Palamuda, svaka ti vrijedi zlata!palamuda wrote:Zanat, stručnost, dobar majstor su neprocjenjivi to je istina i to djeca trebaju znati, to želi Suljagić da im kaže.
Neka pravnik iz nekog ministarstva sa platom od 1300 km ode automehaničaru da mu popravi malo veći kvar na autu uzet ćemu 100 - 200 km za tri sata posla i onda se pravnik uhvati za glavu šta bi i onda skonta koliko mu vrijedi posao i struka.
Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
- fidoremilienko
#101 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
-
Klodovik
#102 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Ovisi na kom je čovjek nivou u datoj struci. Pravnik uzme 1300, advokat razvod naplati 1000 (tom istom mehaničaru), a notar uzme deset hiljada mjesečno (i od tog mehaničara). Nastavnik jezika u školi uzme nekih 1200 za mjesec, a neko ko radi simultane prevode (nakon istog završenog fakulteta) uzme 500+ za dan.palamuda wrote:Zanat, stručnost, dobar majstor su neprocjenjivi to je istina i to djeca trebaju znati, to želi Suljagić da im kaže.
Neka pravnik iz nekog ministarstva sa platom od 1300 km ode automehaničaru da mu popravi malo veći kvar na autu uzet ćemu 100 - 200 km za tri sata posla i onda se pravnik uhvati za glavu šta bi i onda skonta koliko mu vrijedi posao i struka.
Na kraju krajeva, i Suljagić (čiju odluku podržavam) je završio FPN i kasnije postao ministar, a masa diplomaca s tog faksa nikad neće vidjeti posla u struci.
-
Bodkin
#103 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
upravo to .ima puno vise ljudi koji puno zaradjuju sa VSS nego sto ima mehanicara. dobrih mehanicara koji mogu tako uzimati ima jako malo. pored kompleksa crnih ruka i nosenja kravate ima i toga da su u prosjeku puno vece zarade sa VSS. pa ako nije tako sto onda svi upisuju fakultete jebemuKlodovik wrote:Ovisi na kom je čovjek nivou u datoj struci. Pravnik uzme 1300, advokat razvod naplati 1000 (tom istom mehaničaru), a notar uzme deset hiljada mjesečno (i od tog mehaničara). Nastavnik jezika u školi uzme nekih 1200 za mjesec, a neko ko radi simultane prevode (nakon istog završenog fakulteta) uzme 500+ za dan.palamuda wrote:Zanat, stručnost, dobar majstor su neprocjenjivi to je istina i to djeca trebaju znati, to želi Suljagić da im kaže.
Na kraju krajeva, i Suljagić (čiju odluku podržavam) je završio FPN i kasnije postao ministar, a masa diplomaca s tog faksa nikad neće vidjeti posla u struci.
-
popajic
#104 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Drzava paradoksa u svemu , pa i u ovom - nikad vise studenata , ali i nikad vise nepismenih. I to bukvalno nepismenihQAlfons Kauders
...Broj studenata se u zadnjih 10 godina udvostrucio, bukvalno. Sad imamo skoro 100,000 studenata, dobar dio na privatnim nazovi-fakultetima, ili kojekakvim isturenim odjeljenjima fakulteta koja su otvorena samo za dizanje para. ..
Crni Suljagicu, uvalio si se u bure bez dna...neka ti je sa srecom !
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#105 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Svaka čast ministre, samo nastavi tako! 
-
palamuda
#106 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Niko ne govori da ne treba ići na fakultet, ali para i života ima i u drugim školama i branšama.
- hadzinicasa
#107 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
to je, mislim i bila poenta svega....palamuda wrote:Niko ne govori da ne treba ići na fakultet, ali para i života ima i u drugim školama i branšama.
- LieToMe
#108 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Ja nisam protiv, podrzavam, treba uvesti neki red... Problem je sto je sve srozan ispod nekog nivoa i sto ocito nije taj prijemni nikakva garancija necijeg znanja, volje i zelje, afinitite prema toj skoli... hocu da kazem da se nerijetko desava da neko ko nije bio nikako na prijemnom "uleti" nekim cudom u prvih 20 sto se desilo meni kad sam se upisivala na fax, pa umjesto 13 na spisku (kako sam i osvanula nakon prijemnog na osnovu bodova i uspjeha iz srednje) nakon samo 2 dana bila sam 18ta.
E mislim da je to generalno problem, kako se izboriti protiv toga, jer uvodjenjem ovoga stvara se prostor za manipulaciju oko upisa. Mislim da ovo nije rjesenje, i opet se svi hvataju kako ima puno nezaposlenih pravnika, ekonomista, studenata politickih nauka, opet ponavljam ne upisuju te fakultete samo gimnazijaci i narocito ne oni i sarajevskog kantona. Jel se iko zapitao koliki je priljev studenata iz drugih kantona (da ne kazem pokrajina i drzava)koji dodju da studiraju i ostanu ovdje
Statistika je tacan zbir pogresnih podataka!!! Ako se vec ide u detalje, treba onda napraviti reviziju ovih na borou i da vidimo koliko ih je stvarno sa gimnazijom na birou.
E mislim da je to generalno problem, kako se izboriti protiv toga, jer uvodjenjem ovoga stvara se prostor za manipulaciju oko upisa. Mislim da ovo nije rjesenje, i opet se svi hvataju kako ima puno nezaposlenih pravnika, ekonomista, studenata politickih nauka, opet ponavljam ne upisuju te fakultete samo gimnazijaci i narocito ne oni i sarajevskog kantona. Jel se iko zapitao koliki je priljev studenata iz drugih kantona (da ne kazem pokrajina i drzava)koji dodju da studiraju i ostanu ovdje
Statistika je tacan zbir pogresnih podataka!!! Ako se vec ide u detalje, treba onda napraviti reviziju ovih na borou i da vidimo koliko ih je stvarno sa gimnazijom na birou.
- headbanger
#109 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
sad kad pocnu privatne gimnazije nicati ko gljive poslje kise
ne znam, slazem se sa ministrom da nesta treba uraditi, ali treba malo vise diplomatije pogotovu zbog neprirodne koalicije
druga stvar, ja bi da SDP bude na vlasi makar, pored ovog, jos dva mandata, ali sa ovakvim preuranjenim rezovima i podvlacenjem crte strah me da ce SDP na vlas doci tek za nekih 10ak godina poslje ovog mandata
ali eto .....
ne znam, slazem se sa ministrom da nesta treba uraditi, ali treba malo vise diplomatije pogotovu zbog neprirodne koalicije
druga stvar, ja bi da SDP bude na vlasi makar, pored ovog, jos dva mandata, ali sa ovakvim preuranjenim rezovima i podvlacenjem crte strah me da ce SDP na vlas doci tek za nekih 10ak godina poslje ovog mandata
ali eto .....
- hadzinicasa
#110 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
LieToMe wrote:Ja nisam protiv, podrzavam, treba uvesti neki red... Problem je sto je sve srozan ispod nekog nivoa i sto ocito nije taj prijemni nikakva garancija necijeg znanja, volje i zelje, afinitite prema toj skoli... hocu da kazem da se nerijetko desava da neko ko nije bio nikako na prijemnom "uleti" nekim cudom u prvih 20 sto se desilo meni kad sam se upisivala na fax, pa umjesto 13 na spisku (kako sam i osvanula nakon prijemnog na osnovu bodova i uspjeha iz srednje) nakon samo 2 dana bila sam 18ta.
E mislim da je to generalno problem, kako se izboriti protiv toga, jer uvodjenjem ovoga stvara se prostor za manipulaciju oko upisa. Mislim da ovo nije rjesenje, i opet se svi hvataju kako ima puno nezaposlenih pravnika, ekonomista, studenata politickih nauka, opet ponavljam ne upisuju te fakultete samo gimnazijaci i narocito ne oni i sarajevskog kantona. Jel se iko zapitao koliki je priljev studenata iz drugih kantona (da ne kazem pokrajina i drzava)koji dodju da studiraju i ostanu ovdje![]()
prijemni je postao šprdačina kad je ukinuto da ga moraš položiti da bi se upisalo u srednju školu.
zamisli idiotlooka da isto naprave na fakultetima - kao polažeš prijemni ali nije eliminatoran, dakle ne moraš imati ni minimum od 50% na prijemnom da bi se upisao.
ne vidim svrhu istoga, onda osim ovaranja prostora za manipulaciju.
postavi brate lijepo kriterije, ko ih ne ispuni nije za te škole i doviđenja prijatno.
- headbanger
#111 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
zato ja i trubim evo ima dva dana
poostriti kriterije na prijemnom, npr, prijemnom moze pristupiti ucenik koji je u osnonvu zavrsio sa prossjekom 4
ili nesta slicno
ili da testove za prijmeni zamjene izmedju kantona, sto da ne, angazovati komsije iz drugih gradova
strozije kaznjavati korumpirane profesore/direktore
i ako sve ovo ne bi ferceralo tek onda uvoditi nekakva ogranicenja
poostriti kriterije na prijemnom, npr, prijemnom moze pristupiti ucenik koji je u osnonvu zavrsio sa prossjekom 4
ili nesta slicno
ili da testove za prijmeni zamjene izmedju kantona, sto da ne, angazovati komsije iz drugih gradova
- LieToMe
#112 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
ma u principu sve je postalo sprdancija, od osnovnih skola, preko srednjih pa do fakulteta i ovih silnih magistara...hadzinicasa wrote:LieToMe wrote:Ja nisam protiv, podrzavam, treba uvesti neki red... Problem je sto je sve srozan ispod nekog nivoa i sto ocito nije taj prijemni nikakva garancija necijeg znanja, volje i zelje, afinitite prema toj skoli... hocu da kazem da se nerijetko desava da neko ko nije bio nikako na prijemnom "uleti" nekim cudom u prvih 20 sto se desilo meni kad sam se upisivala na fax, pa umjesto 13 na spisku (kako sam i osvanula nakon prijemnog na osnovu bodova i uspjeha iz srednje) nakon samo 2 dana bila sam 18ta.
E mislim da je to generalno problem, kako se izboriti protiv toga, jer uvodjenjem ovoga stvara se prostor za manipulaciju oko upisa. Mislim da ovo nije rjesenje, i opet se svi hvataju kako ima puno nezaposlenih pravnika, ekonomista, studenata politickih nauka, opet ponavljam ne upisuju te fakultete samo gimnazijaci i narocito ne oni i sarajevskog kantona. Jel se iko zapitao koliki je priljev studenata iz drugih kantona (da ne kazem pokrajina i drzava)koji dodju da studiraju i ostanu ovdje![]()
prijemni je postao šprdačina kad je ukinuto da ga moraš položiti da bi se upisalo u srednju školu.
zamisli idiotlooka da isto naprave na fakultetima - kao polažeš prijemni ali nije eliminatoran, dakle ne moraš imati ni minimum od 50% na prijemnom da bi se upisao.
ne vidim svrhu istoga, onda osim ovaranja prostora za manipulaciju.
postavi brate lijepo kriterije, ko ih ne ispuni nije za te škole i doviđenja prijatno.
- hadzinicasa
#113 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
headbanger wrote:zato ja i trubim evo ima dva dana
ili nesta slicno
dakle, misliš da treba dopustiti neograničen upis u gimazije. Prag za upis u gimnaziju je 70 bodova. I ko god ima 70 bodova neka se lijepo upiše u koju hoće gimnaziju. A gimnazije će povećavati broj odjeljenja prema željama djece da idu u te škole?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#114 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Ovo procentualno kreiranje budućih generacija kao prema potrebama tržišta je jako rizikantno i odgovara samo dogovornij ekonomiji. Primjera je puno. U Zavidovićima su se prije nekoliko deetina godina školovali za drvnu industriju po uredbama , sad kad Krivaja ne radi to puno kadrova je bespomoćno. U moje vrijeme su jezičari bili bez posla, dok je brzo nakon toga došlo da su deficitarno zanimanje. Osim toga sistem ne može školovati ljude po svom nahođenju, nego postoji, valjda, i osobna predispozicija, želja ili talent. Može se nešto kanalisati prema trenutnim potrebama tržišta, ali mnogo ne. Spada u domen vidovnjaštva.
- madnessa
#115 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
ma dobro... tesko je vagati u ekonomiji kakva je nasa, ali vala kada ti se godinama ne smanjuje priliv istog kadra na birou, a na drugim poljima isto toliko godina ljudi crkose da nadju kadar, jasno je sta je ciniti. mozda ovo nije recept za normativ, ali je neophodno da se sada uradi.KatarinaKosaca wrote:Ovo procentualno kreiranje budućih generacija kao prema potrebama tržišta je jako rizikantno i odgovara samo dogovornij ekonomiji. Primjera je puno. U Zavidovićima su se prije nekoliko deetina godina školovali za drvnu industriju po uredbama , sad kad Krivaja ne radi to puno kadrova je bespomoćno. U moje vrijeme su jezičari bili bez posla, dok je brzo nakon toga došlo da su deficitarno zanimanje. Osim toga sistem ne može školovati ljude po svom nahođenju, nego postoji, valjda, i osobna predispozicija, želja ili talent. Može se nešto kanalisati prema trenutnim potrebama tržišta, ali mnogo ne. Spada u domen vidovnjaštva.
- ententina
#116 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Ja izjave, cuj drzava nece ispunjavati zelje roditelja. A sto ne bi? Da li sam ja, kao roditelj, drzavni neprijatelj? Ili sam drugorazredni gradananin? Zbog cega drzava ne bi ispunjavala moje zelje, pa placam joj porez od koje vrlo fino zivi ova slonovska administracija medu kojima i ministar Suljagic. Drzava i ja imamo ugovor, prema kojoj ja njoj placam porez, postujem propise koji su na snazi, a ona zauzvrat treba da stiti mene kao gradanina i da me postuje. Mislim da bi ministar trebao pripaziti prilikom davanja izjava ovakve vrste, mislim da ne samo on vec i vecina ostalih drzavnih namjestenika uopste nema kulture dijaloga i predstave zasto su tu.
Dakle, bez ulazenja zasto je on to rekao i sta je time mislio, jednostavno ova izjava se ne bi mogla nigdje drugo cuti osim u ovoj nasoj maloj klinici.
Dakle, bez ulazenja zasto je on to rekao i sta je time mislio, jednostavno ova izjava se ne bi mogla nigdje drugo cuti osim u ovoj nasoj maloj klinici.
- headbanger
#117 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
ma nehadzinicasa wrote:headbanger wrote:zato ja i trubim evo ima dva dana
ili nesta slicno
dakle, misliš da treba dopustiti neograničen upis u gimazije. Prag za upis u gimnaziju je 70 bodova. I ko god ima 70 bodova neka se lijepo upiše u koju hoće gimnaziju. A gimnazije će povećavati broj odjeljenja prema željama djece da idu u te škole?
izgleda da me ne kontas
je bi samo poostrio kriterij i nacin na koji se dolazi do tih 70 poena
samim tim ne bi bilo neogranicenog upisa u gimnazije
ali djaba nam i to ako ne stanemo u kraj stelama
- nellington
#118 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Kako ćeš to učiniti u svakoj javnoj i privatnoj osnovnoj školi u Sarajevu i okolini - kako ćeš eliminirati škole u kojima imaš 90% odlikaša?headbanger wrote: ma ne
izgleda da me ne kontas
-
Klodovik
#119 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Standardizirani testovi, eksterno ocjenjivanje, državna matura. Prepiši od onih koji su to uradili.nellington wrote:Kako ćeš to učiniti u svakoj javnoj i privatnoj osnovnoj školi u Sarajevu i okolini - kako ćeš eliminirati škole u kojima imaš 90% odlikaša?headbanger wrote: ma ne
izgleda da me ne kontas
- madnessa
#120 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
ne znam koja drzava ispunjava zelje. drzava treba da obezbijedi normalno okruzenje, sigurnost, prilike za sve i ispunjavanje medjunarodnih konvencija. kada bi drzava ispunjavala zelje svakog ponaosob to bi bio jedan veliki vasar. nigdje na svijetu ne postoji edukativna ustanova koja nema ogranicen broj polaznika i za koje ne treba zadovoljiti kriterije. isto tako iznos koji placamo nije dovoljan da uzivamo bezgranicno u svim aspektima onoga na sto imamo pravo. i zdravstvo i skolstvo i sl. placamo za osnovne uslove. zelje i prohtijevi bi se trebali dodatno placati. isto kao da drzavi uplacujemo milione, pa se eto sad imamo pravo ljutiti sto ne mozemo tamo gdje smo zacrtali iako nismo sposobni za to.ententina wrote:Ja izjave, cuj drzava nece ispunjavati zelje roditelja. A sto ne bi? Da li sam ja, kao roditelj, drzavni neprijatelj? Ili sam drugorazredni gradananin? Zbog cega drzava ne bi ispunjavala moje zelje, pa placam joj porez od koje vrlo fino zivi ova slonovska administracija medu kojima i ministar Suljagic. Drzava i ja imamo ugovor, prema kojoj ja njoj placam porez, postujem propise koji su na snazi, a ona zauzvrat treba da stiti mene kao gradanina i da me postuje. Mislim da bi ministar trebao pripaziti prilikom davanja izjava ovakve vrste, mislim da ne samo on vec i vecina ostalih drzavnih namjestenika uopste nema kulture dijaloga i predstave zasto su tu.
kad sam upisivala faks primali su 200 ljudi. sve preko 200 je moglo paralelno, tj. da se plati. naravno i ovi su morali da poloze prijemni sa zadanom kvotom. drzava mi je omogucila da studiram besplatno, ali pod uslovom da sam dovoljno sposobna da upadnem u ovih 200 koji garantuju da ce istoj toj drzavi i narodu koji je to platio vratiti talentom, radom i zalaganjem.
- LieToMe
#121 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
onda problem nije u srednjem nego u osnovnom obrazovanju! a problem rijesiti lijepo, tako sto ce ukinuti ovaj debilni prosjek, pa necemo imati 28 odlikasa u razredu gdje je 30 ucenika. moji roditelji u ona doba nisu mogli biti odlikasi ako su imali 2 ili 3 iz nekog predmeta. tad je odlikasa bilo na prste jedne ruke nabrojat. i morao je biti dobar u svim predmetima a ne ko sad, skine sazetak knjige na google-u i kao da je procitao...nellington wrote:Kako ćeš to učiniti u svakoj javnoj i privatnoj osnovnoj školi u Sarajevu i okolini - kako ćeš eliminirati škole u kojima imaš 90% odlikaša?headbanger wrote: ma ne
izgleda da me ne kontas
odoh off, nebitno hocu da kazem da nije problem samo u gimnaziji, odnosno u upisu u isti, nego po starom principu pocesi malo po vrhu a kad zagrebes dublje nadjes korov i crve!
- Alfons Kauders
#122 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Meni se ipak cini da velika vecina ljudi podrzava i plan i "spornu" izjavu.ententina wrote:Ja izjave, cuj drzava nece ispunjavati zelje roditelja. A sto ne bi? Da li sam ja, kao roditelj, drzavni neprijatelj? Ili sam drugorazredni gradananin? Zbog cega drzava ne bi ispunjavala moje zelje, pa placam joj porez od koje vrlo fino zivi ova slonovska administracija medu kojima i ministar Suljagic. Drzava i ja imamo ugovor, prema kojoj ja njoj placam porez, postujem propise koji su na snazi, a ona zauzvrat treba da stiti mene kao gradanina i da me postuje. Mislim da bi ministar trebao pripaziti prilikom davanja izjava ovakve vrste, mislim da ne samo on vec i vecina ostalih drzavnih namjestenika uopste nema kulture dijaloga i predstave zasto su tu.
Zasto bi drzava dopustala roditeljima da o drzavnom trosku usmjeravaju djecu samo u skole i fakultete koji samo sluze za uhljebljavanje na drzavnim jaslama?
Uostalom niko ovdje ne zabranjuje upis na bilo koji fakultet, ali u tom slucaju "zelje" roditelja trebaju biti realne u skladu sa skolskim uspjehom njihove djece. Neka ne ocekuju da ce dijete s tricama i dvicama upisati kao redovnog studenta na pravo ili ekonomiju. Ako imaju krs ocjene, bujrum u vanredne ili na privatni faks o svom trosku, sto bi drzava finansirala obrazovanje luzera?
- nellington
#123 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Onda moramo sačekati da Hrvati uvedu državnu maturu u osnovne škole, da ne moramo prevoditiKlodovik wrote:Standardizirani testovi, eksterno ocjenjivanje, državna matura. Prepiši od onih koji su to uradili.nellington wrote:Kako ćeš to učiniti u svakoj javnoj i privatnoj osnovnoj školi u Sarajevu i okolini - kako ćeš eliminirati škole u kojima imaš 90% odlikaša?headbanger wrote: ma ne
izgleda da me ne kontas
Problem je što uspostavljanje "Kantonalne mature" ne znači ništa, jer kanton nije država, u srednje škole i na fakultete u KS se ne upisuju samo djeca iz KS. Federalnu ne možete uspostaviti jer ministarstvo nema ovlasti, a na državnom nivou se možemo složiti o ... hmmm... ničemu.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#124 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Prilika za sve, upravo znači da ako na primjer imam talenat za muziku da imam mogućnost da se tim profesionalno bavim, a ne da me na silu šalju u na primjer medicinsku školu. Striktnim povlačenjem procenata upravo se ide u ovo drugo. Ne zna ministar da li će na primjer njegova stranka (najavljeno) ovdje privući stranu investiciju značajnog obima na primjer turistčke djelatnosti. A imaćemo školovane rudarske inžinjere. Šta onda? Da ne govorim da na silu završena škola ne stvara profesionalca. Nije sve tako crno-bijelo.Nije dogovorna ekonomija već odavno.madnessa wrote:ne znam koja drzava ispunjava zelje. drzava treba da obezbijedi normalno okruzenje, sigurnost, prilike za sve i ispunjavanje medjunarodnih konvencija. kada bi drzava ispunjavala zelje svakog ponaosob to bi bio jedan veliki vasar. nigdje na svijetu ne postoji edukativna ustanova koja nema ogranicen broj polaznika .
-
Klodovik
#125 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Promijenila se uloga i nastavnika i učenika. Ovu djecu danas treba obrazovati:LieToMe wrote:onda problem nije u srednjem nego u osnovnom obrazovanju! a problem rijesiti lijepo, tako sto ce ukinuti ovaj debilni prosjek, pa necemo imati 28 odlikasa u razredu gdje je 30 ucenika. moji roditelji u ona doba nisu mogli biti odlikasi ako su imali 2 ili 3 iz nekog predmeta. tad je odlikasa bilo na prste jedne ruke nabrojat. i morao je biti dobar u svim predmetima a ne ko sad, skine sazetak knjige na google-u i kao da je procitao...nellington wrote:Kako ćeš to učiniti u svakoj javnoj i privatnoj osnovnoj školi u Sarajevu i okolini - kako ćeš eliminirati škole u kojima imaš 90% odlikaša?headbanger wrote: ma ne
izgleda da me ne kontas
odoh off, nebitno hocu da kazem da nije problem samo u gimnaziji, odnosno u upisu u isti, nego po starom principu pocesi malo po vrhu a kad zagrebes dublje nadjes korov i crve!