Opsada turista

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gospoda Ministarka

#101 Re: Opsada turista

Post by Gospoda Ministarka »

PipiDugaDevetka wrote:
frngla wrote:prije par dana sam imao priliku/cast provesti svedjanina po sarajevu i momak je jednostavno ostao :shock: dolazi opet u septembru, toliko o tome da se nema sta za vidjeti/saznati/cuti...
:thumbup:
Sto puta sam ponovio da su najveća turistička atrakcija ljudi, obični ljudi u Sarajevu. Bez obzira što im je možda ''kriv nos'' i nabačen vještački osmjeh sa zadnjom namjerom da se ''nešto zaradi''.
:thumbup:
Mi mozemo, i moramo raditi na tome da prodamo nas i nas mentalitet.
Pitaju sta je 'merak', odvedem ih na 'meso' uz tamburase, malo alkohola da bolje legne,
porciju 'umovanja' (oni nisu skloni toliko tome),kafica i kazem: 'E, ovo je merak'
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#102 Re: Opsada turista

Post by Chmoljo »

plain vanilla wrote:
e gdje si bio prije par dana
nasla je ona nesto u privatnom smjestaju, to je bilo za prosli vikend

ali hvala u svakom slucaju :)
hm, tek sam sad vidio da je već našla :mrgreen: nekad čovjek automatski čita postove, fakat :roll:

da sam vidio rek'o bih :mrgreen:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#103 Re: Opsada turista

Post by -LIBERO- »

Najveci plus je ta sinteza austrougarskog dijela Sarajeva i Turskog....koja bukvalno kroz par ulica se spaja jedno u drugo.

Mozda bolje receno ,to je najveci potencijal..e sada pitanje je koliko ga grad Sarajevo iskoristaa i koliko jos moze unaprijediti taj potencijal.
Pomaci su primjetni,ali isto tako ima prostora za napredak itekakav.

Treba grad malo vise usminkati..onda one poslovne prostore koje godinma zjape prazni i u prljavstini i paucini ,a u vlasnistvu su opstina,iznajmiti ljudima koji zele i mogu da rade ..a ne pritiskati nove vlasnike sa insistiranjem placanja dugova koje su nabili predhodni vlasnici (to je apsurd apsurda kod nas).

Mislim da fali jos jedan recimo tako amfiteatar na otvorenome,neki vid otvorene bine za razne alternativne muzicare,grupe,izvodjace,recitatore...nesto se pricalo da ce se nesto slicno praviti na bascarsijskom trgu kod sebilja(?) al' da ce to sve biti pokretna varijanta i da ce tu biti samo ljeti(?)
Nisam siguran ,ali nesto u tom folu je pricano nekada.

Ona Radiceva ulica je veliki potencijal,potencijal koji je relativno slabo iskoristen. Kvalitetan parkic,sa dosta velikih stabala..eno vidim otvoreno je u tom "krugu" 7-8 kafea i restorancica..recimo da bi se tu mogao napraviti neki koncept male oaze ,parkic ,fontana...trg,zasto ne i taj neki anfiteatar za koncerte i sl...zaustaviti saobracaj tu skroz.

Dosta raje koja nije iz Sarajeva i ne svraa u Radicevu a jko simpa ulica i dio uopste.

carsija se bas uljudila ovim poplocavanjem kamenom setnica :thumbup: . Sta ej sa prostorom bivseg Culhna?? Ono je sada rupa zagradjena nekim ogradama i zicama :shock: ,a u samo srcu carsije sa puno potencijala. Opstina Stari grad,ako vec nije sposobna i novcano i kreativno da uredi taj prostor,neka daju nekome pod koncesiju uz uslove koristeja da se odradi prostor u etno fazonu....steta je da onaj prostor onako propada iza ograda vec par godina,a bio je kuptno mjesto generacija prije.

Ima prostora puno za napredak,samo je pitanje koliko ce se celnici u opstinama,gradu i kantonu udostojiti da izvuku taj neki maksimum,ili da se barem primaknu maksimumu. :D

P.S da ne zaboravim,oni zeleni "tartan" trotoari sto nam ih je Semiha u amanet ostavili u Branilaca Grada,ono je odron odrona...onakva prljavstina i uhljupstvo nema nigdje,ono se jednostavmno ne moze dobro odrzavati,takav je materijal milioni zvaka zaljepljenih ,uljepljeno,masno i prljavo...ono gradski "oci" pod hitno trebaju asfaltirati. Bas totalno ruglo.... :run:
Chmoljo

#104 Re: Opsada turista

Post by Chmoljo »

meni je, recimo, glupo što vidikovci nisu bolje uređeni, a to uopšte ne zahtijeva neka posebna ulaganja. bogda betona, malo ograde i eto ga. čistiti smeće redovnije i izgledaće prelijepo.

ja ga još nisam vidio, a da nije bez daha ostao pogledom od Bibana.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#105 Re: Opsada turista

Post by ladyblue18 »

-LIBERO- wrote:
P.S da ne zaboravim,oni zeleni "tartan" trotoari sto nam ih je Semiha u amanet ostavili u Branilaca Grada,ono je odron odrona...onakva prljavstina i uhljupstvo nema nigdje,ono se jednostavmno ne moze dobro odrzavati,takav je materijal milioni zvaka zaljepljenih ,uljepljeno,masno i prljavo...ono gradski "oci" pod hitno trebaju asfaltirati. Bas totalno ruglo.... :run:
Oooooo kako se samo slazem.
Duhovni Vođa

#106 Re: Opsada turista

Post by Duhovni Vođa »

prvo smeće očistiti, pa onda sve drugo. čistoća ne zahtjeva nikakva sredstva, nego samo svijest u glavama.

hoće li mi neko na ovom svijetu, zaboga miloga, objasniti zašto na tramvajskoj stanici na baščaršiji nema kanta za smeće????

zašto na većini tramvajskih stanica nema kanta za smeće???
Chmoljo

#107 Re: Opsada turista

Post by Chmoljo »

Duhovni Vođa wrote:prvo smeće očistiti, pa onda sve drugo. čistoća ne zahtjeva nikakva sredstva, nego samo svijest u glavama.

hoće li mi neko na ovom svijetu, zaboga miloga, objasniti zašto na tramvajskoj stanici na baščaršiji nema kanta za smeće????

zašto na većini tramvajskih stanica nema kanta za smeće???
jel mene sjećanje vara, ili je bilo tih kanti... ali ako su i one od inoxa bile... :oops: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#108 Re: Opsada turista

Post by ladyblue18 »

Kante su bile...nekada :oops:
VenomousV

#109 Re: Opsada turista

Post by VenomousV »

alica.k wrote:ja volim vidjet turiste kod nas :D cesto mi kazu da je ovo jedan od najljepsih gradova u kom su bili. tacno mi nekako toplo oko srca kad mi to kazu.

+1 :D
Chmoljo

#110 Re: Opsada turista

Post by Chmoljo »

samo, moram napraviti jednu digresiju vezano za smeće. lagao bih kad bih rekao da se sjećam ostalih dijelova grada prije rata, ali konkretno, Alipašino, nikad čistije nije bilo.

ne kažem da je čisto, nego da je čistije nego prije rata. nikad više zelenila i drveća :roll: čisto da ne bismo opet iz nekog razloga krivili rat i migracije zbog našeg viševjekovnog nemara za naše. :mrgreen: uz malo volje, i apela eventualno na MZ na kojima se nalaze ti vidikovci (posebno je kritična kula na Vratniku) moglo bi se to riješiti. nije baš da su naši toliko nemarni, samo im uvijek treba neko da ih kumi, moli, nekad i natjera.

dovoljno da se vidi kako krajišnjici čuvaju Unu...
poznanik

#111 Re: Opsada turista

Post by poznanik »

PipiDugaDevetka wrote:Sto puta sam ponovio da su najveća turistička atrakcija ljudi, obični ljudi u Sarajevu...
Samo da ponovim najispravniju konstataciju i stvarni razlog turističke "opčinjenosti" Sarajevom.

Gradova, i u njima raznoraznih kulturno-istorijskih vrijednosti, čistih i prljavih ulica i svega sličnog, ima širom Evrope, širom svijeta, mnogo više i mnogo ljepšeg nego u Sarajevu. "Ćevapa" i slične "domaće" kuhinje - takođe, ali obične i neposredne ljudske gostoprimljivosti, srdačnosti i jednostavnosti koju stranac - turist u komunikaciji sa Sarajlijama, i uopće sa svima u BiH, prima i osjeća, ipak malo gdje slične ima...

Još samo da uredimo taxi-sektor i gradski saobraćaj... :-) :D
Ko to smat

#112 Re: Opsada turista

Post by Ko to smat »

Halo posto sam ja postavio temu i vidim ima i nezadovoljnih zbog turista i nasli su raznih mana pozivam ih u Roterdam evropsku metropolu da im pokazem sve ljepote raznih cetvrti od Kineske,Marokanske,Somalijske pa nadalje da vidite tu ljepotu ulica,da osjetite miris te klope a o trebama nemam rjeci otisle malo u sirinu valjda ih jebe klima.
Najveci je mrak vidjet Spanca ili Talijana kako jede burek i ne progovara konta frajer jesta ovo ovako dobro.Jesta ovo ovako opusteno spontano nigdje niko ne zuri nema frke lakapo.Ja sam 2 Holandjanke na upit da jedu nesto pravo Bosansko odveo u ascinicu razvalile se,kazu dolaze i iduce godine ali duze.trebama tek 20 kuka.Pa zamislite nekog ko dolazi iz Amsterdama da je odusevljen nasim gradom,ja sam ponosan na tu cinjenicu.Pozdrav.
Chmoljo

#113 Re: Opsada turista

Post by Chmoljo »

Ko to smat wrote:Halo posto sam ja postavio temu i vidim ima i nezadovoljnih zbog turista i nasli su raznih mana pozivam ih u Roterdam evropsku metropolu da im pokazem sve ljepote raznih cetvrti od Kineske,Marokanske,Somalijske pa nadalje da vidite tu ljepotu ulica,da osjetite miris te klope a o trebama nemam rjeci otisle malo u sirinu valjda ih jebe klima.
Najveci je mrak vidjet Spanca ili Talijana kako jede burek i ne progovara konta frajer jesta ovo ovako dobro.Jesta ovo ovako opusteno spontano nigdje niko ne zuri nema frke lakapo.Ja sam 2 Holandjanke na upit da jedu nesto pravo Bosansko odveo u ascinicu razvalile se,kazu dolaze i iduce godine ali duze.trebama tek 20 kuka.Pa zamislite nekog ko dolazi iz Amsterdama da je odusevljen nasim gradom,ja sam ponosan na tu cinjenicu.Pozdrav.
idući put kad ti Holanđanske budu dolazile, zovi. razvaljivaćemo se kolektivno :oops: :mrgreen:
HAVANA

#114 Re: Opsada turista

Post by HAVANA »

Ko to smat wrote:Halo posto sam ja postavio temu i vidim ima i nezadovoljnih zbog turista i nasli su raznih mana pozivam ih u Roterdam evropsku metropolu da im pokazem sve ljepote raznih cetvrti od Kineske,Marokanske,Somalijske pa nadalje da vidite tu ljepotu ulica,da osjetite miris te klope a o trebama nemam rjeci otisle malo u sirinu valjda ih jebe klima.

Djaba ti pricat,samo kod nas nista ne valja a ostalo je med i mlijeko,al u qrcu :oops:
Stvarno nekad pomislim jesam li ja lud,jesam li ja sve vidio sto sam vidio ili sam sanjao :?
Nek zavire malo u sporedne ulice roterdama,amsterdama,brisela,antwerpena,verona,padova,minhena,frankfurta,dortmunda,udina,pariza,
ciriha,praga...Nek malo izadu iz glavne ulice,mcdonaldsa,soping centara...Nek osjete mir,spokoj , cistocu i gostoprimstvo tih metropola :oops: koje su meni super ali kao i svi gradovi imaju svojih mana i ludila, pa zasto bi sarajevo bilo izuzetak?Divljaka ima svugdje,i u parizu i amsterdamu i sarajevu...Svi ti gradovi imaju nesto,nesto posebno...al imamo i mi, itekako...Kome smeta,nek crkne. :D
Prvi cu kritikovati sve sto nevalja i uciniti sve sto je u mojoj moci da bude bolje al ne gumo kad kake,tek tako,da se pokake na nesto :evil:
Puno je stranaca,puno ih je kojim je dobro i koji se vracaju.Svim mojim gostima je bilo super i bili su odusevljeni ljudima,hranom,prirodom,spontanoscu,zajebancijom...odmorili se i dosli opet...i opet ce doci...i neka ce...i neka kazu i drugim :D

Kijk jongen!
Zie jij deze stad?
Ik hou van sarajevo.
van Basten

#115 Re: Opsada turista

Post by van Basten »

danas sam bio na žuoj tabiji da dočekam iftar i iznenadio sam se koliko stranaca je bilo. Italijanski i španski jezik su dominirali. Bili su vrlo zainteresovani za to, pitali šta se dešava, zašto se top pali... još da je to fakat turistička atrakcija pa da se promoviše negdje pa hajde.
mentaliltet grada možda najbolje oslikava razgovor (domicilnih) oca i sina.
Sinčina sa nekih 13 godina kaže - ovo vala nešto bezveze
otac, srednja generacija - šta bezveze? ovo je atrakcija, bolan
ins

#116 Re: Opsada turista

Post by ins »

Havana,

mene donekle tjesi da takvi stavovi vecinom dolaze od mladih ljudi koji realno nisu mogli otputovati u te neke glorifikovane destinacije. Jednog dana kada odu, pocet ce cijeniti sta imamo...
ins

#117 Re: Opsada turista

Post by ins »

Chmoljo wrote:meni je, recimo, glupo što vidikovci nisu bolje uređeni, a to uopšte ne zahtijeva neka posebna ulaganja. bogda betona, malo ograde i eto ga. čistiti smeće redovnije i izgledaće prelijepo.

Apsolutno se slazem.

Mozda cak i jedini realni problem Sarajeva ljeta gospodnjeg 2011., a tako lako rjesiv. :skoljka:

Razlog: oni koji odlucuju o prioritetima pojma nemaju o gradu u kojem zive, cak im nije ni poznato da turisti idu na te lokacije :roll:

Malo gradjanske inicijative bi ovdje pomoglo ;)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#118 Re: Opsada turista

Post by PipiDugaDevetka »

ins wrote:Havana,

mene donekle tjesi da takvi stavovi vecinom dolaze od mladih ljudi koji realno nisu mogli otputovati u te neke glorifikovane destinacije. Jednog dana kada odu, pocet ce cijeniti sta imamo...
E, upravo ti kokuzni, mladi turisti sa ruksacima i nekom prostirkom za ležanje na leđima su, na duge staze, naši najvažniji turisti!

Oni upravo proživljavaju svoje najljepše doba života ludosti, mladosti, veselja,...spoznaje.

Pokojni Holbruk je opisao to svoje turističko gostovanje u Sarajevu 1960.-i neke kao kako je moguće da vlasti slave jednog teroristu misleći na Gavrila Principa.

Ti mladi ljudi će imati svoje karijere, steći će novac i imetak, a onda će poželjeti da posjete Sarajevo opet.
TU JE NAŠA ŠANSA jer je nemamo pored velesile u turizmu, komšijske/susjedne Hrvatske (O ovome se može još razgovarati, ali ne u ovoj mojoj diskusiji).

Kakve utiske i spoznaje ponesu ti mladi ljudi sa rancima/ruksacima na leđima, to će biti odlučujuće za sve nas u budućnosti ili za našu djecu, unuke,....Oni, ti mladi, kokuzni turisti šire istinu da je u BiH RAT ZAVRŠEN i da nema opasnosti za turiste da normalno posjećuju Sarajevo i BiH.
IHAVEDREAM

#119 Re: Opsada turista

Post by IHAVEDREAM »

PIPI..... :thumbup:
Drago da mogu da se nadovezem na tvoju diskusiju,jer mi se ne da se vracam u nazad i citam ostale postove..... :oops:
Mozda cu kod nekih sagovornika izazvati gnijev i negodovanje svojim pogledima na buducnost meni dragog Sarajeva......(iako nisam bila njegov stanovnik, najljepse, studenske dane sam u njemu provela).....ali cu kategoricki izjaviti da su danasnje "Sarajlije" najveci krivci sto je Sarajevo izgubilo svoj SARM....... :(
Sa dosta sjete priznajem da su nasa djeca, kao i djeca mnogih Bosanaca "de facto", danas TURISTI u Sarajevu...... :oops: Mi (roditelji) se trudimo da ,unatoc ogromnim prostornim , jezickim i kulturnim distancama svojoj djeci prenesemo istinsko kulturno, istorijsko i materijalno blago koje Sarajevo ima......ali avaj. :-) ....I kada se nadjemo u situaciji da svim culima osjetimo tu ljepotu Sarajeva.........do izrazaja mnogo vise dolaze NOVE HISTORIJE ( ili mozda STVARNOST) :oops:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#120 Re: Opsada turista

Post by PipiDugaDevetka »

IHAVEDREAM wrote:PIPI..... :thumbup:
Jako mi je drago da mogu da se nadovezem na tvoju diskusiju,jer mi se ne da se vracam u nazad i citam ostale postove..... :oops:
Mozda cu kod nekih sagovornika izazvati gnijev i negodovanje svojim pogledima na buducnost meni dragog Sarajeva......(iako nisam bila njegov stanovnik, najljepse, studenske dane sam u njemu provela).....ali cu kategoricki izjaviti da su danasnje "Sarajlije" najveci krivci sto je Sarajevo izgubilo svoj SARM....... :(
Sa dosta sjete priznajem da su nasa djeca, kao i djeca mnogih Bosanaca "de facto", danas TURISTI u Sarajevu...... :oops: Mi (roditelji) se trudimo da ,unatoc ogromnim prostornim , jezickim i kulturnim distancama svojoj djeci prenesemo istinsko kulturno, istorijsko i materijalno blago koje Sarajevo ima......ali avaj. :-) ....I kada se nadjemo u situaciji da svim culima osjetimo tu ljepotu Sarajeva.........do izrazaja mnogo vise dolaze NOVE HISTORIJE ( ili mozda STVARNOST) :oops:
Čini ti se da je Sarajevo izgubilo šarm. Samo ne možeš da vjeruješ kako omladina usvaja nove životne vrijednosti.

Ja sam bio šokiran kada sam zamolio da mi dvoje-troje djece pomognu da poguram nepoznatog vozača u kedi-golf vozilu koji se bio zaglavio u snijegu pored moje garaže. Pomogoše djeca, ali onaj jedan od njih priupita mene:
-Čiko, hoćete li nam platiti što smo pogurali auto?
Razmišljao sam o ovakvom ponašanju jer je vozač bio i meni nepoznat,...

Eh, sad, draga @IHAVEDREAM,...Razmisli i ti malo, pa ćeš skontati da su mlađe generacije malo pametnije u odnosu na moju generaciju kada je bila čast besplatno pomoći nepoznatom vozaču u nevolji.
IHAVEDREAM

#121 Re: Opsada turista

Post by IHAVEDREAM »

:) Dijelimo slicna razmisljanja, Pipi, ali ( iko ne zelim da mu priznam) razumijem svog oca koji kaze da Sarajevo nikada nece biti ona gospodska carsija ko sto je nekada bilo....... :) ( kada kazem gospodska, ne mislim na statusne simbole pojedinaca)
ultima_palabra

#122 Re: Opsada turista

Post by ultima_palabra »

Pa dobro sad, da se Španci i Talijani ubiše od nekog rada, vala i ne stoji :D Ali si u principu u pravu, imamo nešto što strance privlači. Neko se sad žali da su sve tinejdžeri, backpackeri... pa jbg, da privučeš gotivnog gosta moraš se i potruditi, ponuditi mu neki sadržaj.

I jesu Ljubljana i Zagreb blijede replike Beča i drugih evropskih gradova.
madnessa

#123 Re: Opsada turista

Post by madnessa »

ins wrote:
Chmoljo wrote:meni je, recimo, glupo što vidikovci nisu bolje uređeni, a to uopšte ne zahtijeva neka posebna ulaganja. bogda betona, malo ograde i eto ga. čistiti smeće redovnije i izgledaće prelijepo.

Apsolutno se slazem.

Mozda cak i jedini realni problem Sarajeva ljeta gospodnjeg 2011., a tako lako rjesiv. :skoljka:

Razlog: oni koji odlucuju o prioritetima pojma nemaju o gradu u kojem zive, cak im nije ni poznato da turisti idu na te lokacije :roll:

Malo gradjanske inicijative bi ovdje pomoglo ;)
ja sam prva tu za ciscenje, ako ko bude pravio radne akcije. ako nece drzava, ima ko hoce. sve se to nama opet vrati.
isto tako ljudi trebaju imati laksi pristup ovim mjestima. ukoliko neko dodje na par dana ne moze pjesice stici sa svih strana vidjeti grad. cesto se i nema vremena. treba makar znati na koji kombi da sjede da bi dosao do tih kota.
Bloo
Globalna šefica

#124 Re: Opsada turista

Post by Bloo »

ultima_palabra wrote: I jesu Ljubljana i Zagreb blijede replike Beča i drugih evropskih gradova.

stari dio Zagreba je stvarno lijep i posjeduje neodoljivu draž gričke vještice :D
ultima_palabra

#125 Re: Opsada turista

Post by ultima_palabra »

Bloo wrote:
ultima_palabra wrote: I jesu Ljubljana i Zagreb blijede replike Beča i drugih evropskih gradova.

stari dio Zagreba je stvarno lijep i posjeduje neodoljivu draž gričke vještice :D
Ma ne sporim, ali ništa što ne možeš vidjeti širom nekadašnje K und K ;-)
Post Reply