valter.ba wrote:Ovo je klasicna floskula onih sto su bili pripadnici 1. Minhenske brigade koji su se vratili sa lovom u dzepu a sada ih muce privilegije koje nekim cudom oni nisu ostvarili. Boli te ba qita za MMF i privilegije boraca!
Ti to meni. E vidiš i ja sam 1992 također branio Sarajevo i imam puno pravo da kometarišem. Zamisli imam i vojnu knjižicu koja to dokazuje..Onu drugu od privredne banke, za nju ne znam gdje je jer sam je negdje "zafrljacio" i jedinu grešku, zbog koje se kajem i danas sam napravio kada sam je uopšte uzeo. Moja zgrada je puna tih sa raznim potvrdama, dobrim penzijama, vojnim stanovima...Zato sam ogorčen. Ne zbog sebe nego zbog njihovog odnosa prema svom učešću u ratu.. Zbog onog što je bila moja ljudska dužnost ne treba me niko nositi na ramenima, ni djeca ni niko...
Jučer sam čuo jednu tužnu priču o momku koji je za vrijeme rata nestao u akciji na Sjeničkoj kosi. Pošto je bio Srbin dužebrižnici (baš ti što se sada kite zvanjima organizatori otpora) -su jedva dočekali i proglasili da je pobjegao četnicima. Porodici je bilo jako teško slušati te optužbe, napustili su Sarajevo i nikada se više nisu vratili u njega.. Negdje pred kraj rata kada su se linije malo pomjerile, njegovo tijelo je nađeno tamo gdje je i moralo biti, na liniji koju je držala njegova brigada-zajedno sa puškom i rancem. Poginuo je kao pripadnik ARBiH, ali ni danas, iako su njegovi suborci intervenisali više puta, njegovog imena nema na spomen ploči poginulih boraca u njegovom naselju. On ni mrtav nije mogao dobiti certifikat i vjerovatno ga neće ni dobiti. Ako se već moram boriti za nešto, boriću se da taj momak koga nisam ni poznavao, dobije svoje mjesto među braniocima Sarajeva. Pokušaću da saznam više podataka o njemu i vidim kako se može pokrenuti procedura da se i njegovo ime nađe na onoj pozlaćenoj metalnoj pločici. Za sebe ne.. i to nema veze sa političarima i njihovim privilegijama nego sa obrazom....
Domovina se brani iz ideala -valjda. Ja nikada ne bih za nekoga napisao da je bio pripadnik 1. minhenske. Ne bih vrijeđao ljude koje ne poznajem..Ko si ba ti da etiketiraš ljude....Ali hajde. Pošto ti hoćeš papir da se hvališ djeci, traži da ti naprave spomenik, efektinije je...Ja imam nekoliko fotografija sa dragim ljudima koji više nisu živi, napravljenih u tom periodu i ne treba mi bolja potvrda...