Pametnica majkina...jefferson wrote:Sreca pa mi nemamo iskustva
Ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- slavkoimamodilera
#101 Re: ljetne gume
-
jefferson
#102 Re: ljetne gume
Sta ces, mora neko i to da budeslavkoimamodilera wrote:Pametnica majkina...jefferson wrote:Sreca pa mi nemamo iskustva
-
LeKo
#103 Re: ljetne gume
Što se mene tiče guma može biti i Intensa i Turanza i Zerro ovaj ili onaj sve dok su elementi prednjeg i zadnjeg trapa 100% ispravni. Ako ima neka falenka na trapovima .ebo ti sve gume ovog svijeta. Tako da ja onu 100 ili 200 umjesto na HP gumu usmjeravam na već pomenute elemente i nemam nikakvih problema sa trakcijom jal vozio na Savi jal na Dunlopu.
-
kone
#104 Re: ljetne gume
Sta sad ne valja ni premiumcontactBoycie wrote:Moje zadnje gume su bile Conti PremiumContact i bile su solidne. ali ne i vrhunske. Na kiši ako misliš na vrijeme da staneš sa njima bolje ti je da ranije počneš kočiti. Dolazi ljeto vrijeme je da se skinu zimske UG 7+ kojima uvijek kapu skidam ( FENOMENALNA GUMA) i dvoumim ili bolje troumim se između ovih guma:
1. Bridgestone Turanza ER 300
2. Vredestein Sportrac 3 ( u testovima, na raznim forumima bilo kako bilo - hvale je)
3. Pirelli P6 ili P7
U obzir kao jeftina varijant dolazi i Goodyear Excellence ( piao sam u jednom postu prije ako je neko imao iskustva sa ovom gumom ) ili neki od vaših prijedloga. Najvažnije _ guma je 195/65 15 R ( dovoljan H ) Auto 125 KS i teško oko 1600 kg.
Help
-
Boycie
#105 Re: ljetne gume
Nisam rekao da su loše, nego su vjerovatno moja očekivanja vezana za tu gumu bila prevelika.kone wrote:Sta sad ne valja ni premiumcontactBoycie wrote:Moje zadnje gume su bile Conti PremiumContact i bile su solidne. ali ne i vrhunske. Na kiši ako misliš na vrijeme da staneš sa njima bolje ti je da ranije počneš kočiti. Dolazi ljeto vrijeme je da se skinu zimske UG 7+ kojima uvijek kapu skidam ( FENOMENALNA GUMA) i dvoumim ili bolje troumim se između ovih guma:
1. Bridgestone Turanza ER 300
2. Vredestein Sportrac 3 ( u testovima, na raznim forumima bilo kako bilo - hvale je)
3. Pirelli P6 ili P7
U obzir kao jeftina varijant dolazi i Goodyear Excellence ( piao sam u jednom postu prije ako je neko imao iskustva sa ovom gumom ) ili neki od vaših prijedloga. Najvažnije _ guma je 195/65 15 R ( dovoljan H ) Auto 125 KS i teško oko 1600 kg.
Help
Nego je li neko imao iskustva sa kupovinom preko e bay-a?
http://cgi.ebay.de/195-65-R15-91V-Somme ... 240%3A1308
Mislim da cijena sve govori
-
ado-šampion
#106 Re: ljetne gume
Mislim da pretjeruješ. Ovdje svi pričamo o 100% ispravnim autima, sa 100% ispravnim i čvrstim trapovima i amorizerima. I nije samo riječ o trakciji, za trakciju ti vjerujem, zimska Sava ima pravo dobru trakciju, dok je nova. HP guma je guma tipa P Zero, Michelin Pilot, GY F1... te gume su za sportske mašine i naravno da će na nekoj Laguni sa 100 konja ostat neiskorištene. Mi ovdje govorimo o normalnim gumama, tipa P6, Turanza ER300, itd, i tu ima itekako razlike između tih guma i Save. Pogledaj samo na testovima.LeKo wrote:Što se mene tiče guma može biti i Intensa i Turanza i Zerro ovaj ili onaj sve dok su elementi prednjeg i zadnjeg trapa 100% ispravni. Ako ima neka falenka na trapovima .ebo ti sve gume ovog svijeta. Tako da ja onu 100 ili 200 umjesto na HP gumu usmjeravam na već pomenute elemente i nemam nikakvih problema sa trakcijom jal vozio na Savi jal na Dunlopu.
Ta priča meni liči na priču mog jarana, kao što ja da dajem 150 kerma za Levi's original, kad za 30 mogu uzet kopiju da su ekstra, pa šta onda Armani Jeans prodaje za 230 kerma ako su te od 30 ekstra, pitam se ja, muda po bubrege?! Ovo je prava analogija s tvojom pričom, ako Sava pravi dobre gume za bagatela cijenu, jel onda Dunlop za 30% više prodaje muda pod bubrege?! Naravno da ne.
-
Lesli Eldridž
#107 Re: ljetne gume
Čuj samo za sportske mašine...ado-šampion wrote:Mislim da pretjeruješ. Ovdje svi pričamo o 100% ispravnim autima, sa 100% ispravnim i čvrstim trapovima i amorizerima. I nije samo riječ o trakciji, za trakciju ti vjerujem, zimska Sava ima pravo dobru trakciju, dok je nova. HP guma je guma tipa P Zero, Michelin Pilot, GY F1... te gume su za sportske mašine i naravno da će na nekoj Laguni sa 100 konja ostat neiskorištene. Mi ovdje govorimo o normalnim gumama, tipa P6, Turanza ER300, itd, i tu ima itekako razlike između tih guma i Save. Pogledaj samo na testovima.LeKo wrote:Što se mene tiče guma može biti i Intensa i Turanza i Zerro ovaj ili onaj sve dok su elementi prednjeg i zadnjeg trapa 100% ispravni. Ako ima neka falenka na trapovima .ebo ti sve gume ovog svijeta. Tako da ja onu 100 ili 200 umjesto na HP gumu usmjeravam na već pomenute elemente i nemam nikakvih problema sa trakcijom jal vozio na Savi jal na Dunlopu.
Ta priča meni liči na priču mog jarana, kao što ja da dajem 150 kerma za Levi's original, kad za 30 mogu uzet kopiju da su ekstra, pa šta onda Armani Jeans prodaje za 230 kerma ako su te od 30 ekstra, pitam se ja, muda po bubrege?! Ovo je prava analogija s tvojom pričom, ako Sava pravi dobre gume za bagatela cijenu, jel onda Dunlop za 30% više prodaje muda pod bubrege?! Naravno da ne.
-
ado-šampion
#108 Re: ljetne gume
Haha, joj što volim, tačno znam gdje ćeš se javiti kad te provalim na drugoj temi.Lesli Eldridž wrote:Čuj samo za sportske mašine...ado-šampion wrote:Mislim da pretjeruješ. Ovdje svi pričamo o 100% ispravnim autima, sa 100% ispravnim i čvrstim trapovima i amorizerima. I nije samo riječ o trakciji, za trakciju ti vjerujem, zimska Sava ima pravo dobru trakciju, dok je nova. HP guma je guma tipa P Zero, Michelin Pilot, GY F1... te gume su za sportske mašine i naravno da će na nekoj Laguni sa 100 konja ostat neiskorištene. Mi ovdje govorimo o normalnim gumama, tipa P6, Turanza ER300, itd, i tu ima itekako razlike između tih guma i Save. Pogledaj samo na testovima.LeKo wrote:Što se mene tiče guma može biti i Intensa i Turanza i Zerro ovaj ili onaj sve dok su elementi prednjeg i zadnjeg trapa 100% ispravni. Ako ima neka falenka na trapovima .ebo ti sve gume ovog svijeta. Tako da ja onu 100 ili 200 umjesto na HP gumu usmjeravam na već pomenute elemente i nemam nikakvih problema sa trakcijom jal vozio na Savi jal na Dunlopu.
Ta priča meni liči na priču mog jarana, kao što ja da dajem 150 kerma za Levi's original, kad za 30 mogu uzet kopiju da su ekstra, pa šta onda Armani Jeans prodaje za 230 kerma ako su te od 30 ekstra, pitam se ja, muda po bubrege?! Ovo je prava analogija s tvojom pričom, ako Sava pravi dobre gume za bagatela cijenu, jel onda Dunlop za 30% više prodaje muda pod bubrege?! Naravno da ne.Intelektualno nema šta.
-
Lesli Eldridž
#109 Re: ljetne gume
ado-šampion wrote: Haha, joj što volim, tačno znam gdje ćeš se javiti kad te provalim na drugoj temi.Odmah mi je jasno da se jedeš što si provaljen... Samo nastavi
- iceman ze
#110 Re: ljetne gume
e ovako raja, vidim da se tema zakuhala, stigao sam samo neke postove procitati, imam i ja dilemu oko kupovine guma. Imam Golfa IV, 74 kw, 1300 kg....mada to znate ali cisto informativno, zelio bih uzeti gume u profilu 205/55 R16......molim vas za savjet, gledao sam ADAC testove i hodao sam po radnjama........evo neki moj popis guma:
1. Brdgeston Turanza ER300
2. Fulda Carat Exellero
3. GY Excellens
4. vredestein Sportrac 3........ovu nisam nasao na testu, nego su mi u Savi je nahvalili....
I da vas pitam za ono punjenje gume dusikom, sto nude jel se isplati dati 5 KM po gumi........
2. Fulda Carat Exellero
3. GY Excellens
4. vredestein Sportrac 3........ovu nisam nasao na testu, nego su mi u Savi je nahvalili....
I da vas pitam za ono punjenje gume dusikom, sto nude jel se isplati dati 5 KM po gumi........
-
Lesli Eldridž
#111 Re: ljetne gume
Najbolja ti je pod rednim brojem 3. Od ostalih bježi. Dušik?iceman ze wrote:e ovako raja, vidim da se tema zakuhala, stigao sam samo neke postove procitati, imam i ja dilemu oko kupovine guma. Imam Golfa IV, 74 kw, 1300 kg....mada to znate ali cisto informativno, zelio bih uzeti gume u profilu 205/55 R16......molim vas za savjet, gledao sam ADAC testove i hodao sam po radnjama........evo neki moj popis guma:
2. Fulda Carat Exellero
3. GY Excellens
4. vredestein Sportrac 3........ovu nisam nasao na testu, nego su mi u Savi je nahvalili....![]()
-
Lesli Eldridž
#112 Re: ljetne gume
A mog'o bi povremeno i promijeniti zrak u gumama. Bit će ti svježiji. 
- iceman ze
#113 Re: ljetne gume
mrsko mi pisati sta su napisali na ovom letku sto sam dobio u savi.......Lesli Eldridž wrote:A mog'o bi povremeno i promijeniti zrak u gumama. Bit će ti svježiji.
- Haris.ba
#114 Re: ljetne gume
Posto ste se ovdje okupili da postavim pitanje. Malo je off, al mislim da nece biti problem.
Naime, zanima me je li velicina gume 175/60 R14 78 T rijetka(tesko je nabaviti), i koju novu marku te gume predlazete (ljetnu) za max do 4000 km po sezoni? Bio sam samo u savi na stupu, i odmah mi je prodavac tusio savu(il verdestin) - iskljucio sam se, al neku drugu velicinu uvjeravajuci me da ce moci(jer ko biva ova velicina koju sam trazio je rijetka?).
Felga je: 5 1/2 J x 14 H2 ET 42 mm
Auto ce se voziti izrazito "penzionreski", pa ne treba neka premium guma.
Hvala.
Naime, zanima me je li velicina gume 175/60 R14 78 T rijetka(tesko je nabaviti), i koju novu marku te gume predlazete (ljetnu) za max do 4000 km po sezoni? Bio sam samo u savi na stupu, i odmah mi je prodavac tusio savu(il verdestin) - iskljucio sam se, al neku drugu velicinu uvjeravajuci me da ce moci(jer ko biva ova velicina koju sam trazio je rijetka?).
Hvala.
-
Lesli Eldridž
#115 Re: ljetne gume
Pa Sava je sasvim dobra, ali ni ostale vrhunske marke nisu puno skuplje. Plati 20-30 KM više i možeš imati još bolje gume. Sava je OK, a za malo veću cijenu možeš dobiti GoodYear ili Pirelli...Haris.ba wrote:Posto ste se ovdje okupili da postavim pitanje. Malo je off, al mislim da nece biti problem.
Hvala.
-
LeKo
#116 Re: ljetne gume
Samo ću reći da svaki proizvod ima svog kupca, bilo to origigi ili "muda pod bubrege"...samo je stvar šta kome treba i koliko je ko razvio svoj intelekt. Konkretno, meni tvoja prica liči na "jednog mog jarana" kojem je produžetak čune GYF1 guma na autu od 68 KS, pa su mu Versace naocale dodatni produzetak itd. da dalje ne nabrajam, a auto vjecito na rezervi...elem neko voli bijele bubrege, a neko i sa kiflom zadovoljan.ado-šampion wrote:Mislim da pretjeruješ. Ovdje svi pričamo o 100% ispravnim autima, sa 100% ispravnim i čvrstim trapovima i amorizerima. I nije samo riječ o trakciji, za trakciju ti vjerujem, zimska Sava ima pravo dobru trakciju, dok je nova. HP guma je guma tipa P Zero, Michelin Pilot, GY F1... te gume su za sportske mašine i naravno da će na nekoj Laguni sa 100 konja ostat neiskorištene. Mi ovdje govorimo o normalnim gumama, tipa P6, Turanza ER300, itd, i tu ima itekako razlike između tih guma i Save. Pogledaj samo na testovima.LeKo wrote:Što se mene tiče guma može biti i Intensa i Turanza i Zerro ovaj ili onaj sve dok su elementi prednjeg i zadnjeg trapa 100% ispravni. Ako ima neka falenka na trapovima .ebo ti sve gume ovog svijeta. Tako da ja onu 100 ili 200 umjesto na HP gumu usmjeravam na već pomenute elemente i nemam nikakvih problema sa trakcijom jal vozio na Savi jal na Dunlopu.
-
Lesli Eldridž
#117 Re: ljetne gume
Tita mi gotov si sad. Sad će nadoveza da te se priveže... 
- Drvosjeca iz Dejcica
#118 Re: ljetne gume
Slavko, evo kisa pade i ja bas kontam sada kad auto pocne plesat na GoodYear NCT5 gumama kad' ono nista. Malo brze uđem u par krivina, trznem malo volanom, auto (Volvo) drzi kako drzi.
Jarane to sto si ti testirao ili ta auta nisu valjala qurcu ili su te gume bile sa pocetka '90-tih, nesto tukne u tvom pisanju. 
-
Lesli Eldridž
#119 Re: ljetne gume
Pa naravno, čovjek izmišlja. Samo iz vlastitog iskustva vrijede savjeti. 
-
Zux
#120 Re: ljetne gume
Ja sam neki dan stavio nove gume (195/60/15), odlucio sam se nakon dumanja za Goodyear excellence. Bile su samo 110 KM, sto je po meni super cijene za solidne gume. Razmisljao sam o Vredestein Sportrac 3 iz razloga sto sam na ADAC-ovom testu procitao da su "veoma preporucljive" dok su ove GY bile "samo" preporucljive. Vredestein su na tom testu bile rame uz rame sa Pirelijem, Dunlopom i Bridgestoneom i jedina im je mana velika buka koju stvaraju. Osim toga dobile su nesto manju ocjenu od ovih GY po pitanju trajanja. S obzirom da su ove Vredestein skuplje 34 KM po komadu odlucio sam se za mozda ipak provjereniju varijantu GY. Ipak i ti testovi su uvijek upitni jer su naravno svi sa novim gumama radjeni, niko ne postavlja pitanje sta ce biti s tom gumom nakon 15000 km. A pogotovo je pitanje koliko su mjerodavni ako poredimo njemacke ceste sa nasim.
- slavkoimamodilera
#121 Re: ljetne gume
Ti bi sad napisao bilo sta da opravdas svojih 440 KM i to je u redu... kao sto rekoh ranije, zelim ti svu srecu, trebat ce tiDrvosjeca iz Dejcica wrote:Slavko, evo kisa pade i ja bas kontam sada kad auto pocne plesat na GoodYear NCT5 gumama kad' ono nista. Malo brze uđem u par krivina, trznem malo volanom, auto (Volvo) drzi kako drzi.Jarane to sto si ti testirao ili ta auta nisu valjala qurcu ili su te gume bile sa pocetka '90-tih, nesto tukne u tvom pisanju.
-
Lesli Eldridž
#122 Re: ljetne gume
Samo se treba držati provjerenih starih marki. Kakav ba Vredestein, to je sumnjiva marka. Zna se šta valja.
-
Lesli Eldridž
#123 Re: ljetne gume
To si njemu bile ćelave gume, pa ih onda "stručno" ocijenio da ne valjaju...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Slavko, evo kisa pade i ja bas kontam sada kad auto pocne plesat na GoodYear NCT5 gumama kad' ono nista. Malo brze uđem u par krivina, trznem malo volanom, auto (Volvo) drzi kako drzi.Jarane to sto si ti testirao ili ta auta nisu valjala qurcu ili su te gume bile sa pocetka '90-tih, nesto tukne u tvom pisanju.
- black
#124 Re: ljetne gume
celav ti, celave ti gume... 
-
Lesli Eldridž
#125 Re: ljetne gume
To reci slavku.black wrote:celav ti, celave ti gume...