Osama bin Laden
- ultima_palabra
#101 Re: Osama bin Laden
Nisam sklon teorijama zavjere ali mi je teško vjerovati da je Osama bin Laden bio neprikosnoveni vođa neke poprilično maglovite strukture kao što je Al-kaida. Ne vjerujem da svi islamistički teroristi pripadaju toj jednoj organizaciji koju vodi jedan vođa... poznavajući Arape i njihovu "slogu", to je poprilično naivno posmatranje svijeta.
Jednostavno, cilj američke vlade je da se preuveličava snaga i opasnost od islamskog terorizma, isto kao što im je bio cilj da tu opasnost zataškavaju i umanjuju prije 11.septembra. Također, bio im je potreban i jedan lik koji će biti "otjelovljenje zla" i kojeg će obični Amerikanci mrziti iz dna duše. Kad se iz tog lika izvuklo sve što se može izvući, lutka je sklonjena sa scene.
Jednostavno, cilj američke vlade je da se preuveličava snaga i opasnost od islamskog terorizma, isto kao što im je bio cilj da tu opasnost zataškavaju i umanjuju prije 11.septembra. Također, bio im je potreban i jedan lik koji će biti "otjelovljenje zla" i kojeg će obični Amerikanci mrziti iz dna duše. Kad se iz tog lika izvuklo sve što se može izvući, lutka je sklonjena sa scene.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#102 Re: Osama bin Laden
i ubrzo ce doci neka nova lutka..inace nemaju opravdanje za svaki svoj potezultima_palabra wrote:Nisam sklon teorijama zavjere ali mi je teško vjerovati da je Osama bin Laden bio neprikosnoveni vođa neke poprilično maglovite strukture kao što je Al-kaida. Ne vjerujem da svi islamistički teroristi pripadaju toj jednoj organizaciji koju vodi jedan vođa... poznavajući Arape i njihovu "slogu", to je poprilično naivno posmatranje svijeta.
- Alfons Kauders
#103 Re: Osama bin Laden
meni nekako zanimljivo kako su veliki zagovornici teorija zavjere zapravo svo vrijeme znali da je osama mrtav, ili da je ziv i da se krije tu i tu... ili nesto deseto... a da niko nije ni pokusao pokupiti onu nagradu od cini mi se 25 miliona dolara...
isto kao svi "vidoviti" preveranti koji zive na debilnim tv stanicama i u malim oglasima... a nikad ne procitamo kako je neko od njih iskoristio svoje "talente" da digne lovu na lotu...
isto kao svi "vidoviti" preveranti koji zive na debilnim tv stanicama i u malim oglasima... a nikad ne procitamo kako je neko od njih iskoristio svoje "talente" da digne lovu na lotu...
-
stecak
#104 Re: Osama bin Laden
Bin Laden uhvaćen živ i potom ubijen pred članovima obitelji
Visoki pakistanski sigurnosni dužnosnici rekli su da im je kći Osame bin Ladena ispričala da su njezina oca američki vojnici uhvatili živog tijekom prvih minuta akcije.
12-godišnja Bin Ladenova kći je bila među šestero djece koja su spašena iz kuće u gradu Abotabadu u kojoj se skrivao Osama bin Laden. Ona je pakistanskim istražiteljima kazala da su američki specijalci uhvatili njezina oca te su ga ubili pred očima članova obitelji...Bin Laden nije bio naoružan, a nitko iz kuće nije niti pucao na američki helikopter ili vojnike... Pakistanske sigurnosne snage su rekle da u Bin Ladenovom skloništu tijekom detaljne pretrage u ponedjeljak i utorak nisu pronašli oružje niti eksploziv....
Visoki pakistanski sigurnosni dužnosnici rekli su da im je kći Osame bin Ladena ispričala da su njezina oca američki vojnici uhvatili živog tijekom prvih minuta akcije.
12-godišnja Bin Ladenova kći je bila među šestero djece koja su spašena iz kuće u gradu Abotabadu u kojoj se skrivao Osama bin Laden. Ona je pakistanskim istražiteljima kazala da su američki specijalci uhvatili njezina oca te su ga ubili pred očima članova obitelji...Bin Laden nije bio naoružan, a nitko iz kuće nije niti pucao na američki helikopter ili vojnike... Pakistanske sigurnosne snage su rekle da u Bin Ladenovom skloništu tijekom detaljne pretrage u ponedjeljak i utorak nisu pronašli oružje niti eksploziv....
-
nosara1
#105 Re: Osama bin Laden
stecak wrote:Bin Laden uhvaćen živ i potom ubijen pred članovima obitelji
- haubica_i_to_teshka
#106 Re: Osama bin Laden
Eh da hoce @raketash navratiti na temu, da malo detaljnije objasni ovu eksploziju u Pentagonu .
Nisam zavjerenik
samo malkice radoznao
@alfonso, shta ti mislish o avio-udaru (Pentagon), jel’ sve “cisto” ili ima osnove za neke nedoumice (da se tako izrazim) ?
Nisam zavjerenik
@alfonso, shta ti mislish o avio-udaru (Pentagon), jel’ sve “cisto” ili ima osnove za neke nedoumice (da se tako izrazim) ?
-
detroit-mercy
#107 Re: Osama bin Laden
Sta se smijes bezveze kad pojima nemas o zivotu. Pavlic je tesko ranjen u atentatu 58 koji je organizovala udba, umire 59 od posljedica tog ranjavanja.Rokno ga je cinimi se neki Sarajlija Hrvat koga je UDBA zavrbovala. Tokom 60 i 70tih, UDBA je rokala po Zapadnoj Evropi i to je svima poznato izgleda ne samo tebi. Pa i jebeni Arkan je rokao za UDBU po Zapadu, daj se malo informirati.kekec wrote:detroit-mercy wrote:Nego kada je Tito onomad rokno Pavelica u Spaniji, je li to bio terorizam ili nesto drugo. Ili, onomad kada porokase Bugojansku grupu bez sudjenja, sta je to bilozambaklija wrote:a sad ozbiljno...nepodržavam nikakav terorizam i kada bi bio u prilici pomogao bi takve raskrinkati...ali ovo što su ameri uradili isto je terorizam jer ući u neku suverenu zemlju bez njenog znanja a nenalaziti se sa istom u ratu i tamo ubiti nekoga pa čak i miladena to je terorizam!![]()
![]()
![]()
![]()
Iznosis neistine !
-Pavelic umro, niko ga nije rokno.
-Od 19 clanova (20-ti je bio Blaz Kraljevic, ali nije uspio uci na teritoriju YU), uhvacena su cetvorica kojima je sudjeno. Ostali su ubijeni u borbi. A oni su ubili 15 pripadnika milicije, TO.
Daj se koncentriraj kada komentiras.
Kakve sve ovo ima veze sa Ladenom. Ima u tome da pokazuje kako prava drzava rjesava stvari, ode preko grane i rokne ko joj se dobro zamjerio. Izrel je to godinama radio pa Juznoj Americi sa nacijima, valjda to znas.
E sada, ovo citavo proseravanje o tome na koji naci je Amerika uradila, pa demokratija, pa sud pa ovo ono, pije vode kod nehljebovaca.
Da se citiram druga Nosaru jednom, Juga je bila drzava koja je imala svoje snagu i na osnovu toga je rjesavala svoje probleme. Tito posalje UDBU u Spaniju roknu Pavelica, Franco se buni a Tito mu kaze fuck off, sta mi mozes. Rokali po Njemackoj, njemacka obavjestajna sluzba znala za to ali nisu smjeli Titi prismrditi.
Svi ovdje svrsavaju na pomen Juge i Tite, pravda istina ovo ono. Tito ti je bio ko i Ameri i niko me ne moze reci da je bilo drugacije. Gledao je interese svoje zemlje prvo, ako mu ko smeta posalje "navy seals" i rokne, namjensku organizovao i stancao oruzje i lijevo i desno, bolio ga je kurac kome ide sve dok privreda radi. Podrzavao je i najgore rezime sve dok je od njih imao koristi, odnosno dok je lova stizala. I svima dobro bilo u Jugi, niko se nije pitao o ljudskim pravima u drzavi velikog prijatelja Haila Selasija
A to sto smo sada kao sto drug Nosara voli da kaze "banana drzave" pa nemamo snage da posaljemo pet ljudi da ode u Srbiju i rokne jednog Milana Lukica, nego ko cekamo neku univerzalnu pravdu je druga stvar.
-
popajic
#108 Re: Osama bin Laden
Kad procitam ovih 5 stranica vidim da se teroristom ne smatra neko ko je prouzrocio smrt nekoliko hiljada nevinih ljudi samo zato sto je bio musliman i sto je bio protiv omrazenih Amera
Vanjska politika Amerike je daleko od majke Terezije , ali zbog toga zanemarivati ili cak odobravati bilo ciji i bilo kakav oblik terorizma ( ovdje je rijec o Osami ) je van pameti .
Neko cak spomenu da je Osama sehid
Svakakve nebuloze "vari " i ovaj nas forum !
Vanjska politika Amerike je daleko od majke Terezije , ali zbog toga zanemarivati ili cak odobravati bilo ciji i bilo kakav oblik terorizma ( ovdje je rijec o Osami ) je van pameti .
Neko cak spomenu da je Osama sehid
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#109 Re: Osama bin Laden
sto, jesi ti taj sto odredjuje da on nije Sehidpopajic wrote:Kad procitam ovih 5 stranica vidim da se teroristom ne smatra neko ko je prouzrocio smrt nekoliko hiljada nevinih ljudi samo zato sto je bio musliman i sto je bio protiv omrazenih Amera![]()
Neko cak spomenu da je Osama sehid![]()
-
detroit-mercy
#110 Re: Osama bin Laden
Znaci ti si zato da Mladic pozivi jos jedno 20ak godina u rahatluku sa familijom i onda se pojavi na sudu kao oronuli starac (ko Artukovic onomad) pa dodje malo da razvlaci pamet na sudu o osveti Turcima, pa malo ideologije za iduce generacije, pa malo hebavanja drzave i td. Da je rahmetlija sto je na danasnji dan umro jos u zivotu, sredio bi to on na "Americki" nacinplain vanilla wrote:Eto, vidis, i sama kazes da su ga smaknuli zbog necega sto jos nije ni ucinio, sto mozda bi ucinio, a mozda ne bi.Kristijana wrote:
Shvatam zamku sa poštovanjem zakona... ali ubistvo jednog masovnog ubice treba biti izuzetak. Odn. može biti, zavisno od okolnosti. Tog čovjeka su tražili ne samo zbog učinjenih zločina nego i onih koji bi mogli biti učinjeni, sutra ili za 10 godina. Gledaj na to ovako: možda su i spašeni neki životi. Jest to nategnuto, ali nije nemoguće. Koliko mi zapravo znamo o njegovoj ulozi u Al Kaidi? Možda jest bio samo faca za slikanje, ali možda je i bio karizmatični lider koji je sve konce vukao? Tako da: možda su spriječene nove žrtve i ovo ubistvo ima smisla, čak i po zakonu. Jer stariji od državnog je zakon razuma i humanosti - razumno je ukloniti masovnog ubicu ovako ili onako.
Mozda je samo bilo faca, a mozda glavni pokretac? Toliko pitanja, a nemamo odgovore.
I to je jedan od razloga zbog kojih ne mogu slaviti njegov smrt. Da se razumijemo, meni je drago da je uklonjen kao prijetnja, ali sam nacin na koji je to izvedeno, politika koja stoji iza toga, ostavlja gorak ukus..Nije sve crno-bijelo, pa tako ni ova situacija
Ne, ja nisam za smrtnu kaznu ma ko bio u pitanju.@plain vanilla slažem se, i ja sam ista, nije da mi dođe da vrištim od sreće jer je neko ubijen pa i taj Osama. Ali razumijem kad se drugi raduju, oni kojima je naudio, ja Karadžić ja Bin Laden. Suštinski jest neprimjereno radovati se smrti, ali u ovom slučaju je prirodno. Moje radovanje je jer je dio pravde zadovoljen, pojedinci koji su činili onih 3000 žrtava su umrli gadno, bolno, bez ikakve šanse za izlaz, usamljeni u svojoj patnji, naglo, nepotrebno i kao potpuno nevini ( zvuči poznato?). Reci ti meni, da smaknu Mladića bi li se radovala, slavila ili ni kad je on u pitanju nisi za smrtnu? Ja zapravo jesam za smrtnu kad su ubice u pitanju. Ne jer mislim da je život ( žrtava ) svetinja ( na kraju krajeva, možda smo samo naprednije životinje, a duše i nema, no život mi je svet zbog famoznog moralnog zakona u meni, kad ti je ubijanje nezamislivo a ne možeš tačno ni reći zašto jest, prosto znaš ) ali makar zbog onog da ne treba činiti drugom ono što ne želiš da učine tebi. Bin Laden je ubio druge i time je bio spreman da umre, znao je da ga neće štedjeti.
Ne samo zato jer je zivot svetinja, nego jer mislim da su dugogodinje zatvorske kazne mnogo veca kazna od smrtne kazne. Samo sudjenje treba iznijeti na vidjelo cijele istine..
Ako bih imala da biram da li zelim Mladica s metkom u celu ili na sudjenju, ja bih odabrala sudjenje.
Ne znam jesu li Ameri imali priliku uhapsiti Bin Ladena ili je odmah popio metak..ako je samo dobio metak u celo, to vise nije ni smrtna kazna, to je ubojstvo zamotano u plast americke demokratije djelitelja pravde.
Ako nije postojao drugi nacin, onda ok, ali eto..takva sam i ne mogu da skacem od srece zbog necije smrti
A ko zna ko bi sutra bio veca prijetnja..mozda bi opet Mladic to bio..niko ne zna sta nosi sutra..A što se ostalog tiče, zaista mislim da je Bin Laden puno veća prijetnja za Bosance DANAS ( bio, doduše). Naravno, drukčije je bilo prije 18 godina.
A da je jako teško biti pametan i zauzeti pravi stav na ovoj temi - jest. No, meni i nije jer gledam s pozicije Vlada - civili. Vlada glumi policajca a civili su nedužni, onako svedeni na jedinke. A te jedinke su mi u ovom slučaju jedini putokaz. Kako riješiti Ameriku i njene ratne igre, pojma nemam, baš kao ni vi. Grozno je što su ubili Gadafijeve, baš kao i mnoge druge civile. Ubili su i u Srbiji kad su bombardovali. Ali to nisu krivi oni poginuli 11. 9. niti bilo koji civili, a sva ta situacija se može riješiti jedino najnovijim svjetskim poretkom. Dotad, svjesna gdje sve Ameri ne valjaju, bar ih neću ružiti za ono gdje su učinili iole pravu stvar za svijet. Konkretno ova akcija je bila ok. Ona na Gadafijeve - jok.
I da skratim, civili su uvijek oni preko kojih se lome koplja, pa bili oni u Bosni, ili u Americi ili Libiji ili..
Neko prikuplja poene. a za to vrijeme padaju glave i mali ljudi ispastaju. To je ono najtuznije u svemu
-
detroit-mercy
#111 Re: Osama bin Laden
Vec smo na prethodnoj temi utvrdili da ti i Lady Blue dajete licence za sehidecorolla02 wrote:sto, jesi ti taj sto odredjuje da on nije Sehidpopajic wrote:Kad procitam ovih 5 stranica vidim da se teroristom ne smatra neko ko je prouzrocio smrt nekoliko hiljada nevinih ljudi samo zato sto je bio musliman i sto je bio protiv omrazenih Amera![]()
Dodjete mu ko Cova i Dodo sto licenciraju ko su pravi Rvati
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#114 Re: Osama bin Laden
ultima_palabra wrote:Nisam sklon teorijama zavjere ali mi je teško vjerovati da je Osama bin Laden bio neprikosnoveni vođa neke poprilično maglovite strukture kao što je Al-kaida. Ne vjerujem da svi islamistički teroristi pripadaju toj jednoj organizaciji koju vodi jedan vođa... poznavajući Arape i njihovu "slogu", to je poprilično naivno posmatranje svijeta.
Da je Osama mrzio Ameriku jeste i da je imao svoju neku ekipu s kojom je napadao amerikance... to stoji. A sad da je on nekakav globalni evil mastermind koji ima svoju mrežu i sinhronizira napade širom svijeta, e to može skontat samo neko ko je odrastao na Marvelu
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
-
popajic
#119 Re: Osama bin Laden
Ako ti Bin Ladena stavljas u istu kategoriju sa nasim sehidima ...trebao bi se duboko zamisliti !corolla02 wrote:sto, jesi ti taj sto odredjuje da on nije Sehidpopajic wrote:Kad procitam ovih 5 stranica vidim da se teroristom ne smatra neko ko je prouzrocio smrt nekoliko hiljada nevinih ljudi samo zato sto je bio musliman i sto je bio protiv omrazenih Amera![]()
-
detroit-mercy
#120 Re: Osama bin Laden
Vec godinama se zna da Laden nije neki master mind, od 2001e i potjere za njim podrucje njegovog djelovanja je bilo dosta suzeno. Lade je vise simbol nego neko ko drzi sve konce u svojim rukama. Organizacija je tokom zadnjih par godina pretrpjela dosta udaraca, dosta clanova uzeg rukovodstva je pohapseno ili ubijeno i bilo je samo pitanje dana kada ce i Laden pasti.JoseMujica wrote:ultima_palabra wrote:Nisam sklon teorijama zavjere ali mi je teško vjerovati da je Osama bin Laden bio neprikosnoveni vođa neke poprilično maglovite strukture kao što je Al-kaida. Ne vjerujem da svi islamistički teroristi pripadaju toj jednoj organizaciji koju vodi jedan vođa... poznavajući Arape i njihovu "slogu", to je poprilično naivno posmatranje svijeta.
Jednostavno, cilj američke vlade je da se preuveličava snaga i opasnost od islamskog terorizma, isto kao što im je bio cilj da tu opasnost zataškavaju i umanjuju prije 11.septembra. Također, bio im je potreban i jedan lik koji će biti "otjelovljenje zla" i kojeg će obični Amerikanci mrziti iz dna duše. Kad se iz tog lika izvuklo sve što se može izvući, lutka je sklonjena sa scene.još samo uđite u logiku naziva al-Qaida (Ćelija) što bi bilo jedno tipično racionalističko, zapadnjačko imenovanje. Ko je imalo upoznat s historijatom arapskih političkih i vojnih organizacija samo se more smijati ovoj gluposti. al-Qaida je CIA-ina izmišljotina.
Da je Osama mrzio Ameriku jeste i da je imao svoju neku ekipu s kojom je napadao amerikance... to stoji. A sad da je on nekakav globalni evil mastermind koji ima svoju mrežu i sinhronizira napade širom svijeta, e to može skontat samo neko ko je odrastao na MarveluCIA = fail
- corolla02
#121 Re: Osama bin Laden
obrisan mi je post al evo da ponovimdetroit-mercy wrote:Vec smo na prethodnoj temi utvrdili da ti i Lady Blue dajete licence za sehidecorolla02 wrote:sto, jesi ti taj sto odredjuje da on nije Sehidpopajic wrote:Kad procitam ovih 5 stranica vidim da se teroristom ne smatra neko ko je prouzrocio smrt nekoliko hiljada nevinih ljudi samo zato sto je bio musliman i sto je bio protiv omrazenih Amera![]()
Svakakve nebuloze "vari " i ovaj nas forum !![]()
Dodjete mu ko Cova i Dodo sto licenciraju ko su pravi Rvati
a ko si ti taj da odbacujes licence
uostalom nemoj se oslanjati na moje komentare, jer postoji knjiga koja je nastale prije tebe ili mene, pa potrazi reference na temu Sehid; nije zgoreg vjeruj, pa se neces vise tek tako sprdati sa onim koji nisu medju nama!
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#123 Re: Osama bin Laden
Citiraj me gdje sam to rekla?detroit-mercy wrote:
Znaci ti si zato da Mladic pozivi jos jedno 20ak godina u rahatluku sa familijom i onda se pojavi na sudu kao oronuli starac (ko Artukovic onomad) pa dodje malo da razvlaci pamet na sudu o osveti Turcima, pa malo ideologije za iduce generacije, pa malo hebavanja drzave i td. Da je rahmetlija sto je na danasnji dan umro jos u zivotu, sredio bi to on na "Americki" nacin.
A taj isti rahmetlija bi sredio i tebe kad bi cuo sta pricas o komunizmu i kako velicas Amere
- corolla02
#124 Re: Osama bin Laden
vrijedi ponoviti: Evo najnovija informacija
http://www.gwinnettdailypost.com/home/h ... 83424.html
sta sad kazu marionete koje zive u systemima velikih, kako ce da brane taj svoj system
http://www.gwinnettdailypost.com/home/h ... 83424.html
sta sad kazu marionete koje zive u systemima velikih, kako ce da brane taj svoj system
-
detroit-mercy
#125 Re: Osama bin Laden
Cini ti se, on je sa Amerima bio jako dobarplain vanilla wrote:Citiraj me gdje sam to rekla?detroit-mercy wrote:
Znaci ti si zato da Mladic pozivi jos jedno 20ak godina u rahatluku sa familijom i onda se pojavi na sudu kao oronuli starac (ko Artukovic onomad) pa dodje malo da razvlaci pamet na sudu o osveti Turcima, pa malo ideologije za iduce generacije, pa malo hebavanja drzave i td. Da je rahmetlija sto je na danasnji dan umro jos u zivotu, sredio bi to on na "Americki" nacin.
A taj isti rahmetlija bi sredio i tebe kad bi cuo sta pricas o komunizmu i kako velicas Amere
Trece, ja nigdje nisam velicao Amere ili krtikovao Titu. Ja sam samo povukao paralelu u slucaju Bin Ladena i ovih nasi domacih izdajnika i kako prave drzave (koje drze do svog integriteta) rjesavaju takve slucajeve.
Ali izgleda da se nekim ta paralela ne svidja