Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#101 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by O'zone »

KatarinaKosaca wrote:
O'zone wrote:Trudnica kad ode na trudničko postaje briga kantona a ne poslodavca.

Zato fakati "Jadni poslodavci" :roll:
U kojoj mjeri? Ko je na njenom mjestu tada? I govorim ovdje o nedostatku makropoticaja (bio to kanton ili federacija ili država). Nije u svakom kantonu isto ;-)
E jebi ga sad trudnica mora pronaći i ko će je zamjeniti!

Ja fakati ne kontam šta Vi ljudi hoćete eto nećemo više ni praviti ni rađati djecu pa dok ne pokrepamo svi i napokon će zemlja Bosanska biti slobodna od nas pa neka Vam radi ko hoće
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#102 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

O'zone wrote:E jebi ga sad trudnica mora pronaći i ko će je zamjeniti!
Ko je ovo napisao? Pišem o ekonomskom aspektu, i ponavljam što si boldirao... ukoliko poslodavac nema fiskalnih poticaja, onda mu jeste opterećenje.
O'zone wrote:Ja fakati ne kontam šta Vi ljudi hoćete eto nećemo više ni praviti ni rađati djecu pa dok ne pokrepamo svi i napokon će zemlja Bosanska biti slobodna od nas pa neka Vam radi ko hoće
KO je napisao i ovo? Ja imam dijete. To mi je najvrijednije što imam. Govorilo se samo o tome da sindikat treba da kontrolira ponašanje poslodavca, a da država (ili kanton kako ti navodiš) stimulira natalitet. Ni manje ni više.
poznanik

#103 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by poznanik »

KatarinaKosaca wrote:
O'zone wrote:Trudnica kad ode na trudničko postaje briga kantona a ne poslodavca.
Zato fakati "Jadni poslodavci" :roll:
U kojoj mjeri? Ko je na njenom mjestu tada? I govorim ovdje o nedostatku makropoticaja (bio to kanton ili federacija ili država). Nije u svakom kantonu isto ;-)
Ma ti uglavnom braniš nesposobnost poslodavaca. Krajnje je nepristojno na razgovoru za odabir kandidata za posao pitati za nečiju privatnost, pa i bračno stanje je privatnost u krajnjem slučaju, posebno nečija volja za dijete.
Zaposlenica na trudničkom otsustvu je stvarno briga države, ne poslodavca, izuzev ako poslodavac ne plaća "na crno", što je u nas čest slučaj.

Iole veća firma ne bi smjela osjetiti odlazak jedne, dvije uposlenice na bolovanje, ne samo trudničko. Nekom od zaposlenih može biti dijagnosticirana dugotrajna bolest, bolničko ili kućno liječenje itd, šta tada - firma zatvara vrata? Naravno da u takvom slučaju nesposobna uprava treba "zaključati" vrata firme.
KatarinaKosaca

#104 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

poznanik wrote:Ma ti uglavnom braniš nesposobnost poslodavaca. Krajnje je nepristojno na razgovoru za odabir kandidata za posao pitati za nečiju privatnost, pa i bračno stanje je privatnost u krajnjem slučaju, posebno nečija volja za dijete.
Zaposlenica na trudničkom otsustvu je stvarno briga države, ne poslodavca, izuzev ako poslodavac ne plaća "na crno", što je u nas čest slučaj.

Iole veća firma ne bi smjela osjetiti odlazak jedne, dvije uposlenice na bolovanje, ne samo trudničko. Nekom od zaposlenih može biti dijagnosticirana dugotrajna bolest, bolničko ili kućno liječenje itd, šta tada - firma zatvara vrata? Naravno da u takvom slučaju nesposobna uprava treba "zaključati" vrata firme.
Jest, branim poslodavce, plaćaju me njih 5 za to :D Jeste nepristojno , ali je realnost. I lijepo sam napisala ne sa moralne, nego ekonomske tačke. I opet ponavljam da nije bosanski izum (najžalosnije je što nam najprije dođe ono loše sa zapada). Znam da mi je prijateljica rekla da u SAD na cv ne piše ni godinu rođenja. Opet u Europi to je normalno. U Nato-u na intervju te sve pitaju i sve je jako privatno. Jesi li vjernik, da li prakticiraš vjeru, koju, šta si radio u ratu, sve... Jesu li i za ovo krivi naši poslodavci koje ja , eto, branim?

Nije cilj i ne treba da bude cilj da firma propadne, ko ga ..be, ako ne može da plaća, nego da što više firmi opstane, da više daju u državni proračun, a da se iz njega prelijevaju socijalna davanja, Između ostalog i za trudnice i mlade majke.
Last edited by KatarinaKosaca on 28/06/2011 12:27, edited 1 time in total.
dr.Gonzo

#105 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by dr.Gonzo »

Kome treba ostati? Ko je dao svoju lovu, osnovao firmu, često puta stavio pod hipoteku i sebe i kuću i svoje najbliže? ne govorimo (bar ne ja) ovdje od jakim tajkunima koju su bliski vodećim strukturama (ovim ili onim, svejedno je), nego o malim i srednjim preduzećima. Ako ispuni svoje obveze prema državi, uposlenim, bankama, neka mu ostane koliko god zaradi.
Recimo svima koji su ucestvovali u procesu stvaranja te zarade. Npr. dio onome ko je ulozio novac, dio ljudima koji su ulozili svoje vrijeme, dio kao kompenzacija za koristenje zajednickih resursa planete (npr. zraka koji se zagadjuje), itd. Sve transparentno. Doduse, ovo se odnosi na velike firme (korporacije) koje cesto imaju prava ali ne i obaveze koje imaju ljudi. Za mali biznis mislim da ima smisla da pravila budu drugacija.
KatarinaKosaca

#106 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

dr.Gonzo wrote:
Kome treba ostati? Ko je dao svoju lovu, osnovao firmu, često puta stavio pod hipoteku i sebe i kuću i svoje najbliže? ne govorimo (bar ne ja) ovdje od jakim tajkunima koju su bliski vodećim strukturama (ovim ili onim, svejedno je), nego o malim i srednjim preduzećima. Ako ispuni svoje obveze prema državi, uposlenim, bankama, neka mu ostane koliko god zaradi.
Recimo svima koji su ucestvovali u procesu stvaranja te zarade. Npr. dio onome ko je ulozio novac, dio ljudima koji su ulozili svoje vrijeme, dio kao kompenzacija za koristenje zajednickih resursa planete (npr. zraka koji se zagadjuje), itd. Sve transparentno. Doduse, ovo se odnosi na velike firme (korporacije) koje cesto imaju prava ali ne i obaveze koje imaju ljudi. Za mali biznis mislim da ima smisla da pravila budu drugacija.
Uposlenik potpisuje ugovor. Ukoliko se u ugovoru navodi da dobiva dio zarade na godišnjem nivou (često su ovakvi menadžerski ugovori), onda tako i treba da bude. Ukoliko je potpisao da radi za ugovorenu platu, ne treba ga zanimati šta će biti sa profitom. Ukoliko firma propadne, da li onda svi solidarno treba da snose i gubitak? Ne, gubitak i dobit će snositi vlasnik kapitala.
poznanik

#107 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by poznanik »

KatarinaKosaca wrote:Jest, branim poslodavce, plaćaju me njih 5 za to :D Jeste nepristojno , ali je realnost. I lijepo sam napisala ne sa moralne, nego ekonomske tačke. I opet ponavljam da nije bosanski izum (najžalosnije je što nam najprije dođe ono loše sa zapada). Znam da mi je prijateljica rekla da u SAD na cv ne piše ni godinu rođenja. Opet u Europi to je normalno. U Nato-u na intervju te sve pitaju i sve je jako privatno. Jesi li vjernik, da li prakticiraš vjeru, koju, šta si radio u ratu, sve... Jesu li i za ovo krivi naši poslodavci koje ja , eto, branim?.
Neuporedivo je zaposlenje u vojnoj oblasti sa civilnom, i besmisleno raspravljati o različitosti :-)

I slažem se da u C/V ne treba pisati čak ni godinu rođenja, naravno, jer - poslodavac traži stručnost kandidata, ne traži nekog nad kome će trenirati svoj libido.
Alhemicarkaa

#108 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Alhemicarkaa »

KatarinaKosaca wrote: Jeste nepristojno , ali je realnost. I lijepo sam napisala ne sa moralne, nego ekonomske tačke.
Koje ekonomske:
sanabe wrote:
Raspise se konkurs 'Do povrataka zaposlenice sa bolovanja..." radi neko drugi, poslodavac placa,a trudnici drzava daje primanja, mizerna naravno. Sta?
:?:
O'zone
Globalni moderator

#109 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by O'zone »

KatarinaKosaca wrote:
O'zone wrote:E jebi ga sad trudnica mora pronaći i ko će je zamjeniti!
Ko je ovo napisao? Pišem o ekonomskom aspektu, i ponavljam što si boldirao... ukoliko poslodavac nema fiskalnih poticaja, onda mu jeste opterećenje.
O'zone wrote:Ja fakati ne kontam šta Vi ljudi hoćete eto nećemo više ni praviti ni rađati djecu pa dok ne pokrepamo svi i napokon će zemlja Bosanska biti slobodna od nas pa neka Vam radi ko hoće
KO je napisao i ovo? Ja imam dijete. To mi je najvrijednije što imam. Govorilo se samo o tome da sindikat treba da kontrolira ponašanje poslodavca, a da država (ili kanton kako ti navodiš) stimulira natalitet. Ni manje ni više.
Poslodavac pa poslodavac :-)

Imaju negdje i prava radnika i prava na privatnost i prava na život i zasnivanje porodice odnosno osnovna ljudska prava.

Eto sad ja treba da razumijem poslodavca koji neće da mu uposlenice u firmi ostaju trudne jer bože moj on mora tražiti zamjenu pa je obučiti pa je još i platiti da zamjeni trudnicu a niko neće da kaže da ti isti poslodavci mjenjaju radnike kao čarape da ih ne bi morali prijaviti kako mu se isplati svaki treći mjesec uposliti drugu/og radnicu/ika a prošlog otpustiti?

Zakon o radu do 2000 godine je večinom govorio o pravima radnika i obavezama poslodavaca od 2000 godine kad su izglasani amandmani na taj zakon od strane naše kapitalističke-nacionalističke džubradi zakon se sveo na prava poslodavaca i obaveze radnika sve što je bilo barem malo povoljnije za radničku klasu je izbrisano i zamjenjeno pravom poslodavca.
KatarinaKosaca

#110 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

poznanik wrote:I slažem se da u C/V ne treba pisati čak ni godinu rođenja, naravno, jer - poslodavac traži stručnost kandidata, ne traži nekog nad kome će trenirati svoj libido.
Teoretski ništa ne treba, praktično je drugačije. U firmi u kojoj sam radila, sam bila jedina žena koja je mogla otići na službeni put. Jer, nisu ih puštali muževi. Istina. Dakle, sa jedne strane želimo sve ljudske konvencije, a sa druge muževi ne puštaju na put i to je normalno i to se treba usvojiti.
Dalje, vojna oblast nema veze sa religijjom i treba biti (posebno Nato). Pitanja sigurnosti da, intime (vjeroispovjesti njeno prakticiranje) ne.
dr.Gonzo

#111 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by dr.Gonzo »

Uposlenik potpisuje ugovor. Ukoliko se u ugovoru navodi da dobiva dio zarade na godišnjem nivou (često su ovakvi menadžerski ugovori), onda tako i treba da bude. Ukoliko je potpisao da radi za ugovorenu platu, ne treba ga zanimati šta će biti sa profitom. Ukoliko firma propadne, da li onda svi solidarno treba da snose i gubitak? Ne, gubitak i dobit će snositi vlasnik kapitala.
Prosjecan uposlenik danas ima vrlo malo izbora. To sto ti govoris je opis trenutne situacije, dok je ovo sto ja govorim opis situacija kakva bi, po mome misljenju, trebala da bude, kako bi se barem djelimicno sanirali brojni problemi koje danasnji ekonomski sistem kreira. Ti problemi ukljucju, ali nisu ograniceni na: eksploataciju ljudi(onih koji nemaju izbora), ogrome razlike u distribuciji bogatstva, i krajnje destruktivan odnost prema okolisu, koji nas sve moze kostati glave.
KatarinaKosaca

#112 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

O'zone wrote:Poslodavac pa poslodavac :-) .
ne, zakonodavac, pa zakonodavac.
kockica_kockica

#113 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by kockica_kockica »

Pitanje na razgovoru za posao: da li s planirate udati, ili ako je udata da li planirate uskoro prinovu je nesto najnormalnije sto te neki potencijalni poslodavac moze pitati...
zasto?

Pa evo predala sam papire za drzavni posao.. posao dobila ona koja je bila "podobnija" od mene ... nakon samo 1,5 mjeseci procitam otvoren konkurs za isto radno mjesto dok se doticna "podobna" ne vrati sa porodiljnog....

Privatnik nema kad primati jednu koja ce za 5 mjeseci reci da ide na trudnicko ili za 9 mjeseci da joj treba porodiljno... U prosjeku svakom normalnom insanu kad pocne raditi na nekom radnom mjestu, za upoznavanje sa poslovima kao i nacinom rada i organizacionom strukturom te organizacije/preduzeca ili institucije treba minilano 6 mjeseci ako ne i vise... Dakle on ce uloziti u tu osobu nekoliko mjesecei da bi onda ta persona otisla na porodiljno ili trudnicko sto njemu predstavlja problem po kome on mora traziti zamjenu za tu trudnicu... taman dok ta osoba nova nova nakon trudnice udje u posao, trudnica se vraca... nije to sve tako jednostavno....

Ali svakako ne podrzavam otkaze vec zaposlenim osobama koje ostanu u drugom stanju nakon nekoliko godina ili cak vise godina rada za neku firmu... to je bruka i sramota....

Mislim da sam citala da neke firme u Europi traze od zaposlenica i zaposlenika da nece imati djecu ( oba spola mogu koristiti porodiljno) narednih recimo 3 godine ....
poznanik

#114 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by poznanik »

KatarinaKosaca wrote:
poznanik wrote:I slažem se da u C/V ne treba pisati čak ni godinu rođenja, naravno, jer - poslodavac traži stručnost kandidata, ne traži nekog nad kome će trenirati svoj libido.
Teoretski ništa ne treba, praktično je drugačije. U firmi u kojoj sam radila, sam bila jedina žena koja je mogla otići na službeni put. Jer, nisu ih puštali muževi. Istina. Dakle, sa jedne strane želimo sve ljudske konvencije, a sa druge muževi ne puštaju na put i to je normalno i to se treba usvojiti.
Dalje, vojna oblast nema veze sa religijjom i treba biti (posebno Nato). Pitanja sigurnosti da, intime (vjeroispovjesti njeno prakticiranje) ne.
Da te podsjetim da je tema o odnosu poslodavca i kandidata za ponuđeno radno mjesto, ne NATO, ne već zaposlene žene, ne religija, ne muževi...
KatarinaKosaca

#115 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

poznanik wrote:Da te podsjetim da je tema o odnosu poslodavca i kandidata za ponuđeno radno mjesto, ne NATO, ne već zaposlene žene, ne religija, ne muževi...
I Nato je poslodavac u konkretnom slučaju.
Dakle, da imaš firmu , u cv-u ne treba da piše ni godina rođenja, ništa, jer se traži stručnost. I da dobiješ iskustvo da uposlenica odbija da ode na službeni put (koji će donijeti lovu preduzeću od koje će i ona dobiti plaću), sa objašnjenjem da joj muž ne da, da li ćeš kao poslodavac slegnuti ramenima i sa para koje će pasti sa neba ispuniti obveze koje ćeš imati taj mjesec?
Alhemicarkaa

#116 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Alhemicarkaa »

kockica_kockica wrote: Privatnik nema kad primati jednu koja ce za 5 mjeseci reci da ide na trudnicko ili za 9 mjeseci da joj treba porodiljno... U prosjeku svakom normalnom insanu kad pocne raditi na nekom radnom mjestu, za upoznavanje sa poslovima kao i nacinom rada i organizacionom strukturom te organizacije/preduzeca ili institucije treba minilano 6 mjeseci ako ne i vise... Dakle on ce uloziti u tu osobu nekoliko mjesecei da bi onda ta persona otisla na porodiljno ili trudnicko sto njemu predstavlja problem po kome on mora traziti zamjenu za tu trudnicu... taman dok ta osoba nova nova nakon trudnice udje u posao, trudnica se vraca... nije to sve tako jednostavno....
Pa ebote šta to naši poslodavci prave pa ti treba šest mjeseci da se obučiš i više? Dobro se do sad nismo lansirali na drugu planetu koliko nam je razvijena proizvodnja :-)
U stvarnosti, privatnik nema vremena nikog educirati, uglavnom te odmah bace u vatru pa uci u hodu. Može se desiti da nemaš ovlasti potpisati nešto, a i to je samo prva tri mjeseca koja su probna.
kockica_kockica

#117 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by kockica_kockica »

Alhemicarkaa wrote:
kockica_kockica wrote: Privatnik nema kad primati jednu koja ce za 5 mjeseci reci da ide na trudnicko ili za 9 mjeseci da joj treba porodiljno... U prosjeku svakom normalnom insanu kad pocne raditi na nekom radnom mjestu, za upoznavanje sa poslovima kao i nacinom rada i organizacionom strukturom te organizacije/preduzeca ili institucije treba minilano 6 mjeseci ako ne i vise... Dakle on ce uloziti u tu osobu nekoliko mjesecei da bi onda ta persona otisla na porodiljno ili trudnicko sto njemu predstavlja problem po kome on mora traziti zamjenu za tu trudnicu... taman dok ta osoba nova nova nakon trudnice udje u posao, trudnica se vraca... nije to sve tako jednostavno....
Pa ebote šta to naši poslodavci prave pa ti treba šest mjeseci da se obučiš i više? Dobro se do sad nismo lansirali na drugu planetu koliko nam je razvijena proizvodnja :-)
U stvarnosti, privatnik nema vremena nikog educirati, uglavnom te odmah bace u vatru pa uci u hodu. Može se desiti da nemaš ovlasti potpisati nešto, a i to je samo prva tri mjeseca koja su probna.
Realno kad dodjes raditi nemas pojma o poslu u toj firmi... Kakva god da je ona... Pa makar to bilo i prodavanje cipela... Sorry ali svakom normalnom covjeku za to "uhodavanje" treba minimalno 6 mjeseci... Posebno ako je firma veca i ako je obim djelatnosti veci...

A ja nisam rekla da ce i jedan poslodavac nekog obucavati u smislu obuke pa tek onda da neko radi, vec ces kroz rad morati jako brzo usvajati znanja koja su ti potrebna za taj posao....
poznanik

#118 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by poznanik »

kockica_kockica wrote:Pitanje na razgovoru za posao: da li s planirate udati, ili ako je udata da li planirate uskoro prinovu je nesto najnormalnije sto te neki potencijalni poslodavac moze pitati...
zasto?

Pa evo predala sam papire za drzavni posao.. posao dobila ona koja je bila "podobnija" od mene ... nakon samo 1,5 mjeseci procitam otvoren konkurs za isto radno mjesto dok se doticna "podobna" ne vrati sa porodiljnog....

Privatnik nema kad primati jednu koja ce za 5 mjeseci reci da ide na trudnicko ili za 9 mjeseci da joj treba porodiljno... U prosjeku svakom normalnom insanu kad pocne raditi na nekom radnom mjestu, za upoznavanje sa poslovima kao i nacinom rada i organizacionom strukturom te organizacije/preduzeca ili institucije treba minilano 6 mjeseci ako ne i vise... Dakle on ce uloziti u tu osobu nekoliko mjesecei da bi onda ta persona otisla na porodiljno ili trudnicko sto njemu predstavlja problem po kome on mora traziti zamjenu za tu trudnicu... taman dok ta osoba nova nova nakon trudnice udje u posao, trudnica se vraca... nije to sve tako jednostavno....

Ali svakako ne podrzavam otkaze vec zaposlenim osobama koje ostanu u drugom stanju nakon nekoliko godina ili cak vise godina rada za neku firmu... to je bruka i sramota....

Mislim da sam citala da neke firme u Europi traze od zaposlenica i zaposlenika da nece imati djecu ( oba spola mogu koristiti porodiljno) narednih recimo 3 godine ....
Svašta si ti ovdje udrobila :-) Svoje osobno iskustvo postavljaš kao pravilo, odobravaš uplit poslodavca u privatnost kandidata za posao samo zbog njegove nesposobnosti da kvalitetno organizira svoje poslovanje :?

Vjerovatno imaš iskustva sa firmama sa manjim brojem uposlenih, sve do 5-8, 10 su takve, i mogu u kratkom vremenu osjetiti privremeni nedostatak radne kolegice, ali sposobnost uprave je da što prije nađe adekvatnu zamjenu, pa koliko god puta trebalo, zašto ne. Raspisati konkurs, izvršiti razgovor i odabir kandidata ne iziskuje puno vremena.
Bio sam nebrojeno puta u prilici da odlučujem o najpovoljnijim kandidatima, i nijednom od njih nije trebalo šest mjeseci prilagođavanja, štaviše, za nekoliko dana su se ponašali kao "dugogodišnjaci", i njihova sposobnost prilagođavanja radnoj sredini je individualna, nije pravilo, ali je pravilo prilagođavanje radnim zadacima. Stručna osoba odmah započne sa poslovima... :oops:
Alhemicarkaa

#119 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Alhemicarkaa »

kockica_kockica wrote: Realno kad dodjes raditi nemas pojma o poslu u toj firmi... Kakva god da je ona... Pa makar to bilo i prodavanje cipela... Sorry ali svakom normalnom covjeku za to "uhodavanje" treba minimalno 6 mjeseci... Posebno ako je firma veca i ako je obim djelatnosti veci...

A ja nisam rekla da ce i jedan poslodavac nekog obucavati u smislu obuke pa tek onda da neko radi, vec ces kroz rad morati jako brzo usvajati znanja koja su ti potrebna za taj posao....
Za prodavanje cipela sest mjeseci? :mrgreen: :sax:
Realno, postoje mjesta koja trebaju malo duže uhodavanje, ali za vrijeme tog uhodavanja doprinosiš plus poslodavac ne placa nikakve edukacije i ne vidim kako je na gubitku? Posao ne zaostaje.
poznanik

#120 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by poznanik »

KatarinaKosaca wrote:
poznanik wrote:Da te podsjetim da je tema o odnosu poslodavca i kandidata za ponuđeno radno mjesto, ne NATO, ne već zaposlene žene, ne religija, ne muževi...
I Nato je poslodavac u konkretnom slučaju.
Dakle, da imaš firmu , u cv-u ne treba da piše ni godina rođenja, ništa, jer se traži stručnost. I da dobiješ iskustvo da uposlenica odbija da ode na službeni put (koji će donijeti lovu preduzeću od koje će i ona dobiti plaću), sa objašnjenjem da joj muž ne da, da li ćeš kao poslodavac slegnuti ramenima i sa para koje će pasti sa neba ispuniti obveze koje ćeš imati taj mjesec?
Ja "u klin, ti u ploču" :-) , no dobro, prepoznajem te :D

Nalog za odlazak uposlenice na službeno putovanje je radni zadatak, nije poziv na izlet ili party, pa da ona ima prostor za odlučivanje. U pravilu, svaki uposlenik i poslodavac bi morali imati ugovorene odgovornosti obje strane, pa i način sankcionisanja u slučaju odbijanja radnih zadataka.
KatarinaKosaca

#121 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

Alhemicarkaa wrote:Za prodavanje cipela sest mjeseci? :mrgreen: :sax: .
Za koliko vremena se nauči asortiman, od čega su cipele, koliko je vremenski potrebno dobavljaču da isporuči količinu, upravljanje zalihama (jako bitno sa stanovišta koefcijenta obrta da znaš kad i koliko kojih cipela naručiti), koliko se često prodaje koji model? I te kako treba pola godine da to profesionalno radiš. U italiji kad ulaziš u prodavnicu cipela prodavač te gleda u cipele (valjda da vidi stil).
KatarinaKosaca

#122 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

poznanik wrote:Ja "u klin, ti u ploču" :-) , no dobro, prepoznajem te :D
Hvala ti što si me prepoznao. :)
poznanik wrote:Nalog za odlazak uposlenice na službeno putovanje je radni zadatak, nije poziv na izlet ili party, pa da ona ima prostor za odlučivanje. U pravilu, svaki uposlenik i poslodavac bi morali imati ugovorene odgovornosti obje strane, pa i način sankcionisanja u slučaju odbijanja radnih zadataka.
U ovome se slažemo. Isto tako, ako dobije otkaz, biće kriv zločesti poslodavac. Ja samo i uporno govorim da je posao poslodavca da ostvari profit optimiziranjem resursa, da od zarade ispunjava svoje obveze prema državi, uposlenim, dobavljačima itd. Da za dijete i majku i dijete postoje institucije odnosno makroekonomske politike koje stimuliraju natalitet i bezbolnost po obje strane. Da sindikati kontroliraju izvršenje obveze poslodavca prema uposlenicima.
U cilju optimiziranja resursa se na intervjuima postavljaju pitanja predviđanja situacija. I navodim ti primjer da to radi i veliki Nato, postaljajući intimna pitanja da li prakticiraš vjeru. Nije moralno, ali je svakodnevno.
Alhemicarkaa

#123 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Alhemicarkaa »

KatarinaKosaca wrote:
Alhemicarkaa wrote:Za prodavanje cipela sest mjeseci? :mrgreen: :sax: .
Za koliko vremena se nauči asortiman, od čega su cipele, koliko je vremenski potrebno dobavljaču da isporuči količinu, upravljanje zalihama (jako bitno sa stanovišta koefcijenta obrta da znaš kad i koliko kojih cipela naručiti), koliko se često prodaje koji model? I te kako treba pola godine da to profesionalno radiš. U italiji kad ulaziš u prodavnicu cipela prodavač te gleda u cipele (valjda da vidi stil).

To se može nauciti za vrlo kratak period. Uz to, ako se radi o prodavnici sa vecim asortimanom sigurno da radi još jedna osoba koja će priskociti u pomoc ako zagusti. Svakako je ta osoba tu privremeno i ne mora upoznati ama baš svaku cipelu i dobavljaca, tu je samo kao ispomoc dok se radnica ne vrati sa porodiljskog. Pa niko od nekoga ko je na privremenom radu ne ocekuje puni kapacitet, ako da, onda se dobro zajebao. :D
KatarinaKosaca

#124 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

Alhemicarkaa wrote:To se može nauciti za vrlo kratak period. Uz to, ako se radi o prodavnici sa vecim asortimanom sigurno da radi još jedna osoba koja će priskociti u pomoc ako zagusti. Svakako je ta osoba tu privremeno i ne mora upoznati ama baš svaku cipelu i dobavljaca, tu je samo kao ispomoc dok se radnica ne vrati sa porodiljskog. Pa niko od nekoga ko je na privremenom radu ne ocekuje puni kapacitet, ako da, onda se dobro zajebao. :D
Ne očekuje se puni kapacitet, a očekuje se puna plata :?: Od poznavanja svega što sam navela, zavisi kvalitet usluge, prodanih cipela, dakle i priliv novca. Ukoliko toga nema, nije ni potreban novi uposlenik.
madner

#125 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madner »

Tsk, pa to ti je argument protiv a ne za. Ako ne ocekujes puni kapacitet a placas duple doprinose + platu.
Post Reply