Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
O Grbavici se kao o primjeru kako ne treba graditi i planirati poučava na mnogim fakultetima svijeta. Njena gradnja je zaustavila i prirodni protok vjetra sa Borija i Bakija prema Sarajevskom polju i time omogućila nakupljanje štetnog smoga iznad grada."
- Mufid Garibija, arhitekta i poznavalac historije Sarajeva.
Budalastina, u stvari ovo zahtjeva veklika slova i jos podebljano, B U D A L A S T I N A. Koji vjetar s Bakija i Borija, i na kojim se to fakultetima proucava Grbavica?!?!?!?!?!
Smog ubija zbog jako velikog broja automobila (pa jos starih) u gradu i jos veceg broja privatnih stambenih objekata koji se griju na sve vrste cvrstih goriva. Naravno, ekologija je poslednja rupa na svirali za patriote koji su zasjeli na vlasti, kao i ogromnu vecinu onih koji ih biraju. A magle ce biti dok je planine i kotline, tu se ne moze nista uraditi.
Kako ne znas taj cuveni vjetar sa Bakija, ima i ime " BAKIJAŠ " ...
Jao, Mufid Garibija, dajte mi nabrojte nekoliko njegovih arhitektonskih remek dijela ...
Arhitekta - covjek nedovoljno pametan da zavrsi tehnicki fakultet i nedovoljno talentovan da zavrsi Akademiju ...
kakve veze ima grbavica, naselje koje se nalazi u centru grada i ispod brda, sa strujanjam zraka kroz kotlinu? ako je ijedno naselje napravljeno planski i redom onda je to bas ta grbavica.
slazem se. ova danasnja pretezno nastaje od same prirodne pojave: temperatura, voda, geografski polozaj....i onda se na nju nakace cestice sumpor dioksida i slicnih otrova pretezno iz auta. a prije kad su radile fabrike po centru, novom sarajevu, novom gradu, ilidzi, vogosci...kad su toplane radile na loz ulje, kad je 100% privatnih kuca i stanova nenakacenih na sistem toplana lozilo ugalj i drva....to su bile jebene magle koje su stipale.
sanabe wrote:jel to jos kukate zbog magle ?
meni samo zao ovih starijih ljudi, asmaticara, sad sam srela komsiju, bas covjek ima problema sa disanjem , a mene i vas mi nije zao sekunde
Evo čitam razloge zagađenja magle u Banja Luci, a to je slično i ovdje.
Specifična meteorološka situaciju, prvo vrlo hladan period praćen niskim temperaturama i intenzivnije grijanje, a zatim iznenadni prodor toplijeg zraka, zbog čega su doslovno hladniji slojevi zraka ostali "zarobljeni" u magli koja je onemogućavala prodor toplije zračne mase u niže slojeve. Time se apsolutno sve zagađenje akumuliralo u donjim slojevima atmosfere.
Nije ovo ništa kako je bilo nekad. Prije rata je padala čađ iz magle, po plehovima od prozora se najbolje vidjelo i autima preko noći, sad gledam nema kod mene čađi (Općina Ilidža).
O Grbavici se kao o primjeru kako ne treba graditi i planirati poučava na mnogim fakultetima svijeta. Njena gradnja je zaustavila i prirodni protok vjetra sa Borija i Bakija prema Sarajevskom polju i time omogućila nakupljanje štetnog smoga iznad grada."
- Mufid Garibija, arhitekta i poznavalac historije Sarajeva.
Budalastina, u stvari ovo zahtjeva veklika slova i jos podebljano, B U D A L A S T I N A. Koji vjetar s Bakija i Borija, i na kojim se to fakultetima proucava Grbavica?!?!?!?!?!
Smog ubija zbog jako velikog broja automobila (pa jos starih) u gradu i jos veceg broja privatnih stambenih objekata koji se griju na sve vrste cvrstih goriva. Naravno, ekologija je poslednja rupa na svirali za patriote koji su zasjeli na vlasti, kao i ogromnu vecinu onih koji ih biraju. A magle ce biti dok je planine i kotline, tu se ne moze nista uraditi.
Nije to budalastina nego istina, postojao je fenomen nocnih strujanja zraka koja su isla sa istoka kroz kotlinu i cistili je od magle koja je do 50tih bila rijetka pojava u Sarajevu. Grbavica je u mnogo cemu primjer kako se ne treba planirati naselje a u ovom slucaju je problem bio sto je dobar dio zgrada postavljen okomito na strujanje zraka. naravno nije jedino Grbavica problem jer je i sva ostala novogradnja pravljena na isti nacin ali je od nje pocelo.
karanana wrote:pa nije grbavica bedem u sred grada pa da zrak ne moze prostrujati mimo nje. nego gdje ode to strujanje kad se odbije od te zgrade na grbavici?
ne odbije se nego se uspori medju zgradama i onda skroz stane, naravno da dobar dio prostruji kraj grbavice i zaglavi na malti i dalje. Rekoh nije jedino Grbavica odgovorna ali se problem poceo javljati nakon sto je izgradjena Grbavica 1 a ona je prvo naselje gustih visespratnica izgradjeno u sarajevskom polju
sanabe wrote:Znaci...................kriva je Grbavica?
Pa bnb, sinoc co'jek rece, na TVSA, sve i da ne postoji Sarajevo, samim tim i Grbavica, magle bi bilo.... i kapak
hajmo mi probat ukinut grbavicu pa da vidimo sta ce bit
karanana wrote:pa nije grbavica bedem u sred grada pa da zrak ne moze prostrujati mimo nje. nego gdje ode to strujanje kad se odbije od te zgrade na grbavici?
Nije Grbavica bedem , ali Bosmal i neboderi na A. Polju jesu.
Kad se sadaka city poceo graditi strucnjaci su objasnjavali da ce to "zacepiti" Sarajevo. Eto smo zacepljeni
Opet kazem, ako treba da i pocrvenim, B U D A L A S T I N A. Inzinjer sam gradjevine, diplomirao prije rata smjer konstrukcije, dok patriote jos nisu unaprijedili obrazovni sistem. Pun mi je k...c kojekakvih znalaca koji su odnekud izmigoljili nakon 1992. Nit ima kakvog vjetra prirodjenog sarajevskoj kotlini koji se spusta niz Bakije i cisti je od zimskih magli; nit je Grbavica prepreka takvom vjetru pa da ga i dzini niz Bakije raspiruju svom snagom; pa znalac jos sve zacini pricom kako se Grbavica proucava na svjetskim univerzitetima. Daj ba svi znalci sjasite vec jednom, jasete vec haman 20-est godina i upropastavate sve cega se dohvatite. Gasifikacija i zabrane koristenja uglja i ukidanje loz ulja su trostruko smanjile zagadjenost vazduha nakon olimpijade u usporedbi kako je bilo krajem 70-ih i pocetkom 80-ih. Grijati se na ugalj, kuhati na drva, voziti sa cumurijadom od kola u gradu koji je u stvari idealan za hodanje i javni saobracaj, i onda jos traziti cist'u havu, jaro to ne more ni u demokraciji.
Nije Grbavica bedem , ali Bosmal i neboderi na A. Polju jesu.
Kad se sadaka city poceo graditi strucnjaci su objasnjavali da ce to "zacepiti" Sarajevo. Eto smo zacepljeni
zonbirile wrote:pa kada papci počeše graditi i zatvarati prirodno strujanje,a drugi brđani bacati šoder umjesto soli,nasta pakao u mahali.
kakvo prirodno strujanje, u kotlini i bez gradnje ces imat maglu treba 2 propelera kilometarskih razmjera na trebevic da se propuse ..
---------------------------------------
ja samo ta kotlina je uzduž Miljacke i prirodni je dimnjak,dok ga ne zatvoriš kojekakvim sranjima,drage oku papka.