Religija i vanzemaljske civilizacije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
jyqan

#101 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by jyqan »

ima još jača: kažu ono rastavili i sastavili viruse i oni oživjeli

e šta bi rekli na to naši poglavari
GOLFER

#102 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by GOLFER »

jyqan wrote:ima još jača: kažu ono rastavili i sastavili viruse i oni oživjeli

e šta bi rekli na to naši poglavari
Sto ti forsiras pricu da se radi o NJIMA mnozini :?

Sto se Kur'ana tice, jasno je da je BOG jedan jedini, dakle nema tu nikakvih NJIH, nema mnozine, ''On je Bog – Jedan! Bog je Utočište svemu! Nije rodio i rođen nije i nitko Mu ravan nije'' sura El Ihlas... vrlo jasno... e sad sto se u prevodu na nas jezik neke stvari prevode sa MI, nema veze sa nekom mnozinom NJIH, nego je to stvar arapskog jezika i prevoda toga na nas jezik, dakle ne radi se o vise jedinki nego samo o jednom Bogu, sto se Islama tice oko toga nema nikakve dileme...
Hitch-22

#103 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Hitch-22 »

andromeda101 wrote:
Hitch-22 wrote:Ako je Muhamed poznat kao posljednji Allahov poslanik, onda je apsurdno da je u Islamu moguće postojanje i drugih naroda/vanzemaljaca.

Muhammed nije roditelj nijednom od vaših ljudi, nego je Allahov poslanik i posljednji vjerovjesnik – a Allah sve dobro zna. (33:40 El-Ahzab - Saveznici).

Nema smisla da smo samo mi Zemljani imali ekskluzivno pravo na posljednjeg Božjeg poslanika, a ostale civilizacije ne. S obzirom da bi taj Bog trebao biti Bog svega u Svemiru, onda je logično da bi svaka civilizacija trebala imati svoje Poslanike (ne ulazeći u to na šta će svaka od tih civilizacija, kao i njihov poslanici, uopće ličiti). Dakle, navodeći Muhameda eksplicitno kao zadnjeg Allahovog poslanika, koji je bio upravo ovdje na Zemlji, sasvim je jasno da po Islamu nema mogućnosti postojanja drugih civilizacija i da smo mi jedini takvi u cijelom Kosmosu.
Posljedni poslanik za ovu civilizaciju. I rjesen taj problem.
On je posljednji Allahov poslanik i ako je Allahov to znači da nije za ovu civiliaciju nego za čitav Svemir. Koliko se sjećam negdje je rečeno i da je Muhamed najdraži Allahov poslanik i da će se on zauzimati za druge vjernike na Sudnjem danu i bla bla...poenta je u tome da sve to jasno upućuje da su Zemljani jedini Allahov narod.

Meleci se ne mogu smatrati vanzemaljcima jer su načinjeni od svjetlosti (kako kreativno). Onda možemo i amonijak sa Urana smatrati vanzemaljcima.
arzuhal

#104 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by arzuhal »

Hitch-22 wrote: On je posljednji Allahov poslanik i ako je Allahov to znači da nije za ovu civiliaciju nego za čitav Svemir. Koliko se sjećam negdje je rečeno i da je Muhamed najdraži Allahov poslanik i da će se on zauzimati za druge vjernike na Sudnjem danu i bla bla...poenta je u tome da sve to jasno upućuje da su Zemljani jedini Allahov narod.

Meleci se ne mogu smatrati vanzemaljcima jer su načinjeni od svjetlosti (kako kreativno). Onda možemo i amonijak sa Urana smatrati vanzemaljcima.
Potučen ovom argumentacijom, povlačim se sa teme navakat.
Amidza Efendija

#105 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Amidza Efendija »

GOLFER wrote:

Sto se Kur'ana tice, jasno je da je BOG jedan jedini, dakle nema tu nikakvih NJIH, nema mnozine, ''On je Bog – Jedan! Bog je Utočište svemu! Nije rodio i rođen nije i nitko Mu ravan nije'' sura El Ihlas... vrlo jasno... e sad sto se u prevodu na nas jezik neke stvari prevode sa MI, nema veze sa nekom mnozinom NJIH, nego je to stvar arapskog jezika i prevoda toga na nas jezik, dakle ne radi se o vise jedinki nego samo o jednom Bogu, sto se Islama tice oko toga nema nikakve dileme...
Cekaj, pa zasto odmah nije prevedeno kao jednina, kad vec nema dilema? Nije valjda da prevodilac nije shvatio nesto ovako ocigledno.
samo pitam

#106 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by samo pitam »

Amidza Efendija wrote:
GOLFER wrote:

Cekaj, pa zasto odmah nije prevedeno kao jednina, kad vec nema dilema? Nije valjda da prevodilac nije shvatio nesto ovako ocigledno.
zato što bi to onda bilo odudaranje od originala i skrnavljenje Božije riječi..muslimani ne prevode Sveti Tekst onako kako njima paše, nego onako kako jeste u samom tekstu...
andromeda101

#107 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Hitch-22 wrote:
andromeda101 wrote:
Hitch-22 wrote:Ako je Muhamed poznat kao posljednji Allahov poslanik, onda je apsurdno da je u Islamu moguće postojanje i drugih naroda/vanzemaljaca.

Muhammed nije roditelj nijednom od vaših ljudi, nego je Allahov poslanik i posljednji vjerovjesnik – a Allah sve dobro zna. (33:40 El-Ahzab - Saveznici).

Nema smisla da smo samo mi Zemljani imali ekskluzivno pravo na posljednjeg Božjeg poslanika, a ostale civilizacije ne. S obzirom da bi taj Bog trebao biti Bog svega u Svemiru, onda je logično da bi svaka civilizacija trebala imati svoje Poslanike (ne ulazeći u to na šta će svaka od tih civilizacija, kao i njihov poslanici, uopće ličiti). Dakle, navodeći Muhameda eksplicitno kao zadnjeg Allahovog poslanika, koji je bio upravo ovdje na Zemlji, sasvim je jasno da po Islamu nema mogućnosti postojanja drugih civilizacija i da smo mi jedini takvi u cijelom Kosmosu.
Posljedni poslanik za ovu civilizaciju. I rjesen taj problem.
On je posljednji Allahov poslanik i ako je Allahov to znači da nije za ovu civiliaciju nego za čitav Svemir. Koliko se sjećam negdje je rečeno i da je Muhamed najdraži Allahov poslanik i da će se on zauzimati za druge vjernike na Sudnjem danu i bla bla...poenta je u tome da sve to jasno upućuje da su Zemljani jedini Allahov narod.

Ja mislim da ovo neodredjeno se moze koristiti u oba pravca. Ako je posljednji Allahov poslanik za nas ili za svemir. Niko se nece uplicati na sudnjem danu osim Boga (tako je po Qur'anu), Allah je jedini sudac.
Iako nisam neki vjernik, ali tvoj "dokaz" ti je smjesan, nadji bolji.
Evidentnije je da se druga bica nece klanjati ni Isusu ni Muhamedu nego ako ima Boga nekom centralnom (univerzalnom) Bogu.
Na kraju krajeva, druga bica nemaju pojma ko je Isus ni Muhamed.

Haj ti ubjedi cjelokupni svemir da je ljudsko bice (Isus) Bog ili sin od Boga citavom svemiru.

Za njih "krst", Isus, Muhamed, Meka itd nema nikakvog znacenja.
Jedino sto se moze poklopiti je da su Isus i Muhamed jedni od poslanika i nista vise. Ako je i to istina.

To ti je ono sto su ljude spaljivali na lomaci ko je tvrdio da ova planeta nije centar svemira.
Koliko se sjećam negdje je rečeno i da je Muhamed najdraži Allahov poslanik i da će se on zauzimati za druge vjernike na Sudnjem danu i bla bla
Gdje je to receno u Qur'anu? Da je Muhamed najdrazi poslanik?
andromeda101

#108 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

A sto se tice "zadnjeg" poslanika. Ja sam negdje procitao da je Qur'an poruka namjenjena ovoj civilizaciji ili covjecanstvu. Neka neko od "vecih" vjernika nadje to i prilozi. A ako je poruka namjenjena covjecanstvu to znaci da je po Qur'anu, Muhamed zadnji poslanik/vjero-vjesnik za covjecanstvo.

Evo sta sam ja uspjeo na brzinu pronaci, ali neko od "pametnijih" neka nadje nesto preciznije (ovo je na engleskom jeziku):
Qur'an - The only divine scripture that has remained in the world completely intact up to the present day is the Qur’an.[1] It is God's ultimate and final message to mankind and the primary source of Islamic doctrine. It contains information and legislation which encompasses all spheres of human life.
http://www.mercyprophet.org/mul/node/677
Qur’an.[1] It is God's ultimate and final message to mankind
Znaci po tome Muhamed kao zadnji vjero-vjesnik za "mankind" ili ljudsku vrstu a ne kompletan svemir.
andromeda101

#109 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

andromeda101 wrote:A sto se tice "zadnjeg" poslanika. Ja sam negdje procitao da je Qur'an poruka namjenjena ovoj civilizaciji ili covjecanstvu. Neka neko od "vecih" vjernika nadje to i prilozi. A ako je poruka namjenjena covjecanstvu to znaci da je po Qur'anu, Muhamed zadnji poslanik/vjero-vjesnik za covjecanstvo.

Evo sta sam ja uspjeo na brzinu pronaci, ali neko od "pametnijih" neka nadje nesto preciznije (ovo je na engleskom jeziku):
Qur'an - The only divine scripture that has remained in the world completely intact up to the present day is the Qur’an.[1] It is God's ultimate and final message to mankind and the primary source of Islamic doctrine. It contains information and legislation which encompasses all spheres of human life.
http://www.mercyprophet.org/mul/node/677
Qur’an.[1] It is God's ultimate and final message to mankind
Znaci po tome Muhamed kao zadnji vjero-vjesnik za "mankind" ili ljudsku vrstu a ne kompletan svemir.
Znaci moras priznati ko da je sam Muhamed znao da ces "ti" postaviti to pitanje i od toga se ogradio jos u sedmom vjeku, daleko prije sve ove nauke sto postoji danas. Kako je on to znao?

Joj pomozi majko kad se vehabije fate ovoga, na#ebali smo svi. :-)
andromeda101

#110 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

U Qur'anu se persira Bogu. Zato sve je mnozina, kao recimo kraljica Engleske "Vase" Visocanstvo itd. Ali Bog je jedan, Bog je samo Allah. Islam je monoteisticka religija. Nema svete trojke, nema komponenti, samo jedan Bog.

"La illahe ilelah." Nema drugog Boga osim (do) Allaha.

E sad ce neko reci: "Pa kako to? Sta je sa vanzemljcima oni ne govore arapski, i ako vjeruju u Boga garant ga ne zovu Allah."

Pa garant ga ne zovu Allah, ali vjerovatno da se odnosi na istog: centralnog, univerzalnog, nepristrasnog, nista-nije-mu-nalik (nista mu ne nalici) Boga.

A haj ga znaj mozda isto tako postoje vanzemaljske civilizacije koje misle da je neko od "njihovih" bica Bog. Eto zamisli da dodju vanzemaljci i pocnu te ubjedjivati da je neko njihovo bice (izgleda/nalik na njih) Bog. Bil' ti tome povjerovao?
E to bi ti bilo isto kad bi ti njih ubjedjivao da im je Isus (ljudsko bice) Bog.

Ili ko sto sam rekao ranije u nekim mojim postovima, isto tako mozda postoje naprednije civilizacije od nasih, ali ih i ne interesuje ima li Boga. Ili su misljenja da ga nema. Haj ga znaj.
Last edited by andromeda101 on 09/06/2011 06:17, edited 1 time in total.
andromeda101

#111 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Uglavnom, moje misljenje je ako ima Boga, moze biti samo JEDAN. Ako je jedan onda vjerujem da mu nista nalik nije. Sto bi volio jedno planetu i jedna inteligentna bica vise od drugih? Sto bi uzimo nalicje od jednih bica? Logicno je da bi po pravdi bio sto se toga tice neutralan. To jest da je zajednicki Bog.

Pa ne moze biti "stela" da nam je Bog covjek. Hej mi smo toliko mocni da smo ubacili "svog" da bude Bog citavog svemira. Nema teorije, bar je to moje misljenje.

Kad bi imao vise Bogova, koji bi onda bio jaci/mocniji? Kojem bi se molio? Nijedan od njih nebi bio ultimativan i ponistavao/negiro bi moc drugih Bogova. Zato je logicno da Bog (ako postoji) moze biti samo jedan.

A velika je glupost nekog drugog mrziti samo sto se rodio da bude druge religije. Pa nije on/ona tome kriv(a). Niti to moze biti neki kompas koliko je on/ona dobra osoba.
jyqan

#112 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by jyqan »

pogrešno si shvatio ono oko virusa, mislio sam na naučnike
naravno da je u islamu i više nego dvoljno puta poencirana jednina Boga, (poučeni tumačenjima i nejasnoćama oko kršćanstva, pa nije ostavljen prostor za ikakvu sumnju). Mislim da je ovo oko zamjenica čisto stilski (negdje Allah za sebe kaže Ja, negdje Mi, negdje On).

Meni je malo zaštrašujuća činjenica da smo sami u svemiru (a izgleda da tako ispadne kad pratiš današnje tumačenje svetih knjiga). Jednostavno mi je to previše vodika, kvazara, prostora i vremena samo radi jedne planete, pogotovo kad skontaš da nema nikakve šanse da se i mali dio prouči prije nego nas pojede sunce ili zvekne meteor

S druge strane, ako se gleda vrijeme i mjesto objave svetih knjiga, i nije se moglo drugačije nego se fokusirat samo na ljude. Ne možeš sad ljudima u to doba pričati o drugim planetama kad ne znaju ni da je zemlja okrugla, a cilj ti je da ih ubijediš da je to što pričaš istina. To je isto ko kad bi sad ubjeđivao ljude da je moguće putovat naprijed nazad kroz vrijeme i nudit im na osnovu toga neku novu religiju. Znaš kad bi ti povjerovali (osim Toma Kruza možda :) )

Možda je caka upravo u tome da je u ovom trenutku naš razum dovoljno zreo da skontamo da knjiga nije ni mogla biti napisana na drugi način?
andromeda101

#113 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

jyqan wrote:pogrešno si shvatio ono oko virusa, mislio sam na naučnike
naravno da je u islamu i više nego dvoljno puta poencirana jednina Boga, (poučeni tumačenjima i nejasnoćama oko kršćanstva, pa nije ostavljen prostor za ikakvu sumnju). Mislim da je ovo oko zamjenica čisto stilski (negdje Allah za sebe kaže Ja, negdje Mi, negdje On).

Meni je malo zaštrašujuća činjenica da smo sami u svemiru (a izgleda da tako ispadne kad pratiš današnje tumačenje svetih knjiga). Jednostavno mi je to previše vodika, kvazara, prostora i vremena samo radi jedne planete, pogotovo kad skontaš da nema nikakve šanse da se i mali dio prouči prije nego nas pojede sunce ili zvekne meteor

S druge strane, ako se gleda vrijeme i mjesto objave svetih knjiga, i nije se moglo drugačije nego se fokusirat samo na ljude. Ne možeš sad ljudima u to doba pričati o drugim planetama kad ne znaju ni da je zemlja okrugla, a cilj ti je da ih ubijediš da je to što pričaš istina. To je isto ko kad bi sad ubjeđivao ljude da je moguće putovat naprijed nazad kroz vrijeme i nudit im na osnovu toga neku novu religiju. Znaš kad bi ti povjerovali (osim Toma Kruza možda :) )

Možda je caka upravo u tome da je u ovom trenutku naš razum dovoljno zreo da skontamo da knjiga nije ni mogla biti napisana na drugi način?
Zato se nikad nemojmo OGRANICAVATI religijom, nego uvijek gledati da se usavsavamo i da usavrsavamo nase znanje. Religija je za duhovno-smirenje, neko vjeruje neko ne. To je privatna stvar. Ali nikad ne zanemariti: rad, skolstvo itd. Nista nece "pasti s neba".

Ali eto apsurdno i zanimljivo je bas sto u Kuranu pise upravo to da se usavrsavamo tehnoloski i duhovno ali (neke) vjerske vodje nas vode u sedmi vjek, sto je apsolutno suprotnost sto je u Kuranu napisano. Ili koriste religiju i zabranjuju skolstvo ili ogranicavaju skolstvo da bi lakse vladali masom, kao sto je slucaj u dosta muslimanskih zemalja.
andromeda101

#114 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Ako je nesto stvarno "od Boga" onda stvarno se niko ne bi smjeo sikirati ili uskracivati nauku i skolstvo. Posto je onda no sikiriki "od Boga je istina je" nemoj se bojati da ce nauka dokazati da nije. Jer to onda nije moguce.
A ako nauka pak dokaze da nesto stvarno nije istina, pa ja vise vjerujem svojim ocima ili nauci ili logici, i dokazima crno na bjelo.

Sto bi je skrivao laz? Zasto? Da ugodim nekome. Koja je poenta toga? Ako je laz onda je laz, ako je istina onda je istina i ne brini nista.
ZUHDIJA

#115 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by ZUHDIJA »

@ andromeda nauka dosada barem koliko sam ja upucen nikada nije oborila nijedan temelj Islama , i bas dokazuje neke Kur`anske ajete sto opet ukazuje da je jedan Gospodar i da je on sve stvorio u skladu i da je najmudriji, i bas zbog toga Allah dž.š. s.w.t naređuje da se izucava i uci da bi se nevjernicima dokazalo ,a da vjernici jos vise ucvrste svoju vjeru,prvi ajet objavljen je Uči čitaj u ime Gospodar svoga i tvoj stav je tacan 100% sticati znanje je farz i ajn svakog vjernika :D
jyqan

#116 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by jyqan »

Kako biti siguran da je nauka tačna? Sam razvoj nauke najbolje ilustruje kako se sve okrene. Ptolomejev sistem je bio isto nauka, njutnov isto tako.. ne možeš očekivati da se svaki put slaže sa naukom
jyqan

#117 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by jyqan »

andromeda101 wrote: Posto je onda no sikiriki "od Boga je istina je" nemoj se bojati da ce nauka dokazati da nije. Jer to onda nije moguce.
A ako nauka pak dokaze da nesto stvarno nije istina, pa ja vise vjerujem svojim ocima ili nauci ili logici, i dokazima crno na bjelo.
Čuj nije moguće da nauka pogriješi

al hajd već sam stavio post o ovome
andromeda101

#118 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Pa kad mi recimo gospoda iz NASA-e snime Zemlju i prikazu je da je ko okrugla lopta i kad to vidim crno na bjelo onda vjerujem u to. Ili kad letim avionom i pogledam kako se horizont krivi onda isto vjerujem u to. Nemoj poistovjecivati teorije s dokazima i dokazanim naucnim djelima. Teza ili teorem su pocetne tacke ka necemu koje ostaju teorije dok se naucno ne dokazu.
Last edited by andromeda101 on 09/06/2011 10:52, edited 2 times in total.
andromeda101

#119 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Pusti ono naucnici vjeruju: da jesti mrkve ili jabuke i smanices vjerovatnocu dobijanja ovoga ili onoga raka. itd.
To sto "vjeruju" to je ko i religija. Posto nije ispravno i temeljno dokazano.
Ali kad nesto "znaju" t.j. kad nesto "dokazu" onda je to druga stvar.
Last edited by andromeda101 on 09/06/2011 13:43, edited 1 time in total.
jyqan

#120 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by jyqan »

koliko znam religija ne tvrdi da je zemlja ravna, već baš da je okrugla

a lako je na osnovu horizonta sad pričati, bio je horizont i prije par hiljada godina kad pogledaš s planine
ZUHDIJA

#121 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by ZUHDIJA »

Ne znam ko je tacno navodio sta ali evo ajeta koji odbacuju vasa razmisljanja „A tebe smo kao milost svjetovima poslali". (21:107) znaci nije zemlji ni ljudima vec svjetovima a koliko ih ima Allah najbolje zna ,
“Njega slave sedmera nebesa, i Zemlja, i oni na njima; i ne postoji ništa što Ga ne velica, hvaleci Ga; ali vi ne razumijete velicanje njihovo.- On je doista blag i mnogo prašta.” El-Isra 44.
“Allaha slavi sve što je na nebesima i što je na Zemlji, On je Silni i Mudri!”
“Ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji hvali Allaha, Vladara, Svetog, Silnog, Mudrog.”
”Zar ne znaš da Allaha hvale svi koji su na nebesima i Zemlji, a i ptice širenjem krila svojih…”
eto toliko o velicanju Gospodara od strane drugih bica ovo su samo neki ajeti :)
Da li priznajete i hadise kao jedan od temelja Islama za ovaj Ummet, jer je bezbroj hadisa koji ovo potvrđuju :)
ZUHDIJA

#122 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by ZUHDIJA »

Vidi sad religija nikada nije tvrdila daje zemlja ravna (bar Islam) vec suprotno, to su neki zalutali ljudi rekli i napisali
jyqan

#123 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by jyqan »

Htio sam samo da skrenem pažnju da ono što nauka sada "dokaže" ne mora biti (i u 99% slučaja) nije netačno, već je najčešće samo jedno lice daleko složenije pojave. Možda se u jednom trenutku i ne slaže sa religijom, ali možda kada se otkrije i dodatna dimenzija te iste stvari, dođe do poklapanja

Lijep primjer je onaj početak Biblije "duh božiji lebdio nad vodama". Neki bi se smijeli tome, ali kad skontaš da je u nastanku svemira većina materije bila vodonik, tj sastavni dio vode, nađeš se

Dakle, apsolutno sam za naučne teorije, ali uz oprez pri tumačenju religije i da uvijek imamo na umu da ne znamo sve
jyqan

#124 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by jyqan »

ZUHDIJA wrote:Ne znam ko je tacno navodio sta ali evo ajeta koji odbacuju vasa razmisljanja „A tebe smo kao milost svjetovima poslali". (21:107) znaci nije zemlji ni ljudima vec svjetovima a koliko ih ima Allah najbolje zna ,
“Njega slave sedmera nebesa, i Zemlja, i oni na njima; i ne postoji ništa što Ga ne velica, hvaleci Ga; ali vi ne razumijete velicanje njihovo.- On je doista blag i mnogo prašta.” El-Isra 44.
“Allaha slavi sve što je na nebesima i što je na Zemlji, On je Silni i Mudri!”
“Ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji hvali Allaha, Vladara, Svetog, Silnog, Mudrog.”
”Zar ne znaš da Allaha hvale svi koji su na nebesima i Zemlji, a i ptice širenjem krila svojih…”
eto toliko o velicanju Gospodara od strane drugih bica ovo su samo neki ajeti :)
Da li priznajete i hadise kao jedan od temelja Islama za ovaj Ummet, jer je bezbroj hadisa koji ovo potvrđuju :)
svaka čast

koliko se sjećam, rijetko se zemlja u Kur'anu spominje bez nebesa, a to bi moglo nešto značit
statix

#125 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by statix »

andromeda101 wrote:Uglavnom, moje misljenje je ako ima Boga, moze biti samo JEDAN. Ako je jedan onda vjerujem da mu nista nalik nije. Sto bi volio jedno planetu i jedna inteligentna bica vise od drugih? Sto bi uzimo nalicje od jednih bica? Logicno je da bi po pravdi bio sto se toga tice neutralan. To jest da je zajednicki Bog.

Pa ne moze biti "stela" da nam je Bog covjek. Hej mi smo toliko mocni da smo ubacili "svog" da bude Bog citavog svemira. Nema teorije, bar je to moje misljenje.

Kad bi imao vise Bogova, koji bi onda bio jaci/mocniji? Kojem bi se molio? Nijedan od njih nebi bio ultimativan i ponistavao/negiro bi moc drugih Bogova. Zato je logicno da Bog (ako postoji) moze biti samo jedan.

A velika je glupost nekog drugog mrziti samo sto se rodio da bude druge religije. Pa nije on/ona tome kriv(a). Niti to moze biti neki kompas koliko je on/ona dobra osoba.
Covjece dokazi prvo da su americki, australijski i drugi narodi vjerovali u monoteizam, pa se onda razbacuj tezama da i vanzemeljci vjerovatno vjeruju u jednog Boga. Izgleda da u njhovom slucaju engleska i spanska vojska su bili poslanici, jer zbog njih, danasnji potomci vjeruju u jednog Boga, i nazalost ne praktikuju svoja tradicionalna vjerovanja.

A ko je pratio Morganov serijal, postoje vec hipoteze da postoje dva (mozda i vise) filogenetska stabla na Zemlji, sto bi na neki nacin znacilo da svakodnevno zivimo sa vanzemaljcima. :D
Post Reply