Nema toga više, cijena se mora zaokružiti na min 5 pf.butterfly_01 wrote:mene nerviraju nae cijene 2,98 ili 3, 46. i zna da mi ne moze zvratiti 2 pfeninga ili 4 pfneninga..
Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Moderator: anex
- alphonse kauders
#101 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
- AC_grom_DC
#102 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
štednja uvijek. cjenjkam se gdje god mogu....bjesomučno, na granici konflikta.
imam posebne pretince za papirnate novčanice a posebne za ''žutu mafiju''-pfeninge.
imam toliko tih hrpica da se ponekad jedva sjetim za šta mi koja služi.....(mislim ..ono...nije to neka bogznakakva para)
za novu garderobu, za punjenje frižidera, za plaćanje računa, za khm khm.....
treba misliti i na siromahe i na pogođene prirodnim katastrofama. treba biti human.
i onda kad mi nekad zagusti, kad mi zafali, a to se previše često događa.....vidim svjetlo....sjetim se zaštekanih para
kao glavni lik iz romana Gospođica.
uzmem ušteđevinu, potrošim, onda opet punim....sve iz početka kao neki fanatični budista.
nisam škrt i odgovorno tvrdim da je štednja raja.
imam posebne pretince za papirnate novčanice a posebne za ''žutu mafiju''-pfeninge.
imam toliko tih hrpica da se ponekad jedva sjetim za šta mi koja služi.....(mislim ..ono...nije to neka bogznakakva para)
za novu garderobu, za punjenje frižidera, za plaćanje računa, za khm khm.....
treba misliti i na siromahe i na pogođene prirodnim katastrofama. treba biti human.
i onda kad mi nekad zagusti, kad mi zafali, a to se previše često događa.....vidim svjetlo....sjetim se zaštekanih para
kao glavni lik iz romana Gospođica.
uzmem ušteđevinu, potrošim, onda opet punim....sve iz početka kao neki fanatični budista.
nisam škrt i odgovorno tvrdim da je štednja raja.
- butterfly_01
#103 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
ja sam od nedavno jedan pretinac u novcaniku nazvala crni fond. i tu lagano ubacim koju papirnu novcanicu. pa kad se dovoljno skupi rezicno za fesliju ja usitnim sebi fesliju, a fesliju prebacim u crni fond i tako polagko. joc uvijek skupljam. imam neku malu svoticu. vidjet cu 31.12. koliko ce biti.
a odjecu praktikujem kupovati vani.
namirnice - velika nabavka jednom mjesecno. i interesantno, kako tako radimo ne bacamo hranu.
a odjecu praktikujem kupovati vani.
namirnice - velika nabavka jednom mjesecno. i interesantno, kako tako radimo ne bacamo hranu.
- AC_grom_DC
#104 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
pa ne može nešto puno stati u pretinac od novčanika a i uvijek si u iskušenju da posegneš za njima.butterfly_01 wrote:ja sam od nedavno jedan pretinac u novcaniku nazvala crni fond.
nego....
1km i 2 km u teglu od cvekle.
5 km u teglu od kiselih krastavaca.
cenere i cvaje u priglavak.
one žute .....njihA u vazu za cvijeće.
- Traktor`
#105 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
posto sam ja takav da sve sto imam odmah trosim, nije bilo sanse da pocnem stediti dugorocno...banka mi nikako nije odgovarala, jer sam malo malo, pa podignem pare koje sam ustedio, pa i to potrosim...onda skontam da mi je najbolja varijanta zivotno osiguranje...i prije 3 godine odem i napravim polisu zivotnog...
sad sam miran...ne mogu podici pare (mogu ali dosta gubim), imam pokrice u slucaju nekih nepredvidivih desavanja tipa da mi se nesto desi i to
mjesecno placam oko 100 maraka, a ugovor na 20 godina...meni je to taman...
drugacije fakat ne bih ustedio... 
-
Gospoda Ministarka
#106 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:56, edited 1 time in total.
- drndalo
#107 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Bice da si onda imala neralna ocekivanja (vlastita ili tudja losa polazna ocekivanja)... To ne mora znaciti da je ubleha u pitanju... Ili su Austrijanci i Nijemci glupi ljudi pa gutaju ublehe decenijama i duze... Uglavnom, ne zelim ovu temu pretvoriti u traktat o zivotnom osiguranju, posto je jedna takva tema bila aktivna sa dosta suprostavljenih misljenja...
Covjek rekao da je njemu znajuci sebe to jedini nacin da ustedi... Ko sam ja da mu ne vjerujem...?
Covjek rekao da je njemu znajuci sebe to jedini nacin da ustedi... Ko sam ja da mu ne vjerujem...?
-
domaci.ba
#108 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Nije ubleha nego 20 godina hahaha to je fazon.Gospoda Ministarka wrote:Uplacivala par mjeseci i prestala. Ubleha.Traktor` wrote:posto sam ja takav da sve sto imam odmah trosim, nije bilo sanse da pocnem stediti dugorocno...banka mi nikako nije odgovarala, jer sam malo malo, pa podignem pare koje sam ustedio, pa i to potrosim...onda skontam da mi je najbolja varijanta zivotno osiguranje...i prije 3 godine odem i napravim polisu zivotnog...sad sam miran...ne mogu podici pare (mogu ali dosta gubim), imam pokrice u slucaju nekih nepredvidivih desavanja tipa da mi se nesto desi i to
- Traktor`
#109 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
pa ne bih bas reko da je ubleha...Gospoda Ministarka wrote:Uplacivala par mjeseci i prestala. Ubleha.Traktor` wrote:posto sam ja takav da sve sto imam odmah trosim, nije bilo sanse da pocnem stediti dugorocno...banka mi nikako nije odgovarala, jer sam malo malo, pa podignem pare koje sam ustedio, pa i to potrosim...onda skontam da mi je najbolja varijanta zivotno osiguranje...i prije 3 godine odem i napravim polisu zivotnog...sad sam miran...ne mogu podici pare (mogu ali dosta gubim), imam pokrice u slucaju nekih nepredvidivih desavanja tipa da mi se nesto desi i to
-
Gospoda Ministarka
#110 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:55, edited 1 time in total.
- Traktor`
#111 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
prvo boldirano: ne uplacuju tebi 100%...to sto uzimaju od tebe, uplacuju u fond koji koriste danasnji penzioneri...sasvim slucajno znam malo vise o ovome, tako da ti to sa sigurnoscu mogu tvrditi...Gospoda Ministarka wrote:Traktor` wrote: pa ne bih bas reko da je ubleha...kada sam vidio kako su mojim roditeljima za njihove dvije polise sve uredno isplatili nakon 15 godina, onda sam se i ja odlucio na to...naravno, njih dvoje su uplatili po jos 10 godina od cega je vec proslo 3, kao i meni...u svakom slucaju, meni se pokazalo ko dobra stvar, zbog toga sam i uzeo...stedim, osiguran od deset teskih bolesti, a imam i neki dodatak polisi u slucaju da se povrijedim, nesto slomim ili tako nesto...
Zdravstveno osiguranje imam svakako, nemam garancija da cu se povrijediti i da cu dobiti novac, a nemam garancija ni da necu, tako da mi to nije razlog da uplacujem. U penzioni fond mi se uplacuje tamo gdje radim, kad promijene zakon, mozda i ja promijenim misljenje.
U sustini, kad ti vrate novac,nakon 20 god. taj novac vise nema tu vrijednost, pa cak ni sa onom "zagarantovanom zaradom".
Dajes pare nekim vecim da sa tvojim novcem posluju.
drugo boldirano: u sustini prije 15 godina je troclana porodica s 200 KM punila frizider za cijeli mjesec, danas je toj istoj troclanoj porodici potrebno 400 KM da napuni frizider u istoj kolicini kao i prije 15 godina...
trece boldirano: malo provjeris gdje ide taj novac i onda te to nece brinuti...
u svakom slucaju, svako ima svoje...ni ja ne bih uzeo macka u vreci...da su se moji opekli s ovim, ni u ludilu ne bih uzeo to osiguranje...ovako se ne sekiram...
-
Gospoda Ministarka
#112 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:29, edited 1 time in total.
-
leo_
#113 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
ljudi moji, neko jednostavno moze skupljati i ne dolaziti u iskusenje, neko se rodi tako da ne moze.
ja mogu i nemam nikakvih problema s tim. samo treba imati poentu to neko skupljanje. zute skupljam s namjerom da ih ukrupnim i potrosim na nesto sto meni odgovara. zadnji put je to bio externi hdd. one od 5 pf skupljam radi meraka i imam oko 3000 komada, sto je oko 150 KM. One krupne sam prije skupljao i imao sam ih dosta, a imale su za cilj neko putovanje, novi racunar i sl. sad ne skupljam krupne, jer ih nisam ni vidio zadnjih par godina.
ja mogu i nemam nikakvih problema s tim. samo treba imati poentu to neko skupljanje. zute skupljam s namjerom da ih ukrupnim i potrosim na nesto sto meni odgovara. zadnji put je to bio externi hdd. one od 5 pf skupljam radi meraka i imam oko 3000 komada, sto je oko 150 KM. One krupne sam prije skupljao i imao sam ih dosta, a imale su za cilj neko putovanje, novi racunar i sl. sad ne skupljam krupne, jer ih nisam ni vidio zadnjih par godina.
-
*zena21
#114 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Ministarko, kako ide stednja
Pregledah onaj link.. ima korisnih stvari, ali u biti svako od nas vec zna vecinu toga.. ali smo izgleda nedisciplinovani kada je trosnje u pitanju (barem ja
)
Kao sto ranije napisah, pocela sam cekati kusur
Prestala sam kupovati novine u proteklih par sedmica... to je vise bila stvar navike.. a sve isto se na netu moze procitati
Mozda sam par puta sebe sprijecila da kupim neku glupost.. tipa lak za nokte koji mi ne treba... ili jos jedan sampon.. a kuci vec 5 otvorenih i nepotrosenih
Znam da sam u protekle 2 ili 3 sedmice skupila neke sice u jednu teglicu.. te se bas iznenadih kad izbrojah 67 KM
Znaci samo od novina, kusura i neke sice sto se povlaci po torbama i dzepovima... Moram priznati da ima i nekoliko kovanica od 5KM
I'm proud

Pregledah onaj link.. ima korisnih stvari, ali u biti svako od nas vec zna vecinu toga.. ali smo izgleda nedisciplinovani kada je trosnje u pitanju (barem ja
Kao sto ranije napisah, pocela sam cekati kusur
Prestala sam kupovati novine u proteklih par sedmica... to je vise bila stvar navike.. a sve isto se na netu moze procitati
Mozda sam par puta sebe sprijecila da kupim neku glupost.. tipa lak za nokte koji mi ne treba... ili jos jedan sampon.. a kuci vec 5 otvorenih i nepotrosenih
Znam da sam u protekle 2 ili 3 sedmice skupila neke sice u jednu teglicu.. te se bas iznenadih kad izbrojah 67 KM
Znaci samo od novina, kusura i neke sice sto se povlaci po torbama i dzepovima... Moram priznati da ima i nekoliko kovanica od 5KM
I'm proud
- HAVANA
#115 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Gospoda Ministarka wrote: U sustini, kad ti vrate novac,nakon 20 god. taj novac vise nema tu vrijednost, pa cak ni sa onom "zagarantovanom zaradom".
Dajes pare nekim vecim da sa tvojim novcem posluju.
I ja sam to raskinuo...Da izvineš...
Samo qrac u tudjoj ruci raste
-
Gospoda Ministarka
#116 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:30, edited 1 time in total.
- Papirna
#117 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Ljudi jeste li sta ustedili?!
Mene ubise ovi izlasci. Svaki put kazem da necu vise ali...
-
Gospoda Ministarka
#118 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:30, edited 1 time in total.
-
*zena21
#119 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
ja sam bas nesto zadovoljna u zadnje vrijeme.. nije se ustedila neka ogromna suma.. ali sam se poprilicno disciplinovala oko kupovine "gluposti" koje mi stvarno ne trebajuGospoda Ministarka wrote:Mene nepredvidene situacije ubise, iznenadne zenidbe, posjete u bolnicu, tehvidi...Papirna wrote:Ljudi jeste li sta ustedili?!
Tamam sam u utorak pomislila "Super, za dva dana sam potrosila samo 10 KM" u srijedu je 150KM izletilo...
ali eto.. opet... kafe.. cigare...
- malaplavooka
- LieToMe
#121 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
ustedila u zadnjih par mjeseci podosta samo zbog toga sto sam se disciplinovala u kupovini bespotrebnih gluposti: skontah da mi ne treba 238574 po redu sjajilo, maskara, sjene, kremica za lice, kremica za tijelo, novi regenarator... jer vec postoji 37694 proizvoda na policama u kupatilu koji nisu ni naceti...
shvatih da mi ne trebaju 239 cizme/cipele po redu kad ni ove ne stignem sve pronosati... ne trebaju mi ni 187 pantalone, ili 468 majica po redu...
izbila sam i kupovinu iz dosade na pauzi...kupujem ciljano ono sto mi treba kad potrosim, ili ako je nesto sto stvarno koristim i trosim na nekoj povoljnoj akciji...
i ne nisam postala skrtica samo mi je dosta da bacam proizvode koji dugo stoje neotvorini i prosao im je rok, ili zato sto su malo potroseni ili sto sam skontala da "nisu nesto"
ne odricem se sitnih zadovoljstava, nemam poroka, volim kupiti neke sitnice ljudima koje volim, samo jednostavno vise ne kupujem kojekakve gluposti koje mi ne trebaju... i na kraju, samo sam malo "opreznija" sa novcem
shvatih da mi ne trebaju 239 cizme/cipele po redu kad ni ove ne stignem sve pronosati... ne trebaju mi ni 187 pantalone, ili 468 majica po redu...
izbila sam i kupovinu iz dosade na pauzi...kupujem ciljano ono sto mi treba kad potrosim, ili ako je nesto sto stvarno koristim i trosim na nekoj povoljnoj akciji...
i ne nisam postala skrtica samo mi je dosta da bacam proizvode koji dugo stoje neotvorini i prosao im je rok, ili zato sto su malo potroseni ili sto sam skontala da "nisu nesto"
ne odricem se sitnih zadovoljstava, nemam poroka, volim kupiti neke sitnice ljudima koje volim, samo jednostavno vise ne kupujem kojekakve gluposti koje mi ne trebaju... i na kraju, samo sam malo "opreznija" sa novcem
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#122 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Pare koje uštedite... Gdje ih čuvate? U banci ili u kući? Ja da ostavljam nešto u kući, potrošio bih sigurno. U banci malo teže, ali opet odem i podignem ih i potrošim. Malo je teško štediti nekome ko nije navikao na to.
- Papirna
#123 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Slicno je bilo i sa mnom. Rekla sam juce da je dosta. Ne mogu vjerovati kad dodjem kuci iz grada, sve mislim da me neko pokr'o ili da me je prevarila ona cura na kasi. Sjedem, izracunam i vidim da sam potrosila.Gospoda Ministarka wrote:Mene nepredvidene situacije ubise, iznenadne zenidbe, posjete u bolnicu, tehvidi...Papirna wrote:Ljudi jeste li sta ustedili?!
Tamam sam u utorak pomislila "Super, za dva dana sam potrosila samo 10 KM" u srijedu je 150KM izletilo...
- Papirna
#124 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Imam poseban stedni racun i s toga racuna mogu podici 4 x godisnje. Nadam se da cu ga uskoro isprazniti skroz jer namjera mi je da kupim stan ali cekam da cijene pocnu kliziti ka dole.Entropio wrote:Pare koje uštedite... Gdje ih čuvate? U banci ili u kući? Ja da ostavljam nešto u kući, potrošio bih sigurno. U banci malo teže, ali opet odem i podignem ih i potrošim. Malo je teško štediti nekome ko nije navikao na to.
Sicu cuvam u jednoj tegli. Cekam da se nakupi, pa cu na more. Bice valjda nesto do ljeta.
-
zippoo87
#125 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
fina temica,nisam je do sada ni vidio
ja sam po prirodi stedisa,tj.uvijek tezim ustediti,platiti nesto manje,ne kupovati gluposti,itd
e sada ce neko pomisliti da imam ustede bog zna koliko,medjutim,nemam jer su mi prihodi tanki a sve skupi,tako da se uspije nesto ustedjeti ali se to opet potrosi na nesto krupnije
one bijele po 5 feininga sam poceo skupljati davno,skoro kad su se i pojavili i do sad imam jednu teglu punu,u parama negdje od 30-40 km,medjutim to ne skupljam radi vrijednosti nego eto iz furke
one feninge crvene isto ostavim,od toga se kupi cokolada il tako sta sitno ili se nekada namiri ako je jesto 1+ KM
uglavnom ja najvise para potrosim na hranu,volim lijepo pojesti i vecinom jedem vani,sve i svasta i tu ode fino para
ja sam po prirodi stedisa,tj.uvijek tezim ustediti,platiti nesto manje,ne kupovati gluposti,itd
e sada ce neko pomisliti da imam ustede bog zna koliko,medjutim,nemam jer su mi prihodi tanki a sve skupi,tako da se uspije nesto ustedjeti ali se to opet potrosi na nesto krupnije
one bijele po 5 feininga sam poceo skupljati davno,skoro kad su se i pojavili i do sad imam jednu teglu punu,u parama negdje od 30-40 km,medjutim to ne skupljam radi vrijednosti nego eto iz furke
one feninge crvene isto ostavim,od toga se kupi cokolada il tako sta sitno ili se nekada namiri ako je jesto 1+ KM
uglavnom ja najvise para potrosim na hranu,volim lijepo pojesti i vecinom jedem vani,sve i svasta i tu ode fino para