BiH nije mogla ostati u krnjoj Jugoslaviji. Ja kao Hrvat nakon Vukovara nikad ne bih prihvatio da živim pod čizmom Beograda i nezavisnost BiH je bila jedina prihvatljiva opcija. Da su se Bošnjaci stavili u službu Beograda, da su kao i Crnogorci bili vazali četničke politike, HVO i HDZ bi imali legitimitet da se bore protiv Srboslavije i danas bi Hrvatska Republika Herceg Bosna bila živa i zdrava. Srećom, Bošnjaci su odbili ultimatum Beograda i četnicima se herojski izašlo na megdan, iako je odnos snaga bio katastrofalan. Ti bi kao Crnogorac takav primjer čojstva i junaštva trebao cijeniti i uvažavatiCetinjanin wrote:Lakse bismo se razdruzili da je Bosna ostala u krnjoj Jugoslaviji i da nije odma izvela referendum, vec da je cekala. Ne bi bilo rata u BiH, a Bosna bi bila cjelovata bez RS. Tako bi bilo 10 godina i onda bi Bosna i Crna Gora i Makedonija, a i Kosovo, razbile Jugoslaviju bez Milosevica.junkers wrote:razdružili bi se al u k...u i oni i kosovo da Bosna nije pružila otpor,a naš referendum je bio političko sredstvo za izlazak iz krnje jugoslavije. a u Bosni se nisi ni morao kurčit opet bi isto ili gore prošaodibidus wrote:Ne znam o cemu se ovdje raspravlja, kad je sve jasno i poznato. Crna Gora se najmudrije razdruzila sa Srbijom i uradila je najmudrije sto je mogla sa aspekta CG naravno.
Igrala je sa Srbijom u istom kolu dok je morala a kad se ukazala zgodna prilika izvukli se iz kola.
I nama bi mozda bolje bilo da smo 92 kao i CG sebe smatrali zatocenicima i da se nismo kurcili, vec cekali bolji trenutak kako bi smo politickim sredstvima dosli do cilja.
I da, u pravu je kolega @junkers, da se u BiH nije slomilo kičmu velikosrpskom projektu, danas ni Crna Gora ni Kosovo ne bi bili nezavisni. Međunarodna podrška protiv Beograda koju su dobile Podgorica i Priština je rezultat naše borbe i dugogodišnjeg ukazivanja na to koliko je bolesna i pogrešna politika Beograda. Vi ste na osnovu naše borbe dobili državu.
Ne treba mi tvoja zahvala Cetinjanin, ali kao što ja tebi nisam nabio na nos sramotno ponašanje Crnogoraca nemoj ni ti kritikovati odluku Sarajeva da se pred četnike izađe junački i muški. Kao učesnik ovog foruma, poželio sam ti dobrodošlicu ne spominjući fotografisanja uniformisanog Mila Đukanovića sa agresorskim rezervistima a ni same upade tih rezervista u moju zemlju. Takve stvari su prošlost, neće biti zaboravljene ali nema potrebe da ih se spominje.
Odnosno, nema potrebe sve dok se nama ne nabije na nos to što i mi u Sarajevu nismo htjeli prihvatiti da budemo Slobina bitch.