CVIKERASH wrote:mi prvu noc sjedimo cugamo kad nam prilazi lik nekih 160 cm,,55 kilograma,dres zelje i to od mulalica,oko vrata lanac sa arapskim "Allahu ekber" ,,vidi se da je na cemu ,speed vjerujem,,i elem prilazi on ovom haveru sa starim fazonom : sta je sta gledas ??hajmo se tuci pi++o zenicka,,,,,,krenu i ovaj drug na njega al eto na kraju ipak ne bi nista,razdvojise ih,,,kasnije cujem taj isti lik prebio sofera koji je biscane vozio na eksurziju
Fenomen zvani "šta gledaš"
- sheilak
#101 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
- Nekako s proljeća
#102 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
Svaki događaj počinje sa pogledom. Zatim osmijehom, lijepim razgovorom, terminom a onda i susretom. Tako su počele mnoge velike ljubavi...
Parodija na ovo ispisano se odnosi na suštinu teme.Muškarci kada se sastanu pričaju, žene se gledaju.
Isti spolovi se odbijaju, a različiti privlače...( uvdje ne računam žene zarobljene u tijelu muškarca-homoseksualce..
Događaj počinje pogledom, a pogledani reaguje u smislu ''Šta me gledaš'' .Ako se reaguje ''na prvu'' slijedi odgovor'' Šta što te gledam'', '' Šta te boli ...'', Što mi se gleda'' , Šta je šta 'oš''....
Kada je neko ''vatra'', u odnosu sa takvom osobom poželjno je biti ''voda''. To je varijanta ''na drugu'' i može se opisati u smislu tipa '' U redu je , nemam ništa protiv tebe'' , '' Slučajno to uradih'' i slične varijante isprike. Svi koji dožive ovakve situacije trebaju da znaju da je to više stvar pameti, mudrosti , marifetluka a ne slabosti ili kukavičluka...
Samo zamislite da ste naišli na govno a vi idete na onaj zakazani termin ili susret
Moje je mišljenje da je u takvim situcijama donja granica tolerancije fizički kontakt. Sve dok neko ne nasrne na tebe, je manje bitno i stvar je taktike
Oni koji su usvojili neke religijske mudrosti , znaju da je izuzetno koristan savjet '' i neka obore poglede svoje...'', jedan pogled ti je dopušten, drugi već i nije...

Uploaded with ImageShack.us
-
DZONPI
#103 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
Znate jesta fazon u Holandiji ali ne od Holandjana nego vecinom od turaka.Imo slicnu situaciju sa autom izasli arkadasi njih 4 i svi u glas.Znamo tvoju adresu.Eto to im je ko fol neces pobjec znamo ti adresu.I sta se desilo nista izgleda da su mi fulili adresu.Istog tog jednog od njih vidim u marketu mis se sageo ko fol zauzet necim samo da nam se pogledi nebi susreli.Te sadasnje u Sarajvu treba nogama gazit.I prije je bio taj manglupuk ali nece oni svakom rec nego kad vide zrtvu i kontaju da nema od iste opasnosti onda ulete.
-
TheMule
#104 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
Ja bih stavio suncane, tako da ne mogu vidjeti u kojem pravcu gledam.
- nurko
#105 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
ima još nekoliko varijanti navedenog fenomena ;
1. šta se ponašaš
2. jel to meni usta kriviš
3. šta kolutaš očima
4. nemoj se kočit
... nastavite ako se sjetite još koje varijante
1. šta se ponašaš
2. jel to meni usta kriviš
3. šta kolutaš očima
4. nemoj se kočit
... nastavite ako se sjetite još koje varijante
- kamen spoticanja
#106 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
u zenici je jedno vrijeme ovaj fenomen bio pravi trip...nije normalno koliko su se mladi junaci junachili...fazoni tipa "hos kupit ciglu" ili "hos kupit banderu" bili su prave postapalice...ono sto je meni bilo fascinatno jeste to poimanje zenice kao zahebanog grada,vracale su se price o korei...blatusa se ope' dizala u nebesa...neki pravi kolektivni trip je zavladao medju tom djecom...doduse to je ono nesretno vrijeme kad su u zenici radili samo sretnici
a onda su pocela da se dogadjaju nekakva ubistva...doduse sve nepovezano..."lik cekicem utukao dvojicu jer su mu dobacivali materi"..."narkic zabio sjekiru,drugom u glavu i ostavio ga na pruzi da ga zgazi voz"
...cak je tad jal u slobodnoj bosni jal u danima izasla naslovnica "ko ubija zenicku mladost"
ali onda indijci kupise zeljezaru...carsija dobi novog corleona koji mladu telad drzi pod kontrolom i svi skupa umiremo u smogu
i sad sto bi nekog gledao,ne mozes jer se od smoga ne vidi prst pred nosom

a onda su pocela da se dogadjaju nekakva ubistva...doduse sve nepovezano..."lik cekicem utukao dvojicu jer su mu dobacivali materi"..."narkic zabio sjekiru,drugom u glavu i ostavio ga na pruzi da ga zgazi voz"
ali onda indijci kupise zeljezaru...carsija dobi novog corleona koji mladu telad drzi pod kontrolom i svi skupa umiremo u smogu
i sad sto bi nekog gledao,ne mozes jer se od smoga ne vidi prst pred nosom
-
Static-X
#107 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
a to tebi nedostaju stari danikamen spoticanja wrote:u zenici je jedno vrijeme ovaj fenomen bio pravi trip...nije normalno koliko su se mladi junaci junachili...fazoni tipa "hos kupit ciglu" ili "hos kupit banderu" bili su prave postapalice...ono sto je meni bilo fascinatno jeste to poimanje zenice kao zahebanog grada,vracale su se price o korei...blatusa se ope' dizala u nebesa...neki pravi kolektivni trip je zavladao medju tom djecom...doduse to je ono nesretno vrijeme kad su u zenici radili samo sretnici![]()
a onda su pocela da se dogadjaju nekakva ubistva...doduse sve nepovezano..."lik cekicem utukao dvojicu jer su mu dobacivali materi"..."narkic zabio sjekiru,drugom u glavu i ostavio ga na pruzi da ga zgazi voz"...cak je tad jal u slobodnoj bosni jal u danima izasla naslovnica "ko ubija zenicku mladost"
ali onda indijci kupise zeljezaru...carsija dobi novog corleona koji mladu telad drzi pod kontrolom i svi skupa umiremo u smogu![]()
i sad sto bi nekog gledao,ne mozes jer se od smoga ne vidi prst pred nosom![]()
-
todd_smith
#108 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
ti njega pitas "bil` ona mene?"CVIKERASH wrote:STa gledas?
Hoces kupiti ciglu?
Bi li mi j**o mamu? ako kazes DA; onO te prebije ko biva uvrijedio si mu mater,,,,ako kazes NE ,onO te prebije jer ko biva ti mislis da mu je mama grob
sta sve bosnjo nece izmisliti...
-
todd_smith
#109 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
Zadnji put kada sam cuo "sha` me gledas" se desilo prije 2-3 godine u tramvaju...polu-prazan tramvaj...navecer oko 22.00, vracam se kuci i zamislio se nesto...u zadnjem dijelu samo ja, drug(koji sjedi 2-3 reda ispred mene, odmah preko puta idiota) i 3 "klosara"
Kad odjednom "momak" dobacuje kao "sta hos? aa?", ja ocima kolutam i okrenem na drugu stranu, ali on i dalje dobacuje i malo glasnije drugovima kao "vidi ga sto se ku**i"
Fino ustanem (on je sada pomislio da izlazim pa opet pocne komentarisati kao sto bjezim
stanica je bila RTV, znaci sl. AP A-faza, ali sjednem pored druga, znaci odmah poprijeko "klosar")
I onda ja u tom momentu, okrenem se drugu i komentarisem kao vidi ga sto se sad usutio(mislili da sam sam valjda) i dodajem jos neki komentar u vezi toga sto izlazim na stanici u A Fazi, i da svi zajedno izadjemo pa onda da se vidi sta je sta...
gdje naravno ovaj usuti i gleda kroz prozor
Ako ista, ja sam bio gluplji jer da sam bio sam, ili njih vise, potpuno bi se drugacije zavrsilo...Najgora stvar je ipak bila da su oni bili malo mladji od mene (ne puno, ali opet mladji), sto je stvarno zabrinjavajuca stvar.
Mislim da je ipak u vecini slucajeva ego ili ponos odlucujuci faktor sa strane "nevinih" gradjana, naravno niko ne zeli nevolju ili glupi incident, koji moze uzrokovati vise zla nego dobrog, ali opet bas taj ego/ponos ili sta vec nam ne dozvoljava da to trpimo/slusamo od frustriranih likova koji nisu dobili dovoljno paznje od mame/tate pa tu istu paznju moraju na pasivno/aktivno-destruktivan nacin da traze pomocu pitanja "Sha me gledas?"
Samo me zanima kako bi prosli(ustvari ako bi uopste i smjeli) da postave to pitanje svojim roditeljima u vlastitiom domu. Ako ista vrlo blazu verziju posljedica koje su osjetili Denis i Amar itd., bi sigurno ovi klosari osjetili nakon tog pitanja
Kad odjednom "momak" dobacuje kao "sta hos? aa?", ja ocima kolutam i okrenem na drugu stranu, ali on i dalje dobacuje i malo glasnije drugovima kao "vidi ga sto se ku**i"
Fino ustanem (on je sada pomislio da izlazim pa opet pocne komentarisati kao sto bjezim
I onda ja u tom momentu, okrenem se drugu i komentarisem kao vidi ga sto se sad usutio(mislili da sam sam valjda) i dodajem jos neki komentar u vezi toga sto izlazim na stanici u A Fazi, i da svi zajedno izadjemo pa onda da se vidi sta je sta...
Ako ista, ja sam bio gluplji jer da sam bio sam, ili njih vise, potpuno bi se drugacije zavrsilo...Najgora stvar je ipak bila da su oni bili malo mladji od mene (ne puno, ali opet mladji), sto je stvarno zabrinjavajuca stvar.
Mislim da je ipak u vecini slucajeva ego ili ponos odlucujuci faktor sa strane "nevinih" gradjana, naravno niko ne zeli nevolju ili glupi incident, koji moze uzrokovati vise zla nego dobrog, ali opet bas taj ego/ponos ili sta vec nam ne dozvoljava da to trpimo/slusamo od frustriranih likova koji nisu dobili dovoljno paznje od mame/tate pa tu istu paznju moraju na pasivno/aktivno-destruktivan nacin da traze pomocu pitanja "Sha me gledas?"
Samo me zanima kako bi prosli(ustvari ako bi uopste i smjeli) da postave to pitanje svojim roditeljima u vlastitiom domu. Ako ista vrlo blazu verziju posljedica koje su osjetili Denis i Amar itd., bi sigurno ovi klosari osjetili nakon tog pitanja
-
salter071
#110 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
Da nisu otuda potekle one priče po čaršiji o "čovjeku od gume"?Chmoljo wrote:fakat... ja sam jednom popio batine početkom srednje od tri kretena... nikad mi neće biti jasno da nisam ni jedne jedine modrice ili uboja imao, a bio na podu a oni me nogetali-LIBERO- wrote:Ma ispade kada se cita ova tema da nas samo po ulicama napadaju i da se tucemo,nozevima bodemo i slicno.![]()
Nije bas tako,ali kada procitas tri stranice takvih iskustava od razlicitih forumasa onda se moze steci takav dojam.![]()
sreća njihova pa se potrefilo da nisam mogao naći brzo onog koga sam tražio, inače bi oni sad pričali: nekad biješ, nekad budeš b'jenali kasnije nisam ništa uradio povodom toga... uvijek sam izbjegavao da starce nasekiram sa tim sranjima, a nisu mi debili ništa uradili...
ah da, bilo je "šta gledaš" i kad sam vidio gdje vodi, kretena sam uhvatio za vrat i počeo ga davitikasnije su me druga dvojica nekako povalila...
al' ovaj krkljo što jes' jes'
još stariji od mene bili... zdepi
![]()
u zadnje vrijeme, šućur Bogu, nemam tih problema, dal zbog toga što sam ružan pa se trebe ne lijepe na mene, dal' zbog toga što sam kokuz pa ne vozam auto ne bih znao reći... ali imati utoku sa dozvolom... to je nešto o čemu bih razmišljao ako budem imao priliku. ne zbog situacije u gradu, nego što je ovo Balkan. i uvijek će biti.
i da, normalni ljudi mogu imati pištolje. ne znam zašto glumimo Skandinaviju, kada smo u glavama Divlji Zapad?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#111 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
nije to "guma", nego su debili udarali u glavu, koju sam zaštitio rukama... poslije desetljeća bavljenja sportom, njihovi udarci nisu ništa predstavljali... 
- kmirsad
#112 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
Imo si ti sreće Čmoljo... ljeto, pa nosili japanke i mokasinke... dal je bila zima i na nogama gojzerice ili ojačane HTZ-jke... ne bi bilo legende o čovjeku od gume...Chmoljo wrote:nije to "guma", nego su debili udarali u glavu, koju sam zaštitio rukama... poslije desetljeća bavljenja sportom, njihovi udarci nisu ništa predstavljali...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- Jara
#114 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
Au, ne znadoh da je to tako...
Izbrisah svoj doživljaj, nije ništa u odnosi na ovdje ispričane.

Izbrisah svoj doživljaj, nije ništa u odnosi na ovdje ispričane.
-
zengi
#115 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
Mene iskreno cudi da u ovoj drzavi nema makar 1000 ubistava dnevno uzimajuci u obzir nivo nekulture i bahatosti u nacinu ophodjenja i to na svim nivoima od jalijasa do doktora i hodze. Nesjecam se da me vala ikad iko pitao "sta me gledas" ali meni sad u poodmaklim godinama dodje da to pitanje postavim bar tri-cetiri puta na dan. I nije mi cudo kad se tinejdzeri bave ovim stvarima, ali mi je pravo cudno kad te covjek ili zena od 60-70 godina gleda citavu minutu i to sa nekim izrazom gadjenja i prezira na licu. Vec sam se pitao, jesam li se ja to ufuro ili je stvarno tako i skontao sam da se nisam ufuro jer sam zivio u Engleskoj 15 godina i nikad nisam imao osjecaj da me neko gleda niti sam dobio zelju da nekoga opalim (cim prije stignem bez ovog sta me gledas) u tu nekulturnu glavusu a ovdje mi se to desava svaki dan. Evo neki dan idem ispred obdanista i prate me par pasa lutalica koje ja hranim a neki tip tako moih godina (40-setak) sa malim djetetom i zenom stao i gleda me upadno i kako ja prolazim on se citavim tjelom okrece i gleda me i mjerka od glave do pete sa vec pomenutim izrazom gadjenja i prezira na licu.
U ovoj zemlji se svi prave neki mangupi i svi (ukljucujuci i dede i nane) imaju neki "ja sam pravo zajeban" izraz na licu. Jeli se to samo meni prividja, ili i neko od vas ima ovaj utisak? Imam jednog komsiju (kojem ja komotno babo mogu biti) sa cijim bratom i majkom se uvjek ljubazno upitam i popricam, koi me isto tako konstantno upadno i dugo gleda. Jednom sam ga cak i prvi pozdravio i par puta mu klimnuo glavom sa ljubaznim osmjehom ali on nista, samo prolazi i gleda. Posto mi je to vec dosadilo ni sam neznam sta da radim. Dali da ga kazem mami, ili da ga jedan dan isprepadam da mu to vise ne padne na pamet. Nekako mi ne ide ni jedno ni drugo. Sto je najgore nikad nemam taj problem sa nekim stvarno zajebanim, nego uvjek sa nekim pic....m dimom.
I sta sam jos primjetio u ovoj zemlji je to da ako si ljubazan i kulturan ljudi misle da ih se bojis pa se onda pogotovu ku..ce.
Znaci, ponekad i to famozno pitanje "sta me gledas" ima smisla.
Ovo je nevezano za temu ali vam moram ispricati. Vozim se ja neki dan kad vidim novcanik na ulici i to jos pare vire iz njega. Skocim ja na kocnicu, rucna, izljecem iz auta, podjem da uzmem novcanik, kad ono onaj stari fol sa novcanikom na koncu. Neka me djeca izradise i valjaju se od sege.
Ja sam mislio da taj fol vise ne postoi. E bas sam se slatko nasmijao i ja i oni.

U ovoj zemlji se svi prave neki mangupi i svi (ukljucujuci i dede i nane) imaju neki "ja sam pravo zajeban" izraz na licu. Jeli se to samo meni prividja, ili i neko od vas ima ovaj utisak? Imam jednog komsiju (kojem ja komotno babo mogu biti) sa cijim bratom i majkom se uvjek ljubazno upitam i popricam, koi me isto tako konstantno upadno i dugo gleda. Jednom sam ga cak i prvi pozdravio i par puta mu klimnuo glavom sa ljubaznim osmjehom ali on nista, samo prolazi i gleda. Posto mi je to vec dosadilo ni sam neznam sta da radim. Dali da ga kazem mami, ili da ga jedan dan isprepadam da mu to vise ne padne na pamet. Nekako mi ne ide ni jedno ni drugo. Sto je najgore nikad nemam taj problem sa nekim stvarno zajebanim, nego uvjek sa nekim pic....m dimom.
I sta sam jos primjetio u ovoj zemlji je to da ako si ljubazan i kulturan ljudi misle da ih se bojis pa se onda pogotovu ku..ce.
Znaci, ponekad i to famozno pitanje "sta me gledas" ima smisla.
Ovo je nevezano za temu ali vam moram ispricati. Vozim se ja neki dan kad vidim novcanik na ulici i to jos pare vire iz njega. Skocim ja na kocnicu, rucna, izljecem iz auta, podjem da uzmem novcanik, kad ono onaj stari fol sa novcanikom na koncu. Neka me djeca izradise i valjaju se od sege.
- kurty
#116 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
zengi wrote:
Ovo je nevezano za temu ali vam moram ispricati. Vozim se ja neki dan kad vidim novcanik na ulici i to jos pare vire iz njega. Skocim ja na kocnicu, rucna, izljecem iz auta, podjem da uzmem novcanik, kad ono onaj stari fol sa novcanikom na koncu. Neka me djeca izradise i valjaju se od sege.Ja sam mislio da taj fol vise ne postoi. E bas sam se slatko nasmijao i ja i oni.
![]()
![]()
![]()
Nije bas vezano direktno za pitanje "sta me gledas", ali je nesto na taj princip... prva i druga godina faxa... septembar, januar, februar i juli...obicno niko od studenata nije kupovao mjesecne karte... Elem, karta tad na relaciji Breza-Sarajevo bila 2,5KM... Svako jutro na stanici, onaj sto prodaje karte nema sitna... das mu tri marke, on ti nece pisati kartu, jer ti nema sitna... udjes u bus, i onda pegla sa kondukterkom... prvo do Ilijasa drami...nece da nam pise karte, jer smo usli na stanici a nismo kupili karte... i dako iz dana u dan... Elem, jedne prilike sam malkice prespao i odem na drugu stanicu...znam da necu sjesti, ali cu bar uci u bus... i idem na usmeni ispit...nervoza, trema... dolazi kondukterka, ja drzim 2,5KM i index, a ona poce da se dere na mene sto nisam otisao na stanicu i kupio kartu, sto sam tu usao... ja inace miran... par puta profulam stanicu, jer kondukter nije pogledao na retrovizor, a mene stid viknuti "ima izac"... Elem, prekipilo meni i iz friskog jutarnjeg glasa se dreknem "HOCES DA VIDIM KAKO JE KAD SE JA DREKNEM"... Muk u busu...sofer odmah koci, vadi telefon da zove policiju... i eto ti ga prema meni, da on kaze koju... kad s prve "ti mangup pa neces da pokazes mjesecnu???"... kazem ja njemu "nemam mjesecnu, evo pare i index, a sefica se dere sto nisam usao na drugoj stanici..."...skonta on da je ona kriva i vrati se i nastavi voziti... ova mi regularno kartu napisala... poslije nikad vise nije trazila index na uvid... svako jutro "dobro jutro, jesil se naspavao... izvoli..."
- NightSkyWalker
#117 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
To treba ovako!!
http://www.youtube.com/watch?v=g7tApE5H ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=g7tApE5H ... r_embedded
Last edited by NightSkyWalker on 23/01/2011 17:27, edited 1 time in total.
- Mis mekinjas
#118 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
a ti kurty, ono, šatro fin momak, a dereš se po autobusu, ccccc
-
dezurni_ucenik
#119 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
.
Last edited by dezurni_ucenik on 21/03/2016 16:25, edited 1 time in total.
- kurty
#120 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
Miš mekinjaš wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
a ti kurty, ono, šatro fin momak, a dereš se po autobusu, ccccc![]()
![]()
![]()
![]()
-
zengi
#121 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
Eh upravo tako kurty, kad si kulturan i fin ljudi misle da si neki mis pa te maltretiraju, a kad im vrisnes odmah se mjenja politika. A neznam sto ima to treba i koje je to bolesno zadovoljstvo biti gad prema drugim ljudima. Ko sto reko Platon "budi fin, jer koga god sretnes bije tesku bitku".
Ja tako otisao u ambulantu jer me u sumi ujela neka buba pa mi otekla ruka i hajde reko da vidim da nije neka infekcija.
Tamo neka doktorica, stara zena pred penziju i poceo ja normalno sve ono dobar dan doktorice, ja sam dosao itd. itd. a ona prema meni kao da sam ratni zlocinac, svaka joj rijec stoc trazi. Niti me slusa sta joj ja govorim, niti me sta pita nego mi samo kaze zauzmi pozu. Kakvu pozu, pitam ja. Pa da ti dam injekciju, prodera se ona. Koju cete mi injekciju dati? To se tebe ne tice, dere se ona. Pazi to,.... pa koga se tice ako se mene ne tice, meni je dajes. I kako da se covjek naljuti na nekog dripca koi te pita "sta gledas" kad te tako doktorica tretira a placam je ja od svog poreza i polozila je hipokratovu zakrletvu?
Ja parkirao auto blizu obdanista ali ni blizu ulaza tako da nikome ne smeta i tu je sadvim legalno parkiranje i imam svako pravo da tu parkiram jer izmedju ostalog ja tu stanujem. Direktorica te ustanove za odgoj male djece mi porucila po komsinici da odmah sklanjam to auto inace ce mi policiju zvati. Pitam ja komsinicu jeli bas tako rekla. Ona kaze jeste bas tako. Dobro rekoh, onda joj poruci ovo: "je..la ti policija mamu koja je tako odgoila i sad ga uzinad necu skloniti". Zar to nije moglo biti nesto u stilu, komsij mozete li malo pomaci ovo auto ako nije problem. Pomako bih ga ja iz ciste ljubaznosti mada nebi imalo nekog efekta jer ce se na to mjesto odmah neko drugi parkirati ali eto, odmah na neku silu.
Zato kazem, cudi me da u ovoj zemlji nema makr 1000 ubistava dnevno.
Ja tako otisao u ambulantu jer me u sumi ujela neka buba pa mi otekla ruka i hajde reko da vidim da nije neka infekcija.
Tamo neka doktorica, stara zena pred penziju i poceo ja normalno sve ono dobar dan doktorice, ja sam dosao itd. itd. a ona prema meni kao da sam ratni zlocinac, svaka joj rijec stoc trazi. Niti me slusa sta joj ja govorim, niti me sta pita nego mi samo kaze zauzmi pozu. Kakvu pozu, pitam ja. Pa da ti dam injekciju, prodera se ona. Koju cete mi injekciju dati? To se tebe ne tice, dere se ona. Pazi to,.... pa koga se tice ako se mene ne tice, meni je dajes. I kako da se covjek naljuti na nekog dripca koi te pita "sta gledas" kad te tako doktorica tretira a placam je ja od svog poreza i polozila je hipokratovu zakrletvu?
Ja parkirao auto blizu obdanista ali ni blizu ulaza tako da nikome ne smeta i tu je sadvim legalno parkiranje i imam svako pravo da tu parkiram jer izmedju ostalog ja tu stanujem. Direktorica te ustanove za odgoj male djece mi porucila po komsinici da odmah sklanjam to auto inace ce mi policiju zvati. Pitam ja komsinicu jeli bas tako rekla. Ona kaze jeste bas tako. Dobro rekoh, onda joj poruci ovo: "je..la ti policija mamu koja je tako odgoila i sad ga uzinad necu skloniti". Zar to nije moglo biti nesto u stilu, komsij mozete li malo pomaci ovo auto ako nije problem. Pomako bih ga ja iz ciste ljubaznosti mada nebi imalo nekog efekta jer ce se na to mjesto odmah neko drugi parkirati ali eto, odmah na neku silu.
Zato kazem, cudi me da u ovoj zemlji nema makr 1000 ubistava dnevno.
- sheilak
#122 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
@zengi
Ne pricinjava ti se, ovdje stvarno ljudi gledaju ako na bilo koji nacin odstupas od norme (njihove), upravo onako kako je CVIKERASH rekao. Sjecam se kad sam tek došla u Sarajevo.
Stvarno sam pocela dobijati komplekse: od starih nena koje su me gledale kao da sam u najmanju ruku poklonik samog sejtana (zbog moje ljubavi prema tamnijoj odjeci i upadljivo blijedog lica), ali i od mojih vrsnjakinja, njihovog snebivanja i hihotanja jer ne volim D. Mirković, Dacu, Cacu i kako im je vec vise ime. Sjecam se da su mi se poceli smijati jer nisam znala razliku izmedju neke dvije pjevacice folk muzike, pa su me fino prozvale seljankom.
Moj muzicki ukus im je svejedno bio sumnjiv, kao i moj izgled, moje društvo, moja česta putovanja, moj nacin sminkanja, moj momak stranac, ama sve.
Dakle, ne radi se o tome da, kada neko pita "šta gledaš?!", samo zeli zapoceti kavgu-iako je to, naravno, vrlo cest slucaj-nego je u pitanju odgovor na primitivizam i malogradjanstvo, koje se nadje u cudu i panici kada se susretne s necim sto mu je neobicno. Onda malogradjanin zuri, neprijateljski, napadno-time ti daje do znanja da je on superiorniji u svojoj "normalnosti", a da si ti "čudan" i kao takav manje vrijedan. I tjera te svojim prezrivim, podsmjehivačkim pogledom da se osjećaš nelagodno i da nestaneš, da ga više svojom pojavom ne bihuzuriš.
I, sada se susrecem s tim jer sam mozda i neobicna u poredjenju sa ostalim, jer se, recimo, volim neobicnije obuci ili staviti originalan nakit, ali to sve manje dopire do mene. Samo, ponekad, kada osjetim da me neko nametljivo odmjerava, onda jednostavno iz mene izleti: "Šta je, zašto gledaš?"

Ne pricinjava ti se, ovdje stvarno ljudi gledaju ako na bilo koji nacin odstupas od norme (njihove), upravo onako kako je CVIKERASH rekao. Sjecam se kad sam tek došla u Sarajevo.
Dakle, ne radi se o tome da, kada neko pita "šta gledaš?!", samo zeli zapoceti kavgu-iako je to, naravno, vrlo cest slucaj-nego je u pitanju odgovor na primitivizam i malogradjanstvo, koje se nadje u cudu i panici kada se susretne s necim sto mu je neobicno. Onda malogradjanin zuri, neprijateljski, napadno-time ti daje do znanja da je on superiorniji u svojoj "normalnosti", a da si ti "čudan" i kao takav manje vrijedan. I tjera te svojim prezrivim, podsmjehivačkim pogledom da se osjećaš nelagodno i da nestaneš, da ga više svojom pojavom ne bihuzuriš.
I, sada se susrecem s tim jer sam mozda i neobicna u poredjenju sa ostalim, jer se, recimo, volim neobicnije obuci ili staviti originalan nakit, ali to sve manje dopire do mene. Samo, ponekad, kada osjetim da me neko nametljivo odmjerava, onda jednostavno iz mene izleti: "Šta je, zašto gledaš?"
-
kojeime
#123 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 14:48, edited 1 time in total.
-
zengi
#124 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
Hvala cvikeras jarane! I trudim se, ali mi nekad dosadi i pitam se zasto ja to moram da stalno bjezim od nekih budala koje mi ni fizicki, ni karakterom, ni intelektualno i na kraju nicim, nisu ni do koljena. Nemoj me pogresno shvatiti. Ne mislim ja da sam ja nesto posebno. Ja sam samo obican, normalan covjek a ovo su totalni debili.
A znas sta me posebno raspali? Kad me neko pita "jelde da su Englezi hladni i nepristupacni ljudi"? Nemaju ti oni duse ko mi, jelde? Sto je najgore ubjedili su i jadne engleze koi ovdje zive da su oni hladni i odurni. Neki dan mi se jedan englez pravdao na tu temu a ja mu kazem "posalji ih bolan u lijepu pm", nemoj ti ove budale ozbiljno uzimati. Jos mu se neki škoti svezali da ga peglaju kako su im englezi oteli zemlju i ugnjetavali ih a on jadnik nezna kud bi od sebe, pa vice eto ti si zivio tamo jel i ti mislis da smo mi tako los narod. A on misli da mu ja to samo tako govorim iz ljubaznosti pa se ila ubi pravdajuci.
Sheilak
Upravo tako. ako imalo odstupas od njihove norme oni osjecaju potrebu da ti oni pokazu kako ti nisi normalan.
Zato kos nas nema nikakve invetivnosti jer se svako boji da se ne provali i da bude u nekom zvanicnom trendu i svi su u konstantnom grcu - sta ce drugi pomisliti?
E ja recimo imam obicaj hodati u gumenim cizmama kad je ova bljuzgavica i uopste me ne zanima kako izgledam i namam namjeru da se sredjujem kao da cu na vjencanje svaki put kad odem u granap kao sto je ovdje obicaj.
Prije par dana oko ponoci me zaustavila policija u rutinskoj kontroli. Sve regularno i tako to i pita me on sta imam u gepeku (vozim kombi) a ja mu odgovarm imam pse. Kakve pse, sto ce ti psi i kud si sa njima isao? Nije bio neljubazan ali je iskreno bio zacudjen. Pa vodio ih malo na socijalizaciju i tako to. da nisi slucajno pio? Nisam, (a vidi i on da ne smrdim na alkohol jer mi se unio u lice). Bili ti da malo puses balon? Bi nema problema. Hajde onda i mrmlja on sam sebi "cuj vodio pse na socijalizaciju". Puhno ja u balon i gleda on i kaze, vidi stvarno... nista.
Sta te bolan briga?! Vodio krokodila na sunecenje. Isao da gledam skakvce kako se ritaju... itd.. itd..
A znas sta me posebno raspali? Kad me neko pita "jelde da su Englezi hladni i nepristupacni ljudi"? Nemaju ti oni duse ko mi, jelde? Sto je najgore ubjedili su i jadne engleze koi ovdje zive da su oni hladni i odurni. Neki dan mi se jedan englez pravdao na tu temu a ja mu kazem "posalji ih bolan u lijepu pm", nemoj ti ove budale ozbiljno uzimati. Jos mu se neki škoti svezali da ga peglaju kako su im englezi oteli zemlju i ugnjetavali ih a on jadnik nezna kud bi od sebe, pa vice eto ti si zivio tamo jel i ti mislis da smo mi tako los narod. A on misli da mu ja to samo tako govorim iz ljubaznosti pa se ila ubi pravdajuci.
Sheilak
Upravo tako. ako imalo odstupas od njihove norme oni osjecaju potrebu da ti oni pokazu kako ti nisi normalan.
Zato kos nas nema nikakve invetivnosti jer se svako boji da se ne provali i da bude u nekom zvanicnom trendu i svi su u konstantnom grcu - sta ce drugi pomisliti?
E ja recimo imam obicaj hodati u gumenim cizmama kad je ova bljuzgavica i uopste me ne zanima kako izgledam i namam namjeru da se sredjujem kao da cu na vjencanje svaki put kad odem u granap kao sto je ovdje obicaj.
Prije par dana oko ponoci me zaustavila policija u rutinskoj kontroli. Sve regularno i tako to i pita me on sta imam u gepeku (vozim kombi) a ja mu odgovarm imam pse. Kakve pse, sto ce ti psi i kud si sa njima isao? Nije bio neljubazan ali je iskreno bio zacudjen. Pa vodio ih malo na socijalizaciju i tako to. da nisi slucajno pio? Nisam, (a vidi i on da ne smrdim na alkohol jer mi se unio u lice). Bili ti da malo puses balon? Bi nema problema. Hajde onda i mrmlja on sam sebi "cuj vodio pse na socijalizaciju". Puhno ja u balon i gleda on i kaze, vidi stvarno... nista.
Sta te bolan briga?! Vodio krokodila na sunecenje. Isao da gledam skakvce kako se ritaju... itd.. itd..
-
kojeime
#125 Re: Fenomen zvani "šta gledaš"
.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 14:48, edited 1 time in total.