Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
-
The 51st State
#101 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
jednostavnije je koristiti destilovanu vodu, a i kafa bude ukusnija.
- VladaFBiH
#102 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
nadam se da znaš da destilovana voda nije za piće ni u kakvom oblikuThe 51st State wrote:jednostavnije je koristiti destilovanu vodu, a i kafa bude ukusnija.
Destilirana voda zapravo i nije voda, već je - kemijski spoj (H2O). Destilirana voda ne postoji u prirodi, jer ima izraženo svojstvo otapanja plinova i krutina. Bogatstvo i vrijednost „obične“ ili izvorske vode sastoji se upravo u njezinom sadržaju i pojavnosti kao homogene otopine. Destilirana voda je lišena svih važnih minerala, hipotonična je, pa redovito pijenje predstavlja šok za organizam, a posebno opterećuje bubrege. Unos destilirane vode u organizam pretjerano izlučuje neophodne elektrolite, poput natrija, kalija i klorida, te može izazvati poremećaj metabolizma minerala, poput magnezijevih i kalcijevih soli.
Destilirana voda je deionizirana i demineralizirana, ili, jednostavno rečeno, osiromašena i „osušena“. Prema stajalištu američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) destilirana voda je agresivna i kisela: „Destilirana voda je, lišena svih minerala, vrlo agresivna, jer mnogo bolje otapa tvari s kojima je u dodiru. Tako se ugljični dioksid iz zraka mnogo brže apsorbira što vodu čini kiselom.“ Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da ljudi koji piju destiliranu ili demineraliziranu vodu imaju pojačanu diurezu, eliminaciju elektrolita i smanjene koncentracije minerala u krvi (Kozisek, F. 2005, WHO), a mnogi stručnjaci povezuju redovito pijenje destilirane vode s rizicima osteoporoze, visokoga krvnoga tlaka i hipotiroizma.
Tvrtke koje prodaju „bijelu tehniku“ za kućnu destilaciju vode, temelje svoju reklamu na strahu ljudi od kemikalija koje se nalaze u običnoj vodi (iz vodovoda ili PET-boca). Iako je taj strah opravdan, idejno rješenje protiv straha je loše. Destilirana je voda dobra za glačalo ili akumulatore, ali nije za ljudski organizam. Korist pijenja destilirane vode je nepoznata, a zdravstveni rizik je izvjestan. Osim što je energijski i financijski skupa, destilirana voda kao piće estetsko je ruglo, jer matičnicu života reducira i svodi na običan kemijski spoj.
- VladaFBiH
#103 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
u Sarajevu nije tvrda voda već srednje tvrda i kao takva idealna za piće... sa ostatkom teksta se slažem - imaš tih tabletica/praha kupiti u Konzumu i Bingu tako da ne moraš ići do Splitade balzac wrote:To se ne moze sprijeciti. Sve i kad imas filtere u aparatima (bilo kojim), kalk (kamenac) se skuplja. A narocito od tvrde vode, kakva je npr. u Sarajevu. No, ima lijeka i za to: za kafemasine proizvodjaci nude specijalnu otopinu koja rastvara kamenac i cisti aparat. Postoje i one tzv. tabletice kojima se i pegle mogu cistiti od kamenca. Ja kupio u Splitu, u Lidlu.kenci234 wrote:Pozdrav svima ,
Dali u Bingu ima kupiti ovi filtera za ovaj aparat Dolce Gusto Piccolo
Citao sam negdje da se kamenac skuplja kako to spreciti ? Hvalla
- graue_maus
#104 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
- shalla
#105 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
Šta uradim sa tom tableticom i kako da je tražim, jel se fkt zove kao tableta za rastvaranje kamenca?
Pošto se i kumu i meni desilo isto, začepio se DG a imam pun qratz patrona kupljenih što u BiH što u Austriji (ove koje nemaju kod nas)
Pošto se i kumu i meni desilo isto, začepio se DG a imam pun qratz patrona kupljenih što u BiH što u Austriji (ove koje nemaju kod nas)
- VladaFBiH
#106 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
mislim da sam vidio Dr. Beckman (traži tamo gdje stoji Calgon u objektu) i zove se nešto tipa "ODSTRANJIVAČ KAMENCA IZ KUHINJSKIH APARATA" a ima i još neki proizvođać - neke granule zovu se nešto tipa "GRANULE PROTIV KAMENCA U MALIM KUĆANSKIM APARATIMA"shalla wrote:Šta uradim sa tom tableticom i kako da je tražim, jel se fkt zove kao tableta za rastvaranje kamenca?
- shalla
#107 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
Ok hvala ti puno. Dakle Bingo ili Konzum?VladaFBiH wrote:mislim da sam vidio Dr. Beckman (traži tamo gdje stoji Calgon u objektu) i zove se nešto tipa "ODSTRANJIVAČ KAMENCA IZ KUHINJSKIH APARATA" a ima i još neki proizvođać - neke granule zovu se nešto tipa "GRANULE PROTIV KAMENCA U MALIM KUĆANSKIM APARATIMA"shalla wrote:Šta uradim sa tom tableticom i kako da je tražim, jel se fkt zove kao tableta za rastvaranje kamenca?
I ne reče mi, kako se koristi tabletica, gdje se ubaci
-
de balzac
#108 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
shalla wrote: Ok hvala ti puno. Dakle Bingo ili Konzum?
https://www.bueromarkt-ag.de/entkalker_ ... guide.html
metneš je u vruću vodu i pustiš dva puta da prođe kroz aparat. poslije još jednom ispereš aparat čistom vodom.
ima i uputstvo uz tabs.
- shalla
#109 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
Oki, hvala, baš ću probatide balzac wrote:shalla wrote: Ok hvala ti puno. Dakle Bingo ili Konzum?
https://www.bueromarkt-ag.de/entkalker_ ... guide.html
metneš je u vruću vodu i pustiš dva puta da prođe kroz aparat. poslije još jednom ispereš aparat čistom vodom.
ima i uputstvo uz tabs.
-
de balzac
#110 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
nisam išo zbog tabs, vozio tetku na trajektVladaFBiH wrote:
u Sarajevu nije tvrda voda već srednje tvrda i kao takva idealna za piće... sa ostatkom teksta se slažem - imaš tih tabletica/praha kupiti u Konzumu i Bingu tako da ne moraš ići do Splita
usput kupio
-
The 51st State
#111 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
sve stoji ali mislim da za soljicu dvije espreso kafe nije neki bauk, posebno ako se voli intezivniji i gorciji ukus, a pritom ne habas aparat.VladaFBiH wrote:nadam se da znaš da destilovana voda nije za piće ni u kakvom oblikuThe 51st State wrote:jednostavnije je koristiti destilovanu vodu, a i kafa bude ukusnija.- evo jedan tekst koji sam pronašao a opisuje upravo šta se događa kad je piješ...
Destilirana voda zapravo i nije voda, već je - kemijski spoj (H2O). Destilirana voda ne postoji u prirodi, jer ima izraženo svojstvo otapanja plinova i krutina. Bogatstvo i vrijednost „obične“ ili izvorske vode sastoji se upravo u njezinom sadržaju i pojavnosti kao homogene otopine. Destilirana voda je lišena svih važnih minerala, hipotonična je, pa redovito pijenje predstavlja šok za organizam, a posebno opterećuje bubrege. Unos destilirane vode u organizam pretjerano izlučuje neophodne elektrolite, poput natrija, kalija i klorida, te može izazvati poremećaj metabolizma minerala, poput magnezijevih i kalcijevih soli.
Destilirana voda je deionizirana i demineralizirana, ili, jednostavno rečeno, osiromašena i „osušena“. Prema stajalištu američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) destilirana voda je agresivna i kisela: „Destilirana voda je, lišena svih minerala, vrlo agresivna, jer mnogo bolje otapa tvari s kojima je u dodiru. Tako se ugljični dioksid iz zraka mnogo brže apsorbira što vodu čini kiselom.“ Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da ljudi koji piju destiliranu ili demineraliziranu vodu imaju pojačanu diurezu, eliminaciju elektrolita i smanjene koncentracije minerala u krvi (Kozisek, F. 2005, WHO), a mnogi stručnjaci povezuju redovito pijenje destilirane vode s rizicima osteoporoze, visokoga krvnoga tlaka i hipotiroizma.
Tvrtke koje prodaju „bijelu tehniku“ za kućnu destilaciju vode, temelje svoju reklamu na strahu ljudi od kemikalija koje se nalaze u običnoj vodi (iz vodovoda ili PET-boca). Iako je taj strah opravdan, idejno rješenje protiv straha je loše. Destilirana je voda dobra za glačalo ili akumulatore, ali nije za ljudski organizam. Korist pijenja destilirane vode je nepoznata, a zdravstveni rizik je izvjestan. Osim što je energijski i financijski skupa, destilirana voda kao piće estetsko je ruglo, jer matičnicu života reducira i svodi na običan kemijski spoj.
-
Eborg
#112 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
Ja stavim kesicu limuntosa (0.10 KM) u kuhalo za vodu da prokuha i bude kao novo. Ne znam doduse da li se isto moze i sa ovim uredjajem.
- graue_maus
#113 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
Eborg wrote:Ja stavim kesicu limuntosa (0.10 KM) u kuhalo za vodu da prokuha i bude kao novo. Ne znam doduse da li se isto moze i sa ovim uredjajem.
-
novosib
#114 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
Koji je okus vas favorit, gdje kupujete kapsule?
- Thorgerson
#115 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
Koliko sam primjetio cijene su iste. Tako da je svejedno gdje kupujes.novosib wrote:Koji je okus vas favorit, gdje kupujete kapsule?
I sto najzalosnije, nikada nema snizenja. Jednom nedavno je bilo ono nesto kupis aparat, dobijes 10-15 paketa kafe GRATIS.
Ja sam inace ganjao one espreso, lungo. One sa mlijekom, ne znam kupuje li ono iko, isplativije mi sici u kafic i popit kapucino.
-
dgL_
#116 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
Ja sam kupio one univerzalne kapsule, franck samljevenu esspreso kafu u bingu i pravim vec 2 mjeseca bez problema...
- Thorgerson
#117 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
koje univerzalne, jel na ebayu? Daj link, ako vec funkcionisu ok.dgL_ wrote:Ja sam kupio one univerzalne kapsule, franck samljevenu esspreso kafu u bingu i pravim vec 2 mjeseca bez problema...
-
dgL_
#118 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
Ukucaj na PIKu dolce gusto kapsuke tako nesto i izace ti... Momak iz bjeljine prodaje..m 3 kapsule i dozer za kafu 27-8 KM... I onda kupis esspreso i sam pravis sebi... Meni je sasvim okThorgerson wrote:koje univerzalne, jel na ebayu? Daj link, ako vec funkcionisu ok.dgL_ wrote:Ja sam kupio one univerzalne kapsule, franck samljevenu esspreso kafu u bingu i pravim vec 2 mjeseca bez problema...
-
novosib
#119 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
I ja sam tu kapsulu na ebayu uzeo i pravim nescaffe classic u njemu kad mi nestane dolce gusto kapsula, djeluje mi puno ukusnije nego klasicno sa ugrijanom vodom
-
dgL_
#120 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
Nije losa stvar... ja uzo franck esspreso 250 gr u bingu 6 KM... pijemo mjesec svi ukucani i ujutru i poalijepodne... extra stvarnovosib wrote:I ja sam tu kapsulu na ebayu uzeo i pravim nescaffe classic u njemu kad mi nestane dolce gusto kapsula, djeluje mi puno ukusnije nego klasicno sa ugrijanom vodom
- PlusSA
#121 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
Da je aktiviram nakon 5x godina
Gdje kupujete kapsule?
Vidim da fale neke kod nas poput cocolino itd
Gdje kupujete kapsule?
Vidim da fale neke kod nas poput cocolino itd
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- PlusSA
#123 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
Vidjeo sam te Lavazza, cini mi se da su skuplje. Jel kvalitetnija od orginala?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Altsa
#125 Re: Nescafe Dolce Gusto u Sarajevu?
Ovaj Nescafe Dolce Gusto piccolo osim razlike u cijeni po cemu se razlikuje od obicnog. Nije mi jasno kako se dozira jer na obicnom se moze dozirati kolicina vode sto je prikazano crticama na kapsulama, aprikazano je i na aparatu..