Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post Reply
Alfons Kauders

#101 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Alfons Kauders »

ko sto rekoh na prosloj stranici... dzaba pisete, uvijek ce biti onih koji su slijepi kraj ociju... gluhi kraj usiju... ili samo glupi jebes ga... :D
Dupli_skalp

#102 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Dupli_skalp »

Hemel wrote:vrijedi pogledati...

:thumbup:
:thumbup: :thumbup: :bih:

ima li negdje nastavak ovoga? prekinuto je kad je nazanimljivije postalo.
Joey Tribbiani

#103 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Joey Tribbiani »

potres_mozga wrote:
zorann3 wrote:
veljaca wrote:

Stvarno se mnogo manipulise ( da ne kazem LAZE ) o broju poginulih 3. maja u Dobrovoljackoj.

Po meni jedan o kompetentnijih je ovaj Kukanjac ...

Sta vi ostali mislite o ovome ? Hvala ...
Zasto nije snimljen video , nego je na ekranu samo fotografija Kukanjca? Ima jako mnogo ljudi koji nevjerovatno dobro imitiraju tudje glasove, A kao drugo - novac danas radi - sve........lijepa okrugla cifra je pravi nacin da bi se opravdala dobrovoljacka ulica od strane "najkompetentnijeg"....
Vidis li spisak Mupa RS o ubijenima??
to mačko :D

(al' opet mu nije jasno garant, bilo je 100 ubijenih :-) ...gdje sam ono vidio klip...na tube ja mislim. Frajer napis'o "genocid u Dobrovoljačkoj". Čudi me samo kako je Srbin bio na našoj strani u to vrijeme...i nije Jovo jedini :wink:

PS: ako ovo čita ona novinarka što se neki dan prosu kad je u prilog ubacila Backovićevo nabrajanje, nek' me zvrkne da joj nacrtam šta sam htio reći
Čitalac

#104 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Čitalac »

Alfons Kauders wrote:ko sto rekoh na prosloj stranici... dzaba pisete, uvijek ce biti onih koji su slijepi kraj ociju... gluhi kraj usiju... ili samo glupi jebes ga... :D
Pozdrav! Ne bih se složio s tobom, treba pisati i to stalno, baš kao što neki drugi stalno pišu kojekakve laži i dalje truju narod. Kako sam poslednjih dana, iz razumljivih razloga, pokušao da saznam više o dešavanjima od 2. i 3. maja 1992. godine, naišao sam, naravno, na niz nelogičnosti.
Videh ovde onu vest o ljudima koji su pokušali da pomognu kapetanu Marku Labudoviću pa izgubiše glave. E, sad da vidite kako se u Srbiji debelo laže gde god da se okreneš, da čoveku pamet stane!
Milutin Petrović u knjizi „Tajna Dobrovoljačke“ piše, između ostalog, sledeće: „Sarajevo je tog 2. maja gubilo dušu. Skenderija je bila gubilište za nevine vojnike i starešine. Dok je kapetan Marko Labudović izdisao na mukama, u njegovoj blizini bilo je na stotine Sarajlija, a niko se nije usudio da mu pomogne, da ga odveze u bolnicu“!!!
Ista knjiga, par stranica kasnije - pukovnik Ratko Katalina, tadašnji načelnik bezbednosti Druge armijske oblasti kaže: „ Istina je da je Labudović u akciji bio ranjen, mada niko tačno ne zna kako. Mecima je bio prikovan za most Gavrila Principa. Niko nije mogao da mu pomogne, jer je trebalo savladati brisan prostor. (Već je zaboravljeno da je samo par stranica ranije Sarajlijama zamereno što ne pomogoše čoveku!!!) Samo su ga radio-vezom molili da se ne ubije, to jest da se preda...Sećam se da nam je vodnik Aćimović preneo Labudovićeve posljednje reči – Neću im se živ predati...Prenesi Milutinu (Kukanjcu) da smo izginuli džabe...“
E sad, ima tu još jedna veoma interesantna stvar. Godinama već slušamo kako su na Skenderiji i u Dobrovoljačkoj (za RTS je to sve isto, snimci sa Skenderije se redovno koriste za Dobrovoljačku) izginuli „golobradi mladići na odsluženju vojnog roka“. Ispostavlja se da to nikako ne može biti tačno, barem kada se radi o ovima koji su izginuli na Skenderiji. Naime, pomenuti pukovnik Katalina kaže sledeće: „„Odluka da se najbolji vod specijalaca kojim je tada raspolagala JNA pošalje kao ispomoć bila je katastrofalna. To je Kukanjčeva greška, jer je izgleda mislio da su specijalci supermeni...Taj sastav se proslavio na ličkom ratištu. Predstavljao je noćnu moru za hrvatske specijalce“. Specijalna je i jedinica koja se pre ove Labudovićeve zaglavila na Skenderiji, a o njoj se u feljtonu „U paklu Sarajeva“ Svetozara Đonovića kaže: „Za akciju je određeno nešto između 20 i 25 vojnika. To nisu bili obični vojnici, već iskusni vojni policajci koji imaju stečena znanja u raznim bojevima, dobro obučeni i naoružani, na njihovom čelu nalazio se pukovnik Milan Šuput, jedan kršan i odlučan oficir“.
U svoj ovoj konfuziji kod Milutina Petrovića pojavljuje se i nešto što bi moglo biti ključ cele priče. On, naime piše sledeće: „Ova tragedija u ovdašnjoj javnosti još nije rasvetljena jer se vojska iz razumljivih razloga libi da kaže istinu...Detalje o pogibiji specijalaca najbolje zna vodnik Aćimović koji im je bio veza s Komandom. Razočaran u sve što je video otišao je na drugi kraj planete, u Australiju. Da zaboravi užas i sramotu“!
suncica24

#105 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by suncica24 »

zorann3 wrote:
veljaca wrote:

Stvarno se mnogo manipulise ( da ne kazem LAZE ) o broju poginulih 3. maja u Dobrovoljackoj.

Po meni jedan o kompetentnijih je ovaj Kukanjac ...

Sta vi ostali mislite o ovome ? Hvala ...
Zasto nije snimljen video , nego je na ekranu samo fotografija Kukanjca? Ima jako mnogo ljudi koji nevjerovatno dobro imitiraju tudje glasove, A kao drugo - novac danas radi - sve........lijepa okrugla cifra je pravi nacin da bi se opravdala dobrovoljacka ulica od strane "najkompetentnijeg"....
covjece... tebi da mladic dodje na vrata i potvrdi receno, bilo bi... ma jok, nijeee, ma kakvi...
:run:
Alfons Kauders

#106 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Alfons Kauders »

eyesburn wrote:

nema...

bila je cijela emisija, pa je chete skinule sa youtubea kad su skontali kakve su ovce ispali...

nema je ni u online arhivi rts-a :D

isto kao sto su skinuli i spiskove poginulih u dobrovoljackoj... :D
Joey Tribbiani

#107 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Joey Tribbiani »

Čitalac wrote:
Alfons Kauders wrote:ko sto rekoh na prosloj stranici... dzaba pisete, uvijek ce biti onih koji su slijepi kraj ociju... gluhi kraj usiju... ili samo glupi jebes ga... :D
Pozdrav! Ne bih se složio s tobom, treba pisati i to stalno, baš kao što neki drugi stalno pišu kojekakve laži i dalje truju narod. Kako sam poslednjih dana, iz razumljivih razloga, pokušao da saznam više o dešavanjima od 2. i 3. maja 1992. godine, naišao sam, naravno, na niz nelogičnosti.
Videh ovde onu vest o ljudima koji su pokušali da pomognu kapetanu Marku Labudoviću pa izgubiše glave. E, sad da vidite kako se u Srbiji debelo laže gde god da se okreneš, da čoveku pamet stane!
Milutin Petrović u knjizi „Tajna Dobrovoljačke“ piše, između ostalog, sledeće: „Sarajevo je tog 2. maja gubilo dušu. Skenderija je bila gubilište za nevine vojnike i starešine. Dok je kapetan Marko Labudović izdisao na mukama, u njegovoj blizini bilo je na stotine Sarajlija, a niko se nije usudio da mu pomogne, da ga odveze u bolnicu“!!!
Ista knjiga, par stranica kasnije - pukovnik Ratko Katalina, tadašnji načelnik bezbednosti Druge armijske oblasti kaže: „ Istina je da je Labudović u akciji bio ranjen, mada niko tačno ne zna kako. Mecima je bio prikovan za most Gavrila Principa. Niko nije mogao da mu pomogne, jer je trebalo savladati brisan prostor. (Već je zaboravljeno da je samo par stranica ranije Sarajlijama zamereno što ne pomogoše čoveku!!!) Samo su ga radio-vezom molili da se ne ubije, to jest da se preda...Sećam se da nam je vodnik Aćimović preneo Labudovićeve posljednje reči – Neću im se živ predati...Prenesi Milutinu (Kukanjcu) da smo izginuli džabe...“
E sad, ima tu još jedna veoma interesantna stvar. Godinama već slušamo kako su na Skenderiji i u Dobrovoljačkoj (za RTS je to sve isto, snimci sa Skenderije se redovno koriste za Dobrovoljačku) izginuli „golobradi mladići na odsluženju vojnog roka“. Ispostavlja se da to nikako ne može biti tačno, barem kada se radi o ovima koji su izginuli na Skenderiji. Naime, pomenuti pukovnik Katalina kaže sledeće: „„Odluka da se najbolji vod specijalaca kojim je tada raspolagala JNA pošalje kao ispomoć bila je katastrofalna. To je Kukanjčeva greška, jer je izgleda mislio da su specijalci supermeni...Taj sastav se proslavio na ličkom ratištu. Predstavljao je noćnu moru za hrvatske specijalce“. Specijalna je i jedinica koja se pre ove Labudovićeve zaglavila na Skenderiji, a o njoj se u feljtonu „U paklu Sarajeva“ Svetozara Đonovića kaže: „Za akciju je određeno nešto između 20 i 25 vojnika. To nisu bili obični vojnici, već iskusni vojni policajci koji imaju stečena znanja u raznim bojevima, dobro obučeni i naoružani, na njihovom čelu nalazio se pukovnik Milan Šuput, jedan kršan i odlučan oficir“.
U svoj ovoj konfuziji kod Milutina Petrovića pojavljuje se i nešto što bi moglo biti ključ cele priče. On, naime piše sledeće: „Ova tragedija u ovdašnjoj javnosti još nije rasvetljena jer se vojska iz razumljivih razloga libi da kaže istinu...Detalje o pogibiji specijalaca najbolje zna vodnik Aćimović koji im je bio veza s Komandom. Razočaran u sve što je video otišao je na drugi kraj planete, u Australiju. Da zaboravi užas i sramotu“!
ovo još nisam pročitao...a govori fakat dosta :thumbup:
Dupli_skalp

#108 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Dupli_skalp »

Alfons Kauders wrote:
eyesburn wrote:

nema...

bila je cijela emisija, pa je chete skinule sa youtubea kad su skontali kakve su ovce ispali...

nema je ni u online arhivi rts-a :D

isto kao sto su skinuli i spiskove poginulih u dobrovoljackoj... :D
eh šteta... baš bih volio pogledati cijelu emisiju...
Alfons Kauders

#109 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Alfons Kauders »

Čitalac wrote:
razumijem te, ali sam uvjeren da svako ko ima namjeru da se kvalitetno informise to moze uciniti za manje od pola sata, zahvaljujuci google-u :D

ja sam prosle godine iskopao taj pdf sa imenima, cinovima i datumima smrti nastradalih vojnika jna... dakle dokument mup-a rs, koji su nakon toga jednostavno obrisali... cak sada pricaju o "preko 100" nastradalih, mada su za vrijeme afere ganic navodili da su poginula 42 golobrada mladica...

ti specijalci nemaju nikakve veze sa dobrovoljackom, rijec je o potpuno odvojenom incidentu koji se odigrao dan ranije u drugom dijelu grada... o tome mozemo na nekoj zasebnoj temi da ne idemo u off topic

u dobrovoljackoj su poginula cetiri oficira (pukovnici i potpukovnici) i jedan vojnik na odsluzenju vojnog roka, iz bosne, cini mi se iz han pijeska... prosle godine kada je vlada rs organizovala obiljezavanje godisnjice dobrovoljacke, samo se ta jadna zena pojavila kao predstavnik porodica poginulih - niko iz porodica oficira nije dosao...

ono sto je najzalosnije u cijeloj prici je da niko u rs i srbiji ne postavlja kljucno pitanje - zasto je drzavljanin bih sluzio vojni rok u jna u maju 1992? dakle nakon priznanja bih i nakon sto je formirana nova jugoslavija... da su dijete poslali kuci mjesec ranije, vjerovatno bi jos bio ziv... a za to nisu krivi ni ganic, ni divjak, ni sarajlije...
Alfons Kauders

#110 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Alfons Kauders »

eyesburn wrote:eh šteta... baš bih volio pogledati cijelu emisiju...
http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/% ... D0%BA.html

ipak se da iskopati... a snimio sam kopiju, cisto ako opet nestane kao i oni spiskovi... :D
Čitalac

#111 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Čitalac »

Alfons Kauders wrote:
Čitalac wrote:
razumijem te, ali sam uvjeren da svako ko ima namjeru da se kvalitetno informise to moze uciniti za manje od pola sata, zahvaljujuci google-u :D

ja sam prosle godine iskopao taj pdf sa imenima, cinovima i datumima smrti nastradalih vojnika jna... dakle dokument mup-a rs, koji su nakon toga jednostavno obrisali... cak sada pricaju o "preko 100" nastradalih, mada su za vrijeme afere ganic navodili da su poginula 42 golobrada mladica...

ti specijalci nemaju nikakve veze sa dobrovoljackom, rijec je o potpuno odvojenom incidentu koji se odigrao dan ranije u drugom dijelu grada... o tome mozemo na nekoj zasebnoj temi da ne idemo u off topic

u dobrovoljackoj su poginula cetiri oficira (pukovnici i potpukovnici) i jedan vojnik na odsluzenju vojnog roka, iz bosne, cini mi se iz han pijeska... prosle godine kada je vlada rs organizovala obiljezavanje godisnjice dobrovoljacke, samo se ta jadna zena pojavila kao predstavnik porodica poginulih - niko iz porodica oficira nije dosao...

ono sto je najzalosnije u cijeloj prici je da niko u rs i srbiji ne postavlja kljucno pitanje - zasto je drzavljanin bih sluzio vojni rok u jna u maju 1992? dakle nakon priznanja bih i nakon sto je formirana nova jugoslavija... da su dijete poslali kuci mjesec ranije, vjerovatno bi jos bio ziv... a za to nisu krivi ni ganic, ni divjak, ni sarajlije...

Potpuno se slažem s tobom. O ovim specijalcima sam pisao samo zato što se kod nas uporno i uporno to sve predstavlja kao jedan događaj, iako se zapravo radi o dve potpuno različite priče. Ma, narod lenj, neće niko da utroši ni 10 minuta da sazna nešto. Lakše im je da se zalete i pljunu kako TV kaže...
MoodSwingeR

#112 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by MoodSwingeR »

2. maja 1992. je pokusan klasicni desant na Sarajevo uz intenzivnu, nediskriminativnu artiljerijsku podrsku i ucesce elitnih jedinica dijelova tadasnje JNA u raspadu, dijelova koji su bili odani Milosevicu i 'srpskoj stvari'. Taj desant je ukljucivao zarobljavanje Predsjedavajuceg Predsjednistva A. Izetbegovica, zauzimanje kljucne infrastrukture u gradu (prvenstveno administrativne institucije) i zauzimanje pojedinih dijelova grada, sa ciljem njegovog presijecanja na pola i kasnijeg dokusirivanja dio po dio.

Ovaj pokusaj desanta je zavrsio neslavno, pogibijom, ranjavanjem i zarobljavanjem vecine specijalaca koji su ubaceni u centar grada. A. Izetbegovic je, medjutim, uzet za taoca, a srpske snage su 2. maja uspjele zauzeti i dio sarajevskog naselja Grbavica. Da ne bi moralo odgovarati za svoj katastrofalan potez nacinjen 2. maja, rukovodstvo srbijanskih vojnih snaga je isti pokusalo prvo zataskati, a poslije je nacinjena revizija spajanja katastrofalnog vojnickog poraza od 2. maja sa incidentom od 3. maja, kada je, pri navrat-nanos dogovorenom povlacenju, doslo do razmjene vatre u tadasnjoj Dobrovoljackoj, gdje je, po Kukanjcevom svjedocenju, stradali 5 vojnih lica i jedna civilna osoba.
junkers

#113 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by junkers »

eyesburn wrote:

:thumbup: je.a je ko malog majmuna
karanana

#114 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by karanana »

meni nije jasno, ako su oni zaista mislili zauzeti predsjednistvo, debolokirati i drzati dom jna pod svojom kontrolom i na taj nacin zauzeti i grad, zasto su krenuli sa tih 60-100 vojnika? zato ne mogu da kupim tezu da su oni 2. maja krenuli u osvajanje sarajeva sa 2 picgauera i 2 transportera.

da je iz lukavice krenulo 10 tenkova a bilo ih je mozda i 50, e tad bi mogli govoriti o desantu i pokusaju zauzimanja, a ovako meni stvarno nije jasno sta su htjeli.

pa i da je ovih 50 vojnika/specijalaca i doslo do zgrade predsjednistva i da su usli u nju i zauzeli je onoliku, sta bi dalje?
junkers

#115 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by junkers »

karanana wrote:meni nije jasno, ako su oni zaista mislili zauzeti predsjednistvo, debolokirati i drzati dom jna pod svojom kontrolom i na taj nacin zauzeti i grad, zasto su krenuli sa tih 60-100 vojnika? zato ne mogu da kupim tezu da su oni 2. maja krenuli u osvajanje sarajeva sa 2 picgauera i 2 transportera.

da je iz lukavice krenulo 10 tenkova a bilo ih je mozda i 50, e tad bi mogli govoriti o desantu i pokusaju zauzimanja, a ovako meni stvarno nije jasno sta su htjeli.

pa i da je ovih 50 vojnika/specijalaca i doslo do zgrade predsjednistva i da su usli u nju i zauzeli je onoliku, sta bi dalje?
vjerovatno su računali i na petu kolonu,komandu na bistriku,maršalka,grbavica,a ovo je objekat od značaja,predsjedništvo jbg.
Hemel

#116 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Hemel »

Čitalac wrote:
Potpuno se slažem s tobom. O ovim specijalcima sam pisao samo zato što se kod nas uporno i uporno to sve predstavlja kao jedan događaj, iako se zapravo radi o dve potpuno različite priče. Ma, narod lenj, neće niko da utroši ni 10 minuta da sazna nešto. Lakše im je da se zalete i pljunu kako TV kaže...
ne radi se tu o lenjosti. onaj ko zeli da zna istinu, on ce je i saznati (bit ce uporan) a onaj ko ne zeli ili mu istina ne odgovara, uvijek ce izmisljati lazi, uvijek ce citirati lazi, uvijek ce mu uhu odgovarati lazni podaci, lazne cifre.

svi znamo kome ne odgovara istina o agresiji i ratu ali nam nije jasno zasto truju i buduce generacije.
oni ce to raditi bez obzira koliko im neko prostirao cinjenice i dokaze.
stochar

#117 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by stochar »

karanana wrote:meni nije jasno, ako su oni zaista mislili zauzeti predsjednistvo, debolokirati i drzati dom jna pod svojom kontrolom i na taj nacin zauzeti i grad, zasto su krenuli sa tih 60-100 vojnika? zato ne mogu da kupim tezu da su oni 2. maja krenuli u osvajanje sarajeva sa 2 picgauera i 2 transportera.

to se zove drzavni udar. specijalci bi likvidirali clanove ratnog predsjednistva, slican udart je bio spreman na RTV dom, i da je sve uspjelo navecer u 19:30 bi ti se obratio Risto Djogo i kazao kako su "slomljene separatisticke tezhnje" te kako je BiH "ponovno" pod kontrolom. šah-mat. ali jbg., malo su se zajebunili.

helem, nakon onog spiska, jasnih dokaza koje je predocio Čitalac (i to iz knjiga koje su pisali upravo oni koji su ucestvovali u napadu), nema se sta dalje pricati, jasno k'o dan.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#118 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by pape »

zorann3 wrote:
@zoranne, .... bio je i video i tv prilog ovog intervjua sa Kukijem, ... ali, .... ako pazljivo slusas sta on ovdje govori, bit ce ti jasno zasto tog snimka nikada nije bilo na RTRS-u i RTS-u.
Posto vjerujes samo video prilozima, ... evo ti jedan prilog iz ratnog Sarajeva, a da znas da se cijela ova zajebancija sa vasim oficirom odigravalo pred mojim ocima. Volio bih da na miru pogledash snimak i malo razmislish o svemu. O nama kao "krvolocima", a .... onako usput, ako stignesh ......... o propagandi iz Miloseviceve, Djogine i KOS-ove kuhinje.

NAPOMENA: U naslovu video priloga je greska. Ovo nema nikakve veze sa Dobrovoljackom. Ovo je prilog o evakuaciji JNA trupa iz kasarne "Marsal Tito".

Uzivajte, .... Bog vam pomogo, .... :roll:

ROTOR 9

#119 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by ROTOR 9 »

A gdje si ti bio :D
Kako bolan ne znas.. sve je bilo planski zacrtano.. i zasnovano na obavjestajnim podacima.. ( 5 kolona ili krtice )
racunali su da male snage cuvaju predsjednistvo.. a zaboravljas da ONAJ IZDAJNIK fikret abdic je bio sa ekipom u televiziji..sa svojom ekipom ( kontali prevrat u sat vremena) .,zajebali ga Viki i momci.. :D
skenderija., u tom sanitetskom vozilu su bili specijalci.. ( podsjecam) mjesec april i to tog 2 maja., vozila hitne pomoci (creveni kriz)od strane jna (cetnika) su koristena za komunikaciju izmedju svojih kasarni.. Posto su granatirali sarajevo svaki dan jna (cetnici) su situaciju itekako koristili.. Sarajlije su bile zbunjene sta se desava., (tada se vjerovalo jos uvijek JNA.,pogotovo zbog neinformiranosti i uticaja medija koji i dan danas predstvaljaju suprotno od istine) ., i molim one starije pogotovo da napisu., kako nije sva cetnicka JNA vojska iz Sarajeva izasla 2 maja.,vec znatno kasnije skoro kraj juna i pocetak jula.. 1992 ., (podsjecam) samo detalj iz kasarne Viktor Bubanj.,na Otoci., 08.06.1992 u toku.. Bitke za brdo Zuc., vojska JNA je gadjal a vbr-om (12 komada) u nekoliko puta.. osim toga., iz te kasarne., je maljutkama i minobacacima., gadjana RTV Sarajevo..
( bio sam u Sarajevu za vrijeme opsade.,bio i ostao i opet bi.. da zatreba.. ) :bih:
Čitalac

#121 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Čitalac »

Samo da dodam još nešto iz knjige "Tajna dobrovoljačke", konfuzno kao i sve ostalo, ali i to dosta govori.
Naime, kad je cela ta akcija propala, onda je JNA valjda pokušala da smisli neko opravdanje. Pa se tako kaže da je 2. maja 1992. oko 12 časova Kukanjac obavešten da je napadnut Dom JNA i da ima poginulih i ranjenih.
Kukanjac u listu Vojska od 28. maja 1992. piše sledeće: "Odmah sam naredio da jedna manja jedinica iz Komande oblasti krene ka Domu, da ga deblokira i izvuče ranjene i poginule".
Kako je ta prva jedinica napadnuta i razbijena, Kukanjac potom šalje još tri jedinice - prvu sa Grbavice, drugu iz pravca Vojne bolnice i treću iz kasarne Viktor Bubanj.
Međutim, sad dolazimo do obrta. Autor knjige odjednom konstatuje da su svi poslati specijalci "izginuli bez preke potrebe". Zašto - saznajemo odmah potom - "Iz Doma JNA nije se, naime, moglo ništa znatno izvući. Sem persijskih tepiha i umetničkih slika tamo ništa više nije bilo vredno".
Dakle, sad odjednom nema nikakvih ranjenih i ubijenih vojnika koje treba izvući, već se radi o persijskim tepisima i slikama! Nešto tu, očigledno, ne štima...
elSaik

#122 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by elSaik »

Da ja vas nešto pitam, ovi novinari, fotoreporteri, sa TVSA, Srbi, sudeći po imenima, jesu li ostali raditi za TVSA i tokom rata ili su napustili grad? Vidim sad na ovom videu piše Miroslav Margetić. Sinoć gledah neki drugi video, ime novinara Mladen Vasiljević.
Alfons Kauders

#123 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Alfons Kauders »

naravno da se nije radilo o klasicnom vojnom napadu, vec o kockarskom potezu nekih krugova jna...

bilo je dovoljno obezglaviti drzavu, zauzeti predsjednistvo, prebaciti se do parlamenta, razjebati komunikacije i poklopiti televiziju... vjerovatno bi se onda na tv-u pojavio abdic ili neko deseti, a u stanju opste konfuzije jna bi se po oprobanom receptu ubacila na sve strateske lokacije nedugo kasnije...

opsti napad nije dolazio u obzir iz politickih razloga... jedina nada je bila da se stvori privid haosa i inscenira neka vrsta drzavnog udara, bez ukljucivanja glavnine snaga jna u borbu...

grad nije problem zauzeti ni sa deset vojnika, ako ima budala koji ce ga predati i ako je situacija sjebana do te mjere da je nemoguce organizovati otpor...

npr... beograd je 1941 zauzela izvidnica ss-a na motorima... usli u grad i provozali se do centra, dok su ih ljudi samo zbunjeno gledali... nasli gradonacelnika koji je predao grad i rijesen problem... sedam ljudi bez ispaljenog metka zauzelo je glavni grad jugoslavije...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#124 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Pera Trta »

Alfons Kauders wrote:naravno da se nije radilo o klasicnom vojnom napadu, vec o kockarskom potezu nekih krugova jna...

bilo je dovoljno obezglaviti drzavu, zauzeti predsjednistvo, prebaciti se do parlamenta, razjebati komunikacije i poklopiti televiziju... vjerovatno bi se onda na tv-u pojavio abdic ili neko deseti, a u stanju opste konfuzije jna bi se po oprobanom receptu ubacila na sve strateske lokacije nedugo kasnije...

opsti napad nije dolazio u obzir iz politickih razloga... jedina nada je bila da se stvori privid haosa i inscenira neka vrsta drzavnog udara, bez ukljucivanja glavnine snaga jna u borbu...

grad nije problem zauzeti ni sa deset vojnika, ako ima budala koji ce ga predati i ako je situacija sjebana do te mjere da je nemoguce organizovati otpor...

npr... beograd je 1941 zauzela izvidnica ss-a na motorima... usli u grad i provozali se do centra, dok su ih ljudi samo zbunjeno gledali... nasli gradonacelnika koji je predao grad i rijesen problem... sedam ljudi bez ispaljenog metka zauzelo je glavni grad jugoslavije...
Dobar primjer Beograda.
Još bolji, Njemačka je okupirala Austriju 1938 za jednu noć praktično (za koji dan će biti ravno 73 dodine) bez metka, zahvaljujući državnom udaru izvršenom prethodnog dana putem telefonskih prijetnji i spletki iz Njemačke i grupe unutrašnjih kvislinga i ubačenih nacističkih agenata.
Doda37

#125 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Doda37 »

elSaik wrote:Da ja vas nešto pitam, ovi novinari, fotoreporteri, sa TVSA, Srbi, sudeći po imenima, jesu li ostali raditi za TVSA i tokom rata ili su napustili grad? Vidim sad na ovom videu piše Miroslav Margetić. Sinoć gledah neki drugi video, ime novinara Mladen Vasiljević.
Hrvat HTV
Post Reply