Golf V vs Opel Astra

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Golf vs Astra

Golf
20
54%
Astra
17
46%

Total votes: 37

Qler

Post by Qler »

koliko ja znam u sa su jedno vrijeme taxisti masovno prelazili sa golfova sdi na hyundai elantra crdi jer je mnogo kvalitetnija, i jer golf 4 ima ( e sad jebi ga ne razumijem se toliko u mehaniku) neki alu dio oko mjenjaca koji se obavezno sjebe! a kosta bruku para!!
zzzzz

Post by zzzzz »

Mozete li mi reci vi koji ste bolji poznavaoci tematike, je li istina da Golfovi IV i Bore sa motorima 1.4 i 1.6 imaju problem sa mjenjacem. Ceste havarije nakon 100.000 km.

Sto se tice Astre, ruzna je pravo.

Ford Focus je smece od auta, lose izolovan (buka motora je za neizdrzati na vecim brzinama) lagan i nestabilan zadnji trap (osjecaj nesigurnosti pri najmanjim manevrima) Ovo su moja iskustva vezana za ovo auto a mozda ima i onih koji su zadovoljni.
Qler

Post by Qler »

nedavno je bilo u fordu slobodno testiranje Ford Focus-a i isli moj buraz i najbolji moj jaran. Uglavnom Burazer je vozio 2.0 benzin a jaran je vozio 1.6 dizel, 110KS!

E sad, to je bilo prije jedno mjesec i oni i dan danas pricaju o tome kako ima extra dobru izolaciju i kako je stabilan. Jaran je isao na igman, dero ga maximalno uz ono brdo, kaze da mu je dusu vadio i da lezi na cesti extra! Inace je (zajedno samnom) veliki protivnik dizela, ali je ostao bez teksta kada je provozao ovog focusa. kaze da mi je neko pricao reko bi nu da laze. Za 1.6 kaze da ide ko lood, za tu kubikazu!

Uglavnom do sada sam cuo samo pozitivne kretike za Focusa, pogotovo na stabilnost izolaciju i masine, tj sve sto si ti reko da ne valja! A kod nove Astre samo mi se malo ne svidjaju stopke, a ostalo je beton! Meni uglavnom bolja od Golfa. Ali to je ipak subjektivno.

odi na http://www.desktopmachine.com pa pogledaj malo opel Astra OPC! Strava auto!
whow

Post by whow »

zzzzz wrote:Mozete li mi reci vi koji ste bolji poznavaoci tematike, je li istina da Golfovi IV i Bore sa motorima 1.4 i 1.6 imaju problem sa mjenjacem. Ceste havarije nakon 100.000 km.

Ford Focus je smece od auta, lose izolovan (buka motora je za neizdrzati na vecim brzinama) lagan i nestabilan zadnji trap (osjecaj nesigurnosti pri najmanjim manevrima) Ovo su moja iskustva vezana za ovo auto a mozda ima i onih koji su zadovoljni.
Nisam cuo nista za mjenjace , ako cujes da ima neki recall molim te javi i nama ostalima. Je znam da Bora 1.9 TDI 2004 ima recall na nekom djelu u dizel pumpi ( Fuel pump) kazu postoji opasnost da uzrokuje varnicenje :shock: ninec vjerovatno zna detalje. Takoder jos jedan recall je ignition system ( paljenje ) treba neko destelovavanje.
Za nineca re: prijatelja koji je mjenjao Golfa 3 za Astru. Ti mora da si mu rekao , " Jaro ja nemogu biti prijatelj nekome ko' vozi Golfa ". :D Sada ozbiljno kako to da mu je Golf trojka 97 godiste a presao samo 37.000 K- tu je nesto sumnjivo da ga vi niste vozili u rikverc nekih 50.000 K. Ne ozbiljno da sam je uposlenik u tom salonu to bi bilo moje prvo pitanje. Onda cak i da niste vracali kilometre- opet nevalja jer znaci da je auto negdje "lezalo" sto opet nije dobro za auto. I sta bi nakraju sa tim prijateljem jel zamjenio ili nije - ako jeste za koje auto .I jedno tehnicko pitanje . Dvoumim se da stavim nove felge na Boru da idem na 17" sa gumama 225-45-17 ( Falcon Fims & Falcon tires) jer imaju vrlo dobar balans. Kako bi ova opcija utjecala na vozne karakteristike i koju bih ti preporucio
zzzzz

Post by zzzzz »

Qler wrote:nedavno je bilo u fordu slobodno testiranje Ford Focus-a i isli moj buraz i najbolji moj jaran. Uglavnom Burazer je vozio 2.0 benzin a jaran je vozio 1.6 dizel, 110KS!

E sad, to je bilo prije jedno mjesec i oni i dan danas pricaju o tome kako ima extra dobru izolaciju i kako je stabilan. Jaran je isao na igman, dero ga maximalno uz ono brdo, kaze da mu je dusu vadio i da lezi na cesti extra! Inace je (zajedno samnom) veliki protivnik dizela, ali je ostao bez teksta kada je provozao ovog focusa. kaze da mi je neko pricao reko bi nu da laze. Za 1.6 kaze da ide ko lood, za tu kubikazu!

Uglavnom do sada sam cuo samo pozitivne kretike za Focusa, pogotovo na stabilnost izolaciju i masine, tj sve sto si ti reko da ne valja! A kod nove Astre samo mi se malo ne svidjaju stopke, a ostalo je beton! Meni uglavnom bolja od Golfa. Ali to je ipak subjektivno.

odi na http://www.desktopmachine.com pa pogledaj malo opel Astra OPC! Strava auto!
Sto se Astre tice, svidja mi se unutrasnjost.

Za Ford Focus, mozda je buraz testirao ovaj najnoviji model koji ja nisam imao priliku voziti. Ja sam dobio na koristenje Focusa 1.6, 100 ks, 2002 godiste. Vozio sam ga sest mjeseci i sto se tice zvucne izolacije i nestabilnosti mislim da sam dobro procijenio.
Qler

#106 !

Post by Qler »

testirao je najnovijeg!

opet, koliko sam ja citao i slusao, i stariji Focus je bio opste poznat po veoma dobrom podvozju i voznim karakteristikama! :roll:
nineac

Post by nineac »

Whow gdje ti živiš matereti? U bosni ili u Kanadi? Pošto vidim sve znaš šta se ovdje dešava.
Svi golfovi imaju problem sa pucanjem kućišta mjenjača (možete mislit). Tdi modeli, a posebno model sa 130 i 150 ks zbog ogromnog obrtnog momenta imaju ružnu naviku da počupaju semeringe. E pošto VW nije premium brend (to se odnosi na whow-a) taj problem je poznat od 1992 kada su uveli 1.9 ltr TD sa 75 ks te je i on bio prejak za tadašnje 5-brzinske mjenjače, te su isto tako semerinzi stradavali. Uvjek je VW štedio na tim djelovima.
Inače, focus je beton, i stari (novi nisam još vozio) a čuo sam da je novi za klasu bolji od starog. Meni stari bolje leži i koči i od novog Golfa V a i od astre nove, koja ima tendenciju zanošenja zadnjeg trapa ako nema IDS sistem, a i s njim je nekako ružan osjećaj kada se pretjera.
pips

Post by pips »

Qler wrote:nedavno je bilo u fordu slobodno testiranje Ford Focus-a i isli moj buraz i najbolji moj jaran. Uglavnom Burazer je vozio 2.0 benzin a jaran je vozio 1.6 dizel, 110KS!

Ima jedan bitan faktor kod probnih voznji, npr ako vozis svaki dan recimo
MB S klasse i onda probas focusa uciniceti se kao kanta dok recimo posle yuga45 focus je ko avion. Naravno da ima sposobnih i profesionalnih ljudi koji nisu osjetljivi na ovaj fenomen.
Od svih focusa sam probao samo onoga ST sa 170 hp) i nisam bio odusevljen autom ali motor je OK
ado-šampion

Post by ado-šampion »

zzzzz wrote:Mozete li mi reci vi koji ste bolji poznavaoci tematike, je li istina da Golfovi IV i Bore sa motorima 1.4 i 1.6 imaju problem sa mjenjacem. Ceste havarije nakon 100.000 km.

Ovo je prvi put da čujem da je Focusu nestabilan zadnji trap! Biga, ako je njegov zadnji trap nestabilan, kod kojeg auta u klasi tog godišta je stabilan? Jer, nijedan nema multilink osim Focusa, čak ni poprečna ramena nema većina, nego polukrutu osovinu.
Nisam vozao ni jedan od kompaktnih automobila novije generacije, nit sam se vozio u njima, osim u novom Megane-u, ali iz onoga što sam pročitao u stručnim časopisima mogu zaključiti da je što se tiče upravljanja i ležanja Focus neprevaziđen u svojoj klasi, kako je bio stari, tako i novi, a isto mogu zaključiti za Mondeo kad je u pitanju srednja klasa.
Astra_TwinPort

Post by Astra_TwinPort »

nineac wrote:Ma pips svako vozi ono što hoće. Ali problem je što kod nas 95% vozača golfa nikad nije imalo drugo neko auto i oni se nađu kompetentni da govore kako je golf najbolji. Evo samo treba uporediti koliko košta održavanje Golfa IV i astre G diesela? Astra ima lanac a golf zupčasti remen koji je užasno osjetljiv! Tu ti je ušteda svakih 60.000 oko 400 km ako mjenjaš u servisu. Onda onaj famozni luft messe koji je skoro redovan kvar na njima, pa još nadodaj na to mogućnost krađe golfa itd. Onda je logično da je polovna astra traženija, samo što se ljudi nemogu s tim pomiriti da ima od golfa nešto bolje. Eto realno mislim da GolIV stavarno ima bolje materijale i bolje leži na cesti, ali je astra za naše uslove dosta robusnija i po pitanju motora i trapa.
Da li je nova astra bolja od Gola V to će se vidjeti za 5-6 godina a ne sad. To jel neko auto ubrzava za 11 ili 12 sekundi nema veze s tim koliko je kvalitetno. Po meni je stara astra kvalitetnije auto od Golfa IV samo zato što ima manje troškove održavanja a djelovi su dosta jeftiniji.
Možda sada ispadne drugačije, da golf V bude jeftiniji za održavat, ali čisto sumnjam u to.
Inače da naši judi imaju malo više pameti vozali bi i mazde i toyote, honde, subarue itd, pa kada s emalo naviknu k... bi više neko kupio i golfa i astru!
POTPISUJEM ....
FUAD

#111 ford je stvarno zesce smetlje

Post by FUAD »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-)
fuse

Post by fuse »

Instituti za automobilska istraživanja potvrđuju visoku kvalitetu novih opelovih automobila

Dva najcjenjenija instituta za istraživanje u automobilskoj industriji proučavali su zadovoljstvo prodajne mreže na njemačkom tržištu. Centar za automobilska istraživanja pri Sveučilištu u Bambergu ocjenjivao je 26 marki automobila, dok je Institut za automobilska istraživanja pri Sveučilištu primjenjenih znanosti iz Nürtingena analizirao podatke 28 marki automobila. Opel je u oba istraživanja postigao vrhunske rezultate, potvrdivši pozitivan trend.

U nezavisnom, znanstveno utemeljenom istraživanju Indeks zadovoljstva prodajne mreže, koje je od 1995. godine provodio istraživački centar u Bambergu, Opel je u kategoriji kvaliteta novih vozila osvojio izvrsno drugo mjesto, daleko ispred ostalih njemačkih proizvođača automobila. U samo dvije godine opelovi automobili koji su prije bili na sredini ljestvice u kategoriji kvalitete novih vozila, zauzeli su četvrto mjesto u prošloj godini te drugo mjesto ove godine. To se odrazilo i na rezultat izvještaja o kvaliteti Auto Bild magazina iz studenog 2004. u kojem je Opel proglašen najboljom njemačkom markom automobila. U izvještaju Instituta iz Nürtingena koji je od 1998. godine pratio zadovoljstvo prodajne mreže, Opel je njemačka marka broj jedan u 2005.

Top kvalitetu opelovih novih vozila također su prepoznali i kupci u Njemačkoj. Opel je povećao svoj tržišni udio u ožujku na 11,3%, osvojivši drugo mjesto u prvom kvartalu 2005. godine.
Post Reply