Nazivi klubova
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- sinuhe
#101 Re: Nazivi klubova
Najbolji nazivi su ovi nasi jugoslovenski i istocni. Nazvati klub po gradu je nekako bezidejno.
- JThomas
#102 Re: Nazivi klubova
i jedno i drugo je u galiciji, ja sam fulio 
- Ridjobrki
#103 Re: Nazivi klubova
Možda i nisi, Asturija je tu negdje. Ja sam je zamijenio sa Aragonom oklen je Zaragoza. Odoh na wikipediju i sad me nema tri sahata... 
- JThomas
#104 Re: Nazivi klubova
asturia je odmah do, istočno, al' vigo i coruna su galicija. al' jesu živjeli kelti.
- Ridjobrki
#105 Re: Nazivi klubova
Ma ja, to znam jer sam čitao o tim jezicima nešto. Kao, ostaci galskih/keltskih jezika koji su i danas živi uprkos romanizaciji i germanizaciji i onda, zanimljivo, srodnim jezicima govore ti Galicijani u Španiji, Velšani u VB, ovamo Irci baška te Bretonci u Francusloj i još neke ekipe... Nebitno ali zanimljivo. 
- jeza u ledja
#106 Re: Nazivi klubova
Ajmo dalje odgovore.
Sta je Benfica????
Twente? Jel to znaci 'twenty'?
Sha znaci Chievo? (iz Verone)
Staaa znaci Rayo Vallecano?
Sta znaci Universitatea? Jel to znaci 'Univerzitet' ili 'Univerzitetski'?
Kad smo nasli odgovor za Lech, sta je onda Ruch?
Zasto Arminia Bielefeld?
Sta je ono Unterhaching, evo spomenuse ih danas na Saxu.
Zasto 'Aston Villa'?
PS: Potrazio sam 'farul' i fakat pise da to znaci svjetionik na rumunskom. Ali nesto mi govori da sam ja to nekad ranije vidio, a ne da sam kao sam skonto. Ali fakat farul - far.
Sta je Benfica????
Kad smo nasli odgovor za Lech, sta je onda Ruch?
Zasto Arminia Bielefeld?
Zasto 'Aston Villa'?
PS: Potrazio sam 'farul' i fakat pise da to znaci svjetionik na rumunskom. Ali nesto mi govori da sam ja to nekad ranije vidio, a ne da sam kao sam skonto. Ali fakat farul - far.
- nellington
#107 Re: Nazivi klubova
Twente, to je toponim - oblast u Holandiji [znam zbog univerziteta Twente].
- JThomas
#108 Re: Nazivi klubova
chievo je predgrađe verone.
- jeza u ledja
#109 Re: Nazivi klubova
Eh haj nam onda reci sta znaci NEC Nijmegen i NAC Breda.nellington wrote:Twente, to je toponim - oblast u Holandiji [znam zbog univerziteta Twente].
Sta znaci VVV Venlo.
I sta znaci Roda Kerkrade? A sta Fortuna Sittard?
- Lakat Jebić
#110 Re: Nazivi klubova
volkswagenjeza u ledja wrote:Eh haj nam onda reci sta znaci NEC Nijmegen i NAC Breda.nellington wrote:Twente, to je toponim - oblast u Holandiji [znam zbog univerziteta Twente].
Sta znaci VVV Venlo.![]()
fkt, sta su im ove rode u holandiji?
- nellington
#111 Re: Nazivi klubova
Fortuna Sittard je Fortuna iz Sittarda, baš kao Fortuna iz Dusseldorfajeza u ledja wrote:Eh haj nam onda reci sta znaci NEC Nijmegen i NAC Breda.nellington wrote:Twente, to je toponim - oblast u Holandiji [znam zbog univerziteta Twente].
Sta znaci VVV Venlo.![]()
- Van Halen
#112 Re: Nazivi klubova
Benfica je kvart u Lisabonu. Ko npr. Obhodža kod nasjeza u ledja wrote:Ajmo dalje odgovore.
Sta je Benfica????![]()
Kad smo nasli odgovor za Lech, sta je onda Ruch?![]()
Zasto Arminia Bielefeld?
Zasto 'Aston Villa'?
-
TheMule
#113 Re: Nazivi klubova
Jedinstvo se kaze Unity na engleskom, tako da taj prevod Jedinstvo iz Mancestera nije tacno. Tacnije bi bilo Sjedinjeni/Ujedinjeni Mancester. Inace, taj klub su htjeli nazvati Manchester Central (po obliznjoj centrali za vozove), ali so to brzo promjenili.
Inace mislim da na nasim prostorima imamo dobra imena klubova. Imena pokazuju dosta historije i daju tezinu klubovima.
U Americi tako nesto ne postoji, i imena zvuce glupo. Cikago "Vatra" ili Kolumbus "Posada" zvuci lose. Jos gore je kad kopiraju imena evropskih klubova: D.C. United, Huston Dynamo, ili Real Salt Lake (Kraljevsko Slano Jezero).
U Engleskoj nisu losa, ali nisu bas i nesto posebno: vecina klubova ima City ili United iza imena grada. Shefield Wednesday je bio neki klub koji se sastajao samo srijedom, ako se ne varam. Crystal Palace (Kristalna Palaca) je dobila ime po kristalnoj zgradi istog imena koje je bila izgradjena za svjetski sajam 1800 i neke.
Inter i Milan su interesantni kao sto je vec objasnjeno. Za Juventus nisam znao do ovog topica. Interesentno je i da dresovi koje nose ovi klubovi govore o njihovoj starini. Pruge na majicama su bile u modi u 19. stoljecu.
Inace mislim da na nasim prostorima imamo dobra imena klubova. Imena pokazuju dosta historije i daju tezinu klubovima.
U Americi tako nesto ne postoji, i imena zvuce glupo. Cikago "Vatra" ili Kolumbus "Posada" zvuci lose. Jos gore je kad kopiraju imena evropskih klubova: D.C. United, Huston Dynamo, ili Real Salt Lake (Kraljevsko Slano Jezero).
U Engleskoj nisu losa, ali nisu bas i nesto posebno: vecina klubova ima City ili United iza imena grada. Shefield Wednesday je bio neki klub koji se sastajao samo srijedom, ako se ne varam. Crystal Palace (Kristalna Palaca) je dobila ime po kristalnoj zgradi istog imena koje je bila izgradjena za svjetski sajam 1800 i neke.
Inter i Milan su interesantni kao sto je vec objasnjeno. Za Juventus nisam znao do ovog topica. Interesentno je i da dresovi koje nose ovi klubovi govore o njihovoj starini. Pruge na majicama su bile u modi u 19. stoljecu.
- jeza u ledja
#114 Re: Nazivi klubova
Eki Sittard, nisam nikad cuo za taj grad.
Hvala za Benficu.
A sha znaci Belenenses?
Sta znaci PAOK, jel Cypruse?
Sta znaci Skendija?
Nego, sad sam se sjetio kluba 'Bokelj' od prije rata kad listaju one rezultate drugih liga u novinama. Uvijek mi je bilo smijesno pravo, a nisam znao o cemu se radi.
Hvala za Benficu.
A sha znaci Belenenses?
Sta znaci PAOK, jel Cypruse?
Sta znaci Skendija?
Nego, sad sam se sjetio kluba 'Bokelj' od prije rata kad listaju one rezultate drugih liga u novinama. Uvijek mi je bilo smijesno pravo, a nisam znao o cemu se radi.
- JThomas
#115 Re: Nazivi klubova
bokelj je od boka kotorska.
PAOK je pantesalski atletski klub konstatinopoljaca (osnovale su ga izbjeglice iz carigrada).
PAOK je pantesalski atletski klub konstatinopoljaca (osnovale su ga izbjeglice iz carigrada).
-
Eborg
#116 Re: Nazivi klubova
Ma ima dosta klubova po BiH sa interesantnim imenima koji su davno ugašeni i bili su na amaterskom nivou.
Iz svog ugla ću postaviti dva.
Eisenwerk Zenica - osnovan 1912. god. u Zenici i igrao lokalne turnire, zbog imena pretpostavljam da su ga osnovali željezarski radnici austrijsko-njemačkog porijekla koji su doselili u Zenicu za vrijeme Austro-Ugarske, u prijevodu Željezara Zenica.
FK Osman Đikić - osnovan 1937. god. u Zenici, također lokalni klub, ime nosio po mostarskom pjesniku, nisam siguran zašto je bio tako bitan s obzirom da je umro 1912. god. u 33. godini, mislim da je pisao i neke političke manifeste pa možda zato.
Mislim da su neki klubovi u bivšoj Jugoslaviji odmah nakon rata nosili imena narodnih heroja.
Iz svog ugla ću postaviti dva.
Eisenwerk Zenica - osnovan 1912. god. u Zenici i igrao lokalne turnire, zbog imena pretpostavljam da su ga osnovali željezarski radnici austrijsko-njemačkog porijekla koji su doselili u Zenicu za vrijeme Austro-Ugarske, u prijevodu Željezara Zenica.
FK Osman Đikić - osnovan 1937. god. u Zenici, također lokalni klub, ime nosio po mostarskom pjesniku, nisam siguran zašto je bio tako bitan s obzirom da je umro 1912. god. u 33. godini, mislim da je pisao i neke političke manifeste pa možda zato.
Mislim da su neki klubovi u bivšoj Jugoslaviji odmah nakon rata nosili imena narodnih heroja.
- ODVRATAN_i_GADAN
#117 Re: Nazivi klubova
Unterhaching=predgradje Münchena
-
Eborg
#118 Re: Nazivi klubova
Opet fuzija, Famos SAŠK Napredak.
Famos + SAŠK + Napredak
Ko je sljedeći, UNIS?
Famos + SAŠK + Napredak
Ko je sljedeći, UNIS?
- Obuca9
#119 Re: Nazivi klubova
Lech je čuveno poljsko pivo, ali i ako se ne varam antičko ime Poljske.jeza u ledja wrote:Sta znaci Lech Poznan?
edit: tek vidjeh da je vec odgovoreno
- Obuca9
#120 Re: Nazivi klubova
Nisu ili jesu, ali veoma kratko. Tačnije rečeno, neki su htjeli, ali im to nije bilo dozvoljeno.Eborg wrote:Mislim da su neki klubovi u bivšoj Jugoslaviji odmah nakon rata nosili imena narodnih heroja.
Recimo, kada je u julu 1945. obnavljan rad Željezničkog sportskog društva u Sarajevu, donesena je odluka da se društvo nazove "Vaso Miskin Crni", po narodnom heroju. Dva mjeseca kasnije, zahtjev je odbijen, jer je zvanična odluka na nivou države bila da se niti jedno sportsko društvo ne može zvati po narodnom heroju. Nakon toga, vraćen je prijeratni naziv, po kome je društvo (te klubovi koji mu pripadaju) i danas poznato, Željezničar.
- cyprus
#121 Re: Nazivi klubova
Pošto mi je neko ostavio ranije, evo da odgovorim (al priznajem uz google
):
NEC - Nijmegen Eendracht Combinatie
A priča je zanimljiva
. Bila dva kluba, jedan se zvao Nijmegen po gradu, a drugi Eendracht, što je isto što i njemački Eintracht, i kako su se spojili tako nastala kombinacija (Combinatie)
NAC Breda je vjerovali ili ne skraćenica za:
Nooit opgeven altijd doorgaan, Aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning, Combinatie Breda
Inače ista stvar ko i sa Nijmegenom. Spojila se dva kluba NOAD i ADVENDO, čija imena su također bile skraćenice
PS Uvijek me zanimalo odakle dablinskom klubu ime Bohemians. Da ga nisu osnovali kakvi Česi?
NEC - Nijmegen Eendracht Combinatie
A priča je zanimljiva
NAC Breda je vjerovali ili ne skraćenica za:
Nooit opgeven altijd doorgaan, Aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning, Combinatie Breda
Inače ista stvar ko i sa Nijmegenom. Spojila se dva kluba NOAD i ADVENDO, čija imena su također bile skraćenice
PS Uvijek me zanimalo odakle dablinskom klubu ime Bohemians. Da ga nisu osnovali kakvi Česi?
- Obuca9
#122 Re: Nazivi klubova
Garant ga osnovali kakvi boemi, naveče cugaju, pa sutra na tekmu

- ganjeta
#123 Re: Nazivi klubova
Ni države,ni vlasti sve nisu mogle da te ugase,mi stojimo,prkosimo i u srcima te našim nosimo!!!hz__semir wrote:Nisu ili jesu, ali veoma kratko. Tačnije rečeno, neki su htjeli, ali im to nije bilo dozvoljeno.Eborg wrote:Mislim da su neki klubovi u bivšoj Jugoslaviji odmah nakon rata nosili imena narodnih heroja.
Recimo, kada je u julu 1945. obnavljan rad Željezničkog sportskog društva u Sarajevu, donesena je odluka da se društvo nazove "Vaso Miskin Crni", po narodnom heroju. Dva mjeseca kasnije, zahtjev je odbijen, jer je zvanična odluka na nivou države bila da se niti jedno sportsko društvo ne može zvati po narodnom heroju. Nakon toga, vraćen je prijeratni naziv, po kome je društvo (te klubovi koji mu pripadaju) i danas poznato, Željezničar.
- Obuca9
#124 Re: Nazivi klubova
Dobro.
Mada ja mislim da su vam ovim potezom više učinili uslugu, ali eto, ti kako hoćeš 
- Richard Wagner
#125 Re: Nazivi klubova
VMC-u niko ništa ne može!