Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post Reply

Sadasnje stanje.
6
4%
Bezuslovna unitarna BiH (sa ili bez vijeca naroda).
12
8%
Bezuslovna gradjanska BiH (sa ili bez entiteta).
60
38%
Razdruzena BiH.
12
8%
Troentitetska BiH.
14
9%
Kraljevina BiH.
16
10%
Socijalisticka Republika BiH. (kao nekad, jedna partija samo)
27
17%
Kao dio Nove Jugoslavije.
11
7%

Total votes: 158

popajic

#101 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by popajic »

Izmedju ostalog i takva koja bi se jasno i glasno borila za covjeka kao sto je Jovan Divjak ! ( koga je , izgleda , otpisala :x )
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#102 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by prljavi Hare »

popajic wrote: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?
Izmedju ostalog i takva koja bi se jasno i glasno borila za covjeka kao sto je Jovan Divjak ! ( koga je , izgleda , otpisala :x )
Slažem se,ali ne radi se samo o državi,išao sam na proteste povodom Divjakovog hapšenja oba puta....
RAZOČARAVAJUĆE........... :x :evil:

Niko nikoga nije mogao spriječiti da dođe,žalosna je istina da se krvoloku Mladiću skupilo više ljudi na
protestima nego nas našem Jovi!!!!! :x :evil:
Agic Nurija

#103 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Agic Nurija »

Ima samo jedna Bosna, bila, jeste i opstaje kroz slijedeće milenije evropske i svjetske historije....i naravno u Bosni uvijek jedan te isti, Bosanski Narod, tačka!!
Penicilin

#104 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Penicilin »

Agic Nurija wrote:Ima samo jedna Bosna, bila, jeste i opstaje kroz slijedeće milenije evropske i svjetske historije....i naravno u Bosni uvijek jedan te isti, Bosanski Narod, tačka!!
Ne bi se baš složio s tim. Mislim da je ljudski i civilizacjski prihvatiti volju onih koji ne žele da imaju išta zajedničko sa ostalim građanima ove zemlje, da veličaju zločine i zločince smatraju herojima, da mrze BiH i da susjedne države smatraju svojom domovinom. Isto kao što ne možeš promjeniti način razmišljanja pedofila, ubice, silovatelja tako ne možeš silom promjeniti ni nekoga ko mrzi svoje komšije jer su druge vjere i što osjećaju svoju zemlju svojom domovinom a ne neku drugu. Međutim uvijek postoje posljedice a posljedica takve politike je da su se oni koji ovako razišljaju pozicionirali kao nacionalna manjina u državi u kojoj žive. Nacionalna manjina jednostavno je narod koji osjeća nacionalnu pripadnost druge države od one u kojoj živi. Vidjećemo šta će takva pozicija donijeti u budućnosti ali u svakom slučaju besmisleno je bilo koga siliti i ubjeđivati u nešto što je slobodna volja svakog pojedinca.
torcida

#105 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by torcida »

Agic Nurija wrote:Ima samo jedna Bosna ( i Hercegovina) , bila, jeste i opstaje kroz slijedeće milenije evropske i svjetske historije....i naravno u Bosni (i Hercegovini) uvijek jedan te isti, BHS Narod, tačka!!
:razz:
:bih:
Agic Nurija

#106 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Agic Nurija »

torcida wrote:
Agic Nurija wrote:Ima samo jedna Bosna ( i Hercegovina) , bila, jeste i opstaje kroz slijedeće milenije evropske i svjetske historije....i naravno u Bosni (i Hercegovini) uvijek jedan te isti, BHS Narod, tačka!!
:razz:
:bih:
29.
ENCYCLOPÄDIE der WISSENSCHAFTEN und KUNSTE
Zwölfter Theil
LEIPZIG 1824

S. 69-71

BOSNA (Bosnien), Ejalet und das westliche Gränzland der europäischen Türkei, hat seinen Namen vom Fluss Bosna der es in der Mitte durchfliesst.....
......Die Zahl der Einwohner wird gewöhnlich zu 850.000 Selen angegeben. Sie bestehen aus Bosniaken, zwischen dem Verbas und der Drinna; Serben im Sanschak Novibasar und auf der Ostseite der Drinna; Kroaten zwischen der Unna und dem Verbas; Morlachen und Montenegrinern im Sanschak Hersek; Türken in allen Städten und ausschliesslich im Distr. Kliucs; Armeniern, Griechen und Juden. Der grössere Theil derselben besteht aus griechischen Christen. Ein Theil der Bosniaken u.a. sind Katholiken deren Zahl man zu 77.000 angibt; Die Türken und viele Bosniaken sind Muhammedaner.......

Prijevod
BOSNA (Bosnien), Ejalet i zapadna pogranična zemlja evropske Turske, dobila je svoje ime po rijeci Bosni koja protiče kroz njeno središte.....
.....Broj stanovništva se obično cijeni na 850.000 duša. Ono se sastoji od Bošnjaka* između Vrbasa i Drine; Srba u sandžaku Novi Pazar i na istočnoj strani Drine; Hrvata izmedju Une i Vrbasa; Morlaha i Crnogoraca u sandžaku Hercegovini; Turaka u svim gradovima i isključivo u distriktu Ključ; Jevreja Armenaca, i Grka. Veči dio ovih potonjih su grčki kršćani (hrišćani). Jedan dio Bošnjaka je između ostalog katoličke vjere i njihov broj se cijeni na 77.000; Turci i mnogi Bošnjaci su muhamedanci......

(nastavak)
….Sie (Bosniaker) sind ein slawischer Volksstamm von unterfestem Körperbau, theils Muhammedaner, theils griechische oder katholische Christen. Sie sind kühn, tapfer, ruhm- und blutgierig in der Schlacht, zu Hause aber ruhig, still und bedürfnisslos. Sie tragen, um sich geschwind auf das Pferd zu werfen und behend im Gehen zu sein, enge und kurze Kleider, um die Schulter Wolfs- und Katzenhäute, einige auch Adlersflugel, auf den Köpfen Kalpaks und Wolfsmützen oder Zierathen in Gestalt eines Vogelflügels.
Ihr Hauptgeschäft besteht im Feldbau, in der Viehzucht, in dem durch Karavanen betriebenen Handel und in Handarbeiten.

Prijevod
….Oni (Bošnjaci) su slavenski narod (narodno pleme) nježne (nedovoljno čvrste) tjelesne građe, djelom muhamedanci, dijelom grčki(pravoslavni) ili rimski (katolički) kršćani. Smjeli su (odvažni), hrabri, slavoljubivi i krvoločni u borbi (ratnim sukobima, okršajima), kod kuće pak tihi, mirni i bez osjećaja (naročitih) potreba. Da bi se lakše mogli u trku baciti na konja i da bi bili pokretljiviji (spretni) u hodu, oni (Bošnjaci) nose kratku (usku) odjeću (ćakšire, jelek..), na ramenima (poramenice) od vučije ili mačije (risove) kože (krzna), po neki i orlovo krilo (?), na glavi kalpak, kape od vučijeg krzna ili ispletene (vezene) rukotvorine u obliku ptičijeg krila.
Njihova osnovna zanimanja su obrada njiva (zemljoradnja), uzgoj stoke (stočarstvo), trgovina koju obavljaju posredstvom karavana (samarica), i u rukotvorinama (proizvodima ručne izrade i obrade).

Komentar
Jedan među najstarijim enciklopedijskim podacima o postojanju historijskog evropskog geopolitikuma sa izvornim nazivom BOSNA (izbjegnut je latinski naziv Bosnia), i iz njega izvedenog logičnog (istoimenog) naziva za stanovništvo (etnikum) vlastitog državnog prostora - BOŠNJACI.
Za nas je od izuzetnog značaja opis Bošnjaka, njihove nošnje, naravi, obićaja i zanimanja. Ovdje različita (grupna) vjerska pripadnost stanovništva logično ne dovodi u pitanje njegov etnički i prostorni integritet, niti je bilo koja religija u sukobu sa ukupnom kulturom i historijskim naslijeđem bosanskog naroda. Enciklopedija je štampana goticom u Lajpcigu (Leipzig), u štampariji (izdavačka kuća) Johana Fridriha Gledića (Johann Friedrich Gleditsch) 1824 godine i sadrži rijetke primjerke podataka iz nauke i umjetnosti. Podaci su svojevrstan unikat jednog evropskog opisa Bosne (turskog vilajeta - slavenskog govora) s početka 19-og stoljeća, ali na žalost nema navedene literature kojom se pisac teksta poslužio.
Međutim, mnogo toga govori u prilog postojanja izvještaja ondašnjih obrazovanih i upućenih putopisaca ili dobro obavještenih diplomata - uhoda u krugovima nekih evropskih sila, jer se ovdje iznosi mnogo, blago rečeno, neobičnih podataka infrastrukturnog, vojnog i uopće strateškog karaktera sa prostora bosanskog ejaleta. Posebna karakteristika ovog zapisa je u tome, da nigdje ne pominje naziv govora bosanskog stanovništva - smatra se bosanskim po imenu zemlje i naroda, pošto se podvlači da su Bošnjaci (samo) slavensko pleme. Po tome se može odrediti politička starost srpskog, to jeste hrvatskog ili na kraju srpsko-hrvatskog (političkog) naziva za govor stanovnika bosanskog kulturnog kruga.
konrad

#107 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by konrad »

Dobro ba Agicu, kakve veze to ima sa ovom temom ?

Oni (Bošnjaci) su slavenski narod (narodno pleme) nježne (nedovoljno čvrste) tjelesne građe :lol:
Ovo je beton :D
prljavi Hare

#108 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by prljavi Hare »

konrad wrote:Dobro ba Agicu, kakve veze to ima sa ovom temom ?

Oni (Bošnjaci) su slavenski narod (narodno pleme) nježne (nedovoljno čvrste) tjelesne građe :lol:
Ove izjave odudaraju druže Konrad od tvoje građanske orijentacije,blago uvredljive,moram primjetiti! :D
Matthew

#109 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Matthew »

Odabrao sam opciju br.4 jer mislim da je najbolja za građane Bosne i Hercegovine.
Za i Protiv

#110 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Za i Protiv »

Matthew wrote:Odabrao sam opciju br.4 jer mislim da je najbolja za građane Bosne i Hercegovine.
jel to ono "Razdruzena BiH"?
Znas da toga nema bez novog rata? Ako je tebi nesto najbolje za gradjane BiH, haj dobro :-)
HM 2011

#111 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by HM 2011 »

Na anketno pitanje ne mogu odgovoriti jer u ponuđenim pitanjima ne stoji moja opcija.......

Lokalna uprava i samouprava garantuje pravo na određenje unutar lokalne zajednice, a pošto su naše lokalne zajednice kao posljedica minulog rata etnički homogene - niko nema razloga da se buni povodom bilo kakvih preglasavanja na lokalnom nivou,

Na državnom pak nivou treba garantovati pravo većinski zastupljenim etničkim skupina na predstavljanje ali ne ekskluzivno jer postoje i drugi narodi u BiH, tako da tu treba doraditi sistem ravnoteže u korist zaštite narodne kuhinje, jezika, pisma, narodne nošnje i svih ostalih elemenata koji su sastavni dio Etničkih prava bilo koje etničke skupine,

Bosansko-Hercegovačko nacionalno jedinstvo treba definitivno puno više promicati (20 godina promičemo etnička prava i etničku segregaciju - hajde sada da malo promičemo Nacionalno jedinstvo 20 godina), a etnička prava svakog građanina štititi od strane te iste države, kao i ljudska prava svakog građanina,

To nije unitarna BiH - nego ista ova BiH u kojoj živimo sada sa istim sistemom koji je i sada, ali sa svim djelovima sistema na pravom mjestu......
Matthew

#112 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Matthew »

Za i Protiv wrote:
Matthew wrote:Odabrao sam opciju br.4 jer mislim da je najbolja za građane Bosne i Hercegovine.
Znas da toga nema bez novog rata? Ako je tebi nesto najbolje za gradjane BiH, haj dobro :-)
Da s tim što mislim da bi umjesto razdružena bilo bolje konfederalna ali ta opcija nije data u anketi. Osim ekstremista.rat nije nešto što priželjkuju građani BiH.Većina se brine o mnogo "prizemnijim" pitanjima- kako platiti račun za struju i sl.
Skijaš

#113 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Skijaš »

2009
broj učesnika Marša mira koji pješke prelaze 80 kilometara od Nezuka do Potočara : 4000

2010
broj učesnika Marša mira koji pješke prelaze 80 kilometara od Nezuka do Potočara : 5000

2011
broj učesnika Marša mira koji pješke prelaze 80 kilometara od Nezuka do Potočara : 6000

Četnici su u sve dubljoj rupi a ti pričaš o komadanju zemlje. Probudite se više ljudi, krajnje je vrijeme.
Last edited by Skijaš on 05/07/2011 23:04, edited 1 time in total.
Matthew

#114 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Matthew »

Skijaš wrote:
2009
broj učesnika na Maršu mira koji pješke prelaze 80 kilometara od Nezuka do Potočara : 4000

2010
broj učesnika na Maršu mira koji pješke prelaze 80 kilometara od Nezuka do Potočara : 5000

2011
broj učesnika na Maršu mira koji pješke prelaze 80 kilometara od Nezuka do Potočara : 6000

Četnici su u sve dubljoj rupi a ti pričaš o komadanju zemlje. Probudite se više ljudi, krajnje je vrijeme.
Kakve to ima veze.
Za i Protiv

#115 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Za i Protiv »

Matthew wrote: Sad si me zabrinuo pravo :lol:
Pa mogu ti reci da bi se i trebao zabrinuti! Ima nas koji smo branili ovu zemlju, za nju krvarili, i opet cemo, ako bude trebalo :bih:
Skijaš

#116 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Skijaš »

Matthew wrote:Sad si me zabrinuo pravo :lol:
To je samo primjer da svijest o težini Srebrenice jača, pa ako se nije pristalo na razlaz prije 15 godina kada se nije znalo razmjer zločina i kada nije bilo sudskih presuda u kojim se spominje genocid, zašto očekuješ da bi Bošnjaci danas pristali da im Srebrenica bude inostranstvo ? Šta im se daje zauzvrat ?
Čitalac

#117 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Čitalac »

Meni bi najviše odgovarala ovakva BiH: Prosečna plata, za početak, negde između 4 i 5 hiljada KM, kriminalci u zatvorima (proširiti postojeće kapacitete), ludaci u ludnicama (takođe proširiti kapacitete), društvo brine o žrtvama rata, žrtve se poštuju i ne vređaju, ko spomene promenu granica upućuje se u gore spomenute ludnice, zakon isti za sve, procvat zdravstva i obrazovanja, a Željezničar igra barem polufinale Lige šampiona i to protiv Partizana.
Mislim da je ovo sasvim korektno. Za početak. :)
Irvinovo stado

#118 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Irvinovo stado »

Slaba ti je ova plata, ja ne bi nista ispod 10 000 maraka 8-)
Čitalac

#119 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Čitalac »

Irvinovo stado wrote:Slaba ti je ova plata, ja ne bi nista ispod 10 000 maraka 8-)
Idemo korak po korak. Vidiš da se sad svi takmičimo sa Albanijom, dotle smo dogurali.
Matthew

#120 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Matthew »

Skijaš wrote:
To je samo primjer da svijest o težini Srebrenice jača, pa ako se nije pristalo na razlaz prije 15 godina kada se nije znalo razmjer zločina i kada nije bilo sudskih presuda u kojim se spominje genocid, zašto očekuješ da bi Bošnjaci danas pristali da im Srebrenica bude inostranstvo ? Šta im se daje zauzvrat ?
Ne mora klasično inostranstvo.Ja sam prvi protiv graničnih prelaza između RS i Federacije (dok ona postoji).Zato i kažem da je rješenje u konfederaciji - tri republike sa nekim zajedničkim funkcijama ,onim gdje postoji interes svih strana.
Skijaš

#121 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Skijaš »

Matthew wrote:
Skijaš wrote:
Ne mora klasično inostranstvo.
Ne mora sad dok se Bošnjake mora pitati za stav, ali čim bi pristali na te tri monoetničke republike, siguran sam da bi se tvoj pristup promjenio. Ne znam jesi li upoznao kojeg Bošnjaka, ali većina onih koje ja znam nisu budale koje se može tako jednostavno prevariti.

Ili smisli nešto pametnije ili se spremi da jedeš korijenje. Postoji i treća opcija koju ipak ne mislim da ćeš izabrati, a to je da Bošnjake prestaneš tretirati kao Indijance bez prava glasa i prava uopšte.
and

#122 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by and »

Matthew wrote:
Za i Protiv wrote:
Da s tim što mislim da bi umjesto razdružena bilo bolje konfederalna ali ta opcija nije data u anketi. Osim ekstremista.rat nije nešto što priželjkuju građani BiH.Većina se brine o mnogo "prizemnijim" pitanjima- kako platiti račun za struju i sl.
a razdruživanjem pada cijena struje :mrgreen:

ja sam da se prepiše politika zapadnih komšija.to je najbrži put ka normalnoj državi i ulasku u eu
Johnny_x

#123 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Johnny_x »

Skijaš wrote:
2009
broj učesnika Marša mira koji pješke prelaze 80 kilometara od Nezuka do Potočara : 4000

2010
broj učesnika Marša mira koji pješke prelaze 80 kilometara od Nezuka do Potočara : 5000

2011
broj učesnika Marša mira koji pješke prelaze 80 kilometara od Nezuka do Potočara : 6000

Ima onde i više od 80 km oko 110
prljavi Hare

#124 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by prljavi Hare »

Nego,kako je u Kalinoviku,pada li kiša,građanine Matthew? :-D
Agic Nurija

#125 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Agic Nurija »

konrad wrote:Dobro ba Agicu, kakve veze to ima sa ovom temom ?

Ako si pročitao (datum i mjesto štampanja enciklopedije) i pored čitanja razumio cjelokupan tekst/poruku, onda je tvoj minijaturni isječak zaista smješan i bezvezan u kontekstu zadate teme - pitanja ustrojstva bosanske države.

Ako je Bosna (ejalet) pod viševijekovnom okupacijom mogla da funkcioniše kao multireligiozna i jednoinacionalna, djelimično samostalna provincija tako prostrane i šerijatski uređene imperije, koja se uostalom na bosanskoj zemlji "branila" od evropskog Zapada, čitaj rimske crkve, zašto bi to danas bilo nemoguće ostvariti i održavati!?
Post Reply