Meni u zadnje vrijeme auto trosi puno plina.. Ima li neko koristan savjet do cega bi moglo biti..?
Filter je skoro zamijenjen, instalacija je sva uredna, ne pusta nigdje..
Moderators: _BataZiv_0809, anex
20 kg plina nije 20 litara... 10 kg (kucna boca) plina je oko 17 litara volumena... Moze biti i do mjesavine propan/butan koja se mijenja u skladu sa godisnjim dobima, ali se zna potrefiti i neki zaostatak "ljetne mjesavine" zimi i obratno...weltschmertz wrote:Ma nisam bas pratio na benzin, ali nisam ni primjetio da trosi.. Prije sam znao nasuti 20 kg (l) plina i lagano odraditi 250-300km, a sad ma nema sanse.. Ne znam je li mogu izvuci 150km.. Vuce standardno, ono malo se primjeti razlika kad je na benzinu (mao bolje vuce), a ne trokira uopste, stvarno lijepo radi na plin..
Plin se ugradjivao i u '70-im i '80-im. Nije plin nikakva novost. Novost je fuseraj. Moj jaran je prodao auto jer je pocelo nakon ugadnje plina da ga zeza. Znam jos par ljudi koji su imalo ozbiljnih problema sa plinom. Ja sam probavao par auta, kada sam kupovao, sa ugradjenim plinom, i svakom je nesto falilo, ili se gasi, ili variraju obrtaji, ili radi na benzinu na malim obrtajima pa trese, ma skoro svaki je bio u nekom defektu.Ridjobrki wrote:A čitam ove komentare ''na naftu se ore, na plin kuha a na benzin vozi'' pa se nešta zamislih o našoj mudrosti. Jebomajku alaj smo mi pametan narod... Kakav Englez, Čeh, Švabo i Rus...
svaki cejf kosta, a fala bogu, jos sebi mogu priustiti taj cejf. Jos nikoga nisam cuo da kaze, e sto bi volio vozati onog dizela. Svi mastaju o benzincima, jer u dizelu nema tog cejfarespo wrote:sve je to ok ali kao sto qler sve je to zbog fuseraja
da ima kupiti auto na plin fabricki ne bi bjezao od njega mada vise preferiram benzin tako da bi opet izabrao benzin al kao sto rekoh ne bi vjerovatno bjezao od plina kao sto to sada radim
ko hoce nek vozi njegov izbor
neko zbog ekonomske racunice nego iz drugih razloga al najvise zbog novca to svi znamo
al opet i ovi sto voze plin ne znam sto pricaju protiv ovih za benzin
ugradi plin da vidis koliko ces ustediti
pa neko ne zeli jer je kupio auto za svoj ceif i valjda ima para da ga sipa
druga je stvar sto neko kupi 8.0 benzinca a hoce da mu trosi ko upaljac e ne moze
kad dodje vodik benzin kod mene ide u istoriju
može biti da si ti il nekio čačkao ventil koji ide s rasplinjača na usis, možda se sam poremetio, može biti radi niskih temperatura te stani-kreni po gradu.weltschmertz wrote:Ma nisam bas pratio na benzin, ali nisam ni primjetio da trosi.. Prije sam znao nasuti 20 kg (l) plina i lagano odraditi 250-300km, a sad ma nema sanse.. Ne znam je li mogu izvuci 150km.. Vuce standardno, ono malo se primjeti razlika kad je na benzinu (mao bolje vuce), a ne trokira uopste, stvarno lijepo radi na plin..
FIAT, Opel, Volvo več 10 godina minimum prodaju FABRIČKA auta s plinom, opel ima i zafiru, combo te astru G i H s zemnim plinom i metanom.drndalo wrote:Niko ne pravi aute sa fabrickim LPG plinom... Imaju mogucnost da kad kupujes nov auto kupis po svim fabrickim uslovima garancije, a ugradnju radi neko "njihov"... Dal' sestra-firma, dal' kcerka-firma, dal' Dajdzina firma...? Ali sa proizvodne trake ne silazi sa LPG instalacijom...
informiraj se prije nego počneš pričati!drndalo wrote:E klasa i Zafira nemaju LPG, nego CNG plin ( zemni plin, nabijen na 200-tinjak atm...)...
Kod nas se pod plinom podrazumijeva LPG jer njega ima, a CNG-a ima jedna punionica i to Sarajevogas za same sebe... Tako da taj plin u ovoj prici ne spominjite...

http://www.automobilesreview.com/auto-n ... ing/16633/The new Opel LPG models:
Corsa 1.2 LPG ecoFLEX with 57 kW/78* hp, 127* g/km CO2, from 14,130 euros
Corsa 1.4 LPG ecoFLEX with 64 kW/87* hp, 129* g/km CO2, from 14,780 euros
Meriva 1.4 LPG ecoFLEX with 64 kW/87* hp, 129* g/km CO2, from 17,300 euros
Astra Station Wagon 1.6 LPG ecoFLEX with 82 kW/108* hp, 142* g/km CO2, from 21,700 euros
Zafira 1.8 LPG ecoFLEX with 100 kW/136* hp, 159* g/km CO2, from 23,995 euros
Posebno se obradovah na ovu recenicu, koja moj Njemacki dzep spasava...By ordering LPG engines directly from Opel, quality in safely and reliability are guaranteed. The ex-works offer has been available in Germany since 2009.
Ono sto je zaista za Nijemce dobro u svemu ovome je dobro manji porez zbog manjeg zagadjenja:And the moderate extra cost of 2,200 euros is substantially lower than for retrofit solutions.
For example, in Germany the vehicle tax for the Agila LPG ecoFLEX is just 26 euros.
kazu svi da je plin katastrofa....pa i ovi po kucama se zale da ne mogu da se ugriju,a maltene dupli racuni im dolaze....weltschmertz wrote:(Golf II 1.6)![]()
Meni u zadnje vrijeme auto trosi puno plina.. Ima li neko koristan savjet do cega bi moglo biti..?
Filter je skoro zamijenjen, instalacija je sva uredna, ne pusta nigdje..