Najpopularnija imena u BIH?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 08/06/2015 08:25, edited 2 times in total.
convict

#102 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by convict »

Ima ona skijašica Ana-Liza :)

A što se tiče ove priče muslimanska-nemuslimanska imena, kod nas se to generalno pogrešno tumači i pod muslimanskim se podrazumijevaju imena arapskog, turskog, perzijskog porijekla, što je totalno pogrešno. Ako ime ima lijepo značenje, može biti na bilo kojem jeziku i ništa manje muslimansko nego neko arapsko ime.

Tako je npr. uobičajeno da libanski ili sirijski katolici ili egipatski kopti daju djetetu ime Hasan, ne zato što je to muslimansko ime nego zato što na njihovom jeziku Hasan znači lijep, ako se ne varam.
Bloo
Globalna šefica

#103 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by Bloo »

convict wrote:Ima ona skijašica Ana-Liza :)

A što se tiče ove priče muslimanska-nemuslimanska imena, kod nas se to generalno pogrešno tumači i pod muslimanskim se podrazumijevaju imena arapskog, turskog, perzijskog porijekla, što je totalno pogrešno. Ako ime ima lijepo značenje, može biti na bilo kojem jeziku i ništa manje muslimansko nego neko arapsko ime.

Tako je npr. uobičajeno da libanski ili sirijski katolici ili egipatski kopti daju djetetu ime Hasan, ne zato što je to muslimansko ime nego zato što na njihovom jeziku Hasan znači lijep, ako se ne varam.

precisely

npr. znam dvije zene muslimanke po vjeroispovjesti koje se zovu Slobodanka i Jadranka :D rodene poslije onog rata, pa zato i imena
Juni

#104 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by Juni »

Zoya wrote:Zar Arslan nije lav? :-)

I mene zanima koja su sad "popularna imena" :-) Meni su draga ona starinska tipa Dzemal, Sulejman<3 :D , Ibrahim, Isa ili Isak, a ne volim ona Enis, Denis, Dzenis,Anis, Amar i sl.
:thumbup:
i uopste ne razumijem potrebu ljudi da ime bude unikatno. Normalna, tradicionalna imena, nije bitno koje vjere, nikad se ne "ofucaju" koliko god da su popularna npr. Azra, Lejla, Marija, Ana ili Emin, Emir, Adnan, Luka, Marko i sl.
theTruePath

#105 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by theTruePath »

Sad su popularna nova arapska imena koja prije nisu bila cesta ili poznata na nasim prostorima

Merjem
Iman
Hanan
Farah
Faris
Nidal
theTruePath

#106 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by theTruePath »

nineinchnails wrote:U novije vrijeme (zadnjih 10-15 godina) najpopularnija imena medju bosancima islamske vjeroispovijesti su hebrejska odnosno jevrejska imena (Hana, Hena, Sena, Dora, Lana, Sara). U nedostatku jevreja, sami ih stvaramo, reklo bi se.
Tako npr. bosanci pravoslavne vjeroispovjesti odnosno srbi s lijeve strane Drine, a u nedostatku muslimana iz komsiluka, daju svojim domacim zivotinjama tzv muslimanska imena. Ako se ugledaju na one prve, pocece svojoj djeci davati tzv muslimanska imena za nekih 50-tak godina.

Jedan od mojih predaka se zvao Vuk i zamislite, bio je "musliman". Tobe jarabi, tobe stakvirulah, uz inat fasisticki obojenim mladim muslimanima.
Muslimanska imena ne postoje, a Allah dz. je rekao da djeci treba davati "lijepa" imena jer ce ih nositi citav zivot i snjima preseliti u dzennet.

ih.ode ovo u referat.....haj' dosta od mene

Nek' se zove Dalibor! ("Partizanska eskadrila") ;-)

Znaci postoje jevrejska a ne postoje muslimanska? e ne moze

a Hana je i arapsko ime,a nase nene su ga isto nosale i prije,Sarah je zena poslanika Ibrahima a.s-postoji u Kuranu
ako nista imena su i muslimanska i jevrejska

Sara je najpopularnije ime u Iranu,maroku i mnogim arapskim zemljama,,,zapravu uz aminu,fatimu i merjem sara je najpopularnije zensko ime u islamskom svijetu,,i hana je tu negdje
nellington

#107 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by nellington »

theTruePath wrote:

Zašto ne može? Jevreji su narod, ne samo religijska odrednica.
kurty

#108 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by kurty »

ladyblue18 wrote:Joj sto ja ne mogu ovih novotarija da u imena ubacuju po dva slova, pa da se izmisljaju bukvalno neka imena, pa davanje dva imena djeci, pa eto samo da njegovo dijete ima neko ekskluzivno ime.
O zivote. :-)
Meni je profesorica na faxu rekla da mi ime nije pravo...
Ja sam Ajdin, a u nje sin je Aydin...

A svako ime je lijepo... poesebno ako poznajete neku osobu koja se tako zove a dobra je dusa...
Imena poput Mak, Din, Jaan...lijepa jesu, ali kako to tijete sutra zvati onda... :D :D
theTruePath

#109 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by theTruePath »

nellington wrote:
theTruePath wrote:

i Muslimani su narod,bar u Bosni :lol: :D
nellington

#110 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by nellington »

theTruePath wrote:
nellington wrote:
theTruePath wrote:

i Muslimani su narod,bar u Bosni :lol: :D
Eto - onda postoje i muslimanska imena, gdje je pridjev muslimanski izveden iz nacionalne odrednice Musliman :)
kurty

#111 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by kurty »

Ja vidjeh post od @lady i napisah nesto... prelistam temu kad vidim da je tema ismijavanje nekih muslimanskih imena i svadjanje koje je cije ime... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
luna09

#112 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by luna09 »

U prošlom vijeku :lol: :lol: ja govorila da mi se sviđa ime Harun i svi mi se smijali a sad Haruna na svakom koraku.Bilo je dvojbe između dugog imena pa će poslije imati nadimak ili kratkog imena.Pobjedila su duga a birana su tako što sam kontala da djeca nose imena meni dragih ljudi a da mi nisu rod. :-) :-) :roll: i to je posao :dance:
bijela

#113 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by bijela »

kao što rekoh nekoliko puta - sva moja djeca će se zvati HATIDŽA,
i odmilja ćemo ih zvati TIDŽA :D
bijela

#114 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by bijela »

sanabe wrote:
bijela wrote:kao što rekoh nekoliko puta - sva moja djeca će se zvati HATIDŽA,
i odmilja ćemo ih zvati TIDŽA :D

kako sva djeca ? :shock: :lol: :lol: :lol: :lol:
pa ne znam, mnogo mi se bre sviđa :D
BJB

#115 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by BJB »

Pa mozes ih razlikovati po prezimenima. :D
Od ovih imena iz sapunjara/sapunica meni se narocito svidjaju MElek (lijepo znacenje a i nekako lijepo odzvanja) i Mert od muskih(zbog Merta iz Binbir Gece)...
Al' zamisli covjek da djetetu Melek a ono ispadne ters, pravi djavo.. :mrgreen:
zonbirile

#116 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by zonbirile »

theTruePath wrote:
nineinchnails wrote:U novije vrijeme (zadnjih 10-15 godina) najpopularnija imena medju bosancima islamske vjeroispovijesti su hebrejska odnosno jevrejska imena (Hana, Hena, Sena, Dora, Lana, Sara). U nedostatku jevreja, sami ih stvaramo, reklo bi se.
Tako npr. bosanci pravoslavne vjeroispovjesti odnosno srbi s lijeve strane Drine, a u nedostatku muslimana iz komsiluka, daju svojim domacim zivotinjama tzv muslimanska imena. Ako se ugledaju na one prve, pocece svojoj djeci davati tzv muslimanska imena za nekih 50-tak godina.

Jedan od mojih predaka se zvao Vuk i zamislite, bio je "musliman". Tobe jarabi, tobe stakvirulah, uz inat fasisticki obojenim mladim muslimanima.
Muslimanska imena ne postoje, a Allah dz. je rekao da djeci treba davati "lijepa" imena jer ce ih nositi citav zivot i snjima preseliti u dzennet.

ih.ode ovo u referat.....haj' dosta od mene

Nek' se zove Dalibor! ("Partizanska eskadrila") ;-)

a Hana je i arapsko ime,a nase nene su ga isto nosale i prije,Sarah je zena poslanika Ibrahima a.s-postoji u Kuranu
ako nista imena su i muslimanska i jevrejska

Sara je najpopularnije ime u Iranu,maroku i mnogim arapskim zemljama,,,zapravu uz aminu,fatimu i merjem sara je najpopularnije zensko ime u islamskom svijetu,,i hana je tu negdje
----------------------------------------------
stalno fulaš iz teme u temu.Imena ne mogu biti muslimanska,ali mogu biti jevrejska.Kao što nema imena iz judaizma,ali ima arapskih,turskih.Moraš učiti,učiti i samo učiti.
Vjerujte mi!

#117 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by Vjerujte mi! »

Fatmir.
zonbirile

#118 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by zonbirile »

sanabe wrote:
zonbirile wrote: stalno fulaš iz teme u temu.Imena ne mogu biti muslimanska,ali mogu biti jevrejska.Kao što nema imena iz judaizma,ali ima arapskih,turskih.Moraš učiti,učiti i samo učiti.
Muslimani su južnoslovenski narod, priznat kao takav 1971. godine u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. U okviru SFRJ, Muslimani su pretežno živeli u SR Bosni i Hercegovini, u kojoj su bili najbrojniji narod (prema popisu iz 1991. bilo ih je oko 1.905.000 ili 44% SR BiH). U vreme postojanja SFRJ Muslimani su govorili srpskohrvatskim jezikom, a pre priznanja njihove narodnosti 1971. godine su se po nacionalnosti izjašnjavali kao pripadnici nekih od drugih naroda SFRJ (Srbi, Hrvati itd.) ili kao Jugosloveni, a „muslimani“ je bila samo odrednica verske pripadnosti.
Posle osamostaljenja Bosne i Hercegovine (1992 godine), većina Muslimana je prihvatila za sebe novo nacionalno ime — Bošnjaci. Međutim, sudeći prema novijim popisima stanovništva, jedan deo Muslimana je zadržao svoje staro nacionalno ime. Prema poslednjem popisu stanovništva Srbije (2002), u Srbiji je bilo 136.087 Bošnjaka i 19.503 Muslimana (u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini bilo je 3.634 Muslimana i samo 417 Bošnjaka). Prema popisu stanovništva Crne Gore iz 2003. godine, u Crnoj Gori je bilo 63.272 Bošnjaka i 28.714 Muslimana. Na popisu stanovništva u Republici Makedoniji iz 1994 godine, bilo je 15.315 Muslimana i 7.244 Bošnjaka.
znaci, do sad smo ih zvali, svi mi :roll: :-) , muslimanska imena, od sad - jok, zvacemo ih..kako ono...ne skontah? :?
---------------------------------------------------
možda jest cjepidlačenje,ali ne mogu biti muslimanska,mogu Bošnjačka,kao što Marko nije katoličko ni pravoslavno,nego Srpsko,Hrvatsko,odnosno bosanskog Srbina/hrvata.Poenta moga posta je da se ne veže ime uz vjeru već uz naciju,pa tako imaš u Egiptu kriščana Hasana,kao i Muhameda kršćanina u Siriji.Trebaš shvatiti da su ljudi imali vlastita imena i prije pojave monoteizma,pa bi to bilo objašnjenje za Hasana i Muhameda.
bijela

#119 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by bijela »

@zonbirile piše kao da jedan "narod" (i njegovi običaji, konkretno imena) može živjeti u epruveti, nedotaknut svojim religijsko-kulturno-historijskim identitetom.
islam nije samo vjera, a čini mi se da ga ovom pričom "ne postoje muslimanska imena" svodite samo na to. islam je i civilizacija i kultura i sistem života toliko naroda i pojedinaca.
zonbirile

#120 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by zonbirile »

sanabe wrote:mogu biti muslimanska, oduvjek su mogla , eto ti ih zovi bosnjacka, znace svi da u stvari mislis na muslimanska :D

uostalom, pricamo o BiH, ne o Siriji, Egiptu, njima njihovi obicaji, nama nasi, jelte :D
-------------------------------------
pa ima i Bošnjaka koji nisu muslimani,a zovu se npr.Hasan.
zonbirile

#121 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by zonbirile »

bijela wrote:@zonbirile piše kao da jedan "narod" (i njegovi običaji, konkretno imena) može živjeti u epruveti, nedotaknut svojim religijsko-kulturno-historijskim identitetom.
islam nije samo vjera, a čini mi se da ga ovom pričom "ne postoje muslimanska imena" svodite samo na to. islam je i civilizacija i kultura i sistem života toliko naroda i pojedinaca.
--------------------------------------------------
stoji i to,ali i do Objave ljudi su imali imena,nisu bili 1,23,342.Sve integralno može,ali samo i isključivo muslimanska imena,jok.Koja su onda krščanska?
Armin92

#122 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by Armin92 »

Ja sam sebi probro za djecicu xD :D :D :D :D Leon i Iva :D
BiH-x

#123 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by BiH-x »

^^I ja. Isak i Lejla :)
Frooteky

#124 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by Frooteky »

Static-X wrote:a Derim :D u komsinog sina inace sandzaklije
sega ba djeca ga zvala Derimeee :lol:

Zamisli kad ga kakva ženska zovne :-D :D

Muška: Fahrudin, Sulejman, Bakir, Zlatko, Milorad, Dragan

Ženska: Borjana, Dušanka, Arzija i tako to :mrgreen:
Margita81

#125 Re: Najpopularnija imena u BIH?

Post by Margita81 »

zensko: Hanah :) (inace ime jeste jevrejsko a sve ostale varijante su samo izvedene iz ovog imena pa tako imamo: Hana, Ana, Hanan itd)
musko: Isak mi nije lose
Post Reply