Dzuma namaz

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nellington

#101 Re: Dzuma namaz

Post by nellington »

Haman već godinu dana želim da postavim pitanje, pa zaboravim: kad mijenjate način sjedenja na džumi? Viđam ljude koji to čine odmah poslije sunneta, ljude koji to čine poslije drugog ezana, poslije dijela hutbe na arapskom, poslije zahvale Allahu i salavata na bosanskom jeziku - pitanje za vas - kad vi? :D
Motokultivator

#102 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

nellington wrote:Haman već godinu dana želim da postavim pitanje, pa zaboravim: kad mijenjate način sjedenja na džumi? Viđam ljude koji to čine odmah poslije sunneta, ljude koji to čine poslije drugog ezana, poslije dijela hutbe na arapskom, poslije zahvale Allahu i salavata na bosanskom jeziku - pitanje za vas - kad vi? :D
Nikad :wink:
ExNihilo

#103 Re: Dzuma namaz

Post by ExNihilo »

nellington wrote:Haman već godinu dana želim da postavim pitanje, pa zaboravim: kad mijenjate način sjedenja na džumi? Viđam ljude koji to čine odmah poslije sunneta, ljude koji to čine poslije drugog ezana, poslije dijela hutbe na arapskom, poslije zahvale Allahu i salavata na bosanskom jeziku - pitanje za vas - kad vi? :D

uopće nije propisano kako se mora sjediti. Sjedi kako ti je ugodno, a da je pristojno. To što ljudi izmišljaju je druga stvar. Ovdje kod mene uglavnom promijene način sjedenja kad počne dio hutbe na bosanskom. Volio bih da mi samo neko od njih dadne obrazloženje tog postupka i islamsko utemeljenje istog.
vazi

#104 Re: Dzuma namaz

Post by vazi »

na svakom namazu se , cini mi se, nakon predaje selama moze zauzeti zeljeni polozaj sjedenja. Nakon selama znaci zavrsavamo namasko stajanje pred Bogom u smislu farza, ostalo je sunnet ili zikr i sjedimo kako hocemo/mozemo, naravno, u granicama pristojnog...

Ja ne procitah to o okretanju nogu/tabana prema kibli i toj zabrani, cula jesam ali procitala sama nisam...
Motokultivator

#105 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

Ellinor wrote:

uopće nije propisano kako se mora sjediti. Sjedi kako ti je ugodno, a da je pristojno. To što ljudi izmišljaju je druga stvar. Ovdje kod mene uglavnom promijene način sjedenja kad počne dio hutbe na bosanskom. Volio bih da mi samo neko od njih dadne obrazloženje tog postupka i islamsko utemeljenje istog.
Tema je dzuma namaz, pa se svakako more i o ovome ovdje promuhabetit.

Nasi stari insani su bili dosta strogi sto se tice bilo kakvog ibadeta, ali to vremenom se mijenja, poput one price kad je neki insan poslo sina u medresu i ovaj doso na ferije i samo farzove klanja. Pita ga babo, sta to ti radis, kaze, pa more se babo i vako, a babo mu kaze, nisam ja tebe poslo da naucis kako se moze, nego kako treba.

Nekad je bio adet da kad se priblizi dzamiji na 30tak metara prestane se sa dunjaluckom pricom. U haremu dzamije i u blizi nikad niko nije pricao. U dzamiji se strogo vodilo racuna kako se sjedi, zbog toga sto je to ni manje ni vise nego Allahova kuca. Kako bi bilo da negdje recimo u sali sa sastanke se ponasamo kako hocemo, na poslu i slicno, pred ljudima. Bili bismo okarakterisani kao nekulturni, medjutim, kad se prica o dzamiji uvijek je ono tipa, hajd ba, sta fali. Samo na trenutak svaki insan istinki da se zamisli i da u svojoj malenkosti skonta da je doso na hajmo rec intervju sa Allahom, drukcije bi se ponaso, ma sta drukcije, gledo bi kako je pocesljan, kako sjedi, kako prica, gdje i kako gleda, ma sve zivo.

Uglavnom se odnosimo prema namazu nekako bahato, nazalost!

Oni stariji malo sigurno se sjecaju nekih i prica, a ima se gdje i procitat, danas fala Bogu imam knjiga kolko hocete o adetima, bontonu. Pa se tako npr za ucenje Kur'ana kaze, kako insan dok uci Kur'an casni ne bi trebo naslanjati ni nasta, ako sjedi na stolici, ne bi se trebao naslanjati na naslonjac, ako Mushaf drzi na stolu dok uci, ne bi se trebao podlaktat i slicno. Naizlged o sitnim stvarima treba voditi racuna. A o krupnim da i ne pricamo.

Najmrze od svega mi je kad vidim ljude, mlade ljude, u dzamijama kako samo sto nisu legli ko na plazi i uzeli da uce Allahov govor!!! Ili pak na dzumi, dok imam vazi, ljudi se tako izvale, ja ne mogu da shvatim kako ih nije stid tako se ponasati, to su neke osnove kulture.

Sto se tice pomijeranja odnosno, promjene sjedenja za vrijeme hutbe, stari su i tu bili pravo rigorozni, pa nisu dali da se insan ne pomjeri dokle god moze da izdrzi, dok ne utrne, a to je potkrijepljeno hadisom poslanik a.s., da onaj ko se igra i prstenom za vrijeme hutbe, slabo ce mu hutba biti primljena. Znaci poslanik a.s. navodi primjer kad ljudi vrte prsten nako na prstu. Zamislimo neke druge stvari, kao sto je sjedi nako, sjedi vako, pruzi noge tamo, pruzi noge vamo, okreni se, zijevaj, citaj SMS, posalji SMS, javi se na mob i reci kako trenutno nemeres pricat jer si na dzumi, mahanje prijatelju kojeg dugo nisi vidio a on trenutno sjedi u trecem safu itd itd itd itd

Eto ja malo oduzi, halalite.

Trenutno nejmam inspiracije da prepricam hutbu. InsaAllah cim ufatim vremena.
ExNihilo

#106 Re: Dzuma namaz

Post by ExNihilo »

Motokultivator wrote: Tema je dzuma namaz, pa se svakako more i o ovome ovdje promuhabetit.

Nasi stari insani su bili dosta strogi sto se tice bilo kakvog ibadeta, ali to vremenom se mijenja, poput one price kad je neki insan poslo sina u medresu i ovaj doso na ferije i samo farzove klanja. Pita ga babo, sta to ti radis, kaze, pa more se babo i vako, a babo mu kaze, nisam ja tebe poslo da naucis kako se moze, nego kako treba.

Nekad je bio adet da kad se priblizi dzamiji na 30tak metara prestane se sa dunjaluckom pricom. U haremu dzamije i u blizi nikad niko nije pricao. U dzamiji se strogo vodilo racuna kako se sjedi, zbog toga sto je to ni manje ni vise nego Allahova kuca. Kako bi bilo da negdje recimo u sali sa sastanke se ponasamo kako hocemo, na poslu i slicno, pred ljudima. Bili bismo okarakterisani kao nekulturni, medjutim, kad se prica o dzamiji uvijek je ono tipa, hajd ba, sta fali. Samo na trenutak svaki insan istinki da se zamisli i da u svojoj malenkosti skonta da je doso na hajmo rec intervju sa Allahom, drukcije bi se ponaso, ma sta drukcije, gledo bi kako je pocesljan, kako sjedi, kako prica, gdje i kako gleda, ma sve zivo.

Uglavnom se odnosimo prema namazu nekako bahato, nazalost!

Oni stariji malo sigurno se sjecaju nekih i prica, a ima se gdje i procitat, danas fala Bogu imam knjiga kolko hocete o adetima, bontonu. Pa se tako npr za ucenje Kur'ana kaze, kako insan dok uci Kur'an casni ne bi trebo naslanjati ni nasta, ako sjedi na stolici, ne bi se trebao naslanjati na naslonjac, ako Mushaf drzi na stolu dok uci, ne bi se trebao podlaktat i slicno. Naizlged o sitnim stvarima treba voditi racuna. A o krupnim da i ne pricamo.

Najmrze od svega mi je kad vidim ljude, mlade ljude, u dzamijama kako samo sto nisu legli ko na plazi i uzeli da uce Allahov govor!!! Ili pak na dzumi, dok imam vazi, ljudi se tako izvale, ja ne mogu da shvatim kako ih nije stid tako se ponasati, to su neke osnove kulture.

Sto se tice pomijeranja odnosno, promjene sjedenja za vrijeme hutbe, stari su i tu bili pravo rigorozni, pa nisu dali da se insan ne pomjeri dokle god moze da izdrzi, dok ne utrne, a to je potkrijepljeno hadisom poslanik a.s., da onaj ko se igra i prstenom za vrijeme hutbe, slabo ce mu hutba biti primljena. Znaci poslanik a.s. navodi primjer kad ljudi vrte prsten nako na prstu. Zamislimo neke druge stvari, kao sto je sjedi nako, sjedi vako, pruzi noge tamo, pruzi noge vamo, okreni se, zijevaj, citaj SMS, posalji SMS, javi se na mob i reci kako trenutno nemeres pricat jer si na dzumi, mahanje prijatelju kojeg dugo nisi vidio a on trenutno sjedi u trecem safu itd itd itd itd

Eto ja malo oduzi, halalite.

Trenutno nejmam inspiracije da prepricam hutbu. InsaAllah cim ufatim vremena.
Problem je u tome što mnogi ljudi uopće ne prave razliku između toga što si ti opisao kao adet i onoga što je farz i što se mora. I onda nazivaju farzom ono što nije farz i prave problem oko toga i hoće da se svađaju oko toga. U našoj vjeri ima koliko hoćeš takvih primjera, ovo je samo jedan od njih. Na kraju krajeva, Poslanik a.s. je rekao da olakšavamo, a ne otežavamo. Da li je stvarno onda neophodno nekome ko ionako dođe samo petkom u džamiju da se ronda jer nije sjedio, kao u namazu, pola sata zato što su ga zaboljele noge.

Halali brate, ali to što su naši stari bili strogi nije islamsko utemeljenje. I ovaj primjer sa učenjem Kur'ana bih ja nazvao pretjerivanjem u vjeri. I pridavanjem prevelike važnosti formi, a ne suštini. Kako da budem skoncentriran na ono što čitam iz Kur'ana ako moram misliti jesam li se naslonio na nešto i sve ostalo što si nabrojao?!

Ashabi su spavali u džamiji. U džamiji je dozvoljeno jesti. To je mjesto ibadeta i druženja. Ne treba od džamije praviti nešto nedodirljivo, neprirodno. Ne obožava se džamija, već Allah. A poštovanje prema njemu se pokazuje i u džamiji i van nje.
Callahan44

#107 Re: Dzuma namaz

Post by Callahan44 »

:thumbup:
Motokultivator wrote:
Nikad :wink:
Motokultivator

#108 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

Ellinor wrote: Ashabi su spavali u džamiji. U džamiji je dozvoljeno jesti. To je mjesto ibadeta i druženja. Ne treba od džamije praviti nešto nedodirljivo, neprirodno. Ne obožava se džamija, već Allah. A poštovanje prema njemu se pokazuje i u džamiji i van nje.
Pretpostavljo sam da ce neko pokrenuti ovo pitanje. Kako je poslanik a.s. u dzamiji radio ovo i ono, kako su ashabi. E vidis tu mnoge ove 'nove' daije grijese kad pokusavaju da objasne sta je dzamija. Vidis u ovom dijelu zemaljske kugle se Allahova kuca ne zove mesdzid Jesi li se mozda nekad zapitao otkuda dzamija, a ne mesdzid?

Dzamije nisu za politiku, za sijela dunjalucke prirode uopste, za spavanje i slicno. Mesdzidi da, ali dzamije ne. Nazalost mnogo toga smo izgubili u 50tak godina ako ne i vise raznorazne tiranije, kako 'anamo onih', tako i 'vamo ovih'. Trebace mnogo godina da se stvari vrate na svoje mjesto.

A sto se tice ucenja Kur'ana casnog, nista ne moze biti pretjerivanje, jer to je Allahov govor!!! Razmisli malo, Allahov govor!!!

Ja znam npr ljudi koji u pidzami klanjaju sabah i/ili jaciju :-)
Mnogi ce reci, pa OK. Hvala Allahu kad klanjaju. I ja cu prvi reci. Presretan sam kad vidim dzamije prepune i hareme na bajramima. Tu vidim ljude koji ne znaju ni selam nazvati, nego kad me vide kazu cao. Ali opet sam presretan. Ama jedno je sta je zadovoljavajuce, drugo sta dovoljno, a trece sta pohvalno, potrebno ili cak obavezujuce.

Nekad mi pretjerujemo sa glupostima, a zanemarujemo osnove. Ali zato cesto puta i uzdizemo osnove, a totalno zanemarjujemo sitnice, svakodnevnicu.

Zivot svakog covjeka cine male stvari. Kad se u noci probudis, da se sjetis Allaha, kad ujutro ustajes, da se sjetis Allaha i poslanika njegova, da doneses salavate i selame kako na njega tako i na njegovu porodicu, kad jedes, kako jedes, kad hodas ulicom kako hodas, kad se pozdravljas sa nekim kako se pozdravljas, kad vozis auto kako vozis, kad radis posao za koji primas platu kako radi, itd itd itd.
Krupnih stvari u zivotu svakog covjeka se moze nabrojati na prste jedne, eventualno, dvije ruke. Zato treba voditi racuna o sitnicama. Jer sve sitnice zivot znace. Tako su za nekoga sitnice i to kako ce sjediti u dzamiji, na dzumi ili inace, gdje ce pricati i sta ce pricati, da l ce to biti u dzamiji, u haremu, oko harema, ...
Callahan44

#109 Re: Dzuma namaz

Post by Callahan44 »

cuo sam tako da je hadzi-Bekir, mujezin Carsijske dzamije u Sarajevu jedne prilike nekom nasem bratu skrenuo paznju kako nije lijepo da sjedi s tabanima okrenutim prema kibli dok uci Kur'an
na to ce ga ovaj, u svoj svojoj komotnosti, upitati ima li on neki dokaz za to sto tvrdi
kaze ti njemu hadzi-Bekir, imam dokaz, kako nemam: SJEDI LIJEPO KAD TI KAZEM!!!
Motokultivator

#110 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

Callahan44 wrote:cuo sam tako da je hadzi-Bekir, mujezin Carsijske dzamije u Sarajevu jedne prilike nekom nasem bratu skrenuo paznju kako nije lijepo da sjedi s tabanima okrenutim prema kibli dok uci Kur'an
na to ce ga ovaj, u svoj svojoj komotnosti, upitati ima li on neki dokaz za to sto tvrdi
kaze ti njemu hadzi-Bekir, imam dokaz, kako nemam: SJEDI LIJEPO KAD TI KAZEM!!!
Ma joj, ja sam npr od nasih oceva, amidza i tako (kad govorim na stare, mislim na dede i pradede, da ne bude zabune :) ) nebrojeno puta cuo izjavu, "nemoj piti vodu stojeci otici ce ti voda u noge". Meni to uvijek davalo povoda za svadju i prepirku. Oni to tako culi/promijenili, a i ko bi smio kazat "nemoj piti vodu stojeci poslanik a.s. je reko da se ne pije voda stojeci" u ono doba. Treba sve parametre uzeti u obzir. Masa nasih ljudi zna za neke stvari da ne treba raditi, al pojma nemaju zasto ne treba, kad ih pitas sto je to tako, oni slijezu ramenima ili samo odmahnu rukom, netreba i tacka.

O nekim iskrivljenim stvarima ne pricamo, da ne bude zabune, mada i takve stvari mogu imati utemeljenje, ako nista u praksi, kao npr:
kad majka kaze djetetu nemoj sine ici unazad kopas materi mezar. Naravno da dijete poslije toga nece ici unazad. Ali postavlja se pitanje zato to majka tako da govori djetetu svome? Pa jednostavno, ako bude islo unazad pasce i isprljace se. Sta god da djetetu kazes nece poslusati i ici ce unazad, ali ako mu kazes da kopas materi mezar, onda garant nece ;)
liliput

#111 Re: Dzuma namaz

Post by liliput »

Motokultivator wrote: Ma joj, ja sam npr od nasih oceva, amidza i tako (kad govorim na stare, mislim na dede i pradede, da ne bude zabune :) ) nebrojeno puta cuo izjavu, "nemoj piti vodu stojeci otici ce ti voda u noge". Meni to uvijek davalo povoda za svadju i prepirku. Oni to tako culi/promijenili, a i ko bi smio kazat "nemoj piti vodu stojeci poslanik a.s. je reko da se ne pije voda stojeci" u ono doba. Treba sve parametre uzeti u obzir. Masa nasih ljudi zna za neke stvari da ne treba raditi, al pojma nemaju zasto ne treba, kad ih pitas sto je to tako, oni slijezu ramenima ili samo odmahnu rukom, netreba i tacka.

O nekim iskrivljenim stvarima ne pricamo, da ne bude zabune, mada i takve stvari mogu imati utemeljenje, ako nista u praksi, kao npr:
kad majka kaze djetetu nemoj sine ici unazad kopas materi mezar. Naravno da dijete poslije toga nece ici unazad. Ali postavlja se pitanje zato to majka tako da govori djetetu svome? Pa jednostavno, ako bude islo unazad pasce i isprljace se. Sta god da djetetu kazes nece poslusati i ici ce unazad, ali ako mu kazes da kopas materi mezar, onda garant nece ;)
Dobro napisaTO ovo gore :)
Kako prije, tako i danas - ima masa stvari ispravnih - koje nasi ljudi znaju - da se smiju ili ne smiju raditi - ali im ne znaju/ne znamo tacan razlog navest zasto.
Doduse danas se hvala Allahu malo vise zna - imaju se knjige, internet, izvori...a prije je to bilo manje i teze doci do razloga - zasto bas smije ili ne smije....

I mudar ovaj nacin - sto kad nisu znali kako ubijediti nekog da nesto ne valja - izmisle nesto tako tesko - kao sto je kopanje mezara ili slicno...Ali i to je ona parola - snadji se... Hehe... Inace niko ne bi slusao...
Mada mene to nervira - i dan danas - kad je ostalo 1000 takvih stvari - ne valja to tako.. a zasto, nemaju pojma (mozda sam i sama nekad takva). Zato treba da ucimo i da istrazujemo - stalno stalno :)...
Najgore je danas - kad ne mozes ubijediti te neke ljude, iako imas dokaz, ama ne - oni ne vjeruju - ono svoje pa svoje...

Prica mi prijateljica nedavno - porodila se i trebala dati ime kcerki isto kao i zaova sto se zove. Medjutim, neko je tu rekao da ne smiju biti 2 osobe sa istim imenom u istoj kuci - jer ce jedna od njih umrijeti. Allah salamet. I prijateljica se ibreti, ali sta ces ti tu. I narafno... odluce dati maloj neko drugo ime :D

Da nas Allah uputi sviju, insAllah....
ExNihilo

#112 Re: Dzuma namaz

Post by ExNihilo »

Motokultivator wrote: Pretpostavljo sam da ce neko pokrenuti ovo pitanje. Kako je poslanik a.s. u dzamiji radio ovo i ono, kako su ashabi. E vidis tu mnoge ove 'nove' daije grijese kad pokusavaju da objasne sta je dzamija. Vidis u ovom dijelu zemaljske kugle se Allahova kuca ne zove mesdzid Jesi li se mozda nekad zapitao otkuda dzamija, a ne mesdzid?

Dzamije nisu za politiku, za sijela dunjalucke prirode uopste, za spavanje i slicno. Mesdzidi da, ali dzamije ne. Nazalost mnogo toga smo izgubili u 50tak godina ako ne i vise raznorazne tiranije, kako 'anamo onih', tako i 'vamo ovih'. Trebace mnogo godina da se stvari vrate na svoje mjesto.

A sto se tice ucenja Kur'ana casnog, nista ne moze biti pretjerivanje, jer to je Allahov govor!!! Razmisli malo, Allahov govor!!!

Ja znam npr ljudi koji u pidzami klanjaju sabah i/ili jaciju :-)
Mnogi ce reci, pa OK. Hvala Allahu kad klanjaju. I ja cu prvi reci. Presretan sam kad vidim dzamije prepune i hareme na bajramima. Tu vidim ljude koji ne znaju ni selam nazvati, nego kad me vide kazu cao. Ali opet sam presretan. Ama jedno je sta je zadovoljavajuce, drugo sta dovoljno, a trece sta pohvalno, potrebno ili cak obavezujuce.

Nekad mi pretjerujemo sa glupostima, a zanemarujemo osnove. Ali zato cesto puta i uzdizemo osnove, a totalno zanemarjujemo sitnice, svakodnevnicu.

Zivot svakog covjeka cine male stvari. Kad se u noci probudis, da se sjetis Allaha, kad ujutro ustajes, da se sjetis Allaha i poslanika njegova, da doneses salavate i selame kako na njega tako i na njegovu porodicu, kad jedes, kako jedes, kad hodas ulicom kako hodas, kad se pozdravljas sa nekim kako se pozdravljas, kad vozis auto kako vozis, kad radis posao za koji primas platu kako radi, itd itd itd.
Krupnih stvari u zivotu svakog covjeka se moze nabrojati na prste jedne, eventualno, dvije ruke. Zato treba voditi racuna o sitnicama. Jer sve sitnice zivot znace. Tako su za nekoga sitnice i to kako ce sjediti u dzamiji, na dzumi ili inace, gdje ce pricati i sta ce pricati, da l ce to biti u dzamiji, u haremu, oko harema, ...

Ne sviđa mi se tvoje podjela na "nove" daije i ..neke druge. Ali to je druga tema.

Džamija i mesdžid su isto. Podjela koju mi ovdje pravimo tipa "džamija ima munaru, mesdžid nema" nije mnogo smislena. U arapskom svijetu džamiju nazivaju mesdžidom. Medžid je svako mjesto gdje se Allahu čini sedžda.
I ashabi su zaista pili,jeli i družili se u džamijama. Džamija je daleko više od mjesta ibadeta i pokornosti. To je institucija duhovnosti, obrazovanja i ujedinjenja muslimana. I ne mislim da musliman, kada uđe u džamiju, treba da hoda na prstima. On treba da džamiju doživljavala kao svoj duhovni dom.

Za Kur'an si upravu kada kažeš Allahov govor, golemo. Zato sam i rekao da ne treba pridavati pažnju kako držimo knjigu, nego baš tom govoru. Nije knjiga, papir i tinta, sveta već je Njegov govor svetinja.

Ne znam što je toliko loše klanjati u, eto, pidžami. Ako je pidžama zadovoljila namaske šarte u pogledu odijevanja - dobro je. Naravno, lijepo bi bilo obuci najljepse odijelo za svaki namaz. Ali, vecina ljudi nema toliko imanske snage u srcu. I opterećivati te i takve ljude takvim sitnicama u konacnici cesto dovede do toga da kazu "necu ni klanjat". Znam mnogo ljudi koje su sitnice slomile jer su ih dozivljavali kao farz.
statix

#113 Re: Dzuma namaz

Post by statix »

Kad sam bio kum drugu, pomalo sam se uzvrtio ispred hodze, kad ce ti on meni: "Sjedi sinko kako hoces, ne moras na koljena.", i ja sjednem indijanski. :D
Callahan44

#114 Re: Dzuma namaz

Post by Callahan44 »

kako mislis 'indijanski' :)

statix wrote:Kad sam bio kum drugu, pomalo sam se uzvrtio ispred hodze, kad ce ti on meni: "Sjedi sinko kako hoces, ne moras na koljena.", i ja sjednem indijanski. :D
roki

#115 Re: Dzuma namaz

Post by roki »

Do pola bilo riječi o vakufima,od pola o fetvi o Torabiju i generelno o nadriljekarstvu
roki

#116 Re: Dzuma namaz

Post by roki »

Kod Mehe Šljive. :)
roki

#117 Re: Dzuma namaz

Post by roki »

Meho je skroz dobar,ko britva.Halalio
statix

#118 Re: Dzuma namaz

Post by statix »

Skupis i zatim prekrstis noge.
Callahan44

#119 Re: Dzuma namaz

Post by Callahan44 »

mislis 'turski' :)

statix wrote:
arzuhal

#120 Re: Dzuma namaz

Post by arzuhal »

Znači, ko 'mi'? :D
Callahan44 wrote:mislis 'turski' :)

statix wrote:
statix

#121 Re: Dzuma namaz

Post by statix »

Callahan44 wrote:mislis 'turski' :)

statix wrote:
http://www.youtube.com/watch?v=nLoas0sD ... re=related
statix

#122 Re: Dzuma namaz

Post by statix »

Znaci covjecanski. :D
arzuhal

#123 Re: Dzuma namaz

Post by arzuhal »

statix wrote:
Znaci covjecanski. :D
Imaš ti pravo, cijela je planeta sedžada ummetu Muhammedovom, salavatulahi alejhi we selamuh :-D Samo još to čovječanstvo malo ućerat u suru.
Callahan44

#124 Re: Dzuma namaz

Post by Callahan44 »

nego, kad smo kod dzume

kaze efendija u dersu prije hutbe, jedna mu gospodja poslala neki sms, pa ce on to tamam iskoristit za hutbe dzumanske, svidjalo se to njoj il ne svidjalo, i dodaje - zato pazite sta mi pisete :)

a sto se hutbe tice, sva je protekla u svjetulu ajeta iz sure Hud:

13. Zar oni da govore: "On ga izmišlja!" Reci: "Pa sačinite vi deset Kur’anu sličnih, izmišljenih sura, i koga god hoćete, od onih u koje pored Allaha vjerujete u pomoć pozovite, ako je istina što tvrdite!"
14. A ako vam se ne odazovu, onda znajte da se on objavljuje samo s Allahovim znanjem i da nema boga osim Njega - zato muslimani postanite!
Motokultivator

#125 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

Od prosle dzume sam zapamtio da je prvi vakif bio Omer r.a.

Prvi vakuf iz Poslanikova s.a.v.s. vremena je vakuf h. Omera r.a., a radi se o bašči zasađenoj palmama (palmik) koja se zvala “Semg”. Omer je prije uvakufljenja kazao Poslaniku s.a.v.s.: “O Allahov Poslaniče, imam jednu bašču, koju puno volim i želim je dati kao trajno dobro!” Muhammed a.s. odgovara: “Uvakufi stvar tako da se ona ne može ni prodati, niti darovati, niti naslijediti, a njeni prihodi da se upotrebljavaju, kao opće dobro!” Omer je prema tome i postupio.

Sa danasnje hutbe opet jedna-dvi recenice.
Veli Omer ef. Zulic kako nam ovaj mjesec Redzeb(p) i Saban najavljuju ramazan i kako je poslanik a.s. molio gospodara da nam podari hajr i da docekamo ramazan. Ondak je kazivo o mubarec(k) nocima i o ovoj koja je prosla, ali i o onoj koja dolazi, a to je lejletu-l-miradz. Sta ova noc znaci za svakog muslimana ne treba plaho kazivat, ali treba da se podsjecamo na to sta znaci, jer je insan sklon zaboravljanju. Takodjer trebali bi svi koji su u mogucnosti odazvati se na mevlud koji ce se tim povodom odrzati u begovoj insaAllah, poslije aksam namaza. Ta noc pada 28. u utorak.
Post Reply