Salik wrote:Omer je najveca bolka Islamu, ako dobro ispitas stvar.
Meni nije jasno, i htio bih dami pojasnis nesto u vezi Omera.Ova izjava je dovoljna za dijagnosticiranje da se radi o sektaštvu jer Omer r.a. smeta samo i isključivo prije svih perzijancima koji su poraženi i srušeno im je vatropokloničko carstvo za vrijeme ovog pravednog halife.
Dio vjerovanja šija jeste i proklinjanje Omera, Osmana, Aiše i Hafse r.a. tako da ne čude ovakve izjave pripadnika šijskog pokreta.
Uglavnom, treba da bude jasno Saliku i drugima da je mnogima ovdje jasno da se radi o pripadnicima šijskog pokreta a sada neka nastave šijsku propagandu na forumu jer ovo je slobodan forum na kojem svi iznose svoje mišljenje. Nemojte se zanositi da je ovdje neko naivan i da ne vidi šta je cilj vaših postova.
Yahya mi je prenio od Malika da je čuo da je muezin došao Omeru ibn al-Hattabu da ga pozove na sabahski namaz i našao ga spavajuci, pa reče: "namaz je bolji od spavanja", Omer mu naredili da to ubaci u sabahski ezan.
Muweta Imam Malik
http://www.cmje.org/religious-texts/had ... 03-mmt.php Hadis Book 3, Number 3.1.8:
Moje pitanje je:Zasto ti sledis Omera u sabaskom ezanu a odbacujes Poslanika as?
Dali jasam po tebi Sija, ako sledim Poslanika as, a odbacim Omerove postupke koje je radio po svome nahodjenju?