whow wrote: U krajnjoj liniji ovaj trend mozda i ima smisla obzirom da su danasnja vozila bar performansama odavno premesila potrebe njohove realne upotrebe kao sto je stop and go sabracaj od semafora do semafora i voznja od 110-130 km/h po autoputevima.Na kraju mozda je ipak pobjedio razum
Japanska auta, da ili ne?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Bordolini
#101 Re: Japanska auta, da ili ne?
-
kojeime
#102 Re: Japanska auta, da ili ne?
.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 01:48, edited 1 time in total.
- drndalo
#103 Re: Japanska auta, da ili ne?
Ako nadjes nekog takvog, a da ne zna sta ce s viskom japanaca
, i ja bih rado primio jednog na udomljenje...
- kredenac
#104 Re: Japanska auta, da ili ne?
Niste shvatili poantu, al nema veze!kojeime wrote:Sto da ne? Ja se ne bih bunio da mi neko pokloni (tesko da cu moci kupiti) suzuki grand vitaru, subaru imprezu, itd. A pogotovo toyotu land cruser.
Malo sam se dublje uvukao u Japanska auta i za moje potrebe: 2000 km mjesečno i max brzina od 130 km/h uz što manju potrošnju, te kamp kućica 2X godišnje do mora i na planinu Mazda 626, jer nemam love za Mazdu 6 ili tribute te CX-7, je odlično rješenje. Također Mazda Premacy mi izgleda prvlačno, sa nekih 150 000 km na satu i dizel motorom koštaju oko 10 000 maraka, bilo da odem po nju van ili da je potražim ovdje!
Sada me zanimaju mazdaši i njihova iskustva jer očigledno u BiH nema Subaruovog servisa, a Mazdinog???
- Jimmy_The_Saint
#105 Re: Japanska auta, da ili ne?
Mazdu uvozi zloglasni F-AC doli kod RTV Doma imaju popriličan kompleks. Mislim da za servisiranje ne bi smjelo biti nekih vel'kih problema, nije to Subaru, češća je kod nas.
Šta fali Mazdi 3, malehna ti?
-
kojeime
#106 Re: Japanska auta, da ili ne?
.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 01:48, edited 1 time in total.
-
whow
#107 Re: Japanska auta, da ili ne?
@kojeime
Grand Vitara je u istoj klasi kao i RAV4 ili CR-V i slicna vozila s tim da je nesto jeftinija i dosta manje popularna tako da se moze naci povoljno polovna . Ovo nije off road vozilo tipa Land Cruiser ako si na to mislio. Ja generalno ne razumijem potrebu pojedinaca da posjeduju klasicno terensko ukoliko se na bave izvlacenjem balvana ili necim slicnim .
Grand Vitara je u istoj klasi kao i RAV4 ili CR-V i slicna vozila s tim da je nesto jeftinija i dosta manje popularna tako da se moze naci povoljno polovna . Ovo nije off road vozilo tipa Land Cruiser ako si na to mislio. Ja generalno ne razumijem potrebu pojedinaca da posjeduju klasicno terensko ukoliko se na bave izvlacenjem balvana ili necim slicnim .
- Jimmy_The_Saint
#108 Re: Japanska auta, da ili ne?
Ma ti generalno inače ne vidiš dalje od nosa. 
- johntra
#109 Re: Japanska auta, da ili ne?
Mazda rules, for now... 
- kredenac
#110 Re: Japanska auta, da ili ne?
Malehna? Malena? Mala?Jimmy_The_Saint wrote:Mazdu uvozi zloglasni F-AC doli kod RTV Doma imaju popriličan kompleks. Mislim da za servisiranje ne bi smjelo biti nekih vel'kih problema, nije to Subaru, češća je kod nas.
Jeli to uoće rijeć to MALEHNA?
Jeste mala mi je Mazda 3! Vozim često 5 odraslih osoba u autu, a mazda 3 je za to manja od šestice!
-
kojeime
#111 Re: Japanska auta, da ili ne?
.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 01:49, edited 1 time in total.
- kredenac
#112 Re: Japanska auta, da ili ne?
Sve mi se čini da je Grand vitara manja od RAV4, ako ništa manje je prostora na zadnjoj klupi, zna li itko?
- Jimmy_The_Saint
#113 Re: Japanska auta, da ili ne?
To jel' riječ ili nije propitaj kolege, a moreš i komšije (to su ti susjedi ako si zaboravio)....
Pet ljudi nije malo, a pošto gledaš Premacy možda da baciš oko i na KIA Carnival - slična su sorta a KIA bi trebala bit' mlađa i s manje kilometara. Pogledaj i FIAT Scudo, to u mene stari ima, dizlo 1,9 za laganu vožnju, nije japaner al' nije ni oftopik.
Mada kako stvari stoje naj ti je bolje da još koju banku prištekaš i uzmeš si Mazdu 6 dizlo - terenac bi ti, pa tako i kombi, očito bio teret u svakodnevnom životu, a šestica je auto s kojim možeš bit' miran nekoliko godina.
Ne, dizlo nije riječ. Ali nekako kontam da razumiš šta znači.
Grand Vitara je tu negdje s Rav 4, obična Vitara je konzerva (prostora što se tiče).
Pet ljudi nije malo, a pošto gledaš Premacy možda da baciš oko i na KIA Carnival - slična su sorta a KIA bi trebala bit' mlađa i s manje kilometara. Pogledaj i FIAT Scudo, to u mene stari ima, dizlo 1,9 za laganu vožnju, nije japaner al' nije ni oftopik.
Mada kako stvari stoje naj ti je bolje da još koju banku prištekaš i uzmeš si Mazdu 6 dizlo - terenac bi ti, pa tako i kombi, očito bio teret u svakodnevnom životu, a šestica je auto s kojim možeš bit' miran nekoliko godina.
Ne, dizlo nije riječ. Ali nekako kontam da razumiš šta znači.
Grand Vitara je tu negdje s Rav 4, obična Vitara je konzerva (prostora što se tiče).
- johntra
#114 Re: Japanska auta, da ili ne?
nije, nego je veća...kredenac wrote:Sve mi se čini da je Grand vitara manja od RAV4, ako ništa manje je prostora na zadnjoj klupi, zna li itko?
- exliberal
#115 Re: Japanska auta, da ili ne?
Kad vec spominjete Mazdu....neznam kakva je za evropsko trziste ali ova u sjevernoj americi
....gospoja mi je vozi, (kupila je novu 2004) Mazda 3
Dosadanji kvarovi
morala je da promjeni i prednje i zadnje diskove dok je auto jos bilo pod garancijom (ja mislim da je bolo 30000km nisu prihvatili da je to njihova greska jer se diskovi smatraju potrosnom robom) prednje amortizere prosle godine ( otisao lijevi pa onda moras da mjenjas obadva) ove godine lezaj na lijevom tocku, mandjetne na balans stangi, i zadnji nosac motra i najskuplje dosad air condition evaporator ( 1500$)
Motor i mjenjac su ok ( 98000 trenutno) ali sve okolo se raspada....hrdja izbila na stokovima vrata....
Prije je imala staru verziju Mazde i kad ju je bacila imala je 230 000 km ( 13 godina stara kupljena nova) i bolje je izgledala nego ova nova....neki dan je konacno priznala da je ova Mazda sranje ....poslije 5 godina ubjedjivanja....konacno
Uh ja nisam ljubitelj japanaca bas zbog ovih stvari....motori jesu ok ali sve ostalo je ko od papira
Dosadanji kvarovi
morala je da promjeni i prednje i zadnje diskove dok je auto jos bilo pod garancijom (ja mislim da je bolo 30000km nisu prihvatili da je to njihova greska jer se diskovi smatraju potrosnom robom) prednje amortizere prosle godine ( otisao lijevi pa onda moras da mjenjas obadva) ove godine lezaj na lijevom tocku, mandjetne na balans stangi, i zadnji nosac motra i najskuplje dosad air condition evaporator ( 1500$)
Motor i mjenjac su ok ( 98000 trenutno) ali sve okolo se raspada....hrdja izbila na stokovima vrata....
Prije je imala staru verziju Mazde i kad ju je bacila imala je 230 000 km ( 13 godina stara kupljena nova) i bolje je izgledala nego ova nova....neki dan je konacno priznala da je ova Mazda sranje ....poslije 5 godina ubjedjivanja....konacno
Uh ja nisam ljubitelj japanaca bas zbog ovih stvari....motori jesu ok ali sve ostalo je ko od papira
- metar_drva
#116 Re: Japanska auta, da ili ne?
vidim da neko spominje suzuki vitaru. oko godinu dana sam je vozio, ovakvu kao na slici: http://digiads.com.au/carsales/used-car ... 7496_1.jpg
samo jedna riječ je može opisat; govno!
Last edited by metar_drva on 20/01/2011 18:09, edited 1 time in total.
-
kojeime
#117 Re: Japanska auta, da ili ne?
.
-
kojeime
#118 Re: Japanska auta, da ili ne?
Je li to isti ko ovaj: http://www.suzuki-viba.ba/page.aspx?id= ... and_Vitarametar_drva wrote:vidim da neko spominje suzuki vitaru. oko godinu dana sam je vozio, ovakvu kao na slici: http://digiads.com.au/carsales/used-car ... 7496_1.jpg
- metar_drva
#119 Re: Japanska auta, da ili ne?
pa nije, očiglednokojeime wrote:Je li to isti ko ovaj: http://www.suzuki-viba.ba/page.aspx?id= ... and_Vitarametar_drva wrote:vidim da neko spominje suzuki vitaru. oko godinu dana sam je vozio, ovakvu kao na slici: http://digiads.com.au/carsales/used-car ... 7496_1.jpg
Last edited by metar_drva on 20/01/2011 18:22, edited 1 time in total.
-
kojeime
#120 Re: Japanska auta, da ili ne?
.
- johntra
#121 Re: Japanska auta, da ili ne?
drva, ovaj tvoj model Vitare je star 15 godina, ova što je zastupa Viba je novija, a i veća...i mnogooooo bolja...
- metar_drva
#122 Re: Japanska auta, da ili ne?
ma možda i jest, al me nakon lošeg iskustva niko ne bi natjerao da opet kupim vitaru. s ostalim japancima nemam problema, dapače, rado bih imao nissan qashqai il muranojohntra wrote:drva, ovaj tvoj model Vitare je star 15 godina, ova što je zastupa Viba je novija, a i veća...i mnogooooo bolja...
-
hamzibeg
#123 Re: Japanska auta, da ili ne?
Cini mi se da je Subaru KOrejsko auto.....a sto se kvalitete tice odlicni su,skoro svi su radjeni sa pogonom na 4 tocka i namjena im je kao lakse terensko vozilo...ne znam za Europske modele ali Legacy i Impreza su jako kvalitetni u USA...kredenac wrote:Zanima me Vase misljenje o japanskim automobilima. Kupiti ili ne?
Preciznije zanima me nesto ovako
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... =138325760
Ima li tko iskustva sa Subaru vozilima i kakva su?
- metar_drva
#124 Re: Japanska auta, da ili ne?
hamzibeg wrote:
Cini mi se da je Subaru KOrejsko auto.....
-
whow
#125 Re: Japanska auta, da ili ne?
Ako ti treba terenac onda je tu Niva sigurno bolja od svakog SUV-a. Ali je to samo za izvlacenje balvana i voznju po nekim vrletima za sve ostalo SUV ce biti puno prikladniji znaci , makadami , losi putevi ,snjeg na cesti. Kao sto sam rekao ranije ovdje je zadnje sedmice napadalo 70 cm snjega sto je rakord za zadnjih 40 godina. Ceste su bukvalno kaljuze mase napravljene od snjega izmjesanog sa pjeskom i kojecim drugim. Svaki dan vidim bar 5 automobila koji su samo nasadeni na naslage snjega pored ceste . Ovo se desava jer se na cestama ispod snjega nalase naslage leda koje poprimaju razlicite forme koje jednostavno zbace vozilo sa ceste tako da voziac izgubi konrtolu. Poenta svega je cinjenica da terenci i SUV jednako lako sljecu sa ceste kao i obicna voznja , dakle kljuc je da se voznja prilagodi uvjetima a sve ostalo je sekundarno nacinu i uvjetima voznje.kojeime wrote:Moguce, sjecam se da sam negdje citao ili gledao na nekoj emisiji o automobilima da je Grand Vitara najjeftiniji (izuzimajuci Lada NIva koji je isto terenac ali..., u to doba Duster, Yeti i slicni jos nisu postojali) automobil sa pravim podvozjem, sasijom, sta li vec vec pravog terenca i jos nekim karakteristikama pravog terenca. Ali moguce da sam pogresno zapamtio.whow wrote:@kojeime