Da bolje shvatim: "Čovjek" je na dijelu tvoje parcele ilegalno izgradio stambeni objekat. U neka doba ti si to ustanovila i ... šta si učinila:kockica_kockica wrote:...Covjek izgradio na mom zemljistu, bespravno kucu.... Hoce je legalizirati i predao u Opcinu papire... Opcina nasla da je zemlja moja a ne njegova....
Iz Opcine mi rekose da ce oni platiti u ime te osobe, ja samo trebala donijeti svu papirologiju... U nasoj drzavi se "ganjaju papiri" normala po nekoliko mjeseci uz davanja i davanja, raznih taksi, prinosa, doprinosa, izvadaka i slicnih stvari... Dogovor je bio da ne duljimo kako ce Opcina platiti na ime tog doticnog zemljsite...I taman kad mislis da je prici kraj dodje Rjesenje iz pomenute Opcine......Opcina je samo skinula sa svog vrata pomenutog graditelja, tako sto je donijela rjesenje da on u roku od 15 dana plati zemljiste na ime .. moje.... I time on dobije ulaz za legalizaciju kuce... Od tada prodje 20 dana i kad upitasmo doticnog graditelja gdje su pare, graditelj mulja...
On bi platio zemlju po nizoj cijeni... Ne da on koliko je Opcina odredila... Nema on para... On ganja papire da Opcina za njega plati....
- Prijavila uzurpaciju zemljišta i nelegalnu gradnju policiji i nadležnoj građevinskoj inspekciji, sa zahtjevom za rušenje objekta i povrat u pređašnje stanje ili
- Postigla (usmeni ili pisani) sporazum sa "čovjekom" i predstavnicima Općine o otkupu uzurpiranog dijela tvoje parcele?
Kako iz čitanja razumijem - ipak si pristala na drugu opciju, i po isteku roka iz Rješenja, kojim se "čovjek" (naravno) obavezuje da plati taj iznos, ti još uvijek nisi naplatila protuvrijednost za taj dio zemljišta, i to je zapravo razlog tvom nezadovoljstvu?
Šta piše na Rješenju, imaš li pravnu pouku pri dnu, šta je čija obaveza i ko snosi i kakvu odgovornost u slučaju neispunjenja te obaveze?