Mayanski Kalendar

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ixmaya

#101 Re: Mayanski Kalendar

Post by Ixmaya »

Za sve drage forumaše koji svoje mišljenje,znanje žele razmijeniti i putem fb dostupna sam kao Ahau Maya..očekujem Vas... :thumbup:
cartman

#102 Re: Mayanski Kalendar

Post by cartman »

Nabasao sam na jedan zanimljiv video, o galaktickom poravnanju koje ce se desit 21.12.2012. Galakticko ravnanje nije fiks ideja, vec naucna cinjenica, o posljedicama mozemo samo nagadjat :D Jako zanimljiv video

jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 19:48, edited 1 time in total.
cartman

#104 Re: Mayanski Kalendar

Post by cartman »

jOFLA wrote:
cartman wrote:Nabasao sam na jedan zanimljiv video, o galaktickom poravnanju koje ce se desit 21.12.2012. Galakticko ravnanje nije fiks ideja, vec naucna cinjenica, o posljedicama mozemo samo nagadjat :D Jako zanimljiv video

Izgleda zeznuli su se u računanju majanskog kalendara za 50-100 godina, pa tako taj kraj svijeta ili neki kraj perioda po Majama nije u decembru 2012 godine već puno kasnije:

1. http://abcnews.go.com/Technology/mayan- ... d=11926347
2. http://www.randi.org/site/index.php/swi ... ually.html
3. http://www.livescience.com/11053-earth-postponed.html
4. https://duckduckgo.com/?q=end+of+the+earth+postponed

Ima i na holandskom jeziku ako ga neko bolje zna:
http://www.natutech.nl/00/nt/nl/47/arti ... euwen.html

Ko ne zna nijedan od ovih jezika nek' potraži ovo isto na francuskom, njemačkom, onom koji zna, ili translate.google.com itd...
Hmmm ali odredjeni datum tacno odgovara gorepomenutom astronomskom fenomenu. Znaci desit ce se tog dana kad su Maje rekle da ce se desit. E sad ne znam... cisto sumnjam da je bila neka greska.

ps. nemoj se sta uvrijedit, ali su ti linkovi s nekih lijevih site-ova osim ovog ABC-evog. Budi mi dobro =)
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 19:49, edited 1 time in total.
aqua

#106 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

Cisto sumnjam da Maje nisu znale ili da je slucajnost u pitanju. Puno toga je objasnjeno,prevedeno..
ili je slucajno i sto se na piramidi Kukulkan samo na ekvinocij i solsticij pojavljuje igra svjetla koja simbolizira spustanje ili uspinjanje serpenta?! ili igraliste u chichen itzi koje ce na zimski solsticij 21.12.2012 biti savrseno poravnato sa suncem i centrom galaksije?! (napravljeno je u smjeru izlaska sunca)
Teoreticari zavjere su oni koji stalno Majama ubacuju rijeci kao sto su smak svijeta,propast civilizacije..
propast civilizacije kakvu znamo je moguc zbog puno stvari..prvi i najosnovniji je da smo ovisnici o tehnologiji i da bi malo nas uspjelo prezivjeti ako bi se vratili u neko kameno doba.
primjer propasti moze biti sto naucnici za 2012 najavljuju dosada najjace solarne baklje koje mogu unistit svu elektroniku na zemlji i u svemiru.
zamislite jedan visemilijunski grad nekoliko dana bez struje?!
Last edited by aqua on 23/04/2011 16:42, edited 1 time in total.
aqua

#107 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

a poznato je i da se suncev sistem(nas) svakih 72 godine pomjeri za 1 stepen. pomnozite sa cijelim krugom (360) i dobijemo 5 kalendara dugog brojanja. znaci da ce se takvo poravnanje ponovit tek za 25 hiljada i nesto godina.
neozbiljno tvrdit da to maje nisu znale
Ixmaya

#110 Re: Mayanski Kalendar

Post by Ixmaya »

Obzirom da je zelio ostati anoniman,evo kratak sazetak kalendara za jednog naseg forumasa.. :thumbup:
07.07.1987
KIN: tvoje svjesno JA,ono šta jesi i šta posatješ-PLAVI ORAO
VODIČ:tvoje više JA i tvoj vodič-PLAVA RUKA
ANTIPOD,IZAZOV:kako sazrijevaš i postaješ svjesniji ovo će ti biti fokus,to želiš naučiti-CRVENA ZMIJA
OKULT: tvoje podsvjesno JA i skriveni pomagač-BIJELI SPOJITELJ SVJETOVA
ANALOG,PRIRODNA MOĆ:ono što je u tebi a nisi svjestan,dolazi prirodno-ŽUTO SJEME

TVOJ KIN: ORAO
Osobe rođene na ovaj dan koncipirane su na dan Manik a njihovom sudbinom vlada KAN dan . Ove osobe dobijaju sav alat potreban za njihov materijalni i duhovni razvoj i život. Oni imaju velike ideje i velika očekivanja,ali mogu to sve srušiti u trenutku što ih čini promjenjivim znakom. U ljubavi ovo je veoma sretan znak,osobe koje nose ovaj znak vole svoj život i žive ga intenzivno. Slabost ovog znaka je što voli laskanje. Njihov život je materijalno i duhovno stabilan,ali ako neznaju svoju misiju i ulogu,ako imaju gnjev i frustracije u sebi,često oboljevaju.
Pozitivne osobine:
Ugodan,prijateljski,sposoban za trgovanje i poslovanje,analitičar,inteligentan,veliki komunikator,posjeduje snagu vizije.
Negativne osobine:
Zavist,varanje,nepouzdan,zaboravljajući,arogantni,mogu imati tendenciju da zadovoljstvo postižu zlostavljanjem,neodgovoran,nevjeran.

Plavi Orao podsjeća te da snažno kreneš u realizaciju svog opredjeljenja da služiš planeti (Zemlji). Tvoj zadatak uključuje sve ono što unapređuje tvoju ličnu evoluciju kao i evoluciju kolektivnog uma. Ti si onaj koji budi, onaj koji transformira, snažni vizionar koji vidi cilj. U svojoj viziji, ti imaš saosjećanje za druge, a odluke donosiš u svjetlu globalne svjesnosti. Zapitaj se kako bi izgledalo imati saosjećanje za sebe, za Zemlju i za druge. Budi vođen prema vrstama aktivnosti, odnosa s drugima, mjestima za život i projektima koji će donijeti dobro Zemlji i njenim bićima. Dozvoli svom Duhu da se proširi. Kruži svojim krilima nad planetom. Afirmiraj: „Kroz tebe, Gaja, ja sam također transformiran. Ja se budim u vidu povratka božanske Ljubavi i Svjetla. Mi smo svi jedno. Gaja, kako se ti budiš, ja ozdravljam. Kako se ja budim, tako ti bivaš izlječena, i zajedno naše latice otvaraju se u ekstazi ka novom Suncu cvijeća.“

Ti si član jedne globalne obitelji, sluga planete i onaj koji transformira. Plavi Orao traži od tebe da se pridružiš procesu podizanja kolektivnog uma. Svaka osoba treba da drži pozitivnu viziju i izgovara pozitivne afirmacije, jer će se čudo pojaviti kroz promjenu u pojedincu koji time utiče na veću cjelinu.

Zamisli veliki uticaj koje tvoje misli ljubavi imaju na um planete. Ti zaista proizvodiš promjene! Kako se povezuješ sa širom kristalnom rešetkastom mrežom, tvoja se moć eksponencijalno povećava. Ova galaktička mreža također je poznata kao Majanska paukova mreža. Najveći poklon koji možeš ponuditi planeti jeste da jednostavno BUDEŠ LJUBAV. Vjeruj u sebe, svoje snove i vizije! Sjeti se svojih specijalnih sposobnosti, svoje staze služenja na Zemlji, svog obećanja da ćeš služiti Svjetlu. Sve što ti jesi, povezuje se sa većom cjelinom. Ti si posijano zvjezdano sjeme. Imaš viziju orla. Vjeruj u svoje snove. Ti si nada i razotkrivena vizija.

Prema Majama, Plavi Orao predstavlja orla koji kruži u svjesnom letu iznad Zemlje, onaj čija vizija ide dalje od uma čovječanstva. Plavi Orao je saosjećanje svih srca povezanih u jedno. Plavi Orao je esencija zore – čista, svježa i napunjena snagom kao bi mogla ispuniti svoje najdraže snove. S neuvjetovanom ljubavlju, Plavi Orao probija u dubine kolektivne bespomoćnosti i podiže masovnu svjesnost. On podstiče savezništvo onih koji su vijerni zvejzdama da zajedno služe na temeljima Svjetla.

Harmonična mudrost Plavog Orla je tok i predstavlja gladak, ničim uznemiren pokret. Plavi Orao je tok planetarne svjesnosti. U ovom evolucijskom razvoju, sve što služi širem okruženju, također služi i tebi. U tome postoji model toka sveukupnosti, koji pokazuje kako da se krećeš u skladu sa sobom i sa većom cjelinom. Plavi Orao daje krila kosmičkom plesaču. On traži od tebe da letiš, jašući na magičnim strujama svog života sa vizijom i gracioznošću orla koji kruži po nebu. Energija Plavog Orla daje ti sposobnost da ploviš u svakom trenutku, bez unaprijed usvojenih ideja, planova ili sistema vjerovanja, stvarajući krijestu vala na kome surfaš u nove visine radosti i oduševljenja!

VODIČ:MANIK-RUKA-Manik-energija vodič,daje im veliku ljubav prema prirodi koja im je potrebna jer se kroz tu ljubav lako adaptiraju bilo kojoj situaciji i mjestu.
IZAZOV:CHICCHAN-ZMIJA-CHICCHAN kao izazov daje im dodatnu snagu,energiju i unutarnju vatru. Njihova desna ruka predstavlja provedbu mnogih iscjeljenja.
OKULT:CIMI-SPOJITELJ SVJETOVA-kao znak sudbine ili skrivene moći,štiti ih od nesreća i smrtnih slučajeva,s ovom energijom oni dolaze do smisla i svrhe njihova postojanja. Cimi je znak predaka koji simboliziraju zaštitu i sigurnost.
MOĆ:NAN-SJEME-energija podrške,pokazuje im život pun iskustava i promjena. Oni moraju razmišljati u cilju djelovanja da ne ostanu zarobljeni u situacijama u kojima će drugi rješavati probleme vezane za njih.

POZZZZZZ :thumbup:
NIN

#111 Re: Mayanski Kalendar

Post by NIN »

Djevojke i momci, nemojte budalastinje i to. Tema je konkretna i radi se o KALENDARU, a ne o antropologiji, sociologiji i istoriji. Iz tog razloga hocu da se skoncentrisete na temu. Nemojte mi opomena ba!
terra_incognita

#112 Re: Mayanski Kalendar

Post by terra_incognita »

Ixmaya wrote:Za sve drage forumaše koji svoje mišljenje,znanje žele razmijeniti i putem fb dostupna sam kao Ahau Maya..očekujem Vas... :thumbup:
ima vas vise pod tim imenom
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 19:53, edited 1 time in total.
aqua

#114 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

o Tzolkinu se nemoze govoriti a da se ne spomenu i ostali kalendari,pogotovo kalendar dugog brojanja.
Zajedno predstavljaju Kozmicki plan stvaranja.Tzolkin je mikroodraz tog plana i zbog toga se mora pisati i o 2012.
Taj koji je pomjerio za 50 ili 100 godina(ovo ili rusi njegove teorije)zelio je samo malo publiciteta,

potrudit cu se pa naci sliku i opis(za koju znam da postoji)Stele na kojoj je datum negdje oko 6. baktuna.
danasnji astronomi znaju da je tada bio vazan astronomski dogadjaj i da su ga Maje slavile.
jednostavnim racunanjem danas se zna koji je to datum prije krista bio i tako se doslo i do pocetka dugog brojanja..hvala
cartman

#115 Re: Mayanski Kalendar

Post by cartman »

jOFLA wrote:
aqua wrote:Cisto sumnjam da Maje nisu znale
Nije niko ni tvrdio da eventualno nisu znale za galaktičko poravnanje, već da je taj astronomski fenomen besmisleno dovoditi u vezu s njihovim kalendarom, jer stare Maje nisu rekle ni o kakvom galaktičkom poravnanju. Ne da nisu znale, već nigdje nisu rekle.

I sve je to udaljavanje od originalne teme, jer niti nauka danas nagovještava bilo kakve promjene u vezi sa onim astronomskm fenomenom. Tako da je neozbiljno dovoditi taj astronomski fenomen sa majanskim kalendarom.

Dovoditi njihova igrallišta i ekvinocije sa ovim fenomenom, odnosno oslanjanje na takve stvari da se objasne neke druge, već postaje vjera odnosno čisto spamanje teme.

Uostalom, već je nađeno da je ta gmt konstanta kojoj se njihov kalendar prevodio u naš moderni, u početku pogrešno izračunata pa tako neki navodni kraj koj će biti u decembru 2012 pomjeren je za sljedećih 50-100 godina.

uvjeren sam da si ti skroz ok lik, nemoj sta licno shvatit, al si fakat smarach na ovoj temi :D

kalendar ne moze biti pogresan zato jer se oslanja na astronomiju, znaci zvijezde,planete i sazvijezdja. Znaci da na dan kada se kalendar zavrsava, sunce ce izac u centru mlijecnog puta, tj mi cemo imat takvu percepciju i to je cinjenica, znaci definitivno ce biti tako, isto kao sto je plavo plavo a crveno crveno. da li je taj fenomen nadnaravan? nije, to je normalna kosmicka pojava, koja se prije desavala i koja ce se desavat. hoce li se ista desit? to niko ne moze znat, hoce li se desit neka katastrofa tj apokalipsa radi tog? nece. sta ce se onda desit? to niko ne moze znat, ja se samo nadam da cu na deset dana od 21.12.2012 slavit dolazak nove godine sa vise ljubavi i svjesnosti i lijepih momenata sa meni dragim ljudima
aqua

#116 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

sanabe wrote:samo da se tuspasim :mrgreen:
dobro dosla..
aqua

#117 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

cartman,neko mora biti smarach..on i da zna nesto vezano uz kalendare nebi pisao. a da se malo hoce potruditi mozda bi svi ponesto novo naucili. ako nista bar imati zelju kao ti..slaviti novu 2013 u ljubavi i razumijevanju
Ixmaya

#118 Re: Mayanski Kalendar

Post by Ixmaya »

terra_incognita wrote:
Ixmaya wrote:Za sve drage forumaše koji svoje mišljenje,znanje žele razmijeniti i putem fb dostupna sam kao Ahau Maya..očekujem Vas... :thumbup:
ima vas vise pod tim imenom
Imaju nas dvije,ja sam prva Ahau Maya..a druga je sudeći po pisanju španjolka:)
aqua

#120 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

http://dnevnik.hr/vijesti/znanost-it/ze ... dosad.html

mozda i nema veze sa majanskim kalendarom...ali ko zna!?
aqua

#121 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

http://www.tortuga.com/eng/decode/decodekin.php
link da sami izracunate svoj pecat.

...dobiveni (boldani) rezultat (npr. ''Greetings! You are a Yellow Cosmic Sun! ) ukucate u Google i pojavit će vam se link na stranicu http://www.astrodreamadvisor.com/M_yellow_cos_sun.html , na njega kliknete za opis Kin-a i Galaktičkog tona.
fatamorgana

#122 Re: Mayanski Kalendar

Post by fatamorgana »

sanabe wrote:Serpent - Survives, Life force, Wizard, Eagle - vision, Warior

You are a Crystal Serpent. Below is a poem made from combining your Tone Crystal and your Seal Serpent.

Red Crystal Serpent
I Dedicate in order to Survive
Universalizing Instinct
I seal the Store of Life Force
With the Crystal tone of Cooperation
I am guided by the power of Navigation

:skoljka:
Ovo nešto plaho zahebano, :wink: :run:
cartman

#123 Re: Mayanski Kalendar

Post by cartman »

ako autorica nema nista protiv, mislim da bi se ova tema mogla iskoristiti za sirenje pozitivne energije =)

namaste

aqua

#124 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

cartman wrote:ako autorica nema nista protiv, mislim da bi se ova tema mogla iskoristiti za sirenje pozitivne energije =)

namaste

pozitivna namjera siri pozitivnu energiju..bravo cartman.
vjerovatno nismo svjesni kako smo posebni i zivimo u posebno vrijeme na posebnom mjestu u ogromnom svemiru
fatamorgana

#125 Re: Mayanski Kalendar

Post by fatamorgana »

Meni reče prijateljica prije skoro 2 god. da sam po ovom horoskopu "žuto ljudsko biće" al' ne znam
ništa više o odlikama istog ...
Post Reply