skupa i jeftina. ko ce sad to pratiti. prije mi je bilo vazda isto aaaa
ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
- mrtva kokoš
#101 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
evo saznao sam nesto. ne svidja mi se ovo, u pitanju je dvotarifno brojilo..
- BHF_Manijak
#102 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
Pa kako ti je prje jedna tarifa bila, jes li u stanu ili u kuci?! Ne kontam kad je oduvijek bilo jeftina i skupa struja, kakvo je to kod tebe mjerilo bilo?! 
- mrtva kokoš
#103 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
e bila jedna tarifa ono crno mjerilo
. sad se necu moci ni popishati da me ne pita mama po kojoj sam tarifi pisao
inace je kuca u pitanju, samo sto je prije bio jedan sad sad se to regulisalo kako Bog zapovjeda. 
- _Eldar
#104 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
Eh ovako meni su prije dvije sedmice neki digitalni stavili , proizvođač ISKRA, providni pleksiglas,svijetlo siva plastika , i vidim imaju dvije lampice ( vjerovatno za dvije tarife) i ima gore u crnom kvadratiću L1.za pretpostavit je da kad druga tarifa dođe , druga lampica počne fercerati i piše L2 međutim to se nije desilo od kada su ga postavili.
Samo se neke iste brojke vrte po displeju pokazuju kWh i to.Znači mora se zvati! A ne znam , ne možemo ovo pustiti ovako.Još ostvaruju monopolistčku dobit , još kradu na kašnjenju tarifa i sad ovim satovima.Pa fuj ! Ne znam kako , al mora se prodrmati javnost !
- MeanMachine
#105 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
U pitanju je jednotarifno brojilo, a cijena električne energije se u tom slučaju obračunava po tzv. srednjoj tarifi i zato je @Splinter prije ugradnje novog brojila na računima uvijek imao istu cijenu po kWh potrošene električne energije.BHF_Manijak wrote:Pa kako ti je prje jedna tarifa bila, jes li u stanu ili u kuci?! Ne kontam kad je oduvijek bilo jeftina i skupa struja, kakvo je to kod tebe mjerilo bilo?!
-
mahalas505
#106 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
Zna li neko za koliko ce poskupiti elektricna energija 22% ili 38% za domacinstva?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#107 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
Je li ti ovakav novi strujomjer?_Eldar wrote:Eh ovako meni su prije dvije sedmice neki digitalni stavili , proizvođač ISKRA, providni pleksiglas,svijetlo siva plastika , i vidim imaju dvije lampice ( vjerovatno za dvije tarife) i ima gore u crnom kvadratiću L1.za pretpostavit je da kad druga tarifa dođe , druga lampica počne fercerati i piše L2 međutim to se nije desilo od kada su ga postavili.Samo se neke iste brojke vrte po displeju pokazuju kWh i to.Znači mora se zvati! A ne znam , ne možemo ovo pustiti ovako.Još ostvaruju monopolistčku dobit , još kradu na kašnjenju tarifa i sad ovim satovima.Pa fuj ! Ne znam kako , al mora se prodrmati javnost !

- mrtva kokoš
#108 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
nije takav, sutra vam ja slikam ako ne zaboravim, sat zvizdiiii
mrtva digitala, ocitavaju ga s`ulice, bar su tako meni rekli
mrtva digitala, ocitavaju ga s`ulice, bar su tako meni rekli
- mrtva kokoš
#109 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
evo bembare

- BHF_Manijak
#110 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
I sta su na kraju skontali, koliko poskupljuje struje, ja cuo 47%???

-
Kristijana
#111 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
Još se ne zna da li i koliko poskupljuje, a znat će se krajem mjeseca. Čula sam i ja 47%, to nije normalno.

- Filter
#112 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
Kristijana wrote:Još se ne zna da li i koliko poskupljuje, a znat će se krajem mjeseca. Čula sam i ja 47%, to nije normalno.![]()
![]()
- perfect_guy
#113 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
da, toliko su tražili. Sada je FERK na potezuFilter wrote:Kristijana wrote:Još se ne zna da li i koliko poskupljuje, a znat će se krajem mjeseca. Čula sam i ja 47%, to nije normalno.![]()
![]()
![]()
![]()
ufff
-
vryzas
#114 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
Poskupljenje ce biti od 15% do 20%Kristijana wrote:Još se ne zna da li i koliko poskupljuje, a znat će se krajem mjeseca. Čula sam i ja 47%, to nije normalno.![]()
![]()
Info iz "druge" ruke
- Filter
#115 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
ma, i cvaja (20%) je puno, za strujom ce i sve ostalo, plin, bahlje, ostala hapa, benzin...
kad jedno poskupi i ovi ostali, ko` mutavi navale.
kad jedno poskupi i ovi ostali, ko` mutavi navale.
- Comrad
#116 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
Ma trazili 40-ak % dobit ce 20% i onda ce opet za pola godine trazit 20-ak pa dobit 10%. I malo pomalo doci ce oni na tih 40%...
pa kako drugacije odrzati prosjecnu platu od 1.700 KM
- helpdesk
#117 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
Zna li se razlog poskupljenju? Boga mi ko da uvozimo struju 
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#118 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
Hebo to ne mozes krastSplinter wrote:evo bembare![]()
- travar
#119 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
Gladne oči i guzica ko kišobranhelpdesk wrote:Zna li se razlog poskupljenju? Boga mi ko da uvozimo struju
Meni je stvarno fenomen ovaj naš narod kad pusti da ga siluje ko god i kad stigne.
- perfect_guy
#120 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
nikako, jer će je smanjitiComrad wrote:Ma trazili 40-ak % dobit ce 20% i onda ce opet za pola godine trazit 20-ak pa dobit 10%. I malo pomalo doci ce oni na tih 40%...
- BHF_Manijak
#121 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
Ma monopol zakon ba, ko i ostalo u drzavi...
Da poskupe za 100% sta ces?! Moras ih koristit jer su jedina distribucija, a da imas ponudu od nekoliko distributera bila bi druga prica, ovako suti i trpi, ili izac na ulice i srusit ih, ali to je vec naucna fantastika...Ali da je bezobrazluk, jasta je, pa sto neko rece jebo te ko da uvozimo struju!

- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#122 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
Biznews |Objavljeno 27.06.2011. u 14:04
Nakon zahtjeva Elektroprivrede BiH
FERK: Od 1. jula struja skuplja za 11,4 posto
Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) na današnjoj sjednici donijela je odluku o povećanju cijena električne energije za JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, koje u prosjeku iznosi 11,4%.
Foto: ArhivNa sjednici su razmatrani izvještaji i komentari na izvještaje sa formalnih rasprava u trećem tarifnom postupku za Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo i to po zahtjevu za odobrenje tarifa za djelatnost proizvodnje električne energije, za djelatnost distribucije električne energije, za djelatnost snabdijevanje električnom energijom prvog reda, te po prijedlogu tarifnih stavova za korisnike distributivnog sistema i tarifnih stavova za prodaju električne energije nekvalifikovanim (tarifnim) kupcima ovog javnog preduzeća.
U skladu sa tim, donesena su rješenja o odobravanju potrebnog prihoda za djelatnosti: proizvodnja električne energije, distribucija električne energije i snabdijevanje električnom energijom prvog reda.
Na osnovu Uredbe o korištenju obnovljivih izvora i kogeneracije utvrđena je i referentna cijena proizvodnje od 8,10872 feninga/kWh, koja predstavlja proizvodnu cijenu električne energije u Federaciji BiH, koja se dobije kao ponderisana vrijednost prosječnih cijena proizvodnje JP EP BiH d.d. Sarajevo i JP "EP HZ HB" d.d. Mostar, odobrenih od strane FERK-a.
Na osnovu donesenih rješenja o odobravanju potrebnih prihoda, te troška nabavke, kao i troškova prenosa, rada NOS-a i troškova pomoćnih usluga (čije cijene utvrđuje DERK) doneseni su tarifni stavovi za korisnike distributivnog sistema i tarifni stavovi za nekvalifikovane (tarifne) kupce.
Odlukom o tarifnim stavovima za prodaju električne energije nekvalifikovanim (tarifnim) kupcima na području snabdijevanja JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ukinuto je sezonsko diferenciranje (ljetno - zimsko), dok je zadržano dnevno diferenciranje (veća dnevna tarifna - manja dnevna tarifa).
Navedenom odlukom povećanje cijene električne energije za JP Elektroprivreda BiH iznosi u prosjeku 11,4%.
Za kategoriju 110 kV i više prosječna cijena je 9,79 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 12,72%. Za kategoriju potrošnje 35 kV prosječna cijena je 12,60 pf/kWh, što iznosi povećanje za 11,45%. Za kategoriju potrošnje 10 kV prosječna cijena je 15,05 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 9,84%. Za kategoriju potrošnje domaćinstva prosječna cijena je 14,27 pf/kWh, što je povećanje za 15,77%. Za kategoriju potrošnje ostala potrošnja na 0,4 kV prosječna cijena je 20,01 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 4,98%, te za kategoriju potrošnje javna rasvjeta prosječna cijena je 16,31 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 2,29%.
Tarifni stavovi se primjenjuju od 1. jula 2011. godine.
Također, donesena je Odluka o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog sistema JP EP BiH d.d. Sarajevo.
Najveće promjene u troškovima u odnosu na prethodni tarifni postupak, koji je proveden 2007. godine, su priznati troškovi nabavke uglja, čiju cijenu je odredila Vlada, Odlukom donesenom 4. marta 2009. godine, gdje je cijena uglja povećana sa 4,5 KM/GJ na 4,7 KM/GJ za površinski i 5,0 KM/GJ za jamski iskop; povećanje doprinosa za hidroakumulaciju za 100% od 1. augusta 2009. godine; te porast troškova zarada od 28% potpisivanjem Kolektivnog ugovora između Vlade Federacije BiH i sindikata koji se primjenjuje od 1. januara 2008. godine.
U saopštenju za javnost dalje stoji: Razmatrajući zahtjev JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo u ovom tarifnom postupku, FERK je vodio računa o sveobuhvatnom procesu reforme elektroenergetskog sektora u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj ekonomski zdrav i održiv razvitak elektroenergetskog sektora.
FERK je uzeo u obzir principe transparentnosti i ravnopravnosti svih sudionika na tržištu, a prije svega nediskriminaciju prema bilo kojem kupcu električne energije, opredijelivši se za postepeno uvođenje međunarodno prihvaćene regulatorne prakse i postepeno uvođenje općeprihvaćenih međunarodnih standarda u tarifnom postupku, da bi se izbjegle iznenadne i drastične promjene tarifa u prelaznom periodu, a osobito uzimajući u obzir nepostojanje razvijenih socijalnih mjera, zbog čega je FERK odlučio izbjeći nagle i velike promjene tarifa u prelaznom periodu, vodeći računa o postepenom ukidanju subvencija između elektroprivrednih djelatnosti, kategorija i grupa potrošnje, istaknuto je u saopštenju ove komisije.
(Sarajevo-x.com)
Nakon zahtjeva Elektroprivrede BiH
FERK: Od 1. jula struja skuplja za 11,4 posto
Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) na današnjoj sjednici donijela je odluku o povećanju cijena električne energije za JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, koje u prosjeku iznosi 11,4%.
Foto: ArhivNa sjednici su razmatrani izvještaji i komentari na izvještaje sa formalnih rasprava u trećem tarifnom postupku za Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo i to po zahtjevu za odobrenje tarifa za djelatnost proizvodnje električne energije, za djelatnost distribucije električne energije, za djelatnost snabdijevanje električnom energijom prvog reda, te po prijedlogu tarifnih stavova za korisnike distributivnog sistema i tarifnih stavova za prodaju električne energije nekvalifikovanim (tarifnim) kupcima ovog javnog preduzeća.
U skladu sa tim, donesena su rješenja o odobravanju potrebnog prihoda za djelatnosti: proizvodnja električne energije, distribucija električne energije i snabdijevanje električnom energijom prvog reda.
Na osnovu Uredbe o korištenju obnovljivih izvora i kogeneracije utvrđena je i referentna cijena proizvodnje od 8,10872 feninga/kWh, koja predstavlja proizvodnu cijenu električne energije u Federaciji BiH, koja se dobije kao ponderisana vrijednost prosječnih cijena proizvodnje JP EP BiH d.d. Sarajevo i JP "EP HZ HB" d.d. Mostar, odobrenih od strane FERK-a.
Na osnovu donesenih rješenja o odobravanju potrebnih prihoda, te troška nabavke, kao i troškova prenosa, rada NOS-a i troškova pomoćnih usluga (čije cijene utvrđuje DERK) doneseni su tarifni stavovi za korisnike distributivnog sistema i tarifni stavovi za nekvalifikovane (tarifne) kupce.
Odlukom o tarifnim stavovima za prodaju električne energije nekvalifikovanim (tarifnim) kupcima na području snabdijevanja JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ukinuto je sezonsko diferenciranje (ljetno - zimsko), dok je zadržano dnevno diferenciranje (veća dnevna tarifna - manja dnevna tarifa).
Navedenom odlukom povećanje cijene električne energije za JP Elektroprivreda BiH iznosi u prosjeku 11,4%.
Za kategoriju 110 kV i više prosječna cijena je 9,79 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 12,72%. Za kategoriju potrošnje 35 kV prosječna cijena je 12,60 pf/kWh, što iznosi povećanje za 11,45%. Za kategoriju potrošnje 10 kV prosječna cijena je 15,05 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 9,84%. Za kategoriju potrošnje domaćinstva prosječna cijena je 14,27 pf/kWh, što je povećanje za 15,77%. Za kategoriju potrošnje ostala potrošnja na 0,4 kV prosječna cijena je 20,01 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 4,98%, te za kategoriju potrošnje javna rasvjeta prosječna cijena je 16,31 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 2,29%.
Tarifni stavovi se primjenjuju od 1. jula 2011. godine.
Također, donesena je Odluka o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog sistema JP EP BiH d.d. Sarajevo.
Najveće promjene u troškovima u odnosu na prethodni tarifni postupak, koji je proveden 2007. godine, su priznati troškovi nabavke uglja, čiju cijenu je odredila Vlada, Odlukom donesenom 4. marta 2009. godine, gdje je cijena uglja povećana sa 4,5 KM/GJ na 4,7 KM/GJ za površinski i 5,0 KM/GJ za jamski iskop; povećanje doprinosa za hidroakumulaciju za 100% od 1. augusta 2009. godine; te porast troškova zarada od 28% potpisivanjem Kolektivnog ugovora između Vlade Federacije BiH i sindikata koji se primjenjuje od 1. januara 2008. godine.
U saopštenju za javnost dalje stoji: Razmatrajući zahtjev JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo u ovom tarifnom postupku, FERK je vodio računa o sveobuhvatnom procesu reforme elektroenergetskog sektora u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj ekonomski zdrav i održiv razvitak elektroenergetskog sektora.
FERK je uzeo u obzir principe transparentnosti i ravnopravnosti svih sudionika na tržištu, a prije svega nediskriminaciju prema bilo kojem kupcu električne energije, opredijelivši se za postepeno uvođenje međunarodno prihvaćene regulatorne prakse i postepeno uvođenje općeprihvaćenih međunarodnih standarda u tarifnom postupku, da bi se izbjegle iznenadne i drastične promjene tarifa u prelaznom periodu, a osobito uzimajući u obzir nepostojanje razvijenih socijalnih mjera, zbog čega je FERK odlučio izbjeći nagle i velike promjene tarifa u prelaznom periodu, vodeći računa o postepenom ukidanju subvencija između elektroprivrednih djelatnosti, kategorija i grupa potrošnje, istaknuto je u saopštenju ove komisije.
(Sarajevo-x.com)
- sheilak
#123 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
FERK je samo produzetak Elektroprivrede, -distribucije & co. 
- poznanik
#124 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
helpdesk wrote:Zna li se razlog poskupljenju? Boga mi ko da uvozimo struju
Pa treba pokriti i nadoknaditi višemilionski gubitak KM nastao iz poslovanja EPBiH
-
vryzas
#125 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO
vryzas wrote:Poskupljenje ce biti od 15% do 20%Kristijana wrote:Još se ne zna da li i koliko poskupljuje, a znat će se krajem mjeseca. Čula sam i ja 47%, to nije normalno.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Info iz "druge" ruke![]()