Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Vincent_Chase

#101 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Vincent_Chase »

Ukoliko zelite stediti, jedina opcija je :
trajni nalog na orocen racun sa kojeg vam se "ne isplati" dignuti pare prije isteka orocenja

a ono stednja, ma nema nista od toga, svaki mjesec ima neki "poseban" trosak itd....

ovako cim legne plata, ode recimo 500 KM na neki stedni racun koji je orocen na 2 godine , i to je to...nakon 2 godine imate 12 000 KM + neke male kamate.....
drndalo

#102 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by drndalo »

Bogme mene zena tjera da stedim, i uspijeva nam nesto i ustedjeti... :cry:
Alfons Kauders

#103 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

drndalo wrote:Bogme mene zena tjera da stedim, i uspijeva nam nesto i ustedjeti... :cry:
...a vecina se zali da im zene previse trose :D
lgG

#104 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by lgG »

zasto to mora biti stan??
i ja zivim u stanu, s roditeljima, mlad sam, ali vise volim kucu
ako neko ima recimo 20kkm zasto ne kupi neku parcelu (ako vec nema) uzeti i neki manji kredit poceti graditi kucu, puno jeftinije ce tako proci mislim..
ovako uvaliti se u 100k kredita na 10-20g, pa im vratis duplo vise nema smisla..
a i kvadrat stana ne vrijedi toliko koliko traze
Amidza Efendija

#105 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Amidza Efendija »

lgG wrote:..a i kvadrat stana ne vrijedi toliko koliko traze
A koliko vrijedi? Evo hajde ti prodajes stan (ili kucu). Pa koliko ti vrijedi, za koliko bi prodavao kvadrat? Evo ja cu ti biti prvi kupac, ako bi prodavao za onoliko za koliko vjerujes da vrijede tudji kvadrati.

Kvadrat vrijedi onoliko kolika mu je cijena na trzistu.
metar_drva

#106 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by metar_drva »

lgG wrote:zasto to mora biti stan??
ako neko ima recimo 20kkm zasto ne kupi neku parcelu (ako vec nema) uzeti i neki manji kredit poceti graditi kucu, puno jeftinije ce tako proci mislim..
ovako uvaliti se u 100k kredita na 10-20g, pa im vratis duplo vise nema smisla..
a gradnja kuće je, kao, jeftinija? mislim na kuću sa svim potrebnim dozvolama, a ne gradnju na divlje.
spreca

#107 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by spreca »

Amidza Efendija wrote:
lgG wrote:..a i kvadrat stana ne vrijedi toliko koliko traze
A koliko vrijedi? Evo hajde ti prodajes stan (ili kucu). Pa koliko ti vrijedi, za koliko bi prodavao kvadrat? Evo ja cu ti biti prvi kupac, ako bi prodavao za onoliko za koliko vjerujes da vrijede tudji kvadrati.

Kvadrat vrijedi onoliko kolika mu je cijena na trzistu.
Kvadrat vrijedi maksimalno polovinu prodajne cijene a sve ostalo je zarada
Alfons Kauders

#108 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

metar_drva wrote:
lgG wrote:zasto to mora biti stan??
a gradnja kuće je, kao, jeftinija? mislim na kuću sa svim potrebnim dozvolama, a ne gradnju na divlje.
gradio... jeftinije jeste, ali jeftino nije... :D

problem je sto kod nas vecina ljudi 'zaboravlja' pojedine troskove (racunajuci dozvole :D)

jedno je ona standardna bosanska prica kako je "babo napravio kucu na tri sprata za 100 milja" a nesto sasvim drugo napraviti sve regularno i po ps-u... kuca jednostavno nije opcija za raju koja konta uzeti krov nad glavom sto manje love, recimo 80-100 hiljada...

naravno, ako neko ima plac na pristojnoj lokaciji, ili neku staru kucicu, onda se definitivno vise isplati nego stan... ali vecina ljudi nije te srece...
metar_drva

#109 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by metar_drva »

spreca wrote: Kvadrat vrijedi maksimalno polovinu prodajne cijene a sve ostalo je zarada
šta to pričaš, majke ti? kakva zarada, čija? jel govoriš o novogradnji, "starogradnji", šta ba?
metar_drva

#110 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by metar_drva »

Alfons Kauders wrote: gradio... jeftinije jeste, ali jeftino nije... :D

problem je sto kod nas vecina ljudi 'zaboravlja' pojedine troskove (racunajuci dozvole :D)

jedno je ona standardna bosanska prica kako je "babo napravio kucu na tri sprata za 100 milja" a nesto sasvim drugo napraviti sve regularno i po ps-u... kuca jednostavno nije opcija za raju koja konta uzeti krov nad glavom sto manje love, recimo 80-100 hiljada...

naravno, ako neko ima plac na pristojnoj lokaciji, ili neku staru kucicu, onda se definitivno vise isplati nego stan... ali vecina ljudi nije te srece...
ma ja, napravio babo kuću na 3 sprata (sprat za njega i po jedan za dvoje djece :D), bez dozvole, bez izolacije i fasade, na klizištu, za 50 hiljada :D
Alfons Kauders

#111 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

metar_drva wrote:
Alfons Kauders wrote: gradio... jeftinije jeste, ali jeftino nije... :D

ma ja, napravio babo kuću na 3 sprata (sprat za njega i po jedan za dvoje djece :D), bez dozvole, bez izolacije i fasade, na klizištu, za 50 hiljada :D
fakat 50... :D 100 je previse... :D al narod kod nas fakat konta da je to stvarni trosak izgradnje kuce... :D

ko hoce da se smrzava ili da se probudi sa 300 kubika zemlje umjesto jorgana, bujrum... :D

mogu fakat do sutra nabrajati sve moguce i nemoguce troskove na koje se naleti u toku izgradje, a tu je uvijek i metar rizika... :D znam nekoliko ljudi koji su na kraju ganjali majstore i firme koje su im radile grijanje, vodu, fasadu itd... :D mene su jebali samo na jednom dijelu za izolaciju, ali nista strasno u poredjenju sa takvim situacijama... :D

sa stanom nema tog rizika, kupujes gotov proizvod... u vecini slucajeva nema ni cekanja... a na kucu ode metar vremena i zivaca... stan je lakse prodati, izdati, odrzavati, renovirati... kuca je za ljude koji vole majstorisati i koji vole svoj mir... nema komsije da slusa cecu, djece da lupaju, lifta itd...

kuca je super, ali definitivno nije za svakog...
metar_drva

#112 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by metar_drva »

ma nema komšije sa cecom/micom/cicom ako imaš veliki komad zemlje, a kuću napraviš posred njega. pogledaj kuće koje su napravljene po brdima oko sarajeva, između nekih nema ni 3 metra udaljenosti, jer ljudi kupe komad zemlje za smjestit kuću na njega, i pola metra okućnice. auti se parkiraju po sokacima, ne daj bože da treba hitna doć, il vatrogasci. i niko ne vodi računa o tim stvarima, bitno je proć što jeftinije. e takva kuća je možda jeftinija od stana. ako hoćeš svoj mir, zelenilo, tišinu, lijepu lokaciju, fin pogled, to brate košta i nema šanse da je jeftino (jeftinije od dvosobnog stana).
spreca

#113 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by spreca »

metar_drva wrote:
spreca wrote: Kvadrat vrijedi maksimalno polovinu prodajne cijene a sve ostalo je zarada
šta to pričaš, majke ti? kakva zarada, čija? jel govoriš o novogradnji, "starogradnji", šta ba?
hoces reci da je zarada gradjevinara puno manja od polovine cijene 1m2 ako tako mislis onda oprosti ali moram ti reci da nemas pojma o cemu pricas.
metar_drva

#114 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by metar_drva »

spreca wrote: hoces reci da je zarada gradjevinara puno manja od polovine cijene 1m2 ako tako mislis onda oprosti ali moram ti reci da nemas pojma o cemu pricas.
hoću reći da je zadnje naselje solidarnosti izgrađeno ranih 80-tih (zove se alipašino polje). ako ti misliš da će neko iz merhameta gradit stanove, bez da zaradi na njima, oprosti, ali moram ti reći da nemaš dodira sa realnošću.
spreca

#115 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by spreca »

metar_drva wrote:
spreca wrote: hoces reci da je zarada gradjevinara puno manja od polovine cijene 1m2 ako tako mislis onda oprosti ali moram ti reci da nemas pojma o cemu pricas.
hoću reći da je zadnje naselje solidarnosti izgrađeno ranih 80-tih (zove se alipašino polje). ako ti misliš da će neko iz merhameta gradit stanove, bez da zaradi na njima, oprosti, ali moram ti reći da nemaš dodira sa realnošću.
Svako ko radi i treba da zaradi ali u gradjevini je zarada 50%i vise od prodajne cije ne m2 i ne samo kod nas tako ti je svugdi i ne samo u Sa,pa bar to nije tajna pitaj nekog ko pozna tu tematiku a ti ako imas za prodati ne boj se pa nece zbog ove moje izjave pasti cijena :lol: :lol: :lol: :lol:
Amidza Efendija

#116 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Amidza Efendija »

spreca wrote:
metar_drva wrote:
hoces reci da je zarada gradjevinara puno manja od polovine cijene 1m2 ako tako mislis onda oprosti ali moram ti reci da nemas pojma o cemu pricas.
Odavno je opsteprihvaceno da gradjevinari treba na rintaju za dzaba, ne bi li nama jeftino napravili stanove.
A da malo ovaj princip primijenimo na pekare, piljare, automehanicare, doktore, ekonomiste, i na kraju, na samog sebe?
metar_drva

#117 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by metar_drva »

spreca wrote: Svako ko radi i treba da zaradi ali u gradjevini je zarada 50%i vise od prodajne cije ne m2 i ne samo kod nas tako ti je svugdi i ne samo u Sa,pa bar to nije tajna pitaj nekog ko pozna tu tematiku a ti ako imas za prodati ne boj se pa nece zbog ove moje izjave pasti cijena :lol: :lol: :lol: :lol:
čekaj, pa šta sad? jel ima neki zakon koji propisuje maksimalni postotak zarade? btw, eto ti prilike; napravi kuću koju svakako misliš pravit, pa na njoj zaradi tih 50% i više.
spreca

#118 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by spreca »

metar_drva wrote:
spreca wrote: Svako ko radi i treba da zaradi ali u gradjevini je zarada 50%i vise od prodajne cije ne m2 i ne samo kod nas tako ti je svugdi i ne samo u Sa,pa bar to nije tajna pitaj nekog ko pozna tu tematiku a ti ako imas za prodati ne boj se pa nece zbog ove moje izjave pasti cijena :lol: :lol: :lol: :lol:
čekaj, pa šta sad? jel ima neki zakon koji propisuje maksimalni postotak zarade? btw, eto ti prilike; napravi kuću koju svakako misliš pravit, pa na njoj zaradi tih 50% i više.
kucu sam ja prijatelju napravio davno i ne mislim je prodavat a sto se tice zakona oko regulisanja cijene m2 mislim da bi bio jako dobra stvar
Alfons Kauders

#119 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

spreca wrote:
metar_drva wrote:
kucu sam ja prijatelju napravio davno i ne mislim je prodavat a sto se tice zakona oko regulisanja cijene m2 mislim da bi bio jako dobra stvar
sto bi bio? evo u tuzli su ljudi placali po 2800 kvadrat u nekim fol 'elitnim' zgradama... npr kod tuzilastva...

ko ih je tjerao? ako hoce dobru lokaciju, bujrum nek plate... ko ih tjera?

a lagano prolaze dani kada su gradjevinari derali na novim zgradama, prodaja u kurcu vec godinu i po, a valja vracati kamate... sto je bilo, bilo je... cijene nove gradnje su vec zestoko pale, a kako je krenulo nastavice padati jos barem godinu-dvije...
spreca

#120 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by spreca »

Ja i govorim napuhanosti cijena,dok je bilo potraznje cijene su rasle i normalno kad je manja potraznja i cijene padaju bas za racun visoke marze.
HudiRobin

#121 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by HudiRobin »

Ma kakvo zakonsko kontrolisanje cijene? Jedino sto bih ja malo poostrio su uslovi pod kojim se grade te novogradnje. Tebi za jednu kucu treba milion papira, te visina, te blizina druge kuce, tamo vamo i onda prodjes pored onog rugla na stupu i dodje ti da se bacis pod tramvaj. Bukvalno metar izmedju zgrada. :roll: Da ne govorim o tome da je ono jedan od najzagadjenijih dijelova grada, to mjerenja uvijek pokazu (stupska petlja). Pa ja bih radije zivio u kolibi na periferiji nego da sunce vidim na televiziji. I sto ne bi sad tibra nekom levatu uzeto 1700-2000KM ako moze. Pa niko ga ne tjera da tu kupi stan.

Ponuda i potraznja. Nemoj platit, i ako i ostali ne plate, taj kvadrat ce za koji mjesec biti 1800KM itd. Ne mogu ni oni drzati cijene sto godina, ako vide da niko ne kupuje, spustaju ih...prazni stanovi su im samo trosak. I nema tu prenapuhano, ovako, onako...ako prodavac trazi 2000KM i dobije 2000KM sta je tu prenapuhano? Ne kontam. Jer kupac stana za tu cijenu ocito ne misli da je prenapuhano, jer da misli valjda ga ne bi ni kupovao?! :-? :?

Ne kazem da ne zaradjuju debelo, ali zasto ne bi. Pa evo ja da mogu sad prodat litar vode za 5KM prodao bih cim bi imao kupce za to. Ko ne bi?

Problem je sto je Sarajevo malo, a svi bi tu zivjeli. Jbg...ne moze. Buducnost je u periferiji. Ilidza, Hadzici...u gradu si za 15 minuta, najbolji ulaz u grad je upravo zapadni ulaz. Ne mozes platit 2.000KM, ok imas u Hadzicima za 1.000, imas na Ilidzi, Hrasnici za 1200 itd.. Al ejj jarane, gdje cu ja zivjet na Ilidzi ocam', u Hadzicima ma daaj ba, hocu na Marijin dvor. Ne moRe. Al trebat ce jos vremena da se promjene ti kompleksi...polako.
DearJohn

#122 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by DearJohn »

HudiRobin wrote:Ma kakvo zakonsko kontrolisanje cijene? Jedino sto bih ja malo poostrio su uslovi pod kojim se grade te novogradnje. Tebi za jednu kucu treba milion papira, te visina, te blizina druge kuce, tamo vamo i onda prodjes pored onog rugla na stupu i dodje ti da se bacis pod tramvaj. Bukvalno metar izmedju zgrada. :roll: Da ne govorim o tome da je ono jedan od najzagadjenijih dijelova grada, to mjerenja uvijek pokazu (stupska petlja). Pa ja bih radije zivio u kolibi na periferiji nego da sunce vidim na televiziji. I sto ne bi sad tibra nekom levatu uzeto 1700-2000KM ako moze. Pa niko ga ne tjera da tu kupi stan.

Ponuda i potraznja. Nemoj platit, i ako i ostali ne plate, taj kvadrat ce za koji mjesec biti 1800KM itd. Ne mogu ni oni drzati cijene sto godina, ako vide da niko ne kupuje, spustaju ih...prazni stanovi su im samo trosak. I nema tu prenapuhano, ovako, onako...ako prodavac trazi 2000KM i dobije 2000KM sta je tu prenapuhano? Ne kontam. Jer kupac stana za tu cijenu ocito ne misli da je prenapuhano, jer da misli valjda ga ne bi ni kupovao?! :-? :?

Ne kazem da ne zaradjuju debelo, ali zasto ne bi. Pa evo ja da mogu sad prodat litar vode za 5KM prodao bih cim bi imao kupce za to. Ko ne bi?

Problem je sto je Sarajevo malo, a svi bi tu zivjeli. Jbg...ne moze. Buducnost je u periferiji. Ilidza, Hadzici...u gradu si za 15 minuta,]najbolji ulaz u grad je upravo zapadni ulaz. Ne mozes platit 2.000KM, ok imas u Hadzicima za 1.000, imas na Ilidzi, Hrasnici za 1200 itd.. Al ejj jarane, gdje cu ja zivjet na Ilidzi ocam', u Hadzicima ma daaj ba, hocu na Marijin dvor. Ne moRe. Al trebat ce jos vremena da se promjene ti kompleksi...polako.
A ja bih rekao i Faletici, Vasin Han... Sta fali, kolima si na Carsiji za 5 minuta. Ima par ljudi koji su gore imali kuce/vikendice i sad se prebacili i manje vise permanento zive...
Rimad

#123 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Rimad »

HudiRobin wrote:
Problem je sto je Sarajevo malo, a svi bi tu zivjeli. Jbg...ne moze. Buducnost je u periferiji. Ilidza, Hadzici...u gradu si za 15 minuta, najbolji ulaz u grad je upravo zapadni ulaz.
Da, da. Ako ideš autom i ako nije špica.

Šta će dvoje ljudi koje idu na posao i vraćaju se u različito vrijeme ? Moraju imati dva auta ? Dalje, postavlja se pitanje parkiranja automobila. Znam ljude, koji su prisiljeni doalziti autom i hodaju po 20 minuta od mjesta gdje su parkirali auto do posla i još mole Boge da neđu gdje će parkirati.
HudiRobin

#124 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by HudiRobin »

Rimad wrote:
HudiRobin wrote:
Problem je sto je Sarajevo malo, a svi bi tu zivjeli. Jbg...ne moze. Buducnost je u periferiji. Ilidza, Hadzici...u gradu si za 15 minuta, najbolji ulaz u grad je upravo zapadni ulaz.
Da, da. Ako ideš autom i ako nije špica.

Šta će dvoje ljudi koje idu na posao i vraćaju se u različito vrijeme ? Moraju imati dva auta ? Dalje, postavlja se pitanje parkiranja automobila. Znam ljude, koji su prisiljeni doalziti autom i hodaju po 20 minuta od mjesta gdje su parkirali auto do posla i još mole Boge da neđu gdje će parkirati.
Ma joj, ne kazem ja da je to idealno rjesenje, ali ce ljudi to u buducnosti MORATI raditi. Nece te niko pitati hoces li ili neces. Pa ljudi po americi, australiji itd normala idu na posao i to voze 2h svaki dan. Jest gorivo jeftinije, auta, vece plate...ali doci ce to i kod nas. Polako.

Parkiranje. Kakve to veze ima. Jel to sad neko ko zivi na Pofalicima ide pjeske do grada na posao? Daj bolan, pa svi autima idu gotovo, da mu je posao vala 1km udaljen.

Stan na ilidzi bubam 120k, malo blize gradu je 200k, za razliku od 80k mozes kupiti 4 nova auta.

Sarajevo nema bas puno prostora za sirenje. Vec sada je grad upropasten i ako budu nastavili dijeliti one zelene povrsine tesko nama. Ima da budemo ko oni u pekingu, sa maskama ces sjedit u basti na kafi i na slamku je pit.
Gospoda Ministarka

#125 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Gospoda Ministarka »

Intesa San Paolo banka ima od februara novu akciju, stambeni krediti bez ziranata... da li je neko malo vise upucen?
Mozemo li ocekivati da se taj trend rasiri medu konkurencijom ili da za svaki slucaj prebacim platu i Intesa San Paolo?
Post Reply