U bibliji, a sam si ti utvrdio da u Evanđeljima stoji zapisano da je Isus Bog, samo koji post niže.jarancuga wrote:molim da tacno navedes gdje i kada je Isa.a.s rekao da je Bog...on licno...
Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
-
melac
#101 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Last edited by melac on 26/01/2011 14:18, edited 2 times in total.
-
melac
#102 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
A od kada je za dokaz vjere, ili religije, poželjna logika? (retoričko pitanje)KotromanichII wrote:neslazem se sa logickog aspekta ovdje, evo recimo da je takop bilo
zasto onda imamo toliko gresaka u bibliji , jedan stih kaze jedno ,drugi stih kaze drugo a ista situacija i mjesto.
Sveti duh je andjeo Gabriel a ne isus, isus je samo poslanik od Boga.
Ti samo vjeruješ da je Suh Sveti anđeo Gabrijel, ali to ne znači da Duh Sveti jest anđeo Gabrijel. Po krščanskom shvatanju, Isus je u jedno i Bog i poslanik ( prorok ).
A što ćemo s onim kada Isus odgovori na pitanje tko si ti:" Ja sam Onaj koji Jesam" tj. JAHVE ili Bog?KotromanichII wrote:nije tacno, nikad isus nije rekao, ja sam Bog , klanja te se meni.
nego ovo
Ivan 20:17 Isus joj reče (Mariji Magdaleni): "Ja se uzdižem svom Ocu i tvom ocu; i mom Bogu i tvom Bogu".
ja kad citam ovaj stih iz biblije nemogu se nacuditi kako nekome moze misli poslije ovog stiha da je isus Bog
kome to onda isus ide, sam sebi ???? ja mislim da bi poubijao sve mozdane celije da iz ovoga stiha izvucem da je isus Bog.
jedan Bog na nebesima
isus poslanik na zemlji
Sveti duh =andjeo gabriel, vrlo pojednostavnjeno, bez komplikacija.
-
Suzie Q
#103 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Samo je jedan Bog a tri su božanske osobe - Otac, Sin i Duh sveti.
- KotromanichII
#104 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
A od kada je za dokaz vjere, ili religije, poželjna logika? (retoričko pitanje)
Ti samo vjeruješ da je Suh Sveti anđeo Gabrijel, ali to ne znači da Duh Sveti jest anđeo Gabrijel. Po krščanskom shvatanju, Isus je u jedno i Bog i poslanik ( prorok ).
nemogu da vjerujem ocima sta sam sad procitao, znaci ti bi slijedio neku vjeru bez logike, znaci ostavi razum na ormar i slijedi slijepo sve sto ti kazuA od kada je za dokaz vjere, ili religije, poželjna logika?
ja u to nevjerujem bez razloga, sam Allah kaze u kuranu da je Duh sveti andjeo gabrielTi samo vjeruješ da je Suh Sveti anđeo Gabrijel, ali to ne znači da Duh Sveti jest anđeo Gabrijel
pa da po krscnaskom shvatanju, al ise postavlja pitanje jeli to shvatanje ispravno, imali logike imalo ?Po krščanskom shvatanju, Isus je u jedno i Bog i poslanik ( prorok)
nemoze biti isus i Bog jedno kad sam isus kaze ovo
Ivan 14:28 "....Jer Otac je veći od mene" znaci Otac > Isus
a ne kako ti tvrdis Isus = Otac, znaci sam isus pobija to vjerovanje.
nista to negovori da je isus Bog, mogu i ja reci ja jesam koji jesam, drugim rijecima, "takav sam kakav sam"A što ćemo s onim kada Isus odgovori na pitanje tko si ti:" Ja sam Onaj koji Jesam" tj. JAHVE ili Bog?
-
žuta
#105 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
JOJ JESTE VI PAMETNI
KAKO PAMETNO PIŠETE SAMO
HAJ SAD VI MENI RECITE ŠTA JE MOJE DJETE JA MUSLIMANKA ,BABO IM POLA KATOLIK POLA PRAVOSLAVAC
I NAIĆI ČE NA NEKE DRKAĐIJE U ŽIVOTU KO ŠTO STE VI I HANDRIT ĆE GA PRAVO-JER NIJE ISPRAVAN
HAJ SAD VI MENI RECITE ŠTA JE MOJE DJETE JA MUSLIMANKA ,BABO IM POLA KATOLIK POLA PRAVOSLAVAC
I NAIĆI ČE NA NEKE DRKAĐIJE U ŽIVOTU KO ŠTO STE VI I HANDRIT ĆE GA PRAVO-JER NIJE ISPRAVAN
- KotromanichII
#106 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
jeste handrit ce ga na ovaj nacin sto ce mu narediti ovoJOJ JESTE VI PAMETNI KAKO PAMETNO PIŠETE SAMO
23.Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: “Uh!” – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim.
24.Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: “Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!” kuran
zalosna mu majka kako ce ga handrit samo sto ce mu biti naredjeno da postuje i majku i oca sve do njihove smrti
a oni drugi dijete nece handrit ako ga pustis na ulicu, pa da skace po festama i drogira se pa vas obadvoje pocne tuci poslije alkholoziranog stanja kad dodje navece kuci, nece vas ni pitati koje ste vjere, bio ti muslimanka a tvoj covjek pop nego ce vas izmlatiti dobro ako mu nedate pare da sebi kupi droge. ovo govorim jer sam cuo da je bilo ovakih slucajeva.
-
žuta
#107 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
IDETE IZ KRAJNOSTI U KRAJNOST NEMOŽEŠ TI MOJE DJETE VOLIT VIŠE NEGO JA I NA PRAVI PUT GA ISPRAĆAT VIŠE NEGO JA ALI TAKVI KAO ŠTO SI TI I TEBI SLIĆNI SU NAPRAVILI TO DA MOJE DJETE DOK JE ČAS VJERONAUKE SJEDI SAMO SA SDRUGOM U HODNIKU ŠKOLE 45 MINUTA SAMO ZATO ŠTO JE DJETE IZ MJEŠANOG BRAKA .ZAR TO NIJE GRIJEH
I TAKO DOVEDOSTE DRŽAVU DRUŠTVO U PROPAST (MOŽDA ĆE MOJE DJETE BIT U HARE KRIŠNI ILI....
I TAKO DOVEDOSTE DRŽAVU DRUŠTVO U PROPAST (MOŽDA ĆE MOJE DJETE BIT U HARE KRIŠNI ILI....
-
jarancuga
#108 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
melac wrote:U bibliji, a sam si ti utvrdio da u Evanđeljima stoji zapisano da je Isus Bog, samo koji post niže.jarancuga wrote:molim da tacno navedes gdje i kada je Isa.a.s rekao da je Bog...on licno...
molim da navedes moj post koji navodis....
i gdje u bibliji stoji da je Isa a.s. licno izjavio da je Bog...
-
jarancuga
#109 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
žuta wrote:IDETE IZ KRAJNOSTI U KRAJNOST NEMOŽEŠ TI MOJE DJETE VOLIT VIŠE NEGO JA I NA PRAVI PUT GA ISPRAĆAT VIŠE NEGO JA ALI TAKVI KAO ŠTO SI TI I TEBI SLIĆNI SU NAPRAVILI TO DA MOJE DJETE DOK JE ČAS VJERONAUKE SJEDI SAMO SA SDRUGOM U HODNIKU ŠKOLE 45 MINUTA SAMO ZATO ŠTO JE DJETE IZ MJEŠANOG BRAKA .ZAR TO NIJE GRIJEH![]()
gospodjo, tema je isuvise ozbiljna..vjerujem da svi moji sugovornici na ovoj temi imaju ciste i iskrene namjere...oni iznose svoje stajaliste odnosno vjerovanje, ja svoje....
vas, a narocito vase dijete niko ne tjera da citate ili prihvacate ovu nasu diskusiju....
budite pozdravljeni...
- KotromanichII
#110 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
nemogu, niti iko moze tvoje dijete volit od tebe, ali evo recimo ja da imam dijete ja bi ga ucio islamu sto prije jer znam po sebi sta znace roditelji, nesmijes im nista ruzno reci ili uvijrediti na bilo koji nacin a da nepricam da ih sekiram itd jer propade mi sve onda, dzaba klnjam Bogu ako majka nije zadovljan sa mnom i ako je sekiram bez razloga cijelo vrijeme, onda moje klanjanje se moze zavezati macku od repa u tom slucaju.IDETE IZ KRAJNOSTI U KRAJNOST NEMOŽEŠ TI MOJE DJETE VOLIT VIŠE NEGO JA I NA PRAVI PUT GA ISPRAĆAT VIŠE NEGO JA ALI TAKVI KAO ŠTO SI TI I TEBI SLIĆNI SU NAPRAVILI TO DA MOJE DJETE DOK JE ČAS VJERONAUKE SJEDI SAMO SA SDRUGOM U HODNIKU ŠKOLE 45 MINUTA SAMO ZATO ŠTO JE DJETE IZ MJEŠANOG BRAKA .ZAR TO NIJE GRIJEH
znaci ucenje djete islamskim vjerovanjima, ti sebe i svoje dijete zasticujes da ne upada u belaje kad dodju tinejdzerske godine , jer ko je meni mogao da zabrani da pijem alkhol i pusim cigare dok sam izlazio na domor sa svojim vrsnjacima u gimanziji, jedino sam znao da me Allah gleda pa nisam ulazio u takve stvari ili droga naprmijer.
znaci kad djete ubacis vjerovanje da ga allah posmatra cijelo vrijeme i da kaznjava za grijehe, onda mozes mirno spavati jer kad ga ti i njegov otac neglada zna da ga Allah gleda.
a ja da nisam vjerovao u Boga od malena, pitanje je gdje bi ja zavrsio, meni mater nebi mogla zabraniti kad su mi nudili jarani alkohol da pijem sa njima za vrijeme gimanzije. jedino vjera u Boga.
-
melac
#111 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Eto vjeruj, a ionako logika i razum ne idu ruku pod ruku uvijek i u svemu, da upravo tako, u kršćanstvu je potrebno slijediti Isusa kao Krista, a i samo je Isus rekao blago onima koji vjeruju u mene a ne upoznaše me, ili nešto slično.KotromanichII wrote:nemogu da vjerujem ocima sta sam sad procitao, znaci ti bi slijedio neku vjeru bez logike, znaci ostavi razum na ormar i slijedi slijepo sve sto ti kazuu islamu nije tako, u islamu treba dokaz za sve, nema slijepog slijedjenja.
Da li ti imaš dokaz da je Bog stvorio Zemlju i život na njoj za 6 dan?
KotromanichII wrote:ja u to nevjerujem bez razloga, sam Allah kaze u kuranu da je Duh sveti andjeo gabriel
Sasvim legitiman stav jednog muslimana, i ja mu nemam prigovora. Ali ovdje je tema Islamski rituali i biblijska vjerovanja, pazi biblijska. Na osnovu biblije je anđeo Gabrijel, anđeo Gabrijel, a Duh Sveti, Duh Sveti. A ako se ne varam i u Islamu postoji entitet Duh Sveti ili nešto slično, uglavnom razdovjen od Gabrijel.
Da li je ispravno, to je drugi par opanaka, ali ovdje govorimo o onome što je kršćanstvo i što su navodi u biliji. Za kršćane Otac je veći od Sina, ali ja rekoh da su evanđelisti pisali po Duhu Svetom, a On izlazi od Oca i Sina, i to je bila veza Isus ( Sin )=Duh Sveti po kome su pisali, dotični, Evanđelje. Ali ti preskoči na Oca.KotromanichII wrote:pa da po krscnaskom shvatanju, ali se postavlja pitanje jeli to shvatanje ispravno, imali logike imalo ?
nemoze biti isus i Bog jedno kad sam isus kaze ovo
Ivan 14:28 "....Jer Otac je veći od mene" znaci Otac > Isus
a ne kako ti tvrdis Isus = Otac, znaci sam isus pobija to vjerovanje.
Ne, to ne znači "takav sam, kakv sam", i prije se Bog predstavljao prorocima kao "Ja samo Onaj koji jesam", što na hebrejsko se kaže JAHVE. Mislim da stoji u bibliji da se Abrahamu na njegovo pitanje, tko je On, Bog odgovorio "JA sam Onaj koji jesam" ili ti na hebrejskom Jahve.KotromanichII wrote:nista to negovori da je isus Bog, mogu i ja reci ja jesam koji jesam, drugim rijecima, "takav sam kakav sam"
-
melac
#112 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
evo post, a podvučeno je gdje ti tvrdiš da se u evanđelju nalazi da je Isus Bog.jarancuga wrote:molim da navedes moj post koji navodis....
Stoji u bibliju, u svakom Evanđelju da se na pitanje Isusu tko je On, Isus izjašnjava kao Jahve, iliti "Ja sam Onaj koji jesam".jarancuga wrote:@melac...
historijska je cinjenica da se Isa a.s. i pavle nikada nisu sreli a kamoli razgovarali...kao sto se ni mate, marko,luka i ivan nikada nisu sreli sa Isa a.s....njihova najranija evandjelja su pisana 40 godina a najkasnija 80 godina nako smrti Isa.a.s...
biblija ( novi zavjet ) je jedini dokument na svijetu koji je pisan od 4 osobe u ime 1 osobe, a da te 4 osobe nikada nisu srele tu 1 osobu...
prvo spominjane Isa a.s. kao Bozijeg sina dolazi upravo od njih...Isa a.s. nikada nije izjavio da je on neuzubillahi Bog ili Boziji sin...
-
jarancuga
#113 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
melac wrote:evo post, a podvučeno je gdje ti tvrdiš da se u evanđelju nalazi da je Isus Bog.jarancuga wrote:molim da navedes moj post koji navodis....
Stoji u bibliju, u svakom Evanđelju da se na pitanje Isusu tko je On, Isus izjašnjava kao Jahve, iliti "Ja sam Onaj koji jesam".jarancuga wrote:@melac...
historijska je cinjenica da se Isa a.s. i pavle nikada nisu sreli a kamoli razgovarali...kao sto se ni mate, marko,luka i ivan nikada nisu sreli sa Isa a.s....njihova najranija evandjelja su pisana 40 godina a najkasnija 80 godina nako smrti Isa.a.s...
biblija ( novi zavjet ) je jedini dokument na svijetu koji je pisan od 4 osobe u ime 1 osobe, a da te 4 osobe nikada nisu srele tu 1 osobu...
prvo spominjane Isa a.s. kao Bozijeg sina dolazi upravo od njih...Isa a.s. nikada nije izjavio da je on neuzubillahi Bog ili Boziji sin...
to nije moja tvrdnja...ja navodim da su oni govorili da je Isa a.s neuzubillahi Bog...
Isa a.s. ama bas nigdje licno ne spominje da je on Bog...
- KotromanichII
#114 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
po kuranskom tekstu , to nije bilo ovih nasih dana nego 6 perioda.Da li ti imaš dokaz da je Bog stvorio Zemlju i život na njoj za 6 dan?
.Za kršćane Otac je veći od Sina, ali ja rekoh da su evanđelisti pisali po Duhu Svetom, a On izlazi od Oca i Sina, i to je bila veza Isus ( Sin )=Duh Sveti po kome su pisali, dotični, Evanđelje. Ali ti preskoči na Oca
odakle ti znas tacno po cemu su oni pisali ? pa barem da su se potrudili da izbjegnu greske, jeli to duh sveti nagovorio da naprave kontradikcije u biblijskim tekstovima ? nema logike, ispade po prici da ih je sveti duh nadahnuo da napisu a gresaka na svakom koraku.
prvo pitanje je jeli to uopste isus rekao, a i da je rekao opet nezvuci da je Bog , jer poed ovog teksta nazivati isusa BogomNe, to ne znači "takav sam, kakv sam", i prije se Bog predstavljao prorocima kao "Ja samo Onaj koji jesam", što na hebrejsko se kaže JAHVE. Mislim da stoji u bibliji da se Abrahamu na njegovo pitanje, tko je On, Bog odgovorio "JA sam Onaj koji jesam" ili ti na hebrejskom Jahve.
Ivan 20:17 Isus joj reče (Mariji Magdaleni): "Ja se uzdižem svom Ocu i tvom ocu; i mom Bogu i tvom Bogu".
jeli to dva Boga, bog koji ide drugom bOgu, Bog koji se klanja drugom bogu, ima li ovdje lgoike, nema.
-
melac
#115 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
O tome i govoriom, jer si ti pitao gdje piše da se Isus predstavio da je Bog, ja sam ti odgovorio u bibliji tj. u Evanđeljima, a što si i ti rekao u svom postu, da u Evanđeljima stoji da je Isus Bog.jarancuga wrote:to nije moja tvrdnja...ja navodim da su oni govorili da je Isa a.s neuzubillahi Bog...
A u mom zadnjem postu sam ti rekao da je Isus za sebe rekao da je Bog.
-
melac
#116 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
KotromanichII wrote:po kuranskom tekstu , to nije bilo ovih nasih dana nego 6 perioda.
Ja ne znam, ja vjerujem.KotromanichII wrote:odakle ti znas tacno po cemu su oni pisali ? pa barem da su se potrudili da izbjegnu greske, jeli to duh sveti nagovorio da naprave kontradikcije u biblijskim tekstovima ? nema logike, ispade po prici da ih je sveti duh nadahnuo da napisu a gresaka na svakom koraku.
Zašto postoje greške ja ne znam, to je Božija volja.
Ako se držimo teme, u kojoj dijelom stoji "..biblijska vjerovanj", onda stoji. Možda druga tema o tome jeli Isus to rekao i nije bi bila pogodnija.KotromanichII wrote:prvo pitanje je jeli to uopste isus rekao, a i da je rekao opet nezvuci da je Bog , jer poed ovog teksta nazivati isusa Bogom
jeli to dva Boga, bog koji ide drugom bOgu, Bog koji se klanja drugom bogu, ima li ovdje lgoike, nema.
To upravo znaći da se Isus izjasnio kao Bog.
Što se tiće toga drugoga elementa moje i tvoje rasprave, se ogleda u ovome, postoje danas kršćanske zajednice koje vjeruju da je Isus Bog, valjda temeljeći svoj stav na ovome što sam ja izrekao, a postoje i kršćani koji vjeruju da Isus nije Bog, valjda se ufajući u ovo što si ti naveo.
- KotromanichII
#117 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
pa postoje greske evo zasto nek ti sam Bog odgovori u kuranu , sta su neki radili sa biblijomJa ne znam, ja vjerujem.
Zašto postoje greške ja ne znam, to je Božija volja
Bog objasnjava u kuranu zasto:
13 Ali, zato što su zavjet svoj prekršili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim učinili. Oni su riječi s mjesta na kojima su bile uklanjali, a dobar dio onoga čime su opominjani izostavili. I ti ćeš kod njih, osim malo njih, neprestano na vjerolomstvo nailaziti, ali im oprosti i ne karaj ih - Allah, uistinu, voli one koji čine dobro.
jeli ti sad jasno , ako nije evo jos dodatno objasnjenje
Bog objasnjava u kuranu:
A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: Evo, ovo je od Allaha - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!
da bi za to korist neznatnu izvukli.
eto sto su nastale greske
i na krau Bog kaze za kuran
"A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Daje on od nekog drugog a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrjecnosti!"(Nisa:82)
-
jarancuga
#118 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
melac wrote:O tome i govoriom, jer si ti pitao gdje piše da se Isus predstavio da je Bog, ja sam ti odgovorio u bibliji tj. u Evanđeljima, a što si i ti rekao u svom postu, da u Evanđeljima stoji da je Isus Bog.jarancuga wrote:to nije moja tvrdnja...ja navodim da su oni govorili da je Isa a.s neuzubillahi Bog...
A u mom zadnjem postu sam ti rekao da je Isus za sebe rekao da je Bog.
nije tacno, Isa a.s. ama bas nijednom ne govori da on Bog, cak sta vise on to vise puta negira...
Ivan 17-3: "Ovo je zivot gdje mogu znati Tebe Jednoga istinitoga Boga i mene Isusa kojega si TI poslao"
o kome to govori Isa a.s?
- arzuhal
#119 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Jest da je OT, ali...
Kada je jednom, jednom meni bliskom biću trebala pomoć za jednu hitnu i delikatnu operaciju, najbrži, najspremniji, najkonkretniji su bili neki kršćani, ne moji muslimani. Ne znam koji kršćani, ali to je bila jedna organizacija koja pruža pomoć za operacije širom svijeta. Ja sam vodio mail-korespondenciju sa tim ljudima i sve je bilo čisto i sigurno. Uopće nisu uzimali kao važno što se radi o muslimanu, čak obrnuto - pripremili su smještaj za porodicu pacijenta u jednoj bošnjačkoj porodici u USA (oni sami su, maksuz, to tražili, pa javili da su našli neku porodicu iz Mostara), kako bi se oni lijepo osjećali za vrijeme boravka.
Do operacije nije došlo jer je čas edžela došao onda kada je to bilo određeno.
Ali nikad neću zaboraviti tu spremnost, takav entuzijazam i želja da se pomogne. Allah ih nagradio na tome. Osjetio sam toliku bliskost i zahvalnost tim ljudima što su takvi kakvi jesu.
Ne želim ovim da kažem kako muslimani ili proadnici drugih vjera ne pomažu pripadnicima neke druge vjere, nego samo svoje. Nego osjetih potrebu da izlijem iz sebe ono što me dotiče i spaja sa srcima pripadnika druge vjere koja nije islam, recimo. Ja ovakav slučaj nikad neću zaboraviti, do je dotaklo moje srce i urezalo se zanavijek. A mi ljudi imamo selektivno pamćenje (i hvala Allahu što je tako), pa pamtimo samo one stvari koje ostave snažan dojam na nas.
Ljepota je bila, pred Božijim očima, kako se dva njegova roba koja se međusobno ne poznaju, musliman i kršćanka, grozničavo bore i vode trku sa vremenom da pripreme sve za operaciju i spasu život.
Takva jedna stvar, između drugih, doprinjela je mojoj ravnodušnosti o islamsko-kršćanskim teološkim debatama.
Oprostite mi na toj ravnodušnosti.
Kada je jednom, jednom meni bliskom biću trebala pomoć za jednu hitnu i delikatnu operaciju, najbrži, najspremniji, najkonkretniji su bili neki kršćani, ne moji muslimani. Ne znam koji kršćani, ali to je bila jedna organizacija koja pruža pomoć za operacije širom svijeta. Ja sam vodio mail-korespondenciju sa tim ljudima i sve je bilo čisto i sigurno. Uopće nisu uzimali kao važno što se radi o muslimanu, čak obrnuto - pripremili su smještaj za porodicu pacijenta u jednoj bošnjačkoj porodici u USA (oni sami su, maksuz, to tražili, pa javili da su našli neku porodicu iz Mostara), kako bi se oni lijepo osjećali za vrijeme boravka.
Ali nikad neću zaboraviti tu spremnost, takav entuzijazam i želja da se pomogne. Allah ih nagradio na tome. Osjetio sam toliku bliskost i zahvalnost tim ljudima što su takvi kakvi jesu.
Ne želim ovim da kažem kako muslimani ili proadnici drugih vjera ne pomažu pripadnicima neke druge vjere, nego samo svoje. Nego osjetih potrebu da izlijem iz sebe ono što me dotiče i spaja sa srcima pripadnika druge vjere koja nije islam, recimo. Ja ovakav slučaj nikad neću zaboraviti, do je dotaklo moje srce i urezalo se zanavijek. A mi ljudi imamo selektivno pamćenje (i hvala Allahu što je tako), pa pamtimo samo one stvari koje ostave snažan dojam na nas.
Ljepota je bila, pred Božijim očima, kako se dva njegova roba koja se međusobno ne poznaju, musliman i kršćanka, grozničavo bore i vode trku sa vremenom da pripreme sve za operaciju i spasu život.
Takva jedna stvar, između drugih, doprinjela je mojoj ravnodušnosti o islamsko-kršćanskim teološkim debatama.
-
melac
#120 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Ovo "svojom rukom" shvaćam kao da su oni izmišljali, ako promatramo to sa stanovišta biblije, jasno je da su oni bili vođeni Božijom rukom priliko tog pisanja.KotromanichII wrote:pa postoje greske evo zasto nek ti sam Bog odgovori u kuranu , sta su neki radili sa biblijom
Bog objasnjava u kuranu zasto:
13 Ali, zato što su zavjet svoj prekršili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim učinili. Oni su riječi s mjesta na kojima su bile uklanjali, a dobar dio onoga čime su opominjani izostavili. I ti ćeš kod njih, osim malo njih, neprestano na vjerolomstvo nailaziti, ali im oprosti i ne karaj ih - Allah, uistinu, voli one koji čine dobro.
jeli ti sad jasno , ako nije evo jos dodatno objasnjenje
Bog objasnjava u kuranu:
A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: Evo, ovo je od Allaha - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!
da bi za to korist neznatnu izvukli.
eto sto su nastale greske
i na krau Bog kaze za kuran
"A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Daje on od nekog drugog a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrjecnosti!"(Nisa:82)
Ako je biblija mijenjana, postavlja se pitanje zašto nisu uskladili neke detalje, koji su očigledni?
A za ovaj zadnji dio, ti mogu samo reći, da ti kao musliman vjeruješ da je Bog stvorio Zemlju, a ona pak nije savršenog oblika, niti je sfera niti elpsoid, već je sva izborana i nesavršena.
Ili pak, po kuranu čovjeka je stvorio Bog tj. čovjek i život dolaze od Boga. A čovjek ipak nije savršen, je li to sada imlicira da čovjek ne dolazi od Boga?
-
melac
#121 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Tačno je, da u bibliji piše kako se Isus izjašnjava kao Bog. Da li to treba nacrtati?jarancuga wrote:nije tacno, Isa a.s. ama bas nijednom ne govori da on Bog, cak sta vise on to vise puta negira...
Ivan 17-3: "Ovo je zivot gdje mogu znati Tebe Jednoga istinitoga Boga i mene Isusa kojega si TI poslao"
o kome to govori Isa a.s?
Ovo što si ti naveo, je tačno da stoji u bibliji, i ja to ne opovrgavam, ja sam samo reagovao na tvoju tvrdnju da Isus nikada nije rekao za sebe da je Bog. ( po bibliji naravno )
-
Mrs.Zurbrigen
#122 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
arzuhal wrote:Jest da je OT, ali...
meni je ta ravnodusnost vrlo simpaticna!
-
melac
#123 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Hvala što pokušavaš olabaviti situaciju, znam da si to svjesno uradio. Ne govoreći daj prestanite, već suptilno ulijećeš, kada treba, gdje treba. I u duh barem naslova teme, ako ne i postavke.arzuhal wrote:Jest da je OT, ali...
- old_drummer
#124 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Morala sam reagovati na ovo. Mislim da smo svi culi, a neki od nas koji se malo vise bave historijom znaju kakve su sve kontroverze postojale kroz historiju u vezi sa Biblijom i Crkvom. Postoji mnogo knjiga, dokumentaraca i naucnih radova koji se bave vjerodostojnoscu ovih dvaju Knjiga, tako da nema potrebe da komentarisem dalje, istrazi malo i sam.memlija wrote:malo ti klizeći uleti jelde ?PRO testant wrote:NASTAVAK
Osim toga, sam si u jednom prijašnjem postu priznao da si pogriješio i da si koristio tekstove van njihovog konteksta.
Nije teško potražiti i vidjeti da si priznao da sam te je ispravio i da sam kažeš da si pogriješio.
Opet kažem, pokušaj drugi pristup.
Quran nije nikakav skener za ostale religije, niti je bilo šta blizu Biblije, ni čime ne može ni da opepeli toj knjizi, a kamo li da se sa njom mjeri. Niti po istorisko/materijalnoj podršci i utemeljenosti niti po sadržaju, niti po količini informacija datih. Niti po mogućnosti verifikacije istih. Ljudi poput tebe, mogu da rade samo jedno, a to je da na ovakve načine (ili slične) iskrive i plasiraju lažne informacije i/ili izvrnu stvarnu istinu jer nisu u stanju ili ne žele da vide istu. A popularističke priče i bajke kao tvoje su samo još jedan u nizu pokušaja da se skrene pažnja sa pravog problema, porijekla Quranskog teksta i njegovog izvornog oblika.
Dalje, u kojim se sve prilikama koristilo vino:
Za lječenje rana -"..pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom..." - Luka 10:34
Ilustracija za gnjev Božiji - " ..pit će vino gnjeva Božjega, nerazvodnjeno, natočeno već u čaši.. " - Otkrivenje 14:10
Kao lijek za probavu i drugo - "Ne pij više samo vode, nego uzimaj malo vina poradi želuca i čestih svojih slabosti." - 1Timoteju 5:23
Vino se u drevna vremena koristilo kao lijek - http://www.google.com/search?q=antient+ ... =firefox-a
Ostatak tekstova iz biblije vezanih za temu VINO:
I ti si mislio postaviti nekoliko citata van konteksta, i da će to biti dovoljno?!![]()
Da si malo istražio, vidjeo bi i čemu Pavao govori u efežanima, i o čemu u poslanici Timoteju, i da postoji očigledna razlika.
- A da si zaista ozbiljno mislio da se pozabaviš temom, pronašao bi SVE stihove vezane za temu, pročitao, klasifikovao po raznim parametrima, ispitao istorisku pozadinu riječi VINO, njeno raznoliku primjenu u SVIM (ne samo u Bibliji) drevnim tekstovima, istražio koje su razne vrste samoga vina koje su postojale u to vrijeme, koja je njihova glavna namjena bila, koje se najviše koristilo u geografskim područjima koje istražuješ (Judeja, Samaraija, Galileja, itd. do širih područja Rim. Carstvo itd.), koje su riječi korištene za vino u najkritičnijim tekstovima (itd), pa tek onda počeo da izvlačiš zaključke i donosiš odluke o ispravnosti i utemeljenosti Bibliskih tekstova.
Ali tebi je dovoljno samo površno znanje, a to govori samo jedno o tebi. (ne volim da napadam ljude ali mi ne daješ drugi izbor)
- Ti znaš samo jedno, da malo nešto znaš, i da je to što znaš, jedino tačno, i da si ti ubjeđen da su svi koji ne misle tako u krivu. I da ako se neko i udostoji da ti skrene pažnju na to, taj neko je po automatizmu tvoj neprijatelj. Još ako je i Kršćanin, tim bolje, odlična prilika da prikažeš kako si ti samo u pravu a oni nisu.
Prvo se fino ogradiš, pa malo prospeš načitanosti, pa održiš lekciju kao prof,mr itd (nema pametnijeg od mene, dok tipkaš, govori ti glasić u tebi) i onda strovališ ovo ispod o Qur'an-u onako hinjski....
šta si se ba upalio za alkohol, pij ko ti brani...
Onako, kad pricu prosirimo, vidjecemo da se danasnji Muslimani ni Krscani ne pridrzavaju propisa iz ovih knjiga. Naravno, ne svi, cast izuzecima. Kako se to pravda? Slobodna interpretacija, ne? Znam da je po Islamu alkohol zabranjen, izmedju ostalog, i zato jer od njega krece svako zlo, u sto smo se i sami uvjerili - raznorazne nesrece, ubistva i ostalo. Problem je sto danas ljudi piju da se napiju. Pogledajte samo kako se obiljezava Bajram u vasem gradu, ili bilo koji drugi praznik. Ljudi misle da ne mogu uzivati bez alkohola. Ne bih da ulazim u tu pricu, predaleko seze.
Kolega PRO testant, ako si kako ti nick govori da jesi, onda bi i sam trebao znati historiju i okolnosti nastanka tvoje vjere. S toliko grupa i grupacija, nemoguce da nema odstupanja i neslaganja. Niko ovdje ne vrijedja Bibliju, stoga nemoj ni ti vrijedjati Kur'an. Svakom svoje. "...meni - moja vjera, vama - vasa."
Kolega Kotromanicu, napravi blog. Svakome od nas je Bog dao razum i pamet (nekom vise nekom manje, a nekom, nazalost nikako) i sami mozemo razluciti sta je dobro a sta lose. Ako neki to ne zele, njihov problem. I jos jedan, za ovu pricu manje bitan savjet - rjecca "ne" se pise odvojeno od glagola. Znaci, nije neznam nego ne znam, neide nego ne ide.
- Bloo
- Globalna šefica
#125 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
zašto se konverzacija razvila do nivoa da nema nikakve veze sa temom ?
tražimo sličnosti koje nas povezuju, a ne ističemo razlike i kako je nešto pogrešno sa naše tačke (vjerske) gledišta...
hipotetička situacija: i šta sad Kotromanichu, zamisli da uspiješ da ovdje elaboriraš kak je Biblija puna grešaka, kak Isus nije Bog, kak su Isus i apostoli hrpa veselih rumenih alkoholičara itd itd ...i šta onda? šta si postigao? malu ličnu satisfakciju da pripadaš "pravoj strani" ?
tražimo sličnosti koje nas povezuju, a ne ističemo razlike i kako je nešto pogrešno sa naše tačke (vjerske) gledišta...
hipotetička situacija: i šta sad Kotromanichu, zamisli da uspiješ da ovdje elaboriraš kak je Biblija puna grešaka, kak Isus nije Bog, kak su Isus i apostoli hrpa veselih rumenih alkoholičara itd itd ...i šta onda? šta si postigao? malu ličnu satisfakciju da pripadaš "pravoj strani" ?