Znači, pored vlasnika ipak je obavezan 1 zaposlen tj direktor?HelaS wrote: ↑07/06/2024 20:35Zašto je zanimljiva tema? Jednostavno je, direktor može sam obavljati poslove iz menadžerske pozicije, u firmama sa manjim obimom posla i prometa. Radnici, ako ih treba, mogu biti na određeno vrijeme. Bitno je da firma uredno posluje, u smislu poreza i obaveza dobavljačima.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑06/04/2024 12:06Ako su dali mogucnost vjerovatno da moze. Interesantna tema, svakako.Prpa.ba wrote: ↑01/04/2024 01:40 Nakon 4 godine da dignem temu iz mrtvih. Ova uredba koju spominjete prestala je da vazi 2021, pretpostavljam da sada moze doo bez zaposlenih?
https://www.pufbih.ba/v1/public/upload/ ... uredbe.pdf
Imal ko sta konkretno, znal' ko ? Znaci imas zakonsku mogucnost da budes direktor van radnog odnosa u doo i ukinuta je odredba o mininalnom broju zaposlenika.
Zanimljiva tema.....
minimalni broj uposlenika d.o.o.
Moderator: anex
-
luxferre
#101 Re: minimalni broj uposlenika d.o.o.
- cvrčak_na_hedonizmu
#102 Re: minimalni broj uposlenika d.o.o.
Zanimljiva je tema jer to nisi mogao biti prije nekoliko godina. Sada moze sto podrzavam, posten pocetak bez obaveze troskova doprinosa i plate za direktora koji nisu mali kada uzmes godisnji nivo.HelaS wrote: ↑07/06/2024 20:35Zašto je zanimljiva tema? Jednostavno je, direktor može sam obavljati poslove iz menadžerske pozicije, u firmama sa manjim obimom posla i prometa. Radnici, ako ih treba, mogu biti na određeno vrijeme. Bitno je da firma uredno posluje, u smislu poreza i obaveza dobavljačima.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑06/04/2024 12:06Ako su dali mogucnost vjerovatno da moze. Interesantna tema, svakako.Prpa.ba wrote: ↑01/04/2024 01:40 Nakon 4 godine da dignem temu iz mrtvih. Ova uredba koju spominjete prestala je da vazi 2021, pretpostavljam da sada moze doo bez zaposlenih?
https://www.pufbih.ba/v1/public/upload/ ... uredbe.pdf
Imal ko sta konkretno, znal' ko ? Znaci imas zakonsku mogucnost da budes direktor van radnog odnosa u doo i ukinuta je odredba o mininalnom broju zaposlenika.
Zanimljiva tema.....
- cvrčak_na_hedonizmu
#103 Re: minimalni broj uposlenika d.o.o.
Mozes ici na menadzerski ugovor gdje fakticki nisi zaposlen u firmi, a direktor si firme + stedis u odnosu na doprinose koje bi placao da je taj neko zaposlen u firmi. 20-ak% u odnosu na skoro 70%.luxferre wrote: ↑07/06/2024 23:45Znači, pored vlasnika ipak je obavezan 1 zaposlen tj direktor?HelaS wrote: ↑07/06/2024 20:35Zašto je zanimljiva tema? Jednostavno je, direktor može sam obavljati poslove iz menadžerske pozicije, u firmama sa manjim obimom posla i prometa. Radnici, ako ih treba, mogu biti na određeno vrijeme. Bitno je da firma uredno posluje, u smislu poreza i obaveza dobavljačima.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑06/04/2024 12:06
Ako su dali mogucnost vjerovatno da moze. Interesantna tema, svakako.
Zanimljiva tema.....
Shodno gore navedenom nemas zdravstveno i penziono sto je i logicno.
-
luxferre
#104 Re: minimalni broj uposlenika d.o.o.
To bi mi odgovaralo jer sam već u radnom odnosu. Dali pored toga imam duznost isplacivati neku naknadu "direktoru" tj sebi?cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑08/06/2024 01:59Mozes ici na menadzerski ugovor gdje fakticki nisi zaposlen u firmi, a direktor si firme + stedis u odnosu na doprinose koje bi placao da je taj neko zaposlen u firmi. 20-ak% u odnosu na skoro 70%.luxferre wrote: ↑07/06/2024 23:45Znači, pored vlasnika ipak je obavezan 1 zaposlen tj direktor?HelaS wrote: ↑07/06/2024 20:35
Zašto je zanimljiva tema? Jednostavno je, direktor može sam obavljati poslove iz menadžerske pozicije, u firmama sa manjim obimom posla i prometa. Radnici, ako ih treba, mogu biti na određeno vrijeme. Bitno je da firma uredno posluje, u smislu poreza i obaveza dobavljačima.
Tek počinjem, nisam baš siguran u promet na početku
- cvrčak_na_hedonizmu
#105 Re: minimalni broj uposlenika d.o.o.
Nemas, mozes ici na menadzerski ugovor bez naknade. Opet, s druge strane imas inspekcije, znas nas i da ambalaza rotira. Zakonski mozes, a onda dodje inspekcija i rebne ti kaznu jer izbjegavas da placas doprinose ili da za taj tvoj planirani posao ne mozes imati menadzerski ugovorluxferre wrote: ↑08/06/2024 19:45To bi mi odgovaralo jer sam već u radnom odnosu. Dali pored toga imam duznost isplacivati neku naknadu "direktoru" tj sebi?cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑08/06/2024 01:59Mozes ici na menadzerski ugovor gdje fakticki nisi zaposlen u firmi, a direktor si firme + stedis u odnosu na doprinose koje bi placao da je taj neko zaposlen u firmi. 20-ak% u odnosu na skoro 70%.
Tek počinjem, nisam baš siguran u promet na početku
Nadji dobro racunovodstvo i konsultuj se. Sve sto sam ti napisao je tacno i sa iskustvom posla zadnjih 20-ak godina. I nemoj da te ogule. Ne reklamiram sebe, nisam racunovodja, gluho bilo. Bas dosadan posao
Al bez obzira na sve sam moras provjeriti ono sta hoces, sta mozes, sta je moguce i jel realno, a sta nije.
-
luxferre
#106 Re: minimalni broj uposlenika d.o.o.
Hvalacvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑09/06/2024 01:51Nemas, mozes ici na menadzerski ugovor bez naknade. Opet, s druge strane imas inspekcije, znas nas i da ambalaza rotira. Zakonski mozes, a onda dodje inspekcija i rebne ti kaznu jer izbjegavas da placas doprinose ili da za taj tvoj planirani posao ne mozes imati menadzerski ugovorluxferre wrote: ↑08/06/2024 19:45To bi mi odgovaralo jer sam već u radnom odnosu. Dali pored toga imam duznost isplacivati neku naknadu "direktoru" tj sebi?cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑08/06/2024 01:59
Mozes ici na menadzerski ugovor gdje fakticki nisi zaposlen u firmi, a direktor si firme + stedis u odnosu na doprinose koje bi placao da je taj neko zaposlen u firmi. 20-ak% u odnosu na skoro 70%.
Tek počinjem, nisam baš siguran u promet na početkuNe znam koji je posao u pitanju, ne mozes sve odbraniti menadzerskim ugovorom. Kod nas inspekcije ne dolaze da kontrolisu da li radis kako treba i da ti koriguju, nemamjerne greske, nego da te kazne, jer fali para. Vazda je tako, al vazda.
Nadji dobro racunovodstvo i konsultuj se. Sve sto sam ti napisao je tacno i sa iskustvom posla zadnjih 20-ak godina. I nemoj da te ogule. Ne reklamiram sebe, nisam racunovodja, gluho bilo. Bas dosadan posaoAl ti mogu preporuciti jedno korektno.
Al bez obzira na sve sam moras provjeriti ono sta hoces, sta mozes, sta je moguce i jel realno, a sta nije.
Malo me buni kako cu sebi isplacivati plaću kada nemam prometa? Dali je to problem inspekciji pod uslovom i da sebi dodjelim neku min.plaću čisto da mi to ne predstavlja problem.
Posao je uvoza i izvoza elektronske i elektrotehinčke opreme, dijelova....
- cvrčak_na_hedonizmu
#107 Re: minimalni broj uposlenika d.o.o.
Ha jebiga, posudis sebi koju hiljadu i odatle isplacujes il nemoj, onda upadas u oci poreznoj. Kontam mozda je bolje da za pocetak imas mendzerski ugovor bez naknade dok ne napravis nesto prometaluxferre wrote: ↑09/06/2024 19:34Hvalacvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑09/06/2024 01:51Nemas, mozes ici na menadzerski ugovor bez naknade. Opet, s druge strane imas inspekcije, znas nas i da ambalaza rotira. Zakonski mozes, a onda dodje inspekcija i rebne ti kaznu jer izbjegavas da placas doprinose ili da za taj tvoj planirani posao ne mozes imati menadzerski ugovorNe znam koji je posao u pitanju, ne mozes sve odbraniti menadzerskim ugovorom. Kod nas inspekcije ne dolaze da kontrolisu da li radis kako treba i da ti koriguju, nemamjerne greske, nego da te kazne, jer fali para. Vazda je tako, al vazda.
Nadji dobro racunovodstvo i konsultuj se. Sve sto sam ti napisao je tacno i sa iskustvom posla zadnjih 20-ak godina. I nemoj da te ogule. Ne reklamiram sebe, nisam racunovodja, gluho bilo. Bas dosadan posaoAl ti mogu preporuciti jedno korektno.
Malo me buni kako cu sebi isplacivati plaću kada nemam prometa? Dali je to problem inspekciji pod uslovom i da sebi dodjelim neku min.plaću čisto da mi to ne predstavlja problem.
Posao je uvoza i izvoza elektronske i elektrotehinčke opreme, dijelova....
Taj uvoz i izvoz je ok, po meni, al provjeri to da ne bude poslije ups.
-
hugollino
#108 Re: minimalni broj uposlenika d.o.o.
Pozdrav,
Da oživimo temu. Koliko sma shvato sada se može osnovati d.o.o. bez zaposlenih i da budeš vlasnik po menadžerskom ugovoru bez naknade jer si stalno zaposlen negdje drugo. U pitanju je ZE-DO kanton.
Da oživimo temu. Koliko sma shvato sada se može osnovati d.o.o. bez zaposlenih i da budeš vlasnik po menadžerskom ugovoru bez naknade jer si stalno zaposlen negdje drugo. U pitanju je ZE-DO kanton.
-
moee
#109 Re: minimalni broj uposlenika d.o.o.
Da, moguće je. Imam istu situaciju. Da bi imao menadžerski ugovor kao direktor firme, bez naknade, moraš negdje biti zaposlen. Moraš imati i poslovni prostor ili ugovor o najmu istog, kao i ugovor sa računovodstvenom agencijom.