ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
modesti

#101 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by modesti »

Zna li mi ko reći da li se i na mene odnosi fiskalizacija ako imam prijavljenu dodatnu djelatnost u svom stanu?
Atalon

#102 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Atalon »

modesti wrote:Zna li mi ko reći da li se i na mene odnosi fiskalizacija ako imam prijavljenu dodatnu djelatnost u svom stanu?
Da, fiskalizacija se i na tebe se odnosi.
modesti

#103 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by modesti »

Hvala na odgovoru. A koliko koštaju mjesečno održavanje, Telecom i slično? Znači, koje troškove pored kupovine fiskalne kase imam a vezano je za fiskalizaciju?
Zvek

#104 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Zvek »

modesti wrote:Hvala na odgovoru. A koliko koštaju mjesečno održavanje, Telecom i slično? Znači, koje troškove pored kupovine fiskalne kase imam a vezano je za fiskalizaciju?
Nisam siguran da li Telekomu ide 5 ili 7.5 KM, ali ide plus odrzavanje.

Dragan.s hvala na odgovoru!
modesti

#105 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by modesti »

Zvek wrote:
modesti wrote:Hvala na odgovoru. A koliko koštaju mjesečno održavanje, Telecom i slično? Znači, koje troškove pored kupovine fiskalne kase imam a vezano je za fiskalizaciju?
Nisam siguran da li Telekomu ide 5 ili 7.5 KM, ali ide plus odrzavanje.

Dragan.s hvala na odgovoru!
A koliko je održavanje mjesečno ili kako se već plaća?
Zvek

#106 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Zvek »

To valjda ugovaras sa firmom gdje kupis kasu/printer. Cini mi se da se krece oko 20ak KM.
modesti

#107 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by modesti »

Hvala na odgovoru.
dragan.s

#108 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

Mjesečno imaš pretplatu telekomu za prenos podataka. Kod mtel-a je to oko 9KM, a kod bh telecom-a mislim od 5 do 7 KM, zavisno koliko je kasa na ugovoru (malo im je konfuzno objašnjenje). Ta pretplata pokriva sve troškove slanja bez obzira koliko se saobraćaja napravi (i da li uopšte GPRS terminal radi).

Od ostalih troškova tu je jednom godišnje tehnički pregled fiskalnog sistema u ovlaštenom servisu. U RS je cijena oko 50KM, pa pretpotstavljam da će i kolege u FBiH ići sa sličnom cijenom.
Mjesečni paušal servisu nije obaveza nego to neki servisi nude kao opciju pa onda dobijaš neke pogodnosti u vezi servisiranja, tipa 24-satna podrška, nenaplata dolaska na teren, itd.

I da, tu je još trošak rolni za štampanje (većinom termalnih), ali su prilično jeftine tako da to nije nešto značajno.
modesti

#109 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by modesti »

Hvala :thumbup:
zonbirile

#110 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

koji idiotluk,a praksa pokazuje da će se zatvoriti sav mali obrt.Samo jedno pitanje kvazistručnjacima.Ko je taj ko tjera gazdu malog biznisa da uopšte kuca račun,sem u njemu prihvatljivim granicama.
modesti

#111 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by modesti »

Nema koga nisam zvala u Poreznom uredu, niko mi ne zna eksplicitno reći da li se na mene odnosi fiksalizacija. Ako stvarno budem trebala uzeti fiskalnu kasu, ja zatvaram radnju. Mislim da je ovo glupost jer traže od mene koja dnevno zaradim manje od 10 KM isto što i od onoga koji dnevno zaradi 100 KM ili više.
zonbirile

#112 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

modesti wrote:Nema koga nisam zvala u Poreznom uredu, niko mi ne zna eksplicitno reći da li se na mene odnosi fiksalizacija. Ako stvarno budem trebala uzeti fiskalnu kasu, ja zatvaram radnju. Mislim da je ovo glupost jer traže od mene koja dnevno zaradim manje od 10 KM isto što i od onoga koji dnevno zaradi 100 KM ili više.
---------------------------------------------
pa o tome se radi,sradovima treba novac i utjerati će na jednoj strani,a na drugoj zatvoriti hiljade radnjica,koje ionak jedva opstaju.Da sranje valja bilo bi u EU.
maxell_sarajevo

#113 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by maxell_sarajevo »

E ljudi posto je ovo tema o fiskalizaciji napisat cu svoj problem.
Naime kupio sam Tring fiskalnu kasu za svoju radnju.Posto oni tad u ponudi nisu imali dodatnu opremu bar kod citac i ladicu za novce sto je meni trebalo za mali granapcic.Odem ja u Kim Tec jer je kod nih to bilo u ponudi i pitam ih koliko ce to kostati kazu oni oko 400KM i pitam da li se to moze skopcati na Tring kasu, moze kaze nema problema samo ti kupi.Kupim ja to i sad cekao da poreska uprava fiskalizuje kasu, kad su to zavrsili donesu meni u radnju kasu sve skopcaju, kasa radi, al bar kod citac ne.Gledali upustvo o upotrebi, al nema sanse da proradi.Odem ja u Kim Tec kod kojih sam kupio dodatnu opremu kad meni oni radnici sa osmijehom na licu kazu "da bi koristio nasu dodatnu opremu moras kupiti i nasu kasu".Oni su stavili neki kod na bar kod citac, al to nisu rekli nego samo prodali i sad me uslovljavaju da ako hoce da skinu kod ja moram raskinuti ugovor sa Tringom i uzeti njihovu kasu, pokusavao im i platiti sa strane samo da skinu kod da ja radim jer moram u roku 48h aktivirati kasu, al nece.Pokusao da im vratim opremu, a oni meni pare, kazu " nema reklamacija, kupili ste i mi ne primamo opremu nazad".Danas cu otici u poresku upravu i objasniti kakvim se lopovlukom ovi bave i kako varaju kupce, kao moze sve raditi samo ti kupi, al kad sve prikopcas tek skontas da njihova oprema ne moze na druge kase jer su stavili neki kod i tjeraju te da kupis njihovu opremu.Eto zalio sam ovo podijeliti sa vama koji ce te kupovati fiskalne kase i da se pazite ovakvih stvari.
ultima_palabra

#114 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by ultima_palabra »

maxell_sarajevo wrote:E ljudi posto je ovo tema o fiskalizaciji napisat cu svoj problem.
Naime kupio sam Tring fiskalnu kasu za svoju radnju.Posto oni tad u ponudi nisu imali dodatnu opremu bar kod citac i ladicu za novce sto je meni trebalo za mali granapcic.Odem ja u Kim Tec jer je kod nih to bilo u ponudi i pitam ih koliko ce to kostati kazu oni oko 400KM i pitam da li se to moze skopcati na Tring kasu, moze kaze nema problema samo ti kupi.Kupim ja to i sad cekao da poreska uprava fiskalizuje kasu, kad su to zavrsili donesu meni u radnju kasu sve skopcaju, kasa radi, al bar kod citac ne.Gledali upustvo o upotrebi, al nema sanse da proradi.Odem ja u Kim Tec kod kojih sam kupio dodatnu opremu kad meni oni radnici sa osmijehom na licu kazu "da bi koristio nasu dodatnu opremu moras kupiti i nasu kasu".Oni su stavili neki kod na bar kod citac, al to nisu rekli nego samo prodali i sad me uslovljavaju da ako hoce da skinu kod ja moram raskinuti ugovor sa Tringom i uzeti njihovu kasu, pokusavao im i platiti sa strane samo da skinu kod da ja radim jer moram u roku 48h aktivirati kasu, al nece.Pokusao da im vratim opremu, a oni meni pare, kazu " nema reklamacija, kupili ste i mi ne primamo opremu nazad".Danas cu otici u poresku upravu i objasniti kakvim se lopovlukom ovi bave i kako varaju kupce, kao moze sve raditi samo ti kupi, al kad sve prikopcas tek skontas da njihova oprema ne moze na druge kase jer su stavili neki kod i tjeraju te da kupis njihovu opremu.Eto zalio sam ovo podijeliti sa vama koji ce te kupovati fiskalne kase i da se pazite ovakvih stvari.
Ma da su pravi, vlasnici malih radnji i granapa bi izašli na ulice i blokirali sve dok ih se ne oslobodi tog nameta :roll:
maxell_sarajevo

#115 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Mi mali uvijek nahebemo, dolazi mi inspekcija sanitarna i spucaju kaznu jer je temp. u frizideru bila +4,5, a virsle mogu biti na max +4,kazna 150KM, kazna 100KM spala mi cijena hljeba na policu ispod, kazu nemas cijene hljeba, a odes u velike trzne centre, rokovi prosli, pola cijena nije tacno, al najlakse je na male ribe napadati.
Cak su mi gledali rok trajanja kreme za obucu :-)
mavcs

#116 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by mavcs »

To su problemi jarane..
Ja sam bio u subotu na TRING obuci za servisere u Gracanici. Prvo što me iznenadjuje da oni nemaju svoje
predstavništvo/kancelariju, bilo šta, u Sarajevu. A toliko je njihovih servisa u kantonu Sarajevo. Drugo, što sam čuo od drugih servisa, vidim da su imali masu problema pri uvodjenju kasa generalno, od samih uređaja gdje recimo tring kasa je jako hardverski "hafifna" zatim problemi sa kašnjenjima poreske, komunikacija sa inspektorima, problemi sa drajverima prema postojecim POS rješenjima, nefunkcionisanje linka prema PU, i slično. Iako sam i sam servis (do sada sam prodao "samo" 4 kase), tvrdim da u cijelom ovom procesu najdeblji kraj ce izvuci ponovo obicni ljudi tj. obveznici koji moraju kupiti te kase čija je cijena realno previsoka.. Vecina servisa bukvalno uvaljuje raji ugovore :-) da potišu a onda kasnije šta bude.. :shock: Tvrdim da je bolje prodati manji broj uređaja, ali odraditi kvalitetno sa dobrom podrškom kupcu kasnije.
dragan.s

#117 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

maxell_sarajevo wrote:E ljudi posto je ovo tema o fiskalizaciji napisat cu svoj problem.
....
Koji je model barcode čitača i koji je tačno model kase? Većina fiskalnih kasa zahtijeva da se brzina barcod-a podesi na 4800 (fabrički su na 9600) i tek onda radi. Promjena brzine se izvodi sa specijalnim barkodovima koji su odštampani u uputstvu.
Na taj način smo mi uspjeli sve barcode čitače na tržištu (naravno sa RS232 izlazom) da podesimo da rade uz fiskalne kase. I Metrologic i bugarske Zemaxe i još neke egzotične.
maxell_sarajevo

#118 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

dragan.s wrote:
....
Koji je model barcode čitača i koji je tačno model kase? Većina fiskalnih kasa zahtijeva da se brzina barcod-a podesi na 4800 (fabrički su na 9600) i tek onda radi. Promjena brzine se izvodi sa specijalnim barkodovima koji su odštampani u uputstvu.
Na taj način smo mi uspjeli sve barcode čitače na tržištu (naravno sa RS232 izlazom) da podesimo da rade uz fiskalne kase. I Metrologic i bugarske Zemaxe i još neke egzotične.
Kasa je Tring Favourite

Bar kod standardi – EAN 8, EAN 13 i EAN 14

Tacan naziv bar koda ne znam, vidjet cu danas pa cu napisati.
zonbirile

#119 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

najbolji je egipatski scenario,iako lilčno preferiram temišvar.
analiticar007

#120 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by analiticar007 »

Fiskalizacija, respect, ali zaista to mislim. Dosta je više... Ja prvi gdje god uđem tražim račun, za žvake, bilo šta, a sada, bar bi trebali raditi ''po zakonu''. Popijem kafu i kiselu, kad tražim račun automatski plača i obaveze. Živjela fiskalizacija 8)
Miki123

#121 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Miki123 »

analiticar007 wrote:Fiskalizacija, respect, ali zaista to mislim. Dosta je više... Ja prvi gdje god uđem tražim račun, za žvake, bilo šta, a sada, bar bi trebali raditi ''po zakonu''. Popijem kafu i kiselu, kad tražim račun automatski plača i obaveze. Živjela fiskalizacija 8)
Još da će prihodi prikupljeni od fiskalizacije (a kojih će biti, sigurno) otići na pravo mjesto, tj. vratiti se u privredu, ali čisto sumnjam.

Opet će biti zapošljavanja u administraciji i nerealnih budžetskih davanja neradnicima (npr. lažni demobilisani borci, raznorazni invalidi, zlatni liljani iz podruma i sl.).
edobih

#122 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by edobih »

moj dobri prijatelj,inače vlasnik ugostiteljske radnje danas mi reče da ima dvije kase:jedna lagalno nabavljena,druga kupljena na crno i na njoj se kuca veći dio dnevnog prometa.vlasnik ugostiteljske radnje kaže da je taj sistem rada vidio u srbiji i crnoj gori.ja mu baš nešto i ne vjerujem,zar se kasa može kupiti na crno,iako mi je konobar donio račun a vlasnik se smije i kaže mi da je to račun sa one kase na crno.isti kao račun sa legalne kase.
danas sam ostao u šoku,nakon razgovora sa njim.mislio sam da su ove kase rješenje problema bar u prikrivanju prometa.
HomeArt

#123 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by HomeArt »

edobih wrote:moj dobri prijatelj,inače vlasnik ugostiteljske radnje danas mi reče da ima dvije kase:jedna lagalno nabavljena,druga kupljena na crno i na njoj se kuca veći dio dnevnog prometa.vlasnik ugostiteljske radnje kaže da je taj sistem rada vidio u srbiji i crnoj gori.ja mu baš nešto i ne vjerujem,zar se kasa može kupiti na crno,iako mi je konobar donio račun a vlasnik se smije i kaže mi da je to račun sa one kase na crno.isti kao račun sa legalne kase.
danas sam ostao u šoku,nakon razgovora sa njim.mislio sam da su ove kase rješenje problema bar u prikrivanju prometa.
Prijavis ga i rijesen problem.
EUROBIH

#124 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by EUROBIH »

analiticar007 wrote:Fiskalizacija, respect, ali zaista to mislim. Dosta je više... Ja prvi gdje god uđem tražim račun, za žvake, bilo šta, a sada, bar bi trebali raditi ''po zakonu''. Popijem kafu i kiselu, kad tražim račun automatski plača i obaveze. Živjela fiskalizacija 8)
još jedan feningaš :x
u onom hentitetu očekivali od fiskalizacije još 100 miliona km,a sada ga puše u minusu 200 miliona,u zemlji serbiji popušili su zbog fiskalizacije manje 30.000 poreskih obveznika od 150.000 koliko su ih imali do nove godine u sistemu PDV i to zbog krize i FISKALIZACIJE!!!

a ti tražiš račune za žvake? :lol: :lol: :lol:
pa svaki ce trgovac da ti kuca račun od koji fening..da ima šta da prikaže 8-) i da duplu traku pusti do poda,da bi ostale mušterije ,kao ti, bile zadivljene kako se poštuje zakon :lol: :lol:
JThomas

#125 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by JThomas »

pa puše jer ubiše mali biznis, i umjesto da malo plaća a malo krije, sad neće nimalo.

genijalci. šibaju krepalog konja.
Post Reply