LAZ. na KCU se ovo radi vec 10 godina.Za dioptrije izvan ovog opsega postoje druge metode korekcije refraktivne greške, mogu se u oko ugraditi specijalne leće, a mi smo jedina klinika na području bivše Jugoslavije koja radi tu vrstu operacija.
Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu
Moderator: anex
- alica.k
#101 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu
and again
-
TRANCE
#102 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu
Bez uvrede, ali pričaš gluposti. Ovdje se ne misli na akrilne leće za korekciju katarakte, već na implantaciju Verisyse, Veriflex, Cachet i Visian faknih intraokulatnih leća za korekciju visokih miopija uz očuvanje prirodne leće. Glupost je da oni jedini rade te operacije na području ex-YU, jer se iste rade i u Beogradu po privatnim klinikama, ali još veća glupost je da državni KCU na Koševu radi iste i to već 10 godina, jer su navedene leće izumljene i ušle u upotrebu prije 4-5 godina u SAD-u.alica.k wrote:and againLAZ. na KCU se ovo radi vec 10 godina.Za dioptrije izvan ovog opsega postoje druge metode korekcije refraktivne greške, mogu se u oko ugraditi specijalne leće, a mi smo jedina klinika na području bivše Jugoslavije koja radi tu vrstu operacija.
A operacije katarakte se na KCU rade kako ti reče već 10 godina, a po meni opet tek 10 godina, jer su se u normalnom svijetu počele raditi prije 40. Kasnimo samo nekih 30 godina i još se time hvalimo
- alica.k
#103 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu
zapravo ajd.
- Gorštak
#104 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu
80% vanjskih podražaja koje primamo iz spoljnog svijeta primamo putem čula vida, odnosno očiju. Blagodat vida najčešće uzimamo zdravo za gotovo, pa je ne cijenimo niti čuvanju zdravlja očiju posvećujemo dovoljnu pažnju dok nas ne spopadne kakav belaj, kao što je mene spopao u ljeto 2009. godine.TRANCE wrote: Zaista mi je žao što ti se desila takva situacija. I sam spadam u rizičnu grupu što se tiče ablacije retine, tako da sam upoznat sa simptomima i načinima operacije.
Zanima me par stvari, pa ako ti nije frka da kratko odgovoriš.
Da li si prvo išao u državnu kliniku tipa Koševo i šta su ti oni rekli? Ovo me zanima, jer sam se naslušao svakakvih priča koje idu od toga da traže mito za takve hitne operacije, pa do toga da su ljudi ostajali slijepi na oko, jer su im idioti zakazivali operaciju za mjesec dana, a operacija je "medical emergency" i mora se obaviti u roku od nekoliko sati.
Da li si imao ikakve početne simptome kao što su "zavjesa" preko vidnog polja, crnina u jednom dijelu vidnog polja, bljeskovi svjetlosti, povećan broj "floatera" i sl., ili se sve odigralo u roku par sati?
Da li je ablacija bila nečim uzrokovana, tipa udarcem, fizičkim aktivnostima, ili se desila spontano?
Nakon koliko sati si obavio operaciju od početnih simptoma i dijagnosticiranja stanja?
Na koji način je rađena operacija? Upumpavanje gasa ili silikonskog ulja?
Drago mi je da je dobro prošlo. 80% je odličan rezultat.
Inače je educiranost ljudi o ablaciji na vrlo niskom nivou. Većina se nažalost javi doktoru kada već bude kasno. Vrše se kampanje u svrhu promocije lasika za kojekakve "manekenke" koje su tobože očajne što imaju -1 i 100% vid, dok o pravim stvarima kao što su ablacije, degeneracije makule, transplatacije rožnice i sl. niko i ne govori. Prava turbo-folk bosanska oftalmologija.
Tokom vožnje cross motora u šumi udario me kamenčić ispod lijevog oka. Primljen sam na CUM u Sa, konstatirali su mi posjekotinu ispod oka koju su zbrinuli sa dva končića. Dežurna doktorica mi je pogledala očno dno i rekla da je oko uredu. Nakon toga nastavio sam se javljati na kontrole očnom ljekaru u svojoj matičnoj ambulanti.
Vid mi je bio zamućen, doktor je to objašnjavao upalom koja je navodno izazvana traumom/povredom. Trošio sam Maxitrol i Tobrex protiv te navodne upale, ali stanje se nije poboljšavalo.
Tek nakon možda mjesec dana vidio sam da mi vid drastično slabi. Jednostavno se nisam sjetio pokriti rukom zdravo oko i vidjeti koliko stvarno vidim na povrijeđeno oko. HINT: Najzdraviji čovjek treba jednom sedmično pokriti jedno oko, pa gledati drugim, naizmjenično, da vidi da li mu je vid na jedno oko slučajno oslabio!
Počeo sam obilaziti doktore, i dobio ukupno pet pogrešnih dijagnoza. Jednu od njih dala mi je dr. Sanja Sefić kojoj sam platio skup i bespotreban ct oka na osnovu kojeg mi je dala pogrešnu dijagnozu. Njen uredno potpisan nalaz sa pogrešnom dijagnozom imam i dan danas. U normalnoj državi bih jer vjerovatno tužio i dobio pristojnu svotu kao odštetu. HINT: Gajite zdravu dozu rezerve i opreza prema mišljenju ljekara. Oni su kao i svi drugi ljudi, pogode i pogriješe.
Pravilnu dijagnozu mi je uspostavio dr. Vladimir Kojović, divni dragi čovjek, kojem svaki dan kad progledam zaželim sreću, zdravlje i uspjeh. Nakon pregleda koji je trajao punih sat i petnaest minuta, rekao mi je da se radi o ablaciji retine, ta je to ozbiljan i hitan problem koji se mora operirati. Od povrede koju sam doživio bilo je prošlo više od mjesec dana. HINT: Prava adresa za probleme sa očima, posebno u pogledu uspostavljanja dijagnoze je dr. Vladimir Kojović, poliklinika "Sanasa".
Retina je, laičkim rječnikom, poput dušice u starinskoj fudbalskoj lopti. To je najfinija struktura oka, sloj kojim je oko obloženo iznutra i na čijoj se površini svjetlost pretvara u sliku. Retina leži na sloju finih krvnih žilica preko kojih se hrani.
Ablacija ("otcjepljenje") retine je problem kada se na retini iz nekog razloga pojavi pukotina (ruptura), kroz koju onda želatinozna prozirna tvar koja ispunjava oko (vitreus ili staklovina) curi, podlijeva je i odvaja od podloge.
Kad se retina odvoji od podloge, ona se gužva, i ostaje bez hrane (jer se hrani preko sloja na kojem leži), pa polahko odumire, kao kad bismo biljku iščupali i ostavili na suncu.
Evo kako to otprilike izgleda:

Zato je kod ablacije retine veoma važno da se reagira što prije, bitni su i sati, kamoli dani.
Dr. Kojović mi je u utorak postavio pravu dijagnozu. Osvanuo sam nad laptopom čitajući o svojoj dijagnozi. U srijedu ujutro sam preko neke teeeške veze došao do dr. Karčića na Koševu. On me pregledao i hladno mi rekao da mora na neki seminar (!) i da će me operisati u petak - za 10 dana! Na moje pitanje kakvu će mi operaciju uraditi (bio je jaaako iznenađen što ga to pitam), rekao je: "Serklaž". Pitao sam ga: "A zašto ne vitrektomiju?" i on se zbunio i nešto mi smrsio.
U četvrtak sam bio na pregledu u poliklinici "Svjetlost" u Zg. U petak sam nakon konsultiranja sa dr. Kojovićem u Sa tražio termin za operaciju u Zg. U ponedjeljak sam operisan u Zg.
Urađena mi je vitrektomija. Za serklaž koji mi je nuđen u Sa mi je ljekar rekao "Gospon, ne znam kak bi vam to pomoglo?". Mrsko mi sad objašnjavati, ali recimo da je serklaž rani srednji vijek, a vitrektomija 21. stoljeće.
Opširnije: http://www.svjetlost.hr/ablacija-retine-882
Za one sa boljim stomakom ima i snimak svega pa razgledajte:
Nakon šest mjeseci imao sam drugu operaciju kada mi je izvađeno silikonsko ulje i postavljena vještačka leća jer je očekivano došlo do zamućenja moje prirodne radi tog ulja.
Kada sam došao na "Svjetlost" na lijevo oko vidio sam 10% što je, vjerujte mi, drugo ime za ništa.
Nakon te dvije operacije i oporavka na to oko vidim 80%, što u praksi znači da tim okom za nevolju vidim i čitati.
Taj je oporavak bio senzacionalan, jer je ablacija bila stara, a odignuće je bilo zahvatilo i makulu/žutu mrlju/centar najoštrijeg vida, što je najčešće beznadežno. Eto hvala Bogu kod mene je bilo uredu.
Što se tiče ljekara na Koševu, osim svog primjera imam i primjer svog komšije koji je na operaciju ablacije retine čekao 15 dana jer se operaciona sala krečila! Kombinacija neznanja i nepoštenja, sramota za struku i ljudski rod. Trebam li reći da komšija danas uopće ne vidi na to oko?
Eto napisao sam i previše, bit ću sretan ako nekome bude od pomoći.
Mi smo mala i siromašna država, a očna hirurgija je skup sport, u pogledu opreme i edukacije kadra.
Ko nema para za Belgiju, topla preporuka za Zg. Posebno kada su u pitanju zahvati na prednjoj komori, tipa katarakta, to je kod njih lakše neg' popravit zub. Isto kada je u pitanju transplantacija rožnjače, rade to lijepo.
Što se tiče laserske korekcije vida, iz iskustva ću reći: Nikad ne bih dozvolio da mi neko prži retinu laserom bez golema zora. A svako ima pravo na izbor.
-
TRANCE
#105 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu
Hvala na iscrpnom odgovoru. Znači ipak su tačne priče da idioti sa Koševa ljudima zakazuju operacije ablacije retine za mjesec dana, te ljudi ostaju slijepi zbog bahatosti kretena. U svakoj normalnoj državi bi zaglavili 20 godina robije za to, jedino su u Bosni uvaženi članovi struke i društva. 
- Gorštak
#106 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu
Tačne! Koševsku oftalmologiju treba zaobilaziti u širokom luku. Poznati su mi primjeri se da ljudima pri rutinskim, smiješnim operacijama kakva je npr. operacija katarakte, pojave komplikacije. Mom prijatelju su pri toj operaciji spalili rožnjaču i sad će morati raditi transplantaciju.TRANCE wrote:Hvala na iscrpnom odgovoru. Znači ipak su tačne priče da idioti sa Koševa ljudima zakazuju operacije ablacije retine za mjesec dana, te ljudi ostaju slijepi zbog bahatosti kretena. U svakoj normalnoj državi bi zaglavili 20 godina robije za to, jedino su u Bosni uvaženi članovi struke i društva.
Ponavljam, moje iskustvo govori da je jedini relevantan oftalmolog u Sa dr. Vladimir Kojović. Ne isključujem mogućnost da postoji još neko sposoban, ali ja ga nisam upoznao. Dr. Karčić me razočarao i kao čovjek i kao ljekar.
-
nedzadrk
#107 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu
Potpuno se slazem sa vama ..potpuno isti slucajGorštak wrote:Nemam vremena ni volje čitati cijelu temu.
Radi ljudi koji imaju ozbiljnijih problema sa očima želim podijeliti lično iskustvo.
Originalna "Svjetlost" u Heinzlovoj u Zg je vrh profesionalizma i kvaliteta.
Prije skoro dvije godine sam im ostavio cca 6500 eura za dvije ozbiljne operacije (dijagnoza je bila ablacija retine).
Ukratko, otišao sam im kao beznadežan slučaj sa jedva 10% vida na jednom oku.
Spasili su mi oko i vratili vid na 80%. Halal im bio svaki dinar.
Da sad ne detaljišem, ko god ima potrebu za ozbiljnijim zahvatima na oku, topla preporuka za zagrebačku "Svjetlost".
Opširnije informacije vrlo rado na pp. Sticajem okolnosti dooobro sam se upoznao sa problemima očiju i našim ljekarima.