Plinaši, gdje ste sada...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
weltschmertz

#101 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by weltschmertz »

(Golf II 1.6) :D
Meni u zadnje vrijeme auto trosi puno plina.. Ima li neko koristan savjet do cega bi moglo biti..?

Filter je skoro zamijenjen, instalacija je sva uredna, ne pusta nigdje..
AmADin_gospo

#102 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

jel ti troši i benzina puno, il je samo plin u pitanju?

kakva je vuča na plin? trokira li ?
weltschmertz

#103 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by weltschmertz »

Ma nisam bas pratio na benzin, ali nisam ni primjetio da trosi.. Prije sam znao nasuti 20 kg (l) plina i lagano odraditi 250-300km, a sad ma nema sanse.. Ne znam je li mogu izvuci 150km.. Vuce standardno, ono malo se primjeti razlika kad je na benzinu (mao bolje vuce), a ne trokira uopste, stvarno lijepo radi na plin..
Ridjobrki

#104 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Ridjobrki »

Ja najvolim ove pametne balkanske mozgove koji čuju duhovitu ali dozlaboga glupu i zatucanu dosjetku zasnovanu na prevaziđenim samo nama bliskim stereotipima i onda je isfuravaju kao argument. Dobrodošli u 21. stoljeće, raja!

Veliki sam ljubitelj tih narodnih umotvorina i razmišljam da ih iz hobija skupljam i sačuvam od zaborava pa dajte još kakvu ako ima da nam djeca znaju kako su pametne pretke imali. :lol:

Imal' kakva za alternativna goriva? Možda nešto tipa ''na hidrogen se blajha, na vitar pušćaju zmajovi a na sunce cviće uzgaja''? Jel' se na papir računa i piše a na ekran Nedjeljno popodne gleda?

:kiss: Ljubi Brko svoju raju iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Lijepo je znati da se ima od koga posuditi ploča Boy Georga ili da ima ko zna đe ima uzet film za aparat... :lol:
weltschmertz

#105 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by weltschmertz »

:shock:
Ridjobrki

#106 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Ridjobrki »

A čitam ove komentare ''na naftu se ore, na plin kuha a na benzin vozi'' pa se nešta zamislih o našoj mudrosti. Jebomajku alaj smo mi pametan narod... Kakav Englez, Čeh, Švabo i Rus... :mrgreen:
AllStar

#107 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AllStar »

'ta ce plin
drndalo

#108 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

weltschmertz wrote:Ma nisam bas pratio na benzin, ali nisam ni primjetio da trosi.. Prije sam znao nasuti 20 kg (l) plina i lagano odraditi 250-300km, a sad ma nema sanse.. Ne znam je li mogu izvuci 150km.. Vuce standardno, ono malo se primjeti razlika kad je na benzinu (mao bolje vuce), a ne trokira uopste, stvarno lijepo radi na plin..
20 kg plina nije 20 litara... 10 kg (kucna boca) plina je oko 17 litara volumena... Moze biti i do mjesavine propan/butan koja se mijenja u skladu sa godisnjim dobima, ali se zna potrefiti i neki zaostatak "ljetne mjesavine" zimi i obratno...

Ako ne primjetis razliku na radu motora, vuci i ubrzanju (osjetio bi da je do struje, svjecica, zraka...), onda je vjerovatnije do ove zime, guzvi u gradu, sporijeg postizanja radne temperature, itd... Na plinu nikad ne mozes samo na osnovu jednog-dva rezervora praviti statistiku, zna i kvalitet plina oscilirati od pumpe/isporuke... Probaj i promijeniti pumpu/dobavljaca, pa uporediti na prosjeku od npr. 5 punjenja i tako to... Da se neko nije igrao sa sarafom za doziranje na plinskom crijevu ? Ali opet, ako je previse otvoren da previse trosi, ne bi ni dobro sagorijevao, pa time ni vukao kako treba... :cry:
weltschmertz

#109 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by weltschmertz »

Ne znam stvarno.. Ali otici cu ovih dana da mi provjere kompletnu instalaciju.. A juce sam radio struju u autu pa cu sad malo sacekat da vidim kako ce se ponasati..

Hvala puno na odgovoru.. :thumbup:
Qler

#110 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Qler »

Ridjobrki wrote:A čitam ove komentare ''na naftu se ore, na plin kuha a na benzin vozi'' pa se nešta zamislih o našoj mudrosti. Jebomajku alaj smo mi pametan narod... Kakav Englez, Čeh, Švabo i Rus... :mrgreen:
Plin se ugradjivao i u '70-im i '80-im. Nije plin nikakva novost. Novost je fuseraj. Moj jaran je prodao auto jer je pocelo nakon ugadnje plina da ga zeza. Znam jos par ljudi koji su imalo ozbiljnih problema sa plinom. Ja sam probavao par auta, kada sam kupovao, sa ugradjenim plinom, i svakom je nesto falilo, ili se gasi, ili variraju obrtaji, ili radi na benzinu na malim obrtajima pa trese, ma skoro svaki je bio u nekom defektu.

E sad, ja vjerujem da to nije do plina nego do losih majstora koji to ugradjuju, i raje koja gleda gdje da ustedi svaki fening, pa onda aman majko, poslije 1000km. Zato izbjegavam plin, i zato vozim benzin. Najmanje te glava boli. Dizel manje trosi, ali meni se ne svidja. Ne volim da ga vozim. A i benzin je laksi za odrzavati. Pa tako da ja sa nekih 10-12k km godisnje, nemam, sto bi Grospicka rekla :D, ekonomske racunice voziti dizela.
Ridjobrki

#111 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Ridjobrki »

@Qler: Upravo tako. Tvoja je matematika i logika savršena i to je sve zasnovano na neoborivim argumentima. Dizel ti ne paše i ne isplati se, plin takođe i imaš manjak povjerenja u naše nadrimajstore i to je sve ok. Ja govorim o ljudima koji apriori odbacuju stvari i ne daju se zamarati razmišljanjem i umjesto toga se drže stereotipa i generalizacija. Npr, za mog starog dizel nije auto a nikad nije vozio nešto sa common railom a moj tetak još uvijek misli da se za Japance na dijelove čeka po šest mjeseci...
IcedFlame

#112 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by IcedFlame »

Ja ne poznajem puno ljudi koji voze na plin, ali znam vise njih koji nikad nisu vozili na plin a samo naglabaju bezveze :D

Vozim na plin 2,5 godine, i nikad nijedan problem nisam imao. Doduse, vozim najjednostavniju varijantu plina (karburator), i auto bolje radi na plin nego na benzin. Palim na plin, gasim na plin, jednom sedmicno (nekad i rjedje) prebacim na benzin po 10-tak kilometara, ili ako prognoza kaze da ce biti ispod -10, onda ostavim na benzinu navece :) Sa plinom ujutro ne moram cekati da se auto ugrije da bi normalno vuklo (kao sto je slucaj sa benzinom). Gubitak snage po gradu i ne osjetim, auto ima dovoljno snage za svoju kilazu, a o tome koliko mi je para ostalo, suvisno je pricati :)

Ugradnju platio 460 KM, prvi servis besplatan, drugi servis (cini mi se nakon 30.000km) je bio 20 KM.

Od negativnih stvari jedino sto boca zauzima mjesto u gepeku, i sto nemam pokazivac u autu, nego moram otvarati gepek da vidim koliko plina imam :)
respo

#113 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by respo »

sve je to ok ali kao sto qler sve je to zbog fuseraja
da ima kupiti auto na plin fabricki ne bi bjezao od njega mada vise preferiram benzin tako da bi opet izabrao benzin al kao sto rekoh ne bi vjerovatno bjezao od plina kao sto to sada radim
ko hoce nek vozi njegov izbor
neko zbog ekonomske racunice nego iz drugih razloga al najvise zbog novca to svi znamo

al opet i ovi sto voze plin ne znam sto pricaju protiv ovih za benzin
ugradi plin da vidis koliko ces ustediti
pa neko ne zeli jer je kupio auto za svoj ceif i valjda ima para da ga sipa

druga je stvar sto neko kupi 8.0 benzinca a hoce da mu trosi ko upaljac e ne moze

kad dodje vodik benzin kod mene ide u istoriju
drndalo

#114 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

Dodik ili vodik ??? :evil:
Qler

#115 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Qler »

respo wrote:sve je to ok ali kao sto qler sve je to zbog fuseraja
da ima kupiti auto na plin fabricki ne bi bjezao od njega mada vise preferiram benzin tako da bi opet izabrao benzin al kao sto rekoh ne bi vjerovatno bjezao od plina kao sto to sada radim
ko hoce nek vozi njegov izbor
neko zbog ekonomske racunice nego iz drugih razloga al najvise zbog novca to svi znamo

al opet i ovi sto voze plin ne znam sto pricaju protiv ovih za benzin
ugradi plin da vidis koliko ces ustediti
pa neko ne zeli jer je kupio auto za svoj ceif i valjda ima para da ga sipa

druga je stvar sto neko kupi 8.0 benzinca a hoce da mu trosi ko upaljac e ne moze

kad dodje vodik benzin kod mene ide u istoriju
svaki cejf kosta, a fala bogu, jos sebi mogu priustiti taj cejf. Jos nikoga nisam cuo da kaze, e sto bi volio vozati onog dizela. Svi mastaju o benzincima, jer u dizelu nema tog cejfa :D A opet rekao sam, ako nekad vise ne budem mogao izdrzati da sipam benzinca, ugradit cu plin, istrest cu love koliko treba, ali necu dizela :D
Desert Wind

#116 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Desert Wind »

FIAT prodaje aute sa fabricki ugradjenim plinom.
drndalo

#117 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

Niko ne pravi aute sa fabrickim LPG plinom... Imaju mogucnost da kad kupujes nov auto kupis po svim fabrickim uslovima garancije, a ugradnju radi neko "njihov"... Dal' sestra-firma, dal' kcerka-firma, dal' Dajdzina firma...? Ali sa proizvodne trake ne silazi sa LPG instalacijom...
Kiberluskoni

#118 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Kiberluskoni »

Pa onako, drndalo i jesi i nisi u pravu :)
Pogledaj, recimo Volvo s60 BiFuel. Konstruktorski se razlikuje od običnog (zatvoren prostor za rez gumu). E sada, da li je plin u njemu Zavoli ili Lovato, nema ni veze. Istog volva si mogao uzeti sa VW dizelom, Bosch ubrizgavanjem... outsourcing, dakle.
AmADin_gospo

#119 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

weltschmertz wrote:Ma nisam bas pratio na benzin, ali nisam ni primjetio da trosi.. Prije sam znao nasuti 20 kg (l) plina i lagano odraditi 250-300km, a sad ma nema sanse.. Ne znam je li mogu izvuci 150km.. Vuce standardno, ono malo se primjeti razlika kad je na benzinu (mao bolje vuce), a ne trokira uopste, stvarno lijepo radi na plin..
može biti da si ti il nekio čačkao ventil koji ide s rasplinjača na usis, možda se sam poremetio, može biti radi niskih temperatura te stani-kreni po gradu.

što se tiče trokiranja, imaju 2 stvar na plinu koje mogu biti, jedna je vakum crijevo koje cikne il popusti na šelni pa vuše "falš zrak" (tako se meni desilo na prošlom autu i preko 2500 obrtaja je trokirao) ili nisi nikad il odavno promjenio filter plina.

drndalo wrote:Niko ne pravi aute sa fabrickim LPG plinom... Imaju mogucnost da kad kupujes nov auto kupis po svim fabrickim uslovima garancije, a ugradnju radi neko "njihov"... Dal' sestra-firma, dal' kcerka-firma, dal' Dajdzina firma...? Ali sa proizvodne trake ne silazi sa LPG instalacijom...
FIAT, Opel, Volvo več 10 godina minimum prodaju FABRIČKA auta s plinom, opel ima i zafiru, combo te astru G i H s zemnim plinom i metanom.
Qler

#120 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Qler »

I Mercedes pravi sa plinom, ja sam vozio w124 sa fabrickim plinom. A i E klasa ova novija ima E350 benzin, W211, i znam da fabricki ima i manje KS od benzina.
drndalo

#121 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

E klasa i Zafira nemaju LPG, nego CNG plin ( zemni plin, nabijen na 200-tinjak atm...)...

Kod nas se pod plinom podrazumijeva LPG jer njega ima, a CNG-a ima jedna punionica i to Sarajevogas za same sebe... Tako da taj plin u ovoj prici ne spominjite...
AmADin_gospo

#122 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

drndalo wrote:E klasa i Zafira nemaju LPG, nego CNG plin ( zemni plin, nabijen na 200-tinjak atm...)...

Kod nas se pod plinom podrazumijeva LPG jer njega ima, a CNG-a ima jedna punionica i to Sarajevogas za same sebe... Tako da taj plin u ovoj prici ne spominjite...
informiraj se prije nego počneš pričati!

Image
The new Opel LPG models:
Corsa 1.2 LPG ecoFLEX with 57 kW/78* hp, 127* g/km CO2, from 14,130 euros
Corsa 1.4 LPG ecoFLEX with 64 kW/87* hp, 129* g/km CO2, from 14,780 euros
Meriva 1.4 LPG ecoFLEX with 64 kW/87* hp, 129* g/km CO2, from 17,300 euros
Astra Station Wagon 1.6 LPG ecoFLEX with 82 kW/108* hp, 142* g/km CO2, from 21,700 euros
Zafira 1.8 LPG ecoFLEX with 100 kW/136* hp, 159* g/km CO2, from 23,995 euros
http://www.automobilesreview.com/auto-n ... ing/16633/
http://media.opel.com/media/intl/en/veh ... _opel.html
drndalo

#123 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

OK, postidio si me, zaista nisam znao da Opel cak od 2009 ima to u ponudi za Njemacku... Znam sta su mi ovdje nudili na pitanje o plinu... Ali si u pravu...
By ordering LPG engines directly from Opel, quality in safely and reliability are guaranteed. The ex-works offer has been available in Germany since 2009.
Posebno se obradovah na ovu recenicu, koja moj Njemacki dzep spasava...
And the moderate extra cost of 2,200 euros is substantially lower than for retrofit solutions.
Ono sto je zaista za Nijemce dobro u svemu ovome je dobro manji porez zbog manjeg zagadjenja:
For example, in Germany the vehicle tax for the Agila LPG ecoFLEX is just 26 euros.
goran288

#125 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by goran288 »

weltschmertz wrote:(Golf II 1.6) :D
Meni u zadnje vrijeme auto trosi puno plina.. Ima li neko koristan savjet do cega bi moglo biti..?

Filter je skoro zamijenjen, instalacija je sva uredna, ne pusta nigdje..
kazu svi da je plin katastrofa....pa i ovi po kucama se zale da ne mogu da se ugriju,a maltene dupli racuni im dolaze....
Post Reply