Nezaposlenost u BiH 42 posto
Moderator: anex
- Kupalo
#101 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Iskreno ne znam koje je rjesenje, mislim da je neko ovdje dao super analizu situacije sa poslovicom "sit gladnog ne razumije", mislim da ljudi trebaju otvoriti oci, sudovi proraditi, ... ali mi se sve to cini na dugackom stapu. Mogao bih supljirat od Adama Smitha, preko Kapitala pa do nevidljive ruke, ali funkcionalna drzava koja ce bar postivati svoje zakone nam je neophodna.
-
detroit-mercy
#102 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Jaca ekonomija, funkcionalnija drzavaKupalo wrote:Iskreno ne znam koje je rjesenje, mislim da je neko ovdje dao super analizu situacije sa poslovicom "sit gladnog ne razumije", mislim da ljudi trebaju otvoriti oci, sudovi proraditi, ... ali mi se sve to cini na dugackom stapu. Mogao bih supljirat od Adama Smitha, preko Kapitala pa do nevidljive ruke, ali funkcionalna drzava koja ce bar postivati svoje zakone nam je neophodna.
- Kupalo
#103 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
detroit-mercy wrote:Jaca ekonomija, funkcionalnija drzavaKupalo wrote:Iskreno ne znam koje je rjesenje, mislim da je neko ovdje dao super analizu situacije sa poslovicom "sit gladnog ne razumije", mislim da ljudi trebaju otvoriti oci, sudovi proraditi, ... ali mi se sve to cini na dugackom stapu. Mogao bih supljirat od Adama Smitha, preko Kapitala pa do nevidljive ruke, ali funkcionalna drzava koja ce bar postivati svoje zakone nam je neophodna.
Why not? Ipak jesi li siguran?
- atko
#104 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Pa hebo te ko da ce neko nepovratno otici na mars ako se udalji 50 km od 'sela sa trolejbusom' ... popratna depresija ... u jeeee ... arijevci ... koji se ne udaljavaju od sarajeva a koji bi deportovali nazad ljude koji nisu iz sarajeva ... i ne proglasavam ja tebe fasistom nego pojedini tvoji istupi to cine sami ...jedna tamo wrote:Lud i ponosan wrote:Ovdje sam primjetio jednu nelogicnost...
Naime, armija ljudi dolazi u Sarajevo trbuhom za kruhom, trazeci posao iz razloga sto ga nema u njihovim mjestima, ali za Sarajlije IMA posla bas u tim mjestima odakle domacini emigriraju...E jebem li ga, nesto mi tu ne stima.
komi wrote:pa neće ljudi da rade u svojim mjestima
udale se i poženili ovdje
a sarajlije idu od neuma do brčkog raditi
samo sarajlije trebaju biti spremni raditi van grada rođenja i života
a zaboravlja se depresija koja to prati...
o tome ja tupim već dugo na forumu i forumaš atko me proglasio fašistom
Svaka profesija je specificna ... ako govorimo o medicini ... bolnica u Biloj nudila besplatan smjestaj, hranu, stimulativni dodatak itd itd ... da sam ja medicinar ja bih tamo zapuco na 3-5 godina sav hepi ... i briga me sto je neko iz Bile osto u SA ili 'pobjego' u ZG on ima puno pravo na to i njemu svka cast on ima svoj plan, ali mene to nebi zanimalo nego prilika u kojoj se ja vidim... na miru steknem praksu ustekam sta love i mogu da se ISPALIM u orbitu moje struke ... al vazno je okriviti druge za svoj nerad, nesposobnost, smotanost i izgovore ... Spustite se na zemlju posjedovati rodni list iz SA je isto ko posjedovati rodni list iz gluhe bukovice, dakle nema beneficijas stecenih rodjenjem - mozda vam nisu jos javili ... samo ste umislil ida ste posebni ...
I da, @pera trta
-
detroit-mercy
#105 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Pogledaj udio sive ekonomije u funkiconalnim i nefunkcionalnim drzavama. U obzir nemoj uzimati represivne rezime jer oni su prica za sebe.Kupalo wrote:detroit-mercy wrote:Jaca ekonomija, funkcionalnija drzavaKupalo wrote:Iskreno ne znam koje je rjesenje, mislim da je neko ovdje dao super analizu situacije sa poslovicom "sit gladnog ne razumije", mislim da ljudi trebaju otvoriti oci, sudovi proraditi, ... ali mi se sve to cini na dugackom stapu. Mogao bih supljirat od Adama Smitha, preko Kapitala pa do nevidljive ruke, ali funkcionalna drzava koja ce bar postivati svoje zakone nam je neophodna.
Why not? Ipak jesi li siguran?
- jedna tamo
#106 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
čuj moji postovi govore sve...pa ja pišem iz iskustva a ne lupam bezveze, znači neko ode i jednostavno ne može to psihički podnijeti i gotovo....i još plus imala sam 2 saobraćajna udesa u kojima sam hvala Bogu prošla neozlijeđeno, ali vazda bilo i vazda će biti SIT GLADNU NE VJERUJE
- de fakto
- madner
#108 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Tema se svodi na ovo.madner wrote:Nije samo to, nego osobe koje za vrijeme radnog vremena mogu forumati su uglavnom iz dva ekstrema:JoseMujica wrote:jebiga svak mjeri svijet prema sebi ali ljudi realno nismo mi ovdje na forumu (mislim dok smo tu) reprezenti stvarnog stanja životnog standarda u BiH.
A s obzirom da je Sa-x forum treba napisati da se u Sarajevu živi drugačije nego u drugim dijelovima BiH. Dovoljno je samo pogledati cijene.
Ili nezaposleni ili sa dobrim poslom
- Kupalo
#109 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
de fakto wrote:
-
FX1
#110 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Cisto ekonomski gledano, rjesenje je u smanjenju cijene rada.musakica wrote:Pola miliona ljudi nema posao i nema šansu da ga nađe!
Ovdje govorim o onima koji su registrovani!
Alternative i izlaz iz situacije!
Jednostavno, mi Bosanci smo preskupi!
Nismo konkurentni! Nasa produktivnost nije u skladu sa cijenom rada ni glaboalno, ni regionalno ni unutar BiH. Niko nece da nas (ili barem tih 42% Bosanaca) plati da za njih prozivodimo, vrsimo usluge isl. Mi mislimo da vrijedimo vise, ali desetljecima ne nalazimo kupce za to. Dakle, nismo dobro odredili price/value.
Mozda smo mi predodredjeni da budemo jeftina (ili jeftinija) radna snaga. Mi svi hocemo nove telefone, auta, nove televizore, putovanja, isl....sve je to ok, ali zato neki (fakticki mahom samo oni koji svakako moraju biti zaposleni) imaju poslove i zacijenjene plate, a ostalih pola (42%) nemaju nista.
(Barem) Oni bi morali sniziti svoju cijenu rada, tako da ih neko moze priustiti da zaposli.
Eh sad, to je stvarno bolno za djecu proslog rezima, ljude iz ratne i postratne konfuzije. Niko to narodu nesmije ni da spomene, ali ni da donese mjere i vodi politiu u tom pravcu. Niko nece da presjece, vec produzava agoniju.
Jasno je zasto to rade ljudi na vlasti. Nisu ludi da budu ti koji saopstavaju tragicnu vijest, a kamoli oni koji sprovode takve mjere. To je i donekle razumljivo.
Ono sto mi nije jasno, to je zasto ljudi nisu iskreni sami prema sebi, svojoj djeci i prodicama. Npr. nemam posla u gradu, odoh na selo proizvoditi - nije to losa opcija; ne trazim vise xy KM za svoju dnevnicu vec pola od toga; necu vise imati stan na mjestu gdje imam - odselicu gdje je jefinije ziviti; smanjicu svoje troskove u svakom smislu isl.
Ovo nije strano - to su iste opcije i razmisljanja svakog Amerikanca, Njemca, Engleza,..
- madner
#111 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
To nije rijesenje, ko se takmici sa najnizom cijenom mora shvatiti da mu je konkurencija Kina i Indija. A ispod njih je tesko doci.
-
detroit-mercy
#112 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Tu si u pravu, ali postoji i ona druga. Ako se ne takmicis najnizom cijenom onda se takmicis znanjem/tehnologijom i produktivnoscu. Bojim se da mi nemamo nista od svega ovoga.madner wrote:To nije rijesenje, ko se takmici sa najnizom cijenom mora shvatiti da mu je konkurencija Kina i Indija. A ispod njih je tesko doci.
Samo jedan primjer, prije ovih previranja kompanija za koju radim (a koja je prisutna u dosta Evropskih zemalja) je planirala akviziciju u Tunisu, cijena radne snage sa doprinosima $2.75 na sat.
Nas problem je da smo mi sebe postavili kao: zemlju sa jeftinom radnom snagom (jeftini u odnosu na koga, na Sloveniju i Austriju da ali ne i u odnosu na druge konkurentske zemlje), zemlju sa edukovanom radnom snagom ( o ovome bi se dobro dalo raspravljati, sta se smatra edukovanom) i zemlju atraktivnu za ulaganja (unutrasnje trziste jako malo, infrastruktura jako losa).
Pored svega toga imamo garniture vlasti koje se u principu uopste ne snalaze po pitanjima ekonomije, nego sve prebacuju na populizam jer nasoj raji su jos uvijek vaznija pitanja da li se vjeronauka ocjenjuje brojcano ili ne od toga koliko mara ima u novcaniku
- madner
#113 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Nas profil mora biti zemlja sa edukovanom radnom snagom. Bugari i Rumuni imaju duplo manji standard, dakle to je 30 miliona polu firuana koji su spremni za 250 eura mjesecno ubijati. Ako nismo edukovani, onda to moramo sto prije poboljsati.detroit-mercy wrote:Tu si u pravu, ali postoji i ona druga. Ako se ne takmicis najnizom cijenom onda se takmicis znanjem/tehnologijom i produktivnoscu. Bojim se da mi nemamo nista od svega ovoga.madner wrote:To nije rijesenje, ko se takmici sa najnizom cijenom mora shvatiti da mu je konkurencija Kina i Indija. A ispod njih je tesko doci.
Samo jedan primjer, prije ovih previranja kompanija za koju radim (a koja je prisutna u dosta Evropskih zemalja) je planirala akviziciju u Tunisu, cijena radne snage sa doprinosima $2.75 na sat.
Nas problem je da smo mi sebe postavili kao: zemlju sa jeftinom radnom snagom (jeftini u odnosu na koga, na Sloveniju i Austriju da ali ne i u odnosu na druge konkurentske zemlje), zemlju sa edukovanom radnom snagom ( o ovome bi se dobro dalo raspravljati, sta se smatra edukovanom) i zemlju atraktivnu za ulaganja (unutrasnje trziste jako malo, infrastruktura jako losa).
Pored svega toga imamo garniture vlasti koje se u principu uopste ne snalaze po pitanjima ekonomije, nego sve prebacuju na populizam jer nasoj raji su jos uvijek vaznija pitanja da li se vjeronauka ocjenjuje brojcano ili ne od toga koliko mara ima u novcaniku
Vjeronauk je upravo vezano za ovo, dosad je i ova ocjena odlucivala o tome ko ce postati buduci inzinjer
Ali ne treba crnjaciti, u omjeru cijena/edukacija stojimo dosta dobro.
-
ssmmiilleeyy
#114 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Kakva crna jeftina radna snaga
Trebamo puno projekata kako bi povukli sto vise novca iz Fondova Europske Unije
Npr Spanija je Povukla preko 15 milijardi od kako je ova kriza pocela
Mi trenutno imamo oko 150 projekata dok cini mi se katalonija ima 15000 projekata od toga se svako treci prodje u drugi krug da bise o njemu razmatralo
Uopste nam ne treba jeftina radna snaga,trebaju nam pravi ljudi na visokopozicioniranim mjestima kako bi digli privredu na noge
A ne ovako uzmemo kredit da bi namirili plate Administraciji ( to nas koci )

Trebamo puno projekata kako bi povukli sto vise novca iz Fondova Europske Unije
Npr Spanija je Povukla preko 15 milijardi od kako je ova kriza pocela
Mi trenutno imamo oko 150 projekata dok cini mi se katalonija ima 15000 projekata od toga se svako treci prodje u drugi krug da bise o njemu razmatralo
Uopste nam ne treba jeftina radna snaga,trebaju nam pravi ljudi na visokopozicioniranim mjestima kako bi digli privredu na noge
A ne ovako uzmemo kredit da bi namirili plate Administraciji ( to nas koci )
-
FX1
#115 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Druze dragi, prijatelju, ti ili nisi studirao ekonomiju ili si je studirao u komunistickim zemljama. Izvjesni David Ricardo je jos u 18. vijeku (prije oko 300 god.) dokazao i postavio svoju teoriju na kojoj je bazirana SVA globalna ekonomska misao - socializam kao i kapitalizam. To je kod nas bilo zabranjeno izucavati jer je bilo protiv planske ekonomije. Procitaj:madner wrote:To nije rijesenje, ko se takmici sa najnizom cijenom mora shvatiti da mu je konkurencija Kina i Indija. A ispod njih je tesko doci.
http://en.wikipedia.org/wiki/David_Ricardo
Kome se neda citati, ukratko, Ricardo je dokazao na primjeru Engleske i Protugala itd. da neka drzava (ekonomija) ne mora biti najbolja u svojetu u necemu da bi se time bavila, ali, da bi bila uspjesna, mora se fokusirati na ono u cemu je TA drzava (EKONOMIJA) najprodiktivnija!
Mi i dalje ne znamo sta je to, teoriju vec 300 god ne izucavamo; filozofiramo, a ni blizu nismo da se pocnemo fokusirati na Ricardovu comparative advantage.
- atko
#116 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
@FX1 ...
Pricamo o drzavi gdje nema ni pravnog a kamo li ekonomskog sistema ... ekonomija nije problem ekonomije nema ... pa ovdje nemoze da se dogovori jel mlijeko bijelo ili je bijele boje ...
bilo kakva teorija, zakon, dogovr, pravilo, sistem bio bi bolje od ovog "bez sistema" ... ali hebe nas to ali kao i obicno...
Pricamo o drzavi gdje nema ni pravnog a kamo li ekonomskog sistema ... ekonomija nije problem ekonomije nema ... pa ovdje nemoze da se dogovori jel mlijeko bijelo ili je bijele boje ...
bilo kakva teorija, zakon, dogovr, pravilo, sistem bio bi bolje od ovog "bez sistema" ... ali hebe nas to ali kao i obicno...
- atko
#117 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
To se slazemLud i ponosan wrote:Ma kakve bolan teorije...atko wrote:@FX1 ...
Krampa i lopata nas mogu izvaditi samo , to jest rad rad i rad ... ali u drzavi oboljeloj od nacionalfasizma kao sto vidis sve je nakrivo nasadjeno ... ne postoji ni minimum zakona i pravila u kojima bi se mogo desavati taj rad ... o tome govorim ... a te VELIKE ekonomske teorije ... to su bajkice ... u ljudskoj prirodi su zivotinjski nagoni dzungle... pojedi i pazi da ne budes pojeden ... na kraju se i ekonomija svodi na to
-
FX1
#118 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Nemoj se naljutiti, ali ti opravdavas svoj avatar...madner wrote:Nas profil mora biti zemlja sa edukovanom radnom snagom. Bugari i Rumuni imaju duplo manji standard, dakle to je 30 miliona polu firuana koji su spremni za 250 eura mjesecno ubijati. Ako nismo edukovani, onda to moramo sto prije poboljsati.detroit-mercy wrote:Tu si u pravu, ali postoji i ona druga. Ako se ne takmicis najnizom cijenom onda se takmicis znanjem/tehnologijom i produktivnoscu. Bojim se da mi nemamo nista od svega ovoga.madner wrote:To nije rijesenje, ko se takmici sa najnizom cijenom mora shvatiti da mu je konkurencija Kina i Indija. A ispod njih je tesko doci.
Vjeronauk je upravo vezano za ovo, dosad je i ova ocjena odlucivala o tome ko ce postati buduci inzinjer![]()
Ali ne treba crnjaciti, u omjeru cijena/edukacija stojimo dosta dobro.
Kakva "edukovana" ili educirana radna snaga?! Sta?! Fizikaneri koji znaju imena fudbalera i rezulate svih klubova jos od 60-tih?? Ili sluzbenici koji znaju glavne gradove svoh zemalja na svijetu, a nigdje nisu bili...?!?
Das si barem, umjesto dnevne politike, spomenuo neke radnike koji znaju raditi na zadnjim modelima masina, ili sluzbenike koji razumiju najmodernije poslovne procese i softver. Nemoj se, radi sebe, zavaravati da su nasi ljudi u necemu educirani. Pa 42% ih nije nikad radilo ili je zadnji put radilo u nekom poslovnom sistemu prije 20 godina.
O novim generacijama i da ne govorimo...
Da imamo po 200 diplomiranih matematicara, masinaca, fizicara godisnje, moglo bi se i pricati pa uci u, kakvu-takvu konkurenciju s "edukovanom" radnom snagom...
Vratimo se na Richarda...
-
FX1
#119 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Pa ja se slazem, prijatelju.atko wrote:To se slazemLud i ponosan wrote:Ma kakve bolan teorije...atko wrote:@FX1 ...
bilo kakva teorija, zakon, dogovr, pravilo, sistem bio bi bolje od ovog "bez sistema" ... ali hebe nas to ali kao i obicno...![]()
Krampa i lopata nas mogu izvaditi samo , to jest rad rad i rad ... ali u drzavi oboljeloj od nacionalfasizma kao sto vidis sve je nakrivo nasadjeno ... ne postoji ni minimum zakona i pravila u kojima bi se mogo desavati taj rad ... o tome govorim ... a te VELIKE ekonomske teorije ... to su bajkice ... u ljudskoj prirodi su zivotinjski nagoni dzungle... pojedi i pazi da ne budes pojeden ... na kraju se i ekonomija svodi na to
Molim te da procitas moj prvi post, a ne da odgovaras na moj odgovor.
Rad, rad, rad... i to bez pretenzija, zacjenjivanja, uslovaljavanja, bacanja krivice na Vladu, drzavu, EU, medjunarodnu zajednicu, masone, banke, isl. Nije ni njihovo maslo za Ramazana, ali niko od njih nekoga ne sprjecava da zasije 30 lijeha povrca, pocisti smece oko kuce isl... dugotrajni i mukotrpni rad koji ce, nadajmo se, razultate poluciti tek/vec u sljedecoj generaciji nam je jedini izlaz.
Ostalo (ukljucujuci europske fondove koje neko spomenu) je palamuda...
-
detroit-mercy
#120 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Cijena kukuruza je veca za 60% u odnosu na proslu godinu, cjene hrane idu gore u dvoznamenkastim procentima. Medjutim kada prodjes kroz BiH polja, vecina ne nezasijana. Samo jedan banalan primjer, a mogli bi izvoziti hranu, samo da se malo potrudimo.FX1 wrote:atko wrote:Pa ja se slazem, prijatelju.Lud i ponosan wrote:
Molim te da procitas moj prvi post, a ne da odgovaras na moj odgovor.
Rad, rad, rad... i to bez pretenzija, zacjenjivanja, uslovaljavanja, bacanja krivice na Vladu, drzavu, EU, medjunarodnu zajednicu, masone, banke, isl. Nije ni njihovo maslo za Ramazana, ali niko od njih nekoga ne sprjecava da zasije 30 lijeha povrca, pocisti smece oko kuce isl... dugotrajni i mukotrpni rad koji ce, nadajmo se, razultate poluciti tek/vec u sljedecoj generaciji nam je jedini izlaz.
Ostalo (ukljucujuci europske fondove koje neko spomenu) je palamuda...
-
FX1
#121 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Potpuno se slazem s tobom!detroit-mercy wrote:Tu si u pravu, ali postoji i ona druga. Ako se ne takmicis najnizom cijenom onda se takmicis znanjem/tehnologijom i produktivnoscu. Bojim se da mi nemamo nista od svega ovoga.madner wrote:To nije rijesenje, ko se takmici sa najnizom cijenom mora shvatiti da mu je konkurencija Kina i Indija. A ispod njih je tesko doci.
Obican svijet se traba manuti politike i okrenuti samome sebi.
Ocito su mogucnosti za izlazak na strana trzista za BiH proizvodjace vrlo ogranicene dok su stvari ovakave kakve jesu. Tu se svasta moze napraviti, ali u limitiranom obimu.
Zato nam niko ne brani da pokusamo popuniti lokalno trziste gdje je deficit preko 4 milijarde. Od te cifre nesto se moze oduzeti.
Medjutim, tu ne mislim na princip "Kupujmo domace"! To je dobar marketinski potez, ali jako losa koncepcija ekkonomije.
Sto da npr. kupujes domace mijeko iz Tuzle (hajmo reci da je kvalitet, distribucija i brand jednaki) po istoj cijeni kao slovenacko mlijeko koje se proizvodi u EU i do nas mora preci 2 granice??
Nase mlijeko mora biti mnogo jeftinije ili je tu problem, opet, sa produktivnoscu, pa nama treba vise para da bi proizveli isti litar mlijeka sto nicemu ne vodi.
-
detroit-mercy
#122 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
U tom grmu lezi zec, niska produktivnost. I akcije poput kupujmo domace kratkorocno pomazu domacoj ekonomiji ali na duze staze vise odmazu jer prozivodjac i ne mora da se trudi da bude konkurentan, raja ce kupovati. Na kraju, ko placa ceh, naravno kupci.FX1 wrote:Potpuno se slazem s tobom!detroit-mercy wrote:Tu si u pravu, ali postoji i ona druga. Ako se ne takmicis najnizom cijenom onda se takmicis znanjem/tehnologijom i produktivnoscu. Bojim se da mi nemamo nista od svega ovoga.madner wrote:To nije rijesenje, ko se takmici sa najnizom cijenom mora shvatiti da mu je konkurencija Kina i Indija. A ispod njih je tesko doci.
Obican svijet se traba manuti politike i okrenuti samome sebi.
Ocito su mogucnosti za izlazak na strana trzista za BiH proizvodjace vrlo ogranicene dok su stvari ovakave kakve jesu. Tu se svasta moze napraviti, ali u limitiranom obimu.
Zato nam niko ne brani da pokusamo popuniti lokalno trziste gdje je deficit preko 4 milijarde. Od te cifre nesto se moze oduzeti.
Medjutim, tu ne mislim na princip "Kupujmo domace"! To je dobar marketinski potez, ali jako losa koncepcija ekkonomije.
Sto da npr. kupujes domace mijeko iz Tuzle (hajmo reci da je kvalitet, distribucija i brand jednaki) po istoj cijeni kao slovenacko mlijeko koje se proizvodi u EU i do nas mora preci 2 granice??
Nase mlijeko mora biti mnogo jeftinije ili je tu problem, opet, sa produktivnoscu, pa nama treba vise para da bi proizveli isti litar mlijeka sto nicemu ne vodi.
Mlijeko je samo jedan dobar primjer. Je li se iko ikada potrudio da napravi analizu cijene domaceg u odnosu na Slovenacko mlijeko.
Kada uzmes transportne troskove, troskove radne snage oba su visa u Sloveniji nego u BiH u startu bi trebao da budes u povoljnijem polozaju a izgleda da nisi. Sta je problem, je su li problem subvencije Slovenacke drzave u poljoprivredu ili nesto trece. Ako je subvencija, onda vrsi pritisak na drzavu da pokusa djelimicno da eliminira taj negativni effekat. Medutim, ako se i pored svh tih troskova ispostavi da su slovenci efikasniji u proizvodnji mlijeka od nas, onda je ocito da nesto ne stima sa nama. I tu treba traziti odogovore, sta ne valja.
- sinus
#123 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
Jel mene oči varaju ili se ovdje spominje smanjivanje vrijednosti rada ljudi koji znaju raditi za 200 KM, GMK Kakanj svojim radnicima daje platu u Bonovima koje mogu potrošiti samo u Robotu, a iznosi plate su nevjerovatnih 350 KM
Radnici primaju plate u bonovima, a elektro distribucija, vodovod, telekom itd ne primaju ulje i brašno kao sredstvo plačanja...Ljudi moraju moliti druge da kupe njihove bonove da bi ovi barem malo novca uzeli od svog krvavog rada...Ljudi rade po 5 mjeseci i nemaju nikakvu platu...Rima Marketi iz Zenice tjeraju svoje radnice da kupuju proizvode kojima istiće rok trajanja ( jer se sve mora prodati ), kada su im obili radnje radnice su morale namiriti štetu... O kojem smanjenju vrijednosti radne snage pričamo
Pa ne možemo imati manju vrijednost radnika nego što je to sada...
Napisa forumaš $2.75 sa svim doprinosima na sat, ako se ne varam to je 572 $ za 26 radnih dana od po 8 sati, ili 840 Konvertibilnih Maraka...Znate li koliko ljudi u bih radi za 400 KM ili ispod toga, ili koliko ljudi je prijavljeno na pola radnog vremena a radi po 12-13 sati...
Najbolje je narodu uzeti i ovo malo što ima...i obezvrijedniti ga totalno...
Smiješno je predlagati uzimanje i smanjenje vrijednosti od onog koji već skoro da nema nikakvu vrijednost na žalost...
Napisa forumaš $2.75 sa svim doprinosima na sat, ako se ne varam to je 572 $ za 26 radnih dana od po 8 sati, ili 840 Konvertibilnih Maraka...Znate li koliko ljudi u bih radi za 400 KM ili ispod toga, ili koliko ljudi je prijavljeno na pola radnog vremena a radi po 12-13 sati...
Smiješno je predlagati uzimanje i smanjenje vrijednosti od onog koji već skoro da nema nikakvu vrijednost na žalost...
-
FX1
#124 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
To su upravo (jako) tuzni primjeri onoga o cemu se ovdje prica, a citava diskusija ima ekonomski, a ne socijalni ton. Dakle, raspravlja se o nezaposlenosti i kako spustiti ovih famiznih 42% na tzv. "idealnu mjeru nezaposlenosti" ili normalno stanje.sinus wrote:Jel mene oči varaju ili se ovdje spominje smanjivanje vrijednosti rada ljudi koji znaju raditi za 200 KM, GMK Kakanj svojim radnicima daje platu u Bonovima koje mogu potrošiti samo u Robotu, a iznosi plate su nevjerovatnih 350 KMRadnici primaju plate u bonovima, a elektro distribucija, vodovod, telekom itd ne primaju ulje i brašno kao sredstvo plačanja...Ljudi moraju moliti druge da kupe njihove bonove da bi ovi barem malo novca uzeli od svog krvavog rada...Ljudi rade po 5 mjeseci i nemaju nikakvu platu...Rima Marketi iz Zenice tjeraju svoje radnice da kupuju proizvode kojima istiće rok trajanja ( jer se sve mora prodati ), kada su im obili radnje radnice su morale namiriti štetu... O kojem smanjenju vrijednosti radne snage pričamo
![]()
Pa ne možemo imati manju vrijednost radnika nego što je to sada...
Ne spominje se "uzimanje od naroda" (kakav arhaican izraz) jer "narodu" ostaje sve sto je i imao - vlastiti rad i prozivod rada, ostalo su cisto ekonomske kategorije.
Tvoj post je, nazalost, BiH realnost, ali je u skladu o onim o cemu se razgovara - o smanjenju cijene rada koja naravno treba da se odnosi na (skoro) sve. Nazalost, vecina tvojih primjera se odnosi na radnike u usluznim djelatnostima, a ovdje se govori o proizvodnji i produktivnosti.
Da li treba imati granap na svakom cosku ili 1000 gradjevniskih firmi (eee, dok svaki kvazi-gazda kupi Mercedesa...) i sl. ako to nije ekonomski opradvano?
Ima jos jedna interesantna mjera - devalvacija, smjenjenje vrijednosti valute KM. Sta mislite o tome?
Dakle plata ostaje nominalno ista ili veca, ali u odnosu na druge valute vrijedi manje. Uvozni proizvodi postaju skuplji (za neke nedostizni), a domaci prozivodi konkurentiji, jeftiniji za izvoz. Proizvodnja se vjerovatno povecava, a time i zaposlenost, zivotni standard vjerovatno opada....to je vrtlog ekonomije, ali mozda nam to i treba. Nista sto se u svijetu vec nije desavalo i prezivjelo.
Ko kaze da 2KM vrijedi 1EUR i da to tako treba da bude za vijek-vjekova??
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#125 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto
ja bome samo viđam nova auta
tek završene fakultete i golfove petice
pežoe 307
nove poslove
firme
viđam bome i brakovi se sklapaju i djeca se prave i stanovi se kupuju
a sve to košta
možda jednostavno gledam u pogrešnom smijeru