Do kada če lažni branioci Sarajeva predstavljati borce..

valterbranisarajevo

#101 Re: Do kada če lažni branioci Sarajeva predstavljati borce..

Post by valterbranisarajevo »

Moj kolega na poslu svako jutro kupuje Avaz. Uzmem ga, prelistam i „pregledam slike“. U Avazu ima jedna rubrika gdje čitaoci postavljaju pitanja na koja odgovaraju pravnici iz PIO, uglavnom vezana za godine staža i pravo na penzionisanje. Pitanja su uglavnom standardna. Radio sam toliko godina i bio pripadnik ARBiH od nekog datuma 1991...

Ja stvarno ne znam koliko sam u posljednjih 15-ak godina pročitao takvih pitanja? Stotine..Ko zna....Na kraju će ispasti da smo mi 1991 imali više vojnika nego bivša JNA. Da je stvarno bilo tako sada bi po beogradskim novinama pisalo:“ BiH 1991 izvršila agresiju na Srbiju...“

Neko očigledno šakom i kapom dijeli ta uvjerenja o pripadnosti ARBiH prije zvaničnog početka rata na koje se ovi pitaoci pozivaju...

Status lažnih RVI i boraca se rješava već godinama i pitanje da li će ikada biti riješen, a već se sprema novi cirkus..Uvođenje u pravo novoproglašenih titula tipa „organizator otpora“. Formirane su neke komisije i pojavili su se i preliminarni spiskovi. Kada sam vidio ko je sve na njima a ko nije..katastrofa.... :(

Nekima nije dosta privilegija pa su izmislili novi način da naplaćuju patriotizam i muzu državni budžet...Sve je to lijepo i krasno, ali odakle više pare za sve te privilegije..Poseban problem je što je ovo izborna godina, oni znaju da će svi njihovi zahtjevi biti prihvaćeni, a kada prođu izbori..Šta onda? Opet krediti od MMF-a. Ali, ovaj put, bojim se kredita više neće biti. Onda će nastati lom.... :oops:
valter.ba

#102 Re: Do kada če lažni branioci Sarajeva predstavljati borce..

Post by valter.ba »

Ovo je klasicna floskula onih sto su bili pripadnici 1. Minhenske brigade koji su se vratili sa lovom u dzepu a sada ih muce privilegije koje nekim cudom oni nisu ostvarili. Boli te ba qita za MMF i privilegije boraca! Brini se o privilegijama politicara koji ove narode na kanafi vodaju decenijama i enormno se bogate za to shetanje :lol: .
Nije moje da sudim o infiltriranim elementima koji su sa dva svjedoka ostvarivali prava, Helez radi pravi posao!
Ova zabrinutost "situiranih i drustveno osvjestenih" mi ide uzasno na qrac. Koristi se svaka moguca prilika da se dezavuisu oni koji su imali muda da sa lovackim puskama i pistoljima stati na crtu brdjanima.
Da skratim, sve dok borci budu sutili i dozvoljavali politicarima da im postavljaju predsjednike udruzenja svi ce imati pravo da im seru po glavi, pametuju, izrazavaju zabrinutost za MMF isl.
Da nije nas bilo 92 ne bi bilo ni BiH i tacka :mrgreen:

Nego pitao sam za onaj papir zna li neko kako to ide? Valjda je jasno dusebriznicima koji su ponukani mojim upitom da nisam ostvario nikakva prava niti ih zelim!
poznanik

#103 Re: Do kada če lažni branioci Sarajeva predstavljati borce..

Post by poznanik »

valter.ba wrote:Zna li neko gdje se rjesava status borca u smislu datuma prikljucenja TO tj ARBiH ??? Znam da imaju neke kategorije organizator otpora, veteran ili prvoborac itd. Trebao bih to uzeti crno na bijelo da mogu djeci jednog dana pokazati kakva je budala bio tata :D . I jos nesto me interesuje, kada su nam davali nove vojne knjizice vidim stavili mi 06.04.1992. Ulozim odmah protest u jedinici jer sam prilozio dokumentaciju u kojoj je datum bio prije 6 aprila ali mi rekose rat je zvanicno poceo tada i to je to, mamicu im :lol: . Hvala na odgovoru unaprijed :D .
Jedina legalna i legitimna oružana formacija u RBiH bile su MUP RBiH, JA i TO. Ove zadnje dvije imale su poseban status zbog ustavnog karaktera bivše formacije OS SFRJ koje sačinjavali pripadnici naroda republika i pokrajina SFRJ, i čijim je raspadom nestalo je i pravno postojanje OS SFRJ. Do 1. marta, do dana proglašenja nezavisnosti RBiH od ostatka SFRJ, JA I TO RBiH je ipak bila legalna oružana formacija, kojom je komandovao GŠ iz Beograda.

Svaka druga oružana formacija - grupa, bilo organizirana na širem području RBiH, bilo u obliku manjih grupica, bez obzira na njihov naziv i cilj djelovanja, u RBiH, prije 1. marta 1992. godine - bila je paravojna, nelegalna, tako da su ove kategorije organizatora otpora o kojima se piše ovdje: "veterani" i sl. - čista ubleha i prevara, promocija nekakvih zasluga u ilegalnoj oružanoj organizaciji koju je, najčešće, vodila SDA politička stranka, prilika za ostvarivanje visokih društvenih pozicija pojedinaca i grupa sličnih interesa, i prilika za manipulaciju materijalno-finansijskim sredstvima države u to vrijeme, u vrijeme rata, i posebno - nakon rata.
muha_sa

#104 Re: Do kada če lažni branioci Sarajeva predstavljati borce..

Post by muha_sa »

valter.ba wrote:Ovo je klasicna floskula onih sto su bili pripadnici 1. Minhenske brigade koji su se vratili sa lovom u dzepu a sada ih muce privilegije koje nekim cudom oni nisu ostvarili. Boli te ba qita za MMF i privilegije boraca! Brini se o privilegijama politicara koji ove narode na kanafi vodaju decenijama i enormno se bogate za to shetanje :lol: .
Nije moje da sudim o infiltriranim elementima koji su sa dva svjedoka ostvarivali prava, Helez radi pravi posao!
Ova zabrinutost "situiranih i drustveno osvjestenih" mi ide uzasno na qrac. Koristi se svaka moguca prilika da se dezavuisu oni koji su imali muda da sa lovackim puskama i pistoljima stati na crtu brdjanima.
Da skratim, sve dok borci budu sutili i dozvoljavali politicarima da im postavljaju predsjednike udruzenja svi ce imati pravo da im seru po glavi, pametuju, izrazavaju zabrinutost za MMF isl.
Da nije nas bilo 92 ne bi bilo ni BiH i tacka :mrgreen:

Nego pitao sam za onaj papir zna li neko kako to ide? Valjda je jasno dusebriznicima koji su ponukani mojim upitom da nisam ostvario nikakva prava niti ih zelim!
za cijeli post a posebno za ovo uvecano :thumbup:

mada sam ti u predhodnom postu zamjerio na ovoj recenici.

evo cu te citirat :) Trebao bih to uzeti crno na bijelo da mogu djeci jednog dana pokazati kakva je budala bio tata.

-mislim da si ovo u afektu napiso---ovo nek kažu oni koji su krenuli u agresiju na BiH--oni koji su krenuli da budu petokolonaši agresorima i koji su krenuli da nas istrijebe pa nisu uspjeli u svojim nakanama.

-mi cemo svojoj djeci s ponosom pokazivat gdje smo bili i na kojoj smo strani bili :-D
valter.ba

#105 Re: Do kada če lažni branioci Sarajeva predstavljati borce..

Post by valter.ba »

Naravno da sam napisao u afektu :D ali sam skontao da sam permanentno zbog situacije u drustvu u afektu pa zato ova recenica :lol: . Inace mogao bih roman napisati ovima sto su se krili po podrumima ili pobjegli vani dok mi ne rjesimo situaciju ali jednostavno ne zasluzuju nista osim prezira! Ne dam nikome na borce i ono za sta smo se borili rijec da lane, pa dokle vise mater mu ... Iz prethodne recenice izdvajam ljude koji su protjerani i koji nisu imali sansu da se brane a ostale sve :dance: i neka sute.
valterbranisarajevo

#106 Re: Do kada če lažni branioci Sarajeva predstavljati borce..

valter.ba wrote:Ovo je klasicna floskula onih sto su bili pripadnici 1. Minhenske brigade koji su se vratili sa lovom u dzepu a sada ih muce privilegije koje nekim cudom oni nisu ostvarili. Boli te ba qita za MMF i privilegije boraca!
Ti to meni. E vidiš i ja sam 1992 također branio Sarajevo i imam puno pravo da kometarišem. Zamisli imam i vojnu knjižicu koja to dokazuje..Onu drugu od privredne banke, za nju ne znam gdje je jer sam je negdje "zafrljacio" i jedinu grešku, zbog koje se kajem i danas sam napravio kada sam je uopšte uzeo. Moja zgrada je puna tih sa raznim potvrdama, dobrim penzijama, vojnim stanovima...Zato sam ogorčen. Ne zbog sebe nego zbog njihovog odnosa prema svom učešću u ratu.. Zbog onog što je bila moja ljudska dužnost ne treba me niko nositi na ramenima, ni djeca ni niko...

Jučer sam čuo jednu tužnu priču o momku koji je za vrijeme rata nestao u akciji na Sjeničkoj kosi. Pošto je bio Srbin dužebrižnici (baš ti što se sada kite zvanjima organizatori otpora) -su jedva dočekali i proglasili da je pobjegao četnicima. Porodici je bilo jako teško slušati te optužbe, napustili su Sarajevo i nikada se više nisu vratili u njega.. Negdje pred kraj rata kada su se linije malo pomjerile, njegovo tijelo je nađeno tamo gdje je i moralo biti, na liniji koju je držala njegova brigada-zajedno sa puškom i rancem. Poginuo je kao pripadnik ARBiH, ali ni danas, iako su njegovi suborci intervenisali više puta, njegovog imena nema na spomen ploči poginulih boraca u njegovom naselju. On ni mrtav nije mogao dobiti certifikat i vjerovatno ga neće ni dobiti. Ako se već moram boriti za nešto, boriću se da taj momak koga nisam ni poznavao, dobije svoje mjesto među braniocima Sarajeva. Pokušaću da saznam više podataka o njemu i vidim kako se može pokrenuti procedura da se i njegovo ime nađe na onoj pozlaćenoj metalnoj pločici. Za sebe ne.. i to nema veze sa političarima i njihovim privilegijama nego sa obrazom....

Domovina se brani iz ideala -valjda. Ja nikada ne bih za nekoga napisao da je bio pripadnik 1. minhenske. Ne bih vrijeđao ljude koje ne poznajem..Ko si ba ti da etiketiraš ljude....Ali hajde. Pošto ti hoćeš papir da se hvališ djeci, traži da ti naprave spomenik, efektinije je...Ja imam nekoliko fotografija sa dragim ljudima koji više nisu živi, napravljenih u tom periodu i ne treba mi bolja potvrda...
PAZI

#107 Re: Do kada če lažni branioci Sarajeva predstavljati borce..

Post by PAZI »

ODBRANA NAPADNUTE DRŽAVE JE USTAVNA OBAVEZA,MORALNO PRAVO I ZAKONSKI DUG
Ja nisam iz Sarajeva ali sam u tri navrata bio na njegovoj deblokadi(1992,1993,1995)Isto tako nisam ni iz Travnika,Zenice,Visokog,Viteza,D.Vakufa,Jajca,N.Travnika,Bugojna,S,Mosta...ali sam dao "svoj skromni doprinos"u ratnim vremenima u i oko ovih i još nekih drugih gradova u BiH...I šta sada trebam se sa tim kurčiti i tražiti basnoslovne privilegije i beneficije kao i podništavati i vrijeđati one koji nisu..Za mene lično je sramno,degutativno.licjemjerno..busati se kojekakvim "PATRIOTIZMOM" a sa druge strane na sve moguće načine pokušavati "hajrovati"na tome.
valter.ba

#108 Re: Do kada če lažni branioci Sarajeva predstavljati borce..

Post by valter.ba »

PAZI wrote:ODBRANA NAPADNUTE DRŽAVE JE USTAVNA OBAVEZA,MORALNO PRAVO I ZAKONSKI DUG
Ja nisam iz Sarajeva ali sam u tri navrata bio na njegovoj deblokadi(1992,1993,1995)Isto tako nisam ni iz Travnika,Zenice,Visokog,Viteza,D.Vakufa,Jajca,N.Travnika,Bugojna,S,Mosta...ali sam dao "svoj skromni doprinos"u ratnim vremenima u i oko ovih i još nekih drugih gradova u BiH...I šta sada trebam se sa tim kurčiti i tražiti basnoslovne privilegije i beneficije kao i podništavati i vrijeđati one koji nisu..Za mene lično je sramno,degutativno.licjemjerno..busati se kojekakvim "PATRIOTIZMOM" a sa druge strane na sve moguće načine pokušavati "hajrovati"na tome.
Daj ba odjebite sa tom pricom. Treba se znati ko je ovo odbranio a ko je razgulio. Ako ce to zadovoljiti vase idiotske stavove priznacu da nisam nista trazio a niti dobio od ovog drustva. To sto hocu papir (ustvari i ne treba mi imam vojnu knjizicu ali nju ne mogu zabiti na zid) za tebe predstavlja kurcenje??? Halo drug presaberite se malo i ti i ovaj iznad nije vam dobro :dance: !!! Tema sto se mene tice The End!
valterbranisarajevo

#109 Re: Do kada če lažni branioci Sarajeva predstavljati borce..

Naljubaznije bih te zamolio da nas prestaneš vrijeđati. Svako ima pravo na svoje mišljenje a tvoj doprinos u ratu i vlastito viđenje tvojih zasluga nije niko doveo u pitanje niti ima pravo na to isto kao što ti nemaš pravo nikoga bez argumenata nazivati dezerterom. Mislim, imaš ovako zaklonjen iza sigurnosti monitora ali nije fer ni ljudski prema ljudima koji su bili tvoji saborci.. .. :oops:
bosn.om

#110 Re: Do kada če lažni branioci Sarajeva predstavljati borce..

Post by bosn.om »

Ima jos par slucajeva kao o tom momku sto je poginuo na Sjenickoj, to je jedan nevjerovatan bezobrazluk, nesto neshavtljivo...a ima ih s ljiljanima a nisu vidjeli rata, a da ne govorimo o nekim regionalnim krugovima koji su jedni druge rodzacki uvlacili u sve moguce drzavne institucije i njhova obezbjedjenja - dok su djeca, zene, poslani vani na vrijeme - da bi na kraju ispali heroji odbrane par excellence, muka mi je od tog s..nja, rad toga ce grad, drzava, iduci put pasti, jer ko ce normalan pristati da ide ginuti kad je sve to vidio, ti krpi rane vamo i dan danas dok se majmuni sepure, ma puna neka stvar vise.
PAZI

#111 Re: Do kada če lažni branioci Sarajeva predstavljati borce..

Post by PAZI »

valter.ba wrote:
PAZI wrote:ODBRANA NAPADNUTE DRŽAVE JE USTAVNA OBAVEZA,MORALNO PRAVO I ZAKONSKI DUG
Daj ba odjebite sa tom pricom. Treba se znati ko je ovo odbranio a ko je razgulio. Ako ce to zadovoljiti vase idiotske stavove priznacu da nisam nista trazio a niti dobio od ovog drustva. To sto hocu papir (ustvari i ne treba mi imam vojnu knjizicu ali nju ne mogu zabiti na zid) za tebe predstavlja kurcenje??? Halo drug presaberite se malo i ti i ovaj iznad nije vam dobro :dance: !!! Tema sto se mene tice The End!
Halo GLUMAC ne deri se putem tastature...Prvo nauči čitati,pisati(naravno komunicirati)pa tek se onda javljaj...To jeli meni dobro ili nije ne mogu prosuđivati elementarno nepismene osobe..Drugo sve što si ti i takvi poput tebe:"ILEGALNO PRIPREMAO,ORGANIZOVAO,BRANIO I ODBRANIO"??????? :?vjerojatno dobacuje od "Parkuše" do Skenderije(inače da je drugačije nebih vjerovatno bio toliko drzak i bezobrazan kroz svoje pisanje) A "VELIKI PATRIOTO"(Kako ononomad umni ljudi rekoše da je "Patriotizam dobra i korisna floskula za hulje i kukavice")upamti da država nije njiva pa da se koljom ogradi,a nije sigurno ni krava muzara koju treba musti i izmuzati do poslednje kapi mlijeka a pritom joj ne davati ni sjena ni djeteline ni mekinja....nego samo daj ,daj...I ZA KRAJ VELIKA VEĆINA ONIH KAKO IH TI "BORČINO" NAZIVAŠ POBJEGULJAMA JE VIŠE SVEUKUPNO DALA ZA DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU negoli 80% sadašnjih prvoboraca i PATRIOTA(IZ OPKOLJENOG SARAJEVA)... A AKO SI BORAC IZVOLI JAVNO IMENOM I PREZIMENOM OVDJE NA OVOM PORTALU U DISKUSIJU SAMNOM pa da vidimo ko je idiot i kome nije dobro...
asbosanac76

#112 Re: Do kada če lažni branioci Sarajeva predstavljati borce..

Post by asbosanac76 »

zasto se nebune oni koji su pravi branioci bili,pa malo naprave cistke a i milim da su nam nepotrebne tolike organizacije u svakom pogledu,za svko nesto se osniva nekakva organizacija ,djl,sve su to organizacije djl...
agent_zero

#113 Re: Do kada če lažni branioci Sarajeva predstavljati borce..

Post by agent_zero »

Evo ponovo banda lezihljebovića i kancelarijskih debelih i nesposobnih generala (koji btw ne znaju šta će od para, auta, vikendica, stanova), a svi zajedno vjerna glasačka mašinerija kriminalne SDA bande na djelu:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/postignu ... /161215055

Da je normalnog civilnog društva i pameti, pravi borci, penzioneri koji kraj s krajem sastavljaju, mladi bez posla bi se trebali organizovati i suprostaviti ovim bestidnicima da im više nikad napamet ne padne da sa svojim SDA lopovima i izdajnicima kradu budžetski novac.
Post Reply