.
nosara

#114 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by nosara »

res publica wrote:Treba stalno imati na umu da je Bosna sastavljena od različitosti. Aktuelni pobornici bosanske ideje kažu da ti partikularizmi nisu smetnja da svi budemo Bosanci. Ali njihov problem je to što su tu bosansku formu ispunili supstratom sastavljenim samo od jednog materijala, a ne od materijala svih pojedinčanih identiteta koji su u BiH prisutni.
Ti identiteti nose različite interese, pa bi bosanstvo moralo u sebi da pomiri te različite interesa, ma kako oni izlgedali suprotstavljeni. To je formula, komplikovana, ali jedino moguća.
Za početak mora se otvoreno reći šta svaki od naroda želi, a manje više to se može golim okom vidjeti: Srbi otcjepljenje, Bošnjaci jedinstvenu i građansku, Hrvati nešto između otcjepljenja i svoje federalne jedinice. Za Bosanstvo se postavlja pitanje da li ono može nekako da pomiri sve te interese, a da nikome ne ide na ruku do kraja, da se niko ne bi osjetio poražim od tog bosanstva. Moj je utisak da bosanstvo to nije ni pokušalo, još uvijek a možda hoće u perspektivi, da potraži odgovor na to pitanje. Ono nastoji da ignoriše te partikularne interese i da propovjeda jedinstvo na drugim osnovama, na osnovama puke pripadnosti jednom političkom okviru koji se zove BiH. I zbog toga je bosasntvo najbliže bošnjaštvu, po toj integracionalističkoj politici. Ni Bošnjaci nisu sasvim zadovoljni bosanstvom, prije svega njegovom neetničkom i sekularnom prirodom, ali ga prihvataju jer ono nudi državnu formu koja odgovara bošnjaštvu. Ali je zbog toga Srbima i Hrvatima to bosanstvo neprihvatljivo i djeluje im kao druga varijanta bošnjačke politike. Sa takvim nastupom, teško bosanstvo može da se primi kod Srba i Hrvata.

Primjer SDP-a kao političkog nosioca goreopisane ideje bosanskog jedinstva to najbolje pokazuje. Snaga SDP-a počiva na podršci bošnjačkog biračkog tijela uz neka minimalna odstupanja. Srbima i Hrvatima, barem njihovim većinama, SDP ne vodi ništa drugačiju politiku od SBiH ili SDA, u nekim segmentima čak i ekstremniju probošnjačku politiku.
Međutim kad bi SDP počeo da zagovara federalizam etničkih entiteta, kao neko od srednjih rješenja koja mi padaju na pamet, ne kažem da nema i drugih, u kojem se ne bi pokretalo pitanje rapsada BiH, vjerovatno bi stranka izgubila veliki dio bošnjačke podrške, ali bi omasovila podršku Hrvata i privukla dobar dio Srba. Kako bi se to odrazilo na snagu stranke teško je reći, ali tada bi s pravom mogla da se zove bosanskom, jer bi bila otvorena za svaki od tri interesa bosanskih naroda. A Bosna je to - podjeljena i različita, a ako neko kaže da je drugo, onda taj Bosnu ne poznaje makar se busao u prsa da je najveći Bosanac.
Na temelju cega stvorit federaciju tri etnicka entiteta...? Na genocidu...? Pa sdp jest napuk'o, ali nije toliko...
nosara

#115 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by nosara »

damirdamic wrote:...sigurnih 50 % djevojaka u mladosti me je otvoreno odbillo zato sto sam Vlah :-) .
:lol:

To su one tebi rekle, ali problem je u drugoj stvari... :D
res publica

#116 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by res publica »

nosara wrote: Na temelju cega stvorit federaciju tri etnicka entiteta...? Na genocidu...? Pa sdp jest napuk'o, ali nije toliko...
Ja samom sebi postavljam to pitanje. A odgovor je na temelju sadašnjeg stanja svijesti naroda u BiH. Ona je takva kakva je. Bilo bi lijepo da je drugačije, ali to je Bosna.
Onaj ko hoće da gradi zajednicu na nečemu što nije stanje svijesti stanovnika koji sada žive u BiH, mislim da je unaprijed svjestan da neće mnogo postići, osim što će možda dobiti od nekog glasove koji mu omogućuju fotelju.
E ti imaš donekle pravo ako postavljaš pitanje kako se ta svijest formirala, možda na nečastan način, ali opet šta vrijede takva pitanja kad je stanje takvom kakvo je.
damirdamic

#117 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by damirdamic »

nosara wrote:
damirdamic wrote:...sigurnih 50 % djevojaka u mladosti me je otvoreno odbillo zato sto sam Vlah :-) .
:lol:

To su one tebi rekle, ali problem je u drugoj stvari... :D
zato sto mi je prevelik pa se prepale da ih ne rastandaram :-D

to je tako

ja sam bio na 45 svadbi od 1994 do danas,samo jedna je bila mjesani brak
nacionalizam je zahvatio sve pore drustva i niko ga nije postedjen
popajic

#118 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by popajic »

@res publica
...Ti identiteti nose različite interese, pa bi bosanstvo moralo u sebi da pomiri te različite interesa, ma kako oni izlgedali suprotstavljeni. To je formula, komplikovana, ali jedino moguća.
Za početak mora se otvoreno reći šta svaki od naroda želi, a manje više to se može golim okom vidjeti: Srbi otcjepljenje, Bošnjaci jedinstvenu i građansku, Hrvati nešto između otcjepljenja i svoje federalne jedinice. Za Bosanstvo se postavlja pitanje da li ono može nekako da pomiri sve te interese, a da nikome ne ide na ruku do kraja, da se niko ne bi osjetio poražim od tog bosanstva.
Opet ista prica !
Konstitutivci imaju svoje etno zelje i namjere zbog kojih evo vec 20-ak godina grcamo u govnima , a ipak je najvise halabuke oko bosanstva .
Bosanstvo se mora prilagoditi :-)
Bosanstvo mora izigravati majku Terezu medju nezajazljivim nacionalnim blokovima :-)
Bosanstvo mora hodati na prstima da se gluho bilo ne bi kakvom konstitutivcu zamjerilo :-)
da uzvratim rijecima poznatog neBosanca : ma, kome ba da se mi vise prilagodjavamo :D
res publica

#119 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by res publica »

popajic wrote: Opet ista prica !
Konstitutivci imaju svoje etno zelje i namjere zbog kojih evo vec 20-ak godina grcamo u govnima , a ipak je najvise halabuke oko bosanstva .
Bosanstvo mora izigravati majku Terezu medju nezajazljivim nacionalnim blokovima :-)
Bosanstvo mora hodati na prstima da se gluho bilo ne bi kakvom konstitutivcu zamjerilo :-)
da uzvratim rijecima poznatog neBosanca : ma, kome ba da se mi vise prilagodjavamo :D
Nisam mislio da razgovor okrećemo na sprdnju.
Poenta je bosanstvo mora da zna šta je Bosna i koliko je komplikovana. Da sebe uvaži onakvim kakvo je jeste.
Ako bosanstvo ne izađe u susret svakom od blokove koje spominješ, dovodi se u opasnost da bude na tragu interesa samo jednog bloka, a to već ne može biti bosanstvo. Tu je crv podozrenja od drugih blokova.
madner

#120 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by madner »

Glupost, Bosansto ne smije uvaziti interese potpuno oprecnog sistema vrijednosti. Ne mozes ti biti za jednaka ljudska prava i podrzavati segregaciju u skolama. Bilo crnaca bilo etnickih skupina.

Ono sto Bosanstvo jedino ne smije uraditi je da se odrekne cijele Bosne i njene kulturne bastine.
popajic

#121 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by popajic »

res publica wrote:
popajic wrote: Opet ista prica !
Nisam mislio da razgovor okrećemo na sprdnju.
Poenta je bosanstvo mora da zna šta je Bosna i koliko je komplikovana. Da sebe uvaži onakvim kakvo je jeste.
Ako bosanstvo ne izađe u susret svakom od blokove koje spominješ, dovodi se u opasnost da bude na tragu interesa samo jednog bloka, a to već ne može biti bosanstvo. Tu je crv podozrenja od drugih blokova.
Bez ikakve sprdnje - bosanstvo NE SMIJE izaci u susret nac. blokovima , ono se mora sto vise udaljiti od istih.
Ti ne shvatas da podozrenje nac. blokova prema bosanstvu znaci samo strah od jacanja drzave i svakog pojedinca u njoj , u odnosu na teznje etnosa. A te teznje vrlo otvoreno idu na stetu BIH.
Nije Bosna komplikovana . Komplikovan je srednji vijek u glavama pozamasnog broja njenih stanovnika
Luka 1

#122 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Luka 1 »

I u YU su se mnogi, svjesno se odricuci pripadnistva narodu kojem realno pripadaju,osjecali i izjasnjavali jugoslovenima
a BiH je ipak na neki nacin ( koliko god se neki kostrjesili na to , pominjali Tvrtka i slicno...)YU u malom pakovanju .

Gdje su danas ti jugosloveni ?

Poslije njenog kraja svi ti jugosloveni se brze - bolje ponovo ' osjetise' Srbima, Muslimanima (Bosnjacima), Hrvatima itd...i od nekih cca 1.700.000 hiljada , koliko ih je bilo nekad , danas ih nije ostalo ni za sjeme , pa da jednom mozda ponovno niknu .Niti jedan jedini .

Kosulja je uvjek bila i biti ce bliza od kaputa .
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#123 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Chmoljo »

Luka 1 wrote:I u YU su se mnogi, svjesno se odricuci pripadnistva narodu kojem realno pripadaju,osjecali i izjasnjavali jugoslovenima
a BiH je ipak na neki nacin ( koliko god se neki kostrjesili na to , pominjali Tvrtka i slicno...)YU u malom pakovanju .

Gdje su danas ti jugosloveni ?

Poslije njenog kraja svi ti jugosloveni se brze - bolje ponovo ' osjetise' Srbima, Muslimanima (Bosnjacima), Hrvatima itd...i od nekih cca 1.700.000 hiljada , koliko ih je bilo nekad , danas ih nije ostalo ni za sjeme , pa da jednom mozda ponovno niknu .Niti jedan jedini .

Kosulja je uvjek bila i biti ce bliza od kaputa .
jesi i ti bio na Bošnjačkoj strani?
Luka 1

#124 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Luka 1 »

Kad ?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#125 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Chmoljo »

:roll:
Locked