Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
- Bosnolog
#101 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
Hrvatska obala od BH obale (Neuma ) pa sve do Makarske ti je bila i bosanskohercegovacka turisticka vikend najbliza mahala,...Onaj ko zeli da se odmori od svega pa i guzvanije kakva je uvijek bila u Makarskoj rivijeri otici ce malo dalje u manja turisticka mjesta koja su mnogo bolje mjesto za odmor.Ovi sto im smetaju navale susjednih lokalaca se istih nece moci otarasiti osim da im pocnu odbijati gostoprimstvo(izjave Dijane Culjak i najnovija HDZ fakina je upravo ta zelja) ali ni to ne bi mnogo promijenilo stanje jer je dobar dio tih kuca i vikendica na tom potezu u vlasnistvu bosansko hercegovackih gradana,.....
- valterbranisarajevo
#102 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
Ja sam malo porazgovarao sa njima na "prvoj crti bojišnice"..
http://www.jutarnji.hr/hdz-ovo-glasilo- ... ma/961831/
http://www.jutarnji.hr/hdz-ovo-glasilo- ... ma/961831/
-
ivannn
#103 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
broj turista se broji po prijavama - svaki hotel, privatnici itd. dužni su platiti pristojbu za svakog turista i o njima dati neke osnovne podatkeGOLFER wrote:A ubrajamo li se mi, mladi, koje samo pogledaju i puste preko granice, nikakva evidencija, nista... vec godinama idem, samo su jednom nam uzeli licne i nosili ih u kucicu...Alfons Kauders wrote:u hrvatskoj svake godine ljetuje oko 250,000 bosanaca... sto je zanemarivo u ukupnim statistikama, ali gledajuci po regijama, od dubrovnika do splita smo u prvih pet... u nekim mjestima prvi ili drugi po brojnosti...na stranu sto se u tih 250,000 ne ubrajaju hrvati iz bih, jer su hrvatski drzavljani, ni dijaspora koja dolazi s novim papirima...
inače - sramota za makarane i ovakav šovinistički tekst
- bingov buraz
#104 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
Cekaju gosta koji ce da potrosi dnevno 500 ojra,moze biti i da dodje ali bi umro od usamljenosti 
- HomeSweetHome
#105 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
Takve sam i ja spominjala, i meni se otprilike prolazila isto tako. Jos sam isla na neke neprometne GPGOLFER wrote:A ubrajamo li se mi, mladi, koje samo pogledaju i puste preko granice, nikakva evidencija, nista... vec godinama idem, samo su jednom nam uzeli licne i nosili ih u kucicu...Alfons Kauders wrote:u hrvatskoj svake godine ljetuje oko 250,000 bosanaca... sto je zanemarivo u ukupnim statistikama, ali gledajuci po regijama, od dubrovnika do splita smo u prvih pet... u nekim mjestima prvi ili drugi po brojnosti...na stranu sto se u tih 250,000 ne ubrajaju hrvati iz bih, jer su hrvatski drzavljani, ni dijaspora koja dolazi s novim papirima...
Djecace, vjerujem da je zanemariv u odnosu na ukupni broj turista, ali sigurno nije zanemariv u odnosu na broj stanovnika nase zemlje.
Bila sam jednom svjedokom kad se neka ceska porodica kupila kuci, prepala sam se kad sam vidjela sta vracaju u Cesku, mogu mislit' sta su tek donijeli... Bogati, k'o da su kamionom dosli
Ja sam dosla k'o gospodja, mahajuci saka (svaki put, godinama, kod istih ljudi uzimali apartman za masne pare), i tako i otisla, sramota me reci koje smo pare trosili za 15 dana na moru. Placala apartman samo da mogu napraviti kafu kad je meni cejf i kako je meni cejf, i da mogu narezati lubenicu k'o insan... Ruku na srce, uvijek smo se osjecali k'o kod kuce, dobrodosli gosti. Vjerujem da bi sa sada bilo tako da odlucimo opet tamo ici...
Iako me zadnje tri godine Hrvatska nije vidjela, sad cu maksuz ici u Makarsku s pastetama i paradajzom na plazu, samo da nerviram ovog fasistu...
edit: eki, on ce mene eliminisat'
- valterbranisarajevo
#106 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
Pobuna je i na Poskoku....
O LIJEPA O DRAGA O SLATKA, CRNA GORO
Ne ljetujmo u državi koja nas smatra nižom vrstom!
-
Hulagu Ban
#107 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
De,de ljudi šta ste se svi ražestili na malo zatucanog šovinizma!
Pa mora, MORA čovijek nekad biti i stoka. Da se malo ispuše.
A NA KOGA DA SE HRVATI IZ HR ISPUŠU? Na pedere? Ni pomislit ne smiju! Pa nedaju se gayevi baš svakom kuKcu g.zit.
Ne smiju ni na koga iz EU. Njima ljube ono iza one stvari za malo šolda ko da im je uvijet za EU.
Srbi im ionako ne idu dole. I KO JE OSTA?
MI!!!
MI OVAKI SMO NJIMA FAKAT NEPROCIJENJIVI. Da im nima nas da se bar nekome prave kulturni pa svi bi pokrepali od kompleksa manje vrijednosti. A nas ovdje ionako zaboli za tuđe mišljenje. Kad nam treba netko da mu JBMO mamu/nanu ne trebamo ići van. ZATO IMAMO JEDNI DRUGE. I još možemo birat vjeru i naciju.
Zato dragi moji BiH-avci MOLIM VAS KAD STE U HR NA MORU da ne idete u WC na plaži. Možda se baš nekom Čehu pripšalo. Izvolte to lijepo i diskretno obaviti u moru. Samo bez zvukova.
NEMOJTE SLUČAJNO stvaratI gužvu u restoranima i zauzimatI možda mjesto nekom izgladnjelom Švabi. Ponesite lijepo paštetu i jedite na plaži. Opet bez zvukova molim.
I da vam nije palo na pamet da uzurpirate apartmane umornim Italijanima!Šta glumite kad možete doći kući za sat vremena. U kolonu i KUĆI!
A čim prijeđete granicu svratite negdje na ćevape. Domaće.
Pa mora, MORA čovijek nekad biti i stoka. Da se malo ispuše.
A NA KOGA DA SE HRVATI IZ HR ISPUŠU? Na pedere? Ni pomislit ne smiju! Pa nedaju se gayevi baš svakom kuKcu g.zit.
Ne smiju ni na koga iz EU. Njima ljube ono iza one stvari za malo šolda ko da im je uvijet za EU.
Srbi im ionako ne idu dole. I KO JE OSTA?
MI!!!
MI OVAKI SMO NJIMA FAKAT NEPROCIJENJIVI. Da im nima nas da se bar nekome prave kulturni pa svi bi pokrepali od kompleksa manje vrijednosti. A nas ovdje ionako zaboli za tuđe mišljenje. Kad nam treba netko da mu JBMO mamu/nanu ne trebamo ići van. ZATO IMAMO JEDNI DRUGE. I još možemo birat vjeru i naciju.
Zato dragi moji BiH-avci MOLIM VAS KAD STE U HR NA MORU da ne idete u WC na plaži. Možda se baš nekom Čehu pripšalo. Izvolte to lijepo i diskretno obaviti u moru. Samo bez zvukova.
NEMOJTE SLUČAJNO stvaratI gužvu u restoranima i zauzimatI možda mjesto nekom izgladnjelom Švabi. Ponesite lijepo paštetu i jedite na plaži. Opet bez zvukova molim.
I da vam nije palo na pamet da uzurpirate apartmane umornim Italijanima!Šta glumite kad možete doći kući za sat vremena. U kolonu i KUĆI!
A čim prijeđete granicu svratite negdje na ćevape. Domaće.
Last edited by Hulagu Ban on 27/07/2011 23:33, edited 1 time in total.
- vivaldi
#108 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
valterbranisarajevo wrote:Pobuna je i na Poskoku....
Prva stvar ovdje se radi o pojedincu pa ga nije fer identifikovati sa cijelom drzavom, a druga stvar bas i nemamo puno izbora. Da se ima za Majorke, ne bi niko ni isao u Makarsku
-
Čovjek i po'
#109 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
Dakle, zivim, radim i doktoriram
u Austriji, ali sam bh. drzavljanin i samim tim se smatram prozvanim.
Vec prije dva mjeseca sam rezervisao smjestaj u Hrvatkoj, jer tamo idem svake godine. Obicno sa porodicom ostanem 13-14 dana u nekom od dalmatinskih hotela. Planiran je bio prvi august kao pocetak odmora.
Prije dva sata sam procitao sta je doticni gospodin napisao o turistima iz BiH. Razgovarao sam sa suprugom i jednostavno sam otkazao svoju rezervaciiju
Neka ide ko god zeli, ja ne. Kako vidim, Slovenija takodjer ima sta za ponuditi, kao i Crna Gora.
Uostalom, u Sloveniji nemam brige da li ce neko da mi mazne auto, kao sto je slucaj sa Dalmacijom.
Btw, Istra kao solucija, pogotovu Opatija i okolica Rijeka (Crikvenica, Novi Vinodolski) takodjer nisu losi.
Vec prije dva mjeseca sam rezervisao smjestaj u Hrvatkoj, jer tamo idem svake godine. Obicno sa porodicom ostanem 13-14 dana u nekom od dalmatinskih hotela. Planiran je bio prvi august kao pocetak odmora.
Prije dva sata sam procitao sta je doticni gospodin napisao o turistima iz BiH. Razgovarao sam sa suprugom i jednostavno sam otkazao svoju rezervaciiju
Neka ide ko god zeli, ja ne. Kako vidim, Slovenija takodjer ima sta za ponuditi, kao i Crna Gora.
Uostalom, u Sloveniji nemam brige da li ce neko da mi mazne auto, kao sto je slucaj sa Dalmacijom.
Btw, Istra kao solucija, pogotovu Opatija i okolica Rijeka (Crikvenica, Novi Vinodolski) takodjer nisu losi.
Slovenija??? Crna Gora??? Albanija na kraju krajeva!vivaldi wrote: Prva stvar ovdje se radi o pojedincu pa ga nije fer identifikovati sa cijelom drzavom, a druga stvar bas i nemamo puno izbora. Da se ima za Majorke, ne bi niko ni isao u Makarsku
-
pritchard
#110 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
To je objavio neki list čiji je tiraž jako mal,ne znam zašto se tomu pridaje tolika važnost. 
-
Čovjek i po'
#111 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
Sve dok vlasti Makarske ili urednistvo ne upute javno izvninjenje, meni je vazno. Ako se oni ne bune protiv ovoga, znaci da su za ovo. Zasto bih ja onda uopce ima svoj odmor u ambijentu gdje sam nepozeljan?pritchard wrote:To je objavio neki list čiji je tiraž jako mal,ne znam zašto se tomu pridaje tolika važnost.
- Sasvim_Obican
#112 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
Zašto bezveze dižete neke pobune ?! Lik je rasista, fašista i njegova izjava je na granici bolesnog i monstruoznog, ali je li on stvarno kvalitetan reprezent cijele Hrvatske ? Mi koji duži niz godina ljetujemo u RH dobro znamo da nije.
- HomeSweetHome
#113 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
to je tacno, ali je list u vlasnistvu gradapritchard wrote:To je objavio neki list čiji je tiraž jako mal,ne znam zašto se tomu pridaje tolika važnost.
-
pritchard
#114 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
Da,ali meni je zasmetala reakcija ljudi koji odmah generaliziraju,bune se,gledaju što je rekao a ne ko je rekao.HomeSweetHome wrote:to je tacno, ali je list u vlasnistvu gradapritchard wrote:To je objavio neki list čiji je tiraž jako mal,ne znam zašto se tomu pridaje tolika važnost.
- vivaldi
#115 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
Svugdje imas ovakvih incidenata.Čovjek i po' wrote:Slovenija??? Crna Gora??? Albanija na kraju krajeva!
-
Čovjek i po'
#116 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
Ja se ne bunim. Ja sam samo otkazao smjestaj u okolini Makarske.
Vise volim novce u Istri da ostavim na kraju krajeva, a mnogo je i urednije iskren da budem
Vise volim novce u Istri da ostavim na kraju krajeva, a mnogo je i urednije iskren da budem
- HomeSweetHome
#117 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
Kad nesto razmislim, to je u ovom trenutku mozda najbolja reakcija... i kad bi svi koji imaju rezervirano za august na Makarskoj rivijeri otkazali smjestaj, mislim da bi to ovom tupoglavcu kucnulo malkice u ono malo sto ima u glavi...
Al' opet, sto bi ljudi sebi sje**** godisnji o kojem mjesecima mastaju radi ovog fasisticki nastrojenog novinara? Osim ako nemaju varijantu B, naravno. A ima i ona znam ja nas, je** nas... nista mi necemo uraditi osim palamuditi po forumu. Voljela bih da sutra vidim da je MVP BIH poslalo protestnu notu Hrvatima, al' da Bog da sceri... Voljela bih i da se neko iz vlasti RH izvine, ali to je jos manje za ocekivati...
Nemam pojma, onako glasno razmisljam samo... prvo mi je bilo smijesno, sad me vec huja puca...
Al' opet, sto bi ljudi sebi sje**** godisnji o kojem mjesecima mastaju radi ovog fasisticki nastrojenog novinara? Osim ako nemaju varijantu B, naravno. A ima i ona znam ja nas, je** nas... nista mi necemo uraditi osim palamuditi po forumu. Voljela bih da sutra vidim da je MVP BIH poslalo protestnu notu Hrvatima, al' da Bog da sceri... Voljela bih i da se neko iz vlasti RH izvine, ali to je jos manje za ocekivati...
Nemam pojma, onako glasno razmisljam samo... prvo mi je bilo smijesno, sad me vec huja puca...
- valterbranisarajevo
#118 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
Komentatori na Jutarnjem su mi rekli da se izdavanje ovog lista financira iz proračuna RH, a samim tim ovaj gad prima državnu platu i državni je službenik. Dakle ovo nije privatno glasilo...Ovu gadost je financirala država...Isto kao i gadosti Dijane Čuljak prošle godine na državnom RTV servisu... 
- HomeSweetHome
#119 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
Ma znamo mi svi da vecima (ili bar polovina) ne misli ovako, ali smeta brate, pogotovo kad ovakva glupost osvane u novinama, makar one imale tiraz k'o skolske novine...pritchard wrote:Da,ali meni je zasmetala reakcija ljudi koji odmah generaliziraju,bune se,gledaju što je rekao a ne ko je rekao.HomeSweetHome wrote:to je tacno, ali je list u vlasnistvu gradapritchard wrote:To je objavio neki list čiji je tiraž jako mal,ne znam zašto se tomu pridaje tolika važnost.
-
Mr.Penguin
#120 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
http://www.index.hr/vijesti/clanak/ivo- ... 63549.aspx
super clanak procitajte ga
super clanak procitajte ga
- Alfons Kauders
#121 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
kako mislis sjebati odmor? otkazivanjem rezervacije?HomeSweetHome wrote:Kad nesto razmislim, to je u ovom trenutku mozda najbolja reakcija... i kad bi svi koji imaju rezervirano za august na Makarskoj rivijeri otkazali smjestaj, mislim da bi to ovom tupoglavcu kucnulo malkice u ono malo sto ima u glavi...
Al' opet, sto bi ljudi sebi sje**** godisnji o kojem mjesecima mastaju radi ovog fasisticki nastrojenog novinara? Osim ako nemaju varijantu B, naravno. A ima i ona znam ja nas, je** nas... nista mi necemo uraditi osim palamuditi po forumu. Voljela bih da sutra vidim da je MVP BIH poslalo protestnu notu Hrvatima, al' da Bog da sceri... Voljela bih i da se neko iz vlasti RH izvine, ali to je jos manje za ocekivati...![]()
care moj zadnje tri sezone mozes uhvatiti kakav hoces apartman ili hotel u po sezone... slaba posjecenost, pogotovo na tom potezu od makarske prema jugu gdje tradicionalno idu ljudi iz bih...
ko god hoce da otkaze makarsku, moze komotno u roku od par sati da nadje solidan smjestaj u nekom drugom mjestu, garantujem...
- bingov buraz
#122 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
dječak sa šibicama wrote:Polako, ja sam citirao samo dio, tu su jos Turski, Korejski, Grcki, Kineski, Brazilski, Ukrajinski, Ruski, Skandinavski, itd, turisti.HomeSweetHome wrote: 1 525 133
1 018 375
1 016 572
810 340
605 732
454 445
388.320
310.031
297.667
285.257
147.119
132.751
64.526
Koliko li je Bosanaca od ovih 3 547 732???
Nagradno pitanje glasi koliko se Bosanaca uopste prijavi?
Broj Bosanaca i Hercegovaca je zanemariv, u ukupnom broju turista, negdje izmedju 2 i 3 % ukupnog broja turista u Hrvatskoj.
Sto se tice prijavljivanja, jos od prosle sezone hrvatska vlada je angazirala jos par hiljada novih inspektora na terenu, cini mi se 2000, od cega vecina na Makarskom primorju. Nije tesko zakljuciti zasto bas na Makarskom
2 ili 3%
Istina je da domaci bosance ne prijavljuju,smatraju ih svojima i znaju da ih Bosanci nece tuziti jer su navikli gutati sranja!
-
san darius
#123 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
ali ima i druga poanta. ako se hranis paradajzom i pastetom i zalijevas pivom, onda imas jednu vrstu komfora & ambijenta (plus pripadajuceg cro-novinarskog dusebriznika), a ako objedujes tartufe i brancina svaku vecer i zalijevas dobrom malvazijom, onda imas drugu vrstu ugodjaja i iskreno, boli te kurac za bilo kakve i bilo cije dusebriznike. mogu ti pod prozor pljunuti. kao i svugdje: lova vrti i poboljsava status & ugodjaj. ja mrzim masovni turizam, ali mi se nekad omakne pa odem na neka mjesta koja okupira americka primitiva (papanijada se ne razlikuje puno od zemlje do zemlje, jedni zderu filovane paprike i locu pivo, drugi se guse pizzama i ubijaju votkama i ginom, svi pisaju u more, glasno govore, izgore kao idioti prvi dan i predebeli su), ali kad platim vise, osjetno mi se poboljsa ugodjaj te i moji sentimenti gledeusvezi odmora (i svijeta uopce; manje sam nadrkan
).
netko spomenu brela: da, odi tamo, plati vise, pa ce se malo i ugodjaj promijeniti.
rekoh vec, kakav makarska oxford, takav bosancerosi cambridge. ili je obratno?
p.s.
ruku na srce, slatka je makarska...jednom sam tamo ljetovao s djevojkom (tad je carlos santana jos imao svu kosu na glavi, a vjerojatno i ja)
netko spomenu brela: da, odi tamo, plati vise, pa ce se malo i ugodjaj promijeniti.
rekoh vec, kakav makarska oxford, takav bosancerosi cambridge. ili je obratno?
p.s.
ruku na srce, slatka je makarska...jednom sam tamo ljetovao s djevojkom (tad je carlos santana jos imao svu kosu na glavi, a vjerojatno i ja)
- HomeSweetHome
#124 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
ja = carica, jok carAlfons Kauders wrote:kako mislis sjebati odmor? otkazivanjem rezervacije?HomeSweetHome wrote:Kad nesto razmislim, to je u ovom trenutku mozda najbolja reakcija... i kad bi svi koji imaju rezervirano za august na Makarskoj rivijeri otkazali smjestaj, mislim da bi to ovom tupoglavcu kucnulo malkice u ono malo sto ima u glavi...
Al' opet, sto bi ljudi sebi sje**** godisnji o kojem mjesecima mastaju radi ovog fasisticki nastrojenog novinara? Osim ako nemaju varijantu B, naravno. A ima i ona znam ja nas, je** nas... nista mi necemo uraditi osim palamuditi po forumu. Voljela bih da sutra vidim da je MVP BIH poslalo protestnu notu Hrvatima, al' da Bog da sceri... Voljela bih i da se neko iz vlasti RH izvine, ali to je jos manje za ocekivati...![]()
care moj zadnje tri sezone mozes uhvatiti kakav hoces apartman ili hotel u po sezone... slaba posjecenost, pogotovo na tom potezu od makarske prema jugu gdje tradicionalno idu ljudi iz bih...
ko god hoce da otkaze makarsku, moze komotno u roku od par sati da nadje solidan smjestaj u nekom drugom mjestu, garantujem...
Pa super, ako je tako, ja nisam bila zadnje tri godine u Hr na morETu pa ne znam... Neka svako oduci za sebe, ja svakako nisam ni imala namjeru ici
- HomeSweetHome
#125 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2
@bingov buraz
Mislim da je to istina, za 7-8 godina koliko sam ljetovala u Vodicama, mislim da su me samo prve godine prijavili, svake slijedece sam, u slucaju pojave kakve inspekcije, bila rodjaka iz Kaknja
(ima jedan dio u Vodicama, vise pored zapravo, gdje zivi jedno 3000 Hrvata iz BiH, uglavnom Srednja Bosna, domaci taj dio cak zovu Mala Bosna, zapravo se zove Srima) 
Mislim da je to istina, za 7-8 godina koliko sam ljetovala u Vodicama, mislim da su me samo prve godine prijavili, svake slijedece sam, u slucaju pojave kakve inspekcije, bila rodjaka iz Kaknja