Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Moderator: anex
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#101 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Ne mora se u promociju uložiti u početku toliko. Može se početi na lokalnom tržištu sa nekoliko promoterki u mini suknjama, nešto besplatne podjele, zaraditi to uložiti dalje itd. Rijetko ko i baci 100.000KM za promidžbu u jednom momentu.
ako si velika firma još ti je lakše. Ideš preko marketinške agencija koja ima povoljne ugovore sa medijima i valuta plaćanja je minimalno 60 dana. Za to vrijeme i te kako zaradiš da platiš.
ako si velika firma još ti je lakše. Ideš preko marketinške agencija koja ima povoljne ugovore sa medijima i valuta plaćanja je minimalno 60 dana. Za to vrijeme i te kako zaradiš da platiš.
-
elia
#102 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Recimo da Milkos napravi vocni jogurt i zeli ga staviti na policu kod distributera. Odabrao je strategiju nize cijene. Preskocimo cijelu pricu o odgovarajucim tehnologijama, zaposlenicima, investicijama da bi imao gotov proizvod, recimo da je proizvod vec spreman. Neko rece problem je promocija, recimo i to da je preuzeo za pocetak promociju uz pomoc "kratkih suknjica", besplatnih uzoraka, upoznao kupca da postoji njegov proizvod, da je jeftiniji. No hajdemo se vratiti na ovdje stalno diskutovan kanal distribucije. Da bi jedan lanac ubacio milkos vocni jogurt u svoj frizider, nema mjesta jer niko nije cekao na milkos, drugi su vec aktivni i imaju svoje pozicije. Znaci mora ponuditi odredjenu cijenu da bi bio uvrsten. Ovdje patriotizam tipa "kupujmo domace" se brzo okoncava, jer koliko distributera imamo u BiH koji ce radije uvrstiti dukat u odnosu na milkos. Malo, vrlo mlo. Jedan Merkator ce ici na pedeset pregovora dok ne ubaci proizvod, jedan Konzum isto tako. Na kraju ce morati, ali je procedura bolna. A onda ako Milkos hoce isti taj jogurt da plasira van granica, recimo u Merkatoru. Znate li sta oni traze od Bosanaca da bi uvrstili samo jedan jedini proizvod na policu u Slo, Hr ili bilo gdje. U biti samo "krvi" sto ne traze, do te mjere se komplikuje. Ali sve ko na posten nacin, kada ih covjek slusa rekao bi potpuno su u pravu. Ne, to su politike distributivnih lanaca. No znaju to nasi komercijalisti najbolje, skidam kapu 
Ne kazem da je ovo glavni problem, ali je jedna vrlo znacajana tacka i mimo promocije.
Ne kazem da je ovo glavni problem, ali je jedna vrlo znacajana tacka i mimo promocije.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#103 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
nema veze s biznisom ali ima sa svijesti našeg naroda...
daš oglas kako prodaješ neku hrpicu stripova za 25 maraka i pregovaraš s likom i spustiš cijenu nakon što si odbio 10 ponuda za razmjenu (a nudi smeće)
i onda se nađeš s likom a on dođe u automobilu 15.000+
nisu djeca...
daš oglas kako prodaješ neku hrpicu stripova za 25 maraka i pregovaraš s likom i spustiš cijenu nakon što si odbio 10 ponuda za razmjenu (a nudi smeće)
i onda se nađeš s likom a on dođe u automobilu 15.000+
nisu djeca...
- KatarinaKosaca
#104 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Apsolutn tačno. Jako, jako je teško ući na distributivno mjesto. Ni sa parama. Nekad traže jako niske cijene, a nekad je baš niska cijena izgovor da se tamo ne uđe. Klan trgovačkih monopola.elia wrote: Da bi jedan lanac ubacio milkos vocni jogurt u svoj frizider, nema mjesta jer niko nije cekao na milkos, drugi su vec aktivni i imaju svoje pozicije. Znaci mora ponuditi odredjenu cijenu da bi bio uvrsten. Ovdje patriotizam tipa "kupujmo domace" se brzo okoncava, jer koliko distributera imamo u BiH koji ce radije uvrstiti dukat u odnosu na milkos. Malo, vrlo mlo.
-
The 51st State
#105 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
ako si blizak kompaniji, reci ti njima da probaju razviti probioticni jogurt, trziste vapi za jednim takvim domacim proizvodom.DinoZe wrote:madner wrote:Kako marketing nije skup?
Ti imas marzu od 5% do 10%, koliko jogurta moras prodati da bi mogao uloziti minimalnu cifru (100 000)?
Naravno ali ovdje pricamo o velikim mljekarama, koje se mogu i zaduziti.
Mada se to nemora odraditi tako, idemo step by step. ZIM ima jogurta na bacanje to znam iz licnog iskustva, naprave dnevnu proizvodnju za gratis testiranje i predstvaljanje proizvoda trzistu. Po Zenici otvore recimo 3 standa gdje narod moze gratis probati jogurt preko vikenda. Svojim trgovackim putnicima daju odredzenu kolicinu da daju prodavnicama da probaju valja li njima taj proizvod, uz to sve ide mala anketica na papiru, sta valja sta ne valja.
Poslije toga daju reklamu na radio Zenica ili TV Zenica, to nemoraju parama platiti je ide nama svima poznata kompenzacija.
Naravno za sve to treba vremena, ali znas kako je ili vrijeme ili novac. Kada osvoje Zenicu, mogu ici na okolinu i to je za njih dosta jer njihovi ciljevi nisu nesto posebno veliki.
Da mi je samo viska para, jeli bi vi svi moje jogurte![]()
![]()
-
elia
#106 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Da, bukvalno postaje monopol, u kojem nasi trgovci postaju sve nemocniji. Recimo DP je kako sam cula vec imao ponudu od Konzuma, ali covjek jos opstaje sam. Pitanje je kada ce ga neko progutati, mada se ja nadam i najiskrenije zelim da se to ne desi. Srbija i Hrvatska dolaze sa ogromnim novcima polako, a nas bosnjacki dio drzave gusi nase biznismene. Ne nudi im nista zauzvrat. Zar se nije mogla sacuvati nekako bar jedna banka u nasem vlasnistvu?? Sta je drzava bez vlastite banke? Treba nam jedna, trebaju nam nasi distributeri i nase tvornice. Ali tako kaskamo u tome. Jedan Selimovic ima Mims koji je olicenje kompenzacije za svaki posao. Za mene je svako insistiranje na kompenzaciju u svakom pogledu ucjena. Jer to vodi u propast obje strane. Mislim da mi Bosnjaci radi vlastitih dzepova na dugi rok unistavamo politicki sami sebe, a time citaj i ekonomski. Kao sto rekoh bar u kantonu Sarajevo mozemo nesto uraditi. Treba se pokrenuti, ali tesko je uzvodno plivati.KatarinaKosaca wrote:Apsolutn tačno. Jako, jako je teško ući na distributivno mjesto. Ni sa parama. Nekad traže jako niske cijene, a nekad je baš niska cijena izgovor da se tamo ne uđe. Klan trgovačkih monopola.elia wrote: Da bi jedan lanac ubacio milkos vocni jogurt u svoj frizider, nema mjesta jer niko nije cekao na milkos, drugi su vec aktivni i imaju svoje pozicije. Znaci mora ponuditi odredjenu cijenu da bi bio uvrsten. Ovdje patriotizam tipa "kupujmo domace" se brzo okoncava, jer koliko distributera imamo u BiH koji ce radije uvrstiti dukat u odnosu na milkos. Malo, vrlo mlo.
- KatarinaKosaca
#107 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Ako i jeste tako ubacuješ novi ptoizvod. Dakle, novi proizvod---postojeće tržište. Imam iskustva sa Merkatorom, KOnzumom, DP-om, povodom ubacivanja domaćeg proizvoda baš prehrembene industrije. skoro pa nemoguća misija. Od podmićivanja poslovođa, do šefa, jako, jako teško. Ne idi sa malom maržom, ne idi sa velikom. Opet u malim dućanima nikad nećeš imati koefcijent obrta kao kod velikih. Znači manje para, za svaki proces proizvodnje i prodaje.DinoZe wrote:@elia
Naravno ima i ta karika, ali ovdije pricamo o firmama koje vec imaju sardnju sa trznim centrima. Tako da tih problema one nece imati. Eh sada je put trnovitiji ako se neko hoce kao nova firma pozicionorati na trzistu, treba vreme strpljenja i financija. Ali uvijek ste to krece pomalo i lokalno. Ponuditi direktno malim prodavnicama svoj proizvod ili ici na prodajna mjesta koja preferiraju domace tipa Bingo i sa njima ostavrit kontakt. Uz to se moze otvoriti svoje malo prodajno mjesto u svom gradu, gdje se nude family pack itd.
Recimo otovrim prodavnicu gdje kao prodajem svoje vocne jogurte, uz akcije odredzenih dana, pa ne samo 250ml nego i 1KG jogurta ili pudinga. Naravno da je sve to tesko i treba novaca, ali nije sada da trebaju milioni a i nemozes nista sa 50 000KM.
- madner
#108 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Nema ni Hrvatska ni Srbija svoje banke. Zato sto su to bio uslov za druge stvari a odnosi su takvi da niti drzava (osim Slovenije) ne moze nastupiti i traziti svoja prava.
- KatarinaKosaca
#109 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Hej, ba, pričamo o ekonomiji, ne napada ti niko miljenikemadner wrote:Nema ni Hrvatska ni Srbija svoje banke. Zato sto su to bio uslov za druge stvari a odnosi su takvi da niti drzava (osim Slovenije) ne moze nastupiti i traziti svoja prava.
-
elia
#110 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Proguglaj malo na netu pa procitaj kako je nastao imperij Todoric. To sto danas vise te banke nema, hm, mozda nije ni bitno. Ali u pravo vrijeme je bila tu. I ne pricam o drzavi kao vlasniku, vec kao odgovornom za uredjenje makrookruzenja.madner wrote:Nema ni Hrvatska ni Srbija svoje banke. Zato sto su to bio uslov za druge stvari a odnosi su takvi da niti drzava (osim Slovenije) ne moze nastupiti i traziti svoja prava.
- madner
#111 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Katarina da nisi malo paranoicna 
- KatarinaKosaca
#112 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Teško je sa našim mentalitetom. avaz je uspješna kompanija. to sam uvijek napisala i često radi toga bila kritizirana, ali ekonomski se ne može pobiti da se uspjelo sa tržišta gotovo izbaciti tradicionalno čitano oslobođenje. Puno uposlenih, redovne su plate i davanja državi, pa opet ne valja ni ekonomski, odakle mu lova, što je vakav ili nakav. I ne referiram se ovdje uopće na tog čovjeka niti njegove političke ideje, nego čisto ekonomski kao dnevni list koji se prodaje.elia wrote:Proguglaj malo na netu pa procitaj kako je nastao imperij Todoric. To sto danas vise te banke nema, hm, mozda nije ni bitno. Ali u pravo vrijeme je bila tu. I ne pricam o drzavi kao vlasniku, vec kao odgovornom za uredjenje makrookruzenja.
- Doda37
#113 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
HPB( Hrvatska postanska banka) je u vecinskom vlasnistvu drzavemadner wrote:Nema ni Hrvatska ni Srbija svoje banke. Zato sto su to bio uslov za druge stvari a odnosi su takvi da niti drzava (osim Slovenije) ne moze nastupiti i traziti svoja prava.
- madner
#114 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
30% drzavni udio, prezivjela Tudzmanizaciju jer je bila u vlasnistvu poste.
- drndalo
#115 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Mi svi (cast izuzecima, koji se mjere u jednocifrenom % populacije) imamo podanicki mentalitet, i draze nam je kad nas "potkupe", Hrvati, Srbi, Slovenci, Nijemci, Austrijanci, sa npr. 1000 KM, nego kad to isto uradi "domaci"... Nekad cak i kad ponudi duplo domaci... Valjda nam se ljepse uvlaciti u strano dupe...
Dok god je tako, dok ne znamo reci dosta, makar morali zbog tog ici tezim putem, ali sacuvati svoj obraz bar pred samim sobom, radice nam kako ko i sta hoce... A mi cemo samo vikati:" Yes, yes..."
U principu, sa tim trznim centar monopolistima bi se moralo naci nacina na koji i ti njih mozes nekada ucijeniti, pa da onda neki balans straha postoji, znam da je to lako reci, a tesko napraviti... Znam za jednu poveliku firmu iz BiH, koja je zbog ucjene jednog lanca u jednom gradu, sticajem okolnosti u entitetu u kojem manje prodaju, povukla sve svoje proizvode iz cijelog lanca... Dovoljno su veliki da im taj pad kompletnog plasmana kroz taj kanal od 4% ne znaci razliku izmedju smrti i zivota, a i to su djelimicno kompenzirali boljim dogovorom oko rabata sa onima koji ih nisu ucjenjivali, pa je taj pad i malo manji jer je dio plasmana preko drugih povecan... Sada iz direkcije tog lanca zovu njih na razgovore o ponovnoj saradnji, ali ovi sada nece iz principa... I za divno cudo, ovi ih ne prestaju zvati...
Dok god je tako, dok ne znamo reci dosta, makar morali zbog tog ici tezim putem, ali sacuvati svoj obraz bar pred samim sobom, radice nam kako ko i sta hoce... A mi cemo samo vikati:" Yes, yes..."
U principu, sa tim trznim centar monopolistima bi se moralo naci nacina na koji i ti njih mozes nekada ucijeniti, pa da onda neki balans straha postoji, znam da je to lako reci, a tesko napraviti... Znam za jednu poveliku firmu iz BiH, koja je zbog ucjene jednog lanca u jednom gradu, sticajem okolnosti u entitetu u kojem manje prodaju, povukla sve svoje proizvode iz cijelog lanca... Dovoljno su veliki da im taj pad kompletnog plasmana kroz taj kanal od 4% ne znaci razliku izmedju smrti i zivota, a i to su djelimicno kompenzirali boljim dogovorom oko rabata sa onima koji ih nisu ucjenjivali, pa je taj pad i malo manji jer je dio plasmana preko drugih povecan... Sada iz direkcije tog lanca zovu njih na razgovore o ponovnoj saradnji, ali ovi sada nece iz principa... I za divno cudo, ovi ih ne prestaju zvati...
Last edited by drndalo on 07/07/2011 11:59, edited 1 time in total.
- Doda37
#116 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Mislio sam najvise posjeduje dionica, pogresno sam napisao da je vecinski, mislim da je jedina u kojoj stranci nisu vlasnicimadner wrote:30% drzavni udio, prezivjela Tudzmanizaciju jer je bila u vlasnistvu poste.
-
ivannn
#117 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
da direktno 30%, a ostalo drže HP, HZZO i Fond za privatizaciju .- pogodi u čijem su vlasništvu te tvrtke?madner wrote:30% drzavni udio, prezivjela Tudzmanizaciju jer je bila u vlasnistvu poste.
- madner
#118 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Pa zamisli razliku izmedju 7 - 10% i dva zirantaDinoZe wrote:I razvojna banka federacije je drzavna kod nas.
Samo sada nisam skontao kako smo dosli do banki, a pricali smo o pocetku malog-srednjeg biznisa.
i
3-5% sa grace periodiom i bez ziranata. Kada je lakse pokrenuti stvari?
- KatarinaKosaca
#119 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Bolje je prodati, ako će profitabilno raditi, nego ne prodati. Zašto da se ne proda BH Telecom? Plaćamo najskuplji telefon u Europi, a imamo jako malo od toga. Pričali o autoputu, eno, malo je napravljeno. Dakle, uvijek i opet preko naših leđa da bi juče jedni, a danas drugi zapošljavali svoje tetiće i amidžiće. slično i sa Razvojnom bankom.DinoZe wrote:Jedino rijesenje je da Federacija napravi industrijsku banku i malo se vise pozabavi razvojnom bankom. Problem kod nas su socijalna davanja iz budzeta i procedure koje dugo traju da se firma pokrene. Naravno da je administracija i izdavajanje iz budzeta problem ali ne toliki koliko socijalna davanja za one koji to ne zasluzuju. Da se te pare plasiraju u industriju kao jeftini krediti bio bi pravi pogodak, rijesili bi socijalne slucajeve i pokrenuli privredu.
- KatarinaKosaca
#120 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Navedi mi sposobno rukovodsktvo jedne od takvih firmi! to su politički podobni ljudi koji ne razmišljaju profitabilno, nego stranački i podanički. Na bazi monopola imaju profit, a građanin BIH od tog profita malo ima.DinoZe wrote:Problem je u rukovodstvu, ja sam za razliku od tebe misljenja ta trebamo te neke" basics "ostaviti u vecinskom drustvenom vlasnistvu. Jer je ipak to profitabilna firma i njen novac se moze koristiti za drustvo, a na drugu stranu privatnici mogu se dogovarati i povecavati cijene kako hoce.
Ali kao sto sam rekao problem je nesposobno rukovodstvo EP i Telekoma, koji ne uspjevaju da naprave nesto.
Trenutno se parama telekoma kupuje dosta socijalnog mira u BiH.
- KatarinaKosaca
#121 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Sposobnost i politička podobnost kod nas ne idu zajedno. Zato ne mogu ni da zamislim.DinoZe wrote:Ma nema ga to je i problem. A zamisli da imas sposobno rukovodstvo a firmu polu monopolistu kao BHT ili monoplistu kao EP, bilo bi para na sve strane.
-
elia
#122 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Mislim da je Avaz nastao na slican nacin kao sto su nastale neke hercegovacke i kiseljacke firme. Ni ti isti vlasnici nisu bas omiljeni medju Hrvatima u Hrvatskoj. Tako je i sa njim, medju Sandzaklijama je vjerovatno omiljen, ali medju Bosancima nije. Ali i pored toga, Bosnjaci su ga napravili, jer njegov tiraz petkom vjerovatno da prelazi cifru od sto hiljada. Jednostavno, covjek je svjestan da u Bosni ima ljudi koji nisu "sofisticirani" kao oni koji se distanciraju od Avaza, i brojniji su. Mozemo se mi svi do besvijesti raspravljati sto imamo Dnevni Avaz, i kako je novina katastrofa, zavrsicemo na tome kako bi mi sve te ljude promijenili. Medjutim on ubire pare na to sto ih je prihvatio takve kakvi jesu, i nudi im takav proizvod. Firma je uspjesna, a sta je bilo bilo je, njegova ce zgrada stajati i za sto godina gdje stoji, a tada vise niko nece pitati ko je krao porez poslije onog rata.KatarinaKosaca wrote:elia wrote: Teško je sa našim mentalitetom. avaz je uspješna kompanija. to sam uvijek napisala i često radi toga bila kritizirana, ali ekonomski se ne može pobiti da se uspjelo sa tržišta gotovo izbaciti tradicionalno čitano oslobođenje. Puno uposlenih, redovne su plate i davanja državi, pa opet ne valja ni ekonomski, odakle mu lova, što je vakav ili nakav. I ne referiram se ovdje uopće na tog čovjeka niti njegove političke ideje, nego čisto ekonomski kao dnevni list koji se prodaje.
- KatarinaKosaca
#123 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
slažem se sa tvojim postovima potpuno. To i jeste umijeće marketinga vidjeti kakav proizvod treba tržištu. ako je populacija "nepismena" treba im dati takvu novinu da je lakše čitaju. to jeste marketinški uspjeh.elia wrote:Mislim da je Avaz nastao na slican nacin kao sto su nastale neke hercegovacke i kiseljacke firme. Ni ti isti vlasnici nisu bas omiljeni medju Hrvatima u Hrvatskoj. Tako je i sa njim, medju Sandzaklijama je vjerovatno omiljen, ali medju Bosancima nije. Ali i pored toga, Bosnjaci su ga napravili, jer njegov tiraz petkom vjerovatno da prelazi cifru od sto hiljada. Jednostavno, covjek je svjestan da u Bosni ima ljudi koji nisu "sofisticirani" kao oni koji se distanciraju od Avaza, i brojniji su. Mozemo se mi svi do besvijesti raspravljati sto imamo Dnevni Avaz, i kako je novina katastrofa, zavrsicemo na tome kako bi mi sve te ljude promijenili. Medjutim on ubire pare na to sto ih je prihvatio takve kakvi jesu, i nudi im takav proizvod. Firma je uspjesna, a sta je bilo bilo je, njegova ce zgrada stajati i za sto godina gdje stoji, a tada vise niko nece pitati ko je krao porez poslije onog rata.
- madner
#124 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Ni USA ni Ge ni FR ne prodaju svoje zlatne koke. Nije opste problem sto je firma x u vecinskom ili potpunom drzavnom vlastnistvu, problem je kada se drzava pocinje uplitati u trziste kako bi istim obezbijedila profit.
- KatarinaKosaca
#125 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
ne, problem je kad država zlatna koka misli da je za mene, moje partijske drugove, moju raju i familiju zlatna koka.madner wrote:Ni USA ni Ge ni FR ne prodaju svoje zlatne koke. Nije opste problem sto je firma x u vecinskom ili potpunom drzavnom vlastnistvu, problem je kada se drzava pocinje uplitati u trziste kako bi istim obezbijedila profit.