Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post Reply
radet

#101 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by radet »

karanana wrote:mene zanima, ali opet, skrecemo sa teme poprilicno.
dakle, kako to da se tih nekoliko kuca prvo zauzimaju a onda dovoljno dobro brane i osiguravaju da bi one bile povoljno mjesto za izgradnju tunela sa sarajevske strane? da li je ikada bio ijedan ozbiljan pokusaj napada i zauzimanja toga ulaza u tunel? kakva je bila odbrana tog objekta?
Od trenutka kada je UN preuzeo aerodrom srpska strana nije imala nikakvih šansi da ih zauzme i naravno održi pod kontrolom. Prije toga je morala zauzeti kompletna naselja C4 i C5, a to nisu uspjeli, pa je ova nacrtana linija od juna 1992. ostala do kraja. Sa srpske strane nije bilo više ambicije da se pomijera, dok su propala, mislim, dva pokušaja sa naše strane gdje je izginulo i ostalo puno invalida sa naše strane.
Hormasica

#102 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Hormasica »

Gile Šampion wrote:
karanana wrote:pa sta je sad istina?
jeli ovo sto hurmasica kaze da je gile 81. godiste ili nije?
u svakom slucaju, da li je gile ucestvovao ili mu je neko rekao, nebitno, ovo gore sa mapom prikazuje malo jasnije ovaj dio ratista, ali meni opet nije bilo jasno, ako su ove kuce godinu bile nicija zemlja, kako to da onda ulazi nasa vojska i tu pocinje graditi tako delikatan obkekt koji moze biti izlozen konstantnoj vatri sa srpskih polozaja 50-100 metara dalje. kamenjem su mogli gadjati i zatrpati tunel a ne da su obasuli svime sto su imali (da su htjeli).
ovaj dio zasluzuje temu, kao i mnogi drugi djelovi sarajevskih ratista pojedinacno.
@karanana
hurmasica je nick vjerovatno jednog malog iskompleksiranog debila,gnjide,koji je eto registrovao se ovde da prati aman BAŠ MOJE postove,i skontao me lik kako ja lažem...eto aferim mu :lol: U svakom slučaju zamolio bih ga da prošeta sa ove teme jer ne bih želio da trošim tipkanje na njega i njegove glupe komentare :)
Ne kontam cemu ovakve rijeci :mrgreen: boli istina jel`te Gile :dance:
igmanac

#103 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by igmanac »

ima li moderator za ovo DEBIL i GNJIDA :shock:
igmanac

#104 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by igmanac »

mogu li ja ispricat koju , kad vec nemam nikakvih osvajanja :o
posli mi kroz tunjel, a nije bilo Drekavca :D , taman kad se prokop'o 93-ce, tek se sastaviJo s brothersima iz Butmira
elem, stojimo na ulazu u tunel s nase strane, a izlaze Sefer i njegova pratnja svi komplet krvavih glava
oni mu tjeloRanitelji veliki pa valjda zapinjali glooovama :D
mi idemo, znamo da pada Igman, a jos dobrinjska smjena prije nas kod hotela na@ebala pravo (i to pravi mangupi iz Sklapa i ostala zajebana raja)
Po noci se penjemo uz tocilo - bukvalno korak naprijed -nazad dva,cijelo vrijeme dere pam iz vojkovica - nasumce, al sjevaju rasprskavajuci pravo zubli
Dodjemo na hrasnicki sabahom, a gore haos, ne zna se ko pije ko placa - e sad digresija, momacko sam vece pravio na hrasnickom, valjda pts
Na hransickom masa vojske, haos totalni i rasulo, znam da je tu bila 101-va mot. i IKM,
Tu padaju granate sto ja nikad nisam cuo valjda 205mm, pobise raju
Stvarno ne petljam, al molimo pogubljenog Karavelica da nas vodi na liniju da tamo ginemo, jer vidimo da smo gotovi, a cetnika ni na mapi
Krecemo prema Malom polju i na pola puta se zamalo ne porafalamo sa 7.muslimanskom
Jbga, oni brade, uniforme, a mi u trenerkama i Yugosport tenama
Jedva se dogovorimo da smo zajedno
Prvu noc se Malim i Velikim poljem ori tekbir, allahu ekber...
Jezivo zvuci, izmedju granatLa, vise se mi bojimo nego cetnici
Granate padaju ko da neko kamenje baca, kontam da je Dobrinja za ovo oaza mira
Jasno cujemo bateriju haubica i bateriju minobacaca, prvo ispaljenja, pa onda padaju oko nas
Najvise se bojimo stabala, kad granata direktno spuca u njih, bojimo se da nas ne poklope
al matere mi, ne bjezimo
furamo se i bodrimo , satro tu se sarajvo brani, a nestalo mi prvih zavoja
a ponio 4
NIN

#105 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by NIN »

Gile Šampion wrote:hurmasica je nick vjerovatno jednog malog iskompleksiranog debila,gnjide,koji je eto registrovao se ovde da prati aman BAŠ MOJE postove,i skontao me lik kako ja lažem...eto aferim mu :lol: U svakom slučaju zamolio bih ga da prošeta sa ove teme jer ne bih želio da trošim tipkanje na njega i njegove glupe komentare
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “vrijeđanje sugovornika”
» Gile Šampion
14 dana
poznanik

#106 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

Koliko je bilo prisutno preživjelih igmanskih boraca na ovogodišnjem obilježavanju ratnih događaja?
riko-ga

#107 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by riko-ga »

poznanik wrote:Koliko je bilo prisutno preživjelih igmanskih boraca na ovogodišnjem obilježavanju ratnih događaja?
Vjerovatno malo.A inace te skupove posjecuju vise oni sto tu nisu bili vec obrnuto.Nazalost.
Dudajev

#108 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Dudajev »

poznanik wrote:Koliko je bilo prisutno preživjelih igmanskih boraca na ovogodišnjem obilježavanju ratnih događaja?
Prateci tvoje postove po ovoj temi vidim da si dosta toga prosao, sto bi rekli"prebacio preko sopstvenih pleca", pa uz sav respekt prema tvom ucinku dozvolicu sebi da ti pokusam odgovoriti na postavljeno pitanje koje je ujedno jako jednostavno, a zapravo toliko jako i kroz njega se oslikava sva istina o ratnim desavanjima koje je vladajuca oligarhija i vojna i politicka, vjesto upakovala u celofan, tako da istina tesko i mukotrpno dolazi do sirokije narodnih masa, bez obzira kojem korpusu pripadaju!
Naime poceo bih o Igmanu iz 93, koji je nasa kobna greska, da ne budem grub u izjavi jedna klasicna izdaja i to od najveceg politickog i vojnog vrha iz tog perioda! Licno sam sa jos par ljudi poslao izvjestaj prema Sarajevu na ruke k-di 1.korpusa(Talijanu), GS-Seferu i predsjednistvu o procjeni i stanju u z/o OG Igman koja je bila pod k-dom leg.Salka Gusica (jedini covjek koji je po danu spavao, a po noci vodio nekakav svoj licni rat), koji je jedan od glavnih "krivaca" uz nabrojane sto se je posle i izdesavalo.Taj izvjestaj sa terena je ucinjen do u detalje uz procjenu napada neprijateljskih snaga i sve navedene slabosti u linijama odbrane nasih snaga jos u MAJU 93.
Da bi se SA posle toga bavilo smjenom Sefera, formiranjem 6.(rasprskavajuceg) korpusa , sa postavljanjem Gusica za K-danta najvjerovatnije kao nagradu zaq gubljenje teritorije i ljudstva sto drugog razloga ne vidim ! I nazalost niko i nikad nije preuzeo odgovornost za pad tolike teritorije i jedine veze sa slobodnom teritorijom Gorazda, sto se da izvuci iz kontesta da je vec tada Gorazde bilo osudjeno i politicki tretirano kao i Srebrenica i Zepa .
Zapravo, zaokruzivanje teritorije, i priznanje politickog vodstva etnicki ociscenog dijela od nesrpskog zivlja sto je i kasnije objelodanjeno dejtonskim sporazumom. Sto Gorazde nije dozivjelo sudbinu Srebrenice i to jos 94 to trebaju dati odgovor sami borci Gz, a i isam krvolok Mladic ? A da je izdaja postojala odgovorno ovdje tvrdim jar sva pisana dokumentacija iz tog perioda mora postojati u arhivama. Operacija Bjelasnica-Treskavica je malte ne na silu iznudjena,(pod pritiskom samih boraca kao sto si ti bio, i drugi sa ove teme) i samo da ti jedno kazem da odobrenje plana za istu k-dantu OG-1 licno je potpisao Alija Izetbegovic, a da prije istu nije niti vidio ,a kamoli odobravao niti k-dant 1.korpusa niti k-dant GS( koji je bio protiv bilo kakvih aktivnosti, a kako i nece kad je covjek do tada jedini borbeno iskustvo imao kad je prebjegao nasimA, i u brojanju vojnickih cizama u Visokom kod jos zesce face onog olinjalog mlinara iz Ustikoline pod imenom "hadzija").Za sad toliko , a ako te sta vise interesuje , a nadjem li vremena rado cu odgovoriti, jer kod mene sjecanja ne blijede jos , kao nazalost kod nekih :D , jer sve sto ovdje kazem je iz licnog iskustva, a koliko vidim, kao i tvoje! A nazalost nikad nisam bio na okupljanju na Igmanu niti me je ko kada pozvao, sto samo za sebe govori sve, i u jednom dijelu daje odgovor na tvoje pitanje! :-x
Koshpa

#109 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Koshpa »

Upravo na tv SA emisija "vojnik srece" koja opisuje borbe na Treskavici :thumbup:
majstorina

#110 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by majstorina »

Sarajmen wrote::)
@dudajev, je li ti u vezi Goražda iz 1994 godine aludiraš na priču o nekih 28 miliona maraka ili...
Čuo sam za to, mada a su nama pričali 94 da će stranci zažmiriti ako brzp zauzmemo Goražde.Međutim oduljilo se.
kv99

#111 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by kv99 »

majstorina wrote:
Sarajmen wrote::)
@dudajev, je li ti u vezi Goražda iz 1994 godine aludiraš na priču o nekih 28 miliona maraka ili...
Čuo sam za to, mada a su nama pričali 94 da će stranci zažmiriti ako brzp zauzmemo Goražde.Međutim oduljilo se.
Stranci bi zazmirili da se uspjelo da okupira citavu drzavu a ne samo Gorazde . Zato je i pokusano da se okupira Sarajevo u maju 1992 pa da se sve dovede pred svrsen cin a istovremeno pobije i protjera sve sto se stiglo gdje god je bila cetnicka cizma. . Tako da je do svijete sada bi Bosna i Hercegovina bila sva kao Prijedor, Zvornik, Brcko, Kljuc, Bratunac, Srebrenica itd. Tako da to sto si naveo nije nikakva novost vec nesto sto se odavno zna.
Kurir Operativnog

#112 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Kurir Operativnog »

Kv99, ako ti kažem da Deda Mraz ne postoji, da li ću ispuniti kriterijume da me proglasiš četnikom?

Tema je Bjelašnica 94/95, ali upravo je na tom prostoru međunarodna zajednica prethodne godine pokazala da je itekako brinula za očuvanje kakvog-takvog balansa na ratištima, i da nije bila neutralna i indiferentna prema Bošnjačkoj strani. Svaka čast borbenim grupama i 7. i 17 brigade, ali upravo je intervencija MZ sprečila rasulo snaga ARBiH i vratila VRS sa Igmana i Bjelašnice. U protivnom, Sarajevo bi bilo u mnooooogo gorem položaju nego do tad.
LBVIEW

#113 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by LBVIEW »

Kurir Operativnog wrote:Kv99, ako ti kažem da Deda Mraz ne postoji, da li ću ispuniti kriterijume da me proglasiš četnikom?

Tema je Bjelašnica 94/95, ali upravo je na tom prostoru međunarodna zajednica prethodne godine pokazala da je itekako brinula za očuvanje kakvog-takvog balansa na ratištima, i da nije bila neutralna i indiferentna prema Bošnjačkoj strani. Svaka čast borbenim grupama i 7. i 17 brigade, ali upravo je intervencija MZ sprečila rasulo snaga ARBiH i vratila VRS sa Igmana i Bjelašnice. U protivnom, Sarajevo bi bilo u mnooooogo gorem položaju nego do tad.
O kakvoj crnoj intervenciji pricas, bre? Je li mozda mislis na isprazne prijetnje tzv. MZ(mjesne zajednice) na koje ste se obazirali k'o na lanjski snijeg kad bi vam vojna prednost obecavala izgledan uspjeh na bojistima.
Koliko ste se vi plasili tih prijetnji vidjelo se na primjeru Srebrenice, gdje ste na ocigled gore spomenutih izvrsili i genocid. :x U Bihacu ste pokusali uraditi isto, al ' ste tamo toliko dobili po labrnji da vam i dan danas zvoni u usima:nikad se vise na Grmecu nece cuti ojkanje tipa:"Grmec ori Bi'ac gori". :mrgreen:
A sto se tice "brige" tzv. MZ-e o Bosnjacima, ista se najjasnije vidi na primjeru uvodenja embarga na uvoz oruzja samo jednima, cime su date odrijesene ruke drugima. :x
Kurir Operativnog

#114 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

LBVIEW wrote: O kakvoj crnoj intervenciji pricas, bre? Je li mozda mislis na isprazne prijetnje tzv. MZ(mjesne zajednice) na koje ste se obazirali k'o na lanjski snijeg kad bi vam vojna prednost obecavala izgledan uspjeh na bojistima.
Koliko ste se vi plasili tih prijetnji vidjelo se na primjeru Srebrenice, gdje ste na ocigled gore spomenutih izvrsili i genocid. :x U Bihacu ste pokusali uraditi isto, al ' ste tamo toliko dobili po labrnji da vam i dan danas zvoni u usima:nikad se vise na Grmecu nece cuti ojkanje tipa:"Grmec ori Bi'ac gori". :mrgreen:
A sto se tice "brige" tzv. MZ-e o Bosnjacima, ista se najjasnije vidi na primjeru uvodenja embarga na uvoz oruzja samo jednima, cime su date odrijesene ruke drugima. :x
Dobro je momče spusti malo loptu, nisam ja nikakav genocid učinio, niti sam od tebe gde dobio po labrnji.

Mislim na pritisak međunarodne zajednice na RS da VRS napusti položaje na Igmanu i Bjelašnici koje je zauzela u ofanzivi 1993. godine. Mislim i na poštovanje embarga na uvoz oružja od te iste međunarodne zajednice. Pomenuo si Bihać: mislim i na pritisak da se obustavi kontraofanziva VRS 1994...

Tako da smanji doživljaj, i mani se partizanskih priča i pamfleta. Patriotizam je trebalo dokazivati na toj Bjelašnici i toj Treskavici a ne po Forumima, ovo je mesto za razmenu mišljenja i iskustava, a ne za stvaranje mitova...
LBVIEW

#115 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by LBVIEW »

Kurir Operativnog wrote:
LBVIEW wrote: O kakvoj crnoj intervenciji pricas, bre? Je li mozda mislis na isprazne prijetnje tzv. MZ(mjesne zajednice) na koje ste se obazirali k'o na lanjski snijeg kad bi vam vojna prednost obecavala izgledan uspjeh na bojistima.
Dobro je momče spusti malo loptu, nisam ja nikakav genocid učinio, niti sam od tebe gde dobio po labrnji.

Mislim na pritisak međunarodne zajednice na RS da VRS napusti položaje na Igmanu i Bjelašnici koje je zauzela u ofanzivi 1993. godine. Mislim i na poštovanje embarga na uvoz oružja od te iste međunarodne zajednice. Pomenuo si Bihać: mislim i na pritisak da se obustavi kontraofanziva VRS 1994...

Tako da smanji doživljaj, i mani se partizanskih priča i pamfleta. Patriotizam je trebalo dokazivati na toj Bjelašnici i toj Treskavici a ne po Forumima, ovo je mesto za razmenu mišljenja i iskustava, a ne za stvaranje mitova...
E, necemo tako. VRS i MUP RS-a su vec oznacene kao odgovorne za genocid u Srebrenici, a bit ce najvjerovatnije i
za ostatak BiH nakon okoncanja sudskih procesa protiv denerala i doktora.Valjda ne moram crtati kako genocid podrazumijeva i kolektivnu odgovornost pripadnika istih - sad, sto tebi i tvojima to ne odgovara je drugi par opanaka.
Sto se tice "naklonjenosti" MZ-e BIH, da nije zalosno bilo bi smijesno.Uvesti embargo na oruzje koji pogada samo jedne, te iste primoravati na iznalazenje alternativnih rijesenja nabavke u vidu sverca, te to uzimati kao dokaz
dobronamjernosti je neviden cinizam. Kako od strane MZ--e tako i od ovih poput tebe koji propagiraju
tu teoriju.
Sto se tice pritiska medunarodne zajednice, opet ti ponavljam da isti "nije pio vode" kad su vam prilike, poput od iste te MZ-e razoruzane Srebrenice, isle u prilog. Tada VRS-u nisu smetale niti rezolucije niti prijetnje, vec su usli u, od strane UN-a "zasticenu" enklavu, i izvrsili genocid, a sto je jos jedan dokaz o "brizi" MZ-a za Bosnjake i Bosnu.
Isto bi se desilo i u Bihacu i u Gorazdu da s druge strane nije bilo otpora. U ovom prvom je VRS u par navrata dozivjela takve poraze koji ce je u konacnici kostati gubitka veceg dijela Bosanske Krajine koje je uslijedilo u zavrsnim operacijama 95-e.
A kad vec spominjes mitove i partizanske price, zna se vrlo dobro ko je sklon istim. od 1389-e pa do danas. :D
Kurir Operativnog

#116 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

@LBVIEW

...nema smisla nastavljati...
kv99

#117 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by kv99 »

Kurir Operativnog wrote:Kv99, ako ti kažem da Deda Mraz ne postoji, da li ću ispuniti kriterijume da me proglasiš četnikom?

Gdje sam ja i kako proglasio tebe cetnikom ? Bas sam namjerno formulisao moj post da se nikako ne moze reci da sam i o kome licno pricao pa me zanima kako si se i zasto ti prepoznao kao cetnik ?

U vezi tvoga prijasnjeg posta da bi MZ zazmirila da su cetnici okupirali Gorazde ja sam samo naveo da sto se MZ cetnicke snage su mogle da urade sta god su htjele po citavoj drzavi, od ubijanja na desetine hiljada civila, zatvaranje po logorima, protjerivanje na stotine hiljada ljudi, granatiranje i izgladnjivanje, onemogucavanje ne samo prolaska hrane vec i UNPPROFORA tj snaga te iste MZ kada god Radovan , Ratko ili neki drugi cetnik ustane mrzovoljan . Znas li ti da je te iste 1994 koju si spomenuo ta ista MZ bila spremna da prizna tadasnje stanje na terenu ? I sjecas li se kome je tada odgovaralo to tadasnje stanje ? MZ svezala ruke legalnoj vladi embargom na oruzje, otvoreno podrzavali separatiste pod okriljem Beograda i Zagreba , sam si priznao da je bilo do njih da su cetnici mogli da okupirajuGorazd i onda na kraju ...MZ podrzava Bosnjake :-)
VjecitiStudent

#118 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by VjecitiStudent »

LBVIEW wrote: E, necemo tako. VRS i MUP RS-a su vec oznacene kao odgovorne za genocid u Srebrenici, a bit ce najvjerovatnije i
za ostatak BiH nakon okoncanja sudskih procesa protiv denerala i doktora.Valjda ne moram crtati kako genocid podrazumijeva i kolektivnu odgovornost pripadnika istih - sad, sto tebi i tvojima to ne odgovara je drugi par opanaka.
Sto se tice "naklonjenosti" MZ-e BIH, da nije zalosno bilo bi smijesno.Uvesti embargo na oruzje koji pogada samo jedne, te iste primoravati na iznalazenje alternativnih rijesenja nabavke u vidu sverca, te to uzimati kao dokaz
dobronamjernosti je neviden cinizam. Kako od strane MZ--e tako i od ovih poput tebe koji propagiraju
tu teoriju.
Sto se tice pritiska medunarodne zajednice, opet ti ponavljam da isti "nije pio vode" kad su vam prilike, poput od iste te MZ-e razoruzane Srebrenice, isle u prilog. Tada VRS-u nisu smetale niti rezolucije niti prijetnje, vec su usli u, od strane UN-a "zasticenu" enklavu, i izvrsili genocid, a sto je jos jedan dokaz o "brizi" MZ-a za Bosnjake i Bosnu.
Isto bi se desilo i u Bihacu i u Gorazdu da s druge strane nije bilo otpora. U ovom prvom je VRS u par navrata dozivjela takve poraze koji ce je u konacnici kostati gubitka veceg dijela Bosanske Krajine koje je uslijedilo u zavrsnim operacijama 95-e.
A kad vec spominjes mitove i partizanske price, zna se vrlo dobro ko je sklon istim. od 1389-e pa do danas. :D
Ovdje su ispisane 23 stranice o borbama na Igmanu i Bjelasnici 1993., ako imas stagod argumentovano doprinijeti, bujrum
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=79105
LBVIEW

#119 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by LBVIEW »

VjecitiStudent wrote:
LBVIEW wrote: E, necemo tako. VRS i MUP RS-a su vec oznacene kao odgovorne za genocid u Srebrenici, a bit ce najvjerovatnije i
tu teoriju.
Ovdje su ispisane 23 stranice o borbama na Igmanu i Bjelasnici 1993., ako imas stagod argumentovano doprinijeti, bujrum
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=79105
A sta ako nemam- to znaci da nemam pravo reagirati na infantilne i neargumentirane tvrdnje doticnog o toboznjoj naklonjenosti MZ-e, kako isti rece, "bosnjackoj strani", nakon prakticnog vezanja ruku legalno izabranoj Vladi u vidu sramotnog embarga na uvoz naoruzanja i organiziranja "mirovnih" konferencija" ciji je jedini cilj bio
legaliziranje genocidom uspostavljenog stanja na terenu? Sad ja, kao, trebam vjerovati da su srpski politicki i vojni vrh, nakon sto su fakticki od iste te MZ.-e dobili "zeleno svijetlo" za svoj genocidni pohod, ozbiljno shvatili "prijetnje" i zaustavili ofanzive na Igman, Bihac ili Gorazde? Nakon sto su "ispostovali" desetke rezolucija UN-a i stotinjak potpisanih primirja. :-) Izvini, druze, ali u te bajke bilo ko s gramom mozga jednostavno ne moze vjerovat.
Sto se tice spomenutih bitaka, svjedocanstva prezivjelih ucesnika istih kako na ovom forumu tako i sire, upucuju na to da su cetnici vojnicki zaustavljeni od strane Armije BiH.
VjecitiStudent

#120 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by VjecitiStudent »

LBVIEW wrote:
A sta ako nemam- to znaci da nemam pravo reagirati na infantilne i neargumentirane tvrdnje doticnog o toboznjoj naklonjenosti MZ-e, kako isti rece, "bosnjackoj strani", nakon prakticnog vezanja ruku legalno izabranoj Vladi u vidu sramotnog embarga na uvoz naoruzanja i organiziranja "mirovnih" konferencija" ciji je jedini cilj bio
legaliziranje genocidom uspostavljenog stanja na terenu? Sad ja, kao, trebam vjerovati da su srpski politicki i vojni vrh, nakon sto su fakticki od iste te MZ.-e dobili "zeleno svijetlo" za svoj genocidni pohod, ozbiljno shvatili "prijetnje" i zaustavili ofanzive na Igman, Bihac ili Gorazde? Nakon sto su "ispostovali" desetke rezolucija UN-a i stotinjak potpisanih primirja. :-) Izvini, druze, ali u te bajke bilo ko s gramom mozga jednostavno ne moze vjerovat.
Sto se tice spomenutih bitaka, svjedocanstva prezivjelih ucesnika istih kako na ovom forumu tako i sire, upucuju na to da su cetnici vojnicki zaustavljeni od strane Armije BiH.
Na spomenutoj temi, izneseni su brojni sasvim suprotni argumenti, tj. da je Igman spasen tek zahvaljujuci ultimatumu NATO-a.
Da se ne bi kvarila ova, diskusiju je moguce nastaviti jedino na onoj temi.

A sto se tice odnosa MZ prema BiH i bosnjackoj strani, da je MZ htjela da Srbija pobijedi, BiH nikada ne bi bila ni priznata, vec bi ostala kao dio skracene Jugoslavije.
A to sto je bosnjacki politicki vrh ubijedio ostatak naroda da je MZ, kako onda tako i danas, obavezna da sav posao uradi umjesto njih, je sasvim drugi par rukava.
VjecitiStudent

#121 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by VjecitiStudent »

micki125 wrote:
VjecitiStudent wrote:
Na spomenutoj temi, izneseni su brojni sasvim suprotni argumenti, tj. da je Igman spasen tek zahvaljujuci ultimatumu NATO-a.

A sto se tice odnosa MZ prema BiH i bosnjackoj strani, da je MZ htjela da Srbija pobijedi, BiH nikada ne bi bila ni priznata, vec bi ostala kao dio skracene Jugoslavije.
A to sto je bosnjacki politicki vrh ubijedio ostatak naroda da je MZ, kako onda tako i danas, obavezna da sav posao uradi umjesto njih, je sasvim drugi par rukava.
na embargo se nisi osvrnuo?
Za BiH je puno vazniji bio embargo kojeg su joj nametnuli susjedi, skracena Jugoslavija i Hrvatska, od UN-ovog embarga. Odmah nakon od Washingtona Hrvatskoj nametnutog primirja, krajem februara 1994., konvoji sa oruzjem su neometano krenuli.
Isti embargo je vrijedio i za Hrvatsku, koja se uprkos tome za Oluju uspjela itekako dobro naoruzati, svim i svacim.
Last edited by VjecitiStudent on 05/10/2011 11:30, edited 1 time in total.
madner

#122 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by madner »

Nije tacno, bar za ono sto je bitno. Nije poenta u licnom naoruzanju, nego je ABiH falilo teskog naoruzanja. Koliko je haubica i tenkova doslo poslje 94?
LBVIEW

#123 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by LBVIEW »

VjecitiStudent wrote:
LBVIEW wrote:

Pojedini su iznijeli takve argumente, dok je, cini mi se, vecina direktnih ucesnika bitke izjavila nesto savim drugo.
Rahmetli Pospanko, Revolver Amidza... pisali su o debaklu cetnika na Malom polju.
Sto se tice ponasanja veceg dijela MZ-e -ovdje mislim prvenstveno na vecinu europskih zemalja koje su putem svojih "mirovnih" posrednika vedrile i obalile u BiH tih godina- isto karakterizira nevideno licemjerje i, u ustini, povladivanje cetnicima. Mislim, priznas drzavu i istu primis u UN, a onad zazmiris na otvorenu agresiju Srbije, pa onda i Hrvatske, ne ukidas embargo koji pogada samo BiH, organiziras "mirovne" konferencije izmedu "sukobljenih strana" kojim je cilj legalizacija zlocinom stecenog, sve zamaskiras prikazivanjem agresije i genocida humanitarnim problemom koji se moze rijesiti slanjem pomoci u cijoj ce pratnji biti snage UN-a u "oklopnjacima" koje jedino M48 ne moze izbusiti, a sto ce, naravno, kasnije posluziti kao izgovor za izostanak intervencije jer su ko' biva ugrozeni zivoti vojnika :-) , je nista drugo do davanje odrijesenih ruku cetnicima za zavsetak zapocetog. S obzirom, koje su politicke snage imale vlast u vodecim eurposkim zemljama poput Francuske i Engleske ne treba se ni cudit- isti su navikli pruzati presutnu potporu onom ko ima moc na terenu, u ovom slucaju Milosevicu.
U sustini, cetnici su imali stvarnu , presutnu, podrsku, dok su ztvama njihove agresije servirane mrtvo slovo na papiru-rezolucije i nekakava moralna podrska od koje nikakve koristi nije bilo.
Stanje se naglo promijenilo nakon sto su, neocekivano, Bosnjaci prezivjeli i preko svog politickog vodstva poceli
koketirati s islamskiim borcima, time prijeteci radikalizirati situaciju.
Last edited by LBVIEW on 07/10/2011 14:57, edited 1 time in total.
svjezi_ustipak

#124 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by svjezi_ustipak »

Halo ba tema je Treska, Bjelasnica, Trnovo 1995. Za druge datume imate druge teme!

Super ste uspjeli zagaditi temu sa ovim zezancijama o tome kako pade Igman (o temi imate 20ak strana) i kako dodjose cetnici u C4.

hajd sad prestanite sa OT i vratite se na temu.
Dudajev

#125 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Dudajev »

U redu je "ustipak", mozda sam ja i prvi poceo sa kratkom analizom, ali sam imao namjeru da se osvrnem sta je bio uzrok i kakva je situacija bila prije ikakvog planiranja i izvodjenja b/d u 94 godini na prostorima Bjelasnice i Treskavice. Pocetni borbeni raspored nasih jedinica, te usiljenim izvidjanjem pomjeranje istih kroz UN-zonu koja je bila itekakva kocnica za planiranje bilo kakvih aktivnosti prama jugoistocnoj Bosni tj. prema Drini. Kao primjer naveo bih borbeni raspored 2.viteske je bio u rejonu Stanara(vikend naselje) na zapadnim padinama Bjelasnice, tacnije odmah iznad dobro poznatih Lokava kroz koje je prolazio "put spasa" veza Sa. sa ostatkom drzave. Te napr. borbeni raspored pridodatog bataljona 4 mtbr u rejonu sela DZepi daleko na jugu iste planine, i koliko duboko od samih rejona b/d u kojima su doticne jedinice uzele ucesca)Borikovac,Hojta, a kasnije i dublje u rejonu planine Treskavice, ali je to desavanje iz perioda 95, a o tome nebih komentarisao jer to je vec era Z.Imamovica te nism bio direktni vinovnik istih.
Znam samo da sve ovdje sto sam naveo duboko moralno i fizicki stojim iza svega, a tice se pripreme i izvodjenja b/d u 94.godini. I licno sam ponosan sto sam bio vinovnik svih tih aktivnosti, i misljenja sam da je to jedna od najbrzih i najbolje planiranih operacija(mada su se vodili bojevu u dodiru sa neporijateljem) ali kompletne izvedene aktivnosti iz tog perioda mogu se slobodno okarakterisati operacijom pogotovo sto su se na kraju i angazovale jedinice 4,korpusa tj. naseg susjeda. Rezultati svih ovih aktivnosti su svakom dostupni(oslobodjena teritorija , zarobljena MTS, likvidirana i zarpobljana neprijateljska ziva sila), cime se uostalom bavila i CIA u svom pismenom izvjestaju.
I jos na kraju da kazem da su nasi gubici u zivoj sili bili minimalni(14-15 ljudi), a bilo je vise ranjenih cirka( 60-80), i to zahvaljujuci zaostalim MES, i od bjesumucnog granatiranja neprijatelja po dubini nase novoslobodjene teritorije.
Volio bih da mi neko tacno i precizno iznese podatke o gubitcima sa druge strane, ako su iole dostupni?
Post Reply