Povratak u BiH?
- Guido NRW
#101 Re: Povratak u BiH?
Da li bi se neko vracao ili ne bi zavisi od godina. Ja razumjem potpuno raju oko 40 i vise koja pate od nostalgije.
Njima je najljepsi period zivota bio prije rata u BiH, puni su uspomena i nostalgija je jebena stvar.
Njima je biti vani emocionalna zrtva koju trpe radi posla ali najcesce radi djece.
Za nas ispod 30 je situacija medjutim potpuno drugcija. Odrasli smo vani (USA/EU) i navikli se na sve mogucnosti
koje ovde imamo. A ni emocionalna veza nije toliko jaka.
Njima je najljepsi period zivota bio prije rata u BiH, puni su uspomena i nostalgija je jebena stvar.
Njima je biti vani emocionalna zrtva koju trpe radi posla ali najcesce radi djece.
Za nas ispod 30 je situacija medjutim potpuno drugcija. Odrasli smo vani (USA/EU) i navikli se na sve mogucnosti
koje ovde imamo. A ni emocionalna veza nije toliko jaka.
-
Static-X
#102 Re: Povratak u BiH?
Jarane ja ti ovo necu ni komentarisati..helpdesk wrote: Jarane otklen si ti pa nisi zaslužio ljubaznost gradske raje? U gradu se paša moj trebaš znat ponašat.
Over and out!!!
-
jefferson
#103 Re: Povratak u BiH?
djani s wrote:Jarane otklen si ti pa nisi zaslužio ljubaznost gradske raje? U gradu se paša moj trebaš znat ponašat.
Over and out!!!
Ma da, gradovi nam odisu onima sto se znaju ponasati, a upravo ti obicno sebi uzimaju za pravo da pricaju kako se treba ponasati!
ja svakakvih ljudi u pm.
-
djani s
#104 Re: Povratak u BiH?
Ma da, gradovi nam odisu onima sto se znaju ponasati, a upravo ti obicno sebi uzimaju za pravo da pricaju kako se treba ponasati!jefferson wrote:djani s wrote:Jarane otklen si ti pa nisi zaslužio ljubaznost gradske raje? U gradu se paša moj trebaš znat ponašat.
Over and out!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ja svakakvih ljudi u pm.[/quote]
Ovdje ispade kao da sam ja napisao ovaj "biser"
- Guido NRW
#105 Re: Povratak u BiH?
Ostaje otvoreno pitanje jel' bolje zna citirat EU ili USA dijaspora.... 
-
jefferson
#106 Re: Povratak u BiH?
Ejh kad nisi prvi post citirao kako treba! Pa sad ja trebam ispravljat sve. Stvarno se ne znas ponasatdjani s wrote:jefferson wrote:djani s wrote:Jarane otklen si ti pa nisi zaslužio ljubaznost gradske raje? U gradu se paša moj trebaš znat ponašat.
Over and out!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ma da, gradovi nam odisu onima sto se znaju ponasati, a upravo ti obicno sebi uzimaju za pravo da pricaju kako se treba ponasati!
ja svakakvih ljudi u pm.Ovdje ispade kao da sam ja napisao ovaj "biser"gospodina Helpdeska
- exliberal
#108 Re: Povratak u BiH?
Sacekajmo da nam helpdesk i slobodni amrach ( ili kako mu je vec ime) objasne u detalje ove misaone recenice...

- helpdesk
#109 Re: Povratak u BiH?
Vidi se da ste papanija koja se nalozi i nezna razlikovat zajebanciju od zbilje. Nazalost, za masu vas seoskih varalica je dovoljno procitat vase postove i jasno je po nacinu izrazavanja i pravopisu otklen ste. Ali mozda vam bolje idu Engleski, Njemacki i Sveckiexliberal wrote:Sacekajmo da nam helpdesk i slobodni amrach ( ili kako mu je vec ime) objasne u detalje ove misaone recenice...![]()
![]()
![]()
![]()
Zato vam je i bolje tamo, ako pogrijesite *ebi ga, znaju ljudi da ste iz 3pm pa vam niko i ne zahatari.
Nego vratite se na temu ako imate sta napisati vezano za povratak, a ne da pljujete po Bosni i Sarajevu, Sarajlijama.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#110 Re: Povratak u BiH?
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “vrijedjanje sagovornika”helpdesk wrote:Vidi se da ste papanija koja se nalozi i nezna razlikovat zajebanciju od zbilje. Nazalost, za masu vas seoskih varalica je dovoljno procitat vase postove i jasno je po nacinu izrazavanja i pravopisu otklen ste. Ali mozda vam bolje idu Engleski, Njemacki i Sveckiexliberal wrote:Sacekajmo da nam helpdesk i slobodni amrach ( ili kako mu je vec ime) objasne u detalje ove misaone recenice...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
.
Zato vam je i bolje tamo, ako pogrijesite *ebi ga, znaju ljudi da ste iz 3pm pa vam niko i ne zahatari.
Nego vratite se na temu ako imate sta napisati vezano za povratak, a ne da pljujete po Bosni i Sarajevu, Sarajlijama.
» helpdesk
7 dana
- exliberal
#111 Re: Povratak u BiH?
ma nisi trebala.....cekao sam dali ce skupit hrabrosti da odgovori bez vrijedjanja...sad moram cekat jos 7 dana...fakatladyblue18 wrote:Isključen/a korisnik/ca iz razloga “vrijedjanje sagovornika”helpdesk wrote:Vidi se da ste papanija koja se nalozi i nezna razlikovat zajebanciju od zbilje. Nazalost, za masu vas seoskih varalica je dovoljno procitat vase postove i jasno je po nacinu izrazavanja i pravopisu otklen ste. Ali mozda vam bolje idu Engleski, Njemacki i Sveckiexliberal wrote:Sacekajmo da nam helpdesk i slobodni amrach ( ili kako mu je vec ime) objasne u detalje ove misaone recenice...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
.
» helpdesk
7 dana
-
Trebam te
#112 Re: Povratak u BiH?
Vratiti se nego sta?
ma nisi trebala.....cekao sam dali ce skupit hrabrosti da odgovori bez vrijedjanja...sad moram cekat jos 7 dana...fakat
- Guido NRW
#113 Re: Povratak u BiH?
Ma vratiti se nego sta. Evo se aBd nakon dugo vremena izbivanja vracam u dragi Köln. Ubi ova tudjina.Trebam te wrote:Vratiti se nego sta?
ma nisi trebala.....cekao sam dali ce skupit hrabrosti da odgovori bez vrijedjanja...sad moram cekat jos 7 dana...fakat![]()

-
djani s
#114 Re: Povratak u BiH?
Helpdesk je dobar djecak, malo nagao ali dobar
, osim toga jako je vidovit i zna kako je drugim ljudima. Nakon kratke pauze opet cu moci citati njegove postove da ubijem dosadu i frustracije u tudini. Mozda od tog bate i naucim kako da se ponasam kada dodem u domovinu. 
-
djani s
#115 Re: Povratak u BiH?
Da ne napustamo temu - lijepo mi je gdje zivim sada a lijepo i u Bosni i Hercegovini. Povratak zavisi od slijeda okolnosti. Nadam se, da ce se sve sloziti i povratak bude omogucen...mada bih mogao i na dvije stolice, malo ovamo malo tamo 
-
Tripoli
#116 Re: Povratak u BiH?
Mrzim Dijasporce!!!!
Ostanite tu gdje jeste`!! Kad cujem da neki dijasporac kaze "Jedna i jedina, moja amerika " :S
Ma joj neka se hebu tamo ,netrebaju nam valla `!!
Ostanite tu gdje jeste`!! Kad cujem da neki dijasporac kaze "Jedna i jedina, moja amerika " :S
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#117 Re: Povratak u BiH?
Tripoli wrote:Mrzim Dijasporce!!!!
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» Tripoli
14 dana
-
doboj
#119 Re: Povratak u BiH?
Kada procitam ovako neki balavci izjave da mrze dijasporu, i 'da nam ne trebaju',da mogu izvukao bih mu usi kroz kompjuter.Kada bi 'vlada' ili netko iz Bosne ucinio vise da poveze dijasporu,i da se napravi neka ekonomska platforma za investicije svima bi bilo bolje.Ovako ,dijaspora ce da dolazi par puta godisnje,potrosice sto mora novca i gotovo.
Ako nista drugo, zapad nas je naucio da ne vjerujemo lijepim rijecima i obecanjima .
Ako nista drugo, zapad nas je naucio da ne vjerujemo lijepim rijecima i obecanjima .
-
mekaba
#120 Re: Povratak u BiH?
Mislim da i ja kao neko ko ne zivi u BiH jos od 1996 imam pravo da nesto nasaram a u vezi ove teme o povratku
Prvo vidim da je samo jedan post dovoljan da se odleprsa sa teme jako daleko a povratka na istu nema danima.Nije mi jasno da administrator dozvoljava da se tema bagatelizira i da se pretvori u mali rat na relaciji dijaspora-domaci???
U dijaspori ima svega i svacega kao i u ostalom i u BiH.Nismo ni bolji ni gori od ljudi u BiH.Medjutim ovdje se zaboravlja cinjenica da su ljudi u dijaspori velikom vecinom nekada zivjeli na teritoriji danasnjeg tzv.RS-a i manjim dijelom na teritoriji koju je pokrivala tzv.HB.Ovo je jako bitno kad je povratak u pitanju.Kako da se neko iz Svedske,Danske.......vrati u npr.Focu?????? Jako tesko.Poznam ljude koji bukvalno pate za svojim krajem ali ih realnost sprecava da ostvare svoju zelju.Pa ovdje su puni mezari Bosnjaka iz Hercegovine,istocne Bosne.....upravo onih starijih koji su mastali o svom topraku i povratku.Na povratak u najvecoj mjeri utice stanje u BiH koje je iskreno receno sve gore i gore.Evo poslijednje je bilo oko referenduma.Na domacim portalima ratne poruke i pozivanje na vadjenje oruzja sa tavana.Dakle situacija za povratak nikad gora.Vlast u BiH bi volila da se povratak nikada ne desi jer je cinjenica da dijaspora na neki nacin cuva socijalni mir.Dijaspora pomaze direktno i indirektno sto odgovara vlastima.Povratkom dijaspore zatvorila bi se jedna velika pipa a to vlast ne zeli.
Povratka ima i to ce se desavati jos desetak godina.Sve ovisi o zemlji u kojoj se nalazite.Neke zemlje podrzavaju povratak i pomazu povratnike na vise nacina.Jedna od vodecih zemalja u svijetu je svakako Danska koja je uvela niz pogodnosti za povratnike.Naj noviji zakoni su i vise nego dobri.Pogodnosti ovih zakona su do sada privukli oko 100 BH gradjana koji su se vec vratili u domovinu.Broj zainteresovanih je daleko veci i bit ce jako interesantno pratiti sta ce se desiti u naredne dvije godine jer ovaj novi zakon o povratku vazi do 2013-e kad slijedi revizija zakona.Do tada ko je jamio jamio.Novi zakon zaista nudi dozivotnu finansijsku sigurnost za povratnike.
Ja sam do sada mislio da su zainteresovani za povratak samo stariji i oni u tzv.srednjim godinama.Mogu reci da sam se prevario.Interesantno je da ima jedan prilican broj mladih ljudi koji su ovdje stigli kao 10-to ili 15-to godisnjaci koji sasvim ozbiljno razmisljaju o povratku iako su ovdje zavrsili visoke skole i nasli posao.Jednostavno ovdje se osjecaju stranci i razmisljaju o povratku.Naravno svi razmisljaju o povratku u vece BH gradove a ne u mjesta iz kojih su protjerani upravo iz razloga koje sam naveo u pocetku posta.Ova pojava je zaista iznenadjujuca i otvara niz drugih pitanja za cije odgovore treba jako puno prostora i citava elaboracija.Zalosno je da BiH na ovom pitanju radi jako malo ili bolje receno nista.Povratak bi trebao biti prioritet svih prioritetaali na nasu zalost nije.Dijaspora (ili bolje reci protjerani) je prepustena sama sebi.
U dijaspori ima svega i svacega kao i u ostalom i u BiH.Nismo ni bolji ni gori od ljudi u BiH.Medjutim ovdje se zaboravlja cinjenica da su ljudi u dijaspori velikom vecinom nekada zivjeli na teritoriji danasnjeg tzv.RS-a i manjim dijelom na teritoriji koju je pokrivala tzv.HB.Ovo je jako bitno kad je povratak u pitanju.Kako da se neko iz Svedske,Danske.......vrati u npr.Focu?????? Jako tesko.Poznam ljude koji bukvalno pate za svojim krajem ali ih realnost sprecava da ostvare svoju zelju.Pa ovdje su puni mezari Bosnjaka iz Hercegovine,istocne Bosne.....upravo onih starijih koji su mastali o svom topraku i povratku.Na povratak u najvecoj mjeri utice stanje u BiH koje je iskreno receno sve gore i gore.Evo poslijednje je bilo oko referenduma.Na domacim portalima ratne poruke i pozivanje na vadjenje oruzja sa tavana.Dakle situacija za povratak nikad gora.Vlast u BiH bi volila da se povratak nikada ne desi jer je cinjenica da dijaspora na neki nacin cuva socijalni mir.Dijaspora pomaze direktno i indirektno sto odgovara vlastima.Povratkom dijaspore zatvorila bi se jedna velika pipa a to vlast ne zeli.
Povratka ima i to ce se desavati jos desetak godina.Sve ovisi o zemlji u kojoj se nalazite.Neke zemlje podrzavaju povratak i pomazu povratnike na vise nacina.Jedna od vodecih zemalja u svijetu je svakako Danska koja je uvela niz pogodnosti za povratnike.Naj noviji zakoni su i vise nego dobri.Pogodnosti ovih zakona su do sada privukli oko 100 BH gradjana koji su se vec vratili u domovinu.Broj zainteresovanih je daleko veci i bit ce jako interesantno pratiti sta ce se desiti u naredne dvije godine jer ovaj novi zakon o povratku vazi do 2013-e kad slijedi revizija zakona.Do tada ko je jamio jamio.Novi zakon zaista nudi dozivotnu finansijsku sigurnost za povratnike.
Ja sam do sada mislio da su zainteresovani za povratak samo stariji i oni u tzv.srednjim godinama.Mogu reci da sam se prevario.Interesantno je da ima jedan prilican broj mladih ljudi koji su ovdje stigli kao 10-to ili 15-to godisnjaci koji sasvim ozbiljno razmisljaju o povratku iako su ovdje zavrsili visoke skole i nasli posao.Jednostavno ovdje se osjecaju stranci i razmisljaju o povratku.Naravno svi razmisljaju o povratku u vece BH gradove a ne u mjesta iz kojih su protjerani upravo iz razloga koje sam naveo u pocetku posta.Ova pojava je zaista iznenadjujuca i otvara niz drugih pitanja za cije odgovore treba jako puno prostora i citava elaboracija.Zalosno je da BiH na ovom pitanju radi jako malo ili bolje receno nista.Povratak bi trebao biti prioritet svih prioritetaali na nasu zalost nije.Dijaspora (ili bolje reci protjerani) je prepustena sama sebi.
-
klif
#121 Re: Povratak u BiH?
mekaba wrote:Mislim da i ja kao neko ko ne zivi u BiH jos od 1996 imam pravo da nesto nasaram a u vezi ove teme o povratkuPrvo vidim da je samo jedan post dovoljan da se odleprsa sa teme jako daleko a povratka na istu nema danima.Nije mi jasno da administrator dozvoljava da se tema bagatelizira i da se pretvori u mali rat na relaciji dijaspora-domaci???
Bosanskohercegovačke vlasti moraju, prije svega, uložiti mnogo više rada i sredstava na uspostavi i održavanju kontakata sa Bosancima i Hercegovcima koji žive u inostranstvu.
Na nivou države BiH postoji Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice:
Na nivou Federacije BiH postoji Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica čiji je djelokrugNadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH utvrđene su Članom 12. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine i obuhvataju:
• praćenje i provođenje međunarodnih konvencija i drugih dokumenata iz oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda;
• promovisanje i zaštita ličnih i kolektivnih ljudskih prava i sloboda;
• koordinacija i priprema izvještaja nadležnim domaćim organima i institucijama i međunarodnim institucijama i organizacijama o provođenju obaveza iz međunarodnih konvencija i međunarodnih dokumenata;
• kreiranje i provođenje aktivnosti na ispunjavanju obaveza BiH u pogledu prijema u evroatlanske integracije, a posebno u vezi sa primjenom Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima;
• praćenje, izrada i distribuiranje informacija o standardima, ostvarenjima i aktivnostima u oblastima ljudskih prava;
• saradnja sa vjerskim zajednicama;
• saradnja sa nacionalnim manjinama i njihovim udruženjima;
• saradnja sa institucijama i organizacijama zaduženim za traženje nestalih lica u BiH;
• saradnja sa Crvenim krstom/križom BiH i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta/križa i humanitarnim organizacijama;
• staranje o pitanjima azila i o pravima izbjeglica koje dolaze u BiH;
• provođenje Aneksa VII Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, kao i praćenje i nadzor provođenja tog Aneksa;
• kreiranje i provođenje politike u BiH u oblasti povratka izbjeglica i raseljenih lica u BiH, projekata rekonstrukcije, i obezbjeđenje drugih uslova za održiv povratak;
• koordiniranje, usmjeravanje i nadzor u okviru Komisije za izbjeglice i rasseljena lica, aktivnosti entiteta i drugih institucija u BiH odgovornih za provođenje polititke u ovoj oblasti;
• sve ostale aktivnosti propisane zakonom, i/ili koje se odnose na provođenje Aneksa VI i VII Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH;
• saradnja sa nevladinim sektorom po pitanjima iz nadležnosti Ministarstva;
• kreiranje politike useljavanja i azila u BiH;
• kreiranje politike BiH prema iseljeništvu.
http://www.mhrr.gov.ba/
Pitanje povratka ne smije biti zadaća samo ovim ministarstava, nego to mora biti pitanje od interesa u radu svih ministarstava, na svim nivoima vlasti.Upravni, stručni i drugi poslovi utvrđeni zakonima iz nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine, koji se odnose na raseljene osobe, izbjeglice i povratnike, a posebno: prikupljanje i obrada podataka o izbjeglicama i raseljenim osobama, koordiniranje aktivnosti rekonstrukcije zajedno sa registriranjem i nadzorom nevladinih organizacija, stvaranje uslova za povratak raseljenih osoba u njihova mjesta stanovanja, uključujući izgradnju, rekonstrukciju sanaciju i popravku kuća i drugih stambenih objekata za potrebe smještaja izbjeglica i raseljenih osoba, održavanje regionalnih centara za pomoć u obavljanju ovih aktivnosti i druge poslove utvrđene zakonom.
http://www.fmroi.gov.ba/
-
klif
#122 Re: Povratak u BiH?
Moram reći da sam na ovoj temi pročitao zbilja jako mnogo dobrih, iskrenih i ljudskihsrebreni_osmjeh wrote:Rodila sam se u Svedskoj i ovdje zivim cijeli svoj zivot, svoje djetinstvo, skolske godine, rodjendani i sve slicno sam provela ovdje. Nebi nikad mogla reci da sam svedjanka, ja sama i svi ovdje me vide kao bosanku al kad odem dole onda sam svedjanka. To mi je najgore. Nisam kuci ovdje ni tamo.
Da li bi se vratila u BiH danas? To je tesko pitanje, znam da mi otac masta o povratku odkad smo ovdje…. Uvijek mi je pricao kako je zivjeti dole, kako se on ko djete igrao sa rajom i sranje sto su pravili, ispijanje kafe sa rajom i izlaske na vece u gradu. I vidim mu u ocima da mi prica sve to zato sto mu je zao sto ja nikad nisam to dozivjela, sto sam odrastla u tudoj zemlji, tu gdje nas nacin zivota, razmisljanja i slicno ne postoji.
Najveci mi je san da zivim u svojoj zemlji gdje se osjecam kuci i ne kao stranac, da je to meni moguce danas i da je povratak rjesenje tome to ne znam….
javljanja. Ovaj post je ipak na mene ostavio najveći utisak.
-
klif
#123 Re: Povratak u BiH?
Ne mislim da se radi o mentalitetu ili nedostatku patriotizma. Mislim da se radi o nedostatku povjerenja u sistem i u državu. O nepostojanju povjerenja u bolju budućnost.DinoZe wrote:Ja mislim da se vecina ljudi iz dijaspore nikada nece vratiti.
Mi kao narod imao poprilicno slab patriotski osjecaj i takav nam je mentalitet da uvijek trazimo argumente npr protiv povratka a ne za povratak.
Veoma se brzo integrisemo u druga drustva a poslije intergracije vrlo brzo dolazi asimilacija.
Vecina druge generacije dijasporaca je podpuno asimilrana i nece dolaziti ni na godsinji u Bosnu jer je na Ibizi bolja zadava.
Nas menatlitet nam onemogucava patriotski osjecaj kakav naprimjem imaju Jevreji prema Izraelu ili Arapi prema svojim zemljama, oni traze argumente za povratak mi suprotno.
Svaki će se roditelj truditi da obezbijedi svojoj djeci dobre uslove za život. To je ljudski i nema veze sa pripadnošću ovoj ili onoj naciji. Roditelji žele da im djeca sutra mogu živjeti od svoga rada, da mogu planirati budućnost. Da znaju šta se dešava sa njihovim novcem ubranim na ime poreza, da se mogu pouzdati u školski, zdravstveni, sudski, penzioni sistem. Da na državne funkcije dolaze najsposobniji i najkvalitetniji članovi društva, oni koji će biti u stanju i spremni da se bore i izbore za opšti interes i koji neće nikad, ali nikad, pomisliti na to da se lično okoriste obavljanjem javne funkcije. Da se na čelo javnih preduzeća postave stručnjaci koji će uvećavati, a ne umanjivati kapital i time omugućavati otvaranje novih radnih mjesta i povećanje ukupnog kvaliteta života.
Kada bi BiH uspjela da uspostavi takav sistem, siguran sam da bi dobar dio naših ljudi bio spreman da vrati, čak i po cijenu da, recimo, zarađuju mnogo manje od onoga što bi mogli zaraditi u inostranstvu.
- BiH-x
#124 Re: Povratak u BiH?
Kako neobjasnjivo? Svi Evropljani (i dobar dio neevropljana) se prilicno brzo asimiliraju u zapadnim zemljama. Zasto bi mi bili drugaciji?DinoZe wrote:meni licno je najvise neobjasnjivo da se tako brzo asimiliramo, jer vec druga generacija zna Bosnu samo iz price i sto su bili jednom nekada tamo, da ne pricamo o 3 generaciji koja vjerovatno nece ni znati za BiH i vecina ce imati imana tipa Kevin, Joe,Ole, Sven. Karl-Heinz itd.
-
susc_ovjek
#125 Re: Povratak u BiH?
Ova tema je prezvakana 100 puta, ali je jako komplikovana i u isto vrijeme jako jednostavna.
Prva je cinjenica da smo mi ovdje ubijani samo zato sto se zovemo drugacije. Bez obzira bili nacionalisti, osjecali se onako kako se zovemo, mi smo zato ubijani.
Znaci da pojasnim, u Sarajevu me niko nije dirao jer sam Musliman (ili se bar tako zovem). Da je bio neki rat bilo gdje u europi, gdje su se muslimani borili za svoja prava, opet bi bilo isto, ubijali bi me zbog imena. To je cinjenica i to se desilo toliko puta.
Znaci to je prvi faktor.
Druga stvar. Dopizdilo mi je Sarajevo, primitivizam, papanluk i sve sto se tice nas i nase drzave. Otisao sam. Ali kada sam htio da budem ja, tamo negdje, a ne da budem dio njih, nisu me prihvatili kako treba. Niko me nije ometao da radim, ali nisam mogao da budem dio njihovog drustva.
Nenormalan sam jer ne jedem svinjetinu, nenormalan sam jer ne pijem za ramazan. Nenormalan sam...
Onda skontas, da ne mozes iz svoje koze ako neces da izgubis identitet sebe i svojih predaka. Mozda sve izgleda krasno, ali ispod u dubini... vidis da nisi na nivou sa ostalima.
To je drugi faktor.
Ostaje da se boris...
Prva je cinjenica da smo mi ovdje ubijani samo zato sto se zovemo drugacije. Bez obzira bili nacionalisti, osjecali se onako kako se zovemo, mi smo zato ubijani.
Znaci da pojasnim, u Sarajevu me niko nije dirao jer sam Musliman (ili se bar tako zovem). Da je bio neki rat bilo gdje u europi, gdje su se muslimani borili za svoja prava, opet bi bilo isto, ubijali bi me zbog imena. To je cinjenica i to se desilo toliko puta.
Znaci to je prvi faktor.
Druga stvar. Dopizdilo mi je Sarajevo, primitivizam, papanluk i sve sto se tice nas i nase drzave. Otisao sam. Ali kada sam htio da budem ja, tamo negdje, a ne da budem dio njih, nisu me prihvatili kako treba. Niko me nije ometao da radim, ali nisam mogao da budem dio njihovog drustva.
Nenormalan sam jer ne jedem svinjetinu, nenormalan sam jer ne pijem za ramazan. Nenormalan sam...
Onda skontas, da ne mozes iz svoje koze ako neces da izgubis identitet sebe i svojih predaka. Mozda sve izgleda krasno, ali ispod u dubini... vidis da nisi na nivou sa ostalima.
To je drugi faktor.
Ostaje da se boris...