koliko godina radi tamo, kakvo mu je obrazovanje?mavcs wrote:Cuo sam od jarana plata im je sad oko 1700 plus topli obrok 15-16, plus prevoz.
Regres jednom godišnje oko milju maraka![]()
Ovo naravno nije šefovska plata, njihova se krece oko 3.000-3.500Za direktore ne znam...
![]()
Price tipa raja u telecomu ima 5 i više milja maraka su naravno mitovi...![]()
Inace po toj priči plate su ima manje oko 20% u odnosu na prije par godina....
BH Telecom - plata
Moderator: anex
- shiljak
#101 Re: BH Telecom - plata
-
Vincent_Chase
#102 Re: BH Telecom - plata
kada govorimo o bilo kojoj plati, molim vas da razlikujete NETO platu i NETO platu+topli obrok+prevoz
Ja npr radim u firmi gdje imam "platu" u koju je sve ukljuceno, znaci nema veze da li vozarim iz vogosce ili zenice, isto je...
I onda pricam sa nekim ljudima koji rade u drzavnim ili slicnim institucijama kaze meni je plata SAMO 1000 a ne spominje da ima 280 KM toplog obroka i 150 KM prevoza....sto znaci nije vise 1000 nego 1430...... sto je ogromna razlika....
Sto se tice Telecoma, vjerujem da se moze bez stele uci, ali zaista oni kadrovi koji su "deficitarni" koji kada moraju primiti nekoga ko zna da radi.....
Kada se prima, cistacica, ili neki sluzbenim na proknjizavanje ili nesto slicno, tj mjesto gdje "svako" moze nauciti raditi,,i onda zaista sam 100% siguran da treba stela....
sto se tice plata:
znam momka u telecomu koju je fax zavrsio americi (neke telekomunikacije), radi u telecomu nekih 4-5 godina, vazi kao "vodja" tj mali sef nekog tima....i plata mu je total 2200 KM
ah, da i jos nesto...kada pricate o firmama, i gdje je dobro raditi, ljudi cesto zaborave da ima i nekih stvari koje su vaznije od 100-200 maraka vece plate....recimo znam firme (dosta takvih je drzavnih) gdje kada se vjencas dobijes 500KM, kada dobijes dijete dobijes xxx KM, firme u kojima imas 13tu platu, 14tu platu (bonus ili regres), firme koje ti daju jeftino finansiranje nekih poduhvata (neko mi je pricao o "fondu" u telecomu, gdje mozes uzeti 10 000 KM, i vracati bez kamata) i tako dalje i tako dalje.....
Ja npr radim u firmi gdje imam "platu" u koju je sve ukljuceno, znaci nema veze da li vozarim iz vogosce ili zenice, isto je...
I onda pricam sa nekim ljudima koji rade u drzavnim ili slicnim institucijama kaze meni je plata SAMO 1000 a ne spominje da ima 280 KM toplog obroka i 150 KM prevoza....sto znaci nije vise 1000 nego 1430...... sto je ogromna razlika....
Sto se tice Telecoma, vjerujem da se moze bez stele uci, ali zaista oni kadrovi koji su "deficitarni" koji kada moraju primiti nekoga ko zna da radi.....
Kada se prima, cistacica, ili neki sluzbenim na proknjizavanje ili nesto slicno, tj mjesto gdje "svako" moze nauciti raditi,,i onda zaista sam 100% siguran da treba stela....
sto se tice plata:
znam momka u telecomu koju je fax zavrsio americi (neke telekomunikacije), radi u telecomu nekih 4-5 godina, vazi kao "vodja" tj mali sef nekog tima....i plata mu je total 2200 KM
ah, da i jos nesto...kada pricate o firmama, i gdje je dobro raditi, ljudi cesto zaborave da ima i nekih stvari koje su vaznije od 100-200 maraka vece plate....recimo znam firme (dosta takvih je drzavnih) gdje kada se vjencas dobijes 500KM, kada dobijes dijete dobijes xxx KM, firme u kojima imas 13tu platu, 14tu platu (bonus ili regres), firme koje ti daju jeftino finansiranje nekih poduhvata (neko mi je pricao o "fondu" u telecomu, gdje mozes uzeti 10 000 KM, i vracati bez kamata) i tako dalje i tako dalje.....
-
deseta
#103 Re: BH Telecom - plata
Meni je muka od BH Telecoma,
zavrsila sam ETF medju 10 najboljih prosjek 9,6 ... Slala sam aplikacije, obečavali..Cv ...ali taj čuveni Bakir Čelosmanović gua svoje, uzima pare i radi šta hoće...
fuj, fuj, fuj..... i ko god kaze da je bez stele tu nasao posao LAZE .... gledam koga primaju kao pripravnike...znam ih ja 100 godina su studirali, upisali prije mene a zavrsili iza mene
omG, ali eto čika Bakir ih stavio...fujjjjjjjj
Treba njemu tuzbu zveknuti i njemu i onome kojeg je primio...pa da vidimo kojim to reosljedom uposljava ljude...
Raspitivala sam se, postoje legalna sredstva da se podnese tuzba...i sve dok to ne pocnemo raditi....nece se to promjeniti.
zavrsila sam ETF medju 10 najboljih prosjek 9,6 ... Slala sam aplikacije, obečavali..Cv ...ali taj čuveni Bakir Čelosmanović gua svoje, uzima pare i radi šta hoće...
fuj, fuj, fuj..... i ko god kaze da je bez stele tu nasao posao LAZE .... gledam koga primaju kao pripravnike...znam ih ja 100 godina su studirali, upisali prije mene a zavrsili iza mene
Treba njemu tuzbu zveknuti i njemu i onome kojeg je primio...pa da vidimo kojim to reosljedom uposljava ljude...
Raspitivala sam se, postoje legalna sredstva da se podnese tuzba...i sve dok to ne pocnemo raditi....nece se to promjeniti.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#104 Re: BH Telecom - plata
Pa ima li drugih firmi koji zaposljavaju elektroinzinjere? Sto svi lete u Telecom?deseta wrote:Meni je muka od BH Telecoma,
fuj, fuj, fuj..... i ko god kaze da je bez stele tu nasao posao LAZE .... gledam koga primaju kao pripravnike...znam ih ja 100 godina su studirali, upisali prije mene a zavrsili iza meneomG, ali eto čika Bakir ih stavio...fujjjjjjjj
- nellington
#105 Re: BH Telecom - plata
Ima, JP EP BiH, situacija u 5 deka sa BH Telecomom.
- Entropio
#106 Re: BH Telecom - plata
Osim JP EP BIH i BH Telecom? Nije valjda da samo tu idu elektroinzinjeri?nellington wrote:Ima, JP EP BiH, situacija u 5 deka sa BH Telecomom.
- nellington
#107 Re: BH Telecom - plata
Državne jasle su državne jasleEntropio wrote:Osim JP EP BIH i BH Telecom? Nije valjda da samo tu idu elektroinzinjeri?nellington wrote:Ima, JP EP BiH, situacija u 5 deka sa BH Telecomom.
-
iceman2010
#108 Re: BH Telecom - plata
Plata u Telecom-u je oko 1000 KM za SSS, izmedju 1700 i 1800 za VSS. Na ovo ide topli od 16 ili 16,50 KM po danu plus karta 50 KM. Info provjeren 100%.
-
deseta
#109 Re: BH Telecom - plata
Nije vise stvar u inzinjerima, stvar je u onome ko ih zaposljava?! Zar ne ....Entropio wrote:Pa ima li drugih firmi koji zaposljavaju elektroinzinjere? Sto svi lete u Telecom?deseta wrote:Meni je muka od BH Telecoma,
fuj, fuj, fuj..... i ko god kaze da je bez stele tu nasao posao LAZE .... gledam koga primaju kao pripravnike...znam ih ja 100 godina su studirali, upisali prije mene a zavrsili iza meneomG, ali eto čika Bakir ih stavio...fujjjjjjjj
To je ogledalo stanja u ddrzavi i o tome treba pricati... Poenta je da ne mozes tu primirisati ako nisi Bakirov...nažalost i takvima ce doci kraj..kad tad ....
- Entropio
#110 Re: BH Telecom - plata
Inžinjer ima 2100?iceman2010 wrote:Plata u Telecom-u je oko 1000 KM za SSS, izmedju 1700 i 1800 za VSS. Na ovo ide topli od 16 ili 16,50 KM po danu plus karta 50 KM. Info provjeren 100%.
-
iceman2010
#111 Re: BH Telecom - plata
Izmedju 2100 i 2200 zavisno od broja radnih dana u mjesecu. Imaju tamo jos neke tri stepenice. Ovo je na trecoj, osnovnoj. Na prvoj mislim da moze izaci oko 2400 sa toplim i kartom.Entropio wrote:Inžinjer ima 2100?iceman2010 wrote:Plata u Telecom-u je oko 1000 KM za SSS, izmedju 1700 i 1800 za VSS. Na ovo ide topli od 16 ili 16,50 KM po danu plus karta 50 KM. Info provjeren 100%.
-
tvoja JA
#112 Re: BH Telecom - plata
da li neko zna KOLIKA JE PLATA PRIPRAVNIKA U TELECOMU (zavrsen dodiplomski studij po bolonji 3 godine)?
-
iceman2010
#113 Re: BH Telecom - plata
Ne znam kako tretiraju bolonju. Inace je 80% plate bez toplog obroka. Znaci inzinjer pripravnik izadje oko 1.400 KM ukupno. Ne znam ima li neke razlike za bolonjce.tvoja JA wrote:da li neko zna KOLIKA JE PLATA PRIPRAVNIKA U TELECOMU (zavrsen dodiplomski studij po bolonji 3 godine)?
- drndalo
#114 Re: BH Telecom - plata
Energoinvest jedno vrijeme nije mogao naprimati inzenjera koliko im je trebalo, jer su im plate bile smijesne... Koliko znam, te plate su se popravile, pa sad imaju manje takvih problema...deseta wrote:Nije vise stvar u inzinjerima, stvar je u onome ko ih zaposljava?! Zar ne ....Entropio wrote:Pa ima li drugih firmi koji zaposljavaju elektroinzinjere? Sto svi lete u Telecom?deseta wrote:Meni je muka od BH Telecoma,
To je ogledalo stanja u ddrzavi i o tome treba pricati... Poenta je da ne mozes tu primirisati ako nisi Bakirov...nažalost i takvima ce doci kraj..kad tad ....
-
zonbirile
#115 Re: BH Telecom - plata
-------------------------------------------------------------Falcon wrote:Ja te mogu pobiti sa tri primjera ljudi koje ja licno znam, dakle znam, a ne poznajem. Mozda nije do tvojih ocjena nego do karakteradeseta wrote:Meni je muka od BH Telecoma,
prvo kako joj karakter upoznaše,a drugo da znaš samo jednog trebalo bi im spomenik dići,zato ne kakaj više.
-
rahmanjin
#116 Re: BH Telecom - plata
pa nije valjda da su svi u Telecom upali preko stele?zonbirile wrote:-------------------------------------------------------------Falcon wrote:Ja te mogu pobiti sa tri primjera ljudi koje ja licno znam, dakle znam, a ne poznajem. Mozda nije do tvojih ocjena nego do karakteradeseta wrote:Meni je muka od BH Telecoma,
prvo kako joj karakter upoznaše,a drugo da znaš samo jednog trebalo bi im spomenik dići,zato ne kakaj više.
- cappy_tempo
#117 Re: BH Telecom - plata
cuo sam par prica da raja iz elektrotehnicke koja su na praksu dolazila da su dobili posao.eh sad jel na fine oci i jer znaju raditi ili stela ne bih znao reci
. znali neko gdje se treba javiti za fizikanera ili drugim rijecima da hodam po kucama i kopcam modeme? 
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#118 Re: BH Telecom - plata
Falcon wrote:Ja te mogu pobiti sa tri primjera ljudi koje ja licno znam, dakle znam, a ne poznajem. Mozda nije do tvojih ocjena nego do karakteradeseta wrote:Meni je muka od BH Telecoma,
Ma hajde ba....
De mi objasni, kao je Seda do '95. nosala tute po KCU a sad je rukovodilac Sektora u Bakirovoj ID? I Kako vlasti dolaze i prolaze, a Bakir sjedi li sjedi...? Orasi, brale orasi....
-
Utokkha
#119 Re: BH Telecom - plata
Znam jednu-jedinu osobu koja je dobila posao u BH Telecom regularnim putem. Nekoliko stipendista u vrijeme dok sam studirao su imali nekoga da izvrši pritisak da malog ubace na spisak onih koji je dobivaju. Tako da...
Ne boli mene što ljudi u BH Telecomu imaju visoke plate. Boli me što je firma dodatno opterećena troškovima koji joj zaista ne trebaju, da je uz malo pameti mogla biti puno jača kompanija, možda i regionalni takmac.
Više me boli činjenica da su moje kolege bez posla i(li) psihički padaju zbog rada kod modernih feudalaca, pa u startu gube motiv za bilo kakav fight.
Ne boli mene što ljudi u BH Telecomu imaju visoke plate. Boli me što je firma dodatno opterećena troškovima koji joj zaista ne trebaju, da je uz malo pameti mogla biti puno jača kompanija, možda i regionalni takmac.
Više me boli činjenica da su moje kolege bez posla i(li) psihički padaju zbog rada kod modernih feudalaca, pa u startu gube motiv za bilo kakav fight.
- shiljak
#120 Re: BH Telecom - plata
evo recimo da je ovo tacno (procitao sam i prethodne komentare, i sve je tu negdje).iceman2010 wrote:Izmedju 2100 i 2200 zavisno od broja radnih dana u mjesecu. Imaju tamo jos neke tri stepenice. Ovo je na trecoj, osnovnoj. Na prvoj mislim da moze izaci oko 2400 sa toplim i kartom.Entropio wrote:Inžinjer ima 2100?iceman2010 wrote:Plata u Telecom-u je oko 1000 KM za SSS, izmedju 1700 i 1800 za VSS. Na ovo ide topli od 16 ili 16,50 KM po danu plus karta 50 KM. Info provjeren 100%.
znaci:
(topli obrok 16KMx30, +50KM karta) = 530KM
sss: 1000 = 1530 KM
vss: 1750 = 2280 KM
inzinjer: 2150 = 2658 KM
1. E sad, de da mi neko objasni, koliko ja znam vise ne postoji vss? Ne mozes zavrsiti 2 godine da budes nesto, mozda je to bilo prije rata? Nisam upucen u to tako da se ne ofiram
2. Sta se misli na "inzinjer", trealo bi da se odnosi na 3+2 obrazovanje. Sta je sa ovim sto samo 3 god zavrse?
3. A sta je sa ovim sto doktoriraju
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#121 Re: BH Telecom - plata
Na dunjaluku još postoji ljudi čija je škola starija od ove vaše "Bolonje", i ti ljudi još uvijek rade.shiljak wrote:
evo recimo da je ovo tacno (procitao sam i prethodne komentare, i sve je tu negdje).
znaci:
(topli obrok 16KMx30, +50KM karta) = 530KM
sss: 1000 = 1530 KM
vss: 1750 = 2280 KM
inzinjer: 2150 = 2658 KM
1. E sad, de da mi neko objasni, koliko ja znam vise ne postoji vss? Ne mozes zavrsiti 2 godine da budes nesto, mozda je to bilo prije rata? Nisam upucen u to tako da se ne ofiram![]()
2. Sta se misli na "inzinjer", trealo bi da se odnosi na 3+2 obrazovanje. Sta je sa ovim sto samo 3 god zavrse?
3. A sta je sa ovim sto doktoriraju
Po starom je to SSS, VKV, VŠS VSS ili 4, 5, 6, i 7. "Bolonjci" se u to uklapaju nekako kao 3 bi bilo ekvivalent VŠS, a 3+2 ekvivalent VSS...
- nellington
#122 Re: BH Telecom - plata
A zašto bi nešto moralo biti ekvivalent nečemu?za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Na dunjaluku još postoji ljudi čija je škola starija od ove vaše "Bolonje", i ti ljudi još uvijek rade.
Po starom je to SSS, VKV, VŠS VSS ili 4, 5, 6, i 7. "Bolonjci" se u to uklapaju nekako kao 3 bi bilo ekvivalent VŠS, a 3+2 ekvivalent VSS...
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#123 Re: BH Telecom - plata
Zato što HR službama ne pada na pamet da prave 156 sistematizacija sa 15 nivoa inženjera. Jednostavno rečeno. Lakše se prilagoditi. A u oba slučaja bi bilo nezadovoljnih. Zato je 3+0 u rangu VŠS, a 3+2 - VSS i kraj priče...
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#124 Re: BH Telecom - plata
Kad mi a-bolonjci izumremo onda pravite kako hoćete, Sada mi smo stariji i mi smo na vlasti i bit će ovako

- nellington
#125 Re: BH Telecom - plata
Nekad prošle godine čuh za resistematizaciju koja je bila u planu u JP EP BiH, sa razdvojenim razredima (stari ing, dipl ing i mr, novi boe i moe) - ne kažem ni da je to rješenje, ali nije rješenje ni gurati kvadrat u rupu u oblika kruga, makar bili iste površine.za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Zato što HR službama ne pada na pamet da prave 156 sistematizacija sa 15 nivoa inženjera. Jednostavno rečeno. Lakše se prilagoditi. A u oba slučaja bi bilo nezadovoljnih. Zato je 3+0 u rangu VŠS, a 3+2 - VSS i kraj priče...
Ne brinem se previše ni za vas antebolonjce ni za nas bolonjske propalitete (pogotovo u BHTelecomu), ali eto...