Fondan torte
Moderator: anex
- lasakad
#101 Re: Fondan torte
Pozdrav,zanima me da li se kinder torta moze prekriti fondanom??
Hvala
Hvala
-
nova_korisnica
#102 Re: Fondan torte
da malo aktualiziram temu...ima li neko konkretan recept za tortu koju je pravio i prekrio fondanom?? interesuje me sama torta...recept za fondan sam nasla...idealni bi bila neka cokoladna i orasi, a da ne ide recimo 10 jaja u nju u dva putera 
-
LaCici
#103 Re: Fondan torte
Evo sto sam ja pravila za svoju godisnjicu braka:
http://www.coolinarika.com/preview/slika/616825/
A evo i recept:
http://www.coolinarika.com/recept/cokolina/
http://www.coolinarika.com/preview/slika/616825/
A evo i recept:
http://www.coolinarika.com/recept/cokolina/
-
nova_korisnica
#104 Re: Fondan torte
jao draga Cici!!!! hem torta izgleda wow (fondan) hem mi ide voda na usta od one sto je ispod

meni je ova savrsena
sta mislis kako bi je djeca volila?? treba mi da napravim braticnoj za drugi rodjendan...i raja je joj tu negdje sa godinama
mislim da bi nama starijima (narocito zenama) ova bila pun pogodak! a djeci? vidjela sam da si pravila jednu torticu Esma pise na njoj...sta ti je ispod?
meni je ova savrsena
sta mislis kako bi je djeca volila?? treba mi da napravim braticnoj za drugi rodjendan...i raja je joj tu negdje sa godinama
-
nova_korisnica
#105 Re: Fondan torte
i jos jedno pitanje: jesi li mazala ovom cokoladnom kremom tortu okolo pa preko fondan? kakve je konzistencije krema? nesto ala mousse?
-
LaCici
#106 Re: Fondan torte
Ma sama cokolada, a sa cokoladom ne mozes fuliti svi je vole, i djeca i odrasli.
Ako hoces da pravis pravu mousse tortu evo ti moj recept trilogije http://www.coolinarika.com/slika/688395/samo bi morala onda staviti jos koru izmedju i na vrh, da bi fondan izdrzao. A recept za koru mozes uzeti onda od cokoline i bez preljeva od bijele cokolade. E sto se tice tog preljeva prije sam radila puter kremu jer se ona najbolje lijepi za fondan, medjutim meni je to previse puterasto i preslatko, tako da mozes iskoristiti ovaj preljev od bijele cokolade, i ostaviti da se dobro stvrdne pa preko fondan. Tako sam ja radila sa ovom za godisnjicu, s tim da sam preljev umutila mikserom da bude lakse mazati oko torte. A isto tako tortu mozes premazati nekim dzemom, ali u tankom sloju.
Torta Esma je isto cokoladna, izmedju je mousse od crne cokolade. A ako hoces neku ideju za dekorisanje saljem ti na pp (da ne bi ispala reklama
) link moje stranice na FB pa pogledaj, mozda dobijes neku ideju. I ako ti jos nesto treba samo pitaj. 
Ako hoces da pravis pravu mousse tortu evo ti moj recept trilogije http://www.coolinarika.com/slika/688395/samo bi morala onda staviti jos koru izmedju i na vrh, da bi fondan izdrzao. A recept za koru mozes uzeti onda od cokoline i bez preljeva od bijele cokolade. E sto se tice tog preljeva prije sam radila puter kremu jer se ona najbolje lijepi za fondan, medjutim meni je to previse puterasto i preslatko, tako da mozes iskoristiti ovaj preljev od bijele cokolade, i ostaviti da se dobro stvrdne pa preko fondan. Tako sam ja radila sa ovom za godisnjicu, s tim da sam preljev umutila mikserom da bude lakse mazati oko torte. A isto tako tortu mozes premazati nekim dzemom, ali u tankom sloju.
Torta Esma je isto cokoladna, izmedju je mousse od crne cokolade. A ako hoces neku ideju za dekorisanje saljem ti na pp (da ne bi ispala reklama
-
nova_korisnica
#107 Re: Fondan torte
super! dobila sam pp! tnx!LaCici wrote:Ma sama cokolada, a sa cokoladom ne mozes fuliti svi je vole, i djeca i odrasli.![]()
Torta Esma je isto cokoladna, izmedju je mousse od crne cokolade. A ako hoces neku ideju za dekorisanje saljem ti na pp (da ne bi ispala reklama) link moje stranice na FB pa pogledaj, mozda dobijes neku ideju. I ako ti jos nesto treba samo pitaj.
hvala puno za ove informacije!! mozda cu staviti malo dzema od visanja (imam neki domaci) i mozda koju visnju iz dzema ubaciti u kremu, onako ugurati bez mjesanja...i triologija ti izgleda fantasticno! to cu aBd isto praviti, ali kad se vratimo sa puta...nema ko pojesti
nisam ni ja ljubitelj puter krema, tako da cu vrlo rado taj dio preskociti
hvala puno!!
pozz!
-
nova_korisnica
#108 Re: Fondan torte
super! dobila sam pp! tnx!
hvala puno za ove informacije!! mozda cu staviti malo dzema od visanja (imam neki domaci) i mozda koju visnju iz dzema ubaciti u kremu, onako ugurati bez mjesanja...i triologija ti izgleda fantasticno! to cu aBd isto praviti, ali kad se vratimo sa puta...nema ko pojesti
a stid me da ja sama pojedem
hahahhaha
cim napravim, stavicu slikicu 
hvala puno!!
pozz!
hvala puno!!
pozz!
-
nova_korisnica
#109 Re: Fondan torte
dupli
Last edited by nova_korisnica on 26/08/2011 08:09, edited 1 time in total.
- Not My Idea
#110 Re: Fondan torte
podrska sugradjanki...svaka cast!
http://zenica-online.com/2011/08/predst ... cake-boss/
http://www.facebook.com/pages/Slatka-ta ... 3832766951
http://zenica-online.com/2011/08/predst ... cake-boss/
http://www.facebook.com/pages/Slatka-ta ... 3832766951
- yellow cat
#111 Re: Fondan torte
la cici, hoću i ja FB link pliz! 
- Ma.Le.Na
#112 Re: Fondan torte
moze li FB link 
- Ma.Le.Na
#113 Re: Fondan torte
i jedno pitanje....koliko dugo se susi...
susi se na sobnoj temp.? ...sada je bas vruce - ima li to kakve veze..?
da li mogu napraviti fondan sutra a oblagati tortu u ponedjeljak?
gdje se drzi za to vrijeme...frizider ili na sobnoj temp.?
hvala na odgovorima
hvala na odgovorima
- yellow cat
#114 Re: Fondan torte
fondan se može čuvati do mjesec dana, a možeš ga koristiti par dana poslije, čuvaš u frižideru.Ma.Le.Na wrote:i jedno pitanje....koliko dugo se susi...
hvala na odgovorima
-
nova_korisnica
-
nova_korisnica
#116 Re: Fondan torte
greska koju sam napravila jeste da sam uzela boje koje su tecne...nisu niti u prahu, niti gel, vec tecne...ova zelena je pravo blijeda, ali ja sam toliko nakapala boje, da ne kontam kako to...zatim, htjela sam ljubicastu dobiti mjesanjem plave i crvene, ali ne ide....prvo sam dodala plavu i kada sam dodala crvenu, plava boja se samo malo intezivirala...
nisam imala vise zivaca da dodajem boje, jer svaki put kada nakapam boje onda moram dodavati secera u prahu...tako da to jako dugo traje..
danas kada sam trazila glicerin, nisam ga odmah nasla..tako da sam radila bazicni fondana po onom receptu sa mancemeloom (manchmellow)...fondan je bio ok...samo eto imala sam poteskoca sa bojenjem...moracu potraziti te gel jestive boje, mozda sa njima ide bolje...
dekoracija je trebala potpuno nesto drugo ispasti, ali sam se toliko iznervirala da sam jednostavno samo ovo slozila...torta ispod jos ne znam kakvog je ukusa...vidjecemo sutra
eto cure, vama zelim vise uspjeha i manje nerviranja
i jos jedan savjet: obavezno nosite rukvaice kada mjesate te boje...meni su sada malo oko noktiju prsti prljavi, iako sam ih doslovno ribala...ali vjerovatno ce to spasti ubrzo...
nisam imala vise zivaca da dodajem boje, jer svaki put kada nakapam boje onda moram dodavati secera u prahu...tako da to jako dugo traje..
danas kada sam trazila glicerin, nisam ga odmah nasla..tako da sam radila bazicni fondana po onom receptu sa mancemeloom (manchmellow)...fondan je bio ok...samo eto imala sam poteskoca sa bojenjem...moracu potraziti te gel jestive boje, mozda sa njima ide bolje...
dekoracija je trebala potpuno nesto drugo ispasti, ali sam se toliko iznervirala da sam jednostavno samo ovo slozila...torta ispod jos ne znam kakvog je ukusa...vidjecemo sutra
eto cure, vama zelim vise uspjeha i manje nerviranja
i jos jedan savjet: obavezno nosite rukvaice kada mjesate te boje...meni su sada malo oko noktiju prsti prljavi, iako sam ih doslovno ribala...ali vjerovatno ce to spasti ubrzo...
-
LaCici
#117 Re: Fondan torte
S obzirom da je prva, svaka cast
Ici ce to puno bolje vec sa sljedecom.
Tecne boje ni posto ne koristi jer ti meksaju fondan i zato se i sija dosta a i teze je s njim raditi. A i one u prahu nisu bog zna sta, jer nikad ne mozes dobiti intenzivnu boju. Ja sam svoje boje dobila iz amerike i to su one sa kojima radi i Cakeboss, Americolor boje u gelu. Fondan pravim samo kada moram, tj kada ga nestane u radnji.
@Ma.Le.Na: tortu do oblaganja drzis u frizideru, a fondan na sobnoj temperaturi. Najbolje ti je tortu napraviti dan prije dekorisanja da bi se mogla stegnuti. I naravno da fondan mozes drzati na sobnoj temperaturi do oblaganja. Ako ti se slucajno stvrdne kad se ohladi stavi ga na 10 sec u mikrovalnu i izradi opet rukama.
Nemojte odustajati, prva nikome ne ispadne kako se ocekuje.
Ici ce to puno bolje vec sa sljedecom.
Tecne boje ni posto ne koristi jer ti meksaju fondan i zato se i sija dosta a i teze je s njim raditi. A i one u prahu nisu bog zna sta, jer nikad ne mozes dobiti intenzivnu boju. Ja sam svoje boje dobila iz amerike i to su one sa kojima radi i Cakeboss, Americolor boje u gelu. Fondan pravim samo kada moram, tj kada ga nestane u radnji.
@Ma.Le.Na: tortu do oblaganja drzis u frizideru, a fondan na sobnoj temperaturi. Najbolje ti je tortu napraviti dan prije dekorisanja da bi se mogla stegnuti. I naravno da fondan mozes drzati na sobnoj temperaturi do oblaganja. Ako ti se slucajno stvrdne kad se ohladi stavi ga na 10 sec u mikrovalnu i izradi opet rukama.
Nemojte odustajati, prva nikome ne ispadne kako se ocekuje.
-
mumy
#118 Re: Fondan torte
Cici gdje kupujes gotov fondan?
Malo je pegla praviti,ja uvijek citavu kuhinju umazem
-
nova_korisnica
#119 Re: Fondan torte
hvala Cici!
torta ispod je neka kombinacija one cokoline, koju pravim sljedece sedmice
(jedva cekam!) i neke vanila-cheesecake kreme sa jagodama...kupila danas puno jagoda, a ovaj moj voli te kolace sa jagodama, pa rekoh da mu ugodim 
potrazicu ovdje ima li tih gel boja...a fondan kao fondan nije uopste tako tesko napraviti sa manchmellowom
torta ispod je neka kombinacija one cokoline, koju pravim sljedece sedmice
potrazicu ovdje ima li tih gel boja...a fondan kao fondan nije uopste tako tesko napraviti sa manchmellowom
- Partizzanka
#120 Re: Fondan torte
la cici mogu li se ja tebi javiti da mi malo pojasnis ovaj tvoj recept triologije
mi smo zaludjeni ovim kolacem i kupujemo ga u slasticarni (jak je malo jel de?? mislim mocan okusom??) i jako bih ga radno napravila da imamo ono cijelu tortu da se ubijemo hahaha
mi smo zaludjeni ovim kolacem i kupujemo ga u slasticarni (jak je malo jel de?? mislim mocan okusom??) i jako bih ga radno napravila da imamo ono cijelu tortu da se ubijemo hahaha
-
LaCici
#121 Re: Fondan torte
Naravno, sta god ti nije jasno pitaj. Torta je fenomenalna ukusom, prava kremasta torta. Nije uopste toliko silna niti preslatka, nekako je bas taman. 
-
LaCici
#122 Re: Fondan torte
U Alpexu u Kasindolskoj, ali zna im cesto nestati pa ti je najbolje kad dodje kupi zaliha da imas.mumy wrote:Cici gdje kupujes gotov fondan?
-
LaCici
#123 Re: Fondan torte
I meni je daleko lakse praviti taj sa bobama, svaki put mi je uspio, dok sam se sa glicerinskim isplatila pravo. Ne znam odakle si, ali u BiH neces nigdje naci te gel boje. Bar ovo sto sam ja citala po forumima niko nije nasao, a i ja sam prevrnula Sarajevo u potrazi. Tako da sam onda narucila iz Amerike.nova_korisnica wrote:hvala Cici!
torta ispod je neka kombinacija one cokoline, koju pravim sljedece sedmice(jedva cekam!) i neke vanila-cheesecake kreme sa jagodama...kupila danas puno jagoda, a ovaj moj voli te kolace sa jagodama, pa rekoh da mu ugodim
- Ma.Le.Na
#124 Re: Fondan torte
torta gotova
sliku necu stavljat jer me stid neperfekcionalizma
salim se
helem....par lekcija koje sam naucila
OBAVEZNO raditi s rukavicama...zanoktice su mi plave i nece da spadne
malo mi je doduse nejasno kako cu osjetiti ljepljivost kroz rukavice...al ..budemo vidjeli nekad kad se ponovo usudim pravit
radila sam sa manchmellowom...nije tesko ali jeste zahmetli...posebno kad ste messy kao ja..pa vam secer u prahu leti svud okolo
boje...koristila sam one u prahu...malo ih rastopila u fildzanu sa vodom..
hm...def. se ne moze dobiti intenzitet...al...ovo je prva i proba svakako..vise nisam ni ocekivala
et...jedva cekam rodjendan nekome pa da se zadam
i da...meni je fondan preukusan
njam njam
- Ma.Le.Na
#125 Re: Fondan torte
i da jos nesto...praviti ukrase bez kalupa je PATNJA!
def mi trebaju kalupi..
gdje ih se ima kupiti a da nisu skupi??
ja bi srca u vise velicina
i cvjetice
obavezno cvjetice

def mi trebaju kalupi..
gdje ih se ima kupiti a da nisu skupi??
ja bi srca u vise velicina
i cvjetice
obavezno cvjetice